"Подмяна, а не промяна - рискът е реален"

"Начинът, по който г-н Трифонов предлага да управлява, няма много общо с демокрацията."

© Георги Кожухаров

"Начинът, по който г-н Трифонов предлага да управлява, няма много общо с демокрацията."Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов съобщи, че партията ще поеме самостоятелна отговорност и представи проектосъстав на правителство. За премиер е предложен Николай Василев. Той направи това, без да изчака окончателния изборен резултат и в момент, в който преброяването сочи минимална преднина на ГЕРБ. "Дневник" събра първите реакции в социалните мрежи без претенция за изчерпателност.


Даниел Смилов, юрист, Център за либерални стратегии:


С 24% подкрепа Слави Трифонов поиска кард бланш за управляването на страната и определянето на нейните приоритети. Предложеното правителство е от експертен тип, в което мнозина от министрите нямат адекватен опит. Съдебната реформа се свежда до премахването на специализираните съдилища и прокуратура, като няма да се прави нищо по отношение на главния прокурор. Мантрите за референдума остават и са единственото по-конкретно нещо сред приоритетите. Магистралите и детските градини са саморазбираеми - всяко правителство би трябвало да ги прави. Министър по ромските въпроси е много добра идея, заради която ИТН трябва да бъдат поздравени. Астронавтите и особено македонският астронавт е по-скоро виц, дори и идеята да бъде реализирана.
Избраната формула ще дава възможности ИТН да се договаря на парче и с партии от статуквото - било за избирателната система, било за Иван Гешев. Това би могло да доведе до подмяна, а не промяна - рискът е реален.


Христо Христев, адвокат, преподавател по право в СУ:


Начинът, по който г-н Трифонов предлага да управлява, при положение че има подкрепата на една, все пак между 1/5 и 1/4 от подадените гласове, няма много общо с демокрацията. Също както и лансирането на лица, повечето от които, дори с добра биография, са непознати на обществото, нямат познат публичен път. Път в работа за обществото. Не са изпитани в публична среда.


Що се отнася до тези, които са познати, аз лично не си представям промяната и скъсването с модела на последните 10-15 години под управлението на правителство, ръководено от Николай Василев.


Наред с това, България все още е парламентарна република. При това точно днес се навършват 30 години от приемането на първата наистина демократична конституция на страната и тя неслучайно поставя формирането и упражняването на текущото управление под условието, правителството да се подкрепя от мнозинство в парламента. Точно, за да не може никой да спуска правителство по телевизята, а всички други да са длъжни да пляскат.


Ивайло Дичев, професор по културна антропология в СУ:


Ако и това не е криза на политическата ни система! При 40% гласували победилият с десети от процента предлага правителство без консултация с останалите партии и сякаш няма друга възможна алтенатива.


Трифонов предлага самостоятелно правителство от експерти, които знаят езици. Отговорността за евентуалния провал на новия опит ляга върху протестните партии и БСП. Хитро!


Евгений Кънев, доктор по икономика:


Интересен кабинет на Слави - със сравнително неизвестен експертен състав и - с малки изключения - с неизвестни с някакви обществени позиции хора.


Изглежда много се е внимавало да няма хора, свързани с протестите през последната година. Или с ярки обществени позиции.


Парадоксално, но факт.


Двадесет години по-късно.


ДПС да видим какво мисли.


Илиян Василев, енергиен експерт, бивш посланик в Русия:


Както казах кабинетът е готов, НДСВ, юпита, поредната схема, съгласувана с Доган. Представят ви хора с блестящи биографии - все едно футболисти, но не ви казват схемата на игра. Има много свестни хора, приятели, колеги, но ми писна да ме управляват еднолично, без програма, без да ме питат. Няма преговори, няма диалог. Да не забравяме, получените гласове за ИТН са под 9 процента от избирателите и с такова самомнение да управляват!?


Днес Слави сподели, че е и новия Борисов, или приемате, или ..... Това е смятано, дами и господа. Ако "Демократична България" каже не, ще кажат - пречат. Сигурен съм, че са говорили с "Изправи се! Мутри вън", по-точно с някои от лидерите, не с всички.


Няма как да стане, за мен това е кабинет на мимикрията с наети поредни млади хора., което няма да променят системата и ще произведат поредния Доган, Борисов сега Слави.


Николай Василев имаше възможност да покаже какъв управленец е. Всичко друго но не и реформатор, по-скоро посредник между кланове.


Ако бяха първи ИТН, иди дойди. Но с този експертен кабинет, без хора с протестен капитал, ей, така да сме ги виждали някъде, не става - сори. Подмяната вече е ясна.


За да не допуснат нов Иван Костов в лицето на ДБ, пускат нов Сакскобурготски.


Няма дума за главен прокурор, няма съдебна реформа, няма корупция. Концесиониране тип царския кабинет, който даде магистралите на поредния кръг от олигарси, кой друг е натрупал пари при Борисов?
Поредица от популистки мерки, като пиар акция.


Следете реакциите на ДПС и БСП.


Няма гласуване по пощите. Няма разследване на бившите.


Точно както през 1997 година.


Няма реформи, няма изчегъртване, няма смяна на система.


Мултигруп продължава да управлява, дами и господа.


Няма как след толкова години да ми прилагат едни и същи номера.


Добрата новина е че стана ясно, защо Васил Божков предупреждаваше, че Доган стои зад кадър.


Сега разбира се, ще има, призиви - дайте им шанс, няма друг вариант. Не има. Ще преговаря за по-широко представителен и по-реформаторски кабинет. Иначе да си търси подкрепа от ДПС и ГЕРБ.


Няма да стане. Не са познали. Годината е 2021 година.


Питам кой точно ще поеме политическата отговорност за този кабинет, след като Слави няма да става премиер, а ще управлява от "сараите"?


Самуил Петканов, журналист:


Предлагам майката на шефа на младежкото ИТН да оглави тотото, а па той да поеме варненското пристанище и да се почва наново сичко.


Георги Гочев, преподавател в НБУ:


Не е чак толкова зле, можеше да бъде Любка Качакова.


Сега сериозно. Слави Трифонов се простреля сам с този си ход. Оставете ни нас какво сме очаквали от него, но не мога да повярвам, че електоратът му е очаквал това. Герой - телевизионен герой - от Николай Василев става само ако предаването е риалити за фрустрирани счетоводители.


Именно герой очакваха, според мен, избирателите на Слави Трифонов. Някакъв могъщ Анти-Бойко, който ще се пребори с чудовищата и ще постави началото на ново време. Нищо такова няма да се случи. Не само фигурата на Николай Василев, но и мантрата за експертността са неща от миналото без грам героически и телевизионен патос.


Прогнозата ми е, че това правителство ще бъде подкрепено от една единствена партия и това е ГЕРБ (които също дъвчат дъвката на "експертността"). Втората ми прогноза е, че най-късно през пролетта ще ходим отново на избори, на които Слави Трифонов ще се срине до нивата на патриотите.


П. П. Нещо ми се губи паметта, ама Слави Трифонов не беше ли скаран със Станислава Армутлиева? Или това беше Рут Колева? Тия неща ще са страшно важни през следващите месеци.


П. П. П. Министърът на ромските въпроси щял да е без портфейл, за да не му го откраднат, докато си задава въпросите.


Стефан Левашки, адвокат:


Страхувам се от данайците дори когато носят дарове, особено, когато главният им жрец е бивше царско юпи и неособено успешен министър в две правителства. Когато си носител на чалга културата, няма как да имаш и необходимата политическа такава, обявяваш си правителство, без да си водил преговори с никой от евентуалните ти партньори нито преди, нито след изборите. Така става, като си поръчаш поредния политически месия от Али експрес.


Радослав Бимбалов, рекламист:


Трябва ми малко време да осмисля речта на Слави, но в обърканата ми глава бавно се заформя усещането, че вчерашните избори всъщност са били спечелени от НДСВ.


Мария Спирова, редактор и журналист:


Да преговорим:


Българите мразят политиката и системно гласуват срещу нея, не просто като като система на рационално управление, а като явление.


Феноменът "Има такъв народ" е просто кулминация на тази тенденция.


Политиката трябва да умре.


Няма не искам, няма недей.


Полина Паунова, журналист:


А сега сериозно (макар и схематично), защото нещата са по-едри от таблети и космонавтика. Не ви ли се струва, че с джипка изявлението по партийния си канал, още преди да има официални резултати, Слави Трифонов направи подкрепата за "Има такъв народ" от поне две партии невъзможна? И не ви ли се струва, че това е съвсем търсен и целен ефект?


Какво имам предвид? Когато върнеш в обръщение идеята на НДСВ за "автормагистрала на концесия" не е ли много вероятно да знаеш, че директно отблъскваш евентуална подкрепа от БСП (това е предложение, което левицата не приема още от тройната коалиция)? Когато не споменеш в "програмната си реч" нито веднъж словосъчетанието "реформа на съдебната система", а се концентрираш само върху спецсъд и спецпрокуратура, без изговарянето на поста главен прокурор" не е ли много вероятно да знаеш, че отблъскваш евентуална подкрепа на "Демократична България"?


И понеже ГЕРБ изобщо не ги слагаме в тази сметка, те още в предизборната кампания няколко пъти вмъкваха фразата, че могат да бъдат силна опозиция, за проектокабинета на Слави Трифонов изглежда, че могат да гласуват "Изправи се! Мутри, вън!" и ДПС. ДПС, защото... в техни правителства Николай Василев е бил и вицепремиер и перманентен министър. А "Изправи се! Мутри, вън!", защото ... нямат много ход, поради ред причини, едната са социологическите изследвания, които показват, че електоратът на Манолова е в постоянно колебание между нея и Слави. Тук обаче тегне една сянка... сянката на 2013 г., която погълне ли Мая Манолова (минала през "Аз предложих Пеевски" и омбудсман, избран с гласовете на ГЕРБ), може би тая работа с "мутрите" ще й е последното политическо превъплъщение.


Така че 7/8-ми кабинетът май изглежда все по-малко вероятен, не ли? Та, големият въпрос е: цели ли този ход прехвърлянето на отговорност към третия мандат за съставяне на правителство (при все че още не знаем кой ще е трети в класацията), а и третият връчен мандат от президента е по негов избор?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK