Стегнете се. Пак ни чака преход

Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков, отколкото на съвременна демократична правова страна, членка на ЕС.

© Юлия Лазарова

Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков, отколкото на съвременна демократична правова страна, членка на ЕС.Анализът е препубликуван от "Тоест".


Готови ли сте за една лоша и една добра новина? Очаква ни нов преход. Това е лошата новина. Добрата е, че ни очаква нов преход. И тези новини, които всъщност са една, ще натъжат някои от нас, а други ще зарадват - зависи къде по стълбата ни е оставил предишният преход, колко обрушени сме и колко надежда ни крепи.


От промените след 10 ноември 1989 г. се очакваше да налеят основите на демокрацията. Днес вече знаем, че са строили върху старите темели.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Но освен България и светът е в състояние на огромна трансформация, променяща условията на живот, които пък променят начина на живот - и в резултат се стига до нови промени. Разликата е в скоростта. За изоставащата от всичко и всички България дигитализацията на икономиката и измененията на климата, чиито европейски измерения са Зелената сделка и планът Next Generation EU, са изпитания.


Планът за близо 12 млрд. евро грантове и заеми включва условието "пари срещу реформи" - изискването е поне 20% от средствата в него да са за дигитализация, а минимум 37% - за проекти, свързани с постигане на климатичните цели за редуциране на вредните емисии с 55% до 2040 г. Като прибавим и предстоящото приемане на еврото в България - от 1 януари 2024 г., както съобщи тази седмица БНБ, не можем да позволим и следващите управления да са от (твърде) крадливи и (твърде) некомпетентни хора, които насочват публични средства в изкопаните от корупция траншеи.


С какво започва Преход 2.0


На пръв поглед този нов преход започва с декласирането на ГЕРБ като неизменния победител на избори и отстраняването на партията на Бойко Борисов от управлението на държавата, където се шири повече от 10 години. Сега ще се стесни до пленарната зала на парламента. В самото начало на Борисов и ГЕРБ бяха възлагани големи надежди, "2 милиона надежди": да освободи България от корупцията, прославила партиите на статуквото БСП и ДПС, да осъществи трансформация към модерна и правова държава (и) с помощта на ЕС - финансова, чрез европейските фондове, техническа и образователна по отношение на капацитета на институциите. Сега вече сме наясно, че за да откопчим държавата от мъртвата хватка, трябва да сложим белезници на ръцете на бившите управници. Но и това не стига.


Необходима е и "дератизация" в държавната администрация и държавните предприятия, където е пълно с вредни гризачи. Прочистването е процес, при който за следващите назначения проверките за интегритет ще са необходими - и в никакъв случай формални заради политически протекции или лични познанства. За да не се окаже, че някой новоназначен има фалшива диплома, прехвърлил е фирма на неоткриваем социално слаб гражданин или няма правдиво обяснение за имущественото си състояние.


Дори и сатрапи като Сталин, виновни за смъртта на милиони хора, са прозрели колко значим е човешкият фактор за качеството на управлението: "Кадрите решават всичко - не кобилите и машините. Нямаме ли кадри, ще куцаме и на два крака." България куца, влачена на буксир от динамични общности като ЕС и НАТО, в които е партньор. Заради неспособността ѝ да се справи с отглежданото и добре охранявано през трийсетината години най-нова история задкулисие се наложи американски десант със санкциите по Глобалния закон "Магнитски". Тази седмица се разбра, че списъкът е с отворен край, а кой още влиза в него, ще научим след изборите на 11 юли. Проблемът е, че корупцията върви ръка за ръка с обвързаности с интереси, враждебни на партньорските, в това число и насаждане на антиевропейски скептицизъм, което прави от България ненадежден съюзник.


Ефектът от санкциите е по-голям от цялата българска "битка с корупцията", произведена до ден днешен - фирмите и лицата от списъка не могат законово да се разпореждат с парите си, нито да правят бизнес на светло. Но така бяха убити и малки български фирми, подизпълнители на дружества от списъка по "Магнитски", защото в сектори като строителството например това беше начинът изобщо да получат работа. От Министерството на финансите така и не отговориха на изпратеното на 14 юни запитване дали са наясно с обхвата на фирмите, които са били партньори на санкционираните по Глобалния закон "Магнитски" и сега няма как да получат изработените си средства.


Санкциите изваждат част от корупционните пари, циркулиращи в българската икономика и бизнес среда, но не всички. Останалите все още са в обращение и разяждат средата.


Особено важен човек


Предвид безспорния факт, че следващите поне две управления ще са коалиционни, фигурата на министър-председателя е най-важна. Държавата няма полза от премиер, който се има за цар; от партиен бюрократ или от началник, който се снима до всяка пътна отсечка и багери и има за кумири Ердоган и Нетаняху. България се нуждае от лидер, който знае накъде водят пътищата, които строи. Освен това не би приел златни кюлчета (или самородно злато) за рождения си ден, твърде просташко е за подарък и твърде напомня на подкуп.


Наследството, което оставиха Бойко Борисов и обслужващият персонал, прилича повече на държавата на Тодор Живков, отколкото на съвременна демократична правова страна, членка на ЕС - с повече партии в парламента, но почти всички бяха пудели на ГЕРБ; с икономика под контрола на регулатори, превзети от ГЕРБ; с прокуратура, която бие по "враговете" на Партията и Вожда; с кражби, които, както и "при социализЪма", започват от най-високо ниво и стигат до готвачки в столовата, които прибират бутилка олио и пакет кайма, железничари, които крадат нафта и до ден днешен, или ведомствено барче, което продава на бежанци хляб за 5 лева, след като съдържателите му са спечелили обществена поръчка на Дирекция "Миграция" на МВР. И също като Живков, Борисов не се стреми да налага страх - има други, които го правят вместо него, а мнозина са очаровани от харизмата му и точно този образ той иска да съхрани в съзнанието на хората.


Интервю с диктатор
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Разбира се, има и различия с "България на БКП". Например ГЕРБ не плащаха на писатели, поети и художници да обезсмъртяват делата им в творбите си - за тази цел, както и преди повече от трийсетина години, служат куп медии и "мисирки", някои от които даже прославиха Борисов в книги.


Колко ще трае


Времетраенето на тази втора трансформация на държавата не е константа. Единствената константа в уравнението е промяната (по Хераклит). Колко години ще трае - зависи отново от кадрите. Зависи колко политическа воля ще има следващото правителство, за да разруши сегашния модел. Като начало, това означава нов Висш съдебен съвет и нов главен прокурор. Ще са нужни гласовете на повече политически сили от трите по подразбиране - "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!". Зависи колко решимост ще има за реформите в правоохранителните органи, службите за сигурност, регулаторите.


Реформите отнемат време, срещу тях се организира съпротива, падат правителства, така че ефектът не е еднозначен, още по-малко незабавен. И все пак има добра новина - в началото на онзи преход през 1989 България беше сама, а днес вече на съюзниците им прекипя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK