Профил на избирателя от 11 юли

Профил на избирателя от 11 юли

© Лили ТоушекИзбирателите запазват предпочитанията си от вота на 4 април и за гласуването на 11 юли, това е един от изводите от проучването на "Алфа Рисърч", направено в изборния ден. Най-сериозен е отливът на хората, подкрепили "Воля" и НФСБ на предишните избори, като сега за новото обединение "Български патриоти", към което се присъедини и ВМРО, са гласували 69% от тях.


ГЕРБ задържа най-много от избирателите си - 93%, следва "Демократична България" с 90 на сто. "Изправи се! Мутри вън!" запазват 86% от пусналите бюлетина за тях на 4 април.


София е на "Демократична България", селата - на ДПС


Обединението "Демократична България" се ползва с най-голяма подкрепа в София - 29% от гласувалите, според екзитпола на "Алфа Рисърч". На второ място в столицата е ГЕРБ с 20%, следват "Има такъв народ" - 19%, БСП - 13%, "Изправи се! Мутри вън!" - 6, "Българските патриоти" - 2%, "Възраждане" - 2%, ДПС - 1%, за други партии - 8%.
В областните градове ГЕРБ печели с малко пред "Има такъв народ" - 25 срещу 24 процента. "Демократична България" е с 15%, а БСП с 14. И тук "Изправи се! Мутри вън!" е с 6%, а ДПС печели 3%, колкото имат също "Българските патриоти" и "Възраждане". За други партии са гласували 7%.
В малките градове ГЕРБ и "Има такъв народ" са с изравнена подкрепа - по 24%. БСП е с 18, а ДПС - с 10%. "Демократична България" печели 7%, а "Изправи се! Мутри вън!" - 5%, "Българските патриоти" - 3%, "Възраждане" - 2%, за други партии - 7%.


Селата се оказват най-благодатни за ДПС. Партията на Мустафа Карадайъ взима 31% от гласовете там, втори е ГЕРБ - 23%, БСП - 17%, "Има такъв народ" - 15%, "Демократична България' - 4% и "Изправи се! Мутри вън!" - 3%. За "Българските патриоти" са гласували 3%, а за "Възраждане" - 1%. Гласовете за други партии са 3%.Най-спонтанен е бил вотът за "Възраждане", "Българските патриоти"


Що се отнася за привлечените нови гласове, най-добре са се справили от "Възраждане" и "Български патриоти", като 21% от далите гласа си за тях за взели решението си в последните дни преди изборите.


87% от гласувалите за ГЕРБ са решили да го направят преди повече от месец според екзитпола на "Алфа рисърч". При БСП този процент е 85, ДПС - 83, "Демократична България" - 82, "Изправи се! Мутри вън!" - 73, "Българските патриоти" - 64, "Възраждане" - 83%.


По време на кампанията 16% са решили да гласуват за "Възраждане", "Българските патриоти" - 15%, "Има такъв народ" - 11%, "Изправи се! Мутри вън!" - 10%, ДПС - 10%, "Демократична България" - 7%, ГЕРБ - 7%, БСП - 6%.ГЕРБ е с най-висока подкрепа и при мъжете, и при жените


ГЕРБ е с най-висока подкрепа сред гласувалите мъже - 23%, според екзитпола на "Алфа Рисърч". "Има такъв народ" е с 22%, следват БСП - 14%, "Демократична България" - 13%, и ДПС - 12%. "Изправи се! Мутри вън!" е с 5%, "Българските патриоти" с 4% и "Възраждане" с 3%. За други партии са гласували 4%.


Сред жените ГЕРБ е с 24%, а "Има такъв народ" печели 20%. Подредбата продължава в същия ред - БСП с 16%, "Демократична България" с 13%, ДПС - с 9%, "Изправи се! Мутри вън!" - 6%, "Българските патриоти" - 3%, "Възраждане - 2%, за други партии - 7% .Изборът на младите


Общо 30% от избирателите на възраст между 18 и 30 г. са гласували за "Има такъв народ", показват данните на "Алфа Рисърч" за вота според възрастта на избирателите. Общо 19% от хората в тази група са дали гласа си за "Демократична България". Това е най-големият процент гласували за тази партия.


ГЕРБ събира най-много гласове от хората над 60 г., сред които 26% са дали гласи си за партията на Борисов. Почти толкова - 25%, от избирателите между 31 и 60 г. също са подкрепили ГЕРБ.
Очаквано за БСП най-много са гласувалите на възраст над 60 г. - 28%.


"Изправи се! Мутри вън!" са подкрепени най-вече от хората на 31-60 г. - 6 на сто.
Подкрепата за "Българските патриоти" привлича еднакъв брой от гласовете във всички възрасти.Три формации си разделят гласовете на висшистите


Най-голям процент от висшистите са гласували за ГЕРБ, "Демократична България" и "Има такъв народ", показват профилите на избирателите, направени от социологическата агенция "Алфа Рисърч" след анкети на изхода на избирателните секции на 11 юли.


Най-много от хората със средно образование са дали своя вот за ГЕРБ и "Има такъв народ". БСП и ДПС също имат висока подкрепа и при хората със средно образование, а сред гласувалите с основно образование се откроява най-висок процент за ДПС, следван от БСП.


Още за профила на избирателите според образованието им вижте в графиката.Предпочитанията по етнос


Най-предпочитаните от избирателите с български етнически произход партии на парламентарния вот са били ГЕРБ и БСП, следвани от "Има такъв народ" и "Демократична България". "Българските патриоти", "Възраждане" и ДПС са със сходни резултати в тази група, като малко повече са пусналите бюлетина за "Изправи се! Мутри вън". Това показват профилите на избирателите, направени от социологическата агенция "Алфа Рисърч" след анкети на изхода на избирателните секции на 11 юли.


Сред избирателите, които са посочили турски и ромски етнически произход, на първо място като предпочитание излиза ДПС, следвана от ГЕРБ и БСП. Еднакъв процент българи и роми са гласували за "Изправи се! Мутри вън!".
Още за профила на избирателите според етноса им вижте в графиката.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK