Стегнете се. Пак ни чака преход

Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков, отколкото на съвременна демократична правова страна, членка на ЕС.

© Юлия Лазарова

Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков, отколкото на съвременна демократична правова страна, членка на ЕС.Анализът е препубликуван от "Тоест".


Готови ли сте за една лоша и една добра новина? Очаква ни нов преход. Това е лошата новина. Добрата е, че ни очаква нов преход. И тези новини, които всъщност са една, ще натъжат някои от нас, а други ще зарадват - зависи къде по стълбата ни е оставил предишният преход, колко обрушени сме и колко надежда ни крепи.


От промените след 10 ноември 1989 г. се очакваше да налеят основите на демокрацията. Днес вече знаем, че са строили върху старите темели.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Но освен България и светът е в състояние на огромна трансформация, променяща условията на живот, които пък променят начина на живот - и в резултат се стига до нови промени. Разликата е в скоростта. За изоставащата от всичко и всички България дигитализацията на икономиката и измененията на климата, чиито европейски измерения са Зелената сделка и планът Next Generation EU, са изпитания.


Планът за близо 12 млрд. евро грантове и заеми включва условието "пари срещу реформи" - изискването е поне 20% от средствата в него да са за дигитализация, а минимум 37% - за проекти, свързани с постигане на климатичните цели за редуциране на вредните емисии с 55% до 2040 г. Като прибавим и предстоящото приемане на еврото в България - от 1 януари 2024 г., както съобщи тази седмица БНБ, не можем да позволим и следващите управления да са от (твърде) крадливи и (твърде) некомпетентни хора, които насочват публични средства в изкопаните от корупция траншеи.


С какво започва Преход 2.0


На пръв поглед този нов преход започва с декласирането на ГЕРБ като неизменния победител на избори и отстраняването на партията на Бойко Борисов от управлението на държавата, където се шири повече от 10 години. Сега ще се стесни до пленарната зала на парламента. В самото начало на Борисов и ГЕРБ бяха възлагани големи надежди, "2 милиона надежди": да освободи България от корупцията, прославила партиите на статуквото БСП и ДПС, да осъществи трансформация към модерна и правова държава (и) с помощта на ЕС - финансова, чрез европейските фондове, техническа и образователна по отношение на капацитета на институциите. Сега вече сме наясно, че за да откопчим държавата от мъртвата хватка, трябва да сложим белезници на ръцете на бившите управници. Но и това не стига.


Необходима е и "дератизация" в държавната администрация и държавните предприятия, където е пълно с вредни гризачи. Прочистването е процес, при който за следващите назначения проверките за интегритет ще са необходими - и в никакъв случай формални заради политически протекции или лични познанства. За да не се окаже, че някой новоназначен има фалшива диплома, прехвърлил е фирма на неоткриваем социално слаб гражданин или няма правдиво обяснение за имущественото си състояние.


Дори и сатрапи като Сталин, виновни за смъртта на милиони хора, са прозрели колко значим е човешкият фактор за качеството на управлението: "Кадрите решават всичко - не кобилите и машините. Нямаме ли кадри, ще куцаме и на два крака." България куца, влачена на буксир от динамични общности като ЕС и НАТО, в които е партньор. Заради неспособността ѝ да се справи с отглежданото и добре охранявано през трийсетината години най-нова история задкулисие се наложи американски десант със санкциите по Глобалния закон "Магнитски". Тази седмица се разбра, че списъкът е с отворен край, а кой още влиза в него, ще научим след изборите на 11 юли. Проблемът е, че корупцията върви ръка за ръка с обвързаности с интереси, враждебни на партньорските, в това число и насаждане на антиевропейски скептицизъм, което прави от България ненадежден съюзник.


Ефектът от санкциите е по-голям от цялата българска "битка с корупцията", произведена до ден днешен - фирмите и лицата от списъка не могат законово да се разпореждат с парите си, нито да правят бизнес на светло. Но така бяха убити и малки български фирми, подизпълнители на дружества от списъка по "Магнитски", защото в сектори като строителството например това беше начинът изобщо да получат работа. От Министерството на финансите така и не отговориха на изпратеното на 14 юни запитване дали са наясно с обхвата на фирмите, които са били партньори на санкционираните по Глобалния закон "Магнитски" и сега няма как да получат изработените си средства.


Санкциите изваждат част от корупционните пари, циркулиращи в българската икономика и бизнес среда, но не всички. Останалите все още са в обращение и разяждат средата.


Особено важен човек


Предвид безспорния факт, че следващите поне две управления ще са коалиционни, фигурата на министър-председателя е най-важна. Държавата няма полза от премиер, който се има за цар; от партиен бюрократ или от началник, който се снима до всяка пътна отсечка и багери и има за кумири Ердоган и Нетаняху. България се нуждае от лидер, който знае накъде водят пътищата, които строи. Освен това не би приел златни кюлчета (или самородно злато) за рождения си ден, твърде просташко е за подарък и твърде напомня на подкуп.


Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков, отколкото на съвременна демократична правова страна, членка на ЕС - с повече партии в парламента, но почти всички бяха пудели на ГЕРБ; с икономика под контрола на регулатори, превзети от ГЕРБ; с прокуратура, която бие по "враговете" на Партията и Вожда; с кражби, които, както и "при социализЪма", започват от най-високо ниво и стигат до готвачки в столовата, които прибират бутилка олио и пакет кайма, железничари, които крадат нафта и до ден днешен, или ведомствено барче, което продава на бежанци хляб за 5 лева, след като съдържателите му са спечелили обществена поръчка на Дирекция "Миграция" на МВР. И също като Живков, Борисов не се стреми да налага страх - има други, които го правят вместо него, а мнозина са очаровани от харизмата му и точно този образ той иска да съхрани в съзнанието на хората.


Интервю с диктатор
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Разбира се, има и различия с "България на БКП". Например ГЕРБ не плащаха на писатели, поети и художници да обезсмъртяват делата им в творбите си - за тази цел, както и преди повече от трийсетина години, служат куп медии и "мисирки", някои от които даже прославиха Борисов в книги.


Колко ще трае


Времетраенето на тази втора трансформация на държавата не е константа. Единствената константа в уравнението е промяната (по Хераклит). Колко години ще трае - зависи отново от кадрите. Зависи колко политическа воля ще има следващото правителство, за да разруши сегашния модел. Като начало, това означава нов Висш съдебен съвет и нов главен прокурор. Ще са нужни гласовете на повече политически сили от трите по подразбиране - "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!". Зависи колко решимост ще има за реформите в правоохранителните органи, службите за сигурност, регулаторите.


Реформите отнемат време, срещу тях се организира съпротива, падат правителства, така че ефектът не е еднозначен, още по-малко незабавен. И все пак има добра новина - в началото на онзи преход през 1989 България беше сама, а днес вече на съюзниците им прекипя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  > Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков

  Народната власт държи здраво фронта вече над 75 години. 'Държавата на Тодор Живков' никога не е изчезвала, само смениха някой абревиатури (УБО на НСО и тн)

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Заради такива материали избягвам да влизам в "Дневник" преди избори, все едно си в "Работническо дело". Все някой ще ни спасява, ще е алтернатива, преходи, Русия, САЩ, протести, орки... По-добре върнете ония измислени рецепти, щото под тях поне беше забавно да чете човек коментарите.

 3. 3 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Времетраенето на тази втора трансформация на държавата не е константа. Единствената константа в уравнението е промяната (по Хераклит). Колко години ще трае - зависи отново от кадрите.
  =====
  Познавайки българската душевност и характер, пробнозата ми е, че тази втора трансформация ще трае вечно.

 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":


  Заради такива материали избягвам да влизам в "Дневник" преди избори, все едно си в "Работническо дело".
  —цитат от коментар 2 на chepokalipsis


  Хи-хи!
  Затова "влизате" направо във вестник "Телеграф", нали!

  ___________________
  Надявам се веднага след Изборите, Боко да стане постоянен обитател на пансион с решетки на прозорците!

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3156 Гневно

  Драх ти съдбата! Цял живот в преход! Аман бе!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 950 Неутрално

  И след прехода, отново преход. Хахаха, само никой не казва преход от какво към какво? Предния преход изобщо не му понесе на българина и от 9 милиона на територията оснатаха 6, 1/3 от които пенсионери. Усещам, че след поредния преход на територията ще останат 4 милиона.

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nedyalko Lazarov":


  - зависи отново от кадрите
  —цитат от коментар 3 на Nedyalko Lazarov


  Това си е направо, какво е казал един мустакат чичко от Кремъл...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков,...."

  Нищо общо всъщност, почти нищо не е останало за приватизация и преките наследници на приватизатора са 3%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  Лошото е че ние помним твърде много форми на "българския капитализъМЪТ".

  Дано от сега нататък направим нещата по-добре. Дано.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Е тя народната власт първо направи всичко 'частно' 'общо'.

  После изчака 45 години да минат две поколения раздаде 'общото' на свои хора.

  И понеже са абсолютно некадърни, фалираха почти всичко - част от него още по 'общите' времена, друга част след раздаването. Произволен пример: Булгартабак.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "Борисов не се стреми да налага страх - има други, които го правят вместо него, а мнозина са очаровани от харизмата му и точно този образ той иска да съхрани в съзнанието на хората"

  След като дълго време, партньорите в ЕС и НАТО, най вече САЩ и Германия, дълго време си затваряха очите за безобразията на Тиквата, санкциите по Магнитски са ясен сигнал, че свинщините на Борисов, Пеев и ДПС повече няма да бъдат толерирани.

  Хубавото е, че постепенно и българският народ започва да вижда истинската същност, на подлец и страхливец, която се крие зад харизмата на Тиквата.

  Борисов ще остане в историята на България наравно с други "харизматични" фигури като, Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков, Любен Гоцев, Ахмед Доган.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Малеее.
  Отново основна тема държавата.
  Икономиката й дава вече огромни средства, а нейната роля е да модернизира 5-6 държавни сектори. Това е.
  Интересно кога темата ще е Икономиката и стандарта на хората, а не държавата.

 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  > а нейната роля е да модернизира 5-6 държавни сектори

  кои са тия 'държавни сектори' ?

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  В голяма степен статията акцентира върху истинските проблеми, но има още една недостатъчно изследвана неизвестна величина,или по-точно известна-манталитетът на българина!

  В голямата си част българите искат някой да "ги води" и, да има "силна ръка", да им налива в ушите , каквото искат да чуят и то на разбираем език. В общи линии това позволи на ББ да се задържи на власт толкова години. Онзи ден един таксиметров шофьори ми вика "Ще гласувам за Слави. Той ще оправи нещата! Не знам как, ама той е последната надежда!" Попитах го дали преди време е гласувал за царя и за Бойко. И той се учуди: "Как разбра?"

  Та изхождайки от факта, че на последните избори 44% от електората класира на 1-во и 2-ро място пишман мъжкари с голи глави и черни джипове, а числото до 70 % попълниха БСП и ДПС, ми се струва, че ще мине доста време, докато се излезе и от "преход 2.0".

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":

  Инфраструктурата, армията, полицията, здравеопазването, образованието.
  Колкото по-малко държава в икономиката толкова повече пари в бюджета.

 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  И след прехода, отново преход. Хахаха, само никой не казва преход от какво към какво? Предния преход изобщо не му понесе на българина и от 9 милиона на територията оснатаха 6, 1/3 от които пенсионери. Усещам, че след поредния преход на територията ще останат 4 милиона.
  —цитат от коментар 6 на Шоршо


  Особено ако новият преход го прави настоящето ОФ под ръководството на Радев наистина можем да се събудим в 1990 година!

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Любопитно

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":Колкото по-малко държава в икономиката толкова повече пари в бюджета.

  Това е интересно. Я раздуй

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  Ми как в статията е изпуснато да се спомене, че "невидимата ръка на ПАЗАРА" се оказа мнооооого крадлива??? Не ми казвайте, че основния проблем е "човешкия фактор", защото ясно си пролича как ни нахендриха разни конрададенауери и отворени общества...

  Апропо, възможно ли е и тази статия да обслужва някое НПО?

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  "Стегнете се. Пак ни чака преход"

  Пак под мъдърото ръководство на Партията, Рассия и библиотекарите.
  И с други полезни.......

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Че то е очевидно.
  Когато се стимулира инициативността на хората се произвежда повече, по-ефективно, по-голям растеж и оттам повече пари в бюджета.

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  В голяма степен статията акцентира върху истинските проблеми, но има още една недостатъчно изследвана неизвестна величина,или по-точно известна-манталитетът на българина!В голямата си част българите искат някой да "ги води" и, да има "силна ръка", да им налива в ушите , каквото искат да чуят и то на разбираем език. В общи линии това позволи на ББ да се задържи на власт толкова години. Онзи ден един таксиметров шофьори ми вика "Ще гласувам за Слави. Той ще оправи нещата! Не знам как, ама той е последната надежда!" Попитах го дали преди време е гласувал за царя и за Бойко. И той се учуди: "Как разбра?"Та изхождайки от факта, че на последните избори 44% от електората класира на 1-во и 2-ро място пишман мъжкари с голи глави и черни джипове, а числото до 70 % попълниха БСП и ДПС, ми се струва, че ще мине доста време, докато се излезе и от "преход 2.0".
  —цитат от коментар 14 на debruckere


  Хората не вярват на внуците на АБПФК и си чакат Месията.

 22. 22 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Мирен преход не е имало никога досега.
  Милиционерите никога не са изпускали властта.
  Това ,което се случва,последните 30 години е мирен грабеж.
  А той е мирен,защото ограбваните нямат оръжие.
  Само грабителите имат оръжие.Служебно оръжие.

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  И защо тези сектори трябва да са 'държавни' ?

  Работата на държавата е да създава правила и да следи да се спазват.

  > по-малко държава в икономиката

  Съгласен, държавата няма работа да управлява каквото и да било. Щото както сме забелязали вече, всичко 'държавно' се изражда...

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Б.М.Б. и ГЕРБ паснаха като друга тухла в стената на ДС/БКП/ДПС Корупцията.
  Фондацията Ханс Зайдел която бе в основата на възхода на ГЕРБ и Борисов има връзки с други Фондации В Испания които са уличени в тероризъм.

 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#18] от "ju.li":

  > невидимата ръка на ПАЗАРА" се оказа мнооооого крадлива

  В България няма много истински ПАЗАР, ама там дето има си се справя много добре.

  Например преди 25 години едни момчета опъваха едни кабели между блоковете и по дърветата и благодарение на тях имаме една от най-добрата Интернет свързаност в света. А не на БТК където трябваше да чакаш 30 дни да благоволят да дойдат да проверят дали има 'вторична мрежа' за да ти пуснат телефон дето да не е дуплекс.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#18] от "ju.li":

  > Апропо, възможно ли е и тази статия да обслужва някое НПО?

  Не някое. Десетки НПО-та са се накачулили и смучат като кърлежи от тази статия.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ан Он":

  Ами да де. В момента това са секторите. Все пак армията няма как да е частна. И все пак над 45% от активите все още са държавни. Само горите са да 70 милиарда евро дървесина.

 28. 28 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Милиционерите не позволиха на българите да видят що е то пазарна икономика.Дори и на картинка.
  Има ли глупак ,който да вярва ,че Вълка или Гела,примерно,са успели в условията на пазарна икономика??

 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ан Он":

  Да така е, но смисълът в поста ми е, че по изкуствен път и с НПО финансиране се изкривиха (направо купиха) няколко парламента и те изкараха пълните си мандати. А намесата на ХПО-тата също е пазар. Защо да си затваряме очите?

 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#28] от "makemydayy":

  > Има ли глупак ,който да вярва ,че Вълка или Гела,примерно,
  > са успели в условията на пазарна икономика??

  Едно малко пълничко момче дето сега САЩ са му вдигнали мерника успя да фалира де що бизнес до който беше успял да се докопа. Ама толкова си могат кадрите на народната власт - те все пак са завършвали училища за милиционери и пожарникари, понеже не са ги пускали да учат в Кеймбридж.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#29] от "ju.li":

  > и с НПО финансиране се изкривиха (направо купиха) няколко парламента

  За Доган и Бойко ли говориш ?

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Драх ти съдбата! Цял живот в преход! Аман бе!!!
  —цитат от коментар 5 на дедо Андро


  Преходът е най-доброто състояние за ИванКостовото ДСБ.
  Така могат да си крадат (от БГА „БАЛКАН“ или „Нефтохим) и да пълнят главите на „умнокрасавците“ и реститутките, че за всичко са виновни комунистите.

  До коментар [#5] от "дедо Андро":


  До коментар [#6] от "Шоршо":

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  > Все пак армията няма как да е частна.

  Не че съм привърженик на частната армия, ама гледам че и Русия и САЩ нямат много притеснения по темата.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":Когато се стимулира инициативността на хората се произвежда

  Тоест основната роля в икономиката е на държавата. Иначе готини лозунги вадиш.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#29] от "ju.li":> и с НПО финансиране се изкривиха (направо купиха) няколко парламентаЗа Доган и Бойко ли говориш ?
  —цитат от коментар 31 на Ан Он


  И царя

 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#32] от "hrx16647690":

  > Преходът е най-доброто състояние за Иван Костов

  ХА ХА ХА.

  Опряхме и до Иван Костов най-накрая - този изверг дето от 25 години ни мъчи.

  Че успя и да накара Доган да предложи а Първанов да произведе Бойко Борисов в генерал.

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  > Тоест основната роля в икономиката е на държавата.

  Само като регулатор (да определя и налага правила).

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  "Стегнете се. Пак ни чака преход"

  Заглавието тълкувам така:

  Пак се готвят някакви комунисти да ни управляват. Дали ще са зелени, шарени, мургави, червени, не знам.

  Комунистът е като строителен майстор измамник.
  Плюе предните майстори, хвали бъдещето, баламосва те с приказки, а накрая бяга с парите, без да е работил.

  Като прочета коментарите и статията може да коментирам пак.

 39. 39 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 200 Неутрално


  Б.М.Б. и ГЕРБ паснаха като друга тухла в стената на ДС/БКП/БСП/ДПС Корупцията.
  Фондацията Ханс Зайдел която бе в основата на възхода на ГЕРБ и Борисов има връзки с други Фондации В Испания които са уличени в тероризъм.
  Ханс Зайдел - Мюнхен, Бавария.

 40. 40 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Статията, разбира се е пълна глупост и дори не си направих да прочета докрай "мъдрите" и внушения. Излиза, че ББ е виновен за всичко , другите са света вода ненапита и сега "ще ни оправят". Какъв втори преход бе , другарко Милчева и КОЙ ще го прави? Мая Костинбродска ли, Татяна Ванко 1 ли? Или учиндолския "мъдрец"? Огромната разлика и основната причина написаното от авторката да е лъжа и пропаганда е фактът, че сега, за разлика от 1990г. държавата е в много по-добро, бих казал отлично състояние, което дори и най-големите врагове на ГЕРБ не могат да опровергаят. Имало страх от "диктатора", сега били свободни. Страхливецът никога не може да бъде свободен. Имало корупция. А кога нямаше корупция, при Костов ли, при Станишев ли, при тройната ли? Сега ще цъфнем и вържем при новия "преход". Престанете да пишете глупости, мисирки от Дневник, огледайте се и вижте каква истинска промосковска диктатура се задава през задната врата на "демокрацията ни".

 41. 41 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  До коментар [#8] от "дерибеев":Е тя народната власт първо направи всичко 'частно' 'общо'.После изчака 45 години да минат две поколения раздаде 'общото' на свои хора.И понеже са абсолютно некадърни, фалираха почти всичко - част от него още по 'общите' времена, друга част след раздаването. Произволен пример: Булгартабак.
  —цитат от коментар 10 на Ан Он


  Гледай тоя челен опит как сега ще цъфти и връзва в цяла Европа ;)
  Уроците са научени. Пипа се хем по-фино, хем по-решително.
  Затоплиски данъци, квоти-мвоти.

  И те(и ние с тях) ще правят преход. Към "зелена Инергия".

  След още 20 години може да излезе полит-мода да се говори за мистичните Инергии, езотеричното, ала бала. Ще се поставят гурута, ще има бюджети. Ще има нова политкоректност, нови правила, нови ценности, нови "правилности".
  Ама защо ли им давам идеи ...
  А и това се е случвало, случвало, случва се и ще се случва от пам ти века.

 42. 42 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "negodnik":


  Хубавото е, че постепенно и българският народ започва да вижда истинската същност, на подлец и страхливец, която се крие зад харизмата на Тиквата.
  —цитат от коментар 11 на negodnik


  Броено от първият ден на Боко в Политиката, съм го писал поне хиляда пъти😉. Ще го напиша за 1001-ви път!
  БЪЛГАРИНЪТ ПРИПОЗНА В БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ - "МОМЧЕТО ОТ НАШАТА МАХАЛА"!
  А "Момчето от нашата махала", може да ни е обрало черешата, но и ни е поздравявало от време-навреме!

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  Това е относително. Можем без никакъв смисъл да спорим години.
  Ясно е какво искам да кажа де.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Драх ти съдбата! Цял живот в преход! Аман бе!!!
  —цитат от коментар 5 на дедо Андро


  Причината пак сме ние избирателите.
  Твърде дълго оставяме едни и съши да ни управляват, а те като се застоят се ояждат.
  Пак ли да цитирам онази поговорка, прочетена в офиса на един превист в САЩ -

  "Политиците и бебешките пелени трябва да се сменяват често поради едни и същи причини!"

  Този път с уточнение - И едните, и другите бързо се вмирисват.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  В смисъл, че пак ще се оправдават с предишните ли?

 46. 46 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  В голяма степен статията акцентира върху истинските проблеми, но има още една недостатъчно изследвана неизвестна величина,или по-точно известна-манталитетът на българина!В голямата си част българите искат някой да "ги води" и, да има "силна ръка", да им налива в ушите , каквото искат да чуят и то на разбираем език. В общи линии това позволи на ББ да се задържи на власт толкова години. Онзи ден един таксиметров шофьори ми вика "Ще гласувам за Слави. Той ще оправи нещата! Не знам как, ама той е последната надежда!" Попитах го дали преди време е гласувал за царя и за Бойко. И той се учуди: "Как разбра?"Та изхождайки от факта, че на последните избори 44% от електората класира на 1-во и 2-ро място пишман мъжкари с голи глави и черни джипове, а числото до 70 % попълниха БСП и ДПС, ми се струва, че ще мине доста време, докато се излезе и от "преход 2.0".
  —цитат от коментар 14 на debruckere


  Не мисля!
  Причината за политическото статуткво е една и само една.
  Това е твърдата ръка на руските агентури и ДС.
  Просто нормални ХОРА и партии не се допускат до политиката.
  И все още е така!!!
  Гадно е да се оприличава българинът до ниво руснак. Българите са интелигентен, либерален (в добрия смисъл на думата!), прогресивен и толерантен народ. В по-голямата си част. Винаги има и черни овчици. Но всички народи са така.
  Ние не сме по-зле от останалите европейци. И свидетелство за това е далечното и близкото ни минало.

 47. 47 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  "Но освен България, и СВЕТЪТ е в състояние на огромна трансформация, променяща условията на живот, които пък променят начина на живот - и в резултат се стига до нови промени. Разликата е в скоростта. За изоставащата от всичко и всички България дигитализацията на икономиката и ИЗМЕНЕНИЯТА НА КЛИМАТА, чиито европейски измерения са ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА и планът Next Generation EU, са изпитания."

  Така, след като коментирах заглавието, после коментарите, дойде ред и да прочета статията.
  Ами аз съм бил баба Ванга, бе!!!
  Без да чета статията коментирах "прехода" на климата и зелените сделки и затоплизми.

  Значи, пейш ли си Пенке ле, грантовете поръчват музиката.

 48. 48 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 896 Гневно

  До коментар [#32] от "hrx16647690":> Преходът е най-доброто състояние за Иван КостовХА ХА ХА.Опряхме и до Иван Костов
  —цитат от коментар 36 на Ан Он


  Цитатът ви е неточен!
  Злонамерено!

  Написаното не се отнася до Иван Костов, а до създаденото от него ДСБ.
  На Иван Костов ще направим паметник, защото след неговото членство в СДС, вече никога „БГ-демократите“ и реститутки
  не могат да съберат хората на митинг от НС до х-л „Плиска“.

  До коментар [#36] от "Ан Он":

 49. 49 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  [quote#46:"Тангра"][/quote]

  Точно!!
  Типичен пример: Веселин Магарешки-
  Клиничен идиот и руски зет на руско ченге-генерал.

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  Андрешко не хареса това. Има го навсякъде - от "лелките в столовата" , които прибират олиото и каймата, до горе най-високо, с кюлчета, пачки, любовница на две-три заплати и контакти с "национално отговорен бизнес ".
  Откъдето и да гребнеш "материал" с лопатата, излизат подобни комбитатори.
  Те нямат партиен цвят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Нов преход. Мдаа, кога ли ще ни настигнат евреите?!

 52. 52 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 119 Весело

  Чакам кебапчета и бера за изборите 🎃🤣🇹🇷

 53. 53 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Преди години в университетите се появи специалността "Транзитология"...
  Преди години, когато един човек каза, че тепърва ще живеем в преходи, които никога няма да свършат много хора се разсърдиха...

 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  "Там където паметта е къса , прехода е дълъг."
  Т Филипов д-р. Мира на праха му

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Така нареченият преход, завърши някъде през 2001ва. Насетне няма преход, а нормалните процеси в една нормална държава. Журналистите обаче не знаят да пишат за друго, а политиците не знаят да говорят за друго. На едните им дай да плюят по прехода а на другите да се оправдават с прехода. На народа от друга страна, преходът също му харесва, за да оправдава собствения си мързел и неспособност да се справя с предизвикателствата на живота и несгодите на старостта дори и така преходът няма край в националното съзнание.
  Що се отнася до дъвката "дигитализация" е това е пълен смех. На всички политици и евробюрократи дигитализацията им е решение за всичко. Какво точно разбират под дигитализация не е много ясно ама ....давай да отпускаме пари, трябва да има за крадене. За зелената сделка също незнам колко е зелена, че не си представям много как Франция си спира атомните централи, а тоя смех с електромобилите всъщност хич не е зелен та.....по-уекичко го казвай

 56. 56 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Др. Милчева е написала манифеста на новата власт. Изчегъртване до дупка!

 57. 57 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ан Он":


  До коментар [#18] от "ju.li":> невидимата ръка на ПАЗАРА" се оказа мнооооого крадливаВ България няма много истински ПАЗАР, ама там дето има си се справя много добре.Например преди 25 години едни момчета опъваха едни кабели между блоковете и по дърветата и благодарение на тях имаме една от най-добрата Интернет свързаност в света. А не на БТК където трябваше да чакаш 30 дни да благоволят да дойдат да проверят дали има 'вторична мрежа' за да ти пуснат телефон дето да не е дуплекс.
  —цитат от коментар 25 на Ан Он


  Това с кабелите и момчетата изби рибата ! Сигурно са пускали кабелчетата чааак до сървърите от бекбоуна на Интернет ?!

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Преходът свърши - икономиката отдавна е в частни ръце. В държавата остана преразпределението на бюджета, което не е малко. Отдавна сме членове на ЕС, всеки може да пътува и работи свободно в ЕС.

  Така че политиците може да си експериментират със съдебна система, прокуратура и Свобода на Словото - колкото искат. Ефектът ще е минимален.

  Важното е парите от Европа да не спират както и големите инфраструктурни проекти. Даже ако почнат още 1-2 нови ще е най-добре. Тунела под Шипка чака.

 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Разстроено

  Малеее.Отново основна тема държавата. Икономиката й дава вече огромни средства, а нейната роля е да модернизира 5-6 държавни сектори. Това е.Интересно кога темата ще е Икономиката и стандарта на хората, а не държавата.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  ======================
  "Ние държава спасяваме" /Велислава Дърева/

  Еретик
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  Къде прочетохте, че някой трябва да ни спасява. Точно обратното, ние сами трябва да се изтеглим за косите, ако искаме да живеем, като достойни граждани, а не като роби.

 61. 61 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 119 Весело

  Кой не скача е червен 🤣🇹🇷

 62. 62 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  С тези "нови" лица нищо добро не ни чака.
  Това са старите кафяви комунистически мутри.
  Минеков, Манолова, Дончева или Радев са нови лица?
  Те коленичат пред фашиста Путин и даже наколенки не си слагат.
  Помним купоните на Луканов,
  помним инфлацията при Виденов
  Помним диярията на управляващите когато в Кремъл пръднеха.
  На там сме се запътили със сички сили.
  И както в миналото от напъване може и да се престараем в слугинажа.

 63. 63 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Като начало, преходът означава нов Висш съдебен съвет и нов главен прокурор.
  С гешеф начело на прокуратурата и с пеефския ВСС никакви промени в тая държава не могат да настъпят. А отстраняването на гешеф ще е адски трудно. Трябва конституционно мнозинство от 2/3 в парламента за тази промяна. Партиите на протеста едва ли ще успеят да вземат толкова много тези избори. А пък бсп и корнелия всеки ден дават знаци че ще са прът в колелото на партиите на протеста. Корнелия е зависима от гешеф и няма да посмее да го пипне. Хора НЕ гласувайте за герб, бсп, дпс и вмро!!! Мислете с главите си.

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  .... нищо добро не ни чака. Скок на цените с над 50% само за година най вероятно ще стане.... топлоенергията само за ден скочи с 28%......олиото с над 100%.......нов корпоративен данък......нови въглеродни простотии...... и т н.......

 65. 65 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "Очаква ни нов преход. Това е лошата новина. Добрата е, че ни очаква нов преход. И тези новини, които всъщност са една, ще натъжат някои от нас, а други ще зарадват - зависи къде по стълбата ни е оставил предишният преход, колко обрушени сме и колко надежда ни крепи."

  Ако почна от края на цитата, аман от тези надежди. какви надежди, какви 5 лева. По нашата земя ( че и по всички чужди) броя на ангелите е силно огхраничен, да не кажа нулев и затова не надежди, а внимание и повечко мисъл преди избора и още пвоече внимание какви ги вършат новите избраници след избора. Когато те не изпълняват работата, за която сме ги назначили и авансово сме им заплатили - уволнение. И така, докато на поредните управляващи не им узреят тиквите, че им даваме работа, а не поле за далавера.
  Що се отнася до началото, че ни чакал бил нов преход - ами то живота е непрекъсваем преход. Хора, растения и животни се раждат, растат и умират. Пътем се модифицират ( включително и генно), приспособяват се към изменящите се условия, оцеляват и всичко това става с непрекъснати преходни процеси. Не се е ни чуло, ни видяло, понеже някоя (примерно тиква) е цъфнала и вързала, от там насетне да си живее като в Рая. Такова чудо няма и затова всеки от нас, трябва и обичайно е готов, нещо да се променя и той да реагира. Е, не винаги промените са положителни, но такъв е живота, има и грешки и е добре, когато се учим от тях, а не само да се оплакваме.

 66. 66 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Революции и безредици ни чакат в Европа .....репресии и нов фашизъм..... нищо добро.... след управления на десни партии в Европа и липса на всякаква реална синдикална дейност, какво може да е????........ Винаги дясната политика води до това......

 67. 67 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 460 Весело

  До коментар [#61] от "Viktor Inox":

  Оооо помярче, нов ник, а?

 68. 68 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Разлика между сегашния преход и този от 89та година е в това, че тогава имаше надежда да станем демократична държава.
  Сега се хлъзгаме с всичка сила по наклонената плоскост в отворената паст на руския фашизъм.
  От български кратуни - толкоз.

 69. 69 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тангра":

  Много точно казано!

 70. 70 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  "...с кражби, които, както и "при социализЪма", започват от най-високо ниво и стигат до готвачки в столовата, които прибират бутилка олио и пакет кайма, железничари, които крадат нафта и до ден днешен..."

  Тц. Въобще не е така. А сега вече и готвачки нема, щото нема столови, щото работодателите се стискат за всичко...

 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Стегнете се. Пак ни чака "преход" ........ Политиците няма да решат справедливо социално икономическите проблеми на работниците, служителите и пенсионерите а "улицата"....... .....троцкизма и социализма в САЩ има милиони последователи..... В Германия, Франция, Испания, Англия и редица други европейски страни от 5 години има секции .....това е начина за обединение и координирани действия на международните работници и служители в общата борба за равенство и рационално, демократично, и справедлево използване на общественото богатство ... бизнеса вече е глобализиран, време е и работническото движение да стане глобално ! Не вярвайте на казионните синдикати и измислени "тристранки" .....има и друг път! .... Ако Искате да се присъедините към истинските социалистически ценности и да се създаде българска социалистическа секция ... Регистрирайте се ..........Партията за социалистическо равенство организира работническата класа не само в САЩ и в Европа, но и по света : реорганизация на целия икономически живот, за да служи на социалните нужди, а не само на частната печалба...... Дори и да сте решили да гласувате за БСП, ГЕРБ, ДБ или друга партия, но сте наемен работник, пенсионер или малък семеен бизнес пак се регистрирайте на линка долу, нужно е да се организираме логистично, платформено и финансово , в противен случай ще ни въртят на въртележката още дълго ........ Стегнете се. Пак ни чака "преход" не чакайте да ви смачкат, организирайте се и бъдете част от истинското социалистическо движение........ https://www.wsws.org/en/special/pages/sep/us/join.html

 72. 72 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До 70
  Ами тогава имаше столови, щото държавата бъркаше у джоба си и ги финансираше.
  А предприятието си беше на загуба ама на кой му дреме.
  Трябваше да "отчетем" преизпълнение на плана" и да земем премии.
  Затова с "недоносчто" се приключи.

 73. 73 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Защо да се стягаме? Сега има много повече пари, не е като да сме с 10 долара доход.

  -voxy
 74. 74 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Никаква надежда не виждам вече, а и нещата загрубяха твърде много глобално, та не се знае дали няма да изживеем всичко наобратно, така де, донякъде, щото не сме вечни, нали... Нещо като - още по-гаден преход, още по-гаден авторитарен режим, някакво съмнително временно правителство, след което пък да се окажем колонизирани или нещо такова, ако изобщо съществуваме дотогава... Като си говорим за преход, една от най-важните особености на прехода беше чалгата, която разложи тъканта на обществения живот, след това културата, която така и не успяхме да изградим, след това политиката. Основният проблем, който всички досега подценяват, не е политиката. Политиката е само следствие от културата. Старата партида чалгари си тръгва, идва новата, а опозиция са им някакви пълни фалшификати, които винаги ще си останат инфлуенсъри, а не авторитети. Трудно е да мислиш за собствената си страна като за загубена кауза, защото какво ти остава след това? И все пак надеждата може да крепи човека, ама не променя реалността.

 75. 75 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Дааа, с бантусите - фенове на Фалоса или с гербосудужуците - мегакрадци ли ще е новия преход....закривай Кочината и бантусите в нея!

 76. 76 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  До коментар [#46] от "Тангра":

  @Тангра, шапка ти свалям, да знаеш! Ти си единственият, който е схванал същината на процесите у нас и причините за тях! Това е истината! Сега, с подобни статии като тази тук, които не са нищо друго, освен зле прикрито болшевишко кандърма-кьоше, се опитват пак да ни накарат сами да се нахендриме в едни други времена, когато една армия беше край Дунава! Суверенът да си решава, но ако не може да види, че с новото правителство му се вдигна парното с 20%, тока – с 5%, а олиото от 1.99 лв. стана 3.29 лв., толкова по-зле за него! Като изяде няколко тояги от вида на излизане от Валутен борд, неприемане в Еврозоната, спиране на фондовете от ЕС, референдум за излизане от НАТО и ЕС и ще се съпикяса! Тогава никакви бели автобуси няма да спасят третата цедка АБПФК-отрочета и селски ергени-чалгари, които сега искат да ни се качат на главите! Въпросът е защо, по дяволите, ЗАЩО ТРЯБВА ДА СИ ПРИЧИНЯВАМЕ ТЕЗИ НЕЩА ПЕРИОДИЧНО? М?

 77. 77 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 628 Неутрално

  > Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор ЖивковНародната власт държи здраво фронта вече над 75 години. 'Държавата на Тодор Живков' никога не е изчезвала, само смениха някой абревиатури (УБО на НСО и тн)
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  Не е политически коректно, ама комунизмът нямаше да бъде възможен, ако не беше Османската империя, най-селската от всички империи. Тя е превърнала България в едно голямо село, целенасочено, разбира се, защото е по-лесно да се управляват селяни, не можеш да управляваш хора с гражданско самосъзнание. Ако не бяха разпасаните турчаля, които са предали основните си навици на българите - да кльопат, да се излежават на една кълка и да ти мелят на главата нонстоп за незначителни неща, в България никога нямаше да има комунистически режим. Даже не знаем каква е била България преди това, не си познаваме истинското културно наследство. Възраждането е станало нарицателно за българска култура, а то представлява само един момент и в никакъв случай най-високата точка в развитието на България, във всяко едно отношение. Накъдето и да се обърнеш - черги, шевици и "бабини рецепти", които надали имат нещо общо с българското ежедневие преди турчалята да превърнат българите в потни и червенобузестите селяни.

 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Ха-ха-ха Хо-хо-хо (Сатанински смях в залата!)
  Усетихте ли се най-сетне! С БКП с 800,000 членове какъв преход, освен константна парализа!
  Преходът е от кукла към кукла в марионетния театър основан от БКП и изпълнен от ДС под погледа на КГБ!
  След Симеон и Борисов, следват Трифонов и Радев.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Да но преход на обратно.
  Към комунизъм.
  Властта взе сборен ансамбъл на путинистките комунисти от БСП и либералните комунисти от ДБ

 80. 80 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Пълни простотии. Бързо забравихте другата страна, която доведе ГЕРБ на власт, а именно ширещото се беззаконие на дребните мутри. Застрахователните стикери по колите, магазините и домовете.
  Да, престъпността се изнесе по високите етажи, рекета и грабежите намаляха и изчезнаха от първите страници и новините. За мен това е заслугат ана ГЕРБ.
  Затова не искам реваншизма на БОЕЦ, злобеенето на Радев или чалгата на Слави и обкръжението му, нито на Христо заемките от Възраждане.

 81. 81 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Какво е сигурно, според мен:
  - същите партии влизат в следващия парламент;
  - ГЕРБ ще имат под 20%;
  - ДПС е след ДБ;
  - "протестърските партии" увеличават подкрепата.

  Убеден съм, че Шайката е наясно и задачата, която си поставя е:

  - да нямат абсолютно мнозинство, както и близо до него;
  - да се дискредетират възможно най-много фигури, както и такива от правителството сега.
  - да се сатанизира коалиция между протестърските партии, сякаш зад тях не стоят различни хора.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  [quote#77:"ТумбаЛумба"][/quote]

  То пък щото в Централна Европа нямаше комунизъм.Територията на бившата ГДР още не могат да настигнат по стандарт територията на бившата ФРГ,въпреки налетите трилиони марки и евро.

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Преходът към Зелена енергия "ще доведе до по-високи цени та тока и горивото. А оттам на всички стоки и услуги.

 84. 84 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2570 Весело

  "За изоставащата от всичко и всички България дигитализацията на икономиката и измененията на климата, чиито европейски измерения са Зелената сделка и планът Next Generation EU, са изпитания.
  Планът за близо 12 млрд. евро грантове и заеми включва условието "пари срещу реформи" - изискването е поне 20% от средствата в него да са за дигитализация, а минимум 37% - за проекти, свързани с постигане на климатичните цели за редуциране на вредните емисии с 55% до 2040 г."

  Каквото и да си говорим - дали за измисленото от КГБ-ГРУ-ДС понятие "преход" (разбирай, "ние контролираме това, което е било и това, което ще бъде, както и всичко между двете") или за промените в климата, за които цоциалистите в Америка и Европа нарочиха единствено и само Човека (интересното е, под "човек" те нямат предвид този в Индия и особено в Китай и Раша), СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ! За много пари и за голямата им "трансформация" от малките джобове на малките хора към огромните такива на големите хора.

  В този контекст, моля запознайте се с възгледите на г-н Лари Финк, целоживотен "демократ" и CEO на Black Rock - компания, управляваща над 9 трилиона от световните финанси, с което никой няма право да не се съобразява:
  In his 2020 annual open letter,[33] Fink announced environmental sustainability as core goal for BlackRock's future investment decisions.[34] In this letter, he explained how climate will become a driver in economics, affecting all aspects of the economy. He also divested in a separate letter (to investors) that BlackRock will be cutting ties with previous investments involving thermal coal and other investments that have a large environmental risk.[35]

  Larry Fink is also longtime donor and supporter of the New York City Police Foundation: a group that provides financial support to the New York City Police Department. The non-profit Color of Change called on Fink to divest from the NYC Police Foundation in the wake of the murder of George Floyd and subsequent nationwide protests."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Larry_Fink

  Една малка поправка от мен на "всезнаещата" wokepedia! Не е "nationwide protests", а "worldwide protests", включително, както се казва, и тук... само дето си нямаме черни, та се наложи некои другари - глави с шапка или без, да изиграят ролята на Флойд Мъченика и "светеца" на комунистите-атеисти, с каквито при нас е пълно от време оно.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 85. 85 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Ние реално преход не сме имали и първия път. Дано сега го докараме до преход.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 86. 86 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  "Необходима е и "дератизация" в държавната администрация и държавните предприятия, където е пълно с вредни гризачи. "

  От колко време твърдя, че поне в правораздаването, МВР, прокуратура и съдилища, трябва всичко до крак да се уволни, да се лустрират старите кадри, комунисти и ДС и да се назначат нови, млади, некорумпирани и кадърни хора. Докато не се изринат кочините, нищо добро няма да се случи!

 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Весело

  Чака ни РРадева зима!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#14] от "debruckere":

  Не просто излиза, че от ВМРО са прави и трябва образователен ценз и след него и такъв който забранява на хора с двуцифрено IQ да гласуват. Тогава може и да видим политици от ранга на Стамболов.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 89. 89 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2570 Весело

  "И все пак има добра новина - в началото на онзи преход през 1989 България беше сама, а днес вече на съюзниците им прекипя."

  И като им "прекипя", какво стана?

  Значи, Милчева! Вземи го съкрати това нещо, пооправи тук - там и го докарай на формат до размерите на билборд. Ама гледай да е с огромни букви, че като пътуваме по новите отсечки на магистралите, да можем да четем някъде от 10-тия километър отнапред и да не изпуснем извода ти, хахах....
  А изводът ти е нефел, Милчева! След като сме минали през кадрите на Сталин, дератизацията на администрацията, пуделите на Борисов и прочие... да не казвам какви неща, редно е поне изводът ти да е ЯСЕН! Например, какво значи, че при започването на прехода през 1989 г. сме нямали съюзници, а сега, разбирай, че още сме в прехода, изведнъж ни в клин, ни в ръкав, "деус екс махина", се появяват не само "съюзници", а и им било "прекипяло"?! Амчи аз от София до Варна ще се чудя какво си искала да кажеш, бе! Ше катастрофирам по криволиците при излизането на старото шосе!
  Дай ся спокойно, свърши си работата и пускай! Всички да знаят плана! Как беше?
  "Сталинизация, дератизация, депуделизация равно на дегешевизация" ?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 90. 90 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Преход след преход докато изчезнем напълно . Червената болест не ни пуска толкова години. Уви , все не можем да излезем от това тресавище.

 91. 91 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  [quote#77:"ТумбаЛумба"]
  —цитат от коментар 82 на Мусаши
  То пък щото в Централна Европа нямаше комунизъм.Територията на бившата ГДР още не могат да настигнат по стандарт територията на бившата ФРГ,въпреки налетите трилиони марки и евро. [/quote]

  Дефектно инфектираният чип няма възможност за подмяна.
  Най-много с 5Г и новите чипо-ваксини да им хакне нещо Гейтс, белким се разработят.
  Лошото е, че баба Меркел е асал соц. източно-германско отроче.

 92. 92 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Заради такива материали избягвам да влизам в "Дневник" преди избори, все едно си в "Работническо дело". Все някой ще ни спасява, ще е алтернатива, преходи, Русия, САЩ, протести, орки... По-добре върнете ония измислени рецепти, щото под тях поне беше забавно да чете човек коментарите.
  —цитат от коментар 2 на chepokalipsis


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 93. 93 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Статията, разбира се е пълна глупост и дори не си направих да прочета докрай "мъдрите" и внушения. Излиза, че ББ е виновен за всичко , другите са света вода ненапита и сега "ще ни оправят". Какъв втори преход бе , другарко Милчева и КОЙ ще го прави? Мая Костинбродска ли, Татяна Ванко 1 ли? Или учиндолския "мъдрец"? Огромната разлика и основната причина написаното от авторката да е лъжа и пропаганда е фактът, че сега, за разлика от 1990г. държавата е в много по-добро, бих казал отлично състояние, което дори и най-големите врагове на ГЕРБ не могат да опровергаят. Имало страх от "диктатора", сега били свободни. Страхливецът никога не може да бъде свободен. Имало корупция. А кога нямаше корупция, при Костов ли, при Станишев ли, при тройната ли? Сега ще цъфнем и вържем при новия "преход". Престанете да пишете глупости, мисирки от Дневник, огледайте се и вижте каква истинска промосковска диктатура се задава през задната врата на "демокрацията ни".
  —цитат от коментар 40 на Oggie Petkov


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Нямам думи!

 94. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално
  До коментар [#32] от "hrx16647690":> Преходът е най-доброто състояние за Иван КостовХА ХА ХА.Опряхме и до Иван Костов най-накрая - този изверг дето от 25 години ни мъчи.Че успя и да накара Доган да предложи а Първанов да произведе Бойко Борисов в генерал.
  —цитат от коментар 36 на Ан Он


  Остави го. Човекът страда от обсесивно-компулсивно разстройство по отношение на Иван Костов. Постоянно му е в главата и не може да се отърве от него. Вчера го посъветвах да потърси психиатрична помощ. Може специалисти лекари да ту помогнат.

 95. 95 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тангра":
  "Причината за политическото статуткво е една и само една.
  Това е твърдата ръка на руските агентури и ДС.
  Просто нормални ХОРА и партии не се допускат до политиката.
  И все още е така!!!"

  Веднъж само допуснаха, за техен малшанс и за късмет на природонаселението , което така и на разбра това, България да се управлява грамотни и отговорни хора ,независищи от тях.Това беше управлението на Костов и СДС през 1997-2001 г., благодарение на което днес сме в ЕС и НАТО. Но видяхме какво направиха с Костов. Напрахиха това , че нормални хора да не искат да се занимават с политика. Кампанията им за очерняне на неудобна за тях личност работи отлично. В това са майстори и в нищо друго.

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тангра":
  "Гадно е да се оприличава българинът до ниво руснак. Българите са интелигентен, либерален (в добрия смисъл на думата!), прогресивен и толерантен народ. В по-голямата си част. Винаги има и черни овчици. Но всички народи са така."

  Не само е гадно. Обидно е. А има някои , които ни слагат дори по-ниско от тях. Гадно е , когато такива са на власт. Безродни продажници.

 97. 97 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":
  " Тунела под Шипка чака."

  Чака вече 140 години. Все за нещо по-важно се дават парите и все нещо по-важно се строи.

 98. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#70] от "Хи-хи":
  "А сега вече и готвачки нема, щото нема столови, щото работодателите се стискат за всичко..."

  Работодателите са бивши партийни секретари и борци против капитализЪма. А къде са синдикатите? Поне два броя имаме КНСБ и Подкрепа.

 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  [quote#77:"ТумбаЛумба"][/quote]

  Егати глупостите , които си написал. Не заслужават коменар. Тумбалумба приказки.

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#78] от "Сатана Ликующий":
  "Ха-ха-ха Хо-хо-хо (Сатанински смях в залата!)
  Усетихте ли се най-сетне! С БКП с 800,000 членове какъв преход, освен константна парализа!"

  То не е за смях За рев е.

  "Преходът е от кукла към кукла в марионетния театър основан от БКП и изпълнен от ДС под погледа на КГБ!
  След Симеон и Борисов, следват Трифонов и Радев."

  Добре казано.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK