Ти нямаш(е) за кого да гласуваш – писмо до един приятел

Изборите са опит. Няма как да не участваш в опита. Ти бездруго ще участваш в резултата.

© Цветелина Белутова, Капитал

Изборите са опит. Няма как да не участваш в опита. Ти бездруго ще участваш в резултата.Текстът е препубликуван от Портала "Култура".


Ти си интелигентен човек и затова на теб се надявам. Ти си човек на словото - ето, ти четеш, дори такива странни и неприложни форми на словото като това писмо. Понеже си прочел и заглавието, вече знаеш: да, за изборите става дума. Какво общо имаш ти с това, какво общо има словото с тези избори, с политиката?


Всичко мога да си представя за интелигентния човек - че би гласувал за която и да е партия, дори странна, дори провалила се, дори скандална. Може би той е намерил, казвам си, някакъв особен смисъл в това, има някаква своя програма и знае защо го прави. Но не мога да си представя едно - че интелигентният човек ще се откаже да гласува, и то с аргумента, че от него нищо не зависи.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Точно в този момент той някак губи чертите си на интелигентна личност, не е вече точно интелигент - тоест човек на словото. Само който не вярва в словото, не може да вярва в обществения живот. Нека ти кажа защо.


Само в словото всяка една дума е равна на всички останали думи. На практика само в словото има демокрация. Интелигентният човек, който идва от словото, той по природа трябва да бъде обществен човек. Не е претенциозно да се каже, че "интелигент" е този, който говори така, както диша - за него дишането и интелектуалната дейност са едно и също. И да кажеш, че от твоето действие не зависи нищо, е все едно да кажеш, че от твоето дишане не зависи нищо. Което е очевидна безсмислица. А нима не зависи? Ако дишаш, ако живееш - ти имаш своите отговорности, както за околните, така и за себе си. Диханието ти оставя въглероден отпечатък, най-малкото. Ти заемаш място в живота, отнемаш пространството на друг живот, който би бил на твое място, ако те нямаше - как тогава да не зависи нещо от теб? Напротив, зависи толкова много.


Гласуването е част от поемането на отговорност - също като интелектуалния живот. За съжаление имаме мнозина от нас - и може би дори сме повечето - които се страхуваме и сме загубили навик, нямаме вяра в собствените си сили да поемаме отговорност. Оттам и отговорността бива поета от друг. Тя не просто се разпилява, а бива взета от силите на хаоса. И това не са непременно човешки сили - ентропията е извънчовешки закон, някой би казал дори демоничен. И може би наистина е така.


Едно от измеренията на злото е - да го наречем така - "политическото зло". Онова, което разпуква, превръща в нищо всички усилия на градежа (построяването на ред, на свят, на отношения, на условия за по-висока ценност) и ги връща във варварство, в дивата фаза на закона за правото на по-силния. И там всяко културно натрупване може да бъде подменено, всяка стойност да бъде изпразнена от съдържание. Как? Много просто - като ѝ се отнеме правото на съществуване или като бъде разграбена.


Някои от нас - мнозина - се гнусят от политиката. И, разбира се, в политиката има ужасно много мръсотия. Мнозина от нас се гнусят от обществото като цяло - е, да, в отношенията вътре в обществото има много мръсотия, също. Много е замърсена колективната среда, и тук не става дума (само) за вируси. В обществото обаче са и любимите ни хора. Как ще се откъснеш от всичко това, ако в него са твоите хора, онези, които обичаш. Не забравяй - там може би са и другите, които още не познаваш, но би могъл да обикнеш и тях, да бъдеш спасен от тях някой ден, по неочакван начин.


Резиденцията
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Възможно ли е да се изолираш от всичко ставащо? От политиката? Не че не е възможно, но не бъди така наивен. Да се изключиш от обществения процес на първо място означава да станеш отшелник. Колко от нас са способни на това? Имам предвид, способен ли си на истинско отшелничество? Преди да се изключиш от обществото чрез негласуване, чрез неучастие в изборите, първо трябва да се опиташ да се изключиш и да заживееш без да плащаш данъци, без да разчиташ на никакви социални услуги или здравна помощ в момент на нужда; без да очакваш държавата по някакъв начин да регулира живота наоколо или да носи отговорност за теб, за движенията ти в обществената среда.


Балкански ритуал
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


По-добре би било в такъв случай да спреш изобщо да се движиш. Чак тогава можеш да опиташ да твърдиш, че нямаш отношение към обществените процеси (основа на които са политическите избори) - едва когато нямаш адрес, не ползваш ток, не произвеждаш отпадъци, нямаш дом и домакинство, не пращаш деца на училище...


Ето, разхождаме се с теб - може би всеки поотделно, но мислим за едно и също, докато прекосяваме и търсим сянката в летния пек. Мислим за объркания свят, който ни заобикаля, за проблемите си, за невъзможността да се поправи счупената машина на държавата (не сме наивници, знаем, дефектни са дори много от резервните части). Вървим и мислим върху това, дори без да си го признаваме. Светлината се процежда между дърветата. В светлината трябва да се търси надеждата, там някъде, в светлината е и зоната на любовта. Извън лъча на вълната, която свързва всяко нещо с произхода му, извън тази връзка никаква любов не е възможна, както и никакво слово, никаква свързаност. Нека ни говорят за политика и избори, но ние ще знаем, че става дума за слово и за свързаност. Тогава е не само по-лесно, но и невъзможно да се отделиш от този процес. Знаеш, в него си. Затова си интелигентен човек.


Да, разбирам - проблемът с отговорността за дадения глас... Кого подкрепяш, за какво го подкрепяш и какво ще излезе накрая от всичко това?


Ти самият можеш ли да пазиш щастието (любовта, даровете на живота, които пилеем още от деца)? Не, не успяваме. Всичко е опит. Всеки избор е опит да проверим дали сме по-готови от миналия път.


Изборите са опит. Няма как да не участваш в опита. Ти бездруго ще участваш в резултата.


Гледайте "Кой ще управлява България" - изборното студио на "Дневник", на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук


Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1900 Весело

  Ах колко умилително, пуснах сълза!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Точно така - България е както едно семейство ,черните овци се низвъргват завинаги или се превъзпитават. Защото в началото бе словото. Гласувайте по съвест.За да има демокрация.

 3. 3 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Мда-а-а-а-а, още една жертва на здравно-осигурителния модел! И надежда няма за оправяне!

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Весело

  До коментар [#1] от "chichka":

  "...морето и машините..." Романтика...
  Обаче сега, морето и машините не могат да са заедно в неделя. Или на морето, или при машината по постоянен адрес...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Това е тактиката на гербиджа от самото начало - с купени социологически проучвания и ежедневно хвърляна кал по всички опоненти да откажат хората да гласуват. За тяхно съжаление, вече не действа.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Разстроено

  Много добър текст!
  Както са казали класиците :"Когато си тръгнат отвратените остават отвратителните"!!!
  30 години по- късно се докарахме до ситуацията , в която де факто нямаме избор, въпреки, че де юре уж имаме...!!!

 7. 7 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Любопитно

  Ах колко умилително, пуснах сълза!
  —цитат от коментар 1 на chichka


  Да оставим настрана опита за ирония, не ставаш за тази работа, с кое в статията не си съгласен? Конкретно, ако е възможно. Празните приказки ги остави за разговорите с бившите си колеги от Нефтозавода.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 8. 8 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 266 Неутрално

  За да не ви реформират комунисти и турци, ➊➏!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 9. 9 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Словото е като хасфалта. Защото преди хасфалта се строяха каменни пътища.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 10. 10 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  "Всичко мога да си представя за интелигентния човек - че би гласувал за която и да е партия, дори странна, дори провалила се, дори скандална."
  Всичко мога да си представя, едно не мога: избирател на ИТН във форума на Дневник.
  Имайки в предвид резултатите от социологическите проучвания, чиста загуба на време и енергия на автора....

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alan Blackmore":

  Асфалт Паша кърти и извозва!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Любопитно

  До коментар [#10] от "proventuss":

  А една коалиция с тях и Маяма вече представяш ли си я?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Писмо до всички мои "гласувайте" приятели:

  Много Ви уважавам, но изисквам същото и от Вас. Ако ли не - ще спрем да сме приятели. Всеки, близък до мене човек е длъжен да ме уважава, иначе - просто няма работа с мен, свят голям, 8 милиарда човека на тая Земя.
  За това на първо място - изисквам да уважвате моето право на избор, така както аз уважавам Вашето
  Друго - Борбата с ГЕРБ, с БСП за по-добра България, си е ваша. Когато аз имах проблеми, когато аз се борих с моите ядове - вие седяхте и цъкахте с език. За това днес ще Ви пожелая успех на 11ти, да се оправите. Не е моя работа. Аз се оправих без вас.
  И последно - прекалено агресивни станахте, прекалено нагли - гласувай, гласувай, протестирай, протестирай. Вие сте нищо, че да ми казвате какво да правя

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Много вярно писмо. Но явно малцина искат да го получат. Но те "бездруго ще участват в резултата."

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#13] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Аз не знам какво вимъчи, но явно има нещо! Дойдохте да ни кажете, че сте се оправилибез нас и, че не ви пука за нас! Ами айде у лево тогава, ама явно послъгвате малце! Иначе защо да си давате този труд, освен ако все още не ви преследват комплекси.

 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Уф, започнах да чета и като стигнах дотам,че в словото имало демокрация се отказах. Рядка простотия! Добре,че не си купих книгата на този умнокрасив културтрегер🤧.

 17. 17 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#16] от "von_seeckt":

  Не си прав Фоне! В къщи демокрация нема, има диктатура - жената командва, на работа - началника коли и беси. Демокрацията е само по вестниците...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#17] от "Kamenarski":

  Майтапът настрана. Няма по голям болшевизъм оттова да опредрляш кой е интелигентен според това дали гласувал или не.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#13] ... Ами айде у лево тогава.....
  —цитат от коментар 15 на 3biri

  Много сте у лево, вече нема места.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Писмото е обръщение към тези, които живеят с мисълта: "От моя едничък глас нищо не зависи", което естествено, не е така...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#18] от "von_seeckt":

  Няма по голям “болшевизъм” да определяш кое как да се определя!
  Напъните ти да изкараш черното бяло са смешни!

  klimentm
 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#17] от "Kamenarski":

  как бе и в гейропата, дето има
  само пьиздьовци. а американците
  са империалисти. то всички,
  освен руснаците са империалисти.
  а руснаците са империлаистите, които се борят
  с империализма.

 23. 23 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ах колко умилително, пуснах сълза!
  —цитат от коментар 1 на chichka


  Тук става въпрос за интелигентния човек - не за теб!

 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":

  Щом казваш. Аз нА тебе ти вярвам😄.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  отвратително

  заради такива думата "интелигент" е кафява и смърди

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  пфу

  "писмото" е опит за манипулация да вкара всекиго във филма "аз гласувам", с което да стане съучастник в имитацията на демокрация, легитимиране на властта на една от "силите"

  а "силите" са просто различно гримирани глави на една и съща ламя

  представителната лъжедемокрация е прикритието на "добрата" стара олигархия

  истинската демокрация е пряката
  но ламята не я иска, смъртоносна е за нея
  затова ни лее в ушите отрова да се примиряваме с преструването на демокрация - а за целта трябва да гласуваме, трябва да се разделяме на агитки  кога ще поумнеете бре, хора!?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#18] от "von_seeckt":

  именно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#13] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  точно така
  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 299 Весело

  Много добър текст!Както са казали класиците :"Когато си тръгнат отвратените остават отвратителните"!!!30 години по- късно се докарахме до ситуацията , в която де факто нямаме избор, въпреки, че де юре уж имаме...!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Само да те допълня - древна китайска поговорка казва горе-долу следното /перифразирам/ - Правото на лош избор всъщност е ЛИПСА НА ИЗБОР, като под "лош избор" се има предвид не, че избора, който ще направи даден човек непременно е лош или добър, а че ако трябва да избираш между няколко лоши неща/злини, това РЕАЛНО НЕ Е ИЗБОР. И това е точно обратното на лафа "избирам по-малкото зло" - поговорката визира, че щом избора е между лоши неща, значи реално нямаш право на избор, а не че има по-малко зло ... :):):) Последните 2-3 избори са точно такива - Избор между злини НЕ Е ПРАВО НА ИЗБОР .... :):):) Няма по-малко зло, всичко е зло реално .... :) За съжаление, разбира се .... :)

 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  АМИ АЙДЕ КОНКРЕТИКА:
  1989-ТА - грасувах за СДС, оказа се, че съм пуснал глас за ДС!
  1997-ма гласувах за Костов - оказа се, че съм гласувал да си закрия работното место чрез "работническо-мениджърска приватизация", сметка за парно да ми стане от 30 на 300 лева, щот почна да се изчислява на кубичен метър вуздух. големи мушеници, тез, ебаха майката на средната класа в България.
  2005-та - гласувах за Царя и се чуствам оправен за 800 дни, ама отзад!
  ИЗНЕНАДА: ЗА БОЕКО ТИКВАТА НИКОГА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ, ЩОТО СПЕРХ ДА ГЛАСУВАМ....
  Сега, днеска, ти казвам, че С8ЛАВУЦА е монтирана от ДС чрез мултигруп, по същата технология: СДС-Костов-Царя. Само дето е по-надменна, висикомерна и болнава.
  Тоест, ИНТЕЛИГЕНТНИЯ ЧОВЕК вижда, че го работат пак на гола кука и казва: избора е само между робското търпение и ак47. "урната" на демокрационът нищо не решава за мен.
  А,ДА,РАБОТЪТ ТЕ ЕМОЦИОНАЛНО, АМА ТОВА СТАВА САМО ЗА 18-, по-възрастните кат мен са берзазлични към такиви вопли. Освен, ако не са тъпи.
  СТРЕЛЯЙ И ЗАБРАВИ.

 31. 31 Профил на adiyoncheva
  adiyoncheva
  Рейтинг: 8 Гневно

  Няма да гласувам не защото мисля, че от мен нищо не зависи, а защото НЯМА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМ! Пет пари не давам дали съм интелигентен човек по вашата класация, или не съм. Няма да дам гласа си за някого само за да упражня правото си на глас. Няма да позволя на нагли политици да се хвалят, че са избрани с моя глас, без никога да отчетат, че не са ме спечелили с политики, възгледи, поведение и т.н., а само защото са били по-малко отвратилени от другите кандидати. Вечните ни управници никога не са виновни, нали? Винаги сме виновни ние, или, че не сме гласували, или, че сме гласували така или онака. Няма да приема никакво вменямане на вина от "интелигентните" хора, когато посредствеността, простащината, алчността и откровената глупост на политиците ни не са ми оставили избор...

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  Коментариите разкриват чудесно психологията на българинът - нихилист, неверник, пренебреженец и професор по всички въпроси!
  Точно затуй не ще имаме нивга нормална държава!

  klimentm
 33. 33 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Не мога да се съглася, че негласуването е абдикация от общественият дълг и самоизключване. Негласуването е позиция също. Негласуването примерно може да предотврати хора като Мая Манолова да влязат в управлението само защото "не са Бойко". Напротив, смятам че негласуването е по достойна позиция от това да гласуваш за някого, само защото мразиш другият.

 34. 34 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва!Съучастник е!" (Джордж Оруел)

 35. 35 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Текста е дълъг, тегав, нуден, а зад него прозира само как "Буржуазията се опитва да внуши на трудещите се, че демократическите избори са проява на социалната свобода. Но всъщност това е абсолютна лъжа. Капиталистите позволяват на трудещите се само да решат, кой от представителите на господстващата капиталистическа класа за поредните няколко години ще ги угнетява и експлоатира – старите господари или нови господари."

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 36. 36 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#35] от "sablezub":

  Видяхме до какво води диктатурата на пролетарята, по-добре да си имаме нефелна демокрация.
  Както е казал Чърчил, демокрацията е много лош начин за управление, но по-добър няма.

 37. 37 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  "Изборите са опит. Няма как да не участваш в опита. Ти бездруго ще участваш в резултата."

  Моето мнение е, че трябва да се гласува.
  В деня на изборите, 11.07, се навършват 4 години от кончината на Кристиян Таков. Негова мисъл е, че не трябва да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но принципни стъпки, които често се оказват достатъчни.
  Участието в изборите е една такава стъпка.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#31] от "adiyoncheva":

  Отличен коментар! Подкрепям с две ръце!
  Откъде накъде ще ни вменяват вина за това, че не искаме да гласуваме?
  Откъде накъде ще свързват обществените услуги и здравната помощ с гласуването? Плащам си данъците, имам право да ги ползвам. какво общо има гласуването с ползване на обществения ресурс, за който съм си платила?
  Стига с тези манипулации! Вече не гласувам против еди кого си, а искам да гласувам ЗА и то за партия, която подкрепям. Е, след като такава няма, защо да гласувам?
  А интелигентността не са определя на базата на това дали гласуваш или не, защото по тази логика тези, които винаги гласуват трябва да са най-интелигентни.
  Да, ама не! Защото в повечето случаи те са тези, които най-много съжаляват за избора си, защото чакат от държавта да им вдигне доходите.
  А този, който сам си е подредил живота не е токова зависим от това, кой управлява.

 39. 39 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#35] от "sablezub":Видяхме до какво води диктатурата на пролетарята, по-добре да си имаме нефелна демокрация.Както е казал Чърчил, демокрацията е много лош начин за управление, но по-добър няма.
  —цитат от коментар 36 на Климент Горанов


  Е, ние пък видяхме до какво води демокрацията, така че сме с едни гърди напред. А сме с едни гърди напред защото не само видяхме в минало време, ами и всеки ден виждаме по гърба си.

  А на Чърчил много здраве. Всеки плещи какви ли не врели-некипели като му изнася. Или като е пиян. Тоя недо-херцог Марлборо за мен не е авторитет.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 40. 40 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":АМИ АЙДЕ КОНКРЕТИКА:1989-ТА - грасувах за СДС, оказа се, че съм пуснал глас за ДС!1997-ма гласувах за Костов - оказа се, че съм гласувал да си закрия работното место чрез "работническо-мениджърска приватизация", сметка за парно да ми стане от 30 на 300 лева, щот почна да се изчислява на кубичен метър вуздух. големи мушеници, тез, ебаха майката на средната класа в България
  —цитат от коментар 30 на scott


  Хайде, ама истинска конкретика, а не манипулации.
  1989 кого набеждаваш за ДС? Филип Димитров ли, който беше министър-председател от СДС?
  1997 Костов ли прокара "работническо-мениджърската приватизация"?- отново лъжа. Започнаха я при Беров и я развихриха при Жан Виденов. За разлика от теб ние не помним като маймуните. За сведение когато идва Костов през 1997 при средна месечна заплата съгласно НСИ - 6,6 долара, а когато Костов си отива тя е пораснала 17 пъти!
  Пред фактите и боговете мълчат, но не и манипулаторите

 41. 41 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#40] от "marker":

  по 1989-та: ГЕОРГИ мАРКОВ /АГЕНТ НИКОЛАЙ/ И Ал. Йорданов. Тез са им най-видните-видими представители, смачкали всичко и "управлеващи" и до днес. Друг е въпросът, че беха марионетки на Бриго Аспарухов и Любен Гоцев. Аме НЕ ЗНАЕХМЕ!
  По Костов: Преди да дойде КОСТОВ, СИ бачках в международния отдел на фирмата. правехме търговия с германия и западна европа, изобщо не мислех, че сме заплашени. обаче: Костов назначи ново шефче, оказа се, че ний имаме по 1 акция, а шефчето купило мажоритарния пакет. ПЪРВО ЗАКРИ МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ! В РАМКИТЕ НА МЕСЕЦ ЛИКВИДИРА И ПОРДАДЕ ВСИЧКО. От 7 дълъръ, заплатата ми стана 0 при увеличение на парното 10 ПЪТИ! ТОВА ЛИ ОБЕЩЕВАШЕ ОДС?
  ВЕРНО ТРЕБВА ДА ЗАМЪЛЧИТЕ.....

 42. 42 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#18] от "von_seeckt":

  ето заради такива "хора
  на словото" на истинските десни им се гади от Да България или както там се наричат сега.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 43. 43 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Какво може да се промени ПРЕДИ изборите?

  ВАЖНО! ВАЖНО! ВАЖНО!
  За всички българи, които живеят във Войводина, Хърватска, Унгария и Румъния, на които Нови Сад се пада по-близко от изборните секции, определени за техните места на домуване и които ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ПРОМЕНИ НАИСТИНА ДА ИМА:

  Получено е разрешение от сръбските власти да бъде открита избирателна секция в Нови Сад, намираща се на улица Васе Пелагича номер 4. Източник: Посолство на РБ в Белград.

  ГЛАСУВАЙТЕ, ХОРА!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 44. 44 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  И що сте турили двете книги на Г. Тенев? Опит за литературен четателски дебат ли е материяла или опит за агитация за гласуване? Между Другото не успях да дочета " "Резиденцията". Плахо ми напомни на "1984" или на задължително четиво за у-ще от соца. Скучен текст за мен. Загубих се в лутането си да разбера какво е искал да каже автора. Нека не звучи обидно. И хубо де, ще се запозная с машината.

 45. 45 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 723 Любопитно

  Само дето не разбрах Слави и компания от "интелигентните" ли са? Тотално се обърках!

 46. 47 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#31] от "adiyoncheva":

  Грешите!

 47. 48 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 66 Неутрално
 48. 49 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Красиви думи, но те са за един друг свят. Говоря си един приятел в Германия. На 10тия ден издирили хазяина му да питат дали този човек е при него? На втория месец му пратили писмо да го питат какво работи и как се изхранва. Съседът му по двор си направил фугирани мраморни плочици на стъпалцето към парника. а маркуча за поливане го навил и захванал със скоби за стената. При онези дето вярват, че не зависи нищо от тях детските играчки са пръснати на произволни места или в добрия случай затрупват аварийния изход. На една пряка всяка сутрин виждам коли влизащи срещу знака за еднопосочно движение, защото ги мързи да обиколят. Ако непознат звънне на 4-5 произволни апартамента в блока ми някой му отваря без да пита... Та в същност вярваме, че не зависи от нас или просто не ни пука?

 49. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#31] от "adiyoncheva":

  До коментар [#29] от "chicho_gosho":

  До коментар [#30] от "scott":


  благодаря ви с по един +
  задето пообърсахте думата "интелигентен" от калта
  много добре го казахте

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#33] от "L Glassman":

  правилно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#34] от "winston_smith_ii":

  +++!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#35] от "sablezub":

  +++!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#38] от "pamela":

  браво наборче!

  (поне тази от аватарката ми е набор де :)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 55 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "Гласувам, следователно съществувам!" (по Декарт)

 55. 56 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Доходи само имам от бг. Дреме ми за всички вас. Оправяйте се.

 56. 57 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#49] от "Batezuzi":

  Не ми пука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK