Защо Борисов управляваше толкова дълго

Август 2010 г. – първа копка на ЛОТ 3 от магистрала "Тракия". Бойко Борисов се задържа дълго, защото показваше на хората, че върху голите поляни се строи

© Красимир Юскеселиев

Август 2010 г. – първа копка на ЛОТ 3 от магистрала "Тракия". Бойко Борисов се задържа дълго, защото показваше на хората, че върху голите поляни се строиТепърва ще се изучава как беше възможен досегашният едноличен модел на управление толкова дълго. Има обаче една обща нишка, която свързваше голяма група от обществото за подкрепата на този модел.


Прогресът на едно общество често е функция на способността на неговия елит да създаде разказ за бъдещето, което да обединява огромна част от хората около него.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
По-рано това е била вярата в различни божества, представлявани от владетеля и религиозни институции. След Ренесанса това е национализмът: вярата в нацията и националните герои и идеали. През последния век идва интернационализмът: вярата, че светът принадлежи на една класа, докато другите изчезнат.


Общото е създаването на интерсубективна реалност за хората, подкрепящи конкретна власт.


Терминът "интерсубективна реалност" се използва в съвременните социални и психологически науки да отчете факта, че човек като субект не може да възприеме обективно реалността, а само в контекста на придобита информация за нея на база своите предразсъдъци и ограничения. В тях и само в тях той възприема информация от околната среда, а тази, която им противоречи, я отхвърля.


Интерсубективната реалност е ключов подход за разбиране на миналото и съвремието. В миналото хората винаги са се организирали на база създаването на обща интерсубективна реалност за членовете на племето, клана, етноса, а след това и нацията. Независимо какви са фактите и различните гледни точки, някаква идеология или митове, както ги нарича Харари, ги обединяват за общо разбиране за миналото, настоящето и бъдещето заедно - и по този начин създават солидарност за общи действия.


Затова и за тоталитарните и авторитарните режими е толкова важно да няма свободни медии, за да може управляващите да създадат изгодна на тях интерсубективна реалност за населението в рамките на управляваните от тях територии.


Така беше с комунизма в България (който пренаписа историята до ден днешен) или македонизма в Македония (където беше създадена нация с обслужващи я език, писменост и открадната история).


Изграждането обаче на само една интерсубективна реалност в рамките на една държава стана супер сложно в ерата на социалните медии. Затова енергията на нелибералните режими беше насочена да предотвратява конкурентни визии за реалността чрез фалшивите или спестените новини. Когато контролираш основните медии и правосъдната система, това не е трудно - подбираш само темите, които обслужват твоята интерсубективна реалност.


Например промотираш стабилност, строителство, управленски успехи и разбиваш конкурентните визии - свободата и демокрацията. Или промотираш традиционното семейство, а като негова алтернатива му противопоставяш джендърството като сексуални извращения и либерализма, водещ до личностна разруха.


"Строителството" като символ на прогреса е квинтесенциално за създаването на интерсубективна реалност в изостанали общества, обладани от потиснически режими. Така беше при комунизма, където всичко беше строителство, а успехът на Тодор Живков се измерваше в колко Българии е построил. Всички изборни кампании на ГЕРБ са фокусирани върху "градеж", строителство и работа. По-късно стана ясно, че наистина едрото строителство е фокус, но по други причини, типични за този тип режими.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Така е и в Африка. Когато питат един африкански политик защо Китай е толкова масирано навлязъл икономически и политически в толкова много африкански държави, той обяснил следното:


"След колониалния период руснаците първо ни обещаваха комунизма в светлото бъдеще, а народът гладен. След това американците ни увещаваха как свободата ще ни направи богати, но пак в бъдеще - а народът пак гладен. Накрая дойдоха китайците и нищо не обещаха, а направо построиха пътища, мостове, канализации и т.н. и за нас беше лесно да покажем на народа ползата от тях." Затова и "китайската капка" е толкова успешна - тя създава лесно интерсубективна реалност на обща вяра в китайския път - без мислене колко ще струва този подход за бъдещето на тези държави и следващите поколения, които ще изплащат всички тези данайски, пардон, китайски подаръци.


И така, който иска дълго да управлява, е важно да изгради атрактивна интерсубективна реалност. И у нас, както в слабо развитите страни, строителството се оказа нейният фундамент.


Бойко Борисов се задържа дълго, защото показваше на хората, че върху голите поляни се строи (независимо кой, как, защо и на каква цена), а почти всеки човек подсъзнателно иска да е в интерсубективната реалност на позитивното усещане за бъдеще.


Май 2011 г. – откриване на магистрала "Люлин". Така беше при комунизма, където всичко беше строителство, а успехът на Тодор Живков се измерваше в колко Българии е построил

© Георги Кожухаров

Май 2011 г. – откриване на магистрала "Люлин". Така беше при комунизма, където всичко беше строителство, а успехът на Тодор Живков се измерваше в колко Българии е построил


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Ами защото беше избиран да управлява.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 3. 3 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Защото пробутва тези лъжи, за които на хората им се иска да са истина. Просто, ясно, лесно.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  баце управлява, защото никога не би му хрумнало да ползва думи като интерсу🍅🥜🍓🍊🍎.. там каквото пише в текста

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Не знам дали е толкова сложно. Най-вероятно от магистралите може да се лапка, да се лапка... А стабилността на управлението са гарантираше от съюза на Борисов с Пеевски и Цацаров и обслужването на руските проекти. Ако не беше Гешев Радостта да пресоли манждата, можеше и още да продължава.

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Защото:
  1. Добре ни беше при Тато;
  2. Искаме си Тато;
  3. Смятаме слугуването на Русия за достойно есть!

 9. 9 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Браво на г-н майор, инж., д-р на физкултурните науки, г-н Бойко Борисов:

  „България единствена на Балканите
  внася повече домати отколкото банани“, 19.04.2021 г.
  /www.segabg.com/category-economy/bulgariya-edinstvena-na-balkanite-vnasya-poveche-domati-otkolkoto-banani

 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Има поне две основни причини.
  Едната е, че изборите ги броеше Цветан Цветанов - солташакът на Борисов и заедно с Мишо Константинов вършеха изборни чудеса.
  Втората причина е, че откраднатото е толкова голямо, че Борисов можеше да си купи всичко, включително и малолитражни и слаботокови тролове, които да пълнят форумите с бисери.
  Сигурно вие ще се сетите за още много други причини.
  Парите развалят, а прекомерно големите пари развалят прекомерно.

  кратък
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Повечето българи са инфантилни или сенилни. Искат си „бащица" -бай Тошо, мухлясалия цар. бай Х. Някой да мисли вместо тях и „да им дава".

 13. 13 Профил на Бобо Рашъна
  Бобо Рашъна
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Защото е последователен .....

 14. 14 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защото имаше до себе си Цв. Цв. да му организира партийните структури и да му купува изборите. Цв. Цв. си замина, заминава си и Боката

 15. 15
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Любопитно

  Защото е последователен .....
  —цитат от коментар 13 на ofl481056037  До коментар [#13] от "ofl481056037":

  Последователен в лъжите ?

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Дълго, дълго, колко да е дълго! Колкото Хитлер - 12 години.

 20. 20 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Христо Ботев:
  „Кой ни е крив когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга.
  „Трай душо, черней кожо!“ е девизата на нашият живот.“
  в. „Знаме“, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51.

 21. 21 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Защото пробутва тези лъжи, за които на хората им се иска да са истина. Просто, ясно, лесно.
  —цитат от коментар 3 на tbe461062459


  Тц, контролира медиите и те му ги пробутват лъжите, които пък нямат нищо общо с хората. Така ви ги представят. И вие, както си вижда от изцепката ти, кълвете.
  —цитат от коментар 11 на bfb021063130


  Имам си гербери вкъщи, имам преки наблюдения. Едните са заслепени от злоба, другите от алчност. Нищо необичайно за неосъзнати и неосъществени комунисти.
  А и кой е казал, че не контролира медиите? Как иначе ще си пробутва лъжите?

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Защото единствената алтернатива беше БСП, а БСП не са алтернатива, а другия клон на същата мафия, заедно с ДПС.

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Защо Борисов управляваше толкова дълго?
  Господин Методиев има много патенти за виртуална истина.А тези които са го избирали са не жертви а съучастници.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Защото единствената алтернатива беше БСП, а БСП не са алтернатива, а другия клон на същата мафия, заедно с ДПС.
  —цитат от коментар 22 на Гражданин


  Това е една от лъжите, на които е базирано управлението на ГЕРБ.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  Последната снимка също потвърждава нещо - жените си го харесваха, и гласуваха за него, със сигурност в по-голямата си част, пък и беше във форма тогава (на снимката посланик от Скандинавието ще си "счупи врата", само да не пропусне някоя стъпка на мин.-председателя)...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Дайте имената на собствениците на пътностроителните фирми,които прибираха всичките пари от Европа и бъджета

 29. 29 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Щото Цвъки ушатия носеше чувалите с бюлетините 🎃🤣

 30. 30 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Защото игра между двама олигарси.  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Защото нямаше кой да го смени! :)

 34. 34 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Цитат:
  Защо Борисов управляваше толкова дълго

  ---
  Отговорът е ЕЛЕМЕНТАРЕН до безобразие...

  Първият режим на ББ никога не би бил възможен без РЕШАВАЩАТА подкрепа на т.нар. Синя коалиция (ДСБ + СДС), която Синя коалиция в продължение на цели 3.5 години гласуваше като един "ЗА" ГЕРБ - вкл. "за" правителството на ГЕРБ и
  1) ББ - министър-председател,
  2) ЦвеЦве - мин.вътр.раб.
  3) ЦецЦач - предс.НС

  и по всички възможни въпроси - 100% гласуващи от ДСБ + СДС.

  Да не говорим, че всички критикуващи сега ББ СМИ денонощно го възхваляваха, което ме принуждаваще да досаждам на ВСИЧКИ с две съобщения (в хилядни екземпляри!)

  1) Няма лошо реклама
  и
  2) Култът към ББ задмина всички познати култове - към ГеоДим, ВълЧер, че и дори към др. Т.Ж.

  Същата тази НЕПОГРЕШИМА преса ДЕНОНОЩНО величаеше ББ...
  Достатъчно е да се разлистят изданията от онова време, вкл. протоколите от НС.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  И той прост и народът прост... Козата си сака пръч.

  Ама народът взе да се усеща, че не бил толкова прост, щото народът не печели по 60 милиона от тотото, няма такива пълни нощни шакафчета, не му изпращат нощно време разни Мата Хари за по 5000 лева. И му писна, щото около него се нароиха много пръчове. Та така. Свърши тая.

 37. 37 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 152 Неутрално

  А за кого да гласуваме? За мутрата и чалгаджия Учндолец ли? За комуниста от тъмно червено потекло Х. Бойкикев ли? За превратаджийката Мая Костинбдодска? За БКП/БСП-то ли?? Не мерси. Ще гласуваме за ГЕРБ. Само те са най-нормалния избор.

 38. 38 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Не знам дали е толкова сложно. Най-вероятно от магистралите може да се лапка, да се лапка... А стабилността на управлението са гарантираше от съюза на Борисов с Пеевски и Цацаров и обслужването на руските проекти. Ако не беше Гешев Радостта да пресоли манждата, можеше и още да продължава.
  —цитат от коментар 7 на spiegel


  Вероятно е така. Номерът с бавното сваряване на жабата работеше безотказно в комбинация с мантрата за "по-малкото зло". Явно обаче в един момент се помислиха за недосегаеми и го удариха през просото. Именно престараването на Гешев в крайна сметка отприщи протестите и търкулна "корпорацията" по нанадолнището.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Борисов беше брилянтна операция на ДС/Сарая/Русия: да излъжат критична маса български избиратели, че ТОЙ е автентичният “евроатлантик”, че на НЕГО Европа трябва да гласува доверие и поверява парите си, че неговата ОПГ ще издигне прегради пред реския имперски интерес и т.н.

  Най-добре го бяха разбрали кой е и що е бившите американски посланици Пардю и Байърли.

  А също и Херо Мустафа, която му намаза ските. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Щото на Ристо му отне много време да надуе лодката.

 42. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  "Тепърва ще се изучава как беше възможен досегашният едноличен модел на управление толкова дълго."

  Още в първото изречение Евгений Кънев се вижда защо!

  Издигането, налагането и кондукаторстването на Баце и Шайката Му, пуснали по-късно дълбоки метастази навсякъде до пълнокръвно и всеобхватно ОПГ, са си азбукарски пример и технология още от време оно!

  Та ако едва сега, петнайсетина, че даже и повече годинки по-късно Кънев и други учЕни дрогари тепърва са тръгнали да са чешат по репите поради что било станАло така - емчи затова!

  И този рев за медиите ...
  Ама дрогарки и дрогаре, ми той Поликрат я врътва тайзи фатка още преди 25 века!
  А защо работи все още?
  Ми питайте Асен Агов! След кого вървят ...

 43. 43 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Баянов":

  За съвременният неук човек вече не остана нищо свято.
  Даваш му цитат от един от малкото ни национални герои и велик поет, признат в цял свят, той ти слага минуси !?!?
  Е не, не са 80%, поне 95 са.
  Народе ????

  кратък
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  “Ако не беше Гешев Радостта да пресоли манждата, можеше и още да продължава.”

  Абсурдният избор на Гешев показва, че архитектите на руското проникване са се почувствали твърде самонадеяни от успеха си с Цацаров.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#2] от "diq55699032":

  какъв избор при фасадна демокрация. избира се межу предоставените от #КОЙ,
  и то сред родените от Червеното знаме и одобрени от ДС

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 47. 47 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Защото поколенията, които го избираха бяха робски и пречупени. Малко по малко се променят нещата.

  ... с двеста...
 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Що - що ???
  Ето що !
  Минималната пенсия стана ли 300 лв? Минималната раб. заплата стана ли 650 лв? Тавана на пенсиите стана ли 1490 лв? БВП скочи ли два пъти? Безработицата падна ли два пъти?....

  [email protected]
 49. 49 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 158 Неутрално

  Към Борисов имаше и нещо, което се нарича култ към личността. Или поне се доближаваше до това разбиране. Хвалби от сутрин до вечер, никой не смее да му зададе остри въпроси, цензура, заплахи по места. Тази шайка имаше и още има свои хора навсякъде. По градчета и села 3-4 гербави държат целия бизнес. Ако има и някои други с бизнес, те знаеха, че лесно може да бъдат смачкани. Обществените поръчки са нещо, за което редица "бизнесмени" са блъгадорни на Борисов. И те му се отплащаха - преди избори директно заявяват на работниците си да гласуват за ГЕРБ иначе.....
  Жалкото е, че българския род, който се намира на сегашната територия на България и който съществува повече от 13 века допусна такъв екземпляр да управлява. Големият въпрос,

 50. 50 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Весело

  До коментар [#26] от "bfb021063130":

  Забрави любимецът ми - гълъбовият антонио.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#6:"bfb021063130"][/quote]
  А преди Борисов бяхме много, много по-напред, заедно с цивилизованите държави.
  До 10 юли 2021 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 53. 53 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 158 Неутрално

  е че този съсипа България. Няма чужди инвестиции, огромна корупция, посредствени кадри на всички равнищо ,некадърно управление и т.н. Това е Борисовщината. Но като че ли доста хора осъзнаха, че така повече не оже. И това е светлина в тунела. Първото нещо, което трябва да се направи е нормализация в държавата.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Що - що ???Ето що !Минималната пенсия стана ли 300 лв? Минималната раб. заплата стана ли 650 лв? Тавана на пенсиите стана ли 1490 лв? БВП скочи ли два пъти? Безработицата падна ли два пъти?....
  —цитат от коментар 48 на karabastun


  Хубаво, ама през годините му на управление нещо се намагнетизира.

  SHADOWS of SOFIA
 57. 57 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  "Терминът "интерсубективна реалност" се използва в съвременните социални и психологически науки да отчете факта, че човек като субект не може да възприеме обективно реалността, а само в контекста на придобита информация за нея на база своите предразсъдъци и ограничения. В тях и само в тях той възприема информация от околната среда, а тази, която им противоречи, я отхвърля."

  Защото може да говори на хората, за разлика от вас. Затова управлява и ако продължавате така, пак ще управлява. Как па не можаха един да намерят от вас, дето да си потъпка горделивостта (един от тежките грехове) и да говори на хората с техния език.

 58. 58 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Дневник са вманиачени на тема Борисов. С него стават, с него си лягат. Луди ги направи той. Ама нали трябва да има по една статия да се плюе по Биросов всеки ден. Целтае ясна - по-ниски проценти на изборите за ГЕРБ, за да може шайките ДееБъ, ИТН, мутричките на Мая, БСП и ДПС да се коалират.
  —цитат от коментар 24 на kzj35678888


  Не бе умнико - цяла България направи на луди този тулуп! Едно нещо към което неудържимо се стремеше тщеславието му обаче ще се случи - Борисов ще остане в историята на България. За негова жалост - не с добро...

  И струва ми се, че това една от причните (плюс няколко други), заради които виждаме толкова бързо физическо разпадане - разплут, подпухнал, посивял, кисел, остарял човек - който си дава сметка, че не е свършил така, както е искал.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  "Например, промотираш стабилност, строителство, управленски успехи и разбиваш конкурентните визии - свободата и демокрацията. Или промотираш традиционото семейство, а като негова алтернатива му противопоставяш джендърството като сексуални извращения и либерализмът, водещ до личностна разруха."

  Точно казано. Но това не води до създаване на обща "интерсубективна реалност", а до частична такава, валидна само за част от общността. Това е тактиката "разделяй и владей". Обществото се разделя на враждуващи и противостоящи си групи. По този начин се затвърждават и алтернативните интерсубективни реалности, които трябва да бъдат "смазани" от тази на мейнстрийма, но това никога не става.

  "За да има общество, едни хора трябва да умрат" - това е цитат на Мобуту, бивш диктатор на Заир (сега Конго). В днешен вариант това май звучи така : "За да има общество, едни хора трябва да бъдат маргинализирани".

  Феодализмът на мутрите няма друг начин да оцелее, освен провеждайки и поддържайки неявна кастовизация на обществото, чрез системи от зависимости, невидими порядки и закони, монополи, корупция, патриотарство, довйни стандарти, лицемерие, явен и неявен тормоз и терор над непослушните и неудобните.

  Пропагандата често внушава, че "няма друг начин", че иначе не можело да има държава, и че само най добрите имат право на свобода и шанс в живота, докато останалите просто трябва да се примирят да бъдат хора втора ръка(иначе биват обявявани за "егоисти", "продажници", дори "национални предатели"). "Най добрите" разбира се, са тези от върхушката, приближениет и кръгове и висшият обслужващ върхушката персонал.

  Този модел създава води до натрупването на проблеми и конфликти в обществото и постепено се изчерпва, както се е изчерпала и харизмата на Боко. Тогава символизиращите я гърмят като бушони и наред идват новите "неопетнените" или просто тези, чийто свинщини са позабравени. Така моделът се рестартира, само част от ръководителите му(официалните) се променя.

  За да не бъде така, трябва да има активно, а не приспано гражданско общество.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 62. 62 Профил на Бобо Рашъна
  Бобо Рашъна
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Лично мен не ме е излъгал, а тебе?

 63. 63 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Хайде първо да има победа на изборите, съставяне на устойчиво мнозинство, което да се продържи цял мандат и чак тогава да говорим за Него в минало време?

 64. 64 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Причината е все една и съща-мат'ряла :)
  По тази причина сега ще се случат и други експерименти. Например да ни управляват тв-водещи и сценаристи. По тази причина навремето ни "оправиха" за 800 дни :):)
  Едно от определенията за глупост е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат :)

 65. 65 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#49] от "fcv251055839":

  Това, с въпросите, е пряко следствие на медийния пазар у нас. И като гледам по света, не само при нас. Чест прави на британците, че все още имат независими масмедии, поне по отношение на вътрешната политика.

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  " Бойко Борисов се задържа дълго, защото показваше на хората, че върху голите поляни се строи (независимо кой, как, защо и на каква цена), а почти всеки човек подсъзнателно иска да е в интерсубективната реалност на позитивното усещане за бъдеще."

  Хубаво ! Нека да е така ? А защо сега загуби, след като " умнокрасивите ", тия, " под опашката на коня ", не показват на хората, че се строи върху голите поляни ?
  Жокер: какво се случва с варненското езеро и в този момент ?

 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Точно така! Разграбването на КТБ не бе достатъчно за да прелее чашата, но избирането на неандерталец за главен прокурор нямаше как да бъде преглътнато от обществото. Винаги се получава така. Управляващите се самозабравят и започват да крадат съвсем без мярка докато на народа му писне и ги изрита на бунището, където е мястото и на ГЕРБ!

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#24] от "kzj35678888":

  По-ниски проценти за ГЕРБ? Възможно ли е това? Нали харизмата е неизчерпаема?! :)))

  Бивш tww09306483.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Защото едни чичковци от близкия запад се разбраха с други, от изток, оттук да минават едни пари (и тръби), които да се завъртат в локални, послушни хора. Те да ги пращат при техните господари и вкрайна сметка да се връщат в банките назапад, чисти като снежнинки. Този пазарлък вероятно е по силата на актуланите договорки за делене на територии и ресурси по света. Та им трябваше едно послушно момче, да им подписва каквото му поискат. Това момче пък, на свой ред и с външна подкрепа, си нареди армия от послушни и продажни калинки, да му подреждат нещата надолу. На фона на постоянните страдания на народа, обиран 5 пъти в последните 100 години, няма локални силни групи на влияние, които да устоят на тия световни турболенции. Това е накратко.
  Няма нужда да влизаме в дълбоки терминологични спорове и академични тези. Съвсем низки са страстите и пазарлъците в политиката.

 71. 71 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":Лично мен не ме е излъгал, а тебе?
  —цитат от коментар 62 на ofl481056037


  Всъщност не само теб е лъгал а е лъгал всички нас. Той си е патологичен лъжец.

  SHADOWS of SOFIA
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Поредната безмислена дописка. Интересно каква интерсубектна реалност създаде Меркел,че управлява вече толкова години.

 74. 74 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 106 Неутрално

  За наша огромна жалост, общество което се обединява основно около най-базовите си жизнени интереси, около страха от силния на деня, а не около фундаментални ценности, като свобода на личността, защита на частната собственост, защита на законността, демокрацията, свободата на словото и и т.н. е обречено на авторитаризъм и беднотия. Демокрацията е за богати и свободни хора, които ценят своите постижения, пазят си свободата и уважават свободата и частната собственост на сънародниците си.

 75. 75 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#54] от "uvtest":

  Не знам само, кой го е страх повече... ;)

  Бивш tww09306483.
 76. 76 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  "Повечето българи са инфантилни или сенилни. Искат си „бащица" -бай Тошо, мухлясалия цар. бай Х. Някой да мисли вместо тях и „да им дава"

  А умнокрасавците не искате бащица , а само парче от баницата!

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#73] от "von_seeckt":

  Трябва много висок интелект, за да тръгнеш да сравняваш Меркел с Борисов...! :)))

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Щото нямаше алтернатива :)

  Не че сегашните са алтернатива, но със задружни усилия по плюене успяха да го съборят. :)

  Въпросът е, че те не могат да се организират какво да правят после. :)

 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#76] от "Dankol":

  Познавам няколко много убедени и активни ГЕРБ-ери. Гледам ги тия дни, много са им клюмнали човките... Даже и те започнаха да усещат, че поражението ще е много по-тежко отколкото си мислеха. ;)

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на eu_geto
  eu_geto
  Рейтинг: 24 Разстроено

  https://i.imgflip.com/5evuwb.jpg

  Супер Бойко отново със супер изказвания!

  И не ме гледай българино строго, че ще носиш защото явно моеш да носиш много.
 81. 81 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#48] от "karabastun":

  Тези, които чегъртат Борисов забравиха за Доган. Днес даже ни обясниха как Пеевски не бил от ДПС. Изобщо голямо баламосване пада. Пак ни пробутват старите номера.

 82. 82 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#79] от "Petleshev":

  Да де , ама не съм гербер! Просто отвратен от автентичните десни бивш привърженик на СДС от '90-те .

 83. 83 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Весело

  Що - що ???Ето що !Минималната пенсия стана ли 300 лв? Минималната раб. заплата стана ли 650 лв? Тавана на пенсиите стана ли 1490 лв? БВП скочи ли два пъти? Безработицата падна ли два пъти?....
  —цитат от коментар 48 на karabastun


  Защо, защо! Защото лъжете точно така безочливо и някой ви връзваше. БВП на калпак в България за 12 години гербаво грабене се увеличи с 44%, преди това тройната за 4 горини го увеличи със 78%, а НДСВ за 4 години със 115%

 84. 84 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#78] от "realguru":

  А-а-а-а, да...! ГЕРБ и липсата на алтернатива! Хе-хе-хе-е-е-е-е...! И това се изтърка, а Борисов за съжаление, освен безсмислени обиколки с джипката, друго не можа да измисли.
  Само стой и гледай, как след година или две, всички ще попържат по Борисов и никой няма да се сеща, че е бил незаменим. Свиквай с тази мисъл.

  Бивш tww09306483.
 85. 85 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Боко управляваше толкова дълго, "за да не дойдат комунистите" :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 86. 86 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Айде, айде, харизмата Му е като на пикаеща крава.
  Фабриката за лъжи от медиите и фалшификации на изборите са причината да е 12 години на власт.

 87. 87 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  Ха, ха, що „управляваше“ толко дълго. Е как нЕма да „управлява“, то у БГ дебил, милиционер, баджанак, дебил, кретен.... Да изброявам ли още?

 88. 88 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Борисов управлява толкова дълго, защото беше удобен инструмент който да прокарва интересите на Пеевски и компания, без да става очевидно че го прави. Сега вече не им върши работа така че ще бъде изхвърлен като непотребен.
  А ние трябва да си подобрим гражданският контрол за да не позволяваме повече подобни безобразия. Прекалено дълго прекалено голяма част от обществото вярваше на Бойко че е чист и това говори най-много за нас, не за него.

 89. 89 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Какво само пускате статии през половин час за Бойко и Пеевски!? Давайте по същество за Димитър Иванов , Вълканов, Денчев и останалите от библиотекарите! Тези двамата заедно с Доган са просто едни кукли на конци. А като си трайкате за хората зад тях , събуждате съмнения , че и вие сте на каишка към Библиотекарския!

 90. 90 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Поредният схематичен и опростен текст с елементарна схема от вече много пъти предъвквани клишета....
  Иначе наистина е време за сериозен и системен анализ на онова, което като народ, общество и държава си причинихме през последните повече от 10 години!!!

 91. 91 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#78] от "realguru":А-а-а-а, да...! ГЕРБ и липсата на алтернатива! Хе-хе-хе-е-е-е-е...! И това се изтърка, а Борисов за съжаление, освен безсмислени обиколки с джипката, друго не можа да измисли.Само стой и гледай, как след година или две, всички ще попържат по Борисов и никой няма да се сеща, че е бил незаменим. Свиквай с тази мисъл.
  —цитат от коментар 84 на Petleshev


  По лошо! Може би трябва да се извиним на целия ЕС, че сме позволили този да ни управлява и се е наложило да си комуникират с него.

 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  "атрактивна интерсубективна реалност"

  в превод на български що ще рече това?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#86] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Може не споря, само една коалицийка си пропуснал...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#81] от "geometar":

  Популярния напоследък термин “изчегъртване” тръгна у нас за първи път още през 2016 г. от устата на генерал Решетников от КГБ – човека, който лансира Радев за президент пред Корнелия Нинова в едно интервю с министъра на пропагандата на олигарха Малофеев .

  [email protected]
 96. 96 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Смисълът, който Решетников влагаше в "изчегъртването" беше прочистване ("зачистка")...
  Иначе "зачистка" (изчегъртване, прочистване) има военна етимология, използва се за описания на спецоперация, провеждана от руския спецназ, която се изразява в силови действия в ликвидиране на вражески елементи в даден обект или селище.

  [email protected]
 97. 97 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Защо Борисов управляваше толкова дълго"

  Защото Борисов има харизма която е съчетана с едни от най-дразнещите но в същото време най-високо поставените и подражавани характеристики в нашата държава.
  Мегаломания, арогантност, инфантилност, далаверджийство, цинизъм и т.н. Това се цени в България и това успява в България. Затова умните и можещите знаят че бъдеще в България нямат, защото тези неща не са високо в хиерархията. Колкото повече глупости говориш толкова повече ще постигнеш.

  Затова Борисов печели изборите а не защото е срязъл поредната лента на поредният километър магистрала или е осигурил някаква си тръба с руски газ.

 98. 98 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Любопитно

  Да видим сега, Трифонов ще успее ли да управлява по-дълго...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#81] от "geometar":

  В по-широк смисъл "зачистка" като синоним на последователни действия за освобождаване на обществото от враждебните нему персони. Корените на подобни операции се намират във времената на военен комунизъм, когато в Постановлението на Съвета на Народните Комисари от 5 септември 1918 г. , с което започва "червения терор", е написано: "Необходимо е да прочистим Съветската република от класовите врагове чрез изолирането им в концентрационни лагери."

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK