"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

© Велко АнгеловПри много слаб интерес и липса на каквито и да е било нарушения протече изборния ден в Благоевград вчера. За изненада на членовете на Общинската избирателна комисия, по-голямата част от жителите на града показаха рекордно слаб интерес към местната политика. Йордан Симонски, заместник-председател на ОИК, бе категоричен, че в дългата си практика не помни "такова мъртвило, такава скука" на избори.


Въпреки страха от машините, по-активни се оказаха възрастните хора, а младите сякаш нямаха желание да гласуват. Така, вместо да отговорят на някои важни въпроси преди парламентарния вот на 11 юли, слабата избирателна активност само засили тревожното очакване и повдигна още много въпроси, сред които какво в крайна сметка се случи на изборите в Благоевград.


Машинното гласуване


В 9.30 ч. в изборния ден дворът на училището, в което се помещават четири от т.нар ромски секции в града, е пуст. От време на време ранобудни граждани, отправили се към урните, изникват сякаш от нищото, а на изпотените им лица се чете досада и умора.
На метри от училището, пред квартално кафене, са насядали група мъже на средна възраст. Повечето от тях са роми. Палят цигара след цигара, отпиват бавно от хартиените чашки с кафе и гледат вторачено към училището. Знаят, че днес има избори, знаят и че след две седмици отново ще има избори, но са категорични, че няма да отидат да гласуват.


"За кого?", питат двама от тях и отвръщат поглед. "Вече няма за кого да гласуваме, нямаме и стимул. Продължаваме да живеем все в същата мизерия, който и да дойде на власт. Писна ни от избори", казва единият от тях.


Докато говорим, покрай нас бавно преминава поредната полицейска кола. На фона на пълното безвремие, което сякаш е обзело благоевградския квартал "Орлова чука", единствено засиленото полицейско присъствие напомня, че в града се провеждат избори.


Вътре в секциите членовете на комисиите чинно са насядали по определените за целта места. Дойде ли гласоподавател, за минути настъпва оживление, което почти веднага бива заместено от признаците на скуката. Повечето от тях редовно участват на избори като членове на комисии, но не помнят някога да е имало толкова ниска избирателна активност.


"Заради машините е", казва единствения застъпник в училището. "Хората наистина са притеснени от това машинно гласуване. Страхуват се да не изпаднат в комична ситуация и затова не искат да гласуват".


"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

© Велко Ангелов


Владимир Миленков, собственик на верига хранителни магазини в града, също поддържа тази теза. По негово мнение основно възрастните хора се притесняват от машинното гласуване. Той аргументира твърденията си въз основа на наблюденията от обучителната кампания за машинното гласуване, което "Демократична България" инициира преди дни. Миленков е част от кандидат депутатите на коалицията за града и разказва, че по време на срещите си с избирателите по-възрастните дори не се осмелявали да се докоснат до електронните устройства, за да тестват машинното гласуване. Именно затова той предполага, че ниската избирателна активност в Благоевград се дължи на страха от машинното гласуване.


Въпреки това, разказите на повечето членове на комисии потвърждават обратното. Според тях по-голямата част от избирателите са били по-възрастни, абсолютно незнаещи и никога не боравили с такава техника. "Идват с много голямо желание да опитат и се справят. Много са доволни, че са се докоснали до новите технологии. Да, машинното гласуване е малко трудничко за някои, но хората се справят", уточнява един от членовете на комисия.


Пример за активните възрастни хора е 70-годищната Вили, която признава, че именно машинното гласуване я е спирало да гласува. "Дори не съм ползвала банкомат. Но децата ме насърчиха днес и мога да кажа, че е много лесно и удобно". Други две възрастни жени също излизат усмихнати, след като тъкмо са упражнили правото си на глас: "Справихме се! Хората ни обясняваха, нямаше проблем. Задължително е да гласуваме, за да може всичко да се промени, за по добър живот. На 11-ти пак ще гласуваме", отговарят двете жени.


Купеният вот


Някои местни жители изразиха различно мнение за ниската избирателна активност в Благоевград. Според тях причината за слабия интерес към кметските изборите се дължи най-вече на липсата на купен вот заради засиленото полицейско присъствие. За повечето хора в града е публична тайна, че търговията с гласове се извършва в следобедните часове преди приключването на изборния ден в ромските квартали. Известни са както местата, където се купуват гласове, така и дилърите им, но никой не се осмелява да говори открито по темата. Дори самите членове на СИК заявяват "дали и кой купува гласове, не е наша работа". Намекват обаче, че в ромския квартал така се случвали нещата: "Мислят, мислят и чак следобед гласуват".


"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

© Велко Ангелов


Пред ромската секция е застанала поредната група възрастни мъже. Облегнали са се лежерно на оградата, говорят си тихо, но внимателно наблюдават кой влиза и излиза от изборното помещение. Оправдават присъствието си пред детската градина, където е разположена секцията, с това, че работят на строеж в съседство.


"Ние само така си наблюдаваме как хората гласуват", отвръща единият от тях на въпрос какво правят пред изборното помещение. При питане на кого докладват видяното, те се засмиват и се опитват да отклонят темата, но все пак отговарят: "Не сте напипали точните хора. Днеска ги няма хората, които търсите, защото..." Прекъсва изречението и с глава прави знак към стоящия зад гърба ми полицай. "На 11 юли елате и ще видите, че ще гласуват хората. Сега проблемът е, че на тези избори населението не е стимулирано, затова няма избирателна активност. На тези избори е така, на 11-ти няма да е така".


Горещото лято и обезлюдяването


Според председателя на Общинската избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров ниската избирателна активност се дължи на сезона. "Лято е, хората от града са или на почивка, или на работа в чужбина". По думите му това се усеща поне от месец, защото липсват автомобилите пред блоковете, което означава, че хората ги няма. Той обаче твърди, че това е прецедент за града - "хората не помнят такива избори. През 2011 активността също беше ниска, но такава никога не е била", твърди Бусаров.


От друга страна местните хора са на мнение, че жителите на Благоевград масово напускат града заради липсата на перспективи. Според тях, въпреки че по избирателен списък в общината право на глас имат около 65 хил. души, данните не са напълно верни, защото прави впечатление, че хората в града намаляват. "Средната заплата падна под тази във Видин. Младите заминават или в София или в чужбина. Градът постепенно се обезлюдява", твърди мъж на средна възраст, който току-що е подал гласа си. "Няма нито една нова инвестиция в района, защо хората да си правят труда да остават тук", казва друг.


Тези обаче които остават и все пак отидоха до урните, го направиха с твърдото убеждение, че това ще подобри положението в града им. Всички изразиха готовността си да отидат да гласуват и на 11 юли, за да "допринесат за промяната в България".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Хората са отчаяни след като ГЕРБ се оттегли няма за кой да гласуват.

 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Разбрахме за ниската активност, но не видях в нито едно заглавие кой е спечелил...
  Предполагам не е жълтопаветник, защото щяха да ни избодат очите с ей такива ГОЛЕМИ заглавия...

  Някой да раздуе кой спечели!

 3. 3 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  "Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград''

  Новото правителство спря купения вот.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 4. Машинното гласуване спря възможността на ГЕРБ за купуване и фалшифициране на вота, както досега. Това беше пример в Благоевград, макар че и децата го знаят.

 5. 5 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  В това горещо време каква активност да се очаква? Така ще бъде и на 11. Дали нарочно не бе избрана тази дата? Но дали Президента не помисли, че много няма да гласуват и най-вече от поддръжниците на БСП.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Гласуваш когато има за кого!
  Чалгаджия, бесепар и гербер. Коментарът е излишен.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  " Според тях, въпреки че по избирателен списък в общината право на глас имат около 65 хил. души, данните не са напълно верни, защото прави впечатление, че хората в града намаляват. "Средната заплата падна под тази във Видин. Младите заминават или в София или в чужбина. Градът постепенно се обезлюдява", твърди мъж на средна възраст, който току-що е подал гласа си. "Няма нито една нова инвестиция в района, защо хората да си правят труда да остават тук", казва друг."

  След 12 години власт на " евроатлантиците" у нас, това ли е равносметката ? Напускащи хора, обезлюдяващо населено място, заплати, по - ниски от тези във Видин ? Розовият свят на бай Тошовия къде го изпълнен, освен за номенкларурата на гербиджа и приближените им бизнесмени ?

 8. 8 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Откъде са се оттеглили ГЕРБ? Не ве , нашият, оттеглиХА ги хората.. Третото място не дава право на нищо..

  Sic transit gloria mundi
 9. 9 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Хората наистина им се гади от политици. А специално в Благоевград врътката, дето му направиха на кмета е смешна. Е, турИ им го пак.

 10. 10 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Машинното гласуване спря възможността на ГЕРБ за купуване и фалшифициране на вота, както досега. Това беше пример в Благоевград, макар че и децата го знаят.
  —цитат от коментар 4 на Ганьо балканише фюриозише мъката на модераторо дето все не разбира че Ганя е безсмъртен кат шотландския боец по тез земи


  След като никой не е гласувал за ГЕРБ следва, че кандидатът-жълтопаветник е събрал 100% от гласовете.

  Явно тайната за победителя в Брагоевград и по-страшна тайна и от инфото за здравословното състояние на Ким...

 11. 11 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Хората поумняха и не искат да правят някойси богат с гласа си. Отмина наивността на 90те години...

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 12. 12
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 13. 13 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 880 Весело

  Предполагам не е жълтопаветник, защото щяха да ни избодат очите с ей такива ГОЛЕМИ заглавия.
  —цитат от коментар 2 на Аскет


  ДСБ-то на Иван Костов имали 3 пъти по-малко гласове от изборите през 2019г.

  Жалките 600 гласа.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Гласуваш когато има за кого! Чалгаджия, бесепар и гербер. Коментарът е излишен.
  —цитат от коментар 6 на kvasimodo


  Защо да е излишен? Краткият коментар е : Некачествен материал.

 15. 15 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Нормално!
  Липса!
  ГЕРБ са гадни!
  Партиите на "протеста" някак не впечатляват, че биха могли да предложат нещо ново.
  Все същите, уж малко позабравени и поизчеткани.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Аз също мисля, че е заради машините, хората се страхуват, че няма да се справят и ще им се подиграват. Страхувам се, че избирателната активност ще бъде ниска и на парламентарните избори, дали не се надяват на това Слави? Но да гледа какво става сега с Борисов, същото ще е с него, ако продължава да се разхожда с цяла гвардия полиция, два бронирани джипа и да не позволява достъп на "плебса" до срещите му, "само студенти с представяне на студентска книжка".

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  По-някаква причина ГЕРБ не правят кампания и техните гласове спадат драстично спрямо парламентарните избори на 4-ри април. Оттам идва ниската избирателна активност. Защо - остава да гадаем.

  Избирателите на ИТН и БСП са отишли да гласуват - спрямо парламентарните избори там няма голяма промяна като брой гласове.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  Гласуваш когато има за кого! Чалгаджия, бесепар и гербер. Коментарът е излишен.
  —цитат от коментар 6 на kvasimodo


  Що ве???? Ти ДБ за умрели ли ги имаш?

 20. 20 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Доведе това, че все повече българи отказват да участват в измамата наречена - българска политика и с гласът си да легитимират мафията! Браво за което!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Същото, дето ще доведе до същото на 11.7. Кошница развалени яйца, от коитто трябва да избереш едно. За да му легитимираш хранилката. Тцъ.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аскет":Балотаж м/у ИТН и БСП1, вашите от БСП2 издухаха супата.
  —цитат от коментар 21 на Flat Mars Society


  Балотажа ще е между човек на ИТН и независим подкрепен от БСП. ГЕРБ и са като БСП - подкрепят независим кандидат, който печели третото място.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  "Така, вместо да отговорят на някои важни въпроси преди парламентарния вот на 11 юли, слабата избирателна активност само засили тревожното очакване и повдигна още много въпроси"

  А онзиден имахте статия дето обясняваше как щяло да се изясни картинката за парламентарните избори от тези. Е тя показа нещо интересно, вашите хора от "демократична България" нещо никакви ги няма, Възраждане взеха повече от ДБ в Благоевград :). Другото ясно нещо е че герп са на доизживяване, няма ли купени гласове герп са 3ти а скоро ще отидат в историята.

 26. 26 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аскет":

  Мълчат по темата щото тяхната кандидатка с 3.2 процента е на престижното предпоследно (шесто) място :)

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 988 Неутрално

  ""Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград"

  Само преди две години избирателната активност на кметските избори е била 58%. А сега няма и половината от това - 29%! Мъдрият, но и миролюбив български народ си каза тежката дума - бойкотира тези избори и показа, че не вярва и не иска машините.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#5] от "AModoMio":

  Ако някой не му се гласува щото му е жега по-добре, че не гласува, какъв ли избор би направил такъв човек.

 30. 30 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Така ще бъде на 11 юли.Порочният закон за задължително машинно гласуване умишлено лишава от избирателно право част от възрастните и неграмотни хора от селата и малките градове, които обиквовенно гласуват за познатите (системни)партии.

 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  За съжаление точно това е равносметката, намаляваща държава с по 100 хиляди човека на година, намаляващи и изчезващи населени места и никаква перспектива за добър живот в България. Ако нещо не се промени коренно, тая държава няма да я има след 20-30 години.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#31] от "Billy Pilgrim":

  Това го чакам от доста отдавна, но едва ли ще стане.

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  до ниската избирателна активност води осъзнаването, че изборите нищо съществено не променят, че се въртят едни и същи маскари, показно разделени на "враждуващи" партии, а реално всички обслужват спонсорите си от едрите бизнесгрупировки

  честна гражданска позиция е бойкот на всякакви избори - това е първата стъпка към истинска демокрация

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 34. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#30] от "dlagnikov":

  Не е лошо неграмотните да не гласуват. Не е логично за шофьорска книжка да ти искат образование а за това да участваш във вземането на решения за бъдещето на държавата да не искат.

 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николай Теллалов":

  Това е изключително мързелив подход. Всъщност освен 7-8 партии всички останали са без финансовата подкрепа на олигарси и имате пребогат избор от алтернативи ама ви мързи да се поинтересувате от малките партии и затова с негласуването си подкрепяте статуквото.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#30] от "dlagnikov":Не е лошо неграмотните да не гласуват. Не е логично за шофьорска книжка да ти искат образование а за това да участваш във вземането на решения за бъдещето на държавата да не искат.
  —цитат от коментар 34 на Billy Pilgrim


  Не може ли тези дето не внасят данъци да не гласуват?

  За да гласуваш, примерно, да си внесъл поне 1000 лв данъци без да си вземал помощи.

 37. 37 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Вяла работа на общинските в Благоевград, ако трендът се запази на 11 юли ще гласуват само твърдите избиратели, с бюлетина номер фюнф!

 38. 38 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Машинното гласуване спря възможността на ГЕРБ за купуване и фалшифициране на вота, както досега. Това беше пример в Благоевград, макар че и децата го знаят.
  —цитат от коментар 4 на Ганьо балканише фюриозише мъката на модераторо дето все не разбира че Ганя е безсмъртен кат шотландския боец по тез земи


  Купуване и фалшифициране на вота правят при възможност и други партии.
  Машинното гласуване спира старите и неграмотни хора да упражнят правото си на глас, което нарушава конституцията..

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":

  Не може, важното е колко акъл имаш и можеш ли да вземаш информирано решение а не колко данъци си плащал. Това че плащаш данъци не те прави задължително способен да вземаш решение нито пък това че не плащаш те прави неспособен, едното няма връзка с другото.

 40. 40 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николай Теллалов":... затова с негласуването си подкрепяте статуквото.
  —цитат от коментар 35 на Billy Pilgrim


  Този "Николай Теллалов" сигурно е помак
  и иска с негласуването на българите да се помогне на ДПС.


  До коментар [#35] от "Billy Pilgrim":


  До коментар [#33] от "Николай Теллалов":

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":Не може, важното е колко акъл имаш и можеш ли да вземаш информирано решение а не колко данъци си плащал. Това че плащаш данъци не те прави задължително способен да вземаш решение нито пък това че не плащаш те прави неспособен, едното няма връзка с другото.
  —цитат от коментар 39 на Billy Pilgrim


  Напротив, това че внасяш данъци те прави много по-умен от другия, дето си мисли, че може да вземе информирано решение. Все пак си изкарал пари. Докато другия цоца от тези пари под някаква форма, съответно има мотив да продължи да цоца.

 42. 42 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#34] от "Billy Pilgrim":

  Не е лошо и на пенсионерите да се забрани. Те най-лесно се манипулират и купуват.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#40] от "hrx16647690":

  тц
  марсианец съм
  искам чрез негласуване да срина световната икономика и да спра завоевателните намерения на Мъск

  откъде се пръкате анонимчета със странни никове бре?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#35] от "Billy Pilgrim":

  няколко сорта фъшкии наричаш алтернатива?

  браво!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#35] от "Billy Pilgrim":

  а с гласуване подкрепяш имитиране на "промяна"

  Христо Ботев: всяко правителство е заговор срещу свободата

  оспорвай, ако можеш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "kahles":

  Немат връзка машините. Много смръдливо гюбре се предлага на щанда.

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#41] от "realguru":

  внасянето на данъци те прави единствено верноподанически персонаж

  правителството харчи събраните данъци по най-идиотски (спрямо интересите на гражданите) начини, следователно гордостта от поощряването на това не е признак на особен ум

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Държавата на Тошко-Радев-Мая-Иваново доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

  "Мъртвило и скука"

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  До коментар [#48] от "diq55699032":

  Не чухте ли хората, нямали стимул. А симула го даваше Борисов. Но сега полицията не дава, а и машините не позволяват.

 50. 50 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#30] от "dlagnikov":Не е лошо неграмотните да не гласуват. Не е логично за шофьорска книжка да ти искат образование а за това да участваш във вземането на решения за бъдещето на държавата да не искат.
  —цитат от коментар 34 на Billy Pilgrim


  Ами то не е лошо и живеещите в чужбина да не гласуват! От къде на къде те ще ми определят кой е как ще управлява България, като няма да носят последствията от своя избор?!? Като ще е гарга, да е рошава!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 51. 51 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#41] от "realguru":внасянето на данъци те прави единствено верноподанически персонажправителството харчи събраните данъци по най-идиотски (спрямо интересите на гражданите) начини, следователно гордостта от поощряването на това не е признак на особен ум
  —цитат от коментар 47 на Николай Теллалов


  Поинта ми е, че вместо по образователен ценз - доста по-добре е ценза да бъде по платени данъци. По-точно и по-коректно е от образователния ценз. :)

 54. 54 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  защо не се направи контролно преброяване на разписките в част от секциите. това ще увеличи доверието във венецуелския модел на провеждане на избори?🤔

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 55. 55 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 857 Весело

  [quote#10:"Аскет"]
  —цитат от коментар 16 на Ганьо балканише фюриозише мъката на модераторо дето все не разбира че Ганя е безсмъртен кат шотландския боец по тез земи
  Важното е че наритаха гербера в зурлата.[/quote]

  КИ после кво?

  Ще лъскаш бастуна ли?

  : )))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 56. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  В нета няма пълните резултати, ни “Възраждане” има 4,11%, а ДБ под 4%.

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#41] от "realguru":

  Да ти имам критериите. Значи една мутра с пет незаконни хотела или някое незаконно разрешение за кръчма на плажа примерно имал повече права щото внася пари а примерно някой писател на стойностна но некомерсиална литература няма права и не може да взима решения. Това дали изкарваш пари или не изобщо не е свързано с някакви стойностни личностни качества. И плеймейтките изкарват пари ама това не ги прави много способни за вземане на правилни решения. Големи пък капиталисти се навъдихте, всичко се измервало с това колко пари изкарваш.

 58. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Любопитно

  Доведе това, че все повече българи отказват да участват в измамата наречена - българска политика и с гласът си да легитимират мафията! Браво за което!
  —цитат от коментар 20 на Шоршо


  И? Значи по закон мафията може да дойде и с 1 глас, който ще е 100%. Така харесва ли ти?

  Еретик
 59. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#42] от "nema_labavo":

  Това дали те манипулират или купуват не зависи от това дали си пенсионер, млад човек или такъв на средна възраст.

 60. 61 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Теллалов":

  С колко от партиите извън статуквото си запознат? И недей да ровиш из интернет преди да отговориш.

 61. 62 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Теллалов":

  А с негласуване какво постигна? Тия на власт да не би да си казаха "да бе, колко хора не гласуват, я дайте да се замислим защо ни бойкотират"? Докъде те доведе негласуването.
  Заговор срещу свободата е цялостното ти съществуване на тази планета, винаги трябва да се съобразяваш с нещо. Анархия пак няма да свърши работа при настоящото ниво на съзнание на човечеството. Какво ще стане като нямаш правителство, една шепа мутри със сила ще наложат собствената си гледна точка и пак ще се съобразяваш.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  пфу, и на кого му трябваше всичкото това писане, като просто може да се сравни активността по купените секции... какво, не знаете кои са ли хахах

 64. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#63] от "diq55699032":

  Що да си ги нагласяват? Как беше? Борисов и магаре да издигне и него ще изберат. Нали така? Къде остана харизмата, а? ;)

  Бивш tww09306483.
 65. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#64] от "extraCACA":

  Не бе...! Те хората, много обичат Борисов. ГЕРБ няма алтернатива! Забрави ли? :)))

  Бивш tww09306483.
 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 68 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Първата,но не и последната загуба на Герб. На тези избори Герб ще бъде трета или четвърта партия в зависимост колко ще са гласували за ДПС.

 68. 69 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До # 38 dlagnikov. Мен ми се струва,че ревеш за циганския вот,който купува Герб. Сега няма как купения ви електорат да доказва със снимка на телефона,че е гласувал за Герб. Що се отнася за неграмотните,те и хартиената бюлетина не могат да я прочетат.

 69. 70 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":

  Що само данъци? Цялостно пари, които си изхарчил в тая държава. Трябва да има праг за гласуване. Примерно 30 000 лева данъци, такси и 20 % от пари, които си харчил, декларирани за 4 години. Това ще остави в изборите само грамотни хора, които искат да гласуват. 99.9 % от българските граждани от Турция ще изгорят. Всички българи в чужбина, които искат ще гласуват, само ако покрият изискванията. Ще са в пъти повече от циганите в България. Да, ама всички знаем, че това няма как да стане. Затова да направим каквото можем с наличното. Неграмотните, неадекватните, купените трябва да ги гоним по всякакъв начин от изборите. Те са негодни да избират.

 70. 71 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":

  Що само данъци? Цялостно пари, които си изхарчил в тая държава. Трябва да има праг за гласуване. Примерно 30 000 лева данъци, такси и 20 % от пари, които си харчил, декларирани за 4 години. Това ще остави в изборите само грамотни хора, които искат да гласуват. 99.9 % от българските граждани от Турция ще изгорят. Всички българи в чужбина, които искат ще гласуват, само ако покрият изискванията. Ще са в пъти повече от циганите в България. Да, ама всички знаем, че това няма как да стане. Затова да направим каквото можем с наличното. Неграмотните, неадекватните, купените трябва да ги гоним по всякакъв начин от изборите. Те са негодни да избират.

 71. 72 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Хората не искат повече ГЕРБ. С изключение на добре познатите тролове и няколкото дървени философа във форума, хоратс не искат и т.н. алтернатива състояща се от добре познати лица политиканстващи от дълги години, и чалгари, които досега показват голямо желание да участват на избори, и тотално нежелание да поемат отговорност след тях. Е, при подобен "избор" активността в Благоевград не е никак изненадваща. Подобна ще е и на 11.07.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 72. 73 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Хехе много гот го каза Само забрави -мор и глад ще настъпи

  гошо
 73. 74 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Как ви се вижда да има срив в електричеството пречинен от система за РАДИОЕЛЕКТРОННА борба? Това нещо действа срещу сензори и комуникация. Отделно, че трудничко, да не кажа невъзможно няколко контейнера на самолети да имат нужната мощност да се справят с корабната рлс, зад които стои мощна енергетика. Просто щото и самата платформа е по-голяма.
  Скоро ще излязат версии и анализи. Дори в някои специализирани форуми в бг нета. Та ще видим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK