Вече може да се подават заявления за гласуване в изолация заради COVID-19

Вече може да се подават заявления за гласуване в изолация заради COVID-19

© Здравка АндоноваХората, които заради COVID-19 няма да могат да отидат на 11 юли до избирателната си секция по постоянен или настоящ адрес, вече могат да подават заявления, за да гласуват с подвижна кутия. Изискванията са разписани в решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 30 юни.


Правилата сега са значително по-облекчени, но все пак има условия. На предстоящите избори хората ще могат да гласуват на адреса, на който са изолирани, дори и да не им е вписан като постоянен или настоящ адрес. На изборите на 4 април това не беше така и ограничи хиляди избиратели да гласуват или ги постави в ситуация да нарушат изолацията си, като така обаче са потенциални разпространители на зараза.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли.
Освен това заявления за гласуване в подвижна кутия ще могат да се подават включително и в изборния ден. Правилата за деня на вота преди три месеца гласяха, че за включване в списъците на подвижните секции може да се подават документи до три дни преди вота, което също лиши от възможност редица гласоподаватели да се възползват от правото и задължението си да пуснат бюлетина.


И за изборите за 11 юли остава обаче изискването, че подвижна секция се образува, ако до три дни преди изборния ден (8 юли) поне 10 души официално са заявили, че са в изолация и искат да гласуват. Това е минимумът, който се изисква, за да се сформира комисия, която да обикаля адресите. Ако това условие е спазено, то хората които се окажат засегнати от COVID-19 дори в последния момент, ще могат да гласуват. И те трябва да подадат заявление.


Заявлението за гласуване с подвижна избирателна кутия вследствие на изолация заради коронавируса може да бъде подадено по няколко начина.

- подписано и подадено от пълномощник (пълномощното е в свободен текст и не се заверява нотариално)
- подписано и подадено по поща, мейл или факс
- електронно през сайта на ЦИК
- електронно през сайта на общината
- да се заяви по телефона на безплатен номер на общината
Образецът на документа е в приложен в края на решението на ЦИК.


Желаещите да гласуват трябва да фигурират в регистрите на здравните власти - да са си направили PCR изследване за коронавируса или антигенен тест в лаборатория. Информацията за тях се подава от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) към кмета, като следва да съдържа адрес и телефон за контакт.


Пълния текст на решението на ЦИК може да прочетете тук или тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK