Александър Симидчиев, "Демократична България": Нуждаем се от нов модел за финансиране на здравеопазването и от профилактика

Александър Симидчиев, "Демократична България": Нуждаем се от нов модел за финансиране на здравеопазването и от профилактика

© Велко Ангелов • Без ваксиниране не можем да направим истински колективен имунен отговор
 • Склонен съм да кажа "да" на финансови стимули за ваксиниране
 • Сега стимулите в здравеопазването са на грешните места
 • Профилактичната дейност може да бъде финансирана с акцизи
 • Трябва да изключим от основния пакет неща, които не са същностни за здравето на нацията
Александър Симидчиев е пулмолог, кандидат за депутат гражданската квота на "Демократична България" за изборите на 11 юли. Той бе председател на здравната комисия в предишното Народно събрание. "Дневник" разговаря с него за епидемията от COVID-19, ваксините срещу заболяването, политики за мръсния въздух и за здравеопазването като цяло. Интервюто е взето на 6 юли, преди да бъдат обявени критериите на Министерството на здравеопазването при какви условия да се въвеждат ограничения срещу разпространяването на коронавируса. Разговора с д-р Симидчиев може да гледате като видео в края на статията.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Ще започна с въпросите около епидемията от COVID-19. Следващата вълна от заразени се очаква в края на лятото или началото на есента, когато вече ще са известни някои от отговорите на въпросите около управлението на страната. Какво според Вас трябва да се направи първо този път?
- Вече започнаха да се предприемат част от нещата, които аз бях заложил още в миналия парламент. За половин час не ни стигна време да прокараме една поправка в Закона за здравето, която предвиждаше при пандемична ситуация да има план с разписани критерии, по които да се включват и изключват известни нива на контрола. Т.е. ако затваряме ресторанти, да знаем при какви нива се отварят и затварят. Когато всичко е предвидимо и ясно, хората ще могат да съдействат, за да се случва, а не да ходят при властимащите и да лобират в една или друга посока.


Четох интервю на проф. Мира Кожухарова (консултант на здравния министър Стойчо Кацаров за епидемията от COVID-19 - бел. авт.), която показва, че посоката е към план с ясни критерии. Но той още не е преведен в законодателна рамка. Аз исках да бъде вкарано в закона да има задължително план с критерии. Когато имаме законодателно изискване, независимо кой управлява България, ще бъде длъжен да се съобразява с това.


Има ли друго, което бихте искали да направите по темата с коронавируса?


- Исках, но не успях да го организирам за краткия период на 45-тото Народно събрание, да намерим водач на обществено мнение от групите с ниско ниво на ваксинация, за да могат да бъдат привлечени хората към каузата и да направим фокусирана национална кампания. Например, възрастните хора от ромското население са особено рискови. Не просто защото са възрастни, а и защото най-често пушат доста, т.е. имат поне едно или две хронични заболявания, както и малко по-лош достъп до здравеопазване по принцип. В резултат на това се получава "перфектна буря".


А ако примерно човек като Азис излезе и застане с името и лидерската си позиция за такава целева група, ще имаме фокусирана кампания към нея. Друга целева група са хора в по-млада възраст. В момента имаме достатъчно ваксини и можем да си позволим да ваксинираме по-младите.


Предишният и настоящият министър на здравеопазването също акцентират на влиянието на популярните личности. Това достатъчно ли е?


- Не, достатъчно ще е, когато реално те бъдат привлечени и станат част от кампания. Въпросът не е в добрите намерения, а в реализирането им, така че да се превърнат в ефективна комуникационна кампания, и то правена с целеви групи. Не някой усмихнато от телевизора да каже "Ваксинирайте се", а да има хора, които знаят какви ще са последствията от това, което кажат.


Затова трябва да се направи социологическо проучване сред такива групи: да се види кои са притесненията им и причините да се въздържат. Може да стане с представителна извадка от около 200 човека. За една седмица може да стане, стига да има визия.


Как гледате на практиката на редица държави за финансови стимули или косвени принуди за ваксиниране, например човек да си плаща лечението, ако не е имунизиран?


- Аз винаги съм бил привърженик на позитивните стимули. Моят син ме е учил, че позитивните стимули дават посока на движение, а негативните - скорост. Негативните стимули не могат да дадат посока: ако направим ваксинирането задължително или наказваме, хората ще намерят 1001 причини да не го направят.


Т.е. сте "за" финансови стимули?


- По-склонен съм да кажа "да", въпреки че не бих искал да въвеждаме финансови стимули, за да бъдем здрави. Това е нормален ангажимент на всеки един от нас. Освен това, ако всички сме здрави, общественото ни здраве ще бъде на високо ниво. Ние малко говорим за общественото здраве, а не трябва да е така.


Наскоро поискахте от здравния министър ваксинационните сертификати и електронните пациентски досиета да станат достъпни и с персоналния код (ПИК) от данъчните, вместо само с електронен подпис. Има ли развитие по темата?


- За момента не съм получил отговор, но с този въпрос съм се обръщал и към предишния министър, т.е. това е последователна политика. Всеки от ваксинираните трябва да има позитивните стимули от това, че се е ваксинирал - да си има сертификат, вместо да се разкарва и трудно да стига до него. Над 1 млн. души вече имат персонални кодове от Националната агенция по приходите (НАП). Не е сложно да се въведе.


Контрааргументът е защитата на личните данни.


- Защитата на личните данни на НАП не е по-малко важна от защитата на личните данни в един ваксинационен сертификат. Някои хора отчитат пред данъчните значителни суми и бизнесът им зависи от това какво може да бъде извадено от НАП или не. Тази информация не е по-малко ценна.


Но в електронното здравно досие има и други данни, извън сертификата.


- Да, но може да бъда направено така, че ПИК на НАП да дава достъп само до ваксинационния сертификат. Това е напълно възможно. А и по принцип върху сертификата няма много повече информация от това с коя ваксина сме ваксинирани. Тази информация представяме при всяко влизане или излизане зад граница.


Вие имате ли амбиция за поста министър на здравеопазването?


- Не, напротив. Смятам, че това е пост, който в последните 30 г. страда много от това, което може да се направи в парламента, и затова моят фокус би бил в парламента.


За последните 30 г. през този пост са минали близо 40 души. Не всички са били лоши, причината е, че системата куца. Стимулите са на грешните места и затова постоянно трябва да се оправя нещо в тази система. Министърът, в желанието да оправя, започва да действа ха наляво, ха надясно. Но, ако имаме стимули на правилните места, с добро законодателство, което не си противоречи, а се надгражда, може да направим толкова много, че почти да няма нужда от министър, т.е. той да взима само някои стратегически решения.


А ако постът все пак Ви бъде предложен?


- Лично аз бих предпочел да остана в парламента. Здравната комисия, законодателната дейност и парламентаризмът са неща, които видях и знам колко са ценни.


Как гледате на съвместна работа с проф. Андрей Чорбанов, експерт на "Има такъв народ" в здравеопазването, който е известен със скептицизма си към COVID ограниченията и към ваксинирането на преболедували?


- Досега, когато сме били заедно в едно и също студио, не сме имали ключови разнобои. Имало ги е, когато всеки си говори нещо на едно или друго място. В здравната комисия единственият сериозен разнобой беше дали да разрешим руската ваксина срещу COVID-19, или не. Той е биолог, аз съм лекар, т.е. областта на ключовите компетентности е различна, така че може да се допълваме.


Въпросът е дали можете да постигнете консенсус с човек, който има различно мнение от Вашето?


- Когато беше болен, не е имал разнопосочно мнение с лекарите, които са го лекували. Той имаше такова мнение преди да се разболее. Видя, че това не е толкова елементарно заболяване. Надявам се да си е променил доста от вижданията. Основните му аргументи бяха, че ограничителните мерки нарушават свободата на хората. Но аз пак казвам - едно от ключовите неща, които за мен винаги са били важни не от последната, а от последните 30 г., е общественото здраве.


Всяка държава, която наистина иска да има добро здравеопазване, трябва да има профилактика и обществено здраве като два ключови стълба, които крепят лечебната дейност, която пък е много скъпа. И ако допускаме много хора да се разболяват, не можем да си изплатим здравеопазването.


Трите първи стъпки, които трябва да се направят за постигане на големите цели в здравеопазването?


- Ключово е да има промяна на модела на финансиране на здравеопазването с намиране на източници за държавно финансиране на профилактичната дейност. Това може да стане от акцизи. Тези финансови източници трябва да оформят финансов пакет, който да се използва изключително и само за профилактика. Ако тя влезе и започне да се работи както трябва, броят на болните в късните етапи значително ще намалее.


Разбира се, трябва да дадем възможност на Здравната каса да си дефинира т.нар. основен пакет от дейности, които да финансира добре и изчерпателно. А ако някой иска да получава нещо допълнително, да може да се застрахова срещу тези допълнителни разходи.


Т.е.. да няма едно здравно осигуряване през НЗОК?


- Да, но искам да бъда разбран много добре - не съм за т.нар. демонополизация на касата, когато се има предвид тя да стане на две или три каси. Причината е много проста: в държави, където нямаме достатъчно средства, разделянето на касата на няколко парчета увеличава административните разходи и намалява възможността да служи като изравнител на риска между масовите евтини заболявания и малкото на брой скъпи заболявания.


Какъв е нюансът, защото и сега човек има възможност да сключи договор за допълнително здравно застраховане?


- Задължителното здравно осигуряване сега покрива много неща. Някои от тях не са толкова наложителни или социално значими. Но понеже са много, ги покрива с относително ниски стойности и се налага човек да доплаща за същностни неща. Имаме национални здравни приоритети, които могат да бъдат финансирани по-добре, но нямаме достатъчно пари, освен ако не свием т.нар. основен пакет - да изключим оттам неща, които не са същностни за здравето на нацията.


Трябва да покриваме състоянията, от които боледуват много хора, доста по-пълноценно. А неща, които са редки, казуистики и не са животозастрашаващи, да ги оставим за застраховане по желание.


Какво смятате: болниците трябва ли да са, или не, търговски дружества?


- И това е въпрос, изискващ много по-задълбочен анализ и не толкова популистко говорене по медиите, защото те и в момента не са търговски дружества. Те са регистрирани по търговския закон, но не извършват търговска дейност - не могат да продават и да купуват неща, извън тока и водата.


Има се предвид това, че те искат да работят на печалба все пак.


- За това говорех преди малко: къде са поставени стимулите? В момента единственият стимул е на базата на обем от някаква скъпоструваща дейност. Ако променим стимулите от количество към качество, ще получим много повече качество.


Преди COVID-19 често коментирахте в медиите последствията от мръсния въздух, който продължава да е проблем в България. Доколкото решенията са в ръцете на общините, каква може да е ролята на Народното събрание?


- За разлика от прехранването, от употребата на алкохол, никотин и тютюневи изделия, които са индивидуални актове, въздушното замърсяване е колективен акт и проблемът не може да бъде решен индивидуално. Да, може да се инсталира пречиствател в стаята, но всеки път, когато излезем навън, не можем да контролираме колко е замърсен въздухът, освен, ако нямаме политики. Чистият въздух е профилактика на купища заболявания - белодробни, сърдечно-съдови, диабет и др. Това изисква национална стратегия и общност, за да пазим общественото здраве.


Но това е в ръцете на общините.


- Да, в ръцете на общините като изпълнение, но националната стратегия е при изпълнителната власт. Имаме Изпълнителна агенция по околна среда, сертифицирана да измерва замърсяването. В София имаме само една станция, която мери фини прахови частици от 2.5 микрона, който е най-важният замърсител. А не се приема гражданската инициатива, която има вече над 600 станции в цяла София като, ако не меродавно, поне мониториращо звено, за да покаже, че имаме проблем.


Казвате, че решенията зависят от изпълнителната власт, но пък предпочитате да работите в законодателната...


- Да, така е, но аз видях колко силно нещо е да се правят законите и след това да се проследява дали се спазват от изпълнителната власт. Парламентарният контрол е много мощен инструмент, когато се прилага правилно. Когато възстановим парламентаризма в републиката, хората ще видят, че парламентът не се ограничава до заплатите на депутатите.


Гледайте "Кой ще управлява България" - изборното студио на "Дневник", на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тукВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Пуснете един гранд за здравеопазването, благотворително без значение, кой управлява, всички грандове са по личните сметки на лидерите на ДБ

 2. 2 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  В плана за ковида на Кацаров нямаше нищо по-различно от плана на Ангелов, хората се надяват на нещо по-добро

 3. 3 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 944 Гневно

  "Когато имаме законодателно изискване, независимо кой управлява България, ще бъде длъжен да се съобразява с това."

  Стига глупости !

  Всеки нов управляващ си пише нови закони !!!

 4. 4 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Със всяка година Здравната каса намалява средствата за профилактика, профилактичните прегледи по възрасти стават все по-малко.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мондиана":

  Някои шефове на болници получават по 5 заплати

 6. 6 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Почва се. Сега ще се нагледам на "правилни" политики.

 7. 7 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 201 Весело

  Аз пък се нуждаем от суджук и пачки 🎃🤣☪️🇹🇷

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Симидчиев - готин човек на кофти място...

 9. 9 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Точно така, трябва да има няколко здравни каси!

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Коя здравна система ще се опитаме да внедрим в България, френската или немската? А може би японската?
  Това са добрите примери. Американската е неприложима и имитациите и водят към опасни девиации що се отнася до масовото здравеопазване.

 11. 11 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 201 Весело

  Прост фелдшер иска партиен суджук -
  Не е професор като бай Шиле и проф.Костадин Ангелов 🎃🤣☪️🇹🇷

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Ако някой от мрънкалата под таи статия каже, че сегашният модел на финансиране е добър, то значи е от крадците, които са облагодетелствани от това.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Един от най-спокойните, разумни и кадърни хора. Самото му присъствие в листата на ДБ подсказва ( на тези които имат способността да мислят преди, а не да псуват след) за кого да гласуват.

 15. 15 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Майко, ДеБар (демек екс Костовист), ще ремонтира/реформира здравеопазването... Само като го чуя това, и ми става ясно, че ако тия са на власт, хептен ще останем без здравеопазване. Плашещо е. п.с. Сегашният модел е кошмарен, но до сега не се е видяло да са измислили нещо по-добро в България, хеле пък ДеБъ. Варианта до 2000та беше най-добър, ама на, трябваше Костов и оня смешник, дето сега е здравен, да съсипят всичко.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3900 Весело

  "...защото те и в момента не са търговски дружества. Те са регистрирани по търговския закон, но не извършват търговска дейност - не могат да продават и да купуват неща, извън тока и водата."?!
  Верно ли, Симидчиев?! Ти утрепа "рибата", сигурно и лекарства не купуват, някои от тях на "сочни цени". И доста други неща купуват, продават, отдават под наем...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Не мога да не коментирам поредните социалистически безумия от уж демократи.

  "Ваксините ни правят по-здрави"

  ЛЪЖА. Ваксините помагат на тежко болни хора, 99% от които сами са отговорни за заболяванията си, да оцелеят и да продължат да са в тежест за здравната система и обществото.
  Глобалните призиви и мания за ваксиниране се дължат на факта, че 80% от печалбите на фармацевтичните компании идват от животоподдържащи илачи за хора, които отдавна са си изживели живота.

  "Здравната система"

  НЯМА добра здравна система.
  Единствената добра здравна система е тази, с която човек няма досег. Вместо да се акцентира върху качество на живот и превенция на заболяванията, ние ще строим болници, за да можем да водим там и децата си, които умират от желание да ходят в болница...

  Отмяна на задължителното здравно осигуряване!

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Свестен човек, но какво прави при хейтърите от ДеБъ?

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1597 Весело

  До коментар [#12] от "tbe461062459":

  Хубав ден Ви желая!!!

 20. 20 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#12] от "tbe461062459":Хубав ден Ви желая!!!
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Моят ден винаги е хубав, с или без вашите пожелания, но вижте, вашият не може да бъде хубав и с най-мощните пожелания, видно от активността ви по форумите.

 21. 21 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Д-р Симитчиев ми е много симпатичен. Един от малкото лекари, които говориха разумно и логично по време на КОВИД кризата. Много верни неща казва и не е лошо хората да се вслушват повече в неговите думи.
  ОБАЧЕ. И той страда от основното "заболяване" на лекарите в България. А то е:
  1. Самочувствие, че тази дълбоко хуманна професия му дава основание да говори от последна инстанция по въпроси, като организация и управление и , най-вече, финанси.
  Уважаеми г-н Симидчиев,
  здравеопазването навсякъде по света има 4 (четири) източника на финансиране:
  1. Здравно-Осигурителна система (независимо дали се основава на солидарен осигурителен модел или на здравно-застрахователен). Това е гръбнакът на здравеопазването.
  2. Държавата. Тя трябва да финансира дейности по лечение на определени социално значими заболявания като: онкологични, редки но опасни заболявания, спешна помощ, детско здравеопазване и др. Освен това Държавата трябва да финансира лечението на важни за държавата, специфични професии с особен риск за здравето като военни, полиция, спасителни служби, пожарникари и др.
  3. Заплащане от пациента, извън горните две по различни причини. Примерно неосигурен, предпочитано лечение извън заплащаните по-горе, екстри при престоя в болници и др.
  4. Благотворителност.

  Само оптималното съчетание на тези четири финансови източника може да осигури добро здравеопазване.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 22. 22 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  Един от най-спокойните, разумни и кадърни хора. Самото му присъствие в листата на ДБ подсказва ( на тези които имат способността да мислят преди, а не да псуват след) за кого да гласуват.
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51


  Благодаря, Цветко, ти изказа точно това, което мисля и аз.

  23!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  "Нуждаем се от нов модел за финансиране на здравеопазването"

  Демек от още пари :)

  Само да не стане "Дайте парите, па ще видим" дали новия модел ще е по-добър или по-лош. :)

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#20] от "tbe461062459":

  Бих искал да мога да Ви помогна, но определено имате Голяма нужда от друг вид експертиза, която се дава в Медицински университет!!!

 25. 25 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#20] от "tbe461062459":Бих искал да мога да Ви помогна, но определено имате Голяма нужда от друг вид експертиза, която се дава в Медицински университет!!!
  —цитат от коментар 24 на selqnin


  Очевидно е, че вие не сте способен да помогнете на себе си, а импровизираните коментари, извън опорките не ви се отдават. Допускате груби грешки и звучите точно така, както вероятно звучите в реалния живот. По-добре се придържайте към опорките, които са ви спуснали. Разбираме, че се плаща на дума, но все пак, като ви научат всички, ще спрат да ви плащат. Помислете малко и за себе си, ще загубите хляба си.

 26. 26 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  възрастните хора от ромското население са особено рискови. Не просто защото са възрастни, а и защото най-често пушат доста, т.е. имат поне едно или две хронични заболявания, както и малко по-лош достъп до здравеопазване по принцип. В резултат на това се получава "перфектна буря".
  —цитат от коментар 0 на Симидчиев


  Др. Симидчиев иска да налага тежки локдауни и децата да не ходят на училище, понеже възрастните "роми" не желаят да се ваксинират. Много е загрижен за тяхното здраве.

  Другарю Симидчиев, а защо не може като в Швеция - заведенията да си работят, хората да не носят маски и т.н. Колегите Ви там такива гадове ли са, според Вас, че искат да уморят хората без Вашите Мерки.

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1597 Любопитно

  До коментар [#25] от "tbe461062459":

  Извинете за личният въпрос , но : "Как точно изглежда "нереалният живот"???
  защото разбрах, че сте вселенски експерт по "реалния" живот...?

 28. 28 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Винаги е съмнително когато лекар тръгне да се занимава с политика уж да оправял здравеопзването. Професията на лекаря изисква квалификация и посвещаване, политиката, особено в България е долна работа, но носи много пари. И Ангелов и Мутафчийски и Кантарджиев взеха пари ама накрая си получиха негативите. Сега този Симидчиев и той същия - уж лекар пък не си гледа професията а се прави на някакъв друг.

  Свободата, Санчо...
 29. 29 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "Нуждаем се от нов модел за финансиране на здравеопазването" - Александър Симидчиев от "Демократична България"
  Демек от още пари :)
  —цитат от коментар 23 на realguru


  Глупости !
  Александър Симидчиев от "Демократична България" казва, че моделът измислен от Иван Костов не е за здравето на българите,
  а за пълнене на едни касички (тогава на СДС)
  или чекмеджета (сега на ортака на Иван Костов в ЕНП).

  До коментар [#23] от "realguru":

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  """"'Александър Симидчиев, "Демократична България": Нуждаем се от нов модел за финансиране на здравеопазването""""" като почне лекар да говори за финанси и ме втриса .....

 31. 31 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мондиана":Някои шефове на болници получават по 5 заплати
  —цитат от коментар 5 на ggot


  Демек 5000 лв, малко е. Просто като послушни кадри на "герб" им дават всичките пари на болницата и те си взимат колкото искат. Ако някой е бил в Старозагорската болница може лично да види за какво става въпрос

 32. 32 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  без отмяна на монопола на Здравната каса и приватизация на болниците здравеопазването в България няма да се подобри съществено, защото касата няма стимул да харчи по-ефективно парите ни, а ние които плащаме нямаме избор. дотогава "промяната" ще се изразява в повече пари от нас данъкоплатците, спорове кой и как да вземе по-голямо парче от баницата (парите ни). щом българите вярват в мита безплатно държавно здравеопазване и глупости като "здравето не е стока", промяна няма да има и здравната ни система ще остане на последно място в ЕС. например в Нидерландия здравеопазването е изцяло частно и нидерландците са на първо място по удовлетвореност от здравеопазването си в ЕС.. ДБ залитат по популизма, думата 'реформа' не е в речника им.

  Истината ни прави свободни.
 33. 33 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#26] от "probba":

  Не го мъчи човека, щото ще сенамерят такива да попитат и защо не може като в Швеция:
  - пациента да заплаща потребителска такса за преглед, изследване, рентген и.н. до 1000кр.(200лв) , след което е освободен от това финансово задължение през следващите 12 месеца.
  - лекарствата изписвани по рецепта, надхвърлили сумата от 1000кр(200лв) се поемат от здравната система.
  - поемане на разходите за транспорт до медицинско заведение, ако е извършено със собствен автомобил или такси, когато болният не може да буде транспортиран с линейка
  - разходите за зъболекар, за 12 месечен период се изчисляват по схема, до 5000кр(1000лв) се поемат от пациента. Между 5000-10000кр, пациента заплаща 75%. Между 10000-15000, пациента заплаща 50%. Над 15000- 25%.

  Но за да има такова здравеопазване, осигуряването трябва да е на друго ниво, осигуряващите се, трябва да са друг процент, а лекуващите ги не толкова комерсиални.


  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 34. 34 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#25] от "tbe461062459":Извинете за личният въпрос , но : "Как точно изглежда "нереалният живот"???защото разбрах, че сте вселенски експерт по "реалния" живот...?
  —цитат от коментар 27 на selqnin


  Много правилен въпрос задавате, но се опасявам, че не съм аз човекът, който може да ви помогне. Обърнете се към очен лекар.

 35. 35 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Едно е да се нуждаем, друго е вие да знаете как да осигурите тези неща. Щото май, май само си дрънкате, колкото да изглеждате знаещи и можещи. Ама само изглеждате, въздух под налягане е цялата работа.

 36. 36 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Говори и действа разумно ,засега. Дано да не разочарова.

 37. 37 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Нуждаем се да освободите публичното пространство от общите си приказки. Нямаме намерение да търпим дилетанти - връткайте се в лявата си кочина и си мислете, че някой ви бръсне за слива.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Д-р Александър Симидчиев е един от най-интелигентните, ерудирани и спокойни лекари, които съм виждала.

 39. 39 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#38] от "Роси":

  Ай не дей учи хората дет кашлят и са посещавали и други пулмолози, какво спокойствие цари, а болните кой да ги цери?
  Според мен описанието ти отговаря напълно на друга лекарка професия- патолог, ама там е друга бира.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 40. 40 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 979 Неутрално

  ДъБъ да ме хванат за шнура с 200. Същото важи за ГЕРБ, БКП, ДПС, ВМРО и прочее смотаняци!

 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Нуждаем се от електронно правителство!

  Което всяко правителство досега системно саботираше!

 42. 42 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Поредния ДБ балон надуван усложливо от Дневник.

 43. 43 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Че да не е растение та са го насадили на това лошо място? Май и на него му се вършат лоши неща в полза нему и не толкова или хич другиму.

 44. 44 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 454 Весело

  До коментар [#7] от "Viktor Inox":

  ти си помияр и не се нуждаеш от тези неща, само от помия която сам си генерираш!

 45. 45 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 606 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK