Игра на избори

Дори формациите отново да не успеят да излъчат правителство, президентът няма да може със свой указ да разпусне парламента в последните дни от мандата си.

© Юлия Лазарова

Дори формациите отново да не успеят да излъчат правителство, президентът няма да може със свой указ да разпусне парламента в последните дни от мандата си.Теодора Йовчева е докторант по политология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", представител на Europe Elects за България, участник в редица международни изследвания за финансиране на партиите и регулация на етичните въпроси в партиите. Д-р Фернандо Касал Бертоа е преподавател в Nottingham University, автор на редица научни статии в областта на партиите и партийните системи, съавтор на книгата "Затвореност на партийната система. Партийни съюзи, управленски алтернативи и демокрация в Европа".


На 11 юли 2021 г. българските избиратели отново ще гласуват за народни представители - само три месеца след последните избори. След като партиите и коалициите не успяха да съставят и излъчат правителство, 45-тия парламент се превърна в най-краткия от новата ни история. Подобен сценарий беше вероятен през 2005 година, но тогава в крайна сметка с третия мандат, този на ДПС, правителство беше излъчено.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли
45-тото Народно събрание ще бъде запомнено основно с промените в Изборния кодекс. Според приетите промени изборите ще се проведат основно машинно като хартиените бюлетини ще са изключение.


Губи ли България време и пари за избори, които ще повторят ситуацията от 4 април 2021 г.? Нека да разгледаме сходни примери от Европа. Оказва се, че с няколко изключения подобни бързи предсрочни избори не променят съществено изборните резултати на политическите партии и коалиции.


Достатъчни ли са 3 месеца за промяна на избирателните нагласи?


В периода между 1848 и 2015 г. само седем други страни са провели подобни предсрочни избори в рамките на 6-месечен период. В някои от тези страни това се е случило многократно. Данните, представени на фигурата, показват ясно, че гласоподавателите не са склонни да променят гласа си в такъв кратък диапазон.


Фиг. 1 Електорална волатилност по време на 26 проведени парламентарни избори в Европа


Игра на избори


Източник: whogoverns.eu


Графиката илюстрира промяната в предпочитанията на избирателите между двата избора. Политолозите наричат това "електорална волатилност". С три изключения изборите в кратък интервал от време показват по-ниска електорална волатилност, т.е. избирателите не са променили драстично партийните си предпочитания. В 10 от 13 избори само 9% от гражданите са променили гласа си. За такъв кратък период не се наблюдават съществени различия в политическите послания на партиите. Съответно избирателите не са мотивирани да променят гласа си.


Изборите в кратък период от време намаляват фрагментацията


Предсрочните избори по-скоро затвърждават избирателните нагласи и стесняват кръга от предпочетените партии от гражданите. Данните за този тип избори показват намаляване на фрагментацията. Само при проведените бързи предсрочни избори в Германия (1932 г.), Гърция (2015 г.) и Молдова (2010 г.) се наблюдава увеличение на значимите за изборните резултати политически формации. В 7 от тези 13 избори ключовите играчи остават непроменени, а в останалите 5 - новите политически сили със сериозни позиции не наброяват повече от две.


Фиг. 2 Електорална фрагментация след 26 проведени парламентарни избори в Европа


Игра на избори


Източник: whogoverns.eu


Ето какво се случва: партиите са напълно наясно, че не разполагат с достатъчно време да мотивират избирателите да променят своя глас. По тази причина те избират следващата най-добра стратегия - да формират нови стратегически коалиции, за да увеличат изборните си резултати. В България наблюдаваме точно такива процеси. Пример за това е широката лява коалиция, която Корнелия Нинова анонсира. По този начин БСП цели да консолидира левия електорат в България.


Същото важи и за патриотичните формации, които по отделно не успяха да влязат в парламента на предишните избори. С новата коалиция "Българските патриоти" ВМРО, НФСБ и "Воля" целят да обединят националистическия вот и по този начин да си осигурят парламентарно представителство. Тези примери отразяват нагласата на партиите да търсят стратегическо партньорство вместо да се опитат да привлекат нови гласоподаватели.


Какво всъщност се променя?


Фигура 3 по-долу показва моделите на последователност в управлението при такива избори, т.е. когато една и съща партия участва в управлението повече от веднъж. Наричаме това - затваряне на партийната система. По този начин можем да разберем колко предвидим е съставът на следващото правителство. Данните показват, че водещите партии по-скоро запазват позициите си. В 9 от 13 подобни предсрочни вота партията с най-много подкрепа запазва водещото си място.


Фиг. 3 Затваряне на партийната система сред 26 проведени избори в Европа


Игра на избори


Източник: whogoverns.eu


В случаите, когато опозицията печели изборите, тя запазва победата си и на последвалите предсрочни избори. Това наблюдаваме в Дания (1920 г.), Великобритания (1974 г.) и Гърция (1933 г., 1990 г., 2012 и 2015 г.). Единствено в Дания (1953 г.) и Молдова (2010 г.) управляващата коалиция губи последвалите предсрочни избори. Като изключение от общата тенденция се открояват Ирландия между 1923 и 1932 година, където управленският монопол се запазва, и Португалия, в която опозицията печели всички избори.


Какво значение има всичко това за България?


От разгледаното до този момент може да обобщим, че на изборите на 11 юли не може да очакваме драматична промяна.


Гласоподавателите нямат достатъчно време да променят своя избор. Въпреки това, трябва да отразим случилото се в страната след изборите на 4-ти април, което може да направи България изключение от правилото. Динамичната политическа обстановка, медийните атаки, скандалът с лицата, включени в списъка "Магнитски" ще се отразят на електоралните предпочитания. Това може да доведе до спад в подкрепата на едни партии и засилване на протестния вот в подкрепа на други. По този начин могат да се наблюдават размествания в резултатите.


Има вероятност протестните партии да увеличат резултата си вследствие на включването на български политици в списъка "Магнитски". Промените обаче трудно биха били драматични. Социологическите проучвания потвърждават тезата, че към този момент партиите и коалициите запазват подкрепата си, което означа, че отново предстоят нелеки преговори и компромиси.


Трети предсрочни избори на този етап не са възможни. Причината е, че парламентът ще трябва да насрочи дата за президентските избори през есента. Дори формациите отново да не успеят да излъчат правителство, президентът няма да може със свой указ да разпусне парламента. В този случай настоящото служебно правителство или ново назначено от президента ще трябва да управлява.


Друг възможен сценарий е парламентарно представените сили да постигнат съгласие за експертно правителство. Дори в такъв случай парламентарната дейност ще трябва да продължи и формациите да намерят начин да работят едни с други. Тези предсрочни избори може да се окажат начин, по който партиите да се научат да "играят с картите, които са им раздадени".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  На к'ви се правят тия!!!
  ==============
  Бустаня си е бУстан ище си остане бостан, само че има една малка подробност, без невалидните бюлетини, фалшификациите на Мишока Константинов, бустаня ще оредее с едно 5-6%, корпоративният и ромският вот едва ли драстично ще се намали, но отбивайки Буци от цицката и копанята.....едни нови избори след 1 г. ще свие още повече бУстаня!!!

 2. 2 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  "Теодора Йовчева е докторант по политология"

  Слави вчера нали каза, че от политолози не се интересува, пък ги е включил в листите. Неговите сигурно са по-умни, не са като другите

 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Като се има предвид колко % е купения вот, хората почти не гласуват. В Благоевград 27% гласуваха на първи тур, за втория тур аз не разбрах да са казали някъде % гласували, а на втори тур винаги са по- малко

 4. 4 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нямало нищо да се промени, аре бе...колкото и да натакмисват цоциолозите ГРОБ и Чалгаджиите са изравнени, при преразпределението на гласовете бУстаня получава от 26% 31% -> 75 тикви, ИТН 51 !!!.......прогнозите за ИТН и ГЕРБ са 19-20%, след преразпределението в зависимост от броя гласували, ГЕРБ ще се свие под 50 депутата.....да купиш 71, и 2 шкафчета няма да стигнат....."Батальона се строява, Буцито реве"!!!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3230 Весело

  ...Тези предсрочни избори може да се окажат начин, по който партиите да се научат да "играят с картите, които са им раздадени"...

  Ще им се на партийте да е покерче и да кешират лева !

  Ама пак ще излезе белот дето ще се псуват каруцарск и даже няма да има последно десет !!!

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Според мен от тия избори ще загубят повечето партии, които имаха инерция от протестите. Резултатите няма да са чак толкова различни и ще сме в същото положение, отпреди 3 месеца.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  След тези избори ще има най-голямото задкулисие!
  На практика Радев ще състави правителството!

 9. 9 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  След тези избори Тиквата отива в историята разбирай в затвора.

 10. 10 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Радев ще направи всичко възможно да няма правителство и да продължи да управлява през служебен кабинет.
  Това е така защото ако Има такъв народ съставят Правителство , А после Слави се кандидатира за Президент Радев отива в забвение !
  АМИН!

 11. 11 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Най-хубавото е, че всички бягат от ГЕРБ като от прокажени. И има защо. Протестните ще си направят правителство и работата ще се оправи.... Възмездието идва ......... Или поне така ми се иска :)

 12. 12 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1072 Весело

  Най-хубавото е, че всички бягат от ГЕРБ като от прокажени. И има защо. Протестните ще си направят правителство и работата ще се оправи.... Възмездието идва ......... Или поне така ми се иска :)
  —цитат от коментар 11 на papunqk


  Всички бягат като прокажени и от БСП и от ДПС ...

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Е защо да си го променят - тея новите да се доказали че стават за нещо, че да им дадем малко повече доверие?

  Кампанията се води единствено с компромати. Предполагам че ще излизат още тази седмица. Най-мръсните са оставени за последно. :)

 14. 14 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1958 Весело

  До коментар [#12] от "drill":

  Ми те ГЕРБ са като ДПС.На един и същ падишах се молят.

  Sic transit gloria mundi
 15. 15 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Уважение към политолозите, но ситуацията в момента е уникална и изисква различен подход.Според мен ще има значителни разлики с резултатите от 04/04..

  Sic transit gloria mundi
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Много добро сраавнително изследване с интересни резултати!
  Жалко, че онези, които трябва не проявяват интерес към четене...

 17. 17 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#12] от "drill":Ми те ГЕРБ са като ДПС.На един и същ падишах се молят.
  —цитат от коментар 14 на Hristov


  Много си в грешка!
  ДПС никога не е била ориентирана към Турция !!!
  Всъшност имаше един момент когато Местан реши да я приобщи с Турция и видяхте как рипуално го изхвърлиха баш на рожденния му ден и после от страх се скри в турското посолство !

 18. 18 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Трябва да се увеличи времето за преговори и опити за съставяне на правителство - примерно до една година.
  Така следващите извънредни избори ще са след една година.

 19. 19 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Условие номер едно за България, да кажем Чао на Джипко Битков на 11ти Юли!
  Гласувай на 11 Юли.
  Да кажем Чао на неграмотният пазвантин, пожарникар, ипонаджия, кмет, шеф на МВР, най-простият и неграмотен министър председател на България, бараба Ганю, фантасмагорната личност, Джипко Битков .
  На 11 Юли да оставим Джипко Битков в блатото на корупцията и да Направим България Европейска Държава Отново.

  Вашият Вот е Вашият Глас за България.

  Гласувай на 11. Юли и кажи Чао на Джипко Битков.

 20. 20 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  "Тези предсрочни избори може да се окажат начин, по който партиите да се научат да "играят с картите, които са им раздадени" " - интересно заключение, но не съвсем вярно! Политическите партии отдавна владеят всички възможни игри и заигравки, както една с друга, така и с избирателите!

 21. 21 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "ГЕРБ спечели изборите в Памидово"
  ............
  Ген. майор, инж., д-р на физкултурните науки, г-н Бойко Борисов:
  „Софтуерът на новите машини се пипа. И ще видите какво ще стане - или ще провалят изборите, или всеки трети или пети глас за ГЕРБ, ще отива за друга партия", 25 юни 2021 г.
  www.dnes.bg/izbori-2021/2021/06/25/borisov-pritesnen-pipat-softuera-na-mashinite-za-vota.495004,2
  …….
  „А ние с вътрешен министър Бойко Рашков очакваме честни избори? Е, как ще стане? Да, сега ще има манипулирани избори.“, 28.06.2021 г.
  trud.bg/бойко-борисов-сега-ще-има-манипулирани-избори-видео/
  ...........
  Някой лъже с 200, ама няма да е г-н Борисов. Той не е такъв човек.

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Голямата разлика с цитираните в статията избори е купеният вот. Ако намалее благодарение усилията на служебното правителство и изчерпването на черните каси, може да има силно разместване. Да му мислят тиквите и калинките.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 323 Неутрално

  ЩЕ СВЪРШИ ЛИ НА 11 ЮЛИ СЦЕНАРИЯТ НА МИНАЛОГОДИШНИТЕ ПРОТЕСТИ?

  Ако е написан в Москва - едва ли…
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Димитър Попов

  От протестите миналото лято измина една година. Резултатите от тях до сега са: силно разклатена партия ГЕРБ, неуспешен 45-ти парламент и всесилен Румен Радев, който реално управлява страната, въпреки Конституцията, която не му дава такива правомощия. Дали резултатите се покриват с предварително планирани цели на протеста или те са резултат от нормалната еволюция на българската демокрация?

  С други думи - имаше ли сценарий миналото лято…

  Преди всичко за онези десетина хиляди младежи в София, които излизаха всеки ден на улиците за да заявят своето негодувание от корупцията и от управлението на ГЕРБ, сценарий няма и няма как да има. Мнозинството от тях протестираха съвсем спонтанно, завладени от усещането, че те могат да променят бъдещето. Зад тях стояха 60% от българите, които мълчаливо ги подкрепяха в тяхната битка за по-чиста обществена среда и прозрачно управление. Тези хора, както и стотиците хиляди, които после гласуваха за новите партии, са спонтанния вектор на протеста, неговото лице и съвест.
  Какво спечелиха те от своите протести? До момента нищо, доколкото партиите, за които те гласуваха, не се решиха да съставят правителство, за да извършат реформите, които хората на улицата искаха. Освен това политическата криза, която предизвикаха протестите, заплашва да се превърне в икономическа и социална, което на свой ред ще влоши цялата обществена среда и всички ще се окажат губещи, включително и самите протестиращи.
  Не така стоят нещата за организаторите на протестите обаче - Слави Трифонов, Румен Радев, Мая Манолова, БСП, ДПС, Христо Иванов и Атанас Атанасов, Татяна Дончева и едрият бизнес зад тях – Сашо Дончев, Иво Прокопиев, Огнян Донев, ТИМ, Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, Васил Божков и т.н. Те спечелиха доста неща.
  Слави Трифонов например спечели прозвището новия Месия, защото ще замени Борисов и ще оглави държавата някой ден. Неговата партия ИТН е кандидат за първа политическа сила благодарение на тези протести. Умните, които се бъхтеха с полицията на жълтите павета, отключиха една голяма сила, скрита извън София в малките градчета – силата на чалгарите, на берачите на ягоди, на полуобразованите млади, които

  привиждат в голата глава на кумира си своето лично бъдеще
  БСП спечели най много от съставянето на служебното правителство. Чрез него Нинова успя да уволни много кадри на ГЕРБ в държавната администрация и да назначи там хора от БСП. Във властта на всички нива се върнаха онези, които протестиращите наричаха червени боклуци, и на които не искаха да дават власт по никой начин. На практика обаче третата на изборите партия се вмъкна през задния вход във властта и измами негодуващите десни избиратели.
  Спечели очевидно

  вързания на руска каишка Румен Радев,

  когото енергията на протестите направи всесилен и му позволи да потъпче конституцията, демократичните норми, както и имиджа на България пред Брюксел и пред НАТО, превръщайки го в алтернатива не на ГЕРБ, а на демокрацията в България. Днес Радев се привижда на евразийски настроените русофили като бъдещия български Лукашенко, който с твърда ръка ще обърне геополитическия курс на страната. Това предизвикаха проевропейски настроените хора по площадите миналата година. Каква ирония, нали!
  Спечели както винаги и ДПС. Първо защото с подкрепата на новите партии сега движението ще получи много гласове от Турция. Второ, защото партията на бъдещия премиер Слави Трифонов е очевидно свързана с ДПС, а това ще повтори сценария Борисов - Пеевски, само че с други фамилни имена.
  Спечелиха естествено Васил Божков, Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Миньо Стайков, Арабаджиеви, Баневи, ТИМ – част от цялото това притежаващо парите в България съсловие, което обикновено наричаме обобщено олигархията. Благодарение на протестите тези знакови за прехода ни мутри се оказаха незаслужено репресирани от властта на Борисов светци.
  Не на последно място спечелиха много компрометирани в миналото политици, като Христо Иванов и Атанас Атанасов, Мая Манолова и Дончева, Бабикян и Хаджигенов, които ще станат депутати и ще възродят някакво свое политическо бъдеще.
  От тези факти лесно можем да направим извода, че протестите миналата година бяха само инструмент, чрез който техните организатори постигнаха определени цели, и то във видима координация помежду си. А това определено говори за предварителна организация, за сценарий, за планирани цели, за поименно раздадени задачи и оперативно ръководство на самите протести.
  Разбира се няма как да знаем

  какъв е бил сценарият и кой е неговия автор,

  но можем според резултатите да опишем как би изглеждал той, ако неговия автор случайно реши да ни го разкаже на глас. Основната цел е сваляне на ГЕРБ от власт чрез предизвикване на политическа, икономическа и социална криза, която да компрометира Борисов пред неговите избиратели. В по-далечен план - промяна на модела на държавно управление от парламентарна в президентска република.
  Оперативното острие на този план е очевидно Румен Радев. Целта е била протестите да предизвикат предсрочни избори, след което Радев да направи служебно правителство, чрез което да ликвидира ГЕРБ с всички възможни властови ресурси, обвинявайки го в корупция и други грехове. После обединените партии да спечелят предсрочните избори срещу омаломощената управляваща партия. Тъй като при планировка винаги има и вариант Б, вероятно са предвидили, че ако протестите не свалят Борисов, след редовните избори на 4 април пак не трябва да се направи правителство, за да има предсрочни избори и Радев пак да направи същото според първоначалния замисъл. И ако е имало и вариант С, той би гласял следното - ако на 11 юли, въпреки изчегъртването, ГЕРБ пак спечели изборите,

  заговорниците да провалят и 46-тия парламент,

  като предизвикат нови предсрочни избори, за да дадат на Радев достатъчно време да завърши ликвидацията.
  Така би трябвало да изглежда оперативният план, ако предварителен сценарий за протестите е съществувал. Въпросът е кой би го написал? Може ли в България да се изработи такъв сценарий и да се организира неговото изпълнение?
  Сред изброените организатори на протестите няма нито един, който да координира и организира толкова разнородни партии с различни интереси и политически цели. Единствения възможен сценарист, с влияние върху ключовите фактори на такъв сценарий, е извън страната, в Москва.
  Отдавна е известно, че във ФСБ има десетки офицери, които работят срещу България. Те имат достатъчно опит и познания за да организират такова мащабно и разтеглено във времето мероприятие, като подмяна на властта и на управленския модел в България.
  Ще попитате защо им е на руснаците да правят метеж срещу ГЕРБ? Нали Борисов им свърши черната работа с Турски поток и с отворените врати на службите за всякакво руско влияние. Нали той насели Черноморието с техни граждани и забави изграждането на американска база във Варна!

  Има три пункта, които биха обяснили защо Русия може да стои зад случващото се в България от миналото лято до днес:

  1. След изграждането на Турски поток на руснаците Борисов повече не им трябва. Те нямат нужда от двуличен премиер, който хем е с руснаците, хем с НАТО, хем с Ердоган. Те си повярваха, че контролират България и решиха да поставят начело Радев – единствения човек, на когото очевидно разчитат като на изцяло свое творение.
  2. Протестите и последвалите избори бяха организирани така, че да нанесат удар върху прозападната демокрация, противопоставяйки институциите президент, правителство и прокуратура една на друга. Изкуственото създаване на институционална и политическа криза в България беше цел, която лесно ще отприщи след това икономическа, финансова и социална криза, което пък ще забие клин между българите и техния некадърен да ги управлява елит. Това е стара цел на руската стратегия в България.
  3. Повдигането на дискусия за президентска република начело с Радев, авторитарните залитания и проруските партии, нестабилна България, разкъсана от партийни битки, е колеблив член на ЕС и НАТО. Това ще доведе до спиране на парите от Брюксел и ултиматуми от Вашингтон за по-лоялни позиции от балканския си съюзник, което пък ще отприщи антиевропейски и антиамерикански настроения в самата България.
  Нямам никаква представа дали този сценарий, който описах, е съществувал наистина. Понеже съм писател и измислям разни неща, измислих и него. Ако не искате, не вярвайте, че е истински, но за всеки случай го имайте пред вид когато гласувате…

 25. 25 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Сигнал: Фирмата отговорна за машините пуснала онлайн достъп до устройствата за гласуване (СНИМКИ).

  https://tribune.bg/bg/obshtestvo/signal-firmata-otgovorna-za-mashinite-pusnala-onlayn-dostap-do-ustroystvata-za-glasuvane-snimki/

 26. 26 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 763 Любопитно

  ...манипулирани от гербиджа изборни резултати в продължение на години.
  —цитат от коментар 23 на Гласуваш за гербиджа получаваш Тайпи


  Мъъъничко въпросче, сладур:

  Са ли манипулирани от "гербиджа" изборните резултати за президент преди пет години?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  Мутрите направиха партии и викат Мутрите вън!

  [email protected]
 28. 28 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  ЩЕ СВЪРШИ ЛИ НА 11 ЮЛИ СЦЕНАРИЯТ НА МИНАЛОГОДИШНИТЕ ПРОТЕСТИ?Ако е написан в Москва - едва ли…--------------------------------------------------------------------------------------------------------Димитър ПоповОт протестите миналото лято измина една година. Резултатите от тях до сега са: силно разклатена партия ГЕРБ, неуспешен 45-ти парламент и всесилен Румен Радев, който реално управлява страната, въпреки Конституцията, която не му дава такива правомощия. Дали резултатите се покриват с предварително планирани цели на протеста или те са резултат от нормалната еволюция на българската демокрация? С други думи - имаше ли сценарий миналото лято…Преди всичко за онези десетина хиляди младежи в София, които излизаха всеки ден на улиците за да заявят своето негодувание от корупцията и от управлението на ГЕРБ, сценарий няма и няма как да има. Мнозинството от тях протестираха съвсем спонтанно, завладени от усещането, че те могат да променят бъдещето. Зад тях стояха 60% от българите, които мълчаливо ги подкрепяха в тяхната битка за по-чиста обществена среда и прозрачно управление. Тези хора, както и стотиците хиляди, които после гласуваха за новите партии, са спонтанния вектор на протеста, неговото лице и съвест.Какво спечелиха те от своите протести? До момента нищо, доколкото партиите, за които те гласуваха, не се решиха да съставят правителство, за да извършат реформите, които хората на улицата искаха. Освен това политическата криза, която предизвикаха протестите, заплашва да се превърне в икономическа и социална, което на свой ред ще влоши цялата обществена среда и всички ще се окажат губещи, включително и самите протестиращи.Не така стоят нещата за организаторите на протестите обаче - Слави Трифонов, Румен Радев, Мая Манолова, БСП, ДПС, Христо Иванов и Атанас Атанасов, Татяна Дончева и едрият бизнес зад тях – Сашо Дончев, Иво Прокопиев, Огнян Донев, ТИМ, Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, Васил Божков и т.н. Те спечелиха доста неща.Слави Трифонов например спечели прозвището новия Месия, защото ще замени Борисов и ще оглави държавата някой ден. Неговата партия ИТН е кандидат за първа политическа сила благодарение на тези протести. Умните, които се бъхтеха с полицията на жълтите павета, отключиха една голяма сила, скрита извън София в малките градчета – силата на чалгарите, на берачите на ягоди, на полуобразованите млади, които привиждат в голата глава на кумира си своето лично бъдещеБСП спечели най много от съставянето на служебното правителство. Чрез него Нинова успя да уволни много кадри на ГЕРБ в държавната администрация и да назначи там хора от БСП. Във властта на всички нива се върнаха онези, които протестиращите наричаха червени боклуци, и на които не искаха да дават власт по никой начин. На практика обаче третата на изборите партия се вмъкна през задния вход във властта и измами негодуващите десни избиратели.Спечели очевидно вързания на руска каишка Румен Радев, когото енергията на протестите направи всесилен и му позволи да потъпче конституцията, демократичните норми, както и имиджа на България пред Брюксел и пред НАТО, превръщайки го в алтернатива не на ГЕРБ, а на демокрацията в България. Днес Радев се привижда на евразийски настроените русофили като бъдещия български Лукашенко, който с твърда ръка ще обърне геополитическия курс на страната. Това предизвикаха проевропейски настроените хора по площадите миналата година. Каква ирония, нали!Спечели както винаги и ДПС. Първо защото с подкрепата на новите партии сега движението ще получи много гласове от Турция. Второ, защото партията на бъдещия премиер Слави Трифонов е очевидно свързана с ДПС, а това ще повтори сценария Борисов - Пеевски, само че с други фамилни имена.Спечелиха естествено Васил Божков, Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Миньо Стайков, Арабаджиеви, Баневи, ТИМ – част от цялото това притежаващо парите в България съсловие, което обикновено наричаме обобщено олигархията. Благодарение на протестите тези знакови за прехода ни мутри се оказаха незаслужено репресирани от властта на Борисов светци. Не на последно място спечелиха много компрометирани в миналото политици, като Христо Иванов и Атанас Атанасов, Мая Манолова и Дончева, Бабикян и Хаджигенов, които ще станат депутати и ще възродят някакво свое политическо бъдеще. От тези факти лесно можем да направим извода, че протестите миналата година бяха само инструмент, чрез който техните организатори постигнаха определени цели, и то във видима координация помежду си. А това определено говори за предварителна организация, за сценарий, за планирани цели, за поименно раздадени задачи и оперативно ръководство на самите протести. Разбира се няма как да знаем какъв е бил сценарият и кой е неговия автор, но можем според резултатите да опишем как би изглеждал той, ако неговия автор случайно реши да ни го разкаже на глас. Основната цел е сваляне на ГЕРБ от власт чрез предизвикване на политическа, икономическа и социална криза, която да компрометира Борисов пред неговите избиратели. В по-далечен план - промяна на модела на държавно управление от парламентарна в президентска република.Оперативното острие на този план е очевидно Румен Радев. Целта е била протестите да предизвикат предсрочни избори, след което Радев да направи служебно правителство, чрез което да ликвидира ГЕРБ с всички възможни властови ресурси, обвинявайки го в корупция и други грехове. После обединените партии да спечелят предсрочните избори срещу омаломощената управляваща партия. Тъй като при планировка винаги има и вариант Б, вероятно са предвидили, че ако протестите не свалят Борисов, след редовните избори на 4 април пак не трябва да се направи правителство, за да има предсрочни избори и Радев пак да направи същото според първоначалния замисъл. И ако е имало и вариант С, той би гласял следното - ако на 11 юли, въпреки изчегъртването, ГЕРБ пак спечели изборите, заговорниците да провалят и 46-тия парламент, като предизвикат нови предсрочни избори, за да дадат на Радев достатъчно време да завърши ликвидацията.Така би трябвало да изглежда оперативният план, ако предварителен сценарий за протестите е съществувал. Въпросът е кой би го написал? Може ли в България да се изработи такъв сценарий и да се организира неговото изпълнение?Сред изброените организатори на протестите няма нито един, който да координира и организира толкова разнородни партии с различни интереси и политически цели. Единствения възможен сценарист, с влияние върху ключовите фактори на такъв сценарий, е извън страната, в Москва. Отдавна е известно, че във ФСБ има десетки офицери, които работят срещу България. Те имат достатъчно опит и познания за да организират такова мащабно и разтеглено във времето мероприятие, като подмяна на властта и на управленския модел в България. Ще попитате защо им е на руснаците да правят метеж срещу ГЕРБ? Нали Борисов им свърши черната работа с Турски поток и с отворените врати на службите за всякакво руско влияние. Нали той насели Черноморието с техни граждани и забави изграждането на американска база във Варна!Има три пункта, които биха обяснили защо Русия може да стои зад случващото се в България от миналото лято до днес:1. След изграждането на Турски поток на руснаците Борисов повече не им трябва. Те нямат нужда от двуличен премиер, който хем е с руснаците, хем с НАТО, хем с Ердоган. Те си повярваха, че контролират България и решиха да поставят начело Радев – единствения човек, на когото очевидно разчитат като на изцяло свое творение.2. Протестите и последвалите избори бяха организирани така, че да нанесат удар върху прозападната демокрация, противопоставяйки институциите президент, правителство и прокуратура една на друга. Изкуственото създаване на институционална и политическа криза в България беше цел, която лесно ще отприщи след това икономическа, финансова и социална криза, което пък ще забие клин между българите и техния некадърен да ги управлява елит. Това е стара цел на руската стратегия в България.3. Повдигането на дискусия за президентска република начело с Радев, авторитарните залитания и проруските партии, нестабилна България, разкъсана от партийни битки, е колеблив член на ЕС и НАТО. Това ще доведе до спиране на парите от Брюксел и ултиматуми от Вашингтон за по-лоялни позиции от балканския си съюзник, което пък ще отприщи антиевропейски и антиамерикански настроения в самата България.Нямам никаква представа дали този сценарий, който описах, е съществувал наистина. Понеже съм писател и измислям разни неща, измислих и него. Ако не искате, не вярвайте, че е истински, но за всеки случай го имайте пред вид когато гласувате…
  —цитат от коментар 24 на st0rmbringer


  ++++++

  Само някой на когото чавка му е изпила акъла, не вижда сценария. "Мутри, вън" на Радев станаха ли "Мутри, вътре"? Станаха.
  Какво е общото между Хр. Иванов и "новите" персони на "промяната" - Манолова, Дончева, Атанасов и компания. Нищо освен "изчегъртване" на ГЕРБ. А след "изчегъртването" не Хр. Иванов, не Чалгаря, не и друг, а Радев и БКП преименувани.
  Да споменавам ли Решетников или сами ще се сетите?

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":След тези избори Тиквата отива в историята разбирай в затвора.
  —цитат от коментар 9 на choguna


  Тиквата, като отиде в затвора, ти по-умен ли ще станеш?

 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#28] от "Галя Станчева":

  Това четиво красивите нема как да го проумеят!

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#2] от "ggot":

  Политолозите на Слафчу са умни-слушат му "творчеството"

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Радев няма да съставя нищо.На него щр Му го съставят.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  А на какво основание давате доверие на едни бандити, крадци и мошеници. При това знаете, че са такива.

 34. 34 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  "Игра на избори"

  Ами нека си поиграеме. И да е напук на Маркс и каквото е казал за изборите: "Буржуазията се опитва да внуши на трудещите се, че демократическите избори са проява на социалната свобода. Но всъщност това е абсолютна лъжа. Капиталистите позволяват на трудещите се само да решат, кой от представителите на господстващата капиталистическа класа за поредните няколко години ще ги угнетява и експлоатира – старите господари или нови господари."

  Та дано са нови господари, че да мирясате. Е, ако са старите - пак ще развъртиме едни избори, и ще си поиграеме...

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Голямата разлика с цитираните в статията избори е купеният вот. Ако намалее благодарение усилията на служебното правителство и изчерпването на черните каси, може да има силно разместване. Да му мислят тиквите и калинките.
  —цитат от коментар 22 на stein


  Купения вот почти няма влияние. Да влия преко сили 1%, а най-вероятно е под 0.5%.

  Това което оказва влияние е помията която се лее, за да откаже периферните избиратели да отидат да гласуват. Тя може да свали 3-4 пункта. Примерно ГЕРБ от 25% да паднат на 20%.

 38. 38 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#13] от "realguru":

  Значи според вас неудобната истина е "компромати", а според Гешев удобните лъжи са истина.
  Това поклонниците на портрета, трудно може да ви разбере човек.

 39. 39 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#33] от "Роси":

  Дават им доверие защото са си техни "бандити, крадци и мошеници", по Кисинджър.

 40. 40 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#26] от "ТНТ":
  "Са ли манипулирани от "гербиджа" изборните резултати за президент преди пет години?"

  Според мен да. При това не просто от "гербиджа", а от "Главния". Какво ако не манипулация беше кандидатурата на Цецка Цачева? Изглежда фразата на Кокинов към Борисов е валидна и спрямо Радев: "Ти си го избра".
  Човека искаше червено чучело, което да обяви за архивраг на ГЕРБ и от там на "матрияла" и си го избра. После обаче нещата излязоха извън контрол но ББ никога не е бил достатъчно далновиден. Селски тарикат - да, но далновиден политик - никога.
  Сега си сърба попарата, която сам надроби. И дори да е отново първа политическа сила, отново ще е аут от властта.

 41. 41 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Не са важни какви са изборите, редовни или не. Важни са избраните. Ако има 121 гласа срещу боко нещата ще се случат за 1 - 2 години и всичко надробено от герп ще е само лош спомен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK