Геновева Петрова: По-умерените избиратели, уморени от острото противопоставяне, не гласуваха

Геновева Петрова

© Надежда Чипева, Капитал

Геновева ПетроваВ изборната вечер на 11 юли на фона на първите официални резултати, които показаха, че т.нар. партии на протеста не събират необходимите 121 гласа за избор на правителство, започнаха и анализите в какви преговори ще трябва да влязат и на каква друга подкрепа могат да разчитат. Сред обсъжданите сценарии беше и възможността "Има такъв народ" да направят опит за правителство на малцинството. В понеделник (12 юли) лидерът на партията Слави Трифонов направи точно това - каза, че няма да правят коалиции, и не само съобщи, че този път ще предложат кабинет, като получат мандат, а съобщи целия му състав с премиер - бившият министър от две правителства Николай Василев.


"Дневник" направи анкета сред политически наблюдатели ходът на лидера на "Има такъв народ" какво означава и до какво ще доведе. Предлагаме ви отговорите на Геновева Петрова, съуправител на "Алфа Рисърч".


Слави Трифонов направи изпреварващ ход - преди да изчака окончателното обявяване на резултатите от изборите и в момент, в който партията му леко изостава от ГЕРБ при преброяването, той обяви, че няма да прави коалиция с никого и обяви експертен кабинет, както и приоритетите си. Какви ще са последиците от това?
- Преди всичко, този ход не прилича на намерение да се реализират обявените правителство и приоритети, а на част от по-дългосрочна политическа стратегия - било на г-н Трифонов, било на фактори, които стоят зад него и партията му. По-нататъшното и́ развитие ще дава и повече сигнали за последиците, които можем да очакваме.


На този етап се очертават две. Първо, трудни или дори невъзможни преговори с потенциални партньори, от каквито ИТН и евентуалното им правителство безспорно се нуждаят. И второ, шанс за опонентите им (от който ГЕРБ не се поколебаха да се възползват часове след изявлението на Слави Трифонов) да атакуват претенцията им да са двигател на промяната.


На какво може да разчита едно такова правителство на малцинството, ще получи ли според вас то подкрепа от останалите партии на промяната?


- Подкрепата за такова правителство на малцинството е въпрос на политическо решение на партиите. Избирателите се произнесоха на 11 юли, без да дадат мнозинство на нито една политическа сила или обсъждани в последните месеци потенциални коалиции. Отсега нататък подобно правителство на малцинството може да разчита или на постигнато в открити преговори парламентарно партньорство, или на силата на невидими за обществото зависимости.


Колко дълъг би могъл да е животът на подобен кабинет? Има ли вероятност според вас да не бъде одобрен от парламента и какво би последвало тогава?


- Очакването ми е, че този кабинет въобще няма да встъпи в длъжност. Това е от предложенията, които се правят, за да не бъдат приети. В противен случай нямаше да се случи по този начин. Каквито и коалиционни и/или подкрепящи опити да се направят след това в Народното събрание, колкото и време да просъществува то, можем да очакваме разклащане на доверието в представителната парламентарна демокрация и възможност апологетите на други форми на управление да прокарват тезите си за "по-добрите" алтернативи.


Протестните партии отлагаха за след изборите преговорите с Трифонов и сега вероятно са изненадани. Но от друга страна, "Има такъв народ" не искаше да преговоря - как ще се събира подкрепа в тази ситуация?


- Това не е ситуация за събиране на подкрепа.


Достатъчна гаранция за демонтиране на порочната политическа система ли е съставянето на експертно правителство от млади и образовани хора, повечето от които без политически опит, начело с министър-председател, известен от управлението на царя и Тройната коалиция? Какви са посланията, които се крият зад избора на такъв вид кабинет? Може ли той да разгради модела на задкулисието или има риск да възпроизведе други зависимости?


- Не за първи път млади, образовани експерти без политически опит се представят като гарант за осъществяване на очакваната промяна. Същият беше и подходът на НДСВ, което управлява веднъж в коалиция само с ДПС, а после с ДПС и БСП. Спомняме си, че през 2009 г. много по-мощен от сегашния наказателен вот (1.6 млн. гласа) срещу порочните практики в управлението на тройната коалиция издигна на власт ГЕРБ и Бойко Борисов. Т.е. само смяната на едни лица с други, по-добре образовани, рискува да произведе същия резултат, ако не отстранява причинителите на вредата. В политиката това значи реформи. А реформите са успешни, когато се ползват със силата на широка обществена и парламентарна подкрепа.


Приоритетите на "Има такъв народ", обявени от лидера й Слави Трифонов, ще оправдаят ли обществените очаквания?


- В предстоящата парламентарна конфигурация ИТН не разполагат с възможност самостоятелно да изпълняват приоритетите си. Ако продължат досегашната си линия на поведение, можем да очакваме единствено повтаряната от техни представители в 45-ото Народно събрание теза за замразяване на приоритети заради липсата на стабилно мнозинство.


Каква ще е ролята на Слави Трифонов в бъдеще?


- Вместо да предполагаме и да гадаем, е по-добре да не отнемаме на г-н Трифонов възможността сам да запознае обществото дали и каква роля ще поеме. Всичко останало биха били търсени (включително от негова страна) спекулации с личното му политическо бъдеще.


Знак за какво е изборният резултат - като съотношение на силите, избирателна активност, купен вот, машинно гласуване? Как бихте коментирали рекордно ниската избирателна активност за парламентарен вот? С какво си я обяснявате?


- Избирателната активност и резултати са обществената реакция на конфронтацията и фрагментаризацията на политическия терен. Най-силно политизираните избиратели, за които беше важно да заявят позицията си към ГЕРБ, към управлението му, към протестните партии, към действията на служебното правителство, се мобилизираха и участваха във вота. По-умерените обаче, за които беше важен позитивният политически разговор, уморени от острото противопоставяне, не излязоха да гласуват. Макар и по-слаб, ефект върху активността оказа и притеснението от машинното гласуване у част от по-възрастните и по-ниско образовани избиратели.


Резултатът от този нисък като активност и силно политизиран вот произведе съотношение на силите в 46-ото Народно събрание, според което нито една политическа сила не се ползва с доверието и легитимността да налага собствения си дневен ред на останалите.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на odu121065884
  odu121065884
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вече 30 години българите биват изпързалвани с една и съща бедна на въображение но ефективна стратегия:
  1) отвращение от “демокрацията”, която носи нестабилност - нищо, че демокрация никога не е имало и не е било планирано да има. Това което наричат “демокрация” е контролиран екперимент планиран да се провали;
  2) периодично имената на партиите на власт се подменят, но не и същността им - НДСВ, ГЕРБ, ИТН, и т.н. предназначени за временно успокояване на страстите на най-активната, но все по-малка част от народа, която осъзнава какъв театър се разиграва;
  3) култивиране на посредствено население, което не вижда по-далече от носа си, така че номера винаги да минава;
  4) залагане на капани на малкото партии искащи истинска промяна (такива като ДБ), така че да бъдат маргинализирани. Това съчетано с огромно по мащаб тролене и манипулирано медийно представяне.
  5) на мафията не и трябва нито държава, нито население, поради което хората са оставени да се спасяват поединично, кой както може (унищожавайки идеята за нация). Контролирането на територията е достатъчно за да се пълнят чекмеджетата.

 2. 2 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Иззад всяка партия в парламента прозира ДСП. Единствените, които яростно се противопоставят на турската партия остнаха извън. Все пак вие сте умните, от изборът на промяната ви се вижда отчетливо :)))

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 3. 3 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  За кой да гласуваш Баце то зад всички стои един и същ и дърпа конците. Няма такава мафия.

 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Както се казва. Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят.

 5. 5 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Предните мозъчни отпадъчни продукти. А от какво са отпадъчни, по-добре да не знаем.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Разстроено

  За съжаление доста отдавна не е модерно да си умерен и разумен!
  За съжаление най-чуваеми са просто и само най-силно и най-радикално крещящите!!!
  Така определено няма да стане но очевидно мнозина ще го разберат по трудният начин а цената ще я платим всички!

 7. 7 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  На онези, които не гласуваха пожелавам още от Борисов с 200. На тези, които гласуваха за ГЕРБ и сателитите им пожелавам същото, но по-бавно. С 200 звучи, като че удоволствието е само за едната страна, а в любовта трябва да има взаимност.

 8. 8 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Изглежда и чуването е извън вашите възможности, щом единствените критерий за вас е колко силно и радикално крещят. Не разбрах, защо не си останете на село?

 9. 9 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Пълни глупости. Избирателите искат промяна, а няма да я получат защото демокрацията не работи и никога няма да работи. От всичките партии вписани в листите няма една дясна партия която да обещае:

  - по ниски данъци
  - по малко намеса на държавата в бизнеса
  - по малко агенции
  - по малко регулации
  - по малко социални помощи
  - по малко здравни осигуровки
  - намаляне на държавната администрация с 80%

  Всяка дясна партия обещаваща това автоматично се застрелва в крака защото тези принципи са против принципите на демокрацията която е дефакто мека форма на социализъм.

  Затова и българина не гласува и няма и да гласува, защото избира между различни форми на комунизъм.

  Лесно е ама няма да ви го каже Дневник.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 10. 10 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  ИТН нe пeчeли избoритe, a cтaритe пaртии и муцуни губят. ТEOРИЯ НA ИГРИТE!! ИТН глacувaнeтo e aнтивoт cрeщу cтaритe муцуни и пaртии. Пo пoдгoтвeнитe - пo-възрacтнитe нe oтидoхa дa глacувaт c цeл дa нaкaжaт cтaритe муцуни и cтaритe пaртии, a млaдитe нaивнo чрeз нoв cпacитeл нaкaзвaт мaфиятa в пaрлaмeнтът. Нo caмo млaдитe бeз oпит и знaния припoзнaхa Cлaви. ГEРБ пeчeли c 40% прeз 2009г. c EДИН МИЛИOН ПOВEЧE ГЛACA oткoлкoтo пeчeли ceгa ИТН. A 2009г. БCП губи c двa пъти пoвeчe глaca oт ceгa. ... ИТН не печели изборите, а старите партии и муцуни губят. ТЕОРИЯ НА ИГРИТЕ!! ИТН гласуването е антивот срещу старите муцуни и партии.

 11. 11 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Логично е да има само социална пенсия. Държавата не събира трупа пари от пенсии, които да олихвява и след години да ги дава. НОИ работи с пари от сегашните работници, а мъртвите са солидарни към богатите пенсионери в повече. Справедливостта е поне, и наследниците да получат всичко, а парите от бюджетът извън НОИ, да са само за социална пенсия. И ако 15% от заплатата ти е осигуровката и имаш трудов стаж 45 години, ще трябва да взимаш 15 години пенсия 45% от заплатата ти - средното за 45 години стаж. Кому е изгодно да има корупция и ниски доходи? германия сащ?? Ако един човек или народ почне да консумира повече, ще се увеличи цената на всички, и корпорациите ще плащат повече в бедните страни, ресурсите ще поскъпнат.. Ето защо развитите страни спъват другите страни. Има и друг момент, развитият пазар е пазар с повече потребление, и предлага по-ниска цена и по високо качество. В селата все по високи цени и ниско качество, за разлика от един събор или седмичен пазар които са с повече потребители. Франция и Япония имат само два пъти по-млък БВП на глава по покупателен измерител - тоест в БГ доходите трябва да купуват само два пъти по-малко от тези страни.

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#7] от "Никола Николов":

  Поста издава болка и фрустрация.Замислете се,намерете си хоби,отпуснете малко пара.

 13. 13 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1282 Весело

  "Геновева Петрова: По-умерените избиратели, уморени от острото противопоставяне, не гласуваха"

  И това най-ясно си пролича в ромските секции!

 14. 14 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Ако един човек или народ почне да консумира повече, ще се увеличи цената на всички, и корпорациите ще плащат повече в бедните страни, ресурсите ще поскъпнат.. Ако в бедните страни имат ниски заплати, излишъкът ще изнесат и на богатите пазари ще е по-евтино. Ето защо развитите страни спъват другите страни. ..... Защо простите хора са бедни, защото са прости - нямат опит, опитът струва пари. А хора без опит са слепи, и се връзват на мошениците, лъжците. Ето защо и бедните гласуват за десните. Мислят, че е чудесно ниските данъци да водят до отлична държава. Може ли пазарно здравеопазване да е добро с 10 пъти по-малък бюджет на глава, колкото е добро в Германия? ПАЗАРНО? Пазарно значи световни цени. А Германия има здравеопазване нов мерцедес е клас за 200 000 лева, то ние защо очакваме същото качество от це класа на 10 години за 20 000 лева. Или смартфон за 1000 лева и смартфон за 100 лева. След като германецът плаща данък за колата си колкото българите, но той го плаща всеки месец, а българинът плаща пак толкова но на година един път. Та можели пътищата и инфраструктурата към тях да е 12 пъти по-евтина, за да имаме същите пътища? ПАЗАРНО ЗНАЧИ СВЕТОВНО, АКО Е ПО-ЕВТИНО ЗНАЧИ Е С ДРУГО КАЧЕСТВО - СУРОГАТ.

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Разстроено

  Някои избиратели не бяхме уморени, просте отказахме да подпишем "празен чек" - вие гласувайте за нас, след изборите ще видите какво ще правим... Единственото леко изключение беше Борисов, но пък за него хич не ми се гласуваше...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Весело

  За съжаление доста отдавна не е модерно да си умерен и разумен!За съжаление най-чуваеми са просто и само най-силно и най-радикално крещящите!!!Така определено няма да стане но очевидно мнозина ще го разберат по трудният начин а цената ще я платим всички!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  И какво крещаят най-силно крещящите?! Нещо за хубвейбинстващи неотроцкисти ли?

 17. 17 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Ох, милите! Да им бяха постлали пухкав червен килим, да не им натъртва реалността нежните крачета.

 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":

  Не е вярно! ИТН предложи горе долу това. При тях не се говори за индексация на пенсии и намаляване на цената на тока и парното.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Спокойно. Скоро пак ще имат възможност да гласуват.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  ИТН нe пeчeли избoритe, a cтaритe пaртии и муцуни губят. ТEOРИЯ НA ИГРИТE!! ИТН . ... ИТН не печели изборите, а старите партии и муцуни губят. ТЕОРИЯ НА ИГРИТЕ!! ИТН гласуването е антивот срещу старите муцуни и партии.
  —цитат от коментар 10 на Джони Пенкофф

  Чекай да те те питам? Мутрите на Мая са нова партия със стари муцуни. Кое се броЙ? Вотът за новата партия ли е или срещу старите муцуни?
  и т.н е също нова партия със стари муцуни. Там как ще броЙм?

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "По-умерените избиратели, уморени от острото противопоставяне, не гласуваха"
  .........
  Това беше целта.
  Вся власт в ръцете на Радев!

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#8] от "tbe461062459":

  Очевидно просто НИЩО не сте разбрал!
  На село съм си- тук е прекрасно - чист въздух вода земя пресни свежи и чисти плодове4 и зеленчуци
  Хамак в градината огнище и барбекю
  Хубав ден Ви желая в задръстения прашен шумен и мръсен ГРАД!!!

 23. 23 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  България се движеше с 5 до 10 години след Западът. Ако си беше останал социализмът с НРБ, сега и на българите щеше да им е единствен проблем в тревогите, тези гей проблеми. Но както бяхме през 1990та като 1980та във Франция, след тридесет години дълбаене дъното, сега сме като Франция през 1949 г. Българите работят за 2200 лева в Германия, но ЖИВОТ И СПОКОЙСТВИЕ - безметежност като НРБ..

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#16] от "3biri":

  Ако не чувате какво крещят най-силно крещящите имате сериозен проблем и то не само със слуховия апарат а и малко по-дълбоко - в областта между двете уши но за мен това не е никаква изненада!!!

 25. 25 Профил на odu121065884
  odu121065884
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо което бях писал още 2014 и бях публикувал от стария си акаунт, който тролевете непрекъснато докладват и който пак е блокиран:

  България, София, 22 Ноември 2042. 
Иван се беше излегнал на дивана пред телевизора, беше се завил с две дебели одеяла, за да не усеща студа, който нахлуваше през пропуканите панели на апартамента им, и очакваше с нетърпение предаването за култура, което се излъчваше веднъж седмично по БТВ. Въпреки че беше на 17, предпочиташе да прекарва дните си след училище насаме в къщи, пред телевизора, или четейки вестници и списания. Това беше почти единствената възможност да задоволи жаждата си за познания, тъй като вече от години училището бе загубило тази си роля. Рядко се събираше с приятели от квартала, защото знаеше колко опасни могат да бъдат дори и най-невинните забавления. Преди година един от приятелите му беше наръган с нож от друг негов познат заради неуместен коментар на футболен мач. Друг негов познат беше прегазен от подпийнал техен връстник чието БМВ беше излетяло от пътя и помело беседката, където момчетата от квартала обикновено се събираха. 
Рекламният блок беше вече към края си. Обичайните реклами на тоалетна хартия, кисело мляко и нов ароматизиран сапун се изреждаха една след друга и контрастираха с това, което беше чувал, че се рекламира в страните на запад от България - автомобили, ваканции на екзотични острови и потребителска електроника. Често се чудеше как ли живеят хората в нормалния свят - България беше изритана от Европейския съюз дълго преди да се роди, и единственият начин да се пътува на запад беше чрез виза, която беше почти невъзможно да се получи. 
Предаването за култура започна. Любимата му водеща беше най-сетне на екран - така и не разбра защо тя винаги беше представяна с не толкова обичайното българско име Мара Отварачката (повечето негови приятели по рождение имаха само по едно име: Лисицата, Черепа, Картофа и т.н. - той самият беше изключение), но го свързваше с разчупеното й мислене и склонността й да изпада във философски отклонения. Освен това повечето интелектуалци бяха познати под псевдоними, а не под истинските им имена. Беше чувал от родителите си, че като млада е била певица и също така участвала в многобройни телевизионни и радио предавания и реклами на различни продукти - от бира до хигиенни принадлежности. Чудеше се как винаги намираше интересни теми за предаването си - можеше с часове да анализира лириката на някоя популярна българска песен (която родителите му, незнайно защо, наричаха чалга), обсъждаше с вдъхновение произхода на често употребявани български изрази като "кифла", "тупалка","назобан","батка" и т.н. Макар и позастаряла, тя беше идол на малкото интелигентни младежи и девойки, които имаха желание да се откъснат от заобикалящата ги груба действителност. 
Докато слушаше с интерес разсъжденията на Мара за изяществото и грозотата в орнаменталистиката на новите етикети на ракията на винпром "Пещера", Иван се протегна и грабна едно списание от купа, окупирал единия ъгъл на холната маса. Обожаваше списанията за природата - от първата страница на октомврийския брой на "Диво сърце" го гледаше полуразсъблечена девойка, прегърнала малко лисиче. Искаше му се статията под снимката да разказва малко повече за поведението и ловните подходи на лисиците, отколкото за естетиката на силиконовите гърди на момичето, но времената бяха различни - предлагаше се това, което читателите търсеха и бяха в състояние да осмислят. Все пак тези списания бяха много по-добри от новинарските издания, които заливаха четящите ги с информация кой с кого беше спал, колко убийства и катастрофи с невинни жертви са станали в предходния ден, хороскопи с детайлна информация за това което го очакваше утре и т.н. 
Книги отдавна не се продаваха, а и почти всички библиотеки бяха обновени под формата на кафенета, фитнес зали, фризьорски салони и какво ли още не. 
Беше вече късен следобед - погледна през прозореца, за да види дали тълпата пенсионери, събиращи се пред блока им, се беше разрастнала. Всъщност, стори му се, че беше намаляла - може би защото тези дни няколко от тях се бяха споминали от глада и студа в неотоплените си апартаменти. Сигурно същото се беше случило и с други възрастни хора от квартала, защото групата им изглеждаше значително оредяла. Някой от приятелите му обсъждаха, че така всъщност било по-добре, защото щяло да има повече пари за коледните добавки към заплатите на родителите им. Или защото бяха примръзнали, или защото бяха изнемощели, от отворените им усти едвам се чуваше редовното - "много сме, гладни сме". Чудеше се срещу какво толкова негодуват - повечето бяха вече на преклонна възраст. Някой бяха доста над шестдесетте, при условие че средната продължителност на живота в България беше около 52 години. 
Уви се още по-дълбоко в одеялата и се отдаде се на мечтите си - искаше да стане шофьор на камион и да може да пътува поне до Турция, та да види свят. Повечето му приятели му се присмиваха - мечтата на всички беше да приличат на двамата синове на президента, които почти ежедневно биваха канени за интервюта по телевизията и се бяха превърнали в символ на българския успех. Подражаваха им във всичко - от елегантните анцузи „Адидас”, с които се обличаха, до изказа им, който включваше изтънчени думи като "шибаняк","лайняр","копеле" и други. Въпреки че тренираха непрекъснато в една от собствените си фитнес зали (бяха собственици на най-голямата верига такива в страната), и двамата бяха едрогабаритни - баща му често ги наричаше сферични, но малко хора разбираха смисъла на тази дума. Беше чувал, че баща им, Президентът на републиката, бил също толкова едрогабаритен дори като млад, и че дори неговата майка имала същата горда осанка. Целият им род беше тръгнал от нищото и бяха постигнали всичко с усилия и постоянство - знаеше се, че майката на Президента започнала като служител в спортния тотализатор, а след това синът й беше развил успешен бизнес и беше придобил собствеността на банка, като я беше спасил от фалит. 
Телефонът му позвъня.Беше Винкела - най-добрият му приятел. 
- Копеле - чу се от слушалката - ае ходим ги тепаме тия, че пак са се наострили. 
Макар че избягваше насилието, Иван беше готов да умре за България - беше патриот, както и повечето от връстниците си. Събираха се на големи групи за "народна отбрана" и пребиваха до смърт неорганизираните тълпи от развилнели се цигани. Облече се набързо, взе една метална тръба, която стоеше опряна до вратата на стаята му, и излезе пред входа на блока. Винкела и още едно момче от квартала вече го чакаха - единият въоръжен с бейзболна бухалка, а другият с бокс. Замъкнаха се към автобусната спирка и докато чакаха, Винкела счупи с един замах на бухалката крака на една баба, защото според него го гледала накриво. Иван се опитваше да не гледа към бабата, която стенеше просната на тротоара - не понасяше да гледа кръв. Автобусът спря на спирката и отвори врати - отвътре полъхна миризма на нафта и нечистотия и тримата на мига скочиха вътре, като заеха местата най-близо до предната врата. Бяха щастливи, че не им се наложи да се бият за правото си да седнат в обичайно претъпкания автобус. Не че такива побоища не им бяха по вкуса, когато ставаше въпрос да се докажат пред пътници на преклонна възраст, проблем бяха копеленцата на техните години, които можеше да се окажат по-добре подготвени от тях. Винкела беше загубил два предни зъба при спор за място преди по-малко от месец. 
Автобусът се затътри бавно в посока „Красна Поляна”. Иван гледаше рекламните билбордове които го обстрелваха с познатите послания - Фитнес "Железен юмрук - за да станеш мъж”, салон за еротични масажи "Отдай се на греха", „Адидас” - стилно облекло за истински мъже и прочие.

 26. 26 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":Не е вярно! ИТН предложи горе долу това. При тях не се говори за индексация на пенсии и намаляване на цената на тока и парното.
  —цитат от коментар 18 на 3biri


  Глупости! Извадено от програмата на ИТН - В подраздел икономика програма за икономически разстеж:
  ---------------------------
  Осигуряване на благоприятна законова рамка. Ефективна публичната администрация. Стимулиране на развитието на МСП. Подобряване на регионалната бизнес среда. Намаляване на фрагментацията на пазарите.
  ------------------

  Намаляване фрагментацията на пазарите. Демек по малко конкуренция. Как това е дясна и капиталистическа политика ако смея да запитам?

  Под здравеопазване четем:
  -----------------------------------------------------
  Скрининг за рак на шийката на матката, дебелото черво, гърдата и простатата.
  Стимулиране на екипната практика.
  Регулируем прием при ОПЛ.
  ---------------------------------------------------

  Как това е дясна политика когато тия пари се взимат от дънъците насилствено и се дават на болниците.

  Една чисто дясна партия би искала частно здравеопазване, не социо комунистически тип здравеопазване.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#18] от "3biri":

  Спокойно вчера в 1100 ч библиотекарско - сарайските кръгове приключиха чичкото без коса от плевенските села чрез публично - ритуална самоубийство!
  Човека си изигра ролята която му бяха определиле - нагънаха кончетаета на марионетката и я пъхнаха в кутията а кутията в най-тъмния ъгъл на мазето!!!
  Тъжна и жалка е съдбата на сламените хора!!!

 28. 28 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Веселата Корнелия, пак отлага оставката? ДА ТЯ ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКАТА ОТ КОСТОВ И КОЗЯК, ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА БСП. Когато дръпнаха на горе, те имаха нови лица. Нито тя е ново лице, нито Иво Христов и Тодор Байчевцитте.. Зарковците и божанковците са празна чаша.. Пак подмазване на бизнесът и синдикатите на работодателите. Пак консерватизъм ала тръмп.. Дясното върви сред омразниците и простите - не информираните. Но всеки ще те разбере ако предложиш социален ред като богатите страни - социално строителство, равни пенсии, заплати и доходи 60% от тези в Германия. Когато в Южна Африка и България БВП беше 5000 долара на глава, те от африканската държава не са чакали БВП да им скочи 10 пъти, а тогава предлагаха 5000 долара заплата за медици от България..
  Защо простите хора са бедни, защото са прости - нямат опит, опитът струва пари. А хора без опит са слепи, и се връзват на мошениците, лъжците. Ето защо и бедните гласуват за десните. Мислят, че е чудесно ниските данъци да водят до отлична държава. Може ли пазарно здравеопазване да е добро с 10 пъти по-малък бюджет на глава, колкото е добро в Германия? ПАЗАРНО? Пазарно значи световни цени. А Германия има здравеопазване нов мерцедес е клас за 200 000 лева, то ние защо очакваме същото качество от це класа на 10 години за 20 000 лева. Или смартфон за 1000 лева и смартфон за 100 лева. Къща за 300 000 лева и за 30 000 лева.След като германецът плаща данък за колата си колкото българите, но той го плаща всеки месец, а българинът плаща пак толкова но на година един път. Та можели пътищата и инфраструктурата към тях да е 12 пъти по-евтина, за да имаме същите пътища? ПАЗАРНО ЗНАЧИ СВЕТОВНО, АКО Е ПО-ЕВТИНО ЗНАЧИ Е С ДРУГО КАЧЕСТВО - СУРОГАТ.
  ... .
  .. Логично е да има само социална пенсия. Държавата не събира трупа пари от пенсии, които да олихвява и след години да ги дава. НОИ работи с пари от сегашните работници, а мъртвите са солидарни към богатите пенсионери в повече. Справедливостта е поне, и наследниците да получат всичко, а парите от бюджетът извън НОИ, да са само за социална пенсия. И ако 15% от заплатата ти е осигуровката и имаш трудов стаж 45 години, ще трябва да взимаш 15 години пенсия 45% от заплатата ти - средното за 45 години стаж.

  ....
  ..
  Сега максимум може да ти вземат осигуровка за пенсия 500 лева, 200 от заплатата и 300 от работодателят. За 50 години трудов стаж хипотетично - теоретично, ще си дал 300 000 на държавата. Пари стигащи за 20 години по 1250 лева пенсия на месец. После е логично да отидеш на социална пенсия 140 лева. Разбира се никой не е дал толкова на държавата. НОИ е от 1995 година. До 2000 година почти няма частно предприятие което да плаща осигуровки.

 29. 29 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  явно не случайно Слави Трифонов и ИТН са мълчали досега - те явно НЯМА какво да кажат

  некви таблетчета, неясно какво точно ще помогнат не децата (каквото и да наричат деца - на 2, 8, 15 години), съмнителна приватизация на ББР че да може някой да я докопа и - идиотията за Космоса. А това, че основния критерии на министрите е да знаят езици ....

  толкова неадекватна партия досега не е попадала в Парламента, доста добър ход на ЗАДКУЛИСИЕТО - докара Бойко2, спокойно могат да си управляват с Бойко1

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  За съжаление доста отдавна не е модерно да си умерен и разумен!За съжаление най-чуваеми са просто и само най-силно и най-радикално крещящите!!!Така определено няма да стане но очевидно мнозина ще го разберат по трудният начин а цената ще я платим всички!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  И Васко Кръпката ще го обявят за герборляк.
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-vasko-krapkata

 31. 31 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1004 Весело

  България никога няма да стане нормална държава, когато приемеш този факт се живее по-добре. :)

  Много наивници тук, много нещо. Ама както е казано в Библията, блажени са вярващите и тяхно е царството небесно. :)

 32. 32 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#30] от "4ort":

  Нормално, те и Ицо Хазарта го обявиха за такъв.

 33. 33 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#29] от "БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ":

  "Чл. 2. Дете по смисъла на този закон е всяко физическо лице до навършването на 18 години."
  ЗЗнД

  Подкрепям всяка Ваша дума.

  По темата:
  "Очакването ми е, че този кабинет въобще няма да встъпи в длъжност. "

  Мадам, Вашите очаквания изразяват моите надежди.

 34. 34 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  "Геновева Петрова: По-умерените избиратели, уморени от острото противопоставяне, не гласуваха"

  Стига сте приказвали глупости бе. Не гласуваха цели махали, на които не им беше платено да гласуват. Даваха я по телевизията циганката, която не знаеше за кой да гласува. Освен това НАП профилактираха фирмите, които бяха заделили по над 30млн. кеш за купуване на избори. Останалите бяха отпускари. Къде ги видяхте тези умерените, не може да се крадат пари за язовири и магистрали като за последно и ти да си умерен!

  Или си развален човек, дегенерат без морал - гербаджия, за който не е проблем краденето. Или си нормален човек, който осъзнава, че държавността е подложена на огромен риск с тези мутри.

 35. 35 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Избирателите не са изморени. По-скоро са отвратени. За пореден път се подиграха с тях. Най-много съжалявам избирателите на ИТН. Оставят се да ги водят като три синджира роби. Техните идоли явно не желаят властта и се подиграха с тях... Пак.

 36. 36 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#35] от "papunqk":

  Най-лошото е, че на повечето сигурно изобщо не им пука.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#7] от "Никола Николов":

  Ние, гласувалите за ГЕРБ пожелаваме на всички жълтопаветни умнокрасивци да ви го ... с 300. И за наш голям кеф, Слави го направи много ефектно.

 38. 38 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#16] от "3biri":Ако не чувате какво крещят най-силно крещящите имате сериозен проблем и то не само със слуховия апарат а и малко по-дълбоко - в областта между двете уши но за мен това не е никаква изненада!!!
  —цитат от коментар 24 на selqnin


  А при вас очевидно е загубена връзката между говорноя и мисловни апарат, може би поради липса на втория. Иначе щяхте да сабележите, че сте един от най-шумните.

 39. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#18] от "3biri":Спокойно вчера в 1100 ч библиотекарско - сарайските кръгове приключиха чичкото без коса от плевенските села чрез публично - ритуална самоубийство!Човека си изигра ролята която му бяха определиле - нагънаха кончетаета на марионетката и я пъхнаха в кутията а кутията в най-тъмния ъгъл на мазето!!!Тъжна и жалка е съдбата на сламените хора!!!
  —цитат от коментар 27 на selqnin


  Ето че пак се разкрещяхте и то за неща, които сте видели в съня си!

 40. 40 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Къде са сега "експертите", които обясняваха, че Алфа били придворна агенция на ГЕРБ и че всъщност щяли да завършат четвърти, че си и позволяваха да се подиграват лично на Боряна Димитрова.

  Е, хората познаха резултата 1:1. Не че някой е особено щастлив от това.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 41. 41 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Манипулация е, че на народа му е писнало да ходи на избори. Всякакви социолози, политолози и всички други пълзящи "ЛАЗИ" се опитват да внушат на българите, че не им се ходело на избори. Истината е, че няма толкова живи избиратели, колкото са вписани в списъците. Освен това циганите гласуват само ако има сухо, иначе това не ги интересува. Като добавим и летуващите млади българи от България и от чужбина и ниската избирателна активност е факт.

  не съм избягал
 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#39] от "3biri":

  Ако чувате крясъци очевидно имате Голяма нужда от специализирана помощ и определени химически субстанции!
  Моля най-смирено да се обърнете към съответните специалисти!!!

 43. 43 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 651 Неутрално

  НЯМАМ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ДА ГЛАСУВАМ НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА ЗАЩОТО МИ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ И ИСКАМ БОКЛУЦИТЕ, КРАДЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ДА НЕ СЕ ДОКОПВАТ ДО ВЛАСТТА!!!

  не съм избягал
 44. 44 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 651 Неутрално

  СЛАВИ иди си сега, защото пак доказа, че освен за слуга и предател за друго не ставаш !!!

  не съм избягал
 45. 45 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "По-умерените обаче, за които беше важен позитивният политически разговор, уморени от острото противопоставяне, не излязоха да гласуват", защото са умни и очакват - трети път, майка и баща:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 46. 46 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  избирателната активност е ниска по 2 основни причини:
  - рязко ограничения купен вот - вижда се точно в махалите; и
  - хората на море

  реално ние не знаем колко точно е избирателната активност щото не знаем колко точно са избирателите

  а иначе - абсурдно е "умерени избиратели не гласуваха щото са изморени" - гласуването е начин да си изразиш мнението и гражданската си позиция, като нещо не им харесва трябва ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 47. 47 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Неутрално

  522 421 гласа са подадени за БСП, но машините отчетоха всеки глас за БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ, АТАКА, ВИДЕНОВ, за 0,7 гласа. А за проамериканските партии един глас се отчете като 1,3 гласа, ГЕРБ, ИТН, ДБ, КАПОН. ГЕРБ реално има 493 973 гласа. .. ИТН реално имат 506 018 гласа. ДБ реално има 265 638 гласа. Възраждане има реално 117 353 гласа. ................. ................. ................ ...................................................................... ..................................................................... Екзит полът от машините в реално време ли е? Екзит полът показва - че се играе голям игра - НИКОГА ЕКЗИТ ПОЛЪТ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ДОСТАТЪЧНО - ЧЕ ДА СЕ КАЖЕ ИМА МАНИПУЛАЦИЯ. Тоест машините са излишни, те още не са показали резулттът но има екзит пол?? ИГРАТА Е ГОЛЯМА АКО ИМА ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ И МАШИНИ. Екзит полът доказва, че няма невалидни бюлетини преди, а сега че машините са илюзия. () Самото ръководство на машините посочва, че съществува функция “претеглен глас” с която например един глас за Байдън може да се брои за 1,3 гласа, а един на Тръмп за 0,7 гласа. За какво е нужна такава функция, след като се броят единични бюлетини? Да се открият машинациите на „Смартматик“ е много трудно, ако не си запознат. Например едва на 9 април т. г. след много усилия на цели тимове в САЩ е установено, че в дънната платка на машините са скрити модерни чипове, с които може да се осъществява връзка с интернет на всички машини. Тъй като повечето компании за машинно гласуване използват сходни технологии, можем с основание да предположим, че машините САЕС на „Смартматик“ (тези, които използвахме ние) също имат скрит модем за комуникация с интернет в дънните си платки. В публикувания от Държавна агенция „Електронно управление“ Доклад за съвместимост на машините на „Смартматик“ с техническите изисквания на ЦИК изрично се отбелязва, че не е била представена спецификация на дънната платка на устройствата. И въпреки това сертифициране е направено. При прегледа те не са установили наличие на връзка с интернет, но да смениш една дънна платка с модем за интернет с друга, в която няма, е работа за 2 минути.

 48. 48 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  "Макар и по-слаб, ефект върху активността оказа и притеснението от машинното гласуване у част от по-възрастните и по-ниско образовани избиратели."

  Напротив, ефектът е много по - силен, отколкото си представяха машинните фенове. Видя се от 10- минутното гласуване на ромка, около 50-60 -годишна, която като излезе от секцията каза пред телевизионните камери "заболя ме главата", а цялата комисия ѝ ръкопляска след дългия и подробен инструктаж.

 49. 49 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Слави Трифонов е един стандартен популист, неговият подход е недемократичен. Нашите партньори в Европа никога няма да приемат на сериозно един популист. Трифонов налага волята си при положение, че народът дори не му е дал властта. Зависимостта му от Ахмед Доган и ДПС е очевидна. Партията „Има такъв народ“ /ИТН/ е инженерингов проект.

  Това заяви пред БГНЕС Росен Плевнелиев /президент 20212-2017 г./ по повод предложения проектокабинет от лидера на ИТН Слави Трифонов.

 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  "По-умерените обаче, за които беше важен позитивният политически разговор, уморени от острото противопоставяне, не излязоха да гласуват. "
  *
  Точно така. Затова и не гласувах. Диалог по същество нямаше и сега няма.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Иска й се, ама на повечето хора им писна да се разхождат до урните и с надеждите им за нещо по добро.......затова, а следващият път, ако не настъпи конституционна криза , съвсем ще оредееят....отделно, тези партии , които участват отдавна са се провалили, а новите са от същият продукт мат,реал....

 54. 54 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Иска й се, ама на повечето хора им писна да се разхождат до урните и с надеждите им за нещо по добро.......затова, а следващият път, ако не настъпи конституционна криза , съвсем ще оредееят....отделно, тези партии , които участват отдавна са се провалили, а новите са от същият продукт мат,реал....

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":

  Е не си прав.
  ДБ излязоха с пълна програма, идеи и поставени цели.
  Какво повече искаш?
  Не може непрекъснато да гласувате по един и съш начин (ГЕРБ, БСП, ДПС) и да ви се получи разлиен резултат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Очаквайте на следващите избори избирателна активност от 20 %.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  А те, умерените , какво са очаквали. Всички да плеснат и да се прегърнат. Вярно, такова противопоставяне не е имало, но Герб направиха дълбоките разделителни линии. За Борисов всички са маскари, осен неговата шайка.

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  Геновева Петрова: По-умерените избиратели, уморени от острото противопоставяне, не гласуваха

  Това е точно така, а на изборите през есента извадете и отвратените и 20% активност ще бъдат мечта.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#7] от "Никола Николов":

  За останалите чалга, телевизор и ферари.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 60. 60 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Да не упражняваш правото си на глас издава простовата и робска душевност. Това са хора, в единия случай, въобразяващи си, че могат да се дистанцират от обществените процеси и да избягват нежелани последици за тях, а в другия случай, апатични, напълно примирени и приемащи безропотно всяко вмешателство на обществото в битието им. Общото между тях е приемането, че не могат да влияят по никакъв начин в разивитието на обществото, част от което са, и могат само - едните да мимикрират и се приспособяват, а другите просто да приемат неблагоприятните за тях развития. В определени случаи първите са заблудени от илюзията, че могат на надхитрят системата и дори се гордеят с това. Както и да е, и двата типажа биха приели всяка власт колкото и да тиранична тя, а това на практика е проява на робската им същност.

 61. 61 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 687 Неутрално

  При соца основният (за съжаление не спазван) лозунг беше - всеки да получава съобразно количеството и качеството на вложения труд! Сега тук действат солидарните системи - вземаш от работещите и даваш на мързеливите мошеници! Пълно е с паразитни организации, от които има само вреда, но държавата краде от нас за да хрантути шефовете на тези организации...

  А пък промяна не става с хвърляне на яйца и храна по сградите, с блокиране на кръстовиша и тормоз над работещите... Дано след време дойдат турците, че като е тръгнало циганите, черните и арабите ще ни претопят...

 62. 62 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър":

  Ми аз дори не ги искам. Радан и Христо 2017 пътека направиха до Брюксел и спряха санирането на панелките. Радан заедно с Ленка покрай бълхата оплюха България. Сега другите спряха всяко строителство на пътища. И всички припявете един и същ рефрен корупция, като че ли в другите държави няма корупция, че и по голяма дори. Ма някой да е чул нещо за Италия, Франция, Германия, Белгия, само за България се чува и всички в Брюксел ни се смеят. Мерси за минусите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK