Възможните сценарии след 11 юли

Всичко зависи от това дали партиите на промяната ще имат самостоятелно парламентарно мнозинство.

© Юлия Лазарова

Всичко зависи от това дали партиите на промяната ще имат самостоятелно парламентарно мнозинство.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


В сегашната предизборна ситуация има една коренна разлика от положението преди 4 април. Тогава големият въпрос беше дали ГЕРБ заедно със своите помагачи (и патерици) от ДПС и "Патриотите" ще имат мнозинство и шанс да управляват. Такава вероятност сега няма - подобно мнозинство вече изглежда математически невъзможно, дори и временно скрилите лидерите си "Патриоти" да успеят да се доберат до новото Народно събрание.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
Вариантите за следващото управление зависят от това дали партиите на промяната - "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) - ще имат самостоятелно парламентарно мнозинство. След 4 април те имаха 92-ма депутати, а сега са във възходящ тренд, което означава, че преминаването на границата от 121 не е нещо непостижимо.


Вариант 1: самостоятелно мнозинство на промяната


Ако трите "протестни" партии имат заедно над 121 места, те най-вероятно ще съставят самостоятелно управление на коалиционен принцип. Дали и как техни лидери ще участват в правителството - това е технологичен въпрос, който ще се обсъжда след изборите. Възможен е например и по-експертен вариант на правителство, при който кабинетът използва структурата на служебния, като подменя част от състава му. Много вероятно е икономическият екип на сегашното управление да бъде запазен.


Важни съдържателни нюанси в управлението ще зависят от съотношението на силите между "Има такъв народ" и "Демократична България". ИТН ще опитват да налагат своя дневен ред, който ще е свързан с промяна на избирателната система и други реформи от референдума на Слави. Освен това ИТН ще действа в тесен синхрон с президента Румен Радев.


Силно присъствие на ДБ в парламента след 11 юли ще означава на свой ред изразен акцент върху промени в прокуратурата и специализираното правосъдие, ограничено влияние на Радев върху изпълнителната власт и запазване на пропорционалността в избирателната система.


Това са важни нюанси и различия, заради които партиите на промяната ще трябва да намерят работещ модел на коалиционна комуникация и постигане на разумни компромиси. Засега такъв модел няма.


Хубавото на този сценарий е, че въпреки възхода на ИТН изглежда не сме в ситуация, в която една партия се превръща в доминираща, а Слави Трифонов става нов Бойко Борисов. След персоналисткото управление на лидера на ГЕРБ това ще е шанс за възраждане на българския парламентаризъм, а и за справяне с безконтролността на властта. В крайна сметка корупцията е пряк резултат от тази безконтролност на центъра на властта, която беше наложена през последните 12 години.


Вариант 2: управляващо малцинство на промяната


Много сходен вариант би се реализирал, ако трите партии на промяната имат между 110 и 120 места в парламента. Тогава те ще могат спокойно да предложат правителство на малцинството и да разчитат на подкрепа от другите партии. Тук има множество вариации:


- Подкрепа от БСП: най-логичен изглежда този вариант, при който малцинството на промяната разчита на "столетницата" за своето оцеляване. За да се стигне до такъв вариант, би трябвало да са ясни червените линии, отвъд които компромиси с левицата не биха били допустими. Тези червени линии трябва да се прокарат както по отношение на съдебната реформа, така и за големите инфраструктурни проекти с руско участие ("Белене" и т.н.). Приобщаването на БСП към властта би засилило и влиянието на президента Радев върху правителството. Което ще е негатив за ДБ;


- Подкрепа от отцепили се депутати от ГЕРБ: този вариант изглежда много вероятен, защото в момента ГЕРБ битуват в неизяснено агрегатно състояние. Лидерът им очевидно е нефункционален, а какво ще стане след неговото оттегляне - това си остава неясно. Натискът на американските санкции тепърва ще започне да се усеща: ако кредитите към фирми от списъка "Магнитски" станат изискуеми и ако има и нови лица, добавени към него, управленско-икономическата мрежа на ГЕРБ ще започне да се разплита със страшна сила. Като добавим към това и един изборен резултат, който едва ли ще е впечатляващ, в групата на ГЕРБ определено ще са налице условия за разцепление. Като цяло възможността за такава подкрепа ще намали влиянието на БСП върху едно управление на малцинството;


- Подкрепа от ДПС: такъв вариант е всъщност политически невъзможен. Мнозина се опитват да вкарат ДПС в сметките за бъдещо правителство, но партията на Доган ще трябва да мине през четиригодишен карантинен период заради пряката ѝ връзка с лица от списъка "Магнитски". Разбира се, ДПС ще се опитат да станат "скрит" коалиционен партньор, но силно присъствие на ДБ в управлението ще е достатъчна гаранция срещу подобно развитие;


- "Плаваща" подкрепа от различни партии: възможен е вариант, при който правителство на малцинството на ИТН, ДБ и ИСМВ не иска подкрепа от определена партия или депутати, а разчита на "плаващи мнозинства". Такова управление ще има някаква първоначална енергия, която ще се дължи на електоралния успех на "новите партии". "Старите" ще бъдат принудени да ги подкрепят, особено по популярни за обществото теми. Но този ресурс бързо ще се изчерпи и към края на годината плаващите мнозинства ще започнат да се превръщат в потъващи пясъци. Вероятността от предсрочни избори ще започне да нараства.


Вариант 3: мнозинство на партиите на "статуквото"


Ако ИТН, ДБ и ИСМВ имат около 100-110 места, това би означавало, че ГЕРБ, БСП и ДПС (с подкрепата на възможни "патерици") имат ясно изразено парламентарно мнозинство. Това е най-лошият вариант от гледна точка на съставяне на правителство. При всички негови вариации шансовете за успех са нищожни:


- Голяма коалиция на ГЕРБ, БСП и ДПС: дори и математически да е възможно, едно такова управление ще изглежда самоубийствено за ГЕРБ и БСП. То ще е с много ниска легитимност в страната и ще се приеме много зле от партньорите ни в ЕС и НАТО. Над него ще висят всички неизяснени скандали около ГЕРБ, както и санкциите на списъка "Магнитски";


- Голяма коалиция на ГЕРБ, ДПС и БСП плюс подкрепа от някоя от протестните партии: този вариант е още по-малко вероятен, защото нито една от тези протестни партии не би се "жертвала" за съставянето на подобно правителство;


- Голяма коалиция между ГЕРБ и ИТН с подкрепа от други партии: това би било самоубийство за партията на Слави Трифонов, която е давала и продължава да дава ясни индикации, че не е готова на подобен вариант;


- "Експертно" правителство с подкрепа от всички партии, но най-вече от ГЕРБ и ИТН: това е всъщност вариация на по-горния вариант, поради което е невъзможна по същите причини.


Изборен кодекс (7. издание 2021 г.)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Куриозното в този сценарий е, че и в него най-вероятно ще се стигне до обществен натиск за съставяне на правителство на малцинството от ИТН, ДБ и ИСМВ. Но с по-малко от 110 депутати едно такова правителство би било слабо и много зависимо от някоя от другите партии. В такъв сценарий би могло да се реализира малцинствено управление на промяната с помощ от БСП например. Но ИТН са твърдо против такава възможност и думите им трябва да бъдат взимани насериозно: в крайна сметка те отхвърлиха подобен вариант в предходния парламент.


В заключение


България е изправена пред реален избор. Има вариант с вероятност за съставяне на правителство от ИТН, ДБ и ИСМВ: било то мнозинство на промяната или малцинствено управление на промяната. Има и втори избор: фрагментация на парламента с изразено мнозинство на ГЕРБ, БСП и ДПС, при която съставянето на правителство ще изглежда невъзможна задача. В този негативен сценарий би могло да се стигне до някакво правителство с много кратък живот. И следователно - до нов кръг от парламентарни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Вариант 1 : ГЕРБ обявява резултатите за манипулирани иска касиране на изборите. Д(п)С е ТРЕТА по резултат. Още два месеца мишкуване и пазене на СТАТУКВОТО и нови избори заедно с президентските.

 2. 2 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Очакваме валежи от камъни и дървета в триъгълника на властта! Белия автобус ще бъде пак в центъра на общественото внимание.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Тихо е. Даже най-екзалтираните апологети на Буци не казват нищо против автора.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Според мен , служебното правителство продължава да работи.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Смилов пак не е разбрал нещо важно, законът за избора на ВСС е прокаран от ХРИСТО ИВАНОВ, по неговия закон почти половината от ВСС са избор на парламента. За каква реформа в съдебната система от ДБ става въпрос? Избора на Гешев е пряк резултат от "реформата" на Иванов!

 7. 7 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Анализ на ... Дойче веле.
  И защо няма анализ на Български вълни ?
  Кой им плаща на немските вълни и какъв интерес има от България ?

  кратък
 8. 8 Профил на Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Избора на Гешев е пряк резултат от "реформата" на Иванов!
  —цитат от коментар 6 на otrqdnik


  Можеш ли да обясниш защо?

  Нека позная: не можеш.

 9. 9 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Да изчегъртаме шайките БСП, ИТН, ДееБъ, ДПС и мутрите на Маяма на 11 юли като гласуваме за ГЕРБ.

 10. 10 Профил на Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Вариант 1 : ГЕРБ обявява резултатите за манипулирани иска касиране на изборите.
  —цитат от коментар 1 на Тони КОСТОВ


  И с това ускорява неизбежната си политическа смърт.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Народ който си е избирал 3 пъти бивш охранител-еднокнижник да го управлява, няма как да направи верния избор. Затова 30-на години след промените продължава да е най-беден в Европа и го чака още от същото.
  —цитат от коментар 5 на nit091063343


  Народ, който избира музиканта на Илия Павлов, Издигналата Пеевски, Разнасящите ковчези и внука на Бойкикев, какъв ли избор прави?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  "ГЕРБ битуват в неизяснено агрегатно състояние. Лидерът им очевидно е нефункционален, а какво ще стане след неговото оттегляне - това си остава неясно."

  Напротив, много си е ясно: разпад.

  Каквото стана с НДСВ без СВ (Симеон Втори).

  След оттеглянето (бягството зад граница) на Бойко Методиев ще се пръснат във всички посоки и няма да се познават един с друг.

  И всички ще трият от сивитата си, че са били по какъвто и да било начин свързани с 12-годишното безвремие, беззаконие и грабеж.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#4] от "pro_bono":

  "Според мен , служебното правителство продължава да работи."

  Това е категорично сигурно, поне докато траят парламентарните боричкания и/или бъдат проведени следващите парламентарни избори, някъде в ранната/по-късната есен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Прегледа на вариантите по принцип не е много сложен, а кой от тях ще се реализира зависи в най-голяма степен от нас и нашата активност или напротив - лято, отпуски, мързел и не на последно място глупост и отиваме на варианта следващи избори.
  Съвсем друг е въпроса за бъдещото правителство, ако има условия да бъде създадено такова от ИТН, ДБ и ИМВ. Става дума за наличие/липса на кадри, а не калинки, при това по възможност по-честни и склонни да извършат необходимите промени, които да се усетят от нас. И това, за съжаление не зависи от нас, а от възможностите на тази предполагаема коалиция.

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Каквото и да се слчи, ще е поредният епизод от безкрайния водевил... и криза...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3808 Весело

  До коментар [#3] от "К2":

  " Тихо е. Даже най-екзалтираните апологети на Буци не казват нищо против автора."

  На скорошните избори в Благоевград се класираха на почетното трето място ! Какво да кажат, вцепенени са и очакват най - лошото да ги подмине ! Някак си !

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  "......Вариантите за следващото управление зависят от това дали партиите на промяната - "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) - ще имат самостоятелно парламентарно мнозинство...."

  Категорично изключвам Мая Манолова и Татяна Дончева като партия на промяната. Двете стари чанти направиха кариерата си в БСП и бяха от най-активните.

 23. 23 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Двете партии, които имат правото да се наричат партии на промяната, ИТН и ДБ, плюс партията отроче на БСП ръководена от две от остриетата на червените ще спечелят мнозинство. Съответно ще съставят правителство. Което правителство ще оценяваме след като минат задължителните 90 дни толеранс. Едно е сигурно, ГЕРБ се превърна в мръсна дума и вече никой няма да рискува да работи с тях под каквато и да е форма. Те все още са силни, защото местната власт е в техни ръце, но след местните избори и това ще приключи, което ще сложи края на съществуването на ГЕРБ и на Борисов, в политиката разбира се.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 24. 24 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Вариант 3: мнозинство на партиите на "статуквото": 120-130 в опозиция и много кратък живот на патката ?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 25. 25 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Съгласен. Трябва Бойко Рашков да следи отблизо действията на лицето Б.М.Б. защото трябва да разкаже доста неща за повече от 15-16 години във властта. Пък и има доста "приятели".

 26. 26 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Няма въпрос защо. Въпросът към Смилов е как да очакваш от хартиени юристи, без нито един ден трудов стаж да правят реформа в съдебната система, те вече са се пробвали неуспешно, колко шансове да им се дават за да пилят едни и същи закони?
  Във вариант 1 Смилов залага смело на ДБ за реформа в съдебната система, което е повече от странно. По-добре ИТН да предложат такава реформа, разполагат с повече професионалисти в областта.

 27. 27 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Не е достатъчно ГЕРБ да не са на власт.
  Много по важно е именцата им да са записани и да се внимава да не се прелеят бавно и полека към други формации.
  Имената, имената, байка.
  Вече има компютри, пазете истината.

  кратък
 28. 28 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#6] от "otrqdnik":

  Дрън, дрън
  А най-вече хората, ама вие дори за кадрите и Ленин вече не сте чували

 29. 29 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Еми като гледам служебния кабинет е само от хора от БСП и ДБ.
  Значи това са основните патерици на радевата власт.
  Ще имаме един нечистоплътен и задкулисен съюз между путинското фашистко ляво - БСП и байдънското радикално либерално ляво ДБ


  #КойПредложиСпевов

 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Когато патриотите с 10 % подкрепят ГЕРБ ги наричате патерица.
  Когато ДБ с 10 % подкрепят правителство на партиите около румен радев за те не са патерица ???

  Каква е схемата. Как разбираме кой е патерица и кой помощна гума ?

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  "Вариант 1: самостоятелно мнозинство на промяната.
  Ако трите "протестни" партии имат заедно над 121 места, те най-вероятно ще съставят самостоятелно управление на коалиционен принцип."

  За мен този първи вариант е най-добър за България. И затова смятам да гласувам от една от тези три протестни партии на 11 юни! Желая им успех!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Поредна доза fan fiction от Даниел Смилов. В този епизод дебютират нови вълнуващи образи – отцепниците от ГЕРБ. Към момента подобно явление звучи почти толкова достоверно, колкото твърдението, че ИТН са партия на протеста. ИТН изкараха протестите завряни в дупката си в Левски Г.

 33. 33 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Точно така ще стане !
  Парламента ще насрочи дата за Президенските избори и после Президента ще разтакава докато се влезе в 3 месечния период в който не може да разпуска НС .

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Вариант 1: самостоятелно мнозинство на промяната........................

  Я да анализираме тази промяна.

  Слави Трифонов : От 20 години прави политика в сянка. Подкрепя ту бсп, ту Борисов, ту мая барекова, ту рублен радев.
  Мая Галева Барекова Костинбродска - прекалено съм отвратен дори да говоря за нея
  ДБ - коалиция между бивши костовисти и радикални либерали спонсорирани от Америка за България. Ако смятате хора управлявали 97 че не са статукво и са НОВИ лица значи не знаете която година сме.

  ГЕРБ - най-младата партия. Ако разсъждаваме логично тя е най-малко статукво.

  Какво е промяната в крайна сметка ???

  До сега съм видял само за 2 политически промени да се говори.
  1 : Да нагласим изборния закон така, че да е удобен на Христо Иванов, Слави Т и Ахмет Д.
  2 : Да затворим Мариците убивайки икономически цяла област в България (не община, област) или може ни 2 за да угодим на зелените фанатици.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Какво да коментираме сънищата на Смилов ! Налице са условия за перфектна изборна буря , която ще вкара ,и Възраждане , и Българско лято в парламента ! Никой не може да каже къде точно ще спре ГЕРБ в свободното падане надолу !? Това правителство е харесвано от българския народ. То е нещо ново , което няма аналог с досегашните експертни правителства...Има министерства които трябва да се променят ...туризъм , енергетика , транспорт, социални грижи ..., но за създаване на НОРМАЛНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА трябват поне 1,5 години..Министър председателя също е перфектен ! Не заплашва политическото его на никой лидер , нито има такива амбиции. Това е добър ръководител на ОТБОР, което е твърде различно от формулата на ГЕРБ и Борисов ..аз ,аз ,аз ..!

 37. 37 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#35] от "Инженер Раул Викторов":

  Май така и ще стане, не виждам как Слави и Христо Иванов ще мелят заедно брашно.

  кратък
 38. 38 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#21] от "zci52648735":

  Мечтата на пилота.
  Хибридната война във фейсбук от 10 години облъчва плоскоземците от жълтите страници с идеята за президентска република.

 39. 39 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Избори 1107

  1.Чалга ДПС.
  2.Майката (столетница) на ДПС.
  3 Обръча на ДПС.
  4 ДПС.
  5 И ние искаме с ДПС
  6 Скачения съд на ДПС

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Весело

  До коментар [#9] от "kzj35678888":

  Фантазьор! 😀

 41. 41 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  НДСВ - Н.В. (негово величество) = ДС

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Смилов се е упражнявал в смятане :)

  И що ги правят като не знаят какво и кой ще е вътре. :)

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Весело

  До коментар [#22] от "pepisky":

  То и много от другите бяха в СДС. Някои и в НДСВ. Може да са прогледнали и осъзнали се! 😀 Майтап, бе!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  коалиция ИТН+ДБ+ИСМВ е вероятна, но управлението й пак няма да е в полза на гражданите, защото всяка власт управлява в полза на спонсорите си, които са бизнес-групировки, а тези групировки имат покровители в чужбина

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мариана Кълвачева":

  Ооо, ще стане. Ще се пребоядисат, за кой ли път. Някои гербери са обиколили доста партии.

 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Всичко ще се реши при гласуването. Но все още има хора, които не искат да гласуват. И са доста.

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#48] от "Vlado Nikolov":

  масовото негласуване е най-правилното

  освен ако не искате да сте съучастници на смяната на едни бандити с други

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#34] от "rdb41527334":

  Най - младата и най - много кралата. Партията на мутрите и мафията.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Вариант 1 : ГЕРБ обявява резултатите за манипулирани иска касиране на изборите. Д(п)С е ТРЕТА по резултат. Още два месеца мишкуване и пазене на СТАТУКВОТО и нови избори заедно с президентските.
  —цитат от коментар 1 на Тони КОСТОВ


  Дори и да заявят такова нещо, едва ли то ще бъде прието от обществото.
  Герберята са изгубили толкова мнго от предишното си обаяние, толкова са опротивели че дори това е невъзможен вариант.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Смислов много чи чатка нещата.

 54. 54 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 650 Неутрално

  ,, Партиите на промяната,, ……. Мда
  Промяната не е задължително да е само за добро. Има и друг вариант. Ако тези партии имат общо 30-35 процента подкрепа, съставянето на правителство като че ли е възможно, докато ако Герб, Бсп и Дпс имат съответно 65-70 процента подкрепа, съставяне на правителство не е възможно.
  Защо, ако смея да попитам. Та принципите на самите т.н. демократични избори е такъв. Но в Бугариа, тези принципи не важат. След като си обявен за част от Статуквото, и 90 процента да гласуват за теб, нямаш право. Требе да е някой от Промяната.
  Ай гиди гиди Ганьо.
  Мда

 55. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#39] от "deepblue":

  Що пропущаш ортака на шиши и Доган?

 56. 56 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#44] от "Al Tikvone":

  Какво общо има Борисов с пришиването на ИТН към протеста?

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Когато патриотите с 10 % подкрепят ГЕРБ ги наричате патерица.Когато ДБ с 10 % подкрепят правителство на партиите около румен радев за те не са патерица ???Каква е схемата. Как разбираме кой е патерица и кой помощна гума ?
  —цитат от коментар 30 на rdb41527334


  1. Кои са партиите около Радев?
  2.ДБ никога няма да подкрепи подобно управление.
  3. Патриотите биха подкрепили ГЕРБ поради търговски сметки и места в управлението....ако изобщо влязат в парламента.

  Защо фантазираш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Има напредък вече автора пише протест със кавички. До 10-20 години и другото ще му се изясни.

 59. 59 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 594 Весело

  Абе... май ще продължим да живеем в интересни времена.

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Весело

  До коментар [#54] от "Pomak":

  Поредния фантазьор, който дори се опитва да задава въпроси на база нелепиците му!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николай Теллалов":

  "Пием, пеем буйни песни
  И, зъбим се на тирана.
  Механите са нам тесни.
  Крещим" хайде на балкана "!
  Ала щом изтрезнеем
  и немеем, и се смеем..."
  Това, което предлагаш, не е решение.

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#38] от "rdb41527334":Настоящата ситуация доказва, че президентската република е единственият работещ и адекватен модел за управление на България. Другото са плоскоземски глупости. Така и не ви дойде акъла след Виденов, Костов, Станишев, Тиквата, Тройни коалиции, царе и пр.
  —цитат от коментар 52 на zci52648735


  Една президентска република с президент Бойко Борисов не е лош вариант. Ще ви разкатае фамилиите.

 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#52] от "zci52648735":

  Трябва основна промяна на конституцията. Не виждам такова мнозинство.

 64. 64 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#58] от "geometar":
  Има напредък вече автора пише протест със кавички. До 10-20 години и другото ще му се изясни.

  Мда
  Ако се съберат 25 човека да протестират на Орлов мост, то протеста би трябвало да е в кавички.
  Ако са 50-60-100 хиляди, не трябва да е в кавички.
  Какво не ти е ясно !!!???
  Мда

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Весело

  До коментар [#44] от "Al Tikvone":Какво общо има Борисов с пришиването на ИТН към протеста?
  —цитат от коментар 56 на hocker


  Както вече казах, с мушиите си, с наглото си поведение, с пладнешкия обир който извършиха, със задкулисните си игрички и особено с повеждането на война (Борисов я обяви) срещу служебното правителство Борисов и ГЕРБ настроиха всички срещу себе си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2871 Весело

  "Подкрепа от ДПС: такъв вариант е всъщност политически невъзможен. Мнозина се опитват да вкарат ДПС в сметките за бъдещо правителство, но партията на Доган ще трябва да мине през четиригодишен карантинен период заради пряката ѝ връзка с лица от списъка "Магнитски". Разбира се, ДПС ще се опитат да станат "скрит" коалиционен партньор, но силно присъствие на ДБ в управлението ще е достатъчна гаранция срещу подобно развитие"

  Тук ще пада смях! Особено последното изречение... направо... хахахахахаахах
  Смилов, да не стане като в приказката на Ангел Каралийчев за шопа, който тръгнал на пазар да продава кошница със 100 яйца, ей!
  Май-май така ще стане, въпреки увъртанията на Бойкикев за "заетите с кампанията" ИТН или пък, че нямало да искат министри в правителството и т.н., и т.н. Не разбрахте ли още миналия път, че никой не ще да има нещо общо с вас? Само Маяма, ама и тя ще ви отсвири, след като Хаджигенов напълно си присвои "революционните" идеи за специализираното правосъдие!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 67. 67 Профил на zci52648735
  zci52648735
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#63] от "Vlado Nikolov":

  Аз не ти казвам дали има такова мнозинство, а кое е най-адекватно за България.

 68. 68 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  От кой 2 леви партии са министрите в служебния кабинет на радев ???
  Какво са се договорили задкулисно ?

  Защо дневник се скъса да рекламира Божков и Радев последната година и половина. Няма тяхно изказване което да не се превърне в статия.

  Аз само питам.......

 69. 69 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Ще има сериозен отлив от ГЕРБ, който има потенциал да се прелее в други мутроподобни комуно-национал-патриотарски партии и най-вече в ИТН. За съжаление не вярвам ДБ да вдигнат сериозно бройката, при положение, че всички мислещи и независими хора с 2 капки мозък в главата вече гласуваха за тях на предните избори. Няма как преди 3-4 месеца да си гласувал съзнателно за ГЕРБ, и изведнъж да получиш някакъв катарзис и просветление.

 70. 70 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#52] от "zci52648735":

  Кой ще бъде президент в тази мечтана президентска република ?

  Бойко Борисов или Тошко Йорданов ?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#48] от "Vlado Nikolov":масовото негласуване е най-правилнотоосвен ако не искате да сте съучастници на смяната на едни бандити с други
  —цитат от коментар 49 на Николай Теллалов


  И да гласуваш и да не гласуваш е все тая !!!
  Целия цирк е за втория мандат на Радев !
  Радев умира от страх Слави да не се кандидатира за Президент , защото ще получи подкрепата ( вероятно на втори тур ) на ИТН , ДБ , ДПС , ГЕРБ и Руменчо ще овисне !!

 73. 73 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Въпрос към Даниел Смилов.
  Имат ли Македонците/Северни право да наричат Българите, Татарски Фашисти и каква е ролята на Третият Германски Райх в това определение?
  https://novini.bg/bylgariya/politika/669470
  Македонски млад политик: “Българките струват две банкноти”
  Видео

 74. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Любопитно

  До коментар [#37] от "Мариана Кълвачева":

  "Май така и ще стане, не виждам как Слави и Христо Иванов ще мелят заедно брашно."
  =========
  Що бе, и двамата не изглеждат гнусливи?

  Еретик
 75. 75 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Големи лирически отклонения.
  Авторът е трябвало да напише статия и да я озаглави "Ето защо мразя толкова много ГЕРБ".
  Абе обективна медия сте, 112 място :D

  Every cradle is a grave.
 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Една президентска република с президент Бойко Борисов не е лош вариант. Ще ви разкатае фамилиите.
  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe Rot


  Най-вероятно. Все пак Бойко е възпитаник на комунистическия сатрап Тодор Живков, както с гордост заявява. Хубавото е, че това си остава единствено в мокрите сънища на ей такива като тебе.

 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alarmstufe Rot":

  "Една президентска република с президент Бойко Борисов не е лош вариант. Ще ви разкатае фамилиите."

  По-скоро Бойко Методиев от Банкя ще започне да превежда Витрувий от латински, отколкото да стане президент.

  Все пак, какво имаш предвид под "да ни разкатае фамилиите"?

  Интересно ми е да разбера какви надежди за мъст и погроми над образованите хора те крепят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#74] от "Костадин Иванов":
  Що бе, и двамата не изглеждат гнусливи

  Мда
  Миже би искаш да кажеш ,, не толкова гнусливи, .

 79. 79 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2871 Весело

  "Ако трите "протестни" партии имат заедно над 121 места, те най-вероятно ще съставят самостоятелно управление на коалиционен принцип. Дали и как техни лидери ще участват в правителството - това е технологичен въпрос, който ще се обсъжда след изборите. Възможен е например и по-експертен вариант на правителство, при който кабинетът използва структурата на служебния, като подменя част от състава му. Много вероятно е икономическият екип на сегашното управление да бъде запазен."

  Хихихихихихи.... Повтаряй, потретяй, почетвъртяй, шамане! Шушни ни, че така ще стане и докато спим... и ние ще го запомним, ама дали ще го поискаме, както на теб ти се иска, ми не можем да ти обещаем.
  "Служебното правителство, та служебното правителство! Икономическия екип, икономическия екип! Все отбор юнаци - ДБалинки, ама те... да не си помислите нещо... те са на Радев, те не са наши!"

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 80. 80 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#74] от "Костадин Иванов":

  О, и двамата обичат парите, няма спор, но тук май говорим за лично отношение.

  кратък
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 140 Неутрално

  И всички ще трият от сивитата си, че са били по какъвто и да било начин свързани с 12-годишното безвремие, беззаконие и грабеж.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz

  Според мен ще почнат да се киснат един други с надеждата, че ще им се размине. Няма как да има лоялност между национални предатели и страхливци. Там всеки поставя личната изгода на първо място. Шайката е в кома и след 11-ти ще си замине окончателно.

 83. 83 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ватник":

  Никой професионален анализатор не мрази !
  Това е все едно, вие като собственик на заведение да си мразите клиентите.

  кратък
 84. 84 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Сценариите са много, но ще се разберат след изборите. Останалото е само догадки, защото всички претенденти мълчат. Никой не смее да каже как мисли да извади България от блатото.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 85. 85 Профил на zci52648735
  zci52648735
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#70] от "rdb41527334":

  Когото определи народът. Проблем ли имаш с това?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Сценариите са много, но ще се разберат след изборите. Останалото е само догадки, защото всички претенденти мълчат. Никой не смее да каже как мисли да извади България от блатото.
  —цитат от коментар 84 на AModoMio


  ДБ се казвали неведнъж какво смятат да направят и отъкде трябва да се започне.

 88. 88 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#81] от "Al Tikvone":

  Може пък ти да го изпревариш. Знае ли човек?

 89. 89 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#84] от "AModoMio":
  защото всички претенденти мълчат. Никой не смее да каже как мисли да извади България от блатото

  Проблема е , че никой не мисли да вади нищо от блатото.
  Всички са готови да се ,, жертват,, за министри.
  Мда

 90. 90 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 742 Неутрално

  продължавтае с фейк мантрите ... Славчо, Бойкакев и МаяМа били лицата на новото, на промяната ... Съвсем сте нагазили в блатото, ако смятате че тези тримата са носители на новото в политиката , икономиката и обществения живот ...

 91. 91 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#6] от "otrqdnik":

  "законът за избор на ВСС е прокаран от Христо Иванов"

  Лъжа! Типична герберска лъжа!

  Ако този закон е "прокаран от Христо Иванов", защо той подаде оставка?

 92. 92 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#62] от "Alarmstufe Rot":Все пак, какво имаш предвид под "да ни разкатае фамилиите"?.
  —цитат от коментар 77 на Norman Granz

  Ами да прави това, което прави в момента Фигуранта срещу ГЕРБ, без да има необходимите правомощия, само че срещу вас, имайки необходимите правомощия.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Весело

  До коментар [#76] от "Сенсей НАНАЙ ГЕРБ НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Както винаги, нищо не си разбрал. Не съм и очаквал друго от теб.

 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#87] от "marvinthemartian":

  Я да ни припомниш.

 96. 96 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#89] от "Pomak":

  Христо Иванов го каза. Като се замени каскета с нрщо по-сносно и всички неща ще си отидат на мястото. Някои неща в затвора, други на опашката за безработни и така.

 97. 97 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  След интервюто с Иванов тази сутрин по тв (показателно орязано тук) стана ясно, че сценарият е един. Не звъниш на Трифонов, ако има нещо то Тошко ще ти предаде волята му.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#92] от "Alarmstufe Rot":

  "Ами да прави това, което прави в момента Фигуранта срещу ГЕРБ, без да има необходимите правомощия, само че срещу вас, имайки необходимите правомощия."

  Правителството има абсолютни, дадени от Конституцията правомощия да разследва и изважда на показ всеобхватните корупционни схеми на превзетата от СИК/ГЕРБ държава.

  При това се ползва и с подкрепата на преоблазаващата част от населението.

  Това, което върши правителството, е полезно и оздравяващо за нацията.

  Ако теб са те отбили от някоя малка копанка, постарай се да си намериш помтено препитание и престани да се оплакваш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Докато гн. Смилов Даниел мисли по въпроса,
  Имат ли Македонците/Северни право да наричат Българите, Татарски Фашисти?
  Ще му отговоря персонално Да Имат Право, Но Нямат Право Да Отричат Че Самите Те Македонците, Говорят Български Диалект.
  ДеБългаризацията на Македонските Общности е Червено/Кафява Чума и днес Резултатите са Ясни.
  Сега нека гн. да изясни ролята на Третият Райх за така създалата се ситуация. Също Комунистическият Интернационал е равнопоставен за ДеБългаризацията на Македонските Общности в Северна Македония.

 100. 100 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  За това кой стои зад определена партия може да се разбере по това кои модии я пропагандират.

  1 Дневник хвали партията на мая барекова
  2 Хаджигенов от доста години е известен радетел на Истанбулската конвенция

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK