Виктория Василева, "Има такъв народ": Ако спечелим изборите, не ние, а другите ще трябва да правят компромиси

Виктория Василева, "Има такъв народ": Ако спечелим изборите, не ние, а другите ще трябва да правят компромиси

© Велко АнгеловВиктория Василева е главен секретар на "Има такъв народ", отговаря за структурите на формацията и има най-голям партиен и организационен опит. Тя е била председател на младежкото СДС и депутат в 38-то народно събрание (1995-1999 г.) В последното Народно събрание, тя беше зам.-председател на парламентарната група и зам.-председател на парламента. Василева е посочвана като един от най-близките хора до Слави Трифонов. "Дневник" разговаря с нея три дни преди края на кампанията за развитието на "Има такъв народ" след влизането във властта, очакваните преговори за коалиция, готови ли са с предложения за кабинет и за ролята на лидера на партията. Василева е уверена, че ИТН ще има силно представяне на изборите и очаква конфигурация в новия парламент, която да осигури стабилно управление.


Три дни преди изборите "Има такъв народ" вече има и първия си представител във властта - местната - кметът на Благоевград. Партията беше създадена в отговор на неприетите идеи на референдума, но вече влизате в местната, законодателната, вероятно и в изпълнителната власт. Като какъв проект ще се развие "Има такъв народ" ?


- Да, конкретният повод беше несъобразяването на българските политици с решението на референдума. Но идеята за създаването на "Има такъв народ" беше принципна - не само заради референдума, а и заради това, че когато човек започне да върши нещо, той трябва да го довършва. И трябва да бъде последователен в своите искания. Така че референдумът беше конкретният повод, но създаването на партията дойде в отговор на нашето желание да променим много други неща освен трите точки от него.
Какъв потенциал оценявате, че има вашата партия?


- Едва ли мога да дам точен отговор на това накъде ще се развие потенциала на партията, но така или иначе ние гледаме на политиката като на работа. За нас това не е възможност да трупаме някаква лична популярност или някакви други дивиденти. За нас това е просто работа.


Отиваме с ясната мисъл, че има конкретни неща, които трябва да свършим и когато ги свършим, ако хората пожелаят отново да продължим ние да ги вършим, ние ще продължим да бъдем тези работници. Казвам работници, защото хората трябва да започнат да приемат политиците не като някаква каста от хора, на които нещо им се полага по право, а които това работят и е в техен интерес да си вършат работата качествено.


Кои са основните приоритети на "Има такъв народ" и бихте ли направили компромис с някой от тях?


- Ще ви дам за пример програмата ни. Може би тя е единствената, която е съставена само от конкретни неща. Вътре няма политически лозунги, няма общи приказки, има конкретни мерки. Освен това ние се ангажираме не само с това какво ще направим, но и за колко време ще го направим. Това е другият голям проблем на политиката в България - всеки обещава, че ще направи нещо, но не казва кога ще се случи това. И когато хората нямат ясен хоризонт кога да очакват резултат от дадени мерки, спират да вярват на когото и да е било.


И все пак, една тема, на която "Има такъв народ" държи особено много е мажоритарния вот. Ако не получите подкрепа от останалите политически формации в бъдещия парламент, бихте ли направили отстъпки по този въпрос?


- Ние по принцип не бихме направили компромис с нито един от трите въпроса на референдума. Компромис няма как да направим, защото това не е наш компромис. Това би трябвало да бъде компромис на 2.5 милиона българи, които бяха отговорили на тези въпроси. Така че тук изобщо не стои въпросът за компромис.


Имаме няколко много ясни приоритета, които са в основните политики, свързани с радикални реформи в съдебната система, много радикална смята на модела в образованието, много радикални промени в сферата на здравеопазването. Според мен това са трите основни сектора, в които трябва да се работи в бърз и спешен порядък.


А възможно ли е трите въпроса от референдума да се окажат някаква пречка при съставянето на правителство - изглежда почти сигурно, че ще трябва да се търси коалиционна формула и в новия парламент?


- Аз казах, че компромис с тези три точки не бихме направили. Компромис не може да има от наша страна, ако ние сме най-голямата политическа партия в следващия парламент, т.е. ако ние спечелим изборите. Според мен ако другите имат желание да се включат в тази коалиция, ще се наложи те да направят компромис, а не ние.


На всяка цена ли бихте съставили правителство? Бихте ли направили правителство на малцинството без да сте постигнали коалиционно споразумение?


- Първо, не мисля, че това ще е правителство на малцинството, защото според мен конфигурацията в следващия парламент в числово изражение ще бъде много по-различна и според мен ще има възможност за стабилно управление.


Ако това управление бъде на ръба на стабилитета, тогава могат да се търсят различни варианти, но не става въпрос за компромиси. Става въпрос за това да се гарантира за известен период от време някакво нормално функциониране на държавата и хората да могат да си поемат глътка въздух след толкова месеци и години на политическа нестабилност.


Говорихме, че вие познавате най-добре структурите на партията в страната. Според вас хората как биха реагирали на още едни избори - вече се коментира и такъв вариант?


- Това, което виждам в страната е, че хората са жадни за справедливост, хората са жадни за това вече да започнат да се случват всички тези промени, за които всички говорят в продължение на 30 години, но никой досега не намери сили и воля да ги приложи. Така че изборите са само един инструмент в постигането на всички тези цели, но те не са единствени.


Обикновено в нашите структури имаме много ясна пътна карта - там се говори само за следващата стъпка. Защото ние изповядваме принципа, че "слонът се яде на части". Всяко нещо може да бъде постигнато, но трябва да имаш ясна визия за това как да го постигнеш и да го постигаш с малки стъпки. Не говорим за други избори в момента.Сега сме съсредоточени единствено върху това да си свършим работата за 11 юли. Структурите са в изключително добра кондиция, така че дали ще се наложи да правят още едни избори, няма как да знам, но дори и да се наложи, ще бъде в състояние да ги направят.


И все пак, ако не успеете да съберете тези 121 гласа, които биха ви осигурили мнозинство в парламента, бихте ли приели подкрепа от БСП и ДПС?


- Аз не мисля, че в бъдещ парламент някой би могъл да каже на БСП и ДПС как да гласуват в пленарна зала, така че това си остава въпрос, който ще трябва да решат те, не ние. Ние няма да искаме тяхната подкрепа, но ако те решат да подкрепят правителство, ние не може да възразим срещу това.


Вероятността да сте първа политическа сила е напълно реалистична, поне според социологическите проучвания. Притеснява ли ви нещо за отговорността, която ще трябва да поемете?


- Не, защото ние сме наясно с тази отговорност от момента, в който тръгнахме да създаваме партията. Ние не сме хора, които смятат, че нещата се случват просто ей така, с щракване на пръсти или магическа пръчка. Много добре знаехме, че този път ще е изпълнен с трудности и много предизвикателства, но въпреки всичко не може да се откажем, защото след като си обещал веднъж нещо, не може да спреш на средата на пътя. Дори с цената на това да загубиш, трябва да си спазиш обещанията докрай.


Каква ще бъде ролята на Слави Трифонов занапред? Като какъв ще остане той в партията?


- Слави беше вдъхновителят и бащата на "Има такъв народ" и въобще на идеята за създаване на този политически проект. Той винаги ще бъде моралният стожер на тази идея, защото има изключително точна оценка за събитията и за хората и винаги ще ни помага в това да не изпускаме посоката.На срещата си със студентите в Пловдив той заяви, че има как да носи отговорност от друга институция. Коя е тази институция?


- Това може да ви каже само Слави Трифонов, така че не мога да коментирам това, което е имал предвид той.


Как се приема оттеглянето на Слави Трифонов от кандидат-депутатските листи от вашите избиратели? Отразява ли се това на подкрепата за "Има такъв народ" по ваши наблюдения?


- Не мисля. По този начин той реши да покаже, че партията не бива да се олицетворява само с един човек пък бил той и Слави Трифонов и че зад него има достатъчно много други хора, които биха могли да си свършат работата качествено и почтено.


Според мен позицията му беше изключително честна, защото той не смяташе да заблуждава хората, че ще бъде народен представител при положение, че не е имал такова желание.


Има ли "Има такъв народ" достатъчен брой подготвени хора за различните ешелони на властта, за да смени сегашните управляващи, и как ще гарантирате, че на важни позиции няма да се "промъкнат" хора, свързани с предишни управления или влиятелни хора?


- "Има такъв народ" разполага с достатъчно много подготвени хора. Гаранции не само за това, но и за всичко друго никой не би могъл да ви даде, така че и аз не мога да се ангажирам да ви дам такива гаранции. Това, което мога да кажа е, че ще положим всички усилия, за да не се допускат подобни явления.


Виктория Василева, "Има такъв народ": Ако спечелим изборите, не ние, а другите ще трябва да правят компромиси

© Юлия Лазарова


Подготвени хора имаме, хората ще ги видят много скоро, част от тях вече познават. Голяма част от тях нямат желание да се афишират толкова публично. Това са хора, които си работят експертно, имат изключително сериозна подготовка, много сериозен бекграунд зад себе си, така че мисля, че хората ще останат доволни от това, което ще видят.


Имате ли рецепта да не се превърнете след влизане във властта в партия на статуквото?


- Единственото хапче срещу това е да изпълним обещанията си хората все по-често и по-често да бъдат питани по най-различни въпроси. Не случайно ние сме едни от големите привърженици на пряката демокрация и на провеждането на всякакъв вид референдуми. Затова ние ще си внесем закона за изменение и допълнение на закона за референдумите, така че да може да бъде улеснена тази процедура с допитването до народа. Не е възможно да е толкова трудно да правиш референдум при положение, че това трябва да бъде един от най-често използваните и един от най-нормалните инструменти на демокрацията - пряката демокрация.


Колко дълъг ще бъде животът на следващия парламент? Имате ли вече прогнози?


- Нямам никаква представа.


А представяте ли си министри от настоящия служебен кабинет в следващия редовен?


- Не е невъзможно. Ние не сме крили, че ни харесва работата на икономическия министър, на финансовия министър, така че това е въпрос на дискусия. Не искайте от мен да ви кажа състава на следващия Министерски съвет при положение, че нямам идея.


А готови ли сте вече със състава му, в такъв случай?


- Ние винаги сме готови с всичко.


Означава ли това, че вече имате фигура, която да издигнете за премиер?


- Не мога да коментирам на този етап. На този етап е достатъчно да знаете какъв трябва да бъде той според нашите представи.


Да поговорим и за една тема, която сякаш отсъства от тази предизборна кампания, а именно пандемията и ваксинационната кампания. Каква е позицията на "Има такъв народ" по тези теми?


- Още миналата година, когато започна пандемията, в началото на април нашите експерти излязоха с конкретни предложения в няколко точки какво трябва да бъде направено, за да може тази криза да бъде менажирана по по-разумен начин. За съжаление тогава всички ни игнорираха. Впоследствие се оказа, че правилните действия са именно онези, които ние предлагахме, но заради това, че тогава не се вслушаха в нашите идеи, ние съвсем добросърдечно ги лансирахме без да очакваме облаги от това нещо. Заради това, че не ги направиха, много хора починаха, много други проблеми се създадоха.


Имаме много ясна идея как може да бъде управлявана подобна криза, ако тя се случи. Колкото до ваксинирането - това наистина е въпрос на личен избор. Тук можем да разчитаме единствено на разум и на баланс на мнения, така че всеки един човек да може да направи своя информиран избор. Да, държавата трябва да осигури необходимите средства това да бъде извършено, но от там насетне това трябва да бъде въпрос на личен избор на хората. В случая аз не казвам кое е правилното, но искам всеки да може да вземе решението за себе си спокоен, че той е направил избора за себе си сам без някой да го притиска или манипулира.


Какво трябва да направи властта по отношение на тази информираност?


- Може би трябва да се дава по-неутрална информация - научна информация, която да не накланя везните в едната или в другата посока. И трябва да се показват най-различни позиции.


Каква би била политиката ви спрямо данъците?


- Данъците няма да бъдат увеличавани. Единственото, което ще приложим е необлагаем минимум, за да може по този начин хората с по-ниски доходи да поемат глътка въздух. По този начин ще постигнем истинския вариант на плосък данък, такъв какъвто го има навсякъде по света.


Останалите приоритети са ясни - в правосъдието - премахването на специализирания съд и специализираната прокуратура.Спрямо главния прокурор как ще действате?


- Там обсъждаме различни варианти. Така или иначе прокуратурата и главният прокурор в този им вид няма как да продължат да съществуват, защото те показаха своята абсолютна неефективност. Въпрос на детайли е как да бъде реформирана прокуратурата, но е важна крайната цел, а именно че прокуратурата трябва да бъде с друга структура, да бъде извън съдебната власт.


Обсъжда се, че е възможно Висшият съдебен съвет да смени сегашния главен прокурор, но всъщност да го зaмeни с друг избран от същото мнозинство, което не е промяна...


- Затова казвам, че като тръгвам да се правят реформи, те трябва да бъдат правени с всички взаимовръзки помежду си, защото ако просто ги правиш на парче рискуваш да направиш нещо още по-лошо. Аз съм на принципа, че дори и малко да се забавят, по-добре да са направени качествено, отколкото да са направени набързо и да видим, че това не е бил начинът.


Имаше много критики към вас във връзка с промените в Изборния кодекс. Обвиняваха ви, че промените са направени набързо и са недообмислени. От дистанцията на времето как оценявате сега тези промени? Отчитате ли някакви грешки, които сте допуснали?


- Не смятам, че са направени набързо тези промени, защото това бяха промени, които готвехме от много дълго време. Въпросът е, че се оказа, че в 45-я парламент това беше единственото, което можехме да направим. Това бяха идеи, които така или иначе бяха заложени в нашите идеи за промени в изборното законодателство, така че тези обвинения, че са направени набързо са несъстоятелни. Не смятам, че сме допуснали някакви грешки, напротив.


Ако приемем, че изборите в Благоевград бяха генерална репетиция за машинното гласуване, се видя, че нито имаме проблеми с машините, нито имаше някакъв страх у хората да гласуват с машини. Да не говорим колко се улесни самият изборен процес и работата на изборната администрация. Два часа след изборния ден, ние в щаба на "Има такъв народ" разполагахме с копия от всички протоколи, от всички секции. Друга е технологията вече.


За да завършим, каква България искате?


- Искам да живея в България, в която на хората няма да им е чак толкова интересно кой ги управлява. Животът им да е скучно добър. Да живеят в държава с правила, да са спокойни за живота си, за семейството си, за работата си, за доходите си, така че искам да живея в една малко по-скучна държава. Такава промяна е възможна само със съвместните усилията на много хора. Трябва всички хора да разберат, че от нас зависи да си направим страната такава каквато искаме да бъде, защото всички онези демокрации към които ние толкова се стремим, там никой не отишъл да им го направи наготово, хората са си го направили сами. И да спрем да мечтаем за бъдещето, а да започнем да мислим за днешния ден.Какво е важно да знаете за предстоящите избори - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK