Благоевград и още седем населени места избират кметове

Благоевград и още седем населени места избират кметове

© ДневникВ Благоевград и в седем по-малки населени места днес (27 юни) се провеждат частични избори за кмет.
Местният вот е ключов както заради изцяло машинното гласуване, така и заради политическите играчи, за които местните резултати ще са последен тест за влиянието им преди очакваната оспорвана битка за гласове в страната и чужбина на 11 юли.


По предварителни данни над 60 хиляди избиратели ще могат да упражнят правото си на глас в днешния ден. Освен в Благоевград до урните ще отидат жителите на селата Вресово - обл. Бургас, Ясен - обл. Плевен, Стамболово и Сърница - обл. Хасково, Ракево - обл. Враца, Памидово - обл. Пазарджик и Цани Гинчево, обл. - Шумен.


Вотът днес ще е първият, в който по закон ще трябва да се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели. Така, в 150 от общо 188 секции ще се гласува изцяло с машини, като в 38 от тях ще има поставени по две устройства. В около 20 % от секциите избирателите по списък са под 300 затова там ще се гласува по традиционния начин. Ако възникнат технически проблеми, които да възпрепятстват машинното гласуване, вотът ще продължава с хартиени бюлетини. Само за Благоевград са отпечатани 73 700 бюлетини. В града няма образувана подвижна избирателна секция за хора с увреждания, тъй като в установения срок не са били подадени нужния брой заявления.
Изборният ден започна в 7.00 часа и трябва да приключи най-рано в 20.00 часа. Той може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но с най-много с един час - до 21.00 часа.


Стари и нови лица влизат в битката за Благоевград


В надпреварата за кметския пост в Благоевград участват общо седем претенденти - четирима партийни и трима независими кандидати. Най-оспорвана се очертава да е надпреварата между кандидатите, зад които застават формациите с най-високи резултати от парламентарните избори през април - ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП.


Независимият кандидат, подкрепен от БСП и АБВ, Румен Томов бе избран за кмет през 2019 г., измествайки от поста управлявалия два мандата от името на ГЕРБ Атанас Камбитов. Той обаче бе отстранен от кметската длъжност само година и половина от назначаването му заради това, че в не е излязъл от всички фирми, в които участва, не е уведомил за това нито Общинската избирателна комисия, нито Общинския съвет в 30-дневен срок и е бил едновременно търговец и кмет. Делото му мина всички инстанции и стигна до Върховния административен съд (ВАС). Днес Томов отново ще се опита да спечели кметския пост. Неговите най-големи опоненти са кандидатът на "Има такъв народ" Илко Стоянов, който се ползва с подкрепата на СДС и "Изправи се! Мутри вън!", и независимият кандидат Андон Тодоров, който получи подкрепата на ГЕРБ и ВМРО. Тодоров бе досегашен председател на Общинския съвет в Благоевград, а преди това е бил два мандата общински съветник.


Останалите партийни кандидати са бившият компютърен експерт Стефан Делиов, издигнат от коалиция "Ние, гражданите", лекарката Виктория Каракостова от "Демократична България" и адвокатът Цвета Рангелова от партия "Възраждане". Местната общественичка Людмила Костадинова ще се състезава за втори път за кметското място.


Наблюдатели от 21 неправителствени организации ще следят през целия ден за нормалното протичане на вота.


Повече за изборите в Благоевград, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK