Да броим неуморно, докато повярваме на машините

Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука.

© Велко Ангелов

Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука.Докато оня ден съм бил в сладка следобедна дрямка, ЦИК са приели Методическите указания (МУ) за работа на секционните избирателни комисии (СИК) в секциите с машинно гласуване. Дискутирали са важни работи като дали картите и флашките да се слагат в прозрачни пликове, да се защипват ли с телбод или с нещо друго. Все важни неща, по които трябва да има решение с гласуване на височайшата комисия от 15 члена.


И както са дебатирали за найлоновите пликчета и телбода, са приели да няма контролно броене на разписките нито по кандидатски листи, нито като общ брой и да ги сравнят с броя гласували, който е в машинния протокол в избирателните секции.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Сега... Аз много се надявам това да е само за МУ като общи правила за провеждане на избора.


Искам да съм ясен -


контролно броене на разписките по кандидатски листи и сравняване с машинния протокол трябва да има задължително


в поне 10% от секциите на всеки МИР. Както по-предишният състав на ЦИК ми написа, това се правело когато машинното гласуване е единственият начин на гласуване. Въпреки, че това твърдение е глупаво, сега е време ЦИК да го прочете това писъмце отново и точно със същия аргумент да предвиди контролно броене или одит, както някои го наричат.
Напомням на този състав на ЦИК, че машинното гласуване сега е единствената технология в ясно дефиниран тип секции. Това значи, че контролното броене на разписките в определен процент секции, избрани на случаен принцип (одит, както някои го наричат) е абсолютно задължително. Ако това не се направи, както не се направи и на предишните избори, то аз няма да имам доверие в резултатите, няма да считам алгоритъма за изчисляване за достатъчно надежден и проверен и ако Конституционният съд отхвърли тази технология, аз ще се отнеса с разбиране към подобно решение.


Време е след толкова пъти гласуване с машини някоя ЦИК да си свърши работата докрай и


да даде убедителни доказателства, че машинният вот е честен и до го направи разбираем за избирателите.


И така да увеличи доверието в изборния процес.


Надявам се ЦИК с достатъчно рано да вземе отделно решение по тази тема, а не сутринта в изборния ден. Достатъчно рано да определи номерата и локациите на секциите за контролно броене чрез жребий или по друг начин. Може да стане и ден по-рано и то публично, а самото огласяване на номерата да стане 30 минути преди края на изборния ден чрез публикуване на номерата в сайта на ЦИК и на съответния МИР. С което ще даде информация на застъпниците, медиите и наблюдателите кои са секциите, за да проследят процеса. И копия от протоколите за съответствие от това контролно броене по кандидатски листи с машинния протокол да се дадат на засъпниците, наблюдателите и медиите и незабавно да се качат на сайта на ЦИК. А не избщо да отсвири темата като предишната ЦИК.


Надявам се в предизборните си лакардии партиите да вземат отношение и по този въпрос.


В професионалната изборджийска общност възниква въпросът как да се определят секциите. Аз споменах жребий, но това сигурно не е единствиният възможен начин. Може да е с жребий, може да е с някаква извадка, която по-умни хора ще предложат. Важното е да се види дали машината смята правилно, да се види, че смята правилно винаги, в различни секции, които са навсякъде в страната.


Това ще убеди хората, че и с разбираемата и наблюдаема процедура на ръчното броене резултатът е същият.


Вече една партия почна да вие, че всеки трети глас за нея отивал при другите. Само че същата тая партия беше на влас когато ЦИК първо нае 3000 машини и ги прати по гори тилилиески. После купи 9600 машини и пак ЦИК не можа даже на 90 машини да направи контролно броене. Дали пък не може или пък не искаше? Мистерия, драги зрители, както казваше една приятелка, лека й пръст.


Мисля, че би било добре исканите от мен 10% секции с машини за одит да са от всички общини (по 10% от всяка община и така да се осигури географско покритие. Това са само възможни решения.


Много или малко са 10%?


Изобщо не смятам, че 10% са много. Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука. Трябва ни доказателство, разбираемо за прости хора, като мене, а не само за доценти и професори по социология.


Да напомням ли, че почти целия сегашен ЦИК е бил в предишни ЦИК-ове и е участвал в случая "Арена Армеец", не е имал нищо против египетския труд за събиране и изваждане на числа по нощите, както стана на предишните избори на 4 април. Сега, виждате ли, 10% му се се виждат много. Стигал бил и 1%.


При това, обърнете внимание,


при контролното броене сега ще се броят напечатани разписки, а не 60-70 см бюлетини,


в които избирателят идиот е слагал хиксове, кръстове, чавки, маргаритки и каквото му дойде на ума, с което нещастните членове на СИК са се чудили дали гласът е действителен или не. Сега всички са действителни! И да се намери някоя касова бележка от "Кауфланд" или "Била", и да се намери имитация на разписка, и да липсва разписка, резултатът ще се вземе от машинния протокол. Какъв е проблемът? Но ще се види, дали има такива нарушения. И в следващите промени на Изборния кодекс ще се криминализира изнасянето на разписката за гласуване, заснемането и т. н.


Така че процедурата на контролно броене ще отнеме несравнимо по-малко време. Ако всичко е наред и има ръст в общественото доверие, на президентските избори може да преброим по-малък процент.


Въпросът е единствено на здравия разум и човешката почтеност на членовете ЦИК. Иначе убеждението, че някой им звъни по телефоните и има дърпа конците ще се бетонира за бъдещите поколения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK