Да броим неуморно, докато повярваме на машините

Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука.

© Велко Ангелов

Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука.Докато оня ден съм бил в сладка следобедна дрямка, ЦИК са приели Методическите указания (МУ) за работа на секционните избирателни комисии (СИК) в секциите с машинно гласуване. Дискутирали са важни работи като дали картите и флашките да се слагат в прозрачни пликове, да се защипват ли с телбод или с нещо друго. Все важни неща, по които трябва да има решение с гласуване на височайшата комисия от 15 члена.


И както са дебатирали за найлоновите пликчета и телбода, са приели да няма контролно броене на разписките нито по кандидатски листи, нито като общ брой и да ги сравнят с броя гласували, който е в машинния протокол в избирателните секции.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Сега... Аз много се надявам това да е само за МУ като общи правила за провеждане на избора.


Искам да съм ясен -


контролно броене на разписките по кандидатски листи и сравняване с машинния протокол трябва да има задължително


в поне 10% от секциите на всеки МИР. Както по-предишният състав на ЦИК ми написа, това се правело когато машинното гласуване е единственият начин на гласуване. Въпреки, че това твърдение е глупаво, сега е време ЦИК да го прочете това писъмце отново и точно със същия аргумент да предвиди контролно броене или одит, както някои го наричат.
Напомням на този състав на ЦИК, че машинното гласуване сега е единствената технология в ясно дефиниран тип секции. Това значи, че контролното броене на разписките в определен процент секции, избрани на случаен принцип (одит, както някои го наричат) е абсолютно задължително. Ако това не се направи, както не се направи и на предишните избори, то аз няма да имам доверие в резултатите, няма да считам алгоритъма за изчисляване за достатъчно надежден и проверен и ако Конституционният съд отхвърли тази технология, аз ще се отнеса с разбиране към подобно решение.


Време е след толкова пъти гласуване с машини някоя ЦИК да си свърши работата докрай и


да даде убедителни доказателства, че машинният вот е честен и до го направи разбираем за избирателите.


И така да увеличи доверието в изборния процес.


Надявам се ЦИК с достатъчно рано да вземе отделно решение по тази тема, а не сутринта в изборния ден. Достатъчно рано да определи номерата и локациите на секциите за контролно броене чрез жребий или по друг начин. Може да стане и ден по-рано и то публично, а самото огласяване на номерата да стане 30 минути преди края на изборния ден чрез публикуване на номерата в сайта на ЦИК и на съответния МИР. С което ще даде информация на застъпниците, медиите и наблюдателите кои са секциите, за да проследят процеса. И копия от протоколите за съответствие от това контролно броене по кандидатски листи с машинния протокол да се дадат на засъпниците, наблюдателите и медиите и незабавно да се качат на сайта на ЦИК. А не избщо да отсвири темата като предишната ЦИК.


Надявам се в предизборните си лакардии партиите да вземат отношение и по този въпрос.


В професионалната изборджийска общност възниква въпросът как да се определят секциите. Аз споменах жребий, но това сигурно не е единствиният възможен начин. Може да е с жребий, може да е с някаква извадка, която по-умни хора ще предложат. Важното е да се види дали машината смята правилно, да се види, че смята правилно винаги, в различни секции, които са навсякъде в страната.


Това ще убеди хората, че и с разбираемата и наблюдаема процедура на ръчното броене резултатът е същият.


Вече една партия почна да вие, че всеки трети глас за нея отивал при другите. Само че същата тая партия беше на влас когато ЦИК първо нае 3000 машини и ги прати по гори тилилиески. После купи 9600 машини и пак ЦИК не можа даже на 90 машини да направи контролно броене. Дали пък не може или пък не искаше? Мистерия, драги зрители, както казваше една приятелка, лека й пръст.


Мисля, че би било добре исканите от мен 10% секции с машини за одит да са от всички общини (по 10% от всяка община и така да се осигури географско покритие. Това са само възможни решения.


Много или малко са 10%?


Изобщо не смятам, че 10% са много. Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука. Трябва ни доказателство, разбираемо за прости хора, като мене, а не само за доценти и професори по социология.


Да напомням ли, че почти целия сегашен ЦИК е бил в предишни ЦИК-ове и е участвал в случая "Арена Армеец", не е имал нищо против египетския труд за събиране и изваждане на числа по нощите, както стана на предишните избори на 4 април. Сега, виждате ли, 10% му се се виждат много. Стигал бил и 1%.


При това, обърнете внимание,


при контролното броене сега ще се броят напечатани разписки, а не 60-70 см бюлетини,


в които избирателят идиот е слагал хиксове, кръстове, чавки, маргаритки и каквото му дойде на ума, с което нещастните членове на СИК са се чудили дали гласът е действителен или не. Сега всички са действителни! И да се намери някоя касова бележка от "Кауфланд" или "Била", и да се намери имитация на разписка, и да липсва разписка, резултатът ще се вземе от машинния протокол. Какъв е проблемът? Но ще се види, дали има такива нарушения. И в следващите промени на Изборния кодекс ще се криминализира изнасянето на разписката за гласуване, заснемането и т. н.


Така че процедурата на контролно броене ще отнеме несравнимо по-малко време. Ако всичко е наред и има ръст в общественото доверие, на президентските избори може да преброим по-малък процент.


Въпросът е единствено на здравия разум и човешката почтеност на членовете ЦИК. Иначе убеждението, че някой им звъни по телефоните и има дърпа конците ще се бетонира за бъдещите поколения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Любопитно

  Пословичното българско недоверие в ход. Или начин да се пробва как да се опорочат изборите?
  Много тайпо грешки в статията, коректорите май още нанкат.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Не си спомням, имат ли бюлетините номер !!! би трябвало да имат и после да се засекат, ако липсват бюлетини, ... цялата комисия на сапун.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Защо в Европа не вярват на машините?

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  60-70 см бюлетини
  ======
  Те поне бяха реални...както и доверието.....
  Сега вече всичко е виртуало....дори и доверието...

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Защо в Европа не вярват на машините?
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  Защото не са технократи като българете!🐷👍

  Много съм прост
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  "Иначе убеждението, че някой им звъни по телефоните и има дърпа конците ще се бетонира за бъдещите поколения."
  ............
  Дрогарят Радев, не е такъв човек! Аз вярвам в чесНата му комунистическа дума.

 7. 7 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Това е все едно на всеки десети банкомат съответната банка-собственик да сложи по свой представител и да поиска от клиента да му преброи "КОНТРОЛНО" парите, да не би банкоматът да е сбъркал...

  Трябва ни доказателство, разбираемо за прости хора, като мене
  —цитат от коментар 0 на статия


  Авторът вместо да се представя за интелектуално малоценен, да помисли: има ли начин машината да открадне глас от една партия и да го даде на друга, да не преброи някой глас за дадена партия и т.н. и това да не остави следа в софтуера? Щом му харесва да е Отело - добре, но поне да го прави с главата си...

 8. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Мафията в лицето на ГЕРБ вие и крещи защото просто възможностите им за гешефти на изборите намаляват,те без манипулации очевидно не могат.
  По същия начин с далавери навсякъде с цел кражба и запълване на чекмеджето.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Авторът защо не повдигна тези въпроси на миналите избори?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Гневно

  "Дискутирали са важни работи като дали картите и флашките да се слагат в прозрачни пликове, да се защипват ли с телбод или с нещо друго" - дали някъде по света се занимават, че и цялото БГ електорално тяло, с подобни професионално издържани неща?! Понеже БГ професионалисти по мюшенгии са навсякъде, във всяка една област, изпипвайки всеки един детайл, с който да прецакат другите, да са ТЕ по-по-най, винаги ще усложняваме до безкрайност и най-простичките неща. Гласуване му е майката, докато се изчисти и най-малкото съмнение, че може да има хора, мислещи единствено за далавери, тарикатщини, ползи и облаги.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#7] от "inn":

  Константинов нали пипа машините - и пак нищо, явно го е било страх да пипа сериозно. Сега гербтролбриг ще обвиняват че други ще пипат. Ще има брейнсторм от опорки - повече сторм и никак брейн - че службицата отича.

 12. 12 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 80 Неутрално

  подкрепям автора за контролното броене, проверката е висша форма на доверие. Ако доверието в машинното в машинното гласуване се повиши, току виж се отворил път и на електронното. Ако ще се доверяваме на 100% и безрезервно на машините ( и на хораъа създали и поръчали софтуера за тях) защо са тези разписки и хартия, те са излишен елемент, който оскъпява и забавя процеса?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#12] от "zhoo":

  А защо няма екземпляр от разписката за гласувалия? Дали и това не е нарочно измислено от ГЕРБ с цел измами???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Защо в Европа не вярват на машините?
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  Не че в Европа не вярват на машините, а там няма смисъл от тях,
  защото недействителните бюлетини в Европа са 0,2%.
  В България недействителните бюлетини са 5%.
  В някои секции стигат до 30% - като в с.Бозвелийско.


  До коментар [#3] от "4ort":


  До коментар [#5] от "Контрол на съзнанието":

 15. 15 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  60-70 см бюлетини======Те поне бяха реални...както и доверието.....Сега вече всичко е виртуало....дори и доверието...
  —цитат от коментар 4 на eti mehter

  Изобщо не е виртуално. В контролния отрязък ги има напечатани всички данни - номер на изборна секция, номер на партия, преференция евентуално. Това е отпечатано и в прав текст и с бар-код. В този смисъл тези отрязъци са си валидно попълнени бюлетини, но без да има грешки в тях.

  Сам съм, други няма...
 16. 16 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  подкрепям автора за контролното броене, проверката е висша форма на доверие. Ако доверието в машинното в машинното гласуване се повиши, току виж се отворил път и на електронното. Ако ще се доверяваме на 100% и безрезервно на машините ( и на хораъа създали и поръчали софтуера за тях) защо са тези разписки и хартия, те са излишен елемент, който оскъпява и забавя процеса?
  —цитат от коментар 12 на zhoo


  Разходите за хартия не са чак толкова големи. Въпросът е, че при абсолютно задължително броене на всички отрязъци се обезмисля самата машинка. Тя на практика се превръща в принтер за отпечатване на въведени данни.

  Сам съм, други няма...
 17. 17 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мафията в България не била толкова силна, след като и се отне възможността да натаманява изборите в своя полза. Сега е момента да и се смачка главата, като се гласува масово с машините. Само така може да се преодолее онова тъпогл@во племе, хрупащи на хранилката на мафията.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#15] от "MilliVanilli":

  номер на партия,
  =======
  Приятно светло и виртуално бъдеще....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Разписките трябва да се броят и проверяват, всичко трябва да се брои и проверява. Няма да е излишно да се отдели време и да се сверят нещата

  https://blitz-bg.cdn.ampproject.org/v/s/blitz.bg/novini/ekspert-obyasni-kak-tochno-shche-bde-falshifitsiran-mashinniyat-vot-na-11-yuli_news826166.html/amp?amp_js_v=a6&_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw ==#aoh=16251131896883&referrer=https://www.google.com&_tf=От %1$s&share=https://blitz.bg/novini/ekspert-obyasni-kak-tochno-shche-bde-falshifitsiran-mashinniyat-vot-na-11-yuli_news826166.html

 20. 20 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Урните и белите непрозрачни пликчета, в които да се поставят разписките трябва да си останат

 21. 21 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ... Сега е момента да и се смачка главата, като се гласува масово с машините. ...
  —цитат от коментар 17 на Анти Шишковци


  Противниците на машинното гласуване – ГЕРБиджа - се организира на 11.07 да гласуват масово в ранните часове. След това (от обяд нататък) ще направят всичко възможно да забавят гласуването чрез техни хора, които се мотаят пред машините!

 22. 22 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 522 Неутрално

  При всички положения, гласуването може да се манипулира.

 23. 23 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Машината изпълнява команди, командите ги подава софтуера.
  Публикувайте кода на софтуера, плюс съответните гаранции, че на машините има точно този код.
  Не е особено сложно, половината свят оперира на този принцип.
  Който му е интересно да пита гугъл за open source и free software.

 24. 24 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#21] от "hrx16647690":

  Изглежда на логично обяснение за победата на ГЕРБ на 11 .07

 25. 25 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Разписките трябва да се броят и проверяват, всичко трябва да се брои и проверява. Няма да е излишно да се отдели време и да се сверят нещатаhttps://blitz-bg.cdn.ampproject.org/v/s/blitz.bg/novini/ekspert-obyasni-kak-tochno-shche-bde-falshifitsiran-mashinniyat-vot-na-11-yuli_news826166.html/amp?amp_js_v=a6&_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw ==#aoh=16251131896883&referrer=https://www.google.com&_tf=От %1$s&share=https://blitz.bg/novini/ekspert-obyasni-kak-tochno-shche-bde-falshifitsiran-mashinniyat-vot-na-11-yuli_news826166.html
  —цитат от коментар 19 на ggot


  Съдържанието на статията в Блиц не отговаря на заглавието. Неизвестен за мен експерт обяснява, че основен проблем при машинното гласуване е възможното недоверие у избирателите. Докато заглавието предполага, че се обяснява технология за фалшифициране. Нищо такова няма в статията.

 26. 26 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Сигурно отнеме време и усилия да се броят тези отрязъци, но това ми изглежда нищо в сравнение с останалата организация на изборите.
  Не съм видял досега сериозен анализ на разходите и потенциалната печалба - колко пари и време ще отнеме това прословуто броене, доколко ще повиши доверието в изборния процес и оттам легитимността на новоизбрания парламент и правителство.
  Ако разходите не са много, тогава бройте 100%, не сега е моментът да правите икономии.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Отказът да се броят разписките означава подготовка за фалшифициране на изборите. Точка.

 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Съгласен съм с автора. Контролното броене е необходимо.

 30. 30 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 354 Неутрално

  И понеже никога няма да повярваме на машините трябва просто да броим. И да не си правим тънки сметки как да излъжем хората и да фалшифицираме изборите.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Стоилов ще напише ли някой ден статия, в която казва нещо, а не само дудне с назидателен тон. Па да се брои, па да не, па 10% , па достатъчно рано....не съм убеден че автора сам разбира какво мисли и че изобщо има някакво мнение или теза. Просто си споделя мозъчните спазми

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#30] от "Червен дисибар":

  А ЗАЩО не броихте на 4.04.?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Щото вярват на пощата. Пращаш плик по пощата и си готов. Така в Австрия като националистите щяха да спечелят, и рязко намериха един чувал с бюлетини пратени по пощата дето не ги били преброили

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#29] от "stedim":

  Може НО от ОССЕ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Защо в Европа не вярват на машините?
  —цитат от коментар 3 на 4ort

  Защото в Европа няма толкова висок процент недействителни бюлетини, от които най вероятно повече от половината стават такива при броенето в СИК.
  На вота в Благоевград няма нито една такава. Направете справка колко са били на предишните избори.

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#7] от "inn":

  Има начин не човек, само че не е всеки трети глас да отива както си го представя човекът от Банкя. Работата е там, че и с хартия да се гласува, пак има начин. Комбинацията мога двете - машина плюс разписки прави нещата не невъзможни, но доста по-трудни

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#36] от "uq":

  Без копие от разписката за гласувалия НИЩО не може да се докаже.
  Освен това разписките МОЖЕ да се броят и СЛЕД приключването на изборите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Весело

  "Докато оня ден съм бил в сладка следобедна дрямка"
  """"""
  Какъв полет на разума...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#30] от "Червен дисибар":А ЗАЩО не броихте на 4.04.?!?!?!?
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз нищо не броя. Просто не ви вярвам. Още повече с тоя комунистически плам дето излъчвате. И дежурното плюене и очерняне.

 40. 40 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  И как тази ЦИК не намери време да поръча едно обучително клипче за гласуването с машини, което да завърти по националните телевизии.
  Много въпроси и страхове щяха да отпаднат.
  Сега даже промоциите в Лидл са по-масово рекламирани, отколкото новата технология за избори.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Гневно

  НЕ ВЯРВАМ НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ!!!
  Не е лошо да се замислим защо НИТО ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА НА ИЗПОЛЗВА МАШИНИ!!!

 42. 42 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Изобщо не става дума за 'вяра' в машините.
  От дни се сепкулира, колко защитни кодове, сертификати, дублирания и не знам какво още, ще каже човек, че някой ще хаква софтуера.
  Изобщо няма нужда да се хаква нещо, което само предлага възможност за манипулация.
  Чуват се някакви идеи да се публикувал софтуера... как някой ще ми гарантира, че точно този софтуер, дето е публикуван, точно той е инсталиран на всяка машина и никакъв друг ?

  Във Венецуела гласуваха с такива машини и местният дикатктор спечели с путински %, въпреки 60000% (шестедесет хиляди) инфлация.
  Вярваме ли на машините или да гласуваш за такъв, докарал държавата до невиждана бедност е просто нормално ?

 43. 43 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Требе да има, но 10% са много. И бележките да не са отпечатани със симпатично мастило като касовите бележки - след неколко седмици може и да станат напълно нечитими. Последното, в случай че са възникнали съмнения в здравословността на интелекта на машините...

 44. 44 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ти изобщо прочете ли по-надолу от заглавието?

  "Искам да съм ясен -
  контролно броене на разписките по кандидатски листи и сравняване с машинния протокол трябва да има задължително
  в поне 10% от секциите на всеки МИР. Както по-предишният състав на ЦИК ми написа, това се правело когато машинното гласуване е единственият начин на гласуване. Въпреки, че това твърдение е глупаво, сега е време ЦИК да го прочете това писъмце отново и точно със същия аргумент да предвиди контролно броене или одит, както някои го наричат."
  Или просто толкова си можеш?


 45. 45 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Г-н Балев, който публикуват и тук, е оставил едно "гонзо-стихотворение" за поколенията. Пародия на една крилата мисъл, също ползвана и от Р. Ралин:

  Настанаха такива времена -
  човекът за човека е свиня;
  свинята за свинята става вълк,
  жена забравя майчиния дълг.

  И вече упорито те избягват
  ония твои хора на закона;
  слуги, които си им заповядвал,
  отказват да си вдигат телефона.

  Дистанция като в корона-криза!
  От теб се дърпат, като че си чума.
  От бизнеса ти нищо не излиза
  и няма вече тежест твойта дума.

  Мисирките се фръцкат и надуват,
  забравиха за своя благодетел;
  озъртат се на други да слугуват,
  напук на твойта обла добродетел.

  И сякаш, че те връщат във началото -
  контактите със тебе са позор;
  и няма те дори във огледалото
  на оня там, дискретния партньор.
  ***
  А хората - електорални бройки,
  шаранчета в затворен язовир
  Един Тулуп отново чупи стойки
  и пак си мисли, че не е тапир.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Пословичното българско недоверие в ход. Или начин да се пробва как да се опорочат изборите?Много тайпо грешки в статията, коректорите май още нанкат.
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  Нормално е :)

  Спомни си дизелгейт - кола поставена на стенд дава едни показатели. Същата кола в реални пътни условия показва съвсем друго от към вредни газове.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":
  Въпросът е важен, има отношение към контролирания вот. Целта на предложеното е да се види колко е контролираният и платен вот. Ако има разписки от машината, които не са пуснати в кутията очевидно те са изнесени за да бъдат показани и получени пари, т е това е вероятно купен вот.

 49. 49 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Пише се "власт", а не "влас" драги ми авторе.
  Явно си дремал следобед и в час по правопис...

 50. 50 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Всички против контролно броене, защо бе хора? Нима това не е начина хората да повярват, че няма да има измами. Иначе съмнения винаги ще има.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Защо в Европа не вярват на машините?
  —цитат от коментар 3 на 4ort  Кой и кога е твърдял, че в Европа не вярват на машините ? Въобще чул ли си и дума по този повод, или вече си се назначил за трибун на Европа ?
  В Европа няма нужда от машини, защото там недействителни изборни бюлетини са наистина сгрешени от някои гласоподаватели и са нещо съвсем, съвсем незначително, докато в България на избори 2017 « сгрешените « бюлетини бяха повече от 400 000, но така « сгрешени «, че устройваха ГЕРБ .
  Айде, сега пак кажи нещо за машините и тяхното приложение .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Защо в Европа не вярват на машините?
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  Защото в Европа вярват, че персонала обслужващ изборите им не е подкупен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално


  Отказът да се броят разписките означава подготовка за фалшифициране на изборите. Точка.
  —цитат от коментар 28 на galapagas  Нищо подобно - колкото по -малко мръсни ръчички пипат, толкова по- добре и по- сигурно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Всички против контролно броене, защо бе хора? Нима това не е начина хората да повярват, че няма да има измами. Иначе съмнения винаги ще има.
  —цитат от коментар 50 на AModoMio


  Не разбирам какво трябва да се проверява на една машина.
  Тя няма чувства, няма цели и идеи, не е корумпирана.
  Вкарването на броене на отрязъците само ще доведе до много възможности да се подрие изборът на суверена.
  Нещо повече!
  Това броене само ще създаде допълнително възможности за целенасоченото му манипулиране и та ще вкара опорки за оспорване на изборите. То обаче няма да доведе до повищаване доверието в избора.
  Апропо!
  Как е възможно да вярвате на касовия апарат пред който се изправяте всеки ден или на банкомата, а да не вярвате на това което ще направи машината за избор?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Уважаеми кмете на слънце, авторът повдига тоз въпрос за трети път от евроизборите насам. Ако си беше направил труда да отвориш излюстрациите към статийката, щеше да видиш какво ЦИК е отговарял. Подобно контролно броене се прави и в страните, в които има машинно броене на хартиени бюлетини. Такава процедура преодолява до голямя степен проблема, че при високите технологии много малко много компетентни хора трябва да убедят огромна маса не особено компетентни хора, че всичко е ОК. Един от начините на убеждение е да се даде възможност на простите да проверят делата на умните с разбираеми за простите методи. Затова е направена и тази прозрачност в сайта на ЦИК, например. Всеки може със знанията си за 4ти клас да провери своята секция или секциите с общината си. Ако е завършил и 8ми клас, може да анализира целия си многомандатен район с абсолютни стойности и проценти.

 56. 56 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#51:"niksan1"][/quote]

  Кституционния съд на Германия, казва съвсем различни неща.

  На първо място, демократичните избори са всеобщи, публични и трябва да отговарят на най-високите стандарти на прозрачност във всеки етап от изборните процедури - от организацията на самото гласуване, до преброяването на резултатите. Това означава - постановява германският Конституционен съд - че целият процес трябва да е достъпен за граждански контрол, при това да е достъпен и обясним за всеки гражданин без да са необходими специални знания и умения, включително компютърна грамотност.

  Това с особена сила се отнася до преброяването на резултатите, което трябва да е публично и да предоставя възможност за присъствие и контрол от страна не само на изборната администрация, но и на партийните представители, кандидатите и наблюдателите. Машинното гласуване не удовлетворява този стандарт за прозрачност и публичност, тъй като преброяването на гласовете се прави „вътре в самата машина“, чрез специализиран софтуер, а не пред очите на хората. Контрол върху софтуера и неговото функциониране може да има само ограничен кръг „вътрешни хора“, които разполагат с висока квалификация в областта на компютърните технологии. В решението обстойно се изследва начинът на функциониране на машините и се изтъква невъзможността да се контролира тяхната работа, включително изчисляването на резултатите, от широк кръг лица без специална квалификация. „Изборна процедура, в която избирателят не може по надежден начин да разбере дали гласът му е коректно отчетен, преброен и включен без промяна в крайния обобщен резултат от изборите, изключва основните елементи от изборния процес от граждански контрол и, следователно, противоречи на конституционните изисквания“.

 57. 57 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2345 Весело

  Цитат:"Да броим неуморно, докато повярваме на машините"

  Ние вярваме на изборните резултати, с и без машини, само и единствено, когато те показват изборна победа ЗА НАС! ;)

 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#39] от "Червен дисибар":

  Мислиш че всички мамят като вас, герберите ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#55] от "Stoil Stoilov":

  Пропуснал съм. Покорно се извинявам на автора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#44] от "Toshko Afrikanski":

  Чел съм внимателно и имам конкретни предложения. Или ти толкова си можеш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "с разбираемата и наблюдаема процедура на ръчното броене резултатът е същият."
  То , ако беше същия, герберите едва ли щяха толкова да скачат срещу машините.

 62. 62 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  "Докато оня ден съм бил в сладка следобедна дрямка..."

  Ти още си, Стоилов! Вчера цял ден си спал и пак ти се спи.

  "Мисля, че би било добре исканите от мен 10% секции с машини за одит да са от всички общини (по 10% от всяка община и така да се осигури географско покритие. Това са само възможни решения.
  Много или малко са 10%?
  Изобщо не смятам, че 10% са много. Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука. Трябва ни доказателство, разбираемо за прости хора, като мене, а не само за доценти и професори по социология."
  Хахаха....
  Вчера се разбра, че в Ню Йорк на предварителните избори на демократите от машината са преброени вповече 135 хиляди тестови бюлетини, които някой е пропуснал да отдели от всички.
  Експерт и изобретател пък изчисли, че в Джорджия за същия измамен резултат със същото количество, НЕЗНАЙНО от кого добавени гласове, би било нужно да се притурят по 4-5 гласа на всяка машина. Иди и хвани измамата, другарю Стоилов! Колкото и процента от всичко да броиш на какъвто и да било изсмукан от пръстите "принцип"!
  Иди си подремни, както си свикнал, "експерте"!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 63. 63 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Правилните разсъждения на ракийка със салатка

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 64. 64 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Другаря Радев лияно е обещал да помага в броенето.

  .. на следващите избори.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 65. 65 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Машините не са панацея и не могат да ни спестят изборни неразбории, напрежение, броене, плюнчене на пръсти и извеждане на резултати от избори , докато не се убедим в три неща, казани от автора по-горе:
  . здрав разум в избиратели и избранници;
  - човешка почтеност в членовете на ЦИК, РИК, ОИК и СИК т.е. в цялата изборна администрация;
  - обществено доверие към изборния процес , начина му на разписване в законодателния орган и прилагането му в практиката.
  Всичко друго са добри пожелания и непостижими мечтания!

 66. 66 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  "Защо в Европа не вярват на машините?"

  Този въпрос беше зададен многократно,и продължава да се задава, само че отговор няма!!! Няма и да има. Не им изнася на тия които гласуваха тоя изборен кодекс,да има отговор.

 67. 67 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  Най-отвратното знаеш ли кое е, Стоилов!

  Ти си прочел МУ, ама нищо не си разбрал!
  Със записа там, че "е изключено при машините да има недействителни гласове" се изключва и възможността за човешка или машинна грешка, което е абсурд! Изобщо не е обсъдена възможността броят на избирателите по протокола от машината да се разминава с този по избирателния списък. Кво правим тогава, а Стоилов!
  Умниците от ЦИК, следвайки мъдреците, написали промените в ИК за една нощ, са провъзгласили НОВ ВИД недействителност на бюлетините! Недействителни поради заснемане, показване на бюлетината или т.н. "сгрешен вот, когато на избирателя е дадена възможност за повторно гласуване". Е, ако повторното гласуване е станало на машината, питам как така при машината НЕ МОЖЕ ДА ИМА недействителни гласове. Същото важи за "заснетия" и за "показания" вот! Ха да видим, дали ще има навреме протоколи на СИК и РИК, ако за всеки проблем трябва да се взема решение, подписано от членовете!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 68. 68 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#51] от "niksan1":

  "Кой и кога е твърдял, че в Европа не вярват на машините ? Въобще чул ли си и дума по този повод, или вече си се назначил за трибун на Европа ?
  В Европа няма нужда от машини, защото там недействителни изборни бюлетини са наистина сгрешени от някои гласоподаватели и са нещо съвсем, съвсем незначително, докато в България на избори 2017 « сгрешените « бюлетини бяха повече от 400 000, но така « сгрешени «, че устройваха ГЕРБ .
  Айде, сега пак кажи нещо за машините и тяхното приложение ."

  Ами поинтересувай се и ще разбереш кой и кога!!!!!
  В Германия машинното гласуване е забранено по конституция. Много държави,в които преди се е гласувало с машини, вече не гласуват машинно, точно заради съмнения за манипулиране на машините!!!

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7305110

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  И сега, Стоилов, ще ти докажа, че си такъв, за какъвто сам си се обявил, и то - с елементарна математика.

  Ако да кажем, че на ИТН не им достигат 200 000 гласа, за да изчегъртат ГЕРБ, и имаме налични 11 237 машини, които максимум поемат до 400 души гласували, то с по колко гласа за ИТН трябва да се увеличи резултатът по всеки машинен протокол?
  Можеш ли да решиш тази задачка, Стоилов? След това обаче ще трябва да намериш отговор и на друга, малко по-сложна, а именно да изчислиш какъв процент биха били "добавените" (взетите от ГЕРБ и притурени по сметката на Славиту) от машината гласове за ИТН спрямо твоите 10% "контролно преброяване"? А можеш ли?
  Сигурна съм, че и през ум не ти е минало! Щото не само не си социолог, политолог, математик, но и никакъв "изборен експерт" не си!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 71. 71 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#7] от "inn":

  да сравняваш процесите в банкиту, където винаги се идевтефицираш с изборния процес, в който вота по конституция е таен е компютри с компоти.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 72. 72 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#7] от "inn":да сравняваш процесите в банкиту, където винаги се идевтефицираш с изборния процес, в който вота по конституция е таен е компютри с компоти.
  —цитат от коментар 71 на sarunka


  О, не! Тайният вот приключва с връщането на личната карта. При броенето и отчитането на резултатите всичко е пред очите на наблюдателите! Забележи, наблюдатели са не само присъстващите в служебното помещение, наблюдатели сме всички ние. Ние сме възложители, изпълнители и одитори! И сме си ги платили до стотинка ... и компютрите, и компотите!
  Броенето на парите в банка или банкомат е същият процес - ЯВНО и при липса на възможност за измама.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 73. 73 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#71] от "sarunka":


  До коментар [#7] от "inn": да сравняваш процесите в банките, където винаги се идентифицираш, с изборния процес, в който вотът по Конституция е таен, е все едно да сравняваш компютри с компоти.
  —цитат от коментар 71 на sarunka


  (позволих си да оправя няколко дребни правописни грешки в поста ти, за да е по-ясно - някои гршки явно са от операционната система на смартфона ти, други - от невнимание в часовете по български).

  По същество:
  Не знам кои "процеси в банките" визираш и не знам кое не му е тайното на машинния вот на избори, но в едно съм сигурен - че може да има и читави компютри, и читави компоти. На които изисквания спокойно могат да отговарят и банкоматите, и машините за гласуване. Ако си имала случай служител на банката да ти "брои контролно" сумичката, която банкоматът ти е пуснал, аз обявявам капитулация.

 74. 74 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#70] от "ПерсоналиСка":

  Ако бяхте учителка по математика, щяхте да умрете от глад с подобни задачки. Хайде решете ги Вие и ни просветете. Пък ние после да се засрамим.

  Първо - не разбирам защо допускате, че машинните гласове ще са почти 4.5 милиона и каква изобщо е връзката между капацитета на една машина от 400 гласа и необходимите ви 200 000 гласа.
  Второ не разбирам каква връзка имат 10% секции за контролно броене на случаен принцип с тия 200 000 гласа.

  Но, Вие ще ни осветите тия тъмни за нас области.

 75. 75 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#74] от "Stoil Stoilov":

  Има един научен спор дали крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен, но ПерсоналиСка е открила зависимостта между тях.

 76. 76 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  А защо нямаше 10% контролно броене на чувалите с хартиени бюлетини на провежданите досега избори?

  Голям смях щеше да падне!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 78. 78 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#70] от "ПерсоналиСка":Ако бяхте учителка по математика, щяхте да умрете от глад с подобни задачки. Хайде решете ги Вие и ни просветете. Пък ние после да се засрамим.Първо - не разбирам защо допускате, че машинните гласове ще са почти 4.5 милиона и каква изобщо е връзката между капацитета на една машина от 400 гласа и необходимите ви 200 000 гласа.Второ не разбирам каква връзка имат 10% секции за контролно броене на случаен принцип с тия 200 000 гласа.Но, Вие ще ни осветите тия тъмни за нас области.
  —цитат от коментар 74 на Stoil Stoilov


  Ако бях пък изборен експерт като Вас, направо щях да си пиша смъртния акт, хахах...
  Примерът е прост и дава представата, че за всяка машина са нужни само по 17-18 "сбъркани" гласа от общо 400, за да получи ИТН допълнително 200 000 гласа. Ако приемем, че проверявате 10 на сто от всички машини, то ще сме преброили контролно колко гласа? Ами 1123 машини по 400 гласа, което е равно на 449 200 гласа. Колко от тези гласове са "добавените" за ИТН? Ами 1123 машини по 18 гласа, ИЛИ 20214 гласа. Какъв процент са 20214 гласа от общото количество 449 200? 22 на сто! Как се хващат 18 гласа на всеки 400, особено ако "добавените" са съсредоточени в по-малък брой машини, а се проверяват само "чисти и неопетнени" УЖ на случаен принцип? Ако в секциите на 25 МИР софтуерът си прави номера, а във Волуяк всичко е изрядно, но пък там гласувалите са по-малко, за да не си губим времето, що да не отидем да броим точно там? А, що? Какво ни пречи Вашата теория за "неуморното" броене?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 79. 79 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Да броим неуморно, докато повярваме на машините
  ==========================

  С въпросите на вярата се занимава религията.
  Аз искам ДОКАЗАТЕЛСТВА.

 80. 80 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#74] от "Stoil Stoilov":Има един научен спор дали крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен, но ПерсоналиСка е открила зависимостта между тях.
  —цитат от коментар 75 на inn


  Ти пък си преписал мой постинг от вчера за аналогията с броенето на парите, хаха... Как му казваха на това?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 81. 81 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#78] от "ПерсоналиСка":


  Как се хващат 18 гласа на всеки 400, особено ако "добавените" са съсредоточени в по-малък брой машини, а се проверяват само "чисти и неопетнени" УЖ на случаен принцип? Ако в секциите на 25 МИР софтуерът си прави номера, а във Волуяк всичко е изрядно, но пък там гласувалите са по-малко, за да не си губим времето, що да не отидем да броим точно там?
  —цитат от коментар 78 на ПерсоналиСка


  Ние на такива шикалки не си играем. Мога да ти кажа как ще го направим претаковането на ГЕРБ с гласовете: в нощта преди вота сменяме в изборните секции официалните машини с наши си (направили сме ги външно изглеждат еднакво). И в нашите машини вече сме заложили и резултатите от гласуването. Бойко не е толко умен да се сети за този план.

 82. 82 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#80] от "ПерсоналиСка":

  Права си, не пропускам твой коментар. Особено вчера. Не очаквах да ме заковеш толко лесно в плагиатство.

 83. 83 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#81] от "inn":

  О, сигурна съм, че не е толкова умен! Имате си и едни 1000 смарт карти, "изчезнали" от предишния път, нали? Колко му е да се гласува по стотина пъти на една машина, особено като никой няма право да ви гледа, колко карти носите в джобовете си, хахах...
  Не само умни, а и красиви, бе! И, да! Бойко не е толкова красив!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 84. 84 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#78] от "ПерсоналиСка":

  Ха ха ха... Да... така става, като се правят политически мотивирани допускания, че 10% секции няма да са на случаен принцип. Що четете статиите като дявола евангелието? Ха ха ха... със същата логика вместо Волуяк можехте да напишете Трекляно, макар, че там няма да има машини, ха ха ха.

  Ами предложете тогава контролно броене в 5100 секции. Таман ще покрият Вашите 200 000 гласа, че и отгоре. Или направо 50% от секциите. А защо не и 100%? Само небето е граница на Вашите мечти.

  Продължавайте в същия дух

 85. 85 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#78] от "ПерсоналиСка":Ха ха ха... Да... така става, като се правят политически мотивирани допускания, че 10% секции няма да са на случаен принцип. Що четете статиите като дявола евангелието? Ха ха ха... със същата логика вместо Волуяк можехте да напишете Трекляно, макар, че там няма да има машини, ха ха ха.Ами предложете тогава контролно броене в 5100 секции. Таман ще покрият Вашите 200 000 гласа, че и отгоре. Или направо 50% от секциите. А защо не и 100%? Само небето е граница на Вашите мечти.Продължавайте в същия дух
  —цитат от коментар 84 на Stoil Stoilov


  Ама аз и вчера го писах до втръсване, докато вие сте дремали сладко-сладко!
  Разбира се, че искам 100 процента преброяване на отрязъците! Ако не Ви мързи, ходете в темата от снощи, там ще ви се изяснят позициите ми. И никак няма да ви е смешно, освен ако... Хайде, спирам, че не искам да се потя като Константин Кирил Философ.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 86. 86 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#83] от "ПерсоналиСка":


  Имате си и едни 1000 смарт карти, "изчезнали" от предишния път, нали? Колко му е да се гласува по стотина пъти на една машина, особено като никой няма право да ви гледа, колко карти носите в джобовете си,
  —цитат от коментар 83 на ПерсоналиСка


  И аз си бех мислил за този план, обаче не върви: примерно 150 човека гласуват и се подписват на чаршафите с избирателния списък в една секция, пък машината изкарва 200 гласа. Греда. Затова изоставихме този вариант и минахме на генерално решение - направо подменяме машините на ЦИК с наши си.

 87. 87 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 654 Неутрално

  НЕ ВЯРВАМ НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ!!!Не е лошо да се замислим защо НИТО ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА НА ИЗПОЛЗВА МАШИНИ!!!
  —цитат от коментар 41 на selqnin


  И защо Конституционният съд в Германия е отсъдил, че гласуването с машини противоречи на Конституцията, понеже не може да се гарантира по никакъв начин честността на вота!
  Забележете, Германия!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 88. 88 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  Сега се присещам за проблема със смарткартите!
  Значи в МУ пише, че комисията получава 5 бр. смаркарти. Една е за комисията, а останалите 4 се въртят между избирателите, за да се избегне последователно гласуване със същата карта.
  Ако при миналите избори са изчезнали 1000 карти, то се предполага, че в 1 на сто от машините, ще може да се гласува като за световно... Нда... Отделно, не съм сигурна, дали някой специалист със смарткарта няма да има възможност да "пипне" някъде из дебрите, предназначени само за административен достъп, докато се прави, че не знае кое копче да натисне. Пет минути и 30 секунди, другари, са много време за днешните светкавични технологии, хахаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Гневно

  До коментар [#3] от "4ort":"Защо в Европа не вярват на машините?"Този въпрос беше зададен многократно,и продължава да се задава, само че отговор няма!!! Няма и да има. Не им изнася на тия които гласуваха тоя изборен кодекс,да има отговор.
  —цитат от коментар 66 на galina georgieva


  Двеста пъти ви отговарям но вие продължавате да си го задавате!
  В Европа вярват на хората.
  Там си вярват един на друг.
  ЕДИНСТВЕНИЯТ НАчИН ДА СЕ ПОВЯРВА ТУК В БЪЛГАРИЯ на резултата от изборите е да няма ЧЕВЕШКА НАМЕСА.
  Вие ГЕРБЕРЯТА със зор се опитвате ДА ВКАРАТЕ ЧОВЕШКАТА НАМЕСА в процеса.
  С две думи желаете да вкарате недоверието в избора!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#86] от "inn":

  Че кво пречи да пише 150 броя, ама 90 на сто за Славиту? Чух след миналите избори Цветанов да се оплаква, че гласували цялото семейство, тъщата, дядото и всичките му приятели за него, а после в протокола имал 1 глас, хаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 91. 91 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#86] от "inn":

  Че кво пречи да пише 150 броя, ама 90 на сто за Славиту? Чух след миналите избори Цветанов да се оплаква, че гласували цялото семейство, тъщата, дядото и всичките му приятели за него, а после в протокола имал 1 глас, хаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Гневно

  НЕ ВЯРВАМ НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ!!!Не е лошо да се замислим защо НИТО ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА НА ИЗПОЛЗВА МАШИНИ!!!
  —цитат от коментар 41 на selqnin


  Вместо да пишеш тъпи декларации, обясни ЗАЩО не вярваш на машините?
  Кога ще престанете да се правите на идиоти!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#89] от "Храбър":

  Ето пак!
  Бързате да сложите минус, но никой (както и на предния ми пост # 54) не опонира логически издържано на доводите ми.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#78] от "ПерсоналиСка":

  Логични разсъждения, трудно възприемани от протестуиращите и техните партии.

 95. 95 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#92] от "Храбър":

  Виж коментар № 87...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 96. 96 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#91] от "ПерсоналиСка":

  Чаай ся, че се обърках:
  - 150 подписа - 150 гласа в отчета от машината, нали?
  - Обаче гласовете за Слънцето, подменени с гласове за Слави, нали?
  - Начи машините познават нашите карти (гепените 1000 от предишните избори) и отчитат нашите гласове (пуснати 2-3 пъти от наш човек), но машините игнорват вашите гласове с редовните карти (та да станат 150 подписа равни на 150 гласа в отчета), нали?

  И след всичко това (разконспирира ни ти, умница си) - какво помага "КОНТРОЛНОТО" броене на отрязъците и сравняването им с отчета?

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#87] от "ТНТ":
  До коментар [#95] от "ТНТ":

  Това не обяснява нищо.
  Знаеш ли в колко други страни има най-причудливи решения и правила?
  Защо, вместо този ненужен довод, не обясниш чисто логически с какво ще допринесе допълнителното броене (от хора) на отрязъците?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#91] от "ПерсоналиСка":Чаай ся, че се обърках: - 150 подписа - 150 гласа в отчета от машината, нали? - Обаче гласовете за Слънцето, подменени с гласове за Слави, нали? - Начи машините познават нашите карти (гепените 1000 от предишните избори) и отчитат нашите гласове (пуснати 2-3 пъти от наш човек), но машините игнорват вашите гласове с редовните карти (та да станат 150 подписа равни на 150 гласа в отчета), нали?И след всичко това (разконспирира ни ти, умница си) - какво помага "КОНТРОЛНОТО" броене на отрязъците и сравняването им с отчета?
  —цитат от коментар 96 на inn


  Нищо не си разбрал, красавецо!
  Просто броим разписките от машината, защото на тях пише, че 90 на сто са гласували за ГЕРБ, драги, а 10-те на сто остават за протестърите, към които и вие се числите, нъл тъй!
  На разписката си пише за кого си гласувал! И затова не броим избирателно, а ВСИЧКО и НАВСЯКЪДЕ. Педантично и много внимателно, та всички да са сигурни, че протоколът от машината - вашата или на ЦИК, е фалшименто! Загубата на време няма да е голяма, тъй като, общо взето, машините са единственият способ да си упражним правото на глас. Е, затова ще броим неуморно всичко и няма да се циганим за проценти "контрол". Защото...? Защото всеки глас е важен! Повече за вас, отколкото за нас, но няма да сеем на корена му ряпа, хахах... Който победи, да заповяда да управлява!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Вкарването на какъвто и да е човешки елемент в броене резултатите от изборите ни най-малко няма да подобри доверието в избора, а само ще го снижи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#98] от "ПерсоналиСка":

  Просто броим разписките от машината, защото на тях пише, че 90 на сто са гласували за ГЕРБ, драги, а 10-те на сто остават за протестърите
  —цитат от коментар 98 на ПерсоналиСка


  Нещо ми се изгуби ролята на 1000-та гепени карти от предишнитте избори. Нали те помагаха в шашмата и тези, дето ги държат, гласували с тях по 2-3 пъти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK