Актуализация на бюджета: четиво в аванс за бъдещите депутати

Рискът от надпревара в предлагане на популярни разходни инициативи е голям.

© Цветелина Николаева, Капитал

Рискът от надпревара в предлагане на популярни разходни инициативи е голям.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Министърът на финансите Асен Василев обяви, че министерството работи по проект за актуализация на бюджета за текущата година, а планът е той да бъде представен преди парламентарните избори. Засега е ясно намерението да се предложи увеличаване на разходите с между 1 и 1,5 милиарда лева при запазване на размера на бюджетния дефицит, което отразява очакванията на министерството за по-добро от заложеното изпълнение на приходите.


Заявката беше направена в рамките на дискусия на Обществен съвет към министъра на финансите на тема разходи, на която обаче се обсъдиха редица структурни разрези в приходната и разходната част на бюджета; те нямат връзка с готвената актуализация, а по-скоро могат да послужат за информиран и рационален дебат по средносрочни и дългосрочни промени в приоритетите на фискалната политика.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Извън политическия риск, потенциално възникващ при внасяне на актуализация на бюджет преди формиране на управленско мнозинство, такова решение не може да се разглежда напълно отделно от регулярния бюджетен процес. Вече имаме натрупани пропуски в бюджетната процедура - предишното правителство не прие средносрочна бюджетна прогноза и макроикономическа прогноза през април.


Тези документи отдавна би следвало да са изготвени в министерство на финансите и би следвало да бъдат приети от сегашния Министерски съвет. Но и без този формален акт те могат да бъдат публикувани за обществено обсъждане - това със сигурност ще постави предлаганите промени с актуализацията в контекст. Например, неколкократно министър Василев заявява, че доброто изпълнение на приходите е свързано с подобряване на конюнктурата и възстановяване на икономическата активност - това е добра причина да видим една актуална прогноза за ключови икономически показатели за 2021 и (поне) 2022 г.


Заедно с това е важно да се публикува и отчет за изпълнението на бюджета за полугодието. Традиционно пълният доклад се одобрява през втората половина на август или първите десет дни на септември, но данните позволяват такъв доклад, дори непълен, да бъде изготвен и публично достъпен още в средата на юли. В случая няма никакво съмнение, че идеите на министъра на финансите, и в по-широк смисъл - на служебното правителство, трябва да се анализират и оценяват именно съобразно последни данни за бюджетните приходи и разходи.


Графика 1: Ръст на данъчните и неданъчните приходи през 2021 г. спрямо 2020 г., към края на месеца (в млрд. лева)


Актуализация на бюджета: четиво в аванс за бъдещите депутати


Заб. През април са отчетени 660 млн. лева плащане по концесията за Летище "София"


Източник: Министерството на финансите


Към момента достъпните данни потвърждават очакването на министър Василев за преизпълнение на заложените приходи, дори то звучи - поне засега - по-скоро консервативно. В приетия бюджет за 2021 г. се предвижда ръст на данъчните и неданъчните приходи спрямо 2020 г. от малко под 2,1 млрд. лева. Към края на юни обаче нарастването е вече 3,6 милиарда лева - дори до края на годината да няма никакъв ръст, разликата спрямо прогнозата в приетия закон за бюджета е 1,5 млрд. лева. Но това е слабо вероятно, освен ако не допуснем много по-тежка здравна криза от миналата есен; във всички други хипотези приходите ще са по-високи от тези през съответните летни и есенни месеци на 2020 г.


Какви още нюанси в бюджетното изпълнение си струва да се отбележат:


За полугодието нарастването на данъчните и неданъчните приходи спрямо същия период на 2020 г. е 3,6 млрд. лева. Логично през първото тримесечие ръстът е значително по-малък - 550 млн. лева - като това се дължи на по-високата база от предкризисните месеци на 2020 г. През второто тримесечие увеличението е с 3 млрд. лева, което отразява както рязкото свиване на приходите след въвеждането на извънредното положение през 2020 г. - особено за месеците април и май, така и получените приходи от първоначалното плащане по концесията за Летище "София" и удължения краен срок за годишното плащане на корпоративния данък.


Данъчните приходи в държавния бюджет растат с 32% през април и 31% през май спрямо същите месеци на 2020 г. Особено силен е този ефект при постъпленията от данък върху добавената стойност, които отбелязват ръст от 46% и 42%. Нищо шокиращо не бива да търсим в тези данни - достатъчен е дори бегъл преглед на индикаторите за потребление, доходи, търговия на дребно и пътувания за да видим, че увеличението отразява възстановяването след драстичния спад през първите месеци на кризата миналата година.


За целия период от януари до май данъчните приходи в държавния бюджет се увеличават с 1 934 млн. лева, или 21%. Основен принос има ръстът в постъпленията от ДДС - 840 млн., от данък върху доходите - 240 млн. лева и от социално-осигурителни вноски - над 470 млн. лева. Тези резултати са резултат както на възстановяването на заетостта и вътрешното потребление, така и на запазилата се тенденция за нарастване на разходите за труд.


Допълнителен принос имат и решенията за увеличаване с изпреварващ темп на заплатите в част от публичния сектор, както и значителното увеличение на доходите от пенсии заради вдигането на минималната пенсия още от януари и месечните добавки. В публикуваните данни все още не можем да видим приходите от корпоративен данък - срокът беше изместен за 30 юни, а поне по краткото съобщение на министерството на финансите изпълнението е добро. Приходите от такси нарастват с 240 милиона, което вероятно отразява ръст при тол-таксите заради активизирането в товарния транспорт.


Графика 2: Ръст на приходите от основни източници за периода януари-май 2021 г. спрямо същия период на предходната година (в млн. лева)


Актуализация на бюджета: четиво в аванс за бъдещите депутати


Заб. * През април са отчетени 660 млн. лева плащане по концесията за Летище "София"


** Не включва годишната вноска, за която срокът през тази година е 30 юни


Източник: Министерството на финансите


Голямата разлика в бюджетното изпълнение е в разходната страна - за първите пет месеца те са с 26,9% по-високи от същия период на 2020 г. Трябва обаче да припомним, че непосредствено след въвеждане на извънредното положение част от администрациите спряха (на практика - отложиха) извършването на някои разходи; имаше известен период, в който не се провеждаха изобщо процедури по обществени поръчки. Това логично доведе до известно задържане на разходите именно през април и май. Но все пак съществените фактори за нарастването на разходите са други.


Социалните разходи са нараснали с близо 1,8 млрд. лева - с 24,6% спрямо същите месеци на 2020 г. Това представлява 42% от общото увеличение на разходите в консолидираната програма и е резултат от значителното увеличение на минималната пенсия - при това, двукратно - и месечните добавки за пенсионерите. Субсидиите - включващи всички мерки за подкрепа на бизнеса, включително 60/40 - са нараснали с 832 млн. лева (78% спрямо миналата година), което допринася за още 20% от общото увеличение. Разходите за персонал се увеличават с 805 млн. лева (18,5% спрямо миналата година) и добавят още 20% от общия ръст, като това се дължи на повишението на заплатите на част от администрацията, на учителите (което беше започнало още преди пандемията) и допълнителните възнаграждения на медицинския персонал.


Графика 3 : Принос нарастването на разходите в консолидирания бюджет на годишна база за периода януари-май


Актуализация на бюджета: четиво в аванс за бъдещите депутати


Източник: Министерството на финансите


Поставяйки на дневен ред темата за изменение на бюджета служебното правителство трябва да е наясно, че решението е в ръцете на новия парламент. Конституцията ясно казва, че само Министерският съвет може да внася промени в бюджетния закон, но след инициирането на тази процедура народните представители имат неограничена свобода да променят проекта. Казано иначе, министърът на финансите може да има свое виждане за разходните приоритети, но законодателят може ги измени както намери за добре.


В същото време, все още няма да има правителство, подкрепено от мнозинство, което да носи политическа отговорност за гласуваните нови параметри в бюджета. Рискът от надпревара в предлагане на популярни разходни инициативи е голям - дори само примерите в последните дни от краткия живот на предходното Народно събрание го показва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Добър анализ! Асен може да работи с вас и да подобрим финансовото предтавяне (отвъд герберските мантри).

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Толкова години финансовия министър на ГЕРБ предвиждаше по - малко постъпления в бюджета, за да може вожда в края на годината да раздава пари по собствено усмотрение. И без решение на народното събрание.

 3. 3 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 259 Неутрално

  1. Правителствто може да предложи теглене на кредити.
  2. Правителството може дапредложи изменение на бюджета.
  3. Това служебно правителство не може нищо. Веднъж казаха за метрото едно после друго. След това спряха магистралите, после след като загубиха доверието на бизнеса искат пак да почват .......

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Весело

  До коментар [#3] от "geometar":

  Та викаш, единствено ГЕРБ са кадърни и умели? Така си е. В кражбите и далаверите.

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#3] от "geometar":

  Във сегашният бюджет има 4,9 милиарда лева дефицит. Към края на юни има излишък от 86 милиарда.
  Или има едни 5 милиарда.
  Освен това както пише в статията се очакват 1,5 милиарда повече приходи За тях е думата за актуализация.
  Което значи, че по сегашния закон може да се вземат 4,9 милиарда дълг.

 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  За образование и Герб, и сегашните ще намаляват парите, ще закриват университети. Последните двама министри на образованието са пълни антиподи на Евлоги и Христо Георгиеви

 7. 7 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#3] от "geometar":Във сегашният бюджет има 4,9 милиарда лева дефицит. Към края на юни има излишък от 86 милиарда. Или има едни 5 милиарда. Освен това както пише в статията се очакват 1,5 милиарда повече приходи За тях е думата за актуализация. Което значи, че по сегашния закон може да се вземат 4,9 милиарда дълг.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Камви са тези 86 милиарда излишък?!

 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Току що професор Ханке обясни, че ще има още намагнитвания, защото България била като пълно с риба блато, където много лесно се ловят корумпета.

 9. 9 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  "Рискът от надпревара в предлагане на популярни разходни инициативи е голям - дори само примерите в последните дни от краткия живот на предходното Народно събрание го показва."

  ___________

  Думата "риск" не е на място. Има огромна за-пла-ха популистите да раздават, да раздават пари, пари, пари. С познатата мантра на комунистическите чутури - да дадем на "бедните". Как веднъж не казаха - да изсветлим икономиката с тези и тези мерки, та да има повече пари за социал? Единственото до което стига "мисловната" им дейност е отново познатата мантра - да вдигнем данъците на "богатите".

  Плюскането наготово - само това умеят. И кражбите са им в кръвта. Толкова за "риска".

 10. 10 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Микимаус анализатор от фейк ИПИ (името му фейк) и анализите такива!
  В цялата епистоларна боза до тук единствено Vlado Nikolov:

  Толкова години финансовия министър на ГЕРБ предвиждаше по - малко постъпления в бюджета, за да може вожда в края на годината да раздава пари по собствено усмотрение. И без решение на народното събрание.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  е посочил истината, поради която спокойно може да се предприеме актуализация на бюджета, за да съответства на реалностите.
  Авторът е наринал статистически данни, анализът му е баластра моабет!
  Галя Станчева и тя барабор Петко с политкоректните мъже рие ли рие глупости.
  Глупостта е заразна и за това все по-рядко чета Дневник.
  Толкоз.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 11. 11 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#9] от "Галя Станчева":

  ММС раздало авансово за 6 дни 11.5 млн. лв. на чисто нови дружества
  Парите са по възторжено обявената от Красен Кралев програма за строеж и ремонт на физкултурни салони.
  https://www.segabg.com/hot/category-sport/mms-razdalo-avansovo-za-6-dni-115-mln-lv-na-chisto-novi-druzhestva

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 12. 12 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#9] от "Галя Станчева": ММС раздало авансово за 6 дни 11.5 млн. лв. на чисто нови дружестваПарите са по възторжено обявената от Красен Кралев програма за строеж и ремонт на физкултурни салони.https://www.segabg.com/hot/category-sport/mms-razdalo-avansovo-za-6-dni-115-mln-lv-na-chisto-novi-druzhestva
  —цитат от коментар 11 на amerikanbastard


  Я не ми пробутвай комунистически глупости - ремонт и строеж означава работа, работни места. Много ли е сложно да схванеш разликата с тъпните на Нинова, Манолова и др. раздавачи на калпак.

  И да, всяко училище трябва да има физкултурни салони, защото зимата децата няма къде да спортуват. И плувни басейни трябва да имат, а не да се давят в първия попаднал им гьол.

 13. 13 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#12] от "Галя Станчева":

  Споко Галя! Очевидно четете текст без да го разбирате. В посоченият линк първото изречение гласи:

  "Министерството на младежта е спорта (ММС) разследва 14 договора на обща стойност 11.5 млн. лв., сключени в рамките само на 6 дни с дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). "

  по нататък:
  "Много интересни факти се разследват за 14 договора със ЗЗД дружества. Повечето са подписани между 23 и 29 декември на обща стойност 11.5 млн. лв. Седем от тях са с един и същи човек, (намиращ се) на един и същ адрес. Други също са на един същи адрес и един и същи човек. Издадените фактури са с номер 001. Това означава първа фактура. - посочи Кузманов . Дружествата са регистрирани в този период - ноември-декември."

  Такива действия в нормалните държави се наричат КОРУПЦИЯ!
  ГЕРБ-калинките са тъпи и могат само откровени тъпи схеми да измислят, а Вие пишете за "комунистически глупости". Очевидно толкова можете, с Вашата демократична интелигентност и обективност.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 14. 14 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Послепис:
  Сега имате възможност да се захванете с пълнияТ член на поста.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 15. 15 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  "...приходите ще са по-високи от тези през съответните летни и есенни месеци на 2020 г."
  ГЕРБ са некадърници, но бюджета и магаре да вържеш... ще изпълни показателите.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Току що професор Ханке обясни, че ще има още намагнитвания, защото България била като пълно с риба блато, където много лесно се ловят корумпета.
  —цитат от коментар 8 на 3biri


  Намагнитвания докато не спечели правилната партия :)

  Ама тя няма шанс. :)

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  До коментар [#1] от "Clap":

  И какво му е доброто на анализа?
  "За целия период от януари до май данъчните приходи в държавния бюджет се увеличават с 1 934 млн. лева, или 21%. Основен принос има ръстът в постъпленията от ДДС - 840 млн., от данък върху доходите - 240 млн. лева и от социално-осигурителни вноски - над 470 млн. лева. Тези резултати са резултат както на възстановяването на заетостта и вътрешното потребление, така и на запазилата се тенденция за нарастване на разходите за труд."

  Тия 840 млн. лв. ръст на ДДС-то за първите пет месеца се явяват 18% ръст на годишна база (заложените приходи от ДДС са 11.22 млрд. лв. -https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=154110 ), а само поскъпването на горивата от 1.60 лв. ± 0.05 на 2.15 ±0.05 лв. дава ръст в ДДС-то от 34%. Видно от графика 2, при акцизът, на практика, няма промяна. Сиреч, потреблението на горива (цигари и алкохол) не са се увеличили.

  Ръстът в приходите от данъка върху доходите, 240 млн. - ръст от 13% на годишна база при заложен ръст на МРЗ от 6.5%, е проблемен за сравнение, защото миналата година срокът за подаване на годишните декларации беше удължен до 1 юли, а тази година е до 30 април. Отделно, че така наречените "допълнителни плащания за първа линия" (ония 1000 лв. на здравните работници), както и повишението на заплатите на учителите от миналата година, бяха изплатени през април.

  Приходите от социолно-осигурителни вноски, които за бюджет 2020 г. са 8.055 млрд. лв. са увеличени на 8.393 млрд. лв., ръст с 4.2% при ръст на минималния осигурителен доход от 6.5% (от 610 лв. на 650 лв.)
  https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=154060
  Та този ръст от 470 млн. лв. (не е ясно дали здравните осигуровки влизат в него) се явява 13.55% ръст на годишна база и най-вероятно причината за него е "изсветляването" на работните заплати в ресторантьорството и хотилиерството с оглед получаването на държавните помощи.

  С една дума, тези резултати НЕ са резултат от възстановяването на заетостта и вътрешната потребление. Както и спадът на процента на безработните е повлиян от високата смъртност (Броят на умрелите през 2020 г. е 124 735 души, а коефициентът на обща смъртност - 18.0‰. Спрямо предходната година броят на умрелите се увеличава с 16 652. - https://www.nsi.bg/bg/node/18973 ) както и спад на робтната сила - от 3.299 млн. души на 3.232 млн. души - https://www.nsi.bg/bg/content/3994/работна-сила-и-коефициенти-на-икономическа-активност-национално-ниво-статистически

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  До коментар [#9] от "Галя Станчева":
  "С познатата мантра на комунистическите чутури - да дадем на "бедните". Как веднъж не казаха - да изсветлим икономиката с тези и тези мерки, та да има повече пари за социал?"

  "Пари за социал" не е ли мантра цоциалистическите чутури!?
  Това, че нпо-шките от фондация "Институт за пазарни изследвания" мешат държавния бюджет с независимите бюджети на НОИ и НЗОК, но означава, че спортното министерство трябва да финансира училищата, където е въведен принципа "парите следват ученика" по настояване на същите пно-шки.
  Тоя "анал" от фондацията дори не си е мръднал и малкия пръст да направи разлика между "социал"-а, плащан от бюджета на министерството по труда и социалните грижи, и "социал"-а, плащан от НОИ, НЗОК, министерствата на образованието, на отбраната, на вътрешните работи, капиталовите пенсионни фондове и застрахователи.
  Цоцането от две-три и повече цицки (ВМА от МО, от НЗОК и от пациентите; училищата от МОН, МТСГ, министерството на спорта), нито е пазарна икономика, нито предполага държавническа отчетност!

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Бюджетните графики показват, че разрухата ще стане още по-голяма, а прогресът се отлага за далечното бъдеще. Държавата изяжда всичко което произведе и даже е на червено.

 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  А този господин ще участва ли в актуализацията на сегашния и съставянето на следващия бюджет - https://breaking.bg/mneniya/kiro-harvarda-mikrobiolog-teatral-specialist-po-istoriya-na-sredizemnomorieto/ - „Киро Харварда – микробиолог, театрал, специалист по история на Средиземноморието !??“? М? Щото много ще загубим, ако не участва, нали? Кой ще ни каже?

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  "...четиво в аванс за бъдещите депутати!"
  Браво Лъчо, страхотно заглавие!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Днес не е 1ви Април, но :)

  “Радев поздрави Байдън за 4 юли с напомняне за отпадане на визите”
  “Корнелия Нинова: Правителство без БСП не може да има”
  Аве, няма ли кой да каже на ездачката на биволици че, България е съществувала и ще просъществува и без БСП тоест без БКП и Държавна Сигурност, ДС.
  На по сериозна нота,
  Стив Ханке, видео:
  https://nova.bg/news/view/2021/07/04/332405/стив-ханке-идеята-за-влизането-на-българия-в-еврозоната-намирисва-на-измама/

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  До коментар [#6] от "ggot":

  Разбира се , че ще закриват университети. Толкова на глава от населението няма никоя държава. Децата намаляват или учат в чужбина, ние тука издържаме съмнителни и излишни вузове.

 24. 24 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  До коментар [#18] от "wanderer":

  ++++++Много добър анализ сте направили! Поздравления!
  А за ИПИ: чета бюлетините им и не намирам често качествени и обществено полезни наблюдения и анализи. Не че нямат компетентни сътрудници, но напоследък, особено чорбаджията им Кр. Станчев се изявява като политическо обвързан колумнист. Преди 2-3 месеца даже мислех да му предложа да използва абревиатурата, но да се чете "Институт по политическа икономия" и да поканят за почетен председател Румен Гечев!

 25. 25 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  +++

 26. 26 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Защо е нужна актуализация на бюфжета? За да борим вируса със социални плащания и повишени бюджетни заплати ли? Кой ще плаща тези дефицити и нови борчове след време?

 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Защо е нужна актуализация на бюфжета? За да борим вируса със социални плащания и повишени бюджетни заплати ли? Кой ще плаща тези дефицити и нови борчове след време?
  —цитат от коментар 26 на acarid


  Ти!
  Когото избереш - по неговата тояга скачаш. Вече се вижда какви харчове искат да правят. Даваш парите и толкоз! Не питаш, за да не те почнат и тебе с обратния край на тоягата!
  Досега да са дали обяснение за нещо? Ми не! Плюят по направеното от други, събарят, спират проекти, правят ревизии. Така ще бъде, докато не разберем всички, че са мошеници в червени рубашки.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 28. 28 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Института за пазарна икономика (ИПИ) са марксистки и нео-марксистки бла,бла от едно отминало време за което партията на Димитър Благоев е отговорна и за марксистко-болшевишката Революция от 1917г. в Русия.
  пример от книгата на Дъглас Бойд,
  “RED OKTOBER The Revolution That Changed The World”
  During this period, the manuscript of one political text by Ulyanov was smuggled back to St Petersburg for publication there under a pseudonym and another – The Aims of Russian Socialism – was published in Switzerland under the name of Lenin, a name he took from the Siberian river Lena, and under which he would achieve worldwide fame.
  The period was also crucial as it marked his absolute rejection of revisionist Marxist factions and the beginning of war of words with them first evidenced in a periodical titled Iskra – meaning the ‘spark’ that Lenin intended to ignite worldwide revolution. The first edition, printed in Leipzig on thin onionskin paper in December 1900, was stored in Berlin by the German Social Democratic Party and inserted into small parcels sent to addressees near to the Russian frontier, then passed on to professional smugglers for onward transmission into the Russian Empire.
  забележка, Модераторът на Мордор.бг да бъде така добър да не трие, моля най-учтиво

 29. 29 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Доброто на анализа е , че в прав текст служебниците признават, че в бюджета на ГЕРБ към полугодието има 3.6 млрд приходи в повече спрямо предходната година! И този факт слага черта на всички обвинения за прахосничества, финансоби "безобразия", разхищения и кражби , които изсипват без мярка откакто са седнали в министерските кресла! Е , сега сами признават, че лъжат без мярка!

 30. 30 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Като сме почнали за това, кой ще плаща безобразията на хунтата, ето прочетете и това! Оказва се, че другарите са включили тока от Марица Изток 2 в пакета, служещ за определяне цената за бита! Социализъм ли? Див капитализъм за ограничен кръг хора, начело с едноличния управник на държавата.
  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/07/02/4227759_marica-iztok_bez_krai_no_s_novo_nachalo/

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 31. 31 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  “WHITE NIGHTS, RED DAYS”

  Института за пазарна икономика (ИПИ) са марксистки и нео-марксистки бла,бла от едно отминало време за което партията на Димитър Благоев е отговорна и за марксистко-болшевишката Революция от 1917г. в Русия.
  пример от книгата на Дъглас Бойд,
  “RED OKTOBER The Revolution That Changed The World”
  For several months Lenin and the other expatriate revolutionaries in Switzerland had been following from afar the chaos on the battlefields and in the streets of Russia while negotiating with German Foreign Office officials for a safe and acceptable way of getting back there. One method seriously considered was to transport them clandestinely to the German front lines and arrange a truce, during which they could walk through the Russian lines, but this was discarded as making them too obviously German agents. Finally, a plan was agreed, in the hope that their return would result in more strikes on the home front and even more mutinies throughout the Russian armies, forcing the provisional government to sue for peace and enabling the Central Powers to switch as many as a million men to the slogging match on the Western Front. On 25 March, the German Foreign Ministry undertook to make available clandestine transport facilities to take expatriates to the Baltic coast and then via neutral Sweden and Finland to Russia. The only snag in this route was that British agents in Finland might be able to prevent them crossing the Finno-Russian border. Proving that there is nothing new about deniable clandestine operations, the mission had been approved by German Chancellor Theobald von Bethmann-Hollweg, conducting negotiations with Lenin through a chain of intermediaries, but the Kaiser was not initially informed of this ungentlemanly ploy.
  Paranoia being a characteristic of revolutionaries, Lenin and Grigori Zinoviev – his closest collaborator at the time, born Hirsch Apfelbaum aka Ovsey-Gershon Radomylsky – feared that staying any longer in Switzerland might see them sidelined by the socialist-revolutionary members of the provisional government and their fellow Bolsheviks in the Petrograd Soviet. Against that, returning to Petrograd at this juncture could see them accused of being German agents – which they effectively were.

 32. 32 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  WHITE NIGHTS, RED DAYS” #2

  Института за пазарна икономика (ИПИ) са марксистки и нео-марксистки бла,бла от едно отминало време за което партията на Димитър Благоев е отговорна и за марксистко-болшевишката Революция от 1917г. в Русия.
  пример от книгата на Дъглас Бойд,
  “RED OKTOBER The Revolution That Changed The World”

  The so-called ‘sealed train’ was actually a single carriage of eight second- and third-class compartments, single men roughing it in third while families travelled in second, with one second-class compartment reserved for Lenin, Krupskaya and Inessa. From here Lenin emerged once to yell at everyone to be quiet because he was working and, on another occasion, to solve the problem of the queue for the toilet by obliging everyone waiting to take a numbered piece of paper and wait their turn.
  What was supposed to be a clandestine journey started in an unusual manner. Swiss counter-intelligence had been closely watching all the Russian conspirators since the start of the war. This is the official police report of the departure of Lenin’s group:
  At 3.20 p.m. the express train was about to depart [with] one carriage full of Russian revolutionaries. I also saw the Russian named Lenin, who was obviously travelling as the leader of the group. It seems that the departure should have taken place in secret, but present at the station were approxi approximately another 100 Russians of both sexes, who saw off those who were leaving with mixed feelings. Those in favour of pursuing war against Germany to the very end were cursing like cabmen, shouting that those who were travelling were German spies and provocateurs, or that ‘You will all be hanged, Jewish instigators that you are!’ Other cries were, ‘Provocateurs, scoundrels, pigs,’ etc. When the train started to move off, the travellers and many of their friends who had remained began to sing the Internationale, while the others began again to yell at them, ‘Provocateurs! Spies!’ etc.

  All the doors of the carriage were kept locked throughout the journey, with the exception of one in the compartment of the two German escorting officers on board. The only hitch in the plan came when the sealed carriage missed its connection with a northbound train somewhere in Germany because, for security reasons, the railway system had not been informed of its existence. This obliged the two escorting officers to accommodate the party of revolutionaries locked up incommunicado for the night in a small provincial hotel. The much reproduced iconic Soviet painting ‘Lenin at the Finland Station’ showed him heroically clinging onto the outside of Finnish locomotive as it pulled into the Finlyandski Vokzal at the other end of the journey, waving a footplate man’s cap at the cheering crowd. Like most Communist icons, it was a fantasy. Arriving in Petrograd on 3 April (new calendar) he stepped out of his compartment and was hustled by a group of Bolshevik workers to what had been the Tsar’s waiting room, now renamed the ‘People’s Room’. Totally ignoring the welcome speech of Chkheidze, the chairman of the Soviet, he greeted the throng in the name of the February Revolution, as though he had been a prime mover, ignoring all those who had actually taken part.
  Escorted from the station to the Kshesinskaya Palace, where the Bolsheviks had their headquarters, he again showed his contempt for the Soviet and the provisional government and just about everyone else. But sailors of the 2nd Baltic Fleet openly condemned him for accepting German money and assistance, students demonstrated against him outside the palace and a delegation of wounded soldiers and sailors arrived with banners inviting Lenin and company’ to return to Germany, where they belonged. In the Duma building, on the day after his return, another returned exile who had been a member of the Bolshevik Central Committee declared, after hearing him speak, that Lenin was no longer a Marxist, but an anarchist. It was the consensus of opinion that he had shot himself in the foot. Kerensky said, ‘This man will destroy the Revolution!
  As all clandestine operations officers know, revolutions cost money – with which the Bolsheviks were richly provided through the chain of bankers moving funds covertly from Germany through special accounts. Cut-outs and front companies were used so that the money was not traceable back to the German government. Director Olof Aschberg of the Swedish Nya Banken admitted to being the Bolsheviks’ banker, with as much as 60 million gold marks passing through his hands – the equivalent of 3 million pounds sterling, or in today’s values £180 million. One bagman alone, N.M. Weinberg, Petrograd agent for Berlin bankers Mendelssohn & Co., paid out 12 million roubles direct to the Bolsheviks in Russia, cash in hand ‘against signature acknowledging acknowledging receipt’.
  After the revolution, the Soviet regime did everything in its power to obscure the money trail, which disproved the myth of the spontaneous Bolshevik ‘revolution of workers and peasants’. On 20 December 1917 Felix Dzerzhinsky was appointed head of the Bolshevik secret police designated chrezvechainaya komissiya – the extraordinary commission, whose acronym che-ka became ‘Cheka’, the first in the line of Soviet secret police organisations. Dzerzhinsky, an ascetic, round-shouldered man of normally mild appearance who saw himself as the saint of the revolution, was a dysfunctional sociopath so devoid of normal emotion that he forced his wife to have their son adopted into a working-class family, to ensure that he grew up ‘socially correct’. Ordered by Lenin to recover the incriminating Mendelssohn company receipts, he arrested Weinberg, who was stripped and tortured in the Butyrka prison. The receipts having been already forwarded to Mendelssohn & Co.’s accounts department in Berlin as a matter of course, Weinberg could not save himself, and was shot – as he probably would have been anyway.
  The amount of German money handed over to a group of dissidents who might stage a coup d’état was colossal for the time but, given the escalating costs of the war, this clandestine financing seemed a worthwhile gamble in Berlin. As so often fixation on the short-term target completely blinded the planners to the long-term danger of their plan. After the war, the Kaiser’s normally perceptive Eastern Front commander, General Max Hoffmann, admitted, ‘We neither knew nor foresaw the danger to humanity from the consequences of this journey of the Bolsheviks to Russia.’ Even Ludendorff admitted in

  his memoirs:
  Our government, in sending Lenin to Russia, took upon itself a tremendous responsibility. From a military point of view, his journey was justified, for it was imperative that [tsarist] Russia should fall.

 33. 33 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Икономиката все още е на стабилни основи, но се развива по инерционните закономерности положени от предишното управление и сега се отчитат неговите плодове. Плодовете на днешното управление, основано на невиждана дилетанщина, ще берем на есен и особено през зимата - тогава никакви актуализации няма да спрат "белия" автобус.

 34. 34 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1725 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK