"Чакаме гласовете от чужбина": "Има такъв народ" даде заявки за новия парламент

Стопкадър от телевизия "Седем-осми"

© Дневник

Стопкадър от телевизия "Седем-осми"В отсъствието на лидера Слави Трифонов "Има такъв народ" обяви по партийната телевизия "Седем осми" намеренията си за работа в 46-тото Народно събрание. Форматът бе разговор между зам.-председателя на партията и кандидат-депутат Тошко Йорданов с претендентите за народни представители Ива Митева (която бе председател на предишния парламент) и финансиста Любомир Каримански.


С думите, че "с удоволствие чака гласовете и протоколите от чужбина" Йорданов прогнозира, че "Има такъв народ" ще бъде първа политическа сила. С Митева и Каримански той обсъжда, че следващото Народно събрание трябва да направи Централната избирателна комисия (ЦИК) "експертна, да се спре с това партиизиране", да се промени закона за Националната служба охрана (НСО), както и да се направят промени в Конституцията, така че да се намалят правомощията на главния прокурор. За последното представителите на "Има такъв народ" прогнозираха, че може да се разчита на подкрепа на БСП.


С публикация в профила си във "Фейсбук" Слави Трифонов определи, че тези избори са били най-честните досега и обяви, че в понеделник (12 юли) ще съобщи "какво ще направи "Има такъв народ".


"Вече се диша по-леко"
Представителите на "Има такъв народ" не коментираха първоначалните социологически данни, според които т. нар. партии на протеста ("Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!") не могат да формират стабилно мнозинство в парламента, но от изявленията им се разбра, че и в бъдещото Народно събрание биха работили заедно.


Първите законодателни инициативи на "Има такъв народ" биха били да променят Изборния кодекс в частта, която засяга формирането на ЦИК. По думите на Ива Митева съставът на комисията трябва да бъде намален до най-много девет души, като изборът им да не зависи от политическите партии, а да бъдат експерти, като така комисията щяла да е по-независима. "Няма никаква гаранция, че ние няма след години да изтрещим и да си сложим партийни членове, които да правят каквото трябва за нас", аргументира Тошко Йорданов.


Най-важното от изборната нощ, включително първите резултати и реакции - тук
За първите резултати четете тук


Бе посочено и, че партията на Слави Трифонов ще внесе промени за начина на работа на НСО, за да колите на службата возят представителите на държавата само в работно време. Ива Митева заяви, че в началото на следващия парламент ще има закрито заседание на някоя от парламентарните комисии. На него следва да бъде изслушан началника на НСО кои са хората с охрана. Митева твърди, че има данни, че от охрана се е възползвала по време на предишното Народно събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ), като изрази съмнение, че тя "има повод да се чувства заплашена".


За първи път "Има такъв народ" заяви, че може да се разчита на подкрепата на БСП (включвана досега към т. нар. партии на статуквото) при инициатива за промени в Конституцията. С тях ще се цели да се направят промени в съдебната система, които да засегнат работата на главния прокурор.


След разговора с Митева и Каримански Тошко Йорданов се събра с останалите сценаристи в "Седем-осми", като коментираха общо резултатите от изборите. Изразиха убеденост, че "Има такъв народ" ще е първа политическа сила" и затова смятат, че "вече се диша по-леко". В 22 часа сценаристите (голяма част от които са кандидат-депутати) пожелаха на зрителите приятно гледане на финала на Евро 2020.


Акценти от изборното студио на "Дневник" четете тук


Водещи са кандидат-депутати


Редица медии имат продължителен ефир в изборните ден и нощ, но програмата на "Седем-осми" се различава от останалите в няколко аспекта: пълно отсъствие на междинни данни за резултати и избирателна активност - в стила на медията и нейните автори е да отричат социологическите проучвания.


Освен това, по-голямата част от предаването "Парламентарни избори 2021", което започна в 14 ч. и продължи около осем часа, бе водено от сценариста, зам.-председател на "Има такъв народ" и водач на листите на партията в Пловдив и Пловдив-област Тошко Йорданов, от репортера и водач на листите в Пазарджик и Перник Станислав Балабанов, както и от сценариста и водач на листите в Ямбол и в 25 МИР в София Филип Станев. От ефира зрителите бяха призовани на няколко пъти да гласуват, акценти бяха и критиките към управлението на страната през последните години.


Третият аспект, който отличава програмата на "Седем-осми" в изборния ден (и не само), е пускането на патриотични песни в аранжимент на "Ку-ку бенд", както и бе излъчена и версия на популярната поп-фолк песен "К**ви, сбогом", изготвен от екипа на телевизията. Припевът му гласи: "Мутри, сбогом! Няма вече шкафчета, кюлчета! Бойко и Каскета са мафия! Хайде да ви нема! Мутри, мутри, сбогом! Мутри, мутри сбогом!".


Как премина изборния ден четете тук


Слави Трифонов на предишните избори


В изборния ден на 4 април, след като стана известно, че "Има такъв народ" е втора по резултат политическа сила, лидерът Слави Трифонов се изяви единствено с публикация във "Фейсбук", с която съобщи, че се е изолирал, защото има симптоми на COVID-19. В краткия живот на 45-тото Народно събрание заболяването и последствията от него бяха сочени като причини за отсъствието на тв водещия от парламентарните заседания.


И в предишната, и в изминалата предизборна кампания Трифонов имаше единични публични участия - през март около час и половина партийният лидер отговаря на въпроси на почитатели по телевизия "Седем-осми", като събитието се излъчваше и във "Фейсбук", както и изпя песен на концерт в навечерието на деня за размисъл. През юни пък Трифонов отговаря на въпроси на студенти, като срещата бе достъпна само за хора със студентски книжки, а начинът на излъчване бе идентичен.


В изминалата предизборна кампания значително по-активно бе участието на някои от основните фигури в "Има такъв народ" по медиите. (Интервю на "Дневник" с главния секретар на партията Виктория Василева четете тук; Интервю на "Капитал" с председателя на 45-тото Народно събрание и настоящ кандидат-депутат Ива Митева четете тук)Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK