Как се гласува с машина на парламентарните избори на 11 юли

Как се гласува с машина на парламентарните избори на 11 юли

© Георги КожухаровНа предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще се гласува само с машини в 9401 секции в страната и в 273 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели - над 425, ще има в 1115 секции у нас и в 148 - зад граница, обяви Централната избирателна комисия днес.


За да гласува, избирателят ще трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат. Не е разрешено да се поставя стрелка върху нея за ориентация на гласуващите и не може да се дезинфекцира с друго освен етилов спирт.


Електронната бюлетина ще е от две страници - на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората - от 14 до 23 плюс опцията "Не подкрепям никого", които са от лявата страна. Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ". От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция.
Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне "Преглед", да види изписан избора си и да продължи с "Гласуване" или "Промени избора". След като гласува, трябва да извади картата от машината, която разпечатва разписка с вота, която се пуска в непрозрачна кутия.


Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Машините са програмирани да започнат да работят от 7.00 и да продължат до час след края на изборния ден - до 21.00 часа, ако е необходимо той да бъде удължен. При проблем с една от машините в секциите с две ще може да продължи да се гласува с втората, а в останалите - се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.


От Централната избирателна комисия обясниха, че допълнителните 1673 машини са пристигнали и са на склад при останалите по договора със "Сиела Норма", с които се гласуваше на 4 април, но още не са платени. Договорът позволявал плащане до 360 дни след обявяването на резултатите тогава. Машините за гласуване в чужбина - 421 устройства, са изпратени.


Гледайте изборното студио на "Дневник" на 11 юли от 18 часа, повече информация - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK