Даниел Смилов: Трифонов поиска цялата власт, но това прилича на провокация за нови избори

Даниел Смилов: Трифонов поиска цялата власт, но това прилича на провокация за нови избори

© Юлия ЛазароваВ изборната вечер на 11 юли на фона на първите официални резултати, които показаха, че т.нар. "партии на протеста" не събират необходимите 121 гласа за избор на правителство, започнаха и анализите в какви преговори ще трябва да влязат и на каква друга подкрепа могат да разчитат. Сред обсъжданите сценарии беше и възможността "Има такъв народ" да направят опит за правителство на малцинството. В понеделник (12 юли) лидерът на партията Слави Трифонов направи точно това - каза, че няма да правят коалиции, и не само съобщи, че този път ще предложат кабинет, като получат мандат, а съобщи целия му състав с премиер - бившият министър от две правителства Николай Василев (повече по темата тук). С политолога Даниел Смилов коментираме хода на лидера на "Има такъв народ", какво означава и до какво ще доведе. Разговорът е направен с размяна на въпроси по имейл.


Слави Трифонов направи изпреварващ ход - преди да изчака окончателното обявяване на резултатите от изборите и в момент, в който партията му леко изоставаше от ГЕРБ при преброяването, той обяви, че няма да прави коалиция с никого, и предложи експертен кабинет, както и приоритетите си. Какви ще са последиците от това според вас?


- Това е ход, с който Трифонов иска на практика цялата власт срещу съвсем фрагментарна и насипна "програма" от приоритети. Той прави това с подкрепата на под една четвърт от електората и с около 60 депутати. Това е ход против логиката на парламентарното управление и прилича на провокация, целяща предизвикването на нови избори. Основният ефект от такъв ход е неяснота и липса на предвидимост. Зад подобна политическа конструкция - дори и тя да "мине" през парламента - няма да е ясно кой и за какво стои.
На какво може да разчита едно такова правителство на малцинството, ще получи ли според вас то подкрепа от останалите партии на промяната?


- На неудобството на останалите партии, които ще трябва добре да обяснят на електората си защо не подкрепят такова правителство. Върху "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" ще има натиск да приемат "управление на промяната".


Партиите на статуквото пък призоваваха Слави да "поеме отговорност" и той сега го прави. ГЕРБ сигурно ще искат подобно правителство до приемането на закон за мажоритарни избори (интервюто е направено преди пресконференцията на ГЕРБ в понеделеник вечер, когато лидерът Бойко Борисов по-скоро даде да се разбере, че няма да подкрепи това правителство - бел.авт.).


БСП - за да могат да прокарат няколко социални приоритета. ДПС - за да запазят Иван Гешев и да наложат НДСВ-ейски дух на включване на хората на Доган във властта.


Колко дълъг тогава би могъл да е животът на подобен кабинет?


- Една подобна конструкция трудно ще изкара дълго. По-скоро замисълът, изглежда, е да се прокарат няколко ключови законопроекта, за да се ходи на избори при мажоритарна система.


Протестните партии отлагаха за след изборите преговорите с Трифонов и сега вероятно са изненадани. Но от друга страна "Има такъв народ" не искаше да преговоря - как ще събира подкрепа в тази ситуация?


- Провокацията наистина е голяма и партии, които уважават електората си, трудно ще се поддадат на подобно изнудване. Те ясно могат да заявят, че не се интересуват от постове в правителството, но че не биха дали съгласието си, без да участват в определянето на програмата за управление. Това е здравата парламентарна логика - всичко останало са импровизации.


Има ли достатъчна гаранция за демонтиране на порочната политическа система в съставянето на експертно правителство от млади и образовани хора, повечето от които без политически опит, начело с министър-председател, известен от управлението на Симеон Сакскобурготски и тройната коалиция?


- Технократичен кабинет е възможен в настоящата ситуация, но за да е ефективен, той трябва да има ясна програма и ясно парламентарно мнозинство. И двете отсъстват в това предложение на "Има такъв народ". Затова казвам, че Трифонов всъщност иска парламентът да му даде съгласие, за да управлява, с когото той реши и както намери за добре.


Това не е добър модел на парламентарно управление, колкото и добри да са намеренията на самия Трифонов и колегите му. Иначе идеята за министър по ромските въпроси трябва да бъде оценена високо - тя е и важна, и навременна.


Какви са посланията, които се крият зад избора на такъв вид кабинет?


- Основното послание е, че Трифонов още не е решил дали ще е управляващ в парламентарна демокрация, или ще е някой, който просто иска да обърне системата с краката нагоре. Предложението му е съчетание на двете възможности, които обаче са несъчетаеми.


Може ли той да разгради модела на задкулисието, или има риск да възпроизведе други зависимости?


- С това предложение и двата варианта не могат еднозначно да бъдат изключени. Ако това правителство се превърне в инструмент за запазването на Иван Гешев като главен прокурор плюс промяна в избирателната система, бетонираща "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС като основните парламентарно представени партии, подмяната ще е очевидна.


Приоритетите на "Има такъв народ", обявени от лидера й Слави Трифонов, ще оправдаят ли обществените очаквания?


- Детските градини, таблетите и магистралите ще са популярни - всяко ново правителство обявява подобни проекти. Исканията от референдума на Слави са основно за неговите избиратели и тези на ГЕРБ.


Астронавтите са добавени за разкош. По-важни не са тези изброени приоритети, а какво го няма сред тях: имунизацията, зелената сделка, енергийните проекти и дилеми пред страната, Иван Гешев и т.н.


Каква ще е ролята на Слави Трифонов в бъдеще?


- Трифонов иска да играе ролята на персонален гарант, че всичко, което ще се случи, е почтено и добро. Слави има своите качества, които е доказвал и в професионалната си кариера, и със публичните позиции, които е заемал. Но една система е добра, когато се опира не основно на качествата на една личност, а на институциите. В парламентарната демокрация тези институции са парламентът, партиите и коалициите. Трифонов иска да подмени всичко това с добрата си воля и намерения, което е политически наивизъм.


Има ли вероятност според вас това правителство на малцинството да не бъде одобрено от парламента и какво би последвало тогава?


- Такава вероятност има. След това ще има момент на размисъл между ГЕРБ, ДПС и БСП и най-вероятно нови избори.


Знак за какво е изборният резултат - като съотношение на силите, избирателна активност, купен вот, машинно гласуване?


- Българите искат промяна, но не дадоха 121 места на "партиите на промяната". Това е основата на драмата. "Има такъв народ" и "Демократична България" сериозно повишиха резултата си, но не получиха мандат за самостоятелно управление. Трифонов сега се опитва да постигне такова управление, без да има мандат за него.


Как бихте коментирали рекордно ниската избирателна активност за парламентарен вот? С какво си я обяснявате?


- Голяма част от нея за съжаление се дължи на намаляването на купения и контролиран вот. Основното, струва ми се, е, че хората приеха задачата по смяната на властта за приключена заради активните действия на служебното правителство. И доста от искащите промяна са се успокоили и отишли на море.


Анализ на резултатите в изборното студио на "Дневник":


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK