Поредният сигнал срещу Гешев като наследство за 46-то Народно събрание

Изпълнимото - поне първоначално - би било промяна в Закона за съдебната власт, така че да бъде вкаран в ясни граници надзорът за законност, за да не бъде превратно упражняван спрямо изпълнителната власт и бизнеса.

© Юлия Лазарова

Изпълнимото - поне първоначално - би било промяна в Закона за съдебната власт, така че да бъде вкаран в ясни граници надзорът за законност, за да не бъде превратно упражняван спрямо изпълнителната власт и бизнеса.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Измина година от началото на протестите срещу действията на главния прокурор Иван Гешев в президентството. В контурите на политиката това предизвика сериозни политически движения, но до исканата оставка на главния така и не се стигна. И ако в политиката разместванията се случват по неписани социални закони и предполагат предимно волята на гражданите, то правните последици изискват строги правила, предвидимост и са далеч по-трудни. А в българското общество от 30 години няма изпълними правила за освобождаване на главния прокурор, проблемите са ясно определими, предложили сме и решения (виж тук).


Споменавайки въпросната годишнина, в нейното навечерие служебният министър на МВР Бойко Рашков съобщи, че разполага с материали, които дават основание за процедура за предсрочно освобождаване и ще бъдат предоставени на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Стоилов, от своя страна, като член по право на ВСС, може да инициира предсрочното освобождаване пред съдебния съвет. Засега се очертава, ако това се случи, да остане едно следизборно "наследство" за новата власт след парламентарните избори.
Как биха се развили нещата


Конституцията предписва освобождаването на действащ съдия, прокурор и следовател, когато има съмнение за професионалните и нравствените му качества, да се извършва на две основания (в сигнала на Бойко Рашков може да има данни и за двете):

 • влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление
 • тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

При първото обстоятелство


сигналът на Рашков ще се сблъска с доминиращото положение на главния прокурор над всички редови прокурори, което го поставя в ситуация, в която срещу него на практика не може да бъде извършено пълноценно разследване при съмнение за извършено престъпление.


В допълнение към това дългогодишният хроничен проблем с липсата на реална възможност за отстраняване на главния прокурор в момента има влошаващи се симптоми и те се наричат прокурор по разследването на главния прокурор. Въведената от ГЕРБ и "патриотите" фигура в края на мандата на 44-то Народно събрание бе частично атакувана от президента Радев пред Конституционния съд (КС). КС отмени някои от разпоредбите в закона и го лиши от редица правомощия, но той все пак още съществува като фигура.


Ако се стигне до сигнал за извършено от главния прокурор престъпление, този неработещ инструмент ще трябва да бъде използван, обаче след отмяната на КС ясни процедурни правила как това да се случи също няма, актовете на потенциалния надглавен отново ще са под контрола на Гешев. Към настоящия момент няма и проведен избор за такъв, а това значи още време за Гешев, в което той избирателно и произволно да прилага наказателната принуда спрямо потенциални нови лица от властта. Потенциално наказателно преследване срещу Гешев отново ще бъде отведено в задънена улица и ще разберем, че този акт на ГЕРБ и "патриотите" не е бил случаен, а има предварително заложена цел.


Накрая Гешев ще остане на власт, преутвърдил мощта си. Стоящите зад кандидатурата и избора му политически сили ще имат силен лост за възпиране на каквито и да било реформи на едно бъдещо управление.


При второто основание


относно неизпълнението на задълженията и видимо проблемния нрав на Гешев ВСС няма правомощията да разследва и да установява факти и затова трябва да се обърне към Инспектората към ВСС (ИВСС), който да извърши проверката и събере доказателства. Този орган в момента е в едно доста нелегитимно и висящо състояние предвид факта, че мандатите и на инспекторите, и на ръководителката му изтекоха още в началото на 2020 г., а партиите на статуквото в 44-ото Народно събрание не проведоха задължителния избор в нарушение на конституцията.


През годините сегашният състав на ИВСС, оглавяван от Теодора Точкова, показа една безкрайна лоялност и към Сотир Цацаров, и към Иван Гешев. Не можем да очакваме чудеса от тях, а по-скоро да потвърдят тази своя лоялност. Дори и да свършат необходимото, се връщаме във ВСС, който все пак трябва да произведе решение за предсрочно освобождаване на Гешев. В съвета Гешев има твърдо мнозинство, което не би му се противопоставило, а така няма как да бъдат събрани необходимите 17 гласа за освобождаването му.


Ако все пак едно ново мнозинство в следващия парламент реши да се заеме с обществения проблем "Гешев" и изобщо с фигурата на главния прокурор


без промени в законодателството не би се постигнало нищо. Най-трудният път би бил ревизиране на конституционните текстове с цел преформатиране прокурорската колегия на съвета, за да се сложи прокуратурата и главния прокурор под засилен обществен надзор (виж тук). Но това е дълга битка с редица потенциални обрати (виж тук).


Изпълнимото - поне първоначално - би било промяна в Закона за съдебната власт, така че да бъде вкаран в ясни граници надзорът за законност, за да не бъде превратно упражняван спрямо изпълнителната власт и бизнеса (прокуратурата да не се меси в договорни отношения и да не дава постоянни указания за цената на тока). Също така въвеждането на ограничен съдебен контрол над отказа на прокурора да образува досъдебно производство, включително и в частност на актовете на прокуратурата по разследване на главния прокурор. Това би била една законосъобразна възможност за осигуряване на по-сериозна независимост на редовите прокурори и евентуално някой да се осмели да започна работа по преписка срещу Гешев.


Лошият сценарий е това, което вече е правено - с промяна в преходните и заключителни разпоредби в ЗСВ да се разпусне настоящият ВСС и да се избере нов с убеждението, че той би бил по-обективен, недоминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС, какъвто е настоящият, и би си позволил вот за освобождаване на Иван Гешев. Не че и настоящият ВСС не заслужава да бъде освободен - огромна част от състава му наистина го заслужава, но не е този способът за постигане на легитимни резултати, защото всяка следваща власт ще се чувства окуражена да прави същото.


В някои по-популистко крайни сценарии отново с изменения на ЗСВ може да се предвиди и директно освобождаване на Гешев, но това отново е противоправно и противоконституционно поведение и то би имало само медиен ефект. КС не би подминал такова законодателно поведение, при това с право.


Да не забравяме и трети вариант


Промяна в поведението на ВСС се е случвала неведнъж - например през 2010 г., когато ГЕРБ започна да окрупнява влиянието и властта си, верноподаниците на тройната коалиция в съвета много бързо промениха политиката си и станаха лоялни на новите управляващи. Можем да предположим, че сега ще наблюдаваме същата тенденция, като особено внимание трябва да отделим на хората на ДПС, което е незаобиколим фактор в съдебната система. Мнозинството на Гешев може и да не бъде толкова сигурно по някои въпроси, но Гешев е споделена отговорност на ГЕРБ и ДПС. И ако ДПС реши, то може да направи много в тази посока.


Ако Движението прецени, че Гешев е картата, която трябва да изтъргуват на политическата сцена, биха го направили, но това много сериозно би се разминало с конституционно установените правила. Именно тяхното изясняване и лесно и безпротиворечиво разписване и приложение следва да бъде висшата политическа цел след 11 юли. По това и ще разберем дали има промяна в политическото статукво или просто замяна на познатото с новото също.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Най-добре е да си подаде оставката но задкулисието няма да му разреши.
  И ще стане много напечено.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Нужно е да се изберат нови членове на инспектората към ВСС и да се направят промени в Закона за съдебната власт.
  Неуредиците по тези два въпроса трябва да се оправят.

 3. 3 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Само Шарлот Корде може да реши проблема "Гешев"

  Сам съм, други няма...
 4. 4 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Закриване на длъжността гл. Прокурор и бюрото за защита на 1. Заседание на нс. Ако има правителство ще направят нова служба

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Проблемът "Гешев" най-вероятно скоро ще бъде решен.

  Което не значи, че ще бъде решен и проблемът "главен прокурор".

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " Лошият сценарий е това, което вече е правено - с промяна в преходните и заключителни разпоредби в ЗСВ да се разпусне настоящият ВСС и да се избере нов с убеждението, че той би бил по-обективен, недоминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС, какъвто е настоящият и би си позволил вот за освобождаване на Иван Гешев. Не че и настоящият ВСС не заслужава да бъде освободен - огромна част от състава му наистина го заслужава, но не е този способът за постигане на легитимни резултати, защото всяка следваща власт ще се чувства окуражена да прави същото."

  Лошият, но май единствен работещ засега вариант, чрез който бързо да се освободим от гешевата чета в редиците на ВСС, след което да бъде прекратен предсрочно мандата и на самия каскет ! Така ще започнем чистене на сарайските калинки сред прокуратурата, което пък ще позволи тя да започне малко по малко да си върши работата срещу мафията у нас ! Истинската конституционна реформа ще отнеме поне половин година и е със неясен край, но задължително трябва да се предприеме , защото с подобна тотално превзета институция у нас, ОПГ-то няма как да бъде изчегъртано !

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Ако се стигне до третия сценарий, ВСС да се "превърти" и ориентира към новите сили, даже и Гешев да бъде сменен ( нещо небходимо), няма да е добър вариант.
  Редно е да се направят такива промени, че да няма значение кой ще е гл. прокурор - практиката показва, че досега всичките главни прокурори, с изключение на Велчев бяха много зле, а и самия Велчев, вън от това че се държеше като възпитан човек и беше видимо интелегентен човек, не си мръдна пръста да остави положителна следа.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  "Редно е да се направят такива промени, че да няма значение кой ще е гл. прокурор"

  Сългасен! Вероятно и това е била идеята, когато се създава институцията на гл. прокурор - да не бъде зависим от когото и да било. Но тази идея се изроди до абсолютно безконтролна институция, която дефакто стана зависима от задкулисието.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Значи, положението е безнадеждно.

 10. 10 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 415 Весело

  Аз гласувах за Тошко Йорданов, а ти българино?!

 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Г-н Слави Трифонов сложи политически чадър над
  Гешев, Цацаров и моделът КОЙ.
  Така, че забравете за съдебни и каквито и да са били други реформи.
  Гарантирано - от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK