Отново на избори: правилата за гласуване и какво предстои

Отново на избори: правилата за гласуване и какво предстои

© Юлия ЛазароваЗа втори път в рамките на три месеца България ще избира парламент в опит да постигне мнозинство, достатъчно за съставяне на правителство и осигуряване на стабилна политическа подкрепа за реформи в страната. Предсрочните избори за 46-ото Народно събрание отново ще се състоят в условията на извънредна епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса, макар и при значително по-малко ограничения в сравнение с април и при ниска заболеваемост.


Социологическите прогнози са за вероятно повторение на миналия парламент с шест политически формации, но поставят на ръба на 4-процентната бариера още един потенциален участник. Очаква се оспорвана битка за първото и за четвъртото място, в която от огромно значение ще бъдат неуловимите за анкетите преди вота гласове в чужбина. Предварителните оценки на социолозите са за избирателна активност сходна с тази през април - малко над 50 на сто от имащите право на глас, но с уточнението, че има неизвестни - как ще се отрази на желанието за участие в първия изцяло машинен национален вот, както и ограниченията за гласуване на хората, които са във ваканция в България.


Според избирателните списъци имащите право на глас са 6 711 048. Кандидати за депутати са издигнали 23 партии или коалиции. По закон гласуването е задължително, но санкция за нарушение няма. Отново може да се гласува с преференция - отбелязване на предпочитание за кандидат, което позволява да се пренареждат кандидатските листи. Прагът за валидност на преференциите е 7%, т.е. листата ще се размества, ако някой от номинираните е събрал подкрепа от повече от 7 на сто от гласувалите за издигналата го партията или коалиция. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината са от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.
Гласуването започва в 7 ч. и приключва в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но най-много с един час - до 21 ч. Първите прогнозни резултати на социологическите агенции се очакват към 20 ч. днес, а официалните и разпределението на мандатите - на 15 юли.


Най-важните новини от изборния ден следете в реално време в "Дневник", а от 18 ч. гледайте изборното студио с коментари и анализи на резултатите. Повече информация - тук.


Наблюдатели са регистрирали пет международни и 30 български организации. Акредитираните социологически агенции са пет - "Алфа Рисърч", "Галъп интернешънъл", "Маркет линкс", "Тренд", "Център за анализи и маркетинг".Какви са мерките срещу COVID-19


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия (СИК) по постоянен или настоящ адрес (ако е заявил предварително такова желание). Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Поставените под карантина заради коронавируса отново ще могат гласуват с подвижна избирателна кутия, като този път заявления могат да се подават и в изборния ден.


Заради извънредната епидемична обстановка отново трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват.


За да бъде установена самоличността му, избирателят показва личната си карта и я поставя на масата пред членовете на комисията, а те сверяват данните, без да я пипат. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко.


Химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване в избирателните списъци, ще се дезинфекцират.


Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли.


Екраните на машините периодично ще бъдат почиствани със спирт. На входовете на секциите и в близост до устройствата ще бъдат поставени дезинфектанти, но ЦИК препоръчва да не се използва гел непосредствено преди гласуване, а избирателите да дезинфекцират ръцете си след това или да носят ръкавици.


Как се гласува с машина


За първи път в големите секции - с 300 и повече избиратели, ще се гласува само и единствено с машини. Устройства ще има в 9401 секции в страната и в 273 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели - над 425, ще има в 1115 секции у нас и в 148 - зад граница. В малките секции - т.е. в селата и на повечето места зад граница, отново ще се гласува само с хартиени бюлетини.


Подаването на гласа е като боравене с банкомат, а устройството е с ограничители, за да не се вижда изборът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като в банкомата.


След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на бюлетината. Тя е от две страници - на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората - от 14 до 23 плюс опцията "Не подкрепям никого", разположени от лявата страна. Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ". От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция за предпочитан кандидат от листата (номерът може да се провери предварително на разлепените пред секциите списъци с кандидати). Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача.


Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне "Преглед", да види изписан избора си и да продължи с "Гласуване" или "Промени избора", като вторият надпис е възможност да направи корекция, ако е допуснал грешка. След като гласува, трябва да извади картата от машината, но след като тя е разпечатала разписка с вота, която после се пуска в непрозрачна кутия.


Отново на избори: правилата за гласуване и какво предстои

© Велко Ангелов


Избирателят няма право да заснема вота си. Ако има нужда от съдействие, член на комисията може да му помогне, но само ако стои на поне 2 метра от машината без да има видимост към нея. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.


Как се гласува с бюлетина


С хартиени бюлетини ще се гласува в малките секции - с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и на плавателни съдове под българско знаме.


При извънредни обстоятелства и след решение на ЦИК в големите секции също може да се премине към гласуване с бюлетини.


Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на избирателната комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре, т.е. за кандидатите в съответните листи. Има и опция "Не подкрепям никого".


Гласува се само в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат, като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за предпочитан кандидат, като постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.


Отново на избори: правилата за гласуване и какво предстои

© Велко Ангелов


Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.


Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в тъмната стаичка за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка за гласуване, когато в нея има избирател.


При гласуване с машина други лица освен избирателят да бъдат на по-малко от 2 метра разстояние, да имат видимост към екрана й и отбелязания вот.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Весело

  Бойко довечера ще обяснява, че Станишев е виновен да го бият чалгаджиите.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Не вярвам ,че активността ще е по голяма от 30-35% , на морето е пълно с хора , не можеш да се разминеш ,никой от тях няма намерение да си разваля почивката с избори посред лято .

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":


  ще напои със сълзи магнолиите. Рев, рев,рев

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":


  ще напои със сълзи магнолиите. Рев, рев,рев

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3262 Весело

  Да гласуваме, и да се обадим с призив за гласуване поне на 1-2 близки, които не ходят на избори - всеки познава такива. Няма как да имаме претенции и да очакваме по-добро управление, ако не идем до урните днес.

 7. 7 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не гласувайте, това е най важното правило. Чрез гласуване легитимирате държавната мафия която така или иначе ви ограбва постоянно и не се интересува от вашето добруване. Всеки глас легитимира статуквото което е заложено от повече от 200 години и то е да унищожи малкия бизнес и да заличи средната класа.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  “ Няма как да имаме претенции и да очакваме по-добро управление, ако не идем до урните днес.”
  ——
  Бисере, ти си разумен човек. Не смяташ ли, че тоя призив прилича малко на очакването да имаш “добро дете” само щото си си пуснал вота дето трябва? Тя, тая работа, ако ставаше с гласуване само…

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#7] от "radelmarfx":

  повече от 200 години
  ======
  Хората се плашат от подобни истини.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3262 Весело

  До коментар [#8] от "Gretel":

  Тая работа, като в оня виц за Дева Мария, без оная работа /гласуването де/ няма как даже да почне.... А пък какво ще излезе накрая е съвсем друго нещо, но отнякъде да тръгнем. За мой срам не съм бил точно образец за редовно гласуване, щото всеки път си казвах - за тези ли, олеле, никога, но сега си давам сметка, че може би не съм бил прав. Да видим, аз съм оптимист по природа, винаги се надявам, че ще стане по-добре.

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  Нищо няма да обяснява, защото ще гледа топка.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Не се поддавайте на провокации и лъжи от страна на всички знаем кои.
  Още снощи започнаха с небивалици за някакви ключове, пращат ви за гъби с тях.

 13. 13 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Да изхвърлим хунтата на Радев. 🤮

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  . ......Няма как да имаме претенции и да очакваме по-добро управление, ако не идем до урните днес.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser

  Пожелавам ти най-доброто бъдеще и т.н.
  На следващите избори, когато и да са, пак ще издигаш същия лозУнг.


 15. 15 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  За сега трудности при гласуването изпитват само избирателите на герп. Но това е нормално, защото при тях има най-голям процент неграмотни и необразовани хора, които изпитват панически страх от машините! Подобно на вчерашният им страх от инвестицията на германците за производство на електрически автомобили...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  На предните избори празнуваха Великден, сега са на море. Не са на море 65-70% и градове са пълни с хора, ако само 30-35% гласуват, причината няма да е почивката

 17. 17 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1044 Неутрално
 18. 18 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Предстои промяна на модела на управление.

 19. 19 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Това ще бъдат първите нечестни избори последните 30 години от как сме се освободили от съветско робство. Жълтопаветните партии си направиха частен изборен закон. От Приморско не можеш да гласуваш но от Кавала може. Защото са преценили че жълтопаветния електорат ходи се плацика в Гърция.

  Нечестно и грозно.
  Гербери мобилизирайте се да спрем комунистите. И путински и либерални комунисти

 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Това ще бъдат първите нечестни избори последните 30 години...
  —цитат от коментар 19 на rdb41527334


  Изказвам обратно мнение:
  Това ще бъдат първите честни избори през последните години, при които възможностите за купуване и продаване на гласове са сведени до минимум!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Избори..вятър и мъгла. Топли местенца за стари и нови тулупи.

 22. 22 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1564 Любопитно

  Гледам социолозите са отписали “Българско лято”, а те на миналите избори взеха почти 3% и то когато Бойко ги преследваше яко. Ще е любопитно сега като Рашков ги остави на мира на колко ще отскочат. Божков може да е всичко, но разбира от бизнес. След като хвърля толкова много пари, трябва да се има едно наум. Ще се бори със зъби и нокти да е ключа към заветните 121 бройки. Така че, ще се учудя ако е под 5%. Въпросът е откъде ще дръпне хора….

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Разпрастранението на лъжи и блудкави конспиративни теории в стил Тръмп с цел подронване на доверието в демократичния процес издава смъртната уплаха на отиващата си завинаги престъпна власт.

  Защо ония, които не нярват в честността на изборите, просто не ги БОЙКОТИРАТ? 😉

  Защото знаят, че машините отчитат вота с абсолютна точност, но се надяват да излъжат почтените хора и да ги разколебаят от гласуване.

  Гласувайте масово, ВСЕКИ ГЛАС ЩЕ БЪДЕ ЗАЧЕТЕН, всеки глас има значение!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гласуването е супер бързо - две машини, не се вайкайте по кръчми и механи, Гласувайте днес “, две в едно Вашият Глас и Европейското по Футбол”, това е Веднъж на сто години, Участвайте и ще Спечелите, Вашият Вот е Вашата Сила умножена по Стотици Хиляди.
  Гласувай Днес.

 25. 25 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Весело

  ... и либерални комунисти
  —цитат от коментар 19 на rdb41527334


  Няма такива!
  Все едно дървено желязо....
  Това съчетание се използва от най-неграмотните и необразовани хора!
  Защото "либерален" означава свободен - човек обичащ свободата, а комунист - човек одобряващ диктарурата на една единствена партия, комунистическата...
  Схващате ли...? За такива като вас има речници на чуждите думи в българския книжовен език!
  Прочетете и ще разберете, че това са съвсем противоположни категории.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  Пълно е по морето, но имах едно ранно пътуване тази сутрин до Сливен, "Тракия" в посока София е много натоварена, и все с регистрации различни от "А", и това около 07:00. Отделно, днес е неделя, на едни свършва почивката, прибират се навремеи гласуват, а тези които ще тръгнат - новата смяна, преди да тръгнат отиват и гласуват.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Избори..вятър и мъгла. Топли местенца за стари и нови тулупи.
  —цитат от коментар 21 на log_on


  Агитацията на герп да не се гласува, ще изведе още повече хора до изборните секции!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не чакайте Хунтата на ДС-Държавна Сигурност, да има милост към Вас.
  Гласувайте .

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#20] от "Рим":

  “Това ще бъдат първите честни избори през последните години, при които възможностите за купуване и продаване на гласове са сведени до минимум!”

  Това е истината.

  Служебният кабенет организира образцови избори, елиминира възможностите за фалшифициране на вота чрез подправяне на изборни протоколи в секционните комисии, сведе до минимум възможностите за купуване на гласове и контролиран вот - затова “засегнатите лица” са толкова превъзбудени и вият на умряло.

  ХОРА, ГЛАСУВАЙТЕ!

  ВСЕКИ ГЛАС СЕ БРОИ, ВСЕКИ ГЛАС Е ВАЖЕН!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#25] от "Рим":

  Каква свобода има в политиката на днешната лява партия на САЩ бре ? Я не се излагай.

 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#25] от "Рим":

  Каква свобода има в политиката на днешната лява партия на САЩ бре ? Я не се излагай.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#22] от "stoiank":

  Бягай и гласувай за Черепа, или вече гласува? Колко кинти прибра?! И го искал в управляващото мнозинство, този, разрошеният от "Магнитски"?! Ама ти май наистина си с много малки зеници...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#25] от "Рим":Каква свобода има в политиката на днешната лява партия на САЩ бре ? Я не се излагай.
  —цитат от коментар 31 на rdb41527334  Разбирам. Свободата според вас е в Русия и Северна Корея!
  Защо тогава напливът от хора за работа и живот е в посока САЩ и ЕС...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Да гласуваме, и да се обадим с призив за гласуване поне на 1-2 близки, които не ходят на избори - всеки познава такива. Няма как да имаме претенции и да очакваме по-добро управление, ако не идем до урните днес.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  Претенциите за добро управление нямат нищо общо с гласуването.

 36. 36 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Гласувайте само когато съвестта ви казва да го направите! Никога не се изнасилвайте да изборате между две говна! Запазете личното си достойнство!

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  Изобщо нямат!
  Доброто управление се поражда от гравитацията и слънчевите изригвания както е известно!

  klimentm
 38. 38 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  В момента Дневник е единственият сайт, където думата ГЕРБ може да се напише не в негативен план и да не се изтрие /надявам се/.
  Всичките ми опити да пиша каквото и да е за ГЕРБ, което не е негантивно и оплюващо навсякъде се трият поголовно.
  111то място ли?
  Мечтайте си - вече сме на 1111то място.

 39. 39 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Лично мнение:)
  Малко неергономично е. Човек трябва да е седнал за да има нормален поглед и достъп до полетата за избор.
  И още- ТРЯБВА обяснения, като за пълни компютърни неграмотници.
  Пример: Човека преди мен ме попита: С тази ли карта трябва да гласувам и ми показва личната си карта.
  Друг очаквал картата да бъде изтеглена навътре в машината - явно е чул за банкоматите.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 40. 40 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#38] от "cpl40723722":

  Вчера още хората предупредиха да не се прави предизборна агитация.
  Нормално е да трият. Чакай до 20.00 и каквото си набрал - излей го:))

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Любопитно

  До коментар [#35] от "von_seeckt":
  До коментар [#36] от "von_seeckt":

  И как точно гласуването уронва личното достойнство, а писането на глупости - не?

 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":До коментар [#36] от "von_seeckt":И как точно гласуването уронва личното достойнство, а писането на глупости - не?
  —цитат от коментар 41 на Един препатил


  Аз съм обяснил, но ти или не четеш или не схващаш прочетеното.

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#38] от "cpl40723722":

  .....Всичките ми опити да пиша каквото и да е за ГЕРБ, което не е негантивно и оплюващо навсякъде се трият поголовно...
  —цитат от коментар 38 на cpl40723722


  Даже и в ПИК? Сериозно? Бият Паниковски? Вече?

 44. 44 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  до 40.
  Нищо подобно. Аз съм човек, който спазва законите.
  Реагирах на репликата на Карадайъ, че демокраия се постига само с демократични средства. Писах, че изборите днес са недемократични, защото Радев с новия изборен кодекс ги предреши. Даже за ГЕРБ не казах и дума.
  Може би ако бях казал, щяха да дойдат у нас а ме арестуват.

 45. 45 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В момента Дневник е единственият сайт, където думата ГЕРБ може да се напише не в негативен план и да не се изтрие /надявам се/.Всичките ми опити да пиша каквото и да е за ГЕРБ, което не е негантивно и оплюващо навсякъде се трият поголовно.111то място ли? Мечтайте си - вече сме на 1111то място.
  —цитат от коментар 38 на cpl40723722


  Я заминавай обратно в дупката, от която си изпълзял.

 46. 46 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Сбогом на л.йн.ната тиква.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 47. 47 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  8 машини вече не работят а е само 9:00 часа и горещините не са дошли.

 48. 48 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  до 45
  иска ти се ама не си познал
  Ти заминавай при любимия ти Путин или в Сибир.
  Заедно с Радев, Мая ипр. и пр.

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#44] от "cpl40723722":

  ........Даже за ГЕРБ не казах и дума. Може би ако бях казал, щяха да дойдат у нас а ме арестуват.
  —цитат от коментар 44 на cpl40723722


  Споко. До довечера има време.

 50. 50 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Какво се чудя имайки предвид материяла.
  И в Народния съд са ги избивали без доказателства. И народецът е одобрявал.
  Също като днес.

 51. 51 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не гласувайте, това е най важното правило. Чрез гласуване легитимирате държавната мафия която така или иначе ви ограбва постоянно и не се интересува от вашето добруване. Всеки глас легитимира статуквото което е заложено от повече от 200 години и то е да унищожи малкия бизнес и да заличи средната класа.
  —цитат от коментар 7 на radelmarfx


  Негласуването връща Тиквата на бял кон. Това ли е целта ти?

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Песимистът - по зле не може да стане.
  Оптимистът - може, може.
  А реалиста почиства калашника и събира запаси в мазето.

 53. 53 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Какво предстои? В най-добрия случай, нов парламент и ново правителство, което ще довърши работата на служебното. В най - лошия, нови избори.

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#22] от "stoiank":

  "Възраждане" също могат да понесат изненада.

 55. 55 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 328 Весело

  до 45иска ти се ама не си позналТи заминавай при любимия ти Путин или в Сибир.Заедно с Радев, Мая ипр. и пр.
  —цитат от коментар 48 на cpl40723722


  Реалността ще те прасне по тимберицата още тая вечер.

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Любопитно

  До коментар [#25] от "Рим":

  Като гледам демократите в САЩ, дето са за либералните ценности, какви ги вършат там, може и да има нещо вярно.

 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Любопитно

  До коментар [#29] от "rdb41527334":

  Хипита и хунта?! Влез в реалността бе човек.

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#38] от "cpl40723722":

  Относително неутрални са.

 59. 59 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Владо, Владооо, какво хубаво свърши до сега служебното правителство? Освен че съкрати и остави без работа хиляди и ги замени с "наши хора"?
  А тоя завод за електромобили е за виц.
  В моменто НАЙ-големия електронен гигант на САЩ - Тесла инвестира в Германия милиарди в производство на електромобили.
  Тия 180 милиона, оито инвестира германската фирма са за смях. Гърците отказаха да ги приемат и ние се вързахме.

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Любопитно

  До коментар [#47] от "Хай Буй":

  8 машини вече не работят а е само 9:00 часа и горещините не са дошли.
  —цитат от коментар 47 на Хай Буй


  Само 8 за цели два часа? Само толкова ли се откъснаха от сърцето на Севдето?

 61. 61 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  до 55
  Седи пред компа и стискай палци за любимата ти ДБ.
  И не бери грижа. Понеже не съм обвързан емоционално с никоя партия ви гледам сеира.

  Но не мога да си затворя очите пред реанимацията на кафявия комунизъм. От който тъкмо се бяхме пооткопчили. Ама на Путин тез неща не му минават. Особено от една България дето си беше "незаграница" за руснаците.
  Руския болшевизъм на чиито хубости можах да се нагледам и да се отвратя сега пак ни налазва с пълна сила.
  Благодарение на наивни идиоти като теб.

 62. 62 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Владо, Владооо, какво хубаво свърши до сега служебното правителство? Освен че съкрати и остави без работа хиляди и ги замени с "наши хора"?А тоя завод за електромобили е за виц.В моменто НАЙ-големия електронен гигант на САЩ - Тесла инвестира в Германия милиарди в производство на електромобили.Тия 180 милиона, оито инвестира германската фирма са за смях. Гърците отказаха да ги приемат и ние се вързахме.
  —цитат от коментар 59 на cpl40723722


  Батка, ти живееш в паралелна реалност. Цялата държава е зарината от гербави калинки. ЗАРИНАТА. От тях и 5% не са изметени все още. Тепърва ще ревеш с горчиви сълзи.

 63. 63 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хай Буй":
  —цитат от коментар 60 на Един препатил


  Не зная коя е "Севдето", вероятно е ваша близка (роднина, приятелка), но говорителят на ЦИК казва в 8:00 ч. днес:

  "В 10 секции в страната има проблеми в машинното гласуване до този час, обявиха от ЦИК.
  "Трябва да преценим дали е възможно да се продължи с машинното гласуване или да се премине на хартиено. ЦИК е викнала да взима експресни решения в изборен ден. Сега бързо ще се справим", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред NOVA."

  "Бързо"-то на ЦИК означава поне час на опашка за чакащите в тези 10 секции.

 64. 64 Профил на Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#24] от "nmy381005793":


  Гласуването е супер бързо - две машини, не се вайкайте по кръчми и механи, Гласувайте днес “, две в едно Вашият Глас и Европейското по Футбол”, това е Веднъж на сто години, Участвайте и ще Спечелите, Вашият Вот е Вашата Сила умножена по Стотици Хиляди.Гласувай Днес.
  —цитат от коментар 24 на nmy381005793


  Нема ток!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 65. 65 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Предстои задкулисно управление на хипарите от ДБ и сталинистите на Радев.

 66. 66 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  8 машини вече не работят а е само 9:00 часа и горещините не са дошли.
  —цитат от коментар 47 на Хай Буй


  Дори да допуснем, че 100 машини няма да работят, това ще бъде по-малко от 1% от всичките 11 000 машини!
  Напълно допустим и приемлив статистически резултат като за първо такова гласуване!
  Очакванията за провал на машинното гласуване, няма да ви донесат нищо друго, освен негативи!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Весело

  От сергията със зеленчуци, която предлагат няма как да се направи хубава салата.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Пресни впечатления от изборната секция: има наплив на хора, което е необичайно за такъв ранен час. Въпреки това, гласуването с машините отнема секунди. В секцията има уредник, който упътва хората и следи за реда. Машината позволява да видиш вота си, преди да го потвърдиш.

  Хартиената бюлетина СЪОТВЕТСТВА НА ПОДАДЕНИЯ ВОТ!

  Не се оставяйте да ви заблуждават, изборите са отлично организирани и на секционно ниво фалшификации и купен вот не са възможни.

  ГЛАСУВАЙТЕ!!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Лошо е, че в повечето секции няма да се контролира има ли разлики между напечатаните и пуснати бюлетини и какво пише в протокола, изплют от паметта на машината!

  И това поражда съмнения за манипулиран вот от служебното правителство на Радев!

 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Пресни впечатления от изборната секция: има наплив на хора, което е необичайно за такъв ранен час. Въпреки това, гласуването с машините отнема секунди. В секцията има уредник, който упътва хората и следи за реда. Машината позволява да видиш вота си, преди да го потвърдиш.Хартиената бюлетина СЪОТВЕТСТВА НА ПОДАДЕНИЯ ВОТ!Не се оставяйте да ви заблуждават, изборите са отлично организирани и на секционно ниво фалшификации и купен вот не са възможни.ГЛАСУВАЙТЕ!!!
  —цитат от коментар 68 на Norman Granz


  +++++++++++++++++++

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1137 Весело

  Ако някой се притеснява как горещините ще се отразят на машините, слънчето изгря в 5,30 ч. Изборният ден да бе почнал в 6,00 часа. Ранно пиле, ранно гласува дорде няма навалица и горещина.

 72. 72 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Нещо ме притеснява как ще е избирателната активност в този отпускарски момент - жеги, много са на море, на село и т.н. Другото е, че сме на повторни избори след само 3 месеца от предишните и някои може да са "уморени". Абе, да видим, дано не съм прав. И дано в чужбина има мобилизация. Ще следим нещата.

 73. 73 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Гласуването става за около минута, между другото. Никакви проблеми.

 74. 74 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  “ Тая работа, като в оня виц за Дева Мария, без оная работа /гласуването де/”
  ——
  Знам я Маги, дълго време бяхме първи дружки. От нея съм чувала, че тая работа (управлението, де) хептен не са свършва ако човеко свършва преди да е почнал. Ма дано да бърка тоя път

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK