България на две колела: събуждане за свобода

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

България на две колела: събуждане за свобода


Да обиколиш България на две колела не е като да я обиколиш на четири. За Даниел Неделчев това беше предизвикателство, изживяване и и преоткриване за настроенията на хората преди изборите на 11 юли.
"Искахме да покажем на страната, че е време за събуждане. То се случи в София на изборите на 4 април, когато беше генералната репетиция. Смятахме, че е време цялата страна да се събуди за истинското представление на 11 юли", разказва Неделчев, който е кандидат за народен представител от "Демократична България" от 24 МИР - София.


България на две колела: събуждане за свобода


С инициативата "България на две колела" той се стреми да подкрепи водещите кандидати на обединението по места с основната идея "България не е само в София". И изненадата е налице.
"В останалата част от страната освобождаването от страха се беше започнало. Срещнахме се с хиляди хора, проведохме десетки срещи в много градове и населени места. И видяхме, че те искат промяна - искат да живеят в уредена, правова държава, в която се инвестира в хората и по-добрия живот, а не в чекмеджетата. За радост виждат алтернативата в "Демократична България" като силата, която е способна да извърши тази промяна", казва Неделчев.


Обиколката започна на 23 юни пред храм-паметник "Св. Александър Невски", премина през 17 града - от Пазарджик до Русе и от Ботевград до Силистра. Неделчев и неговият съмишленик Никола Урдов изминаха 2003 км с мотопеди, оцветени в синьо и жълто и брандирани с номер 23 - номерът в бюлетината на "Демократична България".


Защо все пак на две колела, а не на четири? Например с джип? "Заради свободата, която моторите дават. Пътят е пред теб, няма ограничение на погледа, няма ламарини около теб. Вятърът е в косите. Получаваш усещането за свобода, за която всъщност се бори "Демократична България", разказва Неделчев.


България на две колела: събуждане за свобода


Началото беше положено в Пазарджик, където водач на листата на "Демократична България" е Антоанета Цонева. В този момент още не беше ясно как ще се възприеме цялата инициатива. Температурата на открито беше 38 градуса.


"Представете си как се чувствахме на моторите. Уникалното и зареждащо обаче бяха срещите с хората - искам да ви кажа, че бъдеще има!", написа в своеобразния си онлайн дневник той.


България на две колела: събуждане за свобода


Нямаше как да пропусне плажа "Росенец" с летните сараи на Ахмед Доган, където миналата година Христо Иванов и Ивайло Мирчев дебаркираха, за да отвоюват това парче българска територия.


В Бургас участва във включването на живо на Мирчев и Николай Христов от строежа на зала "Арена Бургас" - поредното корупционно бижу от управлението на ГЕРБ, където наскоро местната полиция се опита да сплаши журналисти.


"Интересното дойде след този лайв - на път за Варна спряхме на бензиностанция на изхода на Бургас и до нас дойде мъж, облечен в маркови дрехи. Той се оплака - искал да говори с Ивайло Мирчев, защото бизнесът му страдал.


Човекът се оказа собственикът на строителната фирма, която прави "Арена Бургас". И му спрели парите, да го ожали човек. Защото Мирчев правил много лайвове. Препоръчах му да излезе пред всички и да разкаже цялата история - колко пари е взел и колко е върнал. Очакваме продължение", разказа Неделчев.


България на две колела: събуждане за свобода


Между Велико Търново и Русе успява да участва в живо излъчване с водещи кандидати от два региона - Калоян Янков и Стефан Тафров - заради един общ проблем - смъртоносният път между двата областни центъра и най-вече отсечката Русе - Бяла.


Във Велико Търново също не минава без емоции.


"Паркирайки в старата столица, имахме разправия с местното "Паркинги и гаражи" - искаха да плащаме паркиране за моторите. Не защото трябвало, ама ако искаме... както знаете, за двуколесните дори и в София не се плаща зона. Заплашиха ни с Панов (кмета на Търново) и Бойко Борисов. Отговорих им, че с престъпници не разговаряме", добавя той.


България на две колела: събуждане за свобода


Обиколката преминава и в жега, но и в дъжд и при ниски температури. По пътя към Троян в подкрепа на Свилен Андреев буквално "умират от студ". След сериозния дъжд предната вечер температурите се оказали значително паднали. И въпреки че са с пълна екипировка, усещането не е никак приятно.


"Там поговорихме с доста хора. Особено впечатление ми направи дама на възраст, която заяви, че гласува за БСП, но вижда в нас бъдещето - млади, енергични и готови за битка хора. Мисля, че успяхме да я убедим да ни подкрепи с бюлетина номер 23", казва той.


България на две колела: събуждане за свобода


Тогава усеща колко уморително е цялото начинание. Но също така и наближаващия край и факта, че това приключение ще му липсва.


След последния ден Неделчев вече си дава ясна сметка за емоционалния ефект от обиколката: "Да ви призная - тъжно ми е. Ще ми липсва. Срещите, карането всеки ден по стотици километри, разговорите с прекрасни хора... Нещо, което си обещавам, е, че ще повторя тази обиколка - в по-спокойно време, не в кампания, и с възможност да разгледам всяко едно от прекрасните кътчета на България, което посетихме".


След завръщането в София инициативата продължава на столично ниво и моторите в синьо и жълто могат да бъдат видени в различни краища. А обиколката се трансформира в "Демократично кафене", в което се бистрят политика и идеи за развитието на България.


България на две колела: събуждане за свобода


Купуването и продаването на гласове е престъпление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK