На живо

След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

© ДневникБезпрецедентно ниска избирателна активност, повторение на предишния парламент с шест политически играчи и невъзможност т.нар. "партии на протеста" да формират мнозинство от 121 гласа, осигуряващо им възможност за съставяне на правителство - това е резултатът от предсрочните общи избори в България на 11 юли.


За първи път, откакто се явява на парламентарни избори, ГЕРБ ще завърши на втора позиция, сочат социологическите прогнози за гласуването в България. Лидерската позиция е за партията на тв водещия Слави Трифонов - "Има такъв народ". "Демократична България" бележи ръст на гласовете в сравнение с редовните избори през април и е на път да измести БСП от третото място. Разликата между двете формации е минимална, с превес за левицата, но това е преди отчитането на гласовете от чужбина, където коалицията се класира втора преди три месеца. ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" повишават леко резултатите си.


Прогнозите дават засега 112 депутатски мандата на "партиите на протеста" - с девет по-малко от необходимите. В същото време прогнозите на партийните централи са, че този път ще бъде направен по-сериозен опит за сформиране на правителство. Според заявките на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" всякакво взаимодействие с доскоро управлявалата партия ГЕРБ са изключени. Другите потенциални партньори - БСП и ДПС, обаче заявиха в изборната нощ, че вече не са готови да дадат безусловна подкрепа, каквато предлагаха през април, а настояват за преговори и обсъждане на приоритети.
Ключовият въпрос през тази нощ ще бъде колко допълнителни гласове и депутатски мандати ще донесат на партиите гласовете от чужбина. За утре сутрин пък е насрочено изявлението на "Има такъв народ" - формацията, която се очертава първа да получи мандат за съставяне на кабинет, от което се очаква да стане известно какви ще са първите стъпки към формирането на ново управление на страната.


Хронология на изборната нощ вижте в статията на "Дневник".

Първи резултати от изборната комисия и гражданското броене на гласовете


Първите официални резултати започват да се появяват на сайта на Централната избирателна комисия. Засега при обработени 21.63% на протоколите от секционните комисии разпределението на гласовете е:

  • "Има такъв народ" - 25.99%
  • ГЕРБ - 24.14%
  • БСП - 13.95%
  • "Демократична България" - 13.13%
  • ДПС - 5.82%
  • "Изправи се! Мутри вън" - 5.51%
Вече има и първи данни от паралелното броене на гласовете, което се извършва на гражданската платформа "Ти броиш". То се извършва според данните, подавани от застъпници и членове на секционни избирателни комисии. Данните могат да бъдат следени тук.

И обобщението на изборите от карикатуриста на вестник "Сега" Христо Комарницки:


Висока активност на остров Лимнос

379 са действително подадените бюлетини в една от избирателните секции в южната ни съседка Гърция, тази на остров Лимнос. Зам.-председателят на секцията на острова Емил Олованов съобщи за "Дневник", че 74,7% от подадените действителни бюлетини са за "Демократична България", 8,7% - за ГЕРБ, 8,4% - за "Има такъв народ" и 2,11% - за "Изправи се! Мутри вън!".


Гласуването там е било само с хартиени бюлетини. Изборният ден на остров Лимнос е преминал спокойно, без сериозни проблеми и при изключително добро съдействие от страна на местните власти. От секцията отчитат и, че голям процент от предварително подалите заявление за сформиране на секцията, в крайна сметка са упражнили правото си на вот. Към 17 ч., няколко часа преди края на изборния ден около 70% от всички 80 души, падали заявление, са пуснали своята бюлетина в урната.


След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

Най-много от хората със средно образование са гласували за ГЕРБ и "Има такъв народ"

Най-голям процент от висшистите са гласували за ГЕРБ, "Демократична България" и "Има такъв народ", показват профилите на избирателите, направени от социологическата агенция "Алфа Рисърч" след анкети на изхода на избирателните секции на 11 юли. Най-много от хората със средно образование са дали своя вот за ГЕРБ и "Има такъв народ". Подробности - тук.


Как е разпределен вотът по пол - тук
Вотът по възраст - тук
Кога са взели решението си избирателите - тук

"Има такъв народ" печели предсрочните парламентарни избори с 23.2%, според 100% паралелно преброяване на "Галъп".


ГЕРБ е с 22.9%, БСП с 14.2%, "Демократична България" е четвърта сила с 13.2%. В парламента, според данните, влизат още ДПС с 11.4% и "Изправи се! Мутри вън!" с 5.1%. В мандати това означава 62 за "Има такъв народ", 61 – ГЕРБ, 38 – БСП, 35 - "Демократична България", 30 – ДПС, 14 - "Изправи се! Мутри вън!".


Под нужните 4% за участие в 46-ото Народно събрание остават "Българските патриоти" с 3%, "Възраждане" - 2.8%, "Българско лято" - 2.1%, "Ляв съюз за чиста и свята република" - 0.3%, за други партии са гласували 1.8%. Подробности - тук.

МВР отчете почти 60% ръст на сигналите за изборни нарушения

От началото на предизборната кампания до 22 ч. днес в МВР са получени общо 1139 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това е ръст на нарушенията с 59.3% в сравнение със същия час на 4 април, съобщи МВР.


След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

© Цветелина Белутова, Капитал


От ведомството уточняват, че са съставени 10 176 предупредителни протокола на хора, за които е имало достатъчно данни и се е предполагало, че ще извършат престъпления или нарушение на обществения ред. Това е увеличение от 519.4 % на сходните протоколи в изборния ден преди три месеца.


Оперативната обстановка в зоните за отговорност на ГКПП е нормална. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите, съобщава МВР.

Слави Трифонов ще говори утре в 11ч.

Лидерът на "Има Такъв народ" Слави Трифонов ще направи изявление утре в 11 ч. в ефира на телевизията си "Седем осми", съобщи репортер на БНТ, като се позова на информация от партийната централа.


След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

© Дневник


"Има такъв народ" вече поведе в изборния резултат в социологическите прогнози при паралелното преброяване на гласовете. партията изпреварва ГЕРБ, макар и с по-малко от един процентен пункт. Резултатите досега обаче не включват гласовете от чужбина, при които през април Трифонов и формацията му бяха лидери. Очаква се те да са известни преди изявлението на Трифонов утре.


Заявка, че очакват гласовете в чужбина и разчитат на тях, за да осъмнат като победители в изборите направиха и съпартийци на Трифонов по-рано тази вечер в предаване, отново по тв "Седем осми", водено то зам.-председателя на партията Тошко Йорданов. Подробности - тук.


"Демократична България" печели в София, ДПС - в селата

Обединението "Демократична България" се ползва с най-голяма подкрепа в София - 29% от гласувалите, сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" на базата на анкети на изхода на избирателните секции. На второ място в столицата е ГЕРБ с 20%, следват "Има такъв народ" - 19%, БСП - 13%, "Изправи се! Мутри вън!" - 6, "Българските патриоти"- 2%, "Възраждане" - 2%, ДПС - 1%, за други партии - 8%. Подробности - тук


Бойко Рашков за обвиненията на ГЕРБ: Говорят несвързано

Когато някой започва да губи, той отклонява общественото внимание от важното за деня - така министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отговори пред Би Ти Ви на изявленията на ГЕРБ от по-рано днес, че прави кампания в полза на други политически сили. Повод беше интервю на министъра в изборното студио на "Дневник".


"Когато една партия започва да губи политическа почва под краката си, започва да говори несвързани неща, безсмислени, защото иначе трябва да обясни на какво се дължи това. На какво се дължи, че само за 2 месеца те губят такъв електорат, който им отнема 15 или 20 депутати от бъдещия парламент, така че аз не се интересувам от това какво са казали на брифинг представители на ГЕРБ", каза Рашков. Повече подробности тук.

ДПС има две условия за подкрепа

След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа


ДПС поставя две условия за да даде подкрепа на следващите управляващи, заяви на брифинг председателят Мустафа Карадайъ. Първото е възстановяване на нормалността в политиката на демокрацията. "Това значи държавните органи да функционират по законите и Конституцията в услуга на българските граждани и в помощ на бизнеса, а не да са бухалка срещу бизнеса и гражданите", поясни той.


Второто условие, по думите му, е ясна програма за ускорено развитие на страната на база приоритетите на ЕС.


Като ключов проблем на днешните избори ДПС вижда ниската избирателна активност, която обяснява от една страна с нетипичния сезон, а от друга - с въвеждането на машинно гласуване.


От думите на Карадайъ се разбра, че ДПС има резерви към управлението, започнало след изборите на 4 април, защото вместо да разгражда модела на ГЕРБ прилагало формулата "Стани да седна".


На въпрос как се е отразила подкрепата, която ДПС докрай демонстрира към бившия си депутат Делян Пеевски, попаднал под санкции от САЩ, Карадайъ отговори, че нито е попречила, нито е помогнала. "Може би някои хора се опитаха да използват тази тема като инструмент в изборите, но не мисля, че ни е попречила или помогнала", каза председателят на ДПС. Добави, че движението е запазило относителния дял избиратели на фона на общия спад на активността.

Безусловната подкрепа оттегли по-рано тази вечер и Корнелия Нинова. Според прогнозата на агенция "Алфа Рисърч" при 70 % завършено паралелно преброяване на гласовете "партиите на протеста" имат общо 111 гласа и не им достигат 10 до нужните 121 за мнозинство, което да осигури избор на кабинет и подкрепа за работата му.

Видео от брифинга на ДПС:


"Алфа Рисърч": Трифонов изпреварва ГЕРБ при паралелното преброяване

"Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов повежда в резултата при паралелното преброяване на гласовете България, сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч". При завършено 70 на сто от паралелното Трифонов вече има 24 % от гласовете при 22.3 в прогнозните резултати в 20 ч. и измества ГЕРБ от челната позиция. БСП изпреварва "Демократична България" и стига до третото място, а ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" запазват близки до предходните резултати. Подробности - тук.

ГЕРБ предрече кабинет тип "Беров" и неуспешно управление с години

Какъвто и да е резултатът от изборите, се очертава коалиция на протестните партии с ДПС или БСП, каза Тома Биков от ГЕРБ по време на първия брифинг на партията след края на изборния ден. Той се проведе в отсъствието на лидера Бойко Борисов.


След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

© Дневник


Според Биков следващото правителство няма да носи политическа отговорност, мин.-председателят също и се очертава от типа "Беров" или "Орешарски". "В по-близката история такива правителства завършват с крах", каза Биков. По думите му има два варианта - задълбочаване на кризата или задкулисно управление във формат, договарян в задкулисието. "Не виждаме никакъв потенциал България да има успешно управление в следващите месеци, може би години".


Зам.-председателят на партията Томислав Дончев благодари на гласувалите, защото това се е случило на фона на хаоса, усилията да бъдат разколебавани и сплашвани.

"Какъвто и да е резултатът – съвсем първи, по-малко първи, за нас е постижение, защото го имаме след двумесечни опити да се впрегне целият ресурс на държавата – правителството, МВР, службите, да се представим по-зле. Опитите за изчегъртване са неуспешни. Няма нищо по-тъжно и безполезно от използвана стъргалка", каза Дончев.

Още по темата - тук. Вижте видео от брифинга:


Нинова не смята да подава оставка, иска преговори за подкрепа на кабинет

Корнелия Нинова

© Юлия Лазарова

Корнелия Нинова


Резултатите от предсрочните избори доведоха до същата конфигурация в парламента и ако този път т. нар. "партии на протеста" наистина искат правителство, ще им се наложи да водят диалог с някоя от останалите партии, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в първото официално изявление от името на левицата сред днешния вот.


Нинова обаче подчерта, че този път "Има такъв народ" не може да разчита на безусловната подкрепа, която левицата ѝ предлагаше след вота на 4 април. "Ако искат подкрепа, ще трябва да ни поканят на разговори да говорим за политики", каза Нинова. Тя се обяви за редовно правителство, тъй като хората са се поуморили, а има належащи въпроси за решаване като бюджет, план за възстановяване и развитие, увеличаване на доходите и т.е.


Въпреки че БСП може да завърши изборната надпревара като четвърта политическа сила, изпреварена от "Демократична България", Нинова коментира, че въпросът за оставката й не стои, тъй като предстояли по-важни неща - свикване на парламент и преговори за правителство. Подробности - тук


Вижте видео от брифинга:


ГЕРБ също ще направи изявление пред медиите. Лидерът и бивш премиер Бойко Борисов не участва в него.

Манолова обеща публични преговори между "партиите на промяната"

Не е достатъчно да изгоним мутрите, важно е хората да усетят промяната, а това ще стане с работещо правителство - това заяви пред Би Ти Ви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!". По думите й с гласовете от чужбина със сигурност ще има разместване на подредбата на партиите, "но едно вече е ясно – че ГЕРБ не е хегемон и след 13 години вече е време и е възможно друго управление".


Мая Манолова

© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова


"ГЕРБ няма да управлява повече, а простата аритметика показва, че ние - новите опозиционни политически формации, които ще донесем промяната - сме повече. ГЕРБ си отидоха окончателно", каза Николай Хаджигенов от коалицията.


Според Манолова сега политиците трябва да преодолеят егото си и да съставят правителство.Тя уточни, че разговори не са водени до момента и никой не е правил договорки и планове за бъдещо управление.

Каракачанов пожела на следващия парламент да състави правителство

"Всеки може да се досети за причините" - така лидерът на ВМРО Красимир Каракчанов отговори на въпрос защо коалицията "Българските патриоти" (ВМРО, "Воля" и НФСБ) има по-нисък резултат от самостоятелния на партията през април. Той обаче отказа да уточни какво има предвид.


На изборите на 4 април ВМРО спечели 3.64% и остана извън парламента. Сега обединението, партиите в което участваха или подкрепяха правителството на ГЕРБ до месец май тази година, отново не прескача 4-процентната бариера.


Трябва да има стабилно правителство, избрано от парламента, а не служебно, което не носи пред никого отговорност


Красимир Каракачанов,

лидер на ВМРО


Пред Би Ти Ви Каракачанов определи резултата на обединението като недобър. "Така, както е решил, българският народ, така ще се развива държавата. Пожелавам на новия парламент да успее да намери кураж и да направи правителство. Тази политическа криза не може да продължава вечно", заяви Каракачанов.

Повечето от участниците в парламента засега отказват изявления до официални резултати

Повечето от политическите формации, които прескочиха 4-процентната бариера и ще участват в следващото Народно събрание, запазват мълчание по прогнозните резултати и възможностите за бъдещо управление. До момента единствено съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов говори пред медиите.


БСП е обявила брифинг в 21 ч.


Христо Иванов: резултатите показват дълбоко преструктуриране на политическия живот

Христо Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Иванов


"Самият факт, че "Демократична България" изпреварва ДПС и се доближава до БСП, т.е. до третото място и възможността да получи мандат за съставяне на правителство, вече показва дълбоко преструктуриране в политическия живот", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в интервю за Би Ти Ви, след като стана известно, че екзитполове поставят обединението на четвърто място след ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП.


Иванов направи уговорката, че това са предварителни данни. По думите му трябва да се намери диалог за формиране на кабинет, а обединяващото между партиите може да бъде консенсусът за дълбоката реформа в правосъдието. Още от изявлението му - тук.


"Най-нормалното е да започнем разговори с "Има такъв народ" за политики и формиране на кабинет", каза пред БНТ пък кандидат-депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева. Тя добави, че в момента няма консултации с формацията на Слави Трифонов, но не определи това като липса на диалог, а като отсъствие на вззаймодействие, каквото очакват от "Демократична България" - експертен разговор за политики. Според нея такъв ще има след като се види окончателното разпределение на силите и няма как да има друго развитие.

В парламента вероятно ще има шест партии, като победителят в предсрочните парламентарни избори и заемащите трето и четвърто място е трудно да се посочи на база на анкетите на изхода на избирателните секции, показват данните на агенция "Тренд", съобщени по "Нова телевизия".


Според социолозите ГЕРБ водят с 23.6%, докато "Има такъв народ" е с 23 на сто. БСП е с 14.4%, а "Демократична България" има 13 на сто. Петата позиция след изборите е за ДПС (8.9%). Последната партия, която влиза в парламента, според "Тренд" е "Изправи се! Мути вън!", като те получават 4.9%. Партиите на протеста няма да имат мнозинство, те ще разполагат вероятно със 114 места. Ще им трябва подкрепа или на БСП, или на ДПС, за да съставят кабинет

И според "Маркет линкс" ГЕРБ е първа политическа сила

ГЕРБ изпреварва "Има такъв народ", сочат данните на социологическата агенция "Маркет линкс" след анкети на изхода на избирателните секции на 11 юли.


ГЕРБ е с 23%, "Има такъв народ" с 21.7.%, следвана от БСП с 14.7% и "Демократична България" - 13.5%. В парламента влизат още ДПС с 10.4% и коалицията "Изправи се! Мутри вън" - 5.1%.


Под 4-процентната бариера за влизане в парламента остават "Българските патриоти" с 3.1% и партия "Възраждане" - 2.4%, сочат данните на "Маркет линкс".

Голямата изненада е ниската избирателна активност


Голямата изненада на предсрочния парламентарен вот е ниската избирателна активност - едва 38.5 на сто по прогнозни данни на "Алфа Рисърч" 34.5% по данни на "Галъп" към 19 ч. За сравнение на редовния вот през април до урните отидоха 50.61 на сто. Това е ефект на повторния вот в кратко време, коментира пред БНТ социологът Боряна Димитрова, управляващ партньор в "Алфа Рисърч". По нейни данни правото си на глас са упражнили около 2.6 млн. българи при 3.3 преди шест месеца.


Ето каква е била избирателната активност на парламентарни избори в страната в последните години:


Фотофиниш за първото и третото място на изборите

Първите прогнозни резултати от предсрочните парламентарни избори в България очертават фотофиниш за първото и третото място. Доскоро управлявалата партия ГЕРБ засега има лека преднина пред "Има такъв народ", а БСП и "Демократична България" са с равни резултати на трета позиция, сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Агенция "Галъп" дава лек превес на БСП.


След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

© Дневник


Данните засега показват повторение на 45-ото Народно събрание с шест политически формации и без възможност на т.нар. "партии на протеста" да съберат необходимите 121 гласа за мнозинство в парламента, което да им позволи формиране на правителство и подкрепа за работата му. Те обаче са от анкети само в България и не включват вота от чужбина, който може да промени резултатите. На изборите на 4 април "Има такъв народ" и "Демократична България" бяха първи политически сили.


Повече за първите резултати и разпределението на мандатите четете тук.


Още за резултатите според "Галъп" - тук

Първите прогнозни резултати от изборите се очаква да бъдат обявени около 20 ч., когато по закон приключва изборният ден в България. При опашки пред секциите на места той може да бъде удължен, но с не повече от час. В чужбина гласуването се очаква да продължи до 6 ч. сутринта на 12 юли, като последни ще гласуват българите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.


Официални данни - макар и неокончателни, Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да публикува през нощта. Очакванията са този път данните за гласуването да станат известно по-рано от обичайното, тъй като на повечето места няма да се броят бюлетини и да се попълват протоколи, а ще отпечатва директно документ от машината. По решение на ЦИК в част от секциите ще бъдат контролно преброени хартиените разписки от вота, за да се провери дали отчетените гласове съвпадат с тях.


По закон


крайният срок за обявяване на окончателните резултати


от изборите и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание е 15 юли, а за имената на депутатите - 18 юли.

Обявената от Централната избирателна комисия активност към 16 ч. е 27.2%, като по официални данни към този момент до урните са отишли 1 789 600 избиратели. На 4 април към 17 ч. до урните бяха отишли 39.8 на сто от избирателите - 2 621 909 души.

Коментари на резултатите и прогнози за бъдещото управление на България следете в изборното студио на "Дневник":


В рамките на три месеца България за втори път гласува за Народно събрание в опит да бъде постигнато мнозинство, което да излъчи правителство и да осигури подкрепа за работата му.


Вотът е различен от всички досега заради масовото използване на машини - с устройства се гласува в над 9 хил. секции в страната и в близо 300 в чужбина. В малките секции с под 300 избиратели - в селата в страната и на много места в чужбина - и този път избирателите пускаха хартиени бюлетини. През деня заради непреодолими проблеми с машините още към 50 секции преминаха към традиционния начин на подаване на гласовете.


След вота: "Партиите на протеста" пак нямат мнозинство за кабинет, БСП и ДПС вече отказват безусловна подкрепа

© Надежда Чипева, Капитал


За втори път парламентарните избори се провеждат при засилени противоепидемични мерки срещу коронавируса, включващи редовна дезинфекция на секциите, задължително поставяне на маски и допускане на по-малко избиратели в изборните помещения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK