Слави Трифонов: Няма да правим коалиции, предлагаме наше правителство (допълнена)

Сктийншот от телевизия "Седем-осми".

© Дневник

Сктийншот от телевизия "Седем-осми".Избори 2023

Партия "Има такъв народ" няма да прави коалиция с другите т. нар. партии на протеста ("Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън") и предлага свое правителство. Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в изявление по телевизия "Седем осми", излъчвано и на страницата му във "Фейсбук". Резултатите от изборите все още не са окончателни, тоест не е известно дали "Има такъв народ" ще е първа политическа сила и така да получи първа от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство.


Министрите на "Има такъв народ"


Слави Трифонов отново повтори тезата си, че следващите министри и премиер трябва да са "хора, които да имат морал, да говорят езици, да са завършили престижни университети, да са експерти". Сред предложенията на "Има такъв народ" някои имат и предишен опит в политиката, други са част от екипа, представен от формацията още преди редовните парламентарни избори на 4 април. Но по-голямата част от предложените за министри са неизвестни за широката аудитория.


Прави впечатление, че част от номинациите са свързани с управлението на Симеон Сакскобургготски. Това съвпада с предишни знаци, които Трифонов е давал за положителното си отношение към него: при срещата със студенти в Пловдив, партийният лидер обяви, че от Сакскобургготски е научил важността на това да е "господар на мълчанието".
По думите на тв водещия, в знак на приемственост, "Има такъв народ" е предложила на трима министри от служебния кабинет да продължат работа, но те отказали.


Става дума за министъра на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието проф. Николай Денков. Изброените от лидера на "Има такъв народ" номинации за министри, като сред тях липсва номинация за министерството на околната среда и водите, са:

- Мария Бойчинова, икономист и финансист - за министър на финансите


- Любомир Дацов, икономист и финансист - за министър на икономиката, бил е зам.-министър на финансите от 2003 г. до 2009 г. (по време на правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев)


- Наталия Митева, експерт по образованието - за министър на образованието


- Красимир Ненов, икономист и финансист - за министър на енергетиката


- Велислава Петрова, имунолог - за министър на здравеопазването


- Михаела Лашова, финансист и мениджър - за министър на регионалното развитие


- Христо Алексиев, магистър по икономика - за министър на транспорта, заемал е същия пост в служебното правителство с премиер Огнян Герджиков от 2017 г.


- Ивайло Кожухаров, експерт по туризъм - за министър на туризма


- Пламен Абровски, юрист - за министър на земеделието


- Теодора Генчовска, експерт по отбрана и въоръжените сили - за министър на отбраната


- Лилия Иванова, юрист - за министър на труда и социалната политика


- Станислава Армутлиева, музикален продуцент - за министър на културата


- Петър Илиев, юрист - за министър на правосъдието


- Радостин Василев, юрист - за министър на спорта


- Антония Валентинова, лекар - за министър (без портфейл) по ромските въпроси


- Ради Найденов, дипломат - за министър на външните работи, бил е на същия пост в служебното правителство от 2017 г.


- Николай Радулов, експерт по сигурността - за министър на вътрешните работи


- Николай Василев, икономист и финансист - за министър-председател. Той бе вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) в правителството на НДСВ, ДПС и "Новото време" и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.) в правителството на БСП, ДПС и НДСВ.


Още за предложените от "Има такъв народ" министри четете тук


След изборите на 4 април, когато "Има такъв народ" получи и веднага върна мандата за съставяне на правителство, номинацията на партията за премиер бе световният шампион по шахмат и депутат Антоанета Стефанова.


От детските градини до НАСА


След изброяването на предложенията за министри Трифонов назова общо и приоритетите на евентуалното правителство (ако бъде подкрепено от мнозинство в Народното събрание). Те варират в широки граници: от построяване на детски градини ("колкото трябва, толкова", обяви тв водещият) до приватизация на Българската банка за развитие (проблемите в която са основен приоритет на икономическия министър Кирил Петков) и изпращане на астронавти в НАСА.


В здравеопазването


Трифонов изброи като приоритети актуално коментирани пропуски в системата: построяването на "чисто нова детска болница", което е приоритет и на обединението "Демократична България", както и купуване на хеликоптери за т. нар. Спешна помощ по въздуха. И по двата приоритета служебното правителство е направило стъпки към реализирането.


В регионалното развитие


тв водещият посочи като от първостепенна важност "концесиониране и построяване на всички останали магистрали", като назова автомагистрала "Хемус": Ботевград- Видин - Велико Търново - Русе и даде заявка за магистрала "Черно море" от границата с Румъния, през Варна и Бургас, до границата с Турция.


В образованието


"Има такъв народ" се стреми към купуване на до 1 млн. таблети или лаптопи с подходящ софтуер за всички ученици и преподаватели.


В икономиката и финансите


Трифонов заяви, че ще бъде започната приватизация на Българската банка за развитие (ББР): "51% мажоритарен пакет на стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса".


Партийният лидер даде заявка и, че цели да се подобри прозрачността при обществените поръчки, да се "изкорени" практиката да се харчат държавни средства без да се провеждат процедури, както и да не се плащат "милиарди авансово на изпълнители".


Трифонов обещава и да не се представят ремонтите като аварийни, а всъщност да се заобикаля закона за обществените поръчки. В оценителните комисии на проектите да преобладават външни членове.


Да има "бързи съкращения" в държавната администрация и дигитализиране на услугите.


Потвърждаване на заявлението за членство на България в: Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, еврозоната и шенгенското споразумение.


В изборната система


Трифонов обеща въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване, а партийната субсидия да стане 1 лев. Мажоритарното гласуване е една от приоритетните теми на Слави Трифонов още при инициирания през 2016 г. референдум, но в 45-тото Народно събрание намерението бе отложено.


Да бъде намалена държавната субсидия от 1 лев на глас бе предложено от "Има такъв народ" в предишния парламент, но проектозаконът бе отхвърлен.


В правосъдието


Трифонов посочи като първа задача приоритет, който е на "Демократична България" и стъпки по него бяха направени в миналото Народно събрание, но не бе доведе докрай: закриване на специализираните съдилища и специализираната прокуратура.


В енергетиката


"Има такъв народ" заявява "ускорено изграждане и пускане в експлоатация газовия интерконектор с Гърция". Бившият премиер Бойко Борисов даде заявка през февруари, че българо-гръцката газова връзка след да е готова до края на 2021 г., но от изказване на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов се разбра, че очакването няма да се сбъдне.


В космоса


Слави Трифонов заяви, че България ще подаде документи за членство в Европейската космическа агенция, както и че "Има такъв народ" ще направи всичко възможно" да изпрати мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. Партията на тв водещия щяла да положи усилия към двамата българи да се присъедини и астронавт от Северна Македония. Причината за амбицията Трифонов назова така:

За да не гледаме надолу в земята от срам, както правим напоследък. А да започнем да гледаме към звездите.


Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ"


"Коалиция е мръсна дума"


С обяснението, че "коалиция" се е превърнала в мръсна дума" Слави Трифонов аргументира, че няма да прави коалиция с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", които преди редовните парламентарни избори на 4 април определи като "по-малкото лошо". Обяви, че дори и трите партии да направят коалиция, няма да съберат необходимите 121 гласа за мнозинство в Народното събрание.


Уверен съм, че изброените приоритети не могат да бъдат приоритети само на една партия. Дали ще са приоритети на мнозинството депутати, предстои да видим.


Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ"

По думите му коалициите са опорочени, защото се правели в замяна на подкрепа за постове, "задкулисни договорки в нечий зайчарник или сараи", както и на подкрепа "със златен пръст" (изразът се превърна в нарицателно за гласуване в подкрепа на проектозакони, когато единичните депутатски гласове са решаващи).


Трифонов направи заключение, че през последните години парламентът е бил "смачкан и унижен", а страната е била управлявана единствено от министър-председател с джип. Изявлението на Трифонов по традиция бе по телевизия "Седем-осми" и през профила му във "Фейсбук", а не на пресконференция и нямаше възможност за журналистически въпроси. Като причина досега партийният лидер винаги е посочвал, че медиите в България са зависими и необективни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK