Само един начин за протест, или има ли невалидни гласове при машинно гласуване

Само един начин за протест, или има ли невалидни гласове при машинно гласуване

© Велко АнгеловЗа разлика от гласуването с хартиена бюлетина, при машинното единствената възможност за протестен вот е с "Не подкрепям никого".


При упражняване на правото на глас с устройство, каквато на предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще е единствена възможност в секциите с 300 и повече избиратели, не може да бъде пуснат невалиден глас. Така избирателят има две възможности:

 • да гласува за предпочитаната партия или коалиция;
 • да избере "Не подкрепям никого".

При хартиен вот, какъвто вече ще е възможен само в малките селски секции и при непредвидени обстоятелства в по-големите, все още могат да бъдат поставени знаци или надписи в знак на протест или да бъде пусната празна бюлетина, каквито случаи има от години. Така бюлетината става невалидна и гласът се брои единствено за избирателната активност.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
На предишни избори обаче се наблюдаваше тенденция за ръст на невалидните бюлетини, към които се причисляват още бюлетини, на които вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, различен от син цвят, или извън квадратчето. На 4 април недействителните бюлетини са 86 527 от общо 2 544 270, намерени в избирателните кутии, т.е. около 3 на сто.


Неофициално партийци признават, че един от начините за манипулиране на изборния резултат са опити за драскане на действителни бюлетини и превръщането им в недействителни. При машинния вот обаче протоколът с резултатите се разпечатва директно от устройството, а отрязъците с персоналния вот, които се пускат в непрозрачна кутия след гласуване, могат да бъдат преброени контролно.


Протестният вот не влияе на резултатите


на парламентарния вот. Според Изборния кодекс гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност, а мотивът е да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.


И "Не подкрепям никого", и невалидните бюлетини влизат в избирателната активност, от която обаче зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер. По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили "Да".


Гледайте изборното студио на "Дневник" на 11 юли от 18 часа, повече информация - тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  "За разлика от гласуването с хартиена бюлетина, при машинното единствената възможност за протестен вот е с "Не подкрепям никого"."
  ============
  Как пък да не се редя на опашка в жегата, за да гласувам с "Не подкрепям никого".

  Еретик
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Вие кажете защо няма да се броят отрязъците. И дали българския посланик в САЩ вчера не е извикан за да бъде предупреден да не се фалшифицират изборите. Явно американците са разбрали.

 4. 4 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Машинно се гласува на ниско и средно ниво,но накрая мошениците от ЦИК могат да фалшифицират резултатите от изборите както си поискат.
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Това е целта от самото начало, прикрита зад борба с купен и корпоративен вот. Машината изплюва протокол с резултатите и никой не сравнявна отрязъците в урната. А който си продава гласа може да го направи независимо дали гласува с хартия, с машина, по пощата или с електронен подпис.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  В Благоевград протестният вот беше 73%. За президентските избори това е от значение, но за парламентарните след всички промени в изборния закон, не се въведе минимален % на гласувалите, за да се признаят изборите. Ако при 30% гласували се състави правителство и 4 години повтарят, че са избрани от народа.

 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Тъпото е, че при "Не подкрепям никого" последствията са от никакви до в полза на статутквото. Което тотално обезсмисля цялото упражнение.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  И да има недостатъци машинния вот , факта с премахване на недействителните бюлетини е в негова полза. Недействителните бюлетини понякога са достигали до двадесет процента.А това изкривява вота.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Тъпото е, че при "Не подкрепям никого" последствията са от никакви до в полза на статутквото. Което тотално обезсмисля цялото упражнение.
  —цитат от коментар 6 на parcaleste


  Най-допбре е гласовете от "Не подкрепям никого" да се разпределят чрез жребий между гражданите с образование и на който му се падне и има желание да става депутат.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 871 Неутрално

  ЦИК може да „избие“ вложените пари в машините за гласуване, като ги дава под наем. Например за изборите във БФС.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  "За разлика от гласуването с хартиена бюлетина, при машинното единствената възможност за протестен вот е с "Не подкрепям никого"."============ Как пък да не се редя на опашка в жегата, за да гласувам с "Не подкрепям никого".
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  На предните избори се оказа че има 40 хил подобни гласа. По закон гласуването е задължително, но няма санкция. Явно има съвестни граждани, които са решили да спазят закона. :)

  Друга причина, която се сещам, е да не изтрият от избирателните списъци.

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ЦИК може да „избие“ вложените пари в машините за гласуване, като ги дава под наем. Например за изборите във БФС.
  —цитат от коментар 9 на hrx16647690


  Те може да си седят перманентно накъде на достъпни места и с тях да се провеждат допитвания.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  И да има недостатъци машинния вот , факта с премахване на недействителните бюлетини е в негова полза. Недействителните бюлетини понякога са достигали до двадесет процента.А това изкривява вота.
  —цитат от коментар 7 на К2


  Няма такова нещо като 20%.

  Недействителните бюлетини и гласове се появиха с въвеждането на сложните интегрални бюлетини. Преди като бяха просто листче с номер и има на партия нямаше навалиден вот. Имаше, но беше малък.

  Или с други думи недействителните гласове са следствие на усложняване на процеса.

  Сега имаме поредно усложняване на процеса, в което недействителните гласове ще изчезнат, но ще се появят маса други проблеми, за който не сме мисли и не сме се сетили.

  Сещам се за няколко такива:

  1. На предните избори в Търново не бяха вкарани правилно преференциите в машините и се наложи гласуването само да е на хартия.

  2. На вота в Благоевград - машините заспиваха след 5 мин неактивност.
  3. Прегряване на машините.
  4. Наложи се на места да се броят фишовете допълнително, щото машините блокираха.

  Предстои да има още такива проблеми, дето никой не се е сетил за тях.

 13. 13 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Няма такова нещо като 20%.
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Изборът за кмет в с.Бозвелийско, община Провадия ще бъде касиран, защото върху една трета (т.е. 30%) от бюлетините липсва отбелязан вот с химикал. Експертизите доказаха, че безцветните щрихи върху бюлетините са изписани с химикалки с изчезващо мастило. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно.
  Ето и линк:
  https://bntnews.bg/bg/a/kasirat-izborite-za-kmet-v-selo-bozveliysko


  До коментар [#12] от "realguru":


  До коментар [#7] от "К2":

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Вие кажете защо няма да се броят отрязъците. И дали българския посланик в САЩ вчера не е извикан за да бъде предупреден да не се фалшифицират изборите. Явно американците са разбрали.
  —цитат от коментар 3 на Червен дисибар


  Дори да броят отрязъците и да съвпаднат като общ брой гласували с този на машината не е гаранция че софтуерно не са прехвърлени гласове от една партия на друга!
  Трябва да се сравнят гласовете за всяка партия по отрязъците и крайната разпечатка на машината!!! Но ЦИК на РРадев забрани това!!! Защо ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Както и да гласува човек - Алехандро и Атанас Шарков решават резултатите!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Протестният вот не влияе на резултатите"

  Това е истината и цялата работа с този протестен вот е лицемерие.
  Дали няма да гласува или ще гласува 'протестно" , човек всъщност дава най-голяма част от гласа си за този, който има най-големи резултати и пропрционално за останалите които са прескочили 4%.
  Това важи и за тези, които гласуват за останалите под 4%.
  Така че опичайте си акъла и не се водете по простотии от типа:
  "наказвам с НЕ гласуване"
  "наказвам с проетстен вот"

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Добре, бе, ТОЛКОВА ЛИ НЯМАШЕ #КОЙ ДА ИЗГЛАДИ ЗНАМЕТО НА ЕС, преди да бъде снимано в избирателния участък!? С подобно отношение, по-добре да не го бяхте окачвали. Поне от елементарно уважение, че именно благодарение на общността още имаме относителна стабилност и демокрация.

 18. 18 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  поне за 10% от мандатите избран на произволен принцип трябва да им ковтролна засечка на разписките и протокола. само така ще се докаже , че софтуера ве е манипулиран.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3715 Неутрално

  Какво са 3% недействителни гласове пред 73% негласували? Май превратаджиите на Радев искат директно да отменят демокрацията...👿👿👿

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#13] от "hrx16647690":

  Това е опит за фалшификация на изборите и няма нищо общо с реалните недействителни гласове.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#25] от "rvh41812864":


  Това би трябвало да ти даде отговор!

  https://youtu.be/SrixZS2Y4t4

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  Само в главите на гербаджиите има невалидни бюлетини в машините. Те да си спомнят, колко пъти ги хванаха да фалшифицират, но нито веднъж не допуснаха проверки и повторно преброяване. Каквото, такова.

 29. 29 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 871 Гневно

  До коментар [#13] от "hrx16647690":Това е опит за фалшификация на изборите и няма нищо общо с реалните недействителни гласове.
  —цитат от коментар 23 на realguru


  Ти нормален ли си?

  Комисията, която брои гласовете е обявила, че повече от 30% от подадените бюлетини са недействителни. А ти в коментар №12 си написал глупостта, че Няма такова нещо като 20% Недействителните бюлетини.

  До коментар [#23] от "realguru":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK