Благоевград избира кмет между кандидатите на "Има такъв народ" и БСП

Благоевград избира кмет между кандидатите на "Има такъв народ" и БСП

© Велко АнгеловКметът на Благоевград ще бъде определен днес във втория тур на частичните местни избори, в който ще участват издигнатият от "Има такъв народ" Илко Стоянов и доскорошният кмет Румен Томов, явяващ се отново като независим претендент с подкрепата на БСП и АБВ. Успех на Стоянов ще означава първа изборна победа на партията на Слави Трифонов, на която социолозите дават шансове за челните места и на предсрочните парламентарни избори след седмица.


Първият тур миналата неделя премина при сравнително ниска избирателна активност и липса на сигнали и жалби за изборни нарушения. Изцяло машинното гласуване - също тест за вота на 11 юли, беше успешно, без сериозни проблеми.


На първия тур претендентът на "Има такъв народ" Илко Стоянов успя да събере 35.32% подкрепа, а след него се класира досегашният кмет Румен Томов с резултат 28.65%. На трето място остана независимият кандидат Андон Тодоров, подкрепен от ГЕРБ и ВМРО, за когото гласуваха 20 % от избирателите. Останалите четирима кандидати за кметското място събраха сумарно 14.71 % подкрепа.
Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Гласуването отново ще е изцяло машинно - в 120 от 140 секции ще бъдат разположени устройствата за машинно гласуване, които бяха използвани и за вота миналата неделя.


Илко Стоянов, познат на широката публика с краткия си мандат като депутат в 45-ия парламент, има доста по-дълга история в местната политика - той е бивш общински съветник в Благоевград от партията на Светослав Витков "Глас народен". Напуска съвета след провала на опит за иницииране на референдум в общината. Бил е и зам.-кмет на община Петрич, докато тя се управлява от ГЕРБ, което според наблюдатели може да се окаже минус за кандидатурата му. В негова подкрепа се обявиха СДС (въпреки че на парламентарните избори партията се явява в коалиция с ГЕРБ) и "Изправи се! Мутри вън!" на Мая Манолова.


Опонентът му Румен Томов е машинен инженер, а преди да влезе в политиката се е занимавал със строителен бизнес. Той бе отстранен от поста след поредица от съдебни дела. През 2019 г. успя да измести от поста управлявалия два мандата от името на ГЕРБ Атанас Камбитов. Опонентът му сезира Общинската избирателна комисия (ОИК), че Томов не е спазил Закона за местната власт да излезе в 30-дневен срок от всички фирми, в които участва, не е уведомил за това нито ОИК, нито Общинския съвет и е бил едновременно търговец и кмет. Местната избирателна комисия го отстрани от поста му, а делото му мина всички инстанции и стигна до Върховния административен съд (ВАС). Обяснението на Томов беше, че фирмата му е продадена в законовия едномесечен срок и е трябвало едновременно с вписването на договора за продажба да бъде вписано и заличаването на търговеца, но това не е станало поради пропуск на адвоката. По тази причина се наложило повторно да се подава молба за заличаване, което довело до забавяне отвъд позволения срок. В крайна сметка през април 2021 г. ВАС потвърди, че кметът трябва да бъде отстранен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK