Къде са младите, партиите ги търсят да ги агитират

Къде са младите, партиите ги търсят да ги агитират

© Юлия ЛазароваГласуването е форма на протест и начин за промяна - така преди три месеца няколко младежи, току-що навършили 18 години и добили право да участват в изборите, обясниха пред "Дневник" какво ги мотивира да отидат до урните на редовните парламентарни избори. На 4 април протестният вот на много от хората до 30 години изненада и социолозите, и политическите играчи, донасяйки неочаквано високи резултати за част от партиите, които се обявиха срещу статуквото в държавата.


На свой ред това активизира политиците и ако през пролетта младежите не бяха във фокуса на кампаниите, то в разгара на лятото партиите все по-упорито търсят вниманието им. Според специалистите, макар интересът да е логичен, резултатът е спорен заради липсата на ясни стратегии за достигане до тази част от електората, правилно сегментиране и намирането на подходящите канали за комуникация.


Данните от 4 април сочеха, че най-много млади избиратели (18 - 30 години) са гласували за "Има такъв народ". Според анкетите на социолозите на изхода на избирателните секции партията на тв водещия Слави Трифонов, която завърши с изненадващо високия втори резултат, е получила между 25 и 30% от вота в тази възрастова група (по данни на "Алфа Рисърч" и "Галъп интернешънъл болкан"). В предпочитанията на избирателите следват управлявалата доскоро ГЕРБ (15% от гласовете според "Галъп" и 20 % според "Алфа Рисърч") и "Демократична България" (съответно 12% и 14%).
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Според Първан Симеонов резултатът на Трифонов в тази възрастова група може да е изненадващ, защото избирателите в нея не са били преки свидетели на устремната му кариера като шоумен. Обяснението, според него, е в личния стил на тв водещия: "Това е същото, което повлия през 2009 г. млади хора да гласуват за Борисов - протест, наказателно поведение, развързан език, остри думи", смята Симеонов.

Имам усещането, че по-млади избиратели избраха едно лошо момче, което да удари друго лошо момче


Първан Симеонов,

Галъп


След предните избори - по повод също неочаквано високия резултат на живеещия в Дубай бизнесмен с 18 обвинения от прокуратурата Васил Божков, Симеонов даде пред "Дневник" и поколенческо обяснение на вота. По думите му "има цяло поколение, което социолозите и политолозите не разбират - някои от тях гласуват напук, гласуват в последния момент и решават да подкрепят Слави Трифонов или Васил Божков".


Говори с мен


Дали партийните централи са се стреснали от резултатите може да се спекулира, но в настоящата кампания активността им в търсене и привличане на младите хора видимо нарасна.


Бившият премиер Бойко Борисов реши да демонстрира, че и в ГЕРБ имат млади, завършили в чужбина и говорещи езици (като задължително ги препитваше с тези два въпроса) и че те ще имат водеща роля в партията. Той направи цяла поредица от включвания на живо в профила си във "Фейсбук" преди и след официалното начало на предизборната кампания. Разговорите на моменти напомняха интервюта за работа - младежите изброяваха чуждестранните университети, които са завършили, посочваха семейното положение и колко деца имат, какво работят. Повечето споделяха пред камерата отдадеността към ГЕРБ и възхищението си от Борисов. Той пък се хвалеше, че никоя партия не е направила повече за връщането на успешните млади хора в България и периодично подхвърляше, че от тях се очаква "да поемат държавата" някой ден.


В единствената си публична проява в кампанията Слави Трифонов избра да се срещне със студенти в Пловдив. Лидерът на "Има такъв народ" отговаря близо два часа на въпросите им, а разговорът се предаваше на живо във фейсбук профила на Трифонов, както и по неговата телевизия "Седем осми". Само в социалната мрежа видеото е гледано над 350 хил. пъти и е събрало почти 5 хил. коментара. Партията имаше и други прояви, насочени към младите - шахматен турнир с награди, игри в парк, занимания по салса и бачата край НДК с професионалния танцьор Памбос. В предишната кампания Слави Трифонова пусна нова песен заедно с ТоТо Н (от СкандаУ, който е популярен сред младата аудитория) - "Изкушение", която е достигнала 15 милиона гледания в YouTube досега. В платформата за видеосъдържание каналът на "Седем осми" е в топ 10 на българските и по последователи и по гледания.


БСП възложи на младежката си организация да представя кандидат-депутатите под 35 години (повечето на неизбираеми места в листите - бел. авт.), както и да помага на останалите с организацията при обиколки и среща с избиратели. Младите социалисти организираха и групово гледане на мачове от европейското първенство по футбол и филмови вечери. Обединението поведе и две кампании за популяризиране на предизборната платформа на социалистите със звучните заглавия:

 • "Всяко бебе - камък в градината на демографската криза"
 • "Дипломата - на стената, трудовата книжка - в ръката".
Обединението "Демократична България" организира пътуване с брандирани мотопеди на кандидат-депутати до 17 града, наречено "Демократична България на две колела". Друго събитие, което може да се смята, че е привлякло интереса на младите, бе "Демократично кафене" - политиците сядат на кафе с избиратели в различни градове. Като цяло прави впечатление, че събитията от кампанията на обединението бяха по-скоро ориентирани към ключовите за него теми, отколкото към различните възрастови групи.


Коалицията "Изправи се! Мутри, вън!", която беше на опашката във вота на младите през април, също видимо потърси път към тази група избиратели, като най-активна беше Мая Манолова. Тя заложи както на събития на живо - като подписване на футболни топки с номера на формацията за изборите, или рафтинг, така и на силна кампания в социалните мрежи, където смесваше музика като ди джей и се качи на мотор (акции, познати от кампании на някогашния лидер на БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев).


На бял кон, газещ във водите на плаж в Дубай, се появи и Васил Божков в "Тик-ток". Бизнесменът има профили във всички социални платформи и дори група в Telegram. Прогнозите на социолозиту му дават през юли около 1% (при резултат 2.95% през април), а Божков обясни в интервю за Веселин Дремджиев, че според тяхно проучване за "Българско лято" гласуват най-много хора между 18 и 30 години и такива над 60 години. Той атакува младата аудитория с обещания за състезателни писти за скоростно шофиране, придружени от кадри в стила на "Бързи и яростни", и легализиране на марихуаната. А последният видеоклип в кампанията е насочен изцяло към такава аудитория.


Къде са младите, партиите ги търсят да ги агитират

© Велко Ангелов


Политиците са във "Фейсбук", младежите - не


Напролет заради пандемията от COVID-19 и ограниченията за събиране кампанията течеше предимно в социалните мрежи. Въпреки акцента върху живите събития, онлайн посланията запазиха ключовата си роля и сега - за да се достига аудитория, която не черпи информация от традиционните медии. Проблемът, който специалистите виждат, обаче е, че в по-голямата си част политиците предпочитат да се популяризират във "Фейсбук", който младежите не ползват.


"Политиците отправят и рекламират посланията си основно във "Фейсбук", а тази социална мрежа вече не е най-използваната сред младите, особено тези, които сега завършват училище", коментира Мадлен Райкова, специалист "Маркетинг на съдържанието и криейтив" в дигитална агенция Xplora. По думите ѝ политиците трябва обаче и да са внимателни с позиционирането си в по-популярните сред младите "Инстаграм" и "Тик-ток", защото "границата между правилното и грешното е много тънка".


"За да достигнем до младите хора понякога използваме трендове, които да направят образа ни по-скоро като гротеска, отколкото да предадем своите послания", смята Мадлен Райкова.


Част от претендентите на изборите показаха, че се стремят да разнообразят каналите, включително прицелвайки се в различни мрежи за различните възрастови групи. "Има такъв народ", "Демократична България", БСП и "Българско лято" имат официални профили в "Инстаграм", където публикуват клипове и снимки от кампанията. ГЕРБ също има партиен профил, но и там, както и във "Фейсбук", повече последователи има личният профил на Бойко Борисов.


Мая Манолова и Васил Божков имат най-разнообразно присъствие в социалните мрежи, като освен позиции във "Фейсбук" и "Инстаграм" изпреварват съперниците си със съдържание в "Тик-ток" (поле на интерес за децата, но покрай тях и за много родители). Манолова и екипът ѝ дори правят опити да разграничават съдържанието за различните платформи, в зависимост от спецификата му. Клипът, в който се изявява като диджей, е издържан в стилистиката на "Тик-ток" - кратко видео със силна музика и танц, и не се появи на друго място. Божков пък се превърна в хит там и в "Инстаграм" с видео, в което излиза от морето, яхнал бял кон. Той може да бъде открит дори в "Пинтерест", макар че няма индикации дали профилът там е официален, а публикациите от кампанията липсват.


Ефектът на мрежите: лайк или истина


Според дигиталния експерт Мадлен Райкова постиженията на партиите в социалните мрежи, от една страна, са отражение на интереса на избирателите офлайн. От друга страна, политиците имат полза от онлайн платформите, защото алгоритмите на "Фейсбук", например, позволяват "линиите на комуникация на партиите" да достигат хора със сходни интереси.


Въпреки това отбелязва, че в отминаващата предизборна кампания се наблюдава и изключително силно индивидуалното позициониране: "На базата на инфлуенсър-маркетинга отделни политически представители прокарват път на цялостната програма на партията през себе си."


Колкото по-плуралистична и свободна е средата в социалните медии, толкова повече диалогът изчезва, предупреждава обаче политологът Първан Симеонов. Обяснява какво има предвид: "Всеки говори на собствения си балон, всеки си води монолог - лайфовете са контролирани съобщения, без възможност някой да ти зададе въпрос, да ти противоречи. Според Симеонов общуването в социалните мрежи е довело до това, че "образът и лайкът са важни, не истината".


Социологът и управляващ партньор в агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова отбелязва като ключова за политическото говорене в мрежите липсата на "рационална, аргументирана, осъзната, ценностна идеология по въпроси, които предполагаме, че вълнуват младите - за образованието, спорта, опазване на околната среда".

До голяма степен, особено "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!", не просто отричат статуквото, но имат и много силен популистки заряд, разделяйки обществото на добрия народ и корумпирания елит


Геновева Петрова,

Алфа рисърч


Младите странят от политиката, не и в ДПС


Общото наблюдение на Геновева Петрова и Първан Симеонов е, че избирателната активност сред младите е много ниска и като цяло те "странят от политиката". Според дългогодишните им наблюдения броят на гласуващите се повишава, когато преди избори е имало "по-активна гражданска енергия и протест".


И двамата отбелязват като специфичен вота на младите за ДПС. Той е "достатъчно висок сред младежите", като причината е в специфичните групи, които подкрепят партията, смята Геновева Петрова. По думите на Първан Симеонов движението работи активно с младежките си организации, които водят до "политическа и професионална реализация на млади хора".


Всъщност, колко точно са избирателите в групата между 18 и 30 години е трудно да се установи по публично достъпните източници. В отговор на въпроси на "Дневник" Главната дирекция гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) заяви, че няма "законово задължение да изготвя, поддържа и предоставя" статистическа информация, въпреки че прави избирателните списъци на базата на регистър на населението, който съдържа данни.


Според данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на миналата година в България има към 670 хил. души на възраст от 20 до 29 години. Към тях трябва да се прибавят още поне 61 хил. - випускът първокласници през 2009 г., които вече са навършили пълнолетие. С всички условности, че не е известно още колко младежи от следващия випуск ще са навършили 18 години до 11 юли, както колко хора от групата не могат да гласуват, защото са под запрещение или да в затвора, излиза, че партиите се борят за гласовете на около 730 хил. души, при това, без да се отчита избирателната активност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Данните от 4 април сочеха, че най-много млади избиратели (18-30 г.) са гласували за "Има такъв народ"


  Така се получава понеже 18 годишните са мачкани още от 8годишни от злия г-н Борисов и сега гласуват мъдро и информирано за един 'шоумен' без програма.

 2. 2 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Младите са на слънчака , в Гърция или Занзибар :)
  Търсете ги догодина..

 3. 3 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тъжна статия. Все си мислим, че младите носят промяна, а те масово гласуват за Слави и Боко. Опростачването, което сяха последните 20 години, взе да дава плодове.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2984 Разстроено

  Със старото мислене на БГ партии нито млади ще намерят, нито стари ще продължават да им се връзват. То не са обещания, не са светли бъднини, а реалните нужди, желания, надежди все се различават. Средата за развитие, във всяка сфера на живота у нас, съвсем не е в синхрон с потребностите на която и да е електорална група. Нищо не помръдва от '89.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Имам усещането, че по-млади избиратели избраха едно лошо момче, което да удари друго лошо момче.

  Тука Първаня е уцелил десятката. Матрияла пак не е разбрал че с такова гласуване обикновено набъхтания е самия той. Да не говорим пък какво става ако кварталния бандит Путя завърти един телефон на което и да е от лошите момчета.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Тъжна статия. Все си мислим, че младите носят промяна, а те масово гласуват за Слави и Боко. Опростачването, което сяха последните 20 години, взе да дава плодове.
  —цитат от коментар 3 на ywu53306982


  Като те чета оставам с убеждението, че от 1990 до 2000 г. е било златно дестилетие.

 7. 7 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Данните от 4 април сочеха, че най-много млади избиратели (18-30 г.) са гласували за "Има такъв народ"
  Има прилика между ИТН и БСП - и при двете с течение на времето членовете им намаляват, едните помъдряват, другите по естествени причини.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Весело

  Търсенето на силната фигура, на "спасителя", продължава.
  Разсъжденията:
  "Слави е много як, ще гласувам за него! Я какво шоу ще падне!"
  Имам чувството, че някои гласуват на изборите като на телевизионно шоу и изборът се прави на базата на кой колко ги кефи, а не кой какво може да направи за държавата.

 9. 10 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 599 Неутрално
 10. 11 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Весело

  Младите избират Слави. И така ще се прави и ръководи Правителство чрез Фейсбук и телевизията му.
  Успех на всички българи!

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Весело

  Младите "търсят" партиите за да им покажат конфигурация от три пръста с преобладаващ втори...

 12. 13 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1877 Весело

  Къде били младите?!?
  Политиците са във "Фейсбук", младежите - не
  —цитат от коментар 0 на статията  Ами сигурно са в "забраненото"- "Тик-Ток"!
  А пък политиците да направят по някой
  "тъпанарски" видеоклип и
  набърже ще станат популярни сред
  "младите избиратели"!

 13. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1877 Весело

  До коментар [#1] от "Хай Буй":


  Данните от 4 април сочеха, че най-много млади избиратели (18-30 г.) са гласували за "Има такъв народ"Така се получава понеже 18 годишните са мачкани още от 8годишни от злия г-н Борисов и сега гласуват мъдро и информирано за един 'шоумен' без програма.
  —цитат от коментар 1 на Хай Буй


  Борисов не може ли да изквичи нещо в "Тик-ток"?!?
  И без това обича да прави маймунджулъци!
  Ама "младите" се впечатляват от много
  по-кратки щуротии!
  Борисовите тиради не работят пред тях,
  те са само за застаряващи лелки!

 16. 17 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  “Младостта” е качество, което е силно надценено.

 17. 18 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#8] от "pamela":

  Сега ли го разбра това? Така е било още след Освобождението.

  Но да забравим далечното минало. За СДС/БСП през 90те, НДСВ, ГЕРБ кой е гласувал за програма с реални точки кое как ще се прави? Само царят имаше една реплика "Вервайте ми!" и обещание за 800 дни.

  Всичко е тип лелки с портрета на Бойко/Волен/..., платени гласове, далавераджии(т.е. в партия Х знаеш, че ще имаш облага- поръчки, имоти като близък на кмета, службичка) и излъгани от "кой не скача е от другите!". Много малко хора изобщо четат програми или слушат какво се говори извън кой бил комунист, за Кремъл или Турция или против тях. Даже обещанията тип "След 2г вдигаме двойно пенсиите." не хващат дикиш и вече спряха да се ползват.

 18. 19 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#10] от "petrapetra":

  Ми да. Представи си Баце в клип да друса гюбек на фона на "На 500 000 000я километър кака от АПИ спря тира", "Мата Хари" или "Чекмеджета, джипки и милиони"...

 19. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#15] от "tbe461062459":

  От времената на гнусния комунизъм изключително много "харесвам" брутално неумни съвети, които изобщо не съм искал.
  Хубав ден Ви желая, неуважаеми!!!

 20. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":

  и се "лекува" с времето...

 21. 22 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Генерално по света: младите са левичари в огромния си процент. Нормално е да си мечтател - утопист, когато тепърва навлизаш в живота самостоятелно и нямаш никакъв опит. А някои от тях просто търсят лидер, който излъчва респект и може да обещава много.

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 25 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  На младите им дремеше в зората на демокрацията, по време на студентските стачки, след това изтрезняха и разбраха, че всуе са подскачали по площадите, затова и децата им днес са същите - недоверчиви към политиците и фокусирани върху собствения си просперитет.
  Малцината млади от младежките формации на партиите са просто кариеристи, а гласувалите за Слафчо са от Люлин и Обеля.

 25. 26 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Търсенето на силната фигура, на "спасителя", продължава. Разсъжденията:"Слави е много як, ще гласувам за него! Я какво шоу ще падне!"Имам чувството, че някои гласуват на изборите като на телевизионно шоу и изборът се прави на базата на кой колко ги кефи, а не кой какво може да направи за държавата.
  —цитат от коментар 8 на pamela


  ++++++++++++++++++++++++++++

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 26. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Разстроено

  До коментар [#23] от "tbe461062459":

  Претенции определено нямам, но мога да "извадя".... друго!
  Ако злобата и омразата ви правят "щастлив" имате много сериозен проблем, въпреки, че очевидно не го осъзнавате...
  Моля, потърсете специализирана помощ!

 27. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Разстроено

  До коментар [#24] от "tbe461062459":

  Много бих искал да Ви помогна, но хората, които Ви трябват са завършили един вид специалност в Медицинска академия...
  Хубав ден Ви желая!!!

 28. 29 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  По принцип ДБ е в най-добра позиция, но не е в състояние да се възползва от нея, защото 1) Липсва ѝ послание, 2) Липсва и посланник.
  Създава тегостно впечатление, че е НПО (както обикновено с чуждо финансиране), включило се в политиката за да “научи” хората на нещо добро. Хората не желаят да бъдат учени. Смята, че България се простира от Лъвов мост до Симеоново; не познава собствения си народ и се държи с чувство за превъзходство към него. (Умни и красиви).
  Всички тия иначе добри идеи за реформа на съдебната власт са абстрактни и неразбираеми за обикновените хора. Голямата корупция за тях е нещо, което не ги засяга; с право или не, по скоро с право, те считат, че тя е неизбежна - имало я е, има я и ще я има. Макар че се стреми да не афишира чуждите за българите идеи за ЛГБТ, прайдове и джендъри, хората инстинктивно я свързват с тях.
  Свързва се с русофобия, докато повечето българи, ако не русофили, то поне са за приятелски връзки с Русия и имат високо мнение за Путин.
  Единственото, което ѝ носи пряки дивиденти е отношението към ДПС и Доган.
  Лидерът ѝ е напълно лишен от харизма и чар. По важно е обаче, че не умее да говори на езика на хората. Това, поне в наши условия, го прави добър да работи за think tank или НПО, но не и за успешен политик.
  Поради това смятам, че потенциалът за някаква промяна в посока към по добро няма да бъде използван. Но и по зле не може да стане; тези дебили е време да си ходят.

 29. 30 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":и се "лекува" с времето...
  —цитат от коментар 21 на selqnin

  Искаше ми се да има поне едно нещо с което да се съглася с теб, но като помислих си дадох сметка, че и с това не мога да се съглася.

 30. 31 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nedyalko Lazarov":
  Добре казано!
  +++

 31. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#22] от "4okuto":

  Както казва Чърчил в една реплика в парламента :"Който не е бил социалист до 18-та си година - няма сърце, който е продължил да бъде такъв след това няма Разум"!!!

 32. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#22] от "4okuto":

  Както казва Чърчил в една реплика в парламента :"Който не е бил социалист до 18-та си година - няма сърце, който е продължил да бъде такъв след това няма Разум"!!!

 33. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Разстроено

  Извинявам се за повторението - този сайт е просто......

 34. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#30] от "Nedyalko Lazarov":

  и слава Богу, много силно бих се притеснил, ако човек, като Вас се съгласява с мен!
  Хубав ден Ви желая!

 35. 36 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 716 Неутрално
 36. 37 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Интересно, каква е средната възраст на този форум, без да се броят троловете. Те са тук по служба. 50+? 60+?

 37. 38 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Слави започна като Хъш и такъв трябваше да остане. Но живота който водеха СИК, ВИС, Илия Павлов му хареса повече и постепенно стана приятел. Парите го привличаха повече и му помогнаха да ги спечели. Тези групировки не изчезнаха, просто се покриха, това е "подземния свят". А Слави е машата.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 38. 39 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Ха, като се сетя, че преди близо 30 години младите гласуваха за Жорж Ганчев..... сега техните наследства естествено избират Слави. Кой е следващият палячо?

 39. 40 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Интересно, каква е средната възраст на този форум, без да се броят троловете. Те са тук по служба. 50+? 60+?
  —цитат от коментар 37 на serenalipuma

  За средната не мога да ти кажа, защото не знам, но аз тази пролет навършвам 92. Ама съм добре с акъла, а и другаде. Ти на колко си?

 40. 41 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nelumbo":

  Някои гласуваха за Жорж Ганчев и не спечели по простата причина, че не бе подкрепен от мафията. А Слави е на път да спечели именно поради тази причина.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 41. 42 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Този народ си заслужава каквото му дойде. Избира само гологлави мутри а после се оплаква че държавата се оправлява от лумпени и престъпници. Борисов и Слави са едни и същи помяри в стил, мисъл, реч и действие!

 42. 43 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Този народ си заслужава каквото му дойде. Избира само гологлави мутри а после се оплаква че държавата се оправлява от лумпени и престъпници. Борисов и Слави са едни и същи помяри в стил, мисъл, реч и действие!
  —цитат от коментар 42 на Paines Prosta


  И аз това казвам: не случихме на народ.

 43. 44 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#42] от "Paines Prosta":

  Едни и същи са им кукловодите, но както Борисов, така и Слави няма да го признаят. Но Борисов с нещо е станал неудобен и решиха да го заменят за радост на публиката.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 44. 45 Профил на dinema
  dinema
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Остават два дена за мислене. Млади хора, хора, мислете. Ако не на мен, то повярвайте на незабравимия Станислав Стратиев.
  „Ивайло не трябваше да става цар. С това даде много лош пример. От една страна, силно западна свиневъдството, а от друга – управлението. Нещата и до днес не могат да си дойдат по местата.“(Станислав Стратиев)
  Писна ми: Тошо, Боко, Симеончо, Мая, Тошко, Славчо..... Само може би чалгата няма да западне за сметка на управлението.

 45. 46 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 155 Весело

  Но младите не искаме да имаме нищо общо с партиите на статуквото (преоблечените комунисти). Но ние ще им изпратим още едно мощно съобщение на 11-ти :)

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 46. 47 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Но младите не искаме да имаме нищо общо с партиите на статуквото (преоблечените комунисти). Но ние ще им изпратим още едно мощно съобщение на 11-ти :)
  —цитат от коментар 46 на tsefan_92


  И след това ще разберете, че нищо не се е променило. Обещанията са само до изборите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 47. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  А къде са социолозите, че изборите чукат на вратата? Страх ги е да покажат колко ГЕРБ се е сринал ли?

 48. 49 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Фейсбук отдавна е платформа за по-възрастни. Има да ги чакате да дойдат :))) ! А иначе едни работят, други учат и им е през ..... , че политици тип "бабикян" или Мая Галева ги търсят :)))) !

  agent
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 52 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Хвърля се огромна енергия и се харчат колосални суми за силово овладяване на вота с единствена цел кражби. Само и само да не се направи нещо добро за България и за българите. Простата причина, поради която България е последна във всичко и поради която българите в незначителен исторически период ще се самозатрият.

 52. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#29] от "Nedyalko Lazarov":

  “Създава тегостно впечатление, че е НПО (както обикновено с чуждо финансиране), включило се в политиката за да “научи” хората на нещо добро. Хората не желаят да бъдат учени. ”

  В какъв смисъл е “хората не желаят да бъдат учени” - да бъдат поучавани; да се образоват или да бъдат учени-доктори по полито-, социо- и психология?
  Лично, като част от хората, не желая да се занимавам с “неидентифицирани летящи субекти”- НПО. Защото НеПравителствени Организации са и футболните фен-клубове, и геймърски клубове и пенсионерските квартални клубове. И не дескриминирам никого от тях по анализаторски способности. Просто не ги чета, ако и грантаджиите да пронизват ушите ми с крясъците си какви аджеба либерални демократи били ... без да съзидат нещо видимо.

 53. 54 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 93 Весело

  Търсят ги за кебапчета и бера 🎃🤣☪️🇹🇷

 54. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#45] от "dinema":

  “Ивайло не трябваше да става цар.”

  Той не стана ли цар с “голяма братска” външна помощ!?
  И да, Стратиев е поставил малце каруцата пред коня - ако управлението и “свиневъдството” не бяха западнали, на Ивайло никога нямаше да му мине през ума да зареже свинките (доходен бизнес) и да изгони некадърните управници (съсипали бизнеса му).

  Та, за какво да мислят младите хора? За репродуктивната способност на ЛБГТ-тата; за неваксинираните и несертифицирани мигранти; за базов безусловен доход; за обобществяване на загубите и приватизиране на печалбите от частни търговски дружества “Болница”, “Туризъм”, “Магистрала”, “Банка”? Или как и те да се доредят до грантове и бонуси по примера на така наречения политически елит/боклук под закрилата на някаква нова държавна тайна наред с търговската, банковата, следствената и служебните тайни?

 55. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#52] от "Гражданин":

  “ се харчат колосални суми за силово овладяване на вота с единствена цел кражби.”

  Колосални суми от 50 лв. за глас или 60 хил. лв. за глас от ББР?
  Защо вотът да се овладява “силово” след като е овладян математически - 6.5 млн. избиратели с право на глас като в действителност няма и 6 млн. души. Половин милион гласа “боднати” в няколко протокола биха решили вота.

 56. 57 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гражданин":“ се харчат колосални суми за силово овладяване на вота с единствена цел кражби.”Колосални суми от 50 лв. за глас или 60 хил. лв. за глас от ББР?Защо вотът да се овладява “силово” след като е овладян математически - 6.5 млн. избиратели с право на глас като в действителност няма и 6 млн. души. Половин милион гласа “боднати” в няколко протокола биха решили вота.
  —цитат от коментар 56 на wanderer


  Масовият вот не се овладява с едни 50 лв приятелю :))))
  Овладява се с политически инженеринг ;-)
  Купените гласове са само малка част от цяла система.

 57. 58 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#44] от "AModoMio":

  Доколкото помня, Борисов беше проект на тинк-танка около Иван Кръстев. После се отвърза...

 58. 59 Профил на dinema
  dinema
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "wanderer":
  Не помня как Ивайло стана цар. Беше отдавна, а и бях малък.
  Помня всички постановки на комедиите на Стратиев в Сатирата.
  Защо не поставят Бойчев у нас. Славчовци и тошковци с тъпия си "хумор" не Ги разбират.

 59. 60 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#44] от "AModoMio":Доколкото помня, Борисов беше проект на тинк-танка около Иван Кръстев. После се отвърза...
  —цитат от коментар 58 на Nelumbo


  Мутрите са част от горе споменатата "система". Рожба на комунистите и по-точно на ген. Любен Гоцев, наричан още кръстника на мутрите. Целта беше да държат населението в шах, докато комунистите разграбват необезпокоявани натрупаното имане по време на соца. Но мутрите в някакъв момент се еманципираха от комунистите и започнаха да им мътят водата. В мутренско-комунистическата война имаше отстреляни и от двата лагера. Но проекта успя, вече 30 години си правят, каквото си искат. Вероятността това да се промени на следващите избори не е голяма. Докато липсва правораздаване в България няма спасение, мизерията ще си остане стабилна.

 60. 61 Профил на dinema
  dinema
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ще уволня Гешев", рекъл Славчо пред "Монд".
  Имаше един ЯЯ, който щеше да уволнява Боко. ЯЯ знаеше всичко за корупцията от А до Ю. После стана сол-т..., да кажем възпитано съветник на Боко.

 61. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nelumbo":Някои гласуваха за Жорж Ганчев и не спечели по простата причина, че не бе подкрепен от мафията. А Слави е на път да спечели именно поради тази причина.
  —цитат от коментар 41 на AModoMio


  До сега кой управляваше икономика и финанси в страната?
  Някой потен се бореше с "комунистите" и влиянието на Русия 🤣🤣🤣...

 62. 63 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  с такива разпилени кампании и блудкави послания не е чудно, че младите ще са пас

 63. 64 Профил на gir301052374
  gir301052374
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Младите и мотиката на статуквото

  Нека проследим хода на нещата. ГЕРБ вече си нямат лидер - остана ошашавено от външно и вътрешно намагнитване, компроментирано и много уплашено, едно безпомощно недоразумение. Предстои му скоро да застане пред съда. И е в недоумение, щото не спира да се упражнява в пожелателно публично мислене, че зад гърба му е останала партия! Лидерска партия без лидер? Да продължаваш да се компроментираш толко упорито сам? Колко по-безпомощно - толкова повече калинките се разфърчават! Отлив има, бегат. Викат му ерозия, разпад. Изглежда дори тъжно отстрани.

  Импексова си е първично компроментирана, а нейната пария - още повече. Поизходът на БСП отдавна е поставен извън закона, а модерното му продължение - групообразувано от най-противоречиви интереси - забива без разпознаваема цел в задкулисна посока! Навикнало е, харесва му все от там да наднича. Нарича това скривалище опозиция, а съглашателството си - протест. Кого представлява всъщност т.н. БСП, чий интереси защитава? Фука се с най-дългия архив присъствени протоколи от исторически конгреси! И кво от това?

  Пък тва - ония, вехтите патриоти! Тва си е як публичен компромат за непригодност да преживяваш собственото неразпознато настояще и по-насъщното си твое бъдеще. Колко чак са нефелни, ама и по-по-най-алчни да консумират, личи даже от бюлетините им. Изпокриха се като уплашени мишоци собствените им т.н. лидери, а пуснаха в ефир виц от рокендрола с бунтарката Милена от перестройката около “Кравай”. Нови рокери-пешеходци - самонарочили се блюстители на изконни православни норми - тропкат вито рок-хорце?! Освен несериозно, даже не личи някак да е консервативно? Просто е нооу тъпо!

  Най-необратимо компроментирани обаче са либералите от т.н. смесени райони. Уж смесени либерали, ама пък са си чиста проба етатисти. Мелиоратори от басейновата система на бюджета. Уж етатисти, ма точат як дебит срещу по-голям дълг от осчетоводявания им приход в кинти. Уж са за свободен пазар, ма налагат на останалите - уж по-невинно компроментирани конкуренти - картелна принуда, хем либерално, ама с преференциално диференцирана лихва! Що ли им се връзват пък тия? Не само изглежда, а обладава неустоимо подвластна сила заклинанието на почетния жрец на легендарния морфичен резонанс. Ехото му не спира да връзва нови и нови възли в цяла мрежа от по-големи и по-малки чекмеджета. Даже и по цветната телевизия се появи едно от тях…

  Да разпознаваш в човешкото множество с цялото многообразие на собствените му интереси пълзящо стадо? Пълнеж на партийни редици?! Записани на ярма към държавната ясла - както вика един бивш мултиминистър, световноизвествн в българския ефир. Колко пъти още това мислене трябва да настъпва мотиката? Мотиката на същото мислене копае дупката на т.н. статукво. Там дилърите на статуквото разменят обезценените си борсови акции. Евроигнорантите - срещу собствения страх от справедливост. Модерните патерналисти - срещу невъзвръщаеми бъдещи кредити. Консервативните патерналисти - срещу несъбираеми минали вземания. И либералните етатисти от смесените региони - срещу държавни инвестиционни бонуси. За някой дори е нагло, да срещне в дупката по-голяма подлога? Вечно младата мъдрост обаче гласи: нооу е тъпо отново и отново да настъпваш мотика! Добрата новина е известна вече като “Черен понеделник” - борсата затваря, дилърите я напускат!

  Има запазен неизвестен превод на латински от неразчетен шумерски надпис върху тракийска колона в ранносредновековен православен храм от римско време върху византийска могила до Белчин. Преводът съдържа текст на правило за избори по време на корупция. Правилото гласи: по-добре ред без хаос, от купен ред в платен хаос! Съвсем по младежки звучи. Даже помага да се превъзмогнат ония неверни, но потискащи “усещания” за неовладяна корупция, болно здравеопазване, неграмотно образование, платена справедливост…

  Вижте им чатовете. Новите млади си постват неизвестното правило с латинските букви. А изборите не са новото, което сега се случва. Новото на тези избори е, че и за собствените интереси на новите млади вече има подходящ избор: ИТН: имат си такъв народ - тоя народ си има партия! ДБ: могат заедно да са различни и единни - и помежду си, и с друг! ИМВ: изправиха се сами, тогава америка чак ги оцени! Нооу, ма нооу яко тъпо е, да се очаква от младите, да настъпват мотиката на статуквото.

 64. 65 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Генерално по света: младите са левичари в огромния си процент. Нормално е да си мечтател - утопист, когато тепърва навлизаш в живота самостоятелно и нямаш никакъв опит. А някои от тях просто търсят лидер, който излъчва респект и може да обещава много.
  —цитат от коментар 22 на 4okuto


  +++
  Например университетът в Борнмът-люпилня за левичарчета!

 65. 66 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  По принцип ДБ е в най-добра позиция, но не е в състояние да се възползва от нея, защото 1) Липсва ѝ послание, 2) Липсва и посланник.Създава тегостно впечатление, че е НПО (както обикновено с чуждо финансиране), включило се в политиката за да “научи” хората на нещо добро. Хората не желаят да бъдат учени. Смята, че България се простира от Лъвов мост до Симеоново; не познава собствения си народ и се държи с чувство за превъзходство към него. (Умни и красиви). Всички тия иначе добри идеи за реформа на съдебната власт са абстрактни и неразбираеми за обикновените хора. Голямата корупция за тях е нещо, което не ги засяга; с право или не, по скоро с право, те считат, че тя е неизбежна - имало я е, има я и ще я има. Макар че се стреми да не афишира чуждите за българите идеи за ЛГБТ, прайдове и джендъри, хората инстинктивно я свързват с тях.Свързва се с русофобия, докато повечето българи, ако не русофили, то поне са за приятелски връзки с Русия и имат високо мнение за Путин.Единственото, което ѝ носи пряки дивиденти е отношението към ДПС и Доган.Лидерът ѝ е напълно лишен от харизма и чар. По важно е обаче, че не умее да говори на езика на хората. Това, поне в наши условия, го прави добър да работи за think tank или НПО, но не и за успешен политик.Поради това смятам, че потенциалът за някаква промяна в посока към по добро няма да бъде използван. Но и по зле не може да стане; тези дебили е време да си ходят.
  —цитат от коментар 29 на Nedyalko Lazarov


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++Благодаря!

 66. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nedyalko Lazarov":

  Младостта не е качество, нито старостта порок. Има умни, кадърни, има глупави и неставащи за нищо, независимо от възрастта.

 67. 68 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 501 Весело

  кви млади в БГ уе?! ....затлъстели бръснати дебили дето като седнат на маса и си пуснат чалгица 1 към 1 емулират родителите си по мислене и дъжание, направо е смешно да виждаш навсякъде чичаци на по 24, 25 години ... Славито бейбе ! Подгответе си гъзовете иде оше от същото, което толкова обичаме. ммххххм

 68. 69 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Е.б... партиите, дето сега се сетили да агитират младите, пък и не знаят къде да ги намерят. А днес, когато младите не излизат от нета 24 часа в денонощие, е по-лесно да бъдат намерени от когато и да е било. Жалка работа.

 69. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#46] от "tsefan_92":

  Клишета и глупости...

 70. 71 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#40] от "Nedyalko Lazarov":
  А значки на Мао имаш ли още?

 71. 72 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#22] от "4okuto":

  “Генерално по света: младите са левичари в огромния си процент. Нормално е да си мечтател - утопист, когато тепърва навлизаш в живота самостоятелно и нямаш никакъв опит. “

  Това, го беше забелязала някаква умна глава, преди време и извади заключението:
  “Когато си млад и не си с леви убеждения, означава че нямаш сърце. Когато си зрял и все още си с леви убеждения, означава че нямаш мозък”(цитата е по памет)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 72. 73 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#33] от "selqnin":

  Извинявайте за повторението. Ама, като не чета до край.. и някой вече отговорил(даже с правилния цитат).

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK