"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

© Велко АнгеловПри много слаб интерес и липса на каквито и да е било нарушения протече изборния ден в Благоевград вчера. За изненада на членовете на Общинската избирателна комисия, по-голямата част от жителите на града показаха рекордно слаб интерес към местната политика. Йордан Симонски, заместник-председател на ОИК, бе категоричен, че в дългата си практика не помни "такова мъртвило, такава скука" на избори.


Въпреки страха от машините, по-активни се оказаха възрастните хора, а младите сякаш нямаха желание да гласуват. Така, вместо да отговорят на някои важни въпроси преди парламентарния вот на 11 юли, слабата избирателна активност само засили тревожното очакване и повдигна още много въпроси, сред които какво в крайна сметка се случи на изборите в Благоевград.


Машинното гласуване


В 9.30 ч. в изборния ден дворът на училището, в което се помещават четири от т.нар ромски секции в града, е пуст. От време на време ранобудни граждани, отправили се към урните, изникват сякаш от нищото, а на изпотените им лица се чете досада и умора.
На метри от училището, пред квартално кафене, са насядали група мъже на средна възраст. Повечето от тях са роми. Палят цигара след цигара, отпиват бавно от хартиените чашки с кафе и гледат вторачено към училището. Знаят, че днес има избори, знаят и че след две седмици отново ще има избори, но са категорични, че няма да отидат да гласуват.


"За кого?", питат двама от тях и отвръщат поглед. "Вече няма за кого да гласуваме, нямаме и стимул. Продължаваме да живеем все в същата мизерия, който и да дойде на власт. Писна ни от избори", казва единият от тях.


Докато говорим, покрай нас бавно преминава поредната полицейска кола. На фона на пълното безвремие, което сякаш е обзело благоевградския квартал "Орлова чука", единствено засиленото полицейско присъствие напомня, че в града се провеждат избори.


Вътре в секциите членовете на комисиите чинно са насядали по определените за целта места. Дойде ли гласоподавател, за минути настъпва оживление, което почти веднага бива заместено от признаците на скуката. Повечето от тях редовно участват на избори като членове на комисии, но не помнят някога да е имало толкова ниска избирателна активност.


"Заради машините е", казва единствения застъпник в училището. "Хората наистина са притеснени от това машинно гласуване. Страхуват се да не изпаднат в комична ситуация и затова не искат да гласуват".


"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

© Велко Ангелов


Владимир Миленков, собственик на верига хранителни магазини в града, също поддържа тази теза. По негово мнение основно възрастните хора се притесняват от машинното гласуване. Той аргументира твърденията си въз основа на наблюденията от обучителната кампания за машинното гласуване, което "Демократична България" инициира преди дни. Миленков е част от кандидат депутатите на коалицията за града и разказва, че по време на срещите си с избирателите по-възрастните дори не се осмелявали да се докоснат до електронните устройства, за да тестват машинното гласуване. Именно затова той предполага, че ниската избирателна активност в Благоевград се дължи на страха от машинното гласуване.


Въпреки това, разказите на повечето членове на комисии потвърждават обратното. Според тях по-голямата част от избирателите са били по-възрастни, абсолютно незнаещи и никога не боравили с такава техника. "Идват с много голямо желание да опитат и се справят. Много са доволни, че са се докоснали до новите технологии. Да, машинното гласуване е малко трудничко за някои, но хората се справят", уточнява един от членовете на комисия.


Пример за активните възрастни хора е 70-годищната Вили, която признава, че именно машинното гласуване я е спирало да гласува. "Дори не съм ползвала банкомат. Но децата ме насърчиха днес и мога да кажа, че е много лесно и удобно". Други две възрастни жени също излизат усмихнати, след като тъкмо са упражнили правото си на глас: "Справихме се! Хората ни обясняваха, нямаше проблем. Задължително е да гласуваме, за да може всичко да се промени, за по добър живот. На 11-ти пак ще гласуваме", отговарят двете жени.


Купеният вот


Някои местни жители изразиха различно мнение за ниската избирателна активност в Благоевград. Според тях причината за слабия интерес към кметските изборите се дължи най-вече на липсата на купен вот заради засиленото полицейско присъствие. За повечето хора в града е публична тайна, че търговията с гласове се извършва в следобедните часове преди приключването на изборния ден в ромските квартали. Известни са както местата, където се купуват гласове, така и дилърите им, но никой не се осмелява да говори открито по темата. Дори самите членове на СИК заявяват "дали и кой купува гласове, не е наша работа". Намекват обаче, че в ромския квартал така се случвали нещата: "Мислят, мислят и чак следобед гласуват".


"Мъртвило и скука": какво доведе до ниската избирателна активност в Благоевград

© Велко Ангелов


Пред ромската секция е застанала поредната група възрастни мъже. Облегнали са се лежерно на оградата, говорят си тихо, но внимателно наблюдават кой влиза и излиза от изборното помещение. Оправдават присъствието си пред детската градина, където е разположена секцията, с това, че работят на строеж в съседство.


"Ние само така си наблюдаваме как хората гласуват", отвръща единият от тях на въпрос какво правят пред изборното помещение. При питане на кого докладват видяното, те се засмиват и се опитват да отклонят темата, но все пак отговарят: "Не сте напипали точните хора. Днеска ги няма хората, които търсите, защото..." Прекъсва изречението и с глава прави знак към стоящия зад гърба ми полицай. "На 11 юли елате и ще видите, че ще гласуват хората. Сега проблемът е, че на тези избори населението не е стимулирано, затова няма избирателна активност. На тези избори е така, на 11-ти няма да е така".


Горещото лято и обезлюдяването


Според председателя на Общинската избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров ниската избирателна активност се дължи на сезона. "Лято е, хората от града са или на почивка, или на работа в чужбина". По думите му това се усеща поне от месец, защото липсват автомобилите пред блоковете, което означава, че хората ги няма. Той обаче твърди, че това е прецедент за града - "хората не помнят такива избори. През 2011 активността също беше ниска, но такава никога не е била", твърди Бусаров.


От друга страна местните хора са на мнение, че жителите на Благоевград масово напускат града заради липсата на перспективи. Според тях, въпреки че по избирателен списък в общината право на глас имат около 65 хил. души, данните не са напълно верни, защото прави впечатление, че хората в града намаляват. "Средната заплата падна под тази във Видин. Младите заминават или в София или в чужбина. Градът постепенно се обезлюдява", твърди мъж на средна възраст, който току-що е подал гласа си. "Няма нито една нова инвестиция в района, защо хората да си правят труда да остават тук", казва друг.


Тези обаче които остават и все пак отидоха до урните, го направиха с твърдото убеждение, че това ще подобри положението в града им. Всички изразиха готовността си да отидат да гласуват и на 11 юли, за да "допринесат за промяната в България".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK