Карадайъ: Пеевски никога не е бил част от ДПС, той беше от гражданската квота

Карадайъ: Пеевски никога не е бил част от ДПС, той беше от гражданската квота

© Юлия ЛазароваГ-н Пеевски никога не е бил част от ДПС и никога не е участвал във взимането на политическите решения в ДПС. Г-н Пеевски не е бил член на ДПС, той стана част от гражданската квота. Това казва лидерът на партията Мустафа Карадайъ по време на предизборна среща с младежи в Хасково. Цитати от изказването му бяха разпространени на фейсбук страницата на ДПС.


Поводът за обясненията са санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ на бившия депутат от ДПС. Карадайъ казва обаче, че Пеевски му е личен приятел и приятел на партията и иска за твърденията на американските власти да бъдат представени доказателства, за да определят мнението си по темата. Той сравнява официалната реакция с твърдения на "някой край чешмата" и обвинява за образа на Пеевски групата издател на "Дневник" - "Икономедиа" (същото направи и самият Пеевски). Какви доказателства имат за санкционираните поиска и българската прокуратура от САЩ.


Въпреки че Пеевски не е бил в ръководството на партията, той имаше голямо влияние в нея. Двама от сегашните зам.-председатели на ДПС - Йордан Цонев и Халил Летифов, се смятат за негови близки хора, като с Цонев той е внасял почти всички закони, по които е работил. На парламентарните избори на 4 април, а и не само на тях, Пеевски беше най-номиниран за депутат от структурите на политическата сила. Той обаче не беше издигнат за депутат през април, което дава повод да за коментари, че за действията по разследването на Пеевски в САЩ вече е имало неофициална информация. За предстоящите избори въобще не беше съобщено дали е получил номинации, а представители на движението твърдят, че техните избиратели не питат за него и санкциите.


Приятелят Пеевски и законът "Магнитски"
Преди за заговори за бившия депутат на ДПС, Карадайъ започна с опит да се пошегува със закона "Магнитски", по който американските власти наложиха санкции на Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. По думите му той не бил наясно "това Магнитски залепя ли се за желязо или не", но от медиите разбрал, какво е.


"Магнитски" e инструмент за политически решения, това разбрахме от всички социолози, политолози и анализатори. Нашата официална позиция е за реда, за законността, за върховенството на закона, за демокрацията за демократичните принципи, никой на нас не може да ни чете лекции, защото ние сме свалили комунистическия режим и сме докарали демокрацията в нашата Родина България. Това са общи принципи, за които ние работим и ги поддържаме, но ние очакваме да видим факти и доказателства", каза Карадайъ, цитиран от пресцентъра на партията.


Лидерът на ДПС допълни, че Пеевски е него личен приятел и приятел на политическата сила. "Ние не си изхвърляме приятелите на база твърдения, а напротив правим политика на база факти, а не на внушения", подчерта още той, като допълни, че бизнесменът е в партията от 2008-2009 г.


Това е първи по-подробен коментар на санкциите по закона "Магнитски" от страна на ДПС. Ден след обявяването на Пеевски в списъка, от партията обявиха, че очакват конкретни доказателства от САЩ за неговото участие в корупционни схеми. Карадайъ също настоя за доказателства, но не обяви какви мерки ще предприеме партията, ако такива бъдат предоставени.


Пеевски има този образ, защото е приятел на ДПС


Според лидера на ДПС образът на Пеевски е изграден от групата "Икономедиа" (издател на "Дневник" и "Капитал"). По думите му целият негативен образ на бившия депутат е създаден от т.нар. от него кръг "Капитал". Партията и представителите й не за първи път атакуват медиата и групата й.


"Има една група в България, която понякога, къде на шега и на майтап, наричам организирана престъпна група в българската политика в последните 30 години. Тя воюва с нас от само начало, но публично и яростно от 1997 г. и най-вече след 1999 г.", добави Карадайъ, след което продължи монолога си.


"Г-н Пеевски притежаваше три медии - "Монитор", "Телеграф" и още едно спортно или жълто издание. Три медии имаше, но му създадоха образа на едва ли не медийния монополист в България. Ако той не беше наш приятел, а беше от другата страна, тогава нямаше да има такъв образ, защото образът те го рисуват. Те произведоха образа на г-н Пеевски", заяви Карадайъ.


Той обяви, че "с анти-ДПС кампания унищожиха автентичното дясно в България, унищожиха СДС. С анти-ДПС кампания създадоха ГЕРБ и с анти-ДПС кампания ще изчезнат от политическия терен".


Делян Пеевски, който е свързван от години със задкулисния модел на управление и връзките между изпълнителната и съдебната власт, беше народен представител от ДПС четири мандата, но не ходеше на заседанията на Народното събрание. Той се отказа да е кандидат за депутат в 45-ото Народно събрание, като не попадна и в листите за изборите на 11 юли. Според един от зам.-председателите на ДПС - Йордан Цонев, решението на Пеевски за неучастие в изборите е лично, а не е на ръководството на ДПС. Отношенията между бизнесмена и почетния председател Ахмед Доган през годините са загадка.


Преди да се откаже да е депутат, той продаде част от свързваните с него медии на "Нова телевизия", а след придобиването ѝ от United Group успя да продаде и вестниците си на новия собственик на телевизията, която пък братя Домусчиеви продадоха. Така поне официално в момента няма медийна собственост. В края на миналата година се разбра, че американският Сенат разследва Пеевски и той е наел лобистка фирма там.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK