На живо

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Лили ТоушекИзборният ден приключи в 20 ч., а първите прогнозни резултати, обявени от социологическите агенции, сочат повторение на 45-ото Народно събрание с шест политически формации и без възможност на т.нар. "партии на протеста" да съберат необходимите 121 гласа за мнозинство в парламента, което да им позволи формиране на правителство и подкрепа за работата му. Това обаче са данни от анкети само в България и не включват вота от чужбина, който може да промени резултатите. На изборите на 4 април "Има такъв народ" и "Демократична България" бяха първи политически сили зад граница.


Гледайте "Кой ще управлява България" изборното студио на "Дневник" тук.
Следете резултатите на социологическите агенции и коментарите на социолозите тук.


Как премина изборният ден си припомнете в хронологията по-долу в статията.

МВР получило 1060 сигнала за изборни нарушения

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Лили Тоушек


От началото на предизборната кампания до 19 часа днес в МВР са получени общо 1060 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Спрямо данните към същия час на предходните парламентарни избори на 4 април се отчита увеличение от 65.1 % на регистрираните сигнали. Съставени са 10 038 предупредителни протокола по чл. 65 от закона за МВР. От ведомството съобщават, че увеличението е от 527.8% в сравнение с идентично съставените протоколи спрямо данните към 4 април.


За периода от 6 юли до 14.00 ч. днес в Дирекция "Български документи за самоличност" и в звената им в СДВР и ОДМВР са издадени общо 1244 удостоверения. Само днес до 19 ч. са издадени общо 287 удостоверения.


Оперативната обстановка в зоните за отговорност на граничните пунктове е нормална, съобщават още от МВР.


По-рано днес прокуратурата обяви, че са повдигнати обвинения на 9 души за престъпления, свързани с изборния процес. Повече четете тук

ГЕРБ иска парламентарна комисия за разследване на Рашков

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© ГЕРБ


Час преди края на изборния ден кандидатите за депутати от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, Тома Биков и Деница Сачева обвиниха служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прави кампания в полза на други политически сили. Повод е интервю на министъра в изборното студио на "Дневник".


"Недопустимо е да участва в предизборни студия и в закриването на кампанията на парти", смята Деница Сачева.


Според Даниел Митов така работела болшевишката авторитарна държава, към каквато се стремял Румен Радев. "Ще ни вкарат в путинизъм като в Русия", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.


В следващия парламент да има анкетна комисия, която да разследва Бойко Рашков, обеща Тома Биков.


ГЕРБ обвини Централната избирателна комисия в безпрецедентен хаос в изборния ден заради блокирани машини и невъзможност хората да упражнят правото си на глас.


Избирателната активност към 16 ч. е 27.2%


Избирателната активност към 16 ч. е 27.2%, съобщи Централната избирателна комисия. Към 11 ч. беше отчетена активност 11.85%.


По данни на ЦИК към 16.00 часа са гласували 1 789 600 души. Това отговаря на 27,2% избирателна активност. Активността на 4 април е била замерена към 17.00 часа, така че не може да се направи точно сравнение с вота през април. Тогава 2 621 909 души или 39,8 % бяха упражнили правото си на глас 3 часа преди края на изборния ден.

Районните комисии ще решават къде да се премине към гласуване с хартия

Централната избирателна комисия възложи на районните си звена да преценяват и да определят в кои Секционни избирателни комисии, ако гласуването с машина в тях се окаже невъзможно. Това решение е взето след появилите проблеми с някои от машините за гласуване в страната. Към момента е преустановено е гласуването с 42 от общо 10 516 машини на настоящите избори.


Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви на брифинг, че до момента има изпратени такива решения от РИК - Бургас за една секция, от 25 РИК София - за една секция, от РИК Враца за една секция и от РИК - Плевен - също за една.


Извън страната до момента има подадена информация за една машина в Испания, която за кратко е спряла да работи, но е продължила, и за една в Турция, където има второ устройство и гласуването продължава с него, каза Матева.


Приети са вече и са обработени резултатите за две СИК - от Нова Зеландия, в Оукланд и Крайстчърч. Там гласуването е било с хартиени бюлетини.


42 са секциите, които са преминали на хартиено гласуване заради проблеми с машините към 14 ч., обяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. Около обяд бе съобщено, че те са общо 56. Проблемите с машините са технически - или машината не е тръгнала, или има проблем с принтера, или с картите. Според ЦИК броят на неработещите машини не е голям в сравнение с общия брой - 42 от общо 10 516 в цялата страна.


До 13.30 часа в ЦИК са подадени 6 жалби и 45 сигнала за нарушения. Днес ГЕРБ се обърна в отворено писмо до ЦИК с жалба срещу това, че е насрочила първото си заседание за 9 ч., докато изборният ден е започнал два часа по-рано. "Това бездействие сериозно е препятствало началото на гласуването и е довело до необосновано забавяне прилагането и изпълнението на закона в множество секции в страната", пише ГЕРБ. Разрешението РИК-овете да определят къде да се преминава към гласуване с хартия според партията, водена от Бойко Борисов, е "безпрецедентно нарушаване на Конституционни изборни права".

Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат без значение къде са попълнени

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Лили Тоушек


Декларациите за гласуване в чужбина ще бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите – това се посочва в решение на ЦИК, получено в Министерството на външните работи.


"МВнР уведоми за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната", съобщават от ведомството.


Малко по-рано БНР съобщи за конфликт в една от секциите в Истанбул, в която един от зас8тъпниците на партия настоял декларацията да се попълва в изборното помещение, за да се види дали избирателят чете и пише на български език. Стигнало се и до намесата на полицията.

В 56 секции ще се гласува само с хартия

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Лили Тоушек


Към 13:30 ч. в 56 секционни комисии машините се заменят с хартиени бюлетини. До около 10:30 ч. решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за 12 секции, след което още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с машини. Сред тях са 23 РИК – София, 2 в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренския, 1 в Бургаски, 2 в Добрички и много други, съобщава БНР.


За повече подробности за сигналите за нарушения и проблемите с гласуването следете тук.

Голям е интересът към секциите в Гърция

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Гергана Петрова


За висока избирателна активност в Гърция, където има 32 избирателни секции, съобщават кореспондентите на националните медии в южната ни съседка. Единайсет от секциите са разположени на острови. С машини се гласува само в Атина. За първи път може да се гласува на островите Лимнос, Лефкада и Тасос. Активни са и сънародниците на остров Крит, където има разкрити шест секции, информира БНР.


За да гласуват в Гърция или където и да е в чужбина, българските граждани трябва просто да отидат до урните, не се изисква да са подали предварително уведомление. Как се гласува в чужбина четете тук.


Кореспондент на Нова телевизия видя опашки пред секциите в Атина. Медиата съобщава за силен интерес към вота на остров Миконос, както и в Солун.


В градчето Никити на полуостров Ситония към 11 ч. са гласували 400 души, съобщи Би Ти Ви.

Манолова очаква мнозинство на промяната

Мая Манолова

© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова


След като гласува лидерът на платформата "Изправи се бг" Мая Манолова изрази убеденост, че от утре управлението на страната ще се промени, така че проблемите на обикновените хора да бъдат решавани приоритетно, вместо "политическата класа да се занимава със себе си". Тя повтори основните пунктове от предизборната си програма - преизчисляване на пенсиите, помощ за дребния бизнес, спиране на корупцията и парите да стигат до хората, а не до приятелския кръг.


Манолова трикратно призова "Гласувайте" и препоръча хората да дават гласа си "за мнозинство на почтените и на промяната, което да се заеме с проблемите на обикновения човек". Изрази убеденост че в следващия парламент ще има мнозинство на промяната и правителство, което да реализира политики в полза на обикновените хора.


Избирателната активност към 11 ч. е 11.85%

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Избирателната активност към 11.00 часа е 11.85 процента за страната. Това съобщиха от Централната избирателна комисия Най-висока избирателна активност е отчетена в област Враца - 16.22 процента. Най-ниска е в Пловдив - град - 5.58 на сто.


Показателят се формира от всички, упражнили правото си на глас.


От избирателната активност зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер.


Повечето политици днес при гласуването си призоваха към по-голяма активност на избирателите, защото управлението на страната се нуждае от по-голяма легитимност.


Международни наблюдатели следят как работи на практика машинният вот

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) следят за прозрачността на вота в страната. Нашата задача е да оценим дали провеждането на тези избори е прозрачно и в съответствие със законовите разпоредби, заяви за БТА Тана де Зулуета, ръководител на мисията за наблюдение на изборите в България, която проследи гласуването в столичното 38-о училище.


Искаме да видим как работи на практика машинното гласуване, посочи тя и уточни, че представителите на организацията проследяват гласуването не само в София, но и в страната. След края на изборния ден ще наблюдаваме преброяването на гласовете, което с машинното гласуване би трябвало да е бързо, отбеляза Тана де Зулуета.


Следим новините за това къде има проблеми с машинното гласуване, наблюдаваме как се разрешават тези проблеми, каза тя. Има протокол какво се прави в такива случаи и ние ще следим дали се спазва, допълни ръководителят на мисията.


Основните изводи от мисията на ОССЕ ще бъдат оповестени на пресконференция утре.

Борисов: Как не ни затвориха, как не ни убиха

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Дневник


"Гласувах за единствената демократична партия, защото доживях Европа да види избори по венецуелски, по мадурски", заяви след като гласува лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Гласуването му беше излъчено в профила му във "Фейсбук".


По думите му изборите, особено в чужбина, са откраднати, нарушенията са множество, а Централната избирателна комисия бездейства. В отговор на въпрос обаче добави, че ГЕРБ няма да иска касиране въпреки безобразията, защото "трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера и съдържание".


Борисов съобщи, че има сигнали, че в чужбина и особено в Турция машините за гласуване се манипулират от техници, които не са български граждани, а "другите партии" цяла седмица са купували гласове в ромските махали.. "В Бурса уж специалист, бам- бам картичките.." описа сигнала той. "С часове висят хората по опашките, ЦИК спи, .хиляди жалби, спрени машини, няма ток, няма хартия, тотален хаос. Цяла седмица терор навсякъде, " описа оценката на ГЕРБ за хода на изборите той


Борисов, който и преди в критични политически моменти се е оплаквал, че има заплаха за живота му, и днес заяви, че е благодарен, че властите са го оставили жив и не са го арестували. "Аз съм благодарен на господ, че ни оставиха живи, как не ни затвориха, не ни убиха... Те са деветосептемврийци, даваха на прасетата хората - същите те."


Президентът се надява започналите промени да станат необратими

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Лили Тоушек


Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно, а младите виждат своето бъдеще, за държава, която принадлежи и работи в интерес на обществото, а не на скрити кръгове. каза президентът Румен Радев след като гласува.


Той изрази надежда, че партиите са си извадили своя урок и ще подходят по-конструктивно и отговорно, за да бъдат на висотата на очакванията на гражданите. Неколкократно призова българските граждани да участват масово в днешните избори за нов парламент, защото "това е не само мярката да преодолеем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас, а и начинът да осъзнаем, че ако искаме легитимно, стабилно правителство и парламент, ние да го направим с всеки глас".


Държавният глава благодари на изборната администрация и органите на реда за усилията "да се справим
най-сетне с уродливото явление на българската демокрация - купения и корпоративния вот".


Да се справим най-сетне с уродливото явление на българската демокрация - купения и корпоративния вот.


Румен Радев,

Президент на България


"Излезте и гласувайте! Когато имаме висока активност, ще имаме стабилен парламент, който да роди енергично предвидимо правителство. Очаквам започнатите промени към по-добро да бъдат необратими", добави Радев.


В отговор на въпрос на македонски журналист президентът каза, че политиката на България спрямо Северна Македония не зависи от това кой е на власт.


В пет секции хартиената бюлетина ще замени машинния вот

С началото на изборния ден започнаха и сигналите за нарушения и проблеми в различни секции в страната като основните проблеми са свързани с машинното гласуване. Над 10 са местата, където има проблем с машините в страната. За пет от тях ЦИК вече е решила, че се преминава към гласуване само с хартиени бюлетини. За останалите предстои да се вземе решение. От няколко районни комисии е постъпила информация, че машините не са проработили тази сутрин. Към момента няма сериозни сигнали и жалби за изборни нарушения.


Подробности четете тук.

Премиерът призова гражданите да покажат отговорност към управлението като гласуват

Стефан Янев

© Велко Ангелов

Стефан Янев


"Днес е поредната дата, на която ние като граждани трябва да покажем нашата отговорност към конструирането на политическата власт чрез гласуване. Да покажем нашите желания и визии за отговорното, отчетно и прозрачно управление. От нас зависи бъдещето на страната, нейното икономическо развитие, социалните и здравните политики, достойните старини на нашите родители и бъдещето на младите поколения". Това заяви пред медиите служебният министър-председател Стефан Янев след като гласува.


Той изрази благодарност към всички, ангажирани с изборния процес. "Той протича нормално, но има малки проблеми, които се отстраняват", каза Янев и изрази убеденост, че всички органи на изпълнителната власт, съдебната система и изборната администрация работят в синхрон. "Има масово полицейско присъствие в цялата страна и ако има опити за купуване на гласове в деня на изборите, се надявам те да бъдат пресечени", добави премиерът.


Той изрази надежда да бъде съставено стабилно правителство, подкрепено от стабилно мнозинство, от каквото има нужда страната.

ЦИК ще брои контролно гласове от 1343 секции в България и 39 зад граница

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Георги Кожухаров


Разписките от машинното гласуване в 1343 избирателни секции в страната и 39 секции в чужбина, определени на случаен принцип, ще бъдат преброени контролно, реши Централната избирателна комисия.


Избирателните секции за контролно броене на разписките ще бъдат определени от ЦИК до 16:00 ч. днес (11 юли) за тези в страната, след което районните избирателни комисии ще бъдат уведомени незабавно кои са определените секции. Секциите за контролно броене на разписки в чужбина са определени вчера (10 юли).


Според указанията на ЦИК те трябва да извършат преброяване на контролните разписки от машинното гласуване. За избирателни секции с две машини за гласуване се осигуряват два протокола и един плик. След попълване на протокола членовете на СИК от определените секции изваждат контролните разписки и преброяват подадените гласове от машинното гласуване.


След преброяването, секционната комисия ще вписва резултатите в предадения им протокол, а членовете ще го подпишат. Пликът се запечатва и подписва от членовете на СИК. В секциите с две машини за гласуване контролните разписки от всяка машина се преброяват отделно и резултатите се вписват в отделен протокол. Двата протокола се поставят заедно в плика и не се разпечатват докато не стигнат в ЦИК.

Христо Иванов: Да обърнем нова страница

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че политическото обединение ще работи за работещо правителство, но не какво да е, а което да има волята и капацитета за дълбока трансформация на държавата.
Христо Иванов, Демократична България

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Иванов, Демократична България


"Да обърнем нова страница. България трябва да премине към същностна промяна, за да реализира пълния си потенциал. Изключително съм оптимистичен, просто трябва да си свършим работата", каза Иванов след като упражни правото си на глас.


Той призова хората да имат повече доверие към новия начин за гласуване, добави и че всички опити да се внуши страх и да се създаде хаос около изборния процес, са се оказали неуспешни. "Правим всичко възможно изборите да са честни и очаквам да са такива", каза съпредседателят на "Демократична България", но допусна, че са възможни някои корекции в Изборния кодекс в следващия парламент след като се види практиката..


Очаквам изненадващ резултат за "Демократична България" каза Иванов в отговор на въпрос.


Доган гласува мълчаливо, Карадайъ призова за връщане на демокрацията

Ахмед Доган гласува тази сутрин в София с машина.

© Юлия Лазарова

Ахмед Доган гласува тази сутрин в София с машина.


"В България за последните 12 години виждаме, че има криза на държавността, демокрацията и отстъпление от правата и свободите. Ние от седем години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността в политиката, да се възстанови държавността и демокрацията". Това заяви след като гласува в Кърджали председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от Нова телевизия. Той повтори предизборния партиен слоган за рестарт на държавността, "защото виждаме, че демокрацията е едно такова явление, което веднъж отвоювано не е завинаги". Добави, че възстановяването на демокрацията не може да стане с недемократични средства и инструменти.


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува с машина тази сутрин в София без да направи изявление.


Нинова призова за работещ кабинет и мерки срещу инфлацията

Жител на Студентския град пресрещна лидера на БСП с молба да се реши инфраструктурен проблем на района. Тя се ангажира да намери решение.

© Дневник

Жител на Студентския град пресрещна лидера на БСП с молба да се реши инфраструктурен проблем на района. Тя се ангажира да намери решение.


Трябва да се направи кабинет, защото предстоят важни решения за бюджета за следващата година, за плана за възстановяване и устойчивост, нужна е и реакция срещу повишаването на цените чрез повишаването на доходите. Това минава през редовен парламент и правителство, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова след като гласува рано сутринта.


Тя се обяви и за правова държава, която се управлява от институциите, а не от скрити кръгове.


Нинова прогнозира по-ниска избирателна активност, но и по-добър резултат за БСП спрямо изборите на 4 април. Отклони обаче въпросите за евентуално участие на партията в следизборни коалиции.


Лидерът на БСП призова хората да гласуват, добави че е гласувала с машина и е било много лесно.


Изборният ден по света ще продължи 32 часа

Снимката е от секцията в Оукланд

© МВнР

Снимката е от секцията в Оукланд


Първите две секции, в които започна изборният ден, бяха в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Това стана в 22:00 часа българско време на 10 юли. Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия, съобщи Министерството на външните работи. .


Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.


Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции.


Сънародниците могат да гласуват в различни краища на света – от Токио в Япония и Сургут в Сибир в Русия, през Нигерия и Република Южна Африка, до Баваро в Доминиканската република и Аржентина.


Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715, а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714

Гласуването в страната започна в 7 ч.

Избори 2021: Първият вот предимно с машини приключи с половин процент повреди (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Днес българските гласоподаватели избират депутатите, които ще ги представляват в 46-ия парламент.


Според избирателните списъци имащите право на глас са 6 711 048. Кандидати за депутати са издигнали 23 партии или коалиции. За първи път в големите секции - с 300 и повече избиратели, ще се гласува само и единствено с машини.


Гласуването на територията на България започна в 7 ч. и ще приключи в 20 ч.


Заради извънредната епидемична обстановка отново трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK