"Въпросът на изборите: Колко големи ще бъдат шансовете на промяната?"

"На 4 април знаехме кой ще победи, не знаехме кой ще управлява. Сега не знаем кой ще победи, но знаем кой ще управлява."

© Георги Кожухаров

"На 4 април знаехме кой ще победи, не знаехме кой ще управлява. Сега не знаем кой ще победи, но знаем кой ще управлява."Каква е предизборната кампания и какво се очертава след изборите в неделя - "Дневник" събра мненията на политически наблюдатели пред БНР и "Дойче веле".


доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика:


Не се чуват нови неща в предизборната кампания, не се поставят и нови акценти в исканията. Най-активните участници в изборния процес са т. нар. партии на промяната, а те изговориха тезите си още по време на протестите през миналото лято и в краткото време на 45-ия парламент.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


В кампанията има още един основен участник и това е служебното правителство. Неговите разкрития и изявите на няколко основни министри от този кабинет съвпадат и с намеренията на партиите на протеста, а и с очакванията на по-голямата част от българските граждани. Затова ни се струва, че предизборната кампания е скучна, но не е така, защото разкритията на служебното правителство са компонент от нея.


Похвални са усилията на МВР срещу купения и корпоративния вот. Трябва да има убедителни доказателства и присъди, за да не се окаже, че това е някаква предизборна пушилка. ...Въпросът е доколко доказателствата ще издържат в съда. Машините изяждат купения вот и това е едно много положително явление.


Да не се стигне до съставяне на правителство от партиите на протеста и се тръгне към трети за годината парламентарни избори би бил най-големият сюрприз и отиването на нови избори ще е бомба със закъснител.


Прогнозата ми е да има правителство на малцинството с мандата на "Има такъв народ" и в коалиция с "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България", подкрепяно по тематични въпроси от депутати от БСП и ДПС, което да работи година-две, след което да се отиде на нови избори.


Най-голямата интрига в неделя е коя ще бъде първата политическа сила. Стигам до заключението, че ГЕРБ се подготвят да оспорят резултатите от изборите, ако бъдат на второ място.


Даниел Янев, младежка платформа "Лъжеш ли?":


В тази предизборна кампания е доста тихо, като националните телевизии доста радикално са променили редакционната си политика. Една от тях изцяло се отказа от формата дебат - канят се за индивидуални интервюта или по двама представители на политическа партия, което лишава зрителите от дискусионната форма.


Сега в тази кампания 40 кандидат-депутати от 7 основни партии прибягват до лъжи, за да привличат избиратели. Тоест сега политиците, кандидат-депутатите се чувстват много по-комфортно, те нямат опонент, който да ги конфронтира. Затова искахме да наблюдаваме и в тази кампания телевизионните дебати, но не се получава, защото такива липсват. Това е лошо за избирателите, защото те не могат да направят своя информиран избор.


Политиците подвеждат най-често в твърденията си за икономическите данни и за социалното състояние на българите.


Димитър Аврамов, политолог:


От една от политическите централи се излъчват такива гигантски лъжи, че може би в края на тази седмица ще се повиши нивото на изнервеност.


Скандали могат да излязат единствено от управляващите партии, които управляваха до вчера. Те правят всичко възможно да го направят, примерно днес излязоха с обвинение, че служебният кабинет вдига с 50% корпоративния данък - гигантска лъжа!


Хората, които очакват дивиденти от вота си, вероятно се пренастройват преди изборите на 11 юли. Гласуването с машини е лесно, много по-трудно се манипулира вотът, да не кажа, че изобщо не се манипулира. Намалява се възможността за купуване на избирателните комисии. ... Според мен това ще бъдат добре организирани избори.


Извървяхме десетилетие на управление без парламентарен контрол, на реално подчинение на Народното събрание на изпълнителната власт. Това повече не трябва да се случва.


В следващите дни до изборите ще има разместване в прогнозните резултати от социологическите проучвания. Напълно е реално в изборния ден паритетът на партиите на върха да не се случи.


Петър Чолаков, социолог:


Аксиома в политологията е, че нарастването на неравенството води до социална и политическа нестабилност. А при управленията на Борисов България се закотви и на друго дъно - спечели си мястото на най-корумпирана страна в ЕС. Когато обикновеният човек вижда, че системата му е отредила мястото на губещ, независимо че полага усилия да се оттласне от дъното, у него обикновено се поражда желание за съпротива. От тази гледна точка, натискът за смяна на модела "ГЕРБ-ДПС" дойде дори твърде мудно.


"Десантът" на Росенец; компрометиращите материали за Борисов, които нанесоха тежък удар върху неговата популярност и харизма; общественото възмущение срещу нахлуването на прокуратурата в президентството станаха катализатор на този процес. А бурното лято на недоволството през 2020 година в крайна сметка даде ефект, който започна да се очертава месеци по-късно - на изборите на 4 април 2021 година.


Вотът на 11.07. ще бъде оценка за наследството на Борисов и ГЕРБ. Едва ли 46-тото НС ще върне ГЕРБ в коридорите на властта. Въпросът сега е по-скоро друг: колко големи ще бъдат шансовете на промяната.


Страхил Делийски, политолог:


В програмите на партиите не се вижда добре артикулиран образът на промяната, вижда се образът на смяната на властта. Начинът, по който се прави политика, не засяга само това, което наричаме корупция и злоупотреба с власт. Разговорът между политици не повишава доверието на гражданите в политическата система.


Дълбочината на посланието е отправено от едни политици към други политици, а гражданите са мизансцен, което е притеснително. Ако има нещо успокоително, то е, че диалогът на политиците с гражданите не се случва не само в България. Трябва да има разговор на равнището на проблемите на гражданите, а не на проблемите, които политиците искат да решат помежду си.


Следващият парламент ще бъде конфронтационен с много ясни конфликтиращи блокове. ГЕРБ ще бъдат в изолация отново, такива са поне сигналите. 46-ото Народно събрание ще се опита да състави някакъв формат на управляващо мнозинство, никой не може да каже какъв. Има сигнали, които говорят за осъзнаване на потребността от съставяне на правителство.


Любомир Стефанов, политолог, преподавател в НБУ:


Всички участници в изборите говорят за нещо ново, но не успяват да го пакетират и да го разкажат. Това е притеснително. Предизборната кампания е вяла и скучна. Не само на старите управляващи, но и на новите кандидати за депутати им липсва общуването с гражданите. Само с брошури не става.


Основната част от предизборната кампания я изнася като представление служебното правителство. Не би трябвало да става така, тъй като неговата работа е да управлява държавата, а не да се намесва директно или индиректно в предизборната кампания и да създава настроения в полза на този или онзи. Това ще се отрази на кампанията, защото се настроиха още повече негативно всички участници, което е тъжно, защото мандатът на народните представители ги задължава да намират общ език с всички други депутати.


Служебното правителство показа, че има различен начин да се управлява държавата. Така се породи дебатът, който замества предизборната кампания - дали алтернативната гледна точка, която представя служебният кабинет, е конкурентоспособна на гледната точка на предишните управляващи.


Ще има правителство на ИТН и подчерта, че продължителността на живота на този кабинет ще зависи от програмата му, приоритетите в нея и желанието на участниците в това правителство да ги спазват. Някои от служебните министри са позитивно оценяване от потенциалните следващи управляващи и това ще демонстрира и приемственост в следващото правителство.


Заявките, идващи основно от ГЕРБ, за оспорването на изборите са излишни и напрягащи предизборни движения, които разстройват доверието на българите в избирателната система.


Димитър Ганев, изследователски център "Тренд":


Изборите на 11 юли са по-различни от предишните, защото на 4 април знаехме кой ще победи, не знаехме кой ще управлява. Сега не знаем кой ще победи, но знаем кой ще управлява.


Вече се изчиства картината и най-вероятният сценарий е ядрото на партиите от протестите да предложат кабинет, който, ако нямат мнозинство, да бъде подкрепен от партиите от т.нар. системна опозиция - БСП и ДПС. Няма да е трудно осигуряването на парламентарно мнозинство, защото БСП и ДПС нямат друг ход, освен да подкрепят такова правителство.


Има възможност част от министрите в служебния кабинет да останат и в редовното правителство, излъчено от 46-ия парламент - например Кирил Петков. Ако има въобще политически лица в следващото правителство, те ще бъдат по-скоро от редиците на "Демократична България". В "Изправи се! Мутри вън!" няма отявлени политически лица, не виждам кой от тях ще стане министър.


Ще има силно психологическо значение това дали ГЕРБ ще е първа или втора на вота - ако е първа политическа сила на изборите, ще влезе по-силно в опозиция, а и ще имат някакъв ход с мандат, защото биха го получили първи.


Избирателната активност е основен фактор, който ще определи резултатите от изборите на 11 юли.


Мира Баджева, журналист:


Толкова дълго бяхме в кампания, че вече спряхме да я забелязваме. Имам чувството, че тя започна от началото на годината.


Очаквам не особено висока избирателна активност. Хората се определиха още на изборите на 4 април за кого ще гласуват на 11 юли. Тези, които със сигурност искат да гласуват сега, са съобразили летните си пътувания с възможността да дадат своя вот. Няма да има драматично ниска избирателна активност, ще е толкова, колкото да бъде легитимен вотът - от гледна точка на представителност.


"Има такъв народ" ще са победители на парламентарните избори. ГЕРБ ще бъде фактор и ще бъде много трудна опозиция. ... Демонтажът на наследството на Бойко Борисов няма да бъде лесен.


Служебното правителство показа убедително, че и за два месеца може да се направи много по отношение на демонтиране на лоши практики и корупция. Съдът ще каже кой е крив и кой е прав, но това не означава, че не трябва да излизат на бял свят сигналите и че не трябва да се алармира. Защото ние така бяхме свикнали. Не бива да смятаме, че това нещо не може да се промени. Това, което се случа през последните около два месеца, показва, че вече ще бъдем с по-силен имунитет към несправедливостта и към корупцията.


Пламен Димитров, психолог, екзистенциален терапевт:


"Нямото", неудобно мнозинство в България е най-голямата електорална група.


Една от най-големите подгрупи, които се мобилизират, когато нещата трябва да са срещу нещо, е така нареченото "агресивно, защитно като нагласи поведение, население и електорално присъствие". Това са хората, които ние наричаме агресивно защитни, защото те така живеят. В тях централно място заемат четири подгрупи - това са хората, които са опозиционни и автоматично опозиционни. Има друг сегмент от конструктивно живеещи и мислещи хора, които също не гласуват.


През 2017 година 21% от негласувалите имат много ясно изразени екзистенциални практики, начини на живот, стил на мислене, които са характерни в устойчиви и продължителни периоди. Тези хора, ориентирани към реалистични постижения и проекти, самоактуализация, реализация на собствените умения и потенциал, хора, които са солидарни, подпомагащи другите - те не гласуваха.


През 2019 година избирателите, които не са упражнили правото си на глас, бяха 25%. Едва сега, на последните избори, тази група се стопи и слезе под 20%, което означава, че имаше мобилизация заради трансформационната тенденция, която тези избори отбелязаха. Тези хора не виждаха представителство. За дълъг период от време много важни, конструктивни хора с висок социално-икономически статут, високо образователно равнище, социално мобилни и изключително компетентни, организирани, просоциални не участваха в тези последни четири парламентарни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Шансовете на промяната ще бъдат толкова големи, колкото голям е Тошко Африкански;

 2. 2 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  "Въпросът на изборите: Колко големи ще бъдат шансовете на промяната?"

  Отговорът на изборите: Нулеви. Зеро. Нада. Никакви.

  "Промяната" във вид на промяна на частнособственическият характер на владение върху средствата за производство няма да се случи. Следователно олигарсите/капиталистите пак ще имат решаваща роля във вземането на решения.

  Или ако предпочитате мога да цитирам Маркс. Моля: "Буржуазията се опитва да внуши на трудещите се, че демократическите избори са проява на социалната свобода. Но всъщност това е абсолютна лъжа. Капиталистите позволяват на трудещите се само да решат, кой от представителите на господстващата капиталистическа класа за поредните няколко години ще ги угнетява и експлоатира – старите господари или нови господари."

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 3. 3 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Ако победят Тошковци и Маи промяната ще е към по-лошо.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Айде без Маркс моля, наслушахме се, нагледахме се даже и изпити ни караха да държим навремето по марксизъм-ленинизъм.
  Така се омарксистихме, че накрая бай Тошо каза, че целия 45 годишен цирк бил едно НЕДОНОСЧЕ.

 6. 6 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Като промяната, която настъпи през 2009-а, уж да бори корупцията. Също и като тази през 2001-а, уж за 800 дни...

 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  След като лицата на подмяната са маяма, слави, христо и комунистите на радеФ, то шансовете на промяната са нулеви.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Протестът имаше две искания - оставка на Борисов и Гешев.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Айде без Маркс моля, наслушахме се, нагледахме се даже и изпити ни караха да държим навремето по марксизъм-ленинизъм.Така се омарксистихме, че накрая бай Тошо каза, че целия 45 годишен цирк бил едно НЕДОНОСЧЕ.
  —цитат от коментар 5 на cpl40723722


  Видно е, че сте се наслушали. През едното влязло - през другото излязло. Разбиране - йок. Затуй и днес сте на това дередже.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 10. 10 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2136 Весело

  До коментар [#7] от "zz_s":

  .... сега погледнах кой е аФторът на статията.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 11. 11 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Промяна към мутренско-Тошково

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 12. 12 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Цялата работа е стани да седна...нито корупцията ще намалее, нито ще спрат да крадат с кръговете на фирмите си...напротив знаем комунетата как крадат и как няколко пъти фалираха държавата...народ който не помни миналото няма бъдеще...

 13. 13 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Промяната да се смени Пеевски и Божков със Собственика..

  като хранилката на Радев

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 14. 14 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Промяната се изразява в това, че ГЕРБ ще бъдат изгонени от трапезата, а там ще седнат нови лапачи. За обиоковените хора няма да има никаква промяна.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  до 9.
  Горките гниещи на Запад и те не знаят какво са изпуснали и си карат без Маркс.
  САЩ произвежда 25% оот световния индустриялен продукт.
  А маркс-ленинова Русия дето 100 години вече се развива според маркс-ленинизма и втория още лежи в мавзолея сега може да се похвали с 1,68% .
  А що се отнася до стандарта не живот на гниещите и маркс-ленинците да не се разпростираме.
  След ВСВ Германия стана най-развитата индустриялно държава в Европа само за 16 години - до към началото на 60те години. И всички немски пенсионери можеха да обиколят света с една немска пенсия. А руските марс-ленинци продължаваха да се бутат по три семейства в комуналка.

 17. 17 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Герб ще бъдат трета политическа сила.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Шансовете за промяната са големи. Даже промяна вече има. Остава на 11.07. да "изчегъртаме" остатъците. Промяната вече няма алтернатива.

 21. 21 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  За каква промяна? Освен за подмяна от типа "стани да седна" - като едната част от новата левица "ДеБъ" надпреварва всички с общи приказки, а другата "И т.н. " са толкова прости, че мълчат защото няма какво смислено да кажат, друго от новите дилетанти не сме чули и няма да чуем. Колкото до старата левица, където Мутрите са недостижими в наглостта си нищоправещи, подмяната не подлежи на коментар - там мутрите са си мутри по червено потекло от както съществуват.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3519 Весело

  Ами то зависи и от суверена.Колко ще отидем да гласуваме и какъв конструкт на парламента ще създадем.

 24. 24 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1128 Весело

  важното е че в софето ще одим пеш, но пък ще си имаме енергия от соларни паркове.🤪

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 25. 25 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Промяна вече има.
  И още как.
  Днес изчегъртаха оня дето хвана руските шпиони. Радев и Митрофанова могат да спят спокойно. Повече гафове няма да правим. Даже на руските шпиони може и документ да им издадем, да не би някъде да не им позволят да изшпионират както трябва.
  Но се желае още. Това не е достатъчно.
  Крайно време е да ремонтират старите схлупении в Белене и другите места за почивка на разни контри.
  А че контри ще има при тази развихрила се комунистическа вакханлия не се и съмнявайте, другари и другарки.

 26. 26 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Горките гниещи на Запад и те не знаят какво са изпуснали и си карат без Маркс.САЩ произвежда 25% оот световния индустриялен продукт.А маркс-ленинова Русия дето 100 години вече се развива според маркс-ленинизма и втория още лежи в мавзолея сега може да се похвали с 1,68% .
  —цитат от коментар 16 на cpl40723722


  Оп-па! Вий днес ли излязнохте от мавзолея? "Маркс-ленинова" Русия вече 30 години НЕ се развива според маркс-ленинизма, и хоба! - може да се похвали само с 1,68%

  А как стои въпроса с развиващия се баш според маркс-ленинизма Китай, той с колко може да се похвали, ща ли ни осветлите?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 27. 27 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 658 Весело

  Шансовете на промяната ще бъдат толкова големи, колкото голям е Тошко Африкански;
  —цитат от коментар 1 на stedim


  Разбира се размерът има значение, но се надявам да не сте прав в случая, защото тогоава ББ няма подместване, предвид обема и теглото му.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Въпросът е грешен и подвеждащ!Промяна винаги се случва,малка или голяма.Всичко тече,всичко се променя!Въпросът е каква е промяната и към какво.Но,понеже ще е към по-лошо,и организаторите го знаят,изместват въпроса.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на roumen
  roumen
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Ако има някаква промяна тя ще е само към много по-зле. Ами помислете малко. Кои са носителите на тази промяна:
  1. Маяма Мутренска Галева Божкова - няма да описвам нейните "подвизи" и "качества" те са печални и добре известни. Особенно неприятна личност.
  2. адв. Хаджигейов (работил главно в НПО-а и защитаващ имигранти и цигани - грантаджия на квадрат). Оставам на вас да прецените що за човек е.
  3. Слави Трифонов - шоумен/циркаджия - никакъв опит никъде освен в някакво шоу със съмнителни качества). Никакво образование.
  4. Тошко Африкански - сценарист на шоу със съмнителни качества - автор на съмнителни скечове. Не знам какво образование има, но надали е нещо стойностно. Колкото пъти си отвори устата - само глупости излизат. И той представете си е говорител и заметсник председател на ИТН.
  5. Ристе Лодкаря - адвокат с една година трудов стаж като неуспешен министър на правосъдието. Грантаджия като другия адвокат. Никакъв опит в управлението. Но се самопредлага за премиер. Сами преценете колко струва.

  Е като имаме предвид горното, ако те вземат властта каква ли промяна ще донесат. Как мислите ?

 31. 31 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Цялата работа е стани да седна...нито корупцията ще намалее, нито ще спрат да крадат с кръговете на фирмите си...напротив знаем комунетата как крадат и как няколко пъти фалираха държавата...народ който не помни миналото няма бъдеще...
  —цитат от коментар 12 на BiGman1


  Точно, парили сме се около 20 години, преди да се създаде ГЕРБ, само с ГЕРБ нещата вървят добре!

  На 11 юли с правилната бюлетина за дясната и проевропейска партия!

  5 5 5

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 32. 32 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Товарищ номер 26.
  Защо прекрасния и идеален СССР се продъни през 1990та година? Ми той си беше отроче на Маркс и Ленин и Сталин. Все обични и незаменими вождове на пролетарията.
  В медиите на СССР ни беха проглушиили ушите как отвратителния Запад ще ни нападне и затова требе да се въоръжаваме и требе да се задоволяваме с малко и да не претендираме щото по-добре гладни "ама война да няма"
  Накрая СССР се провали без никой да го пипне и с пръст.
  И когато още не се беше провалил руските туристи в България гледаха скапаните ни соц. витрини с очи като плочи. А чаят липтон на конец го лапаха и после пиеха вряла вода от чашата.
  Комунизмът пък на Китай колкото и да ви се иска няма нищо общо с марксизма. Там отдавна предприятията са частни. Да не говорим и за предприятията изнесени от САЩ, където работят китайци. Иначе по въпроса за терора китайските другари държат здраво. По комунистически.

 33. 33 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Още не си разбрал, но ще разбереш - вероятно по трудния начин, че "новите" са отрочетата на старите комуняги. Те това знаят, това могат и разбира се мноого да плямпат разни лозунги и клишета. Както се казва "новата левица" в стар бардак.

 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Много големи: от мутренско правителство, ще се натресем на преходно към комунистическо.

  Ако някой наивник си мисли, че с едни избори само ще се подмени статуквото с адски готино демократично правителство ... блажени са верующите!

  Промяна може да дойде само с оздравяване на правораздавателната система!
  Докато не започнат да влизат по затворите, ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА!

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Промяна ще има, дори вече промяната настъпва бързо! Това което се е случило в България за 4 години от 1944 до 1948 г сега хунтата на РРадев и тези които са задкулисно зад него ще направят за 6-8 месеца. Всички власти ще бъдат пометени и заменени с верни на диктатора хора. Всички демократични форми на управление ще бъдат пометени и затиснати от едноличната диктатура.
  Наблюдавайте какво се случва с черната кутия на взривения край Шабла МИГ.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Въпросът на изборите: Колко големи ще бъдат шансовете на промяната?"

  За коя промяна?????? За тая дето Бабикян е бил на "работен обяд" с Камен Костадинов от ДПС ли?????
  Ортаците на ДеБъ и ИТН !!!!! Обаче ако попиташ някой от тях,сигурна съм че ще кажат, че те нищо не знаят!!!
  Може би и Бабикян и Костадинов са обсъждали бъдещето на България, като ортаците си Слави и Божков!!!!

  https://glasove.com/categories/skandalyt/news/babikyan-obyadva-s-kamen-kostadinov-ot-dps

 37. 37 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Тук виждам умнокрасивци да ръкопляскат на разпищолен комунистически комисар изтипосан от собствениците им като джедай на корицата на умнокрасиво комунистическа гьобелсачка

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Значу България се съгласи, без да мрънка, на глобален данък от 15 процента, ама било лъжа, че служебното правителство било вдигнало данъка с 50 процента! Да, реално не е пипало данъка, дефакто в бъдеще се съгласи да е с 50 процента по-висок! Поредното национално предателство междудругото! Имам чувството, че политиците се надпреварват, кой повече ще навреди на България и българите! Сякаш с коНкурс са ги избирали!

 39. 39 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#33] от "xso16686927":

  Не, вие сте отрочетата на старите комунисти. Защото манталитетът е важен в случая, не показното тупане в гърдите, че не си комунист. Не си комунист, пък не ти прави впечатление, че Велможата ви я кара баш по байтошовски по села и паланки с глупавата си джипка, и че нещата взеха да се случват баш като едно време - свързан ли си с Партията, блажиш.

 40. 39 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Дори година по-нормално управление и малко по-умерени кражби в сравнение с бедствието ГЕРБ ще е глътка въздух за страната.
  Никой не се надява на идеално правителство. Надяваме се просто на някакво правителство, а не на мафия.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Вземаме пример от САЩ! Там не си ли "свързан" с "културните" марксисти патиш много!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#39] от "еспресо":

  А дано, ама от комунисти да чакате по-малко кражби е малко наивно! :-)

 45. 45 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#43] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Имало е опровержение?!? Кога?!?

 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Имало е опровержение?!? Кога?!?
  —цитат от коментар 45 на stargate


  Малко след като твоите хора дрънкаха глупости и пак станаха за смях. Да опровергаеш на гербавите глупостите не е голяма философия и не отнема особено много време.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Мафииотската война започна, когато Геша отстреля касичките на Радев.
  Фактология.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Дори година по-нормално управление и малко по-умерени кражби в сравнение с бедствието ГЕРБ ще е глътка въздух за страната. Никой не се надява на идеално правителство. Надяваме се просто на някакво правителство, а не на мафия.
  —цитат от коментар 39 на еспресо


  Една мафия може да бъде преборена само от правораздавателната система!

  Изборите могат да променят нещо, само ако избраното правителство оздрави правораздаването. Ама надали ...

 51. 51 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#39] от "еспресо":А дано, ама от комунисти да чакате по-малко кражби е малко наивно! :-)
  —цитат от коментар 44 на stargate


  Малко? :)

 52. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Тъй, сега погленах тази глобалистка глупост, защото ми минаеаше покрай ушите. Та ние сме се съгласили на тази ставка, но тя щяла да била важяла само за компании с оборот от над 750 милиона евро! Мда, лекинко, полекинко. Мога да се обзаложа, че докато го пруемат ще започне да важи за всички конмпании. Ясно е как действат другарите. Дано да съм лош пророк!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#49] от "citoplast":

  Не знам защо всички марксисти тук сте решили, че съм "герберунгел". Герберите не са получили нито веднъж моят глас! Няма и да го получат! Веднъж се обърках и гласувах за реформаторския блок, защото се кълняха в майките си, че няма да правят коалиция с герб. Разбира се, като помирисаха кокала и съвсем забравиха за тези си обещания. В тази циркова трупа беше и Ицето, сега главен предводител на "десните" марксисти!

 55. 55 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Ми не! Много пъти съм казвал, че чета само заглавията на статиите. Вътре бозите не мога да ги изтрая! Гледам ги отгоре, отгоре! Та в заглавието чинно си пишеше, че сме се съгласили. Което явно е и самата свята глобалистка истина!

 56. 56 Профил на никола николов
  никола николов
  Рейтинг: 119 Неутрално

  "В тази предизборна кампания е доста тихо"
  Да бе, Борисов изрече доста гръмогласни лъжи.

 57. 57 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Комунизмът пък на Китай колкото и да ви се иска няма нищо общо с марксизма. Там отдавна предприятията са частни. Да не говорим и за предприятията изнесени от САЩ, където работят китайци.
  —цитат от коментар 32 на cpl40723722


  Да? Стеснявам се да попитам, а кой са тей мъже на портретите на почит на главно място в Китай? С трите имена, дата място на раждане ако може:

  https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1333513/pub_5e2d94dfdf944400bd8b02ad_5e2d9663a1bb8700b09302b4/scale_1200

  https://ic.pics.livejournal.com/devibhakta/10162617/439685/439685_original.jpg

  https://topwar.ru/uploads/posts/2018-11/1542177127_stalin-image.png

  И разбира се съвсем скромно въпроси допълнителни: а колко частни предприятия е имало в СССР по времето на Сталин, преди задника с уши Хрушчов да ги разпердушини? И какво предприятие не частно ли е произвеждало например картечният пистолет ППС? А колко американски инженери и предприемачи са работили в СССР в периода до около 1940-а, когато знанията вече са предадени и местната школа е създадена с използването им и самите те стават ненужни?

  И разбира се последно - някакви паралели с днешен Китай да възникват, али не?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 58. 58 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#49] от "citoplast":Не знам защо всички марксисти тук сте решили, че съм "герберунгел". Герберите не са получили нито веднъж моят глас! Няма и да го получат! Веднъж се обърках и гласувах за реформаторския блок, защото се кълняха в майките си, че няма да правят коалиция с герб. Разбира се, като помирисаха кокала и съвсем забравиха за тези си обещания. В тази циркова трупа беше и Ицето, сега главен предводител на "десните" марксисти!
  —цитат от коментар 54 на stargate


  Никой нищо не е решавал герберунгел. Ма ти просто си вониш на герберастия отвсякъде!

  Имало едно време ссср...
 59. 59 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#58] от "citoplast":

  Както казах, много, ама много сте се объркали! Явно сте изкарвли ковид-а и мирозмите не са ви сила в мпмента. :-) Бих искал герберите извън властта, но за съжаление кандидатитр данги сменят са същите, ако не и по-зле! Ицето, Слави, Манолова и Курнелия! То по-злр няма накъде и с боко и с новите "спасители".

 60. 60 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Представи си каква морална развалина трябва да си, когато един от гурутата ти в прав текст заяви, че ще подкрепят БСП и ДПС, а ти да гласуваш за тях. И как може да е иначе, след като вече си гласувал за Мая Пеевска на кметските избори в София (тъй като партията ти е бутикова - един път влиза, много пъти - не).
  Мая, БСП и ДПС са реформатори?! Колко трябва да е умственият ти капацитет, за да повярваш в това?

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 61. 61 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Размерът няма значение.

 62. 62 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#60] от "1908":

  Тихо, тихо, че и теб ще набедят за гербер. хахах :-) Така са марксистите... който не е с нас е протов нас!

 63. 63 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Сега в тази кампания 40 кандидат-депутати от 7 основни партии прибягват до лъжи, за да привличат избиратели.
  ____________________________________________________________

  Най-много не казват истината министрите на служебното правителство, назначени от президент радев!

 64. 64 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Ако победят Тошковци и Маи промяната ще е към по-лошо.
  —цитат от коментар 3 на cpl40723722


  Лека полека нородът започва да мисли с главата си, на база показаното от новият "месия" Трифонов, който избран за депутат не отиди на работа в Народното събрание!

  Затова има само един начин да се спре новото ОФ 2.0, гласувайте на 11 юли!

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дария Колев":

  Боко по цял ден ръси лъжи и клевети, досега дума срещу него не сте написала.

 66. 66 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  "Изборите на 11 юли са по-различни от предишните, защото на 4 април знаехме кой ще победи, не знаехме кой ще управлява. Сега не знаем кой ще победи, но знаем кой ще управлява"

  Аха и един мармот завива шоколад :)

 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  абсолютно нулеви... като гледам дружинката пишман инфлуенсъри в листите, почвам сериозно да се чудя дали гимнастичките все пак не са за предпочитане

 68. 68 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  На 11 юли с номер 11 би била една истинска промяна. Иначе ще е кръпки на една изначално порочна система, която очевидно не работи. Има и други алтернативи извън обичайните 7-8 опции на статуквото, но шанса им за влизане е по-малък.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#67] от "extraCACA":


  абсолютно нулеви... като гледам дружинката пишман инфлуенсъри в листите, почвам сериозно да се чудя дали гимнастичките все пак не са за предпочитане
  —цитат от коментар 67 на extraCACA


  За мен гимнастичка, ако може. :-)

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Шансовете за промяна са нулеви.. като тръгнете от стила на Слави/ типичен Борисов/, никой от партията му не смее да говори, щото може бързо да хвръкне/ естествено трябва предварително одобрение, Слави си признава че управлява като диктатор, досега фирмата му, но стилът си остава.... Мая няма какво и да я коментирам, БСП са ясни също/ гледали сме им филма и на тях/, ДБ също са ни ясни / все пак сме десни хора и това ни вълнува/ ... и така...Шанс за промяна ще има само когато днешните 20 годишни управляват, защото каквото и да си говорим по-възрастните сме обременени...дори и да не го осъзнават някои...

 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  "Въпросът на изборите: Колко големи ще бъдат шансовете на промяната?"
  За мен отговора е, че размера на шансовете зависи от нас - ако искаме да са по-големи, трябва първо да помислим и второ да си направим труда да гласуваме.
  Съгласен съм, че това не е лесна работа за много от нас.

 74. 74 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Ако се гласува за Слави, мутри, ДБ - промяната ще е голяма, в не добра посока. Но както се казва - глас народен, глас Божи. Всеки народ си заслужава промяната.

 75. 75 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Промяна ще има , но не на тези избори.

  Засега съм доволен от служебното правителство.Колкото по-дълго работи толкова по-добре. И на есен избори две в едно.

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Весело

  До коментар [#2] от "sablezub":

  Браво на теб!
  Можеш да цитираш Маркс!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Весело

  Герберята в отчаян шурм са напъплили като хлебарки форума.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#39] от "еспресо":А дано, ама от комунисти да чакате по-малко кражби е малко наивно! :-)
  —цитат от коментар 44 на stargate


  Ми понеже в ГЕРБ е бъкано от комунета затова беше такава вакханалия на кражбите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK