На живо

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© ДневникИ от днешните коментари на партиите, които ще имат място в следващия парламент, се разбира, че няма да подкрепят бързо предложения проектокабинет от "Има такъв народ". Корнелия Нинова заяви това от името на БСП с допълнението, че ако се стигне до там партията й да получи мандат за съставяне на правителството, то тя няма да го върне, както направи след изборите на 4 април.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов разкритикува начина, по който Трифонов направи предложението си, като подчерта, че това едва ли се харесва на хората, които са протестирали, тъй като те настоявали за разбиване на модела на управление без прозрачност. Той все пак призова за диалог.


От името на "Изправи се! Мутри вън!" адвокат Николай Хаджигенов заяви, че не се предвижда участие във "фейсбук република" и иронизира идеята на Трифонов за български астронавти в НАСА, като предложи за българска кандидатура главния прокурор Иван Гешев.
Лидерът на "Има такъв народ" отговори на критиките отново през социалната мрежа и обяви, че кабинетът не е нито на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, нито на Бойко Борисов, а е експертен. На поредния си брифинг след изборите пък, този път с участието на лидера си, ГЕРБ обяви, че резултатите не са коректни, а самият Борисов съобщи, че е извикан на разпит.

При 100% обработени протоколи "Има такъв народ" изпреварва ГЕРБ с 15 хил. гласа

Централната избирателна комисия публикува резултатите от изборите при обработени 100% от протоколите. В крайна сметка партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" печели вота, като за политическата сила са гласували 24.1%. С 23.5% ГЕРБ се нарежда на второ място, като разликата между двете партии е 15 хил. гласа. Трета политическа сила е БСП с 13.4 на сто от гласовете, а след тях се нарежда "Демократична България" с 12.6%. ДПС с 10.7% от гласовете и "Изправи се! Мутри вън!" с 5% са последните две партии, които влизат в парламента.


При гласуването в чужбина безапелационна победа записва "Има такъв народ". Общо 35.6% от бюлетините са за партията на Слави Трифонов. На второ място е "Демократична България" с 18.6 на сто, а непосредствено след коалицията е ДПС със 17.5%. За ГЕРБ гласа си дали 9% от участвалите във вота в чужбина.

"Николай Василев в момента няма партия зад гърба си, той не е наш партиен член. Той е в качеството си на експерт." Така зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов защити избора на лидера на партията Слави Трифонов за премиер на предложения от него правителство. Пред управляваната от шоумена телевизия "Седем осми". Той беше разкритикуван, че в проектокабинета има много кадри, свързани с НДСВ, като самият Василев е бил вицепремер и министър от тази политическа сила.


"Хората продължават да си мислят, че министър-председателят управлява цялата държава. Николай Василев има достатъчно качества да свърши работата, която трябва да се свърши. Всеки един от министрите има качествата да се справи с ресора си. Ако не се справя – ще бъде сменен", каза Йорданов.


"Ние си поемаме отговорността. Има политическа воля и изведени приоритети от наша страна. Съдебна реформа има. По-големият ни враг е един отвратителен модел за изчетъргване. При нас няма хора, които да са от статуквото. Няма хора, които да са били министри в кабинета на Борисов, или в кабинета на БСП", каза още Йорданов.


Предложената за министър на труда, социалната и демографска политика Лилия Иванова беше началник на кабинета, а след това и заместник на икономическия министър Емил Караниколов в последното правителство на Борисов.

Мая Манолова предлага служебният кабинет да стане редовен

Една от партиите, която ще получи мандат за съставяне на правителство, да предложи служебният кабинет да стане редовен. Тази идея лансира председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, цитирана от БНТ. "Така ще се избегнат всякакви съмнения за това кой го е предложил, кой стои зад него, какви са хората в този кабинет, ще е ясно кой го е предложил и кой ще поеме отговорност за този кабинет", каза Манолова.


След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Според нея служебното правителство се е справил много добре с организацията на изборите. Освен това неговите действия се подкрепяли от българските граждани.


"Така, че става дума за едно правителство, което няма да е на една партия, а ще бъде правителство на гражданите, каквото е и очакването на българския народ, който гласува за промяна на последните избори", допълни тя.

Христо Иванов: Чудя се дали планът на Трифонов не е провокация

"Искам да призова да се върнем към реалността и здравия разум. Това предложение е шокиращо за много хора и като начин на действие, и като съдържание, и като персонален състав, това каза днес пред Би Ти Ви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод предложеното правителство от Слави Трифонов.


Той допълни, че се чуди дали става въпрос за слаба връзка с реалността или план за провокиране, целящ да се разбие възможната конфигурация около т. нар. "партии на протеста".


След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Христо Иванов не изключи правителството да бъде подкрепено от ГЕРБ, като по този начин партията на Борисов се върне във властта. Според него е немислимо премиер да е човек, който не е присъствал на нито един протест. Той се обърна към депутатите от "Има такъв народ" да се върнат към диалога по приоритетите от протестите.


Според Иванов хората са гласували срещу едноличните решения и не трябва "джипката да се замени с кабеларката". "Никой няма да го подкрепи това решение", допълни съпредседателят на ДБ. Според него не трябва да се влиза от избори в избори и е нужно да се сформира правителство на дълбоката промяна.


Какво още каза Христо Иванов четете тук.

Слави Трифонов минира диалога, смятат от "Демократична България"

Прибързаното предлагане на спорен състав на правителство създава риск за миниране на диалога между парламентарно представените политически сили, посочва в своя позиция във "Фейсбук" лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той не споменава изрично името на Слави Трифонов, но от контекста се разбира, че става дума за проекта на правителство, предложен от лидера на "Има такъв народ".


Според Атанасов избирателите искат отстраняването на Бойко Борисов от власт, политическа стабилност и прекратяване на политическата криза.

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Юлия Лазарова, "Дневник"


Председателят на ДСБ казва, че свиква заседание на националното ръководство на партията и новоизбраните депутати. На него формацията трябва да изработи своята позиция за участието в ръководството на парламента, да формира позиция по въпроса за образуване на мнозинство, да се обсъди подготовката за внасяне на законопроекти, свързани с основните приоритети на "Демократична България" за развитието на страната и да се изработи позиция за съставянето на правителство.

"Има такъв народ" добавя още един депутат

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Юлия Лазарова

Парламентарната група на "Има такъв народ" най-вероятно ще бъде с 65 депутати. Това показват изчисления на "Дневник" след като Централната избирателна комисия обяви данните от обработени 99.95% от протоколите. Така партията на Трифонов добавя още един депутат, съответно ГЕРБ губи толкова и групата ще се състои от 63 народни представители. По-рано на пресконференция ГЕРБ обяви, че "най-голямата измама, най-големият тюрлюгювеч, който е ставал, е на тези избори".


При тези данни останалите партии, които влизат в парламента, остават със същия брой депутати.


БСП няма да подкрепи кабинет на Трифонов, готова е да приеме мандат

Ако БСП получи мандат от президента за съставяне на правителство, няма да бърза да го връща неизпълнен, а ще опита да предложи кабинет. Такова предложение ще направи Изпълнителното бюро на партията на Националния съвет, обяви на пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова. Решението се очаква да бъде взето на свиканото на 25 юни Национален съвет на партията. Нинова обяви и че няма да подкрепи правителството на "Има такъв народ".
След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Лили Тоушек


Нинова обясни, че за разлика от Трифонов партията й би започнала прозрачни разговори с други партии, ще постави националните приоритети на масата. "На трети избори да се ходи сега би било огромно изпитание и за гражданите, и за държавата. Искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за България", обяви Нинова. Посочи, че на заседанието на Националния съвет ще бъдат обсъдени и конкретни стъпки за излизане на партията от кризата. След тези избори БСП най-вероятно ще намалее с още осем депутати, а освен това загуби и единствената област, в която спечели през април - Ямбол.


Нинова критикува както предложения от Трифонов кабинет, така и обявените приоритети. Не се предлагат мерки за смяна на модела, а сегашният като че ли се задълбочава, обяви тя. Дори посочи, че това не е нито програма, нито план, а просто мерки.


Подробности тук

БСП коментира проектокабинета на "Има такъв народ"

Трифонов: Кабинетът не е нито на Борисов, нито на Доган, а експертен

Стоп кадър от "7/8 ТВ".

© Дневник

Стоп кадър от "7/8 ТВ".

Правителството не е нито на Доган, а на Ердоган, Байдън и илюминатите. С такъв ироничен коментар лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отговаря на критиките към предложения от него кабинет като отново го прави от профила си във "Фейсбук".
"Предложението на "Има такъв народ" гарантира, че сега никой няма да може да каже: "Властта е в моите ръце." Всъщност, властта да е в ръцете на образовани, можещи и почтени хора, а контролът върху нея да е изцяло в ръцете на Парламента", посочва Трифонов и обявява, че е предложил експерти, които могат да свършат работа.

В отговор на репликите, че предлага "НДСВ 2" той пита дали това, че Христо Иванов е бил министър на Борисов прави "Да България" да е "ГЕРБ 2". Дама и други подобни примери.


За пръв път резултатите се обработват толкова бързо, обяви ЦИК

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Георги Кожухаров

"За първи път толкова бързо се обработват резултати от избори. Винаги са били обявявани накрая на 4-я ден на ръба на законовия срок. Сега имаме възможност да го направим на третия ден след като направим повторното въвеждане", коментира пред "Дневник" говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева по повод изявлението на Бойко Борисов днес, че ще поиска оставката на ЦИК заради забавянето при публикуването на резултатите.


Тя уточни, че за да бъдат обявени 100 процента резултати, трябва да бъдат въведени повторно данните от всички Секционни избирателни комисии в ЦИК. "В момента това се прави, но чакаме да пристигнат изборните книжа от Районна избирателна комисия (РИК) София-област и РИК Шумен. След като и те пристигнат, се прави сравнение между въведените данни в РИК и тези в ЦИК. Ако има несъответствия или очевидни фактически грешки, за всяка такава грешка ЦИК се произнася с решение. След като се вземе решение как се оценява тази грешка, тогава вече имаме 100 процента база данни, върху която ЦИК ще обяви разпределението на мандатите" , обясни още Матева и допълни, че обявяването на окончателното разпределение на мандатите най-вероятно ще се случи в сряда (14.07).

ГЕРБ и "Има такъв народ" си поделят ромските квартали в София

Ниската избирателна активност, регистрирана на парламентарните избори на 11-ти юли, може да бъде отчетена и в софийските квартали, в които гласуват роми. За разлика от вота през април, във "Факултета", "Филиповци" и "Христо Ботев" в София, когато в отделните секции гласуваха стотици хора, до урните в неделя са стигнали десетки от записаните избиратели, показа проверка на "Дневник" в данните публикувани в Централната избирателна комисия.


Подробности четете тук.

Днес се очаква и последните 4 секции да предадат протоколите си

Очаква се днес последните четири Районни избирателни комисии (РИК) да предадат на Централната избирателна комисия (ЦИК) изборните си книжа и протоколи от проведените в неделя парламентарни избори. Става въпрос за комисиите в Русе, Софийска област, Стара Загора и Шумен. По закон те имат право на 48 часа за предаване на документите в ЦИК.


От РИК Шумен и РИК Стара Загора уточниха за "Дневник", че всички протоколи от секционните комисии са приети и обработени, но по график ще бъдат приети в ЦИК днес. Този график е направен, за да се избегне струпване, обясниха още комисиите.


До четвъртък ЦИК трябва да въведе повторно данните от протоколите за проверка, както и да отстрани несъответствията. А след това и да обяви окончателните резултати от гласуването и разпределението на мандатите между партиите и коалициитe, преминали 4-процентната бариера.

Бойко Борисов е призован да се яви на разпит в четвъртък в София, съобщи той по време на брифинг на ГЕРБ. В призовката му е записано, че явяването при инспектор е за снемане сведения и копие на личната карта.


На брифинга ГЕРБ поиска оставката на ръководството на ЦИК заради проблеми с резултатите от чужбина.


Подробности четете тук.


След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Дневник

Втори ден поред ГЕРБ дава пресконференция след изборите

Доброволци искат ДАНС да бъде елиминирана при приемането на протоколите от чужбина

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Лили Тоушек

Доброволци за изборите от различни страни по света съобщават за голямо забавяне при приемането и обработката на протоколите от изборните секции в чужбина, съобщава "Дарик радио". Предупреждават, че ако проблемите не се решат, на следващите избори много от тях няма да се включат в организацията и провеждането им.


Близо 4 хил. изборни доброволци се включиха в комисиите зад граница на вота тази неделя, докато командированите от външно министерство служители са едва 380.


ДАНС да не участва в процеса по приемането на протоколите, като се направи модерна система за комуникация, която да показва в реално време качването и обработката на изборните книжа от чужбина, настояват доброволци.


"Протоколите от чужбина се изпращат по абсолютно допотопен начин, те се приемат от ДАНС, която не знаем на какво основание участва в изборния процес", обясни пред радиото Димитър Иванов, председател на секция в Цюрих, който е глобален координатор на "Мрежата изборни доброволци по света".


Те се надяват ДАНС да бъде окончателно елиминиран като нелегитимен участник в този процес.

Бивши колеги на Николай Василев не знаят за никакви кръгове в проектокабинета на Трифонов

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Георги Кожухаров

Не зная какви кръгове надничат от предложения от Слави Трифонов проектокабинет, но каквито и кръгове да надничат, все ще имат повече присърце интересите на България отколкото кръговете, които надничаха от досегашното управление. Това коментира пред "Нова телевизия" Милен Велчев, който бе финансов министър в кабинета на НДСВ. Посочи, че е бил изненадан от изказването на Трифонов, с което представи състава на кабинет. Предложих му ако има нуджа от съдействие в каквото и да било да има предвид, че има готови негови приятели, к да му помогнат. Не е задължитело въобще да се осланя на нас.


Пламен Панайотов, вицепремиер в същия кабинет, който бе гост в същото предаване отговори с шега на въпроса, свързан с коментарите, че НДСВ се връща на власт. "По-големи зевзеци биха казали, че НДСВ не са излизали от властта от 2001 г. насам, затова няма как сега да влезе".


В сутрешните блокове на основните телевизии участваха различни представители на НДСВ, в които те похвалиха качествата на бившия си колега Николай Василев, предложен от Трифонов за премиер. Антония Първанов, бивш депутат и председател на НДСВ коментира пред БНТ, че кандидатурата на Василев е коренно противоположна на профила на предишния редовен премиер.


Лидия Шулева, вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" коментира пред Би Ти Ви състава на проектокабинета като великолепен избор. "Въпросът опира до това дали това правителство ще получи подкрепа в парламента, дали партиите ще си говорят и ще се споразумеят за общи приоритети и ще дадат шанс на това правителство", заключи тя.

Няма да участваме във фейсбук република, обяви Хаджигенов

След изборите: Победа за "Има такъв народ", но без подкрепа от никой за проектокабинета (хронология)

© Юлия Лазарова


"Изправи се! Мутри вън!" няма да участва в проект на Слави Трифонов, се разбра от интервю на Николай Хаджигенов пред БНР. "Отказваме да участваме във фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това е решението на коалиционния съвет", обяви той. Оценката му е, че Трифонов е започнал да зачертава парламентарната република.


Не е възможно да създадем нещо по този начин, за мен е абсурдно някой през "Фейсбук" да ми хвърля правителство, подчерта Хаджигенов, като определи това като диктаторски подход тип "Борисов".


Хаджигенов сподели, че е бил "приятно изненадан от предложението за изпращане на астронавти – два броя българи и един северномакедонец в Космоса" и даже има предложение – "Иван Стоименов Гешев".

Не изключи възможността да се стигне до правителство с третия мандат. "Очевидно Слави иска да си гони идеята за мнозинство – да си направи собствен ГЕРБ и всички да носим зелени гащи, ако така е решил суверенът." Според него, ако ГЕРБ не подкрепят предложения кабинет, ще се върви отново към избори.

"ДПС е най-умният политически играч у нас. Въпрос на време е да се еманципират, вече нямат нужда от Гешев", заяви той. Според него "те много отдавна нямат нужда от бухалка – ако им я оставим, те ще си я имат, защото една такава бухалка винаги е полезна за ползване".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK