"Всеки път едно и също": гласуването в чужбина отново се превърна в изпитание, този път за доброволците

Членове на изборна секция в Мюнхен, Германия очакват потвърждение от ЦИК, че всичко е наред с протокола им.

© Мирослав Тодоров

Членове на изборна секция в Мюнхен, Германия очакват потвърждение от ЦИК, че всичко е наред с протокола им."Това ми беше първият и последен път, в който се забърквам в тази бумащина, наречена Избори."


"След часове чакане в 13ч получихме разписка. За втори път се хванах, но аз приключвам. Стига толкова избори. КРАЙ."


"Жива подигравка от страна на ЦИК"
"Това си е чиста гавра с труп, понеже ние сме живи трупове след като за последните 50 часа сме спали само 2."


Това са само част от коментарите в социалните мрежи на членове на изборни комисии извън страната след приключването на изборния ден. В групите, където доброволците разменят съвети и полезна информация около организацията на вота, десетки българи се оплакаха, че са чакали чак до сутринта, за да получат разрешение от Централната избирателна комисия да разпуснат комисиите. Мнозина заявяват, че повече няма да участват в това "безумие" и са готови да протестират срещу ЦИК.


Изборите в чужбина се организират основно от българските общности зад граница, които освен задължението да намерят помещения, в които да се проведе вота, се грижат и за това да осигурят достатъчен брой доброволци за изборните комисии. Според информация на Министерство на външните работи този път българските граждани, заети с провеждането на изборите са били 5800. Заради увеличения брой секции в чужбина (782), този път намирането на доброволци се оказа предизвикателство. Още тогава членовете на координационния екип на Мрежата на изборните доброволци Мария Бояджиева и Боян Караджов заявиха, че именно забавянето при приемането и обработката на протоколите отказва много от техните сънародници да се включат в организацията на изборния процес:


"Ние много пъти сме ги убеждавали, че този път ще е различно, че този път по-рано ще си тръгнем, че ще говорим, че ще настояваме, че този път ще ни разберат. Всеки път е едно и също", каза тогава Боян Караджов.


Вместо обаче нещата да се променят, и този път десетки български граждани в чужбина прекараха часове наред в изборните секции до получаването на заветните разписки. Някои от тях разказват, че се е наложило да си тръгнат без да са получили разрешение от ЦИК, защото наемът на помещението, в което се е намирала секцията, изтичал на сутринта.


В очакване на разписката от ЦИК

© Мирослав Тодоров

В очакване на разписката от ЦИК


Цанка Петрова и Атанас Цветански са двама от доброволците, които тази неделя отговаряха за секциите в Западен Лондон, Великобритания. Разказват, че след приключване на изборния ден изобщо не са успели да се свържат с представители на Централната избирателна комисия.


"Получихме много лошо отношение от страна на ЦИК. Цяла нощ не си вдигаха телефоните. Между 22.30 ч. и 5.30 ч. сутринта не сме получили нито един имейл от тях", обяснява Цанка Петрова. Тя уточнява, че "изчезналата" секция в Лондон изобщо не е имало. "Няма такова нещо. Има несвършена работа от ЦИК. Председателят и секретарят са чакали до сутринта, като са изпратили всички необходими документи в ЦИК. Накрая просто са си тръгнали, а когато са ги търсили са били на работа или са почивали", казва Петрова.


Атанас Цветански коментира, че мрежата вече разполага с информация според, която заради "безумното чакане" много хора вече се отказват да участват в организацията на президентските избори на есен. За същото предупреди и координаторът на Мрежата на изборните доброволци Димитър Иванов в интервю за "Дарик радио". Според него, ако проблемите не се решат, на следващите избори много от изборните доброволци няма да се включат в подготовката на изборите.


"Очевидно, че с добро няма да се получи и трябва да се даде много ясен сигнал кой реално организира изборите по света и може да станем свидетели през есента на открити секции, в които обаче държавата няма партньор. Основният им партньор, който те са пренебрегвали през всичкото това време - изборните доброволци, просто го няма. Очевидно е, че е време да говорим на един по-твърд език", коментира пред "Дарик радио" Иванов.


По този повод Мрежата на изборните доброволци вече планира протест срещу ЦИК, който вероятно ще се проведе тази неделя пред българското посолство в Лондон.


"Искаме граждански организации като мрежата на доброволците да получават повече гласност, да има приемственост на идеите, защото ЦИК нямат идея през какво минаваме тук", обяснява Димчо Димчев, също част от мрежата на изборните доброволци. Според Атанас Цветански е необходимо да има още реформи в изборното законодателство - "може би е крайно време да се избере пощенското гласуване, което ще реши огромните проблеми при координацията с ЦИК", смята той.


Пред "Дневник" Росица Матева отхвърли обвиненията на изборните доброволци и заяви, че всички членове на ЦИК, заети с обработката на протоколите от чужбина, са били непрекъснато на телефона в контакт с различни членове на секционни избирателни комисии. "Между 4 и 6 човека работихме непрекъснато", казва тя. Нейното обяснение за забавеното обработване на изборните книжа от чужбина е, че във времето между 22.00 и 6.00 часа се приемат документите от цяла Европа, а там е най-големият брой секционни комисии. "Не може в рамките на половин час документите да бъдат обработени или върнати, няма и техническа и човешка възможност за това. Направили сме всичко възможно по най-бързия начин всяка секционна избирателна комисия да ѝ бъдат обработени данните и да бъде освободена", обяснява Матева.


На заплахата от това изборните доброволци да откажат да се включат в организацията на предстоящите президентски избори Матева отговоря, че се надява да не се стигне до такива стъпки. "В крайна сметка, за да има избори извън страната, трябва да има участие и на тези доброволни организации", смята тя. Според нея обаче проблемът се корени не в работата на изборната администрация, а в големия брой секции. "На 4 април обработването на документите приключи в 14.00 следобед, сега приключи в 17.30 ч. Не е толкова голяма разликата за обработването на документите, просто секциите са двойно повече", обобщава Росица Матева.


Въпреки разочарованието и негодуванието към ЦИК, все пак част от изборните доброволци остават верни на каузата за честно и прозрачно организиране на избори зад граница.


"Измамиха ни, изгониха ни, сега и ни употребиха но това ме прави по нахъсана !!! Ще съм доброволец в избори до промяна в моята Родина !!! Искам да искам да живея в България !!!", пише Йоанна Йорданова, изборен доброволец в Лондон.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Гласуването в чужбина е истинска безсмислица. Трябва да има секции само в посолствата и който държи толкова да гласува, да ходи там!

 3. 3 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 469 Неутрално

  На всички тези доброволци- от мен- поклон.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Весело

  Да перефразирам-"Гарантирано от ...РадеФ"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Очеизвадно в ЦИК има нужда да играе голямата метла.

 6. 6 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  50% за ДБ в Грузия?Абе как така нали там биеха геювите?
  —цитат от коментар 1 на lmp00654597


  Не ....там са тези дето оправят първо пияните руснаци , а след това мамашките......

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Ако имат желание - да си организират изборни секции и да гласуват.
  Ако нямат желание - посолството ще им организира изборна секция.
  Само че те искат да нарушават Конституцията, посредством "дистанционно гласуване".
  Ами няма да стане.

 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  От фатмашка ЦИК -фатмашки номера.....

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Любопитно

  Е, нали това беше "правилната ЦИК"?
  Назначена от "правилните"хора?

  Еретик
 10. 10 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Една от най-страшните тайни на нашите избори е колко МИЛИАРДА българи са гласували в чужбина...

  Някой ще спусне ли НАЙ-СЕТНЕ колко точно са гласовете от чужбина?

 11. 11 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Гласуването в чужбина е истинска безсмислица. Трябва да има секции само в посолствата и който държи толкова да гласува, да ходи там!
  —цитат от коментар 2 на stargate


  Голяма глупост е да създаваме условия за да могат продавачите на пица (в Америка) или берачите на чесън (в Испания) да гласуват.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  – Как e положението, Джеймс?
  – Изборен ден, сър.
  – И върви ли вотът, Джеймс?
  – Ниска избирателна активност, сър.
  – Какво искаш да кажеш, Джеймс?
  – Машинното гласуване затруднява покойниците, сър.

 13. 13 Профил на hgq51647890
  hgq51647890
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Толко рев за още секции, и накрая в Британия същия брой гласове, в Америка по-малко, а както се и очакваше единствено в Турция има значителен ръст. И то въпреки машините. Без машини ще го удвоят.

 14. 14 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Фатмашка история - ще чакат докато им кажем!
  На следващите избори гласовете им ги не щем!

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#13] от "hgq51647890":

  Воят е, да могат да гласуват дистанционно. Тогава ще настане един живот.... :-) Изведнъж марксистите ще вземат 50 процента, че и отгоре! :-)

 16. 16 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 871 Неутрално

  „Изчагъркването“ на модела на управление „ГЕРБ“ трябва да става чрез подбора на кадри“ – Стояна Георгиева в „Денят“
  *****************************************

  Това е моделът на БКП след 9.09. 1944г.
  Сега този модел е удобен на кръга „Агнешки Главички“

 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#1] от "lmp00654597":

  Тия 50% са точно 16 гласа.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Да протестират срещу хилавото юмруче. Той най - много рева да има секции във всяко село в чужбина, а комисията му се оказа нефелна. Искаше и безумието гласуване по пощата.

 19. 19 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 816 Неутрално

  На предишните избори ОФ-то се скъса да пуска снимки с опашки и да обобщава как статуквото пречело на хората да гласуват. Сега какво стана? Не стига, че хората не можаха да гласуват, ами и работещите в комисиите се оплакват от същото. Нали ОФ-то организира изборите и се очакваше голяма лекота и масово гласуване?
  Получи се същото мрънкане и много по-ниска активност.

 20. 20 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Весело

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":


  Да перефразирам-"Гарантирано от ...РадеФ"
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  То па, защото преди Радев
  е било много по-хубаво!  "Всеки път едно и също": гласуването в чужбина отново се превърна в изпитание, този път за доброволците
  —цитат от коментар 0 на заглавие


 21. 21 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  Гласуването в чужбина е истинска безсмислица. Трябва да има секции само в посолствата и който държи толкова да гласува, да ходи там!
  —цитат от коментар 2 на stargate


  Един от малкото случаи, в който споделям мнението ти на 100%! Големите демокрации правят усилия да осигурят правото упражняване на глас на командированите държавни служители (дипломатически и търговски представителства, военни, т.е. на данъкоплатците). Не е логично да разходваме пари и средства за живеещи в чужбина по своя воля, само защото били запазили своето гражданство. А ако наистина те толкова много искат да дадат гласа си - има консулства, посолства, и това е!

 22. 22 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Затова е добра идея електронното гласуване за чужбина. В България това не е възможно, тъй като купуващите гласове ще седят на главите на гласуващите докато не се убедят, че са си дали гласа за "който трябва".

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#22] от "themtrx":

  А за САЩ не смяташ ли, че братя Вълневи(дето за 10 години натрупали 300млн и наели ЦЦ) няма да бият глави докато гласуват за който им е дал парите?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  От фатмашка ЦИК -фатмашки номера.....
  —цитат от коментар 8 на KRAFTWERK


  От пожарникарска ЦИК - пожарникарски номера!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Весело

  Една от най-страшните тайни на нашите избори е колко МИЛИАРДА българи са гласували в чужбина...Някой ще спусне ли НАЙ-СЕТНЕ колко точно са гласовете от чужбина?
  —цитат от коментар 10 на Аскет


  Хилярда милиарда българи гласувахме в чужбина!

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  За пенсии и здравеопазване на родителите с българите в чужбина плащат българите (дето били най бедни) в България, за децата на българите в чужбина (образование и здравеопазване) пак плащат българите работещи тук дори и за минимална заплата.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 610 Неутрално

  То в България спряха нета още в 18 часа. .
  Защо хората трябва да получат разрешение да напуснат помещението . ?

 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#22] от "themtrx":

  Никакво електронно гласуване от чужбина. Целите махали ще се окажат на екскурзия в Гърция, без дори да знаят. :-)

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Ок Васе, ти съгласен ли твоят образован и информиран глас да е равен с гласа на .... зрител на 7/8 с мечта да си купи БМВ с три месеца берейки ягоди ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#28] от "stargate":

  Цялата ви работа е такава - циганска. Все едно вие в БГ избирате да гласувате за някакви супер читави кандидати...

 31. 31 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#30] от "pinoccio":

  Вие в чужбина пък защо си мислите, че ще изберете нещо различно?!? Сякаш има някакъв реален избор!

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  По-добре мечта за БМВ, отколкото за братство, равенство и светли марксистки дни. :-)

 33. 33 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Ние за пръв път имахме секция в Либерец (северна Чехия, областен център, около 105 000 жители). Мина леко, меко и бързо. В Прага пред посолството си изчакваш чакането. Дано хората от секцията добре да са приключили, но не знам как мога да разбера - на страниците на Министерство на външните работи дори не разбрах колко хора в коя секция са гласували.

  E PLVRIBVS VNVM
 34. 34 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 547 Неутрално


  Чудесна демонстрация на нежелание и неумение търтеите (държавата) да се справят с елементарен проблем.

  10 пъти по-лесно е да го прехвърли на гражданите.

 35. 35 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Всеки път едно и също. И у нас и в чужнбина!

 36. 36 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#33] от "PavelCZ":

  Може ла се провери всяка една секця, в търсачката пишете името на града и готово:

  https://results.cik.bg/pi2021_07/search/index.html #/s/64/326500765.pdf

 37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#33] от "PavelCZ":Може ла се провери всяка една секця, в търсачката пишете името на града и готово:https://results.cik.bg/pi2021_07/search/index.html #/s/64/326500765.pdf
  —цитат от коментар 36 на pinoccio


  Линкът е ОК, ама след като вкарах правилно името на секцията (единствена в Израел) не виждам резултатите-нито с цък на "ентер", нито с цък на другите квадратчета, с Мозила'та и Хром'а...

  Само при мен ли е така?
  До коментар [#36] от "pinoccio":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 38. 38 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1090 Весело

  При мен се отваря ПДФ Тел Авив

  гроп - 41
  БСП - 10
  ДаБГ - 46
  ИТН - 22
  копейкин 14

 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#36] от "pinoccio":

  Мерси, отвори ми се, най-сетне.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK