На живо

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© ДневникНа днешния си брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че депутатите от партията ще гласуват против правителството на "Има такъв народ" в пленарна зала. В същото време от "Изправи се! Мутри вън!" смекчиха тона и разясниха, че позицията им ще се разбере след дебатите по темата в Народното събрание. От ДПС твърдят, че все още не са комуникирали с Трифонов, а в "Демократична България" са готови на подкрепа, но след преосмисляне на предложения състав на кабинета, според Борислав Сандов.


"Дневник" проследи политическата ситуация след парламентарните избори. Статията се обновява.
Дали първо да се спрат кражбите на бюджетни средства, или първо да се балансира бюджетът - несъгласие по този приоритет е накарало служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков да откажат постове в проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на икономиката Кирил Петков.


Според него, ако бъдещ кабинет "Василев" първо започне да реже социални разходи, за да намали дупката в бюджета, хората, които досега са го източвали, ще опитат да подклаждат негативни настроения срещу правителството. Обратното, по думите му, ако първо се затегне кранчето на кражбите, социалните плащания могат да продължат със спасените средства без напрежение. Какво още каза министърът четете тук.

"Изправи се! Мутри вън" ще решава на дебати в парламента дали да подкрепи Трифонов

Мая Манолова

© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова


"Изправи се! Мутри вън!" ще поиска дебати в пленарната зала по програмата на проектокабинета, излъчен от "Има такъв народ", и ще реши дали да го подкрепи след като узнае дали ще има преизчисление на пенсиите, Закон за личната помощ и мерки срещу поскъпването на тока и горивата, които са в приоритетите й. Това съобщи пред БНТ лидерът Мая Манолова.


Тя каза, че е неуважително към избирателите съставът на кабинета да се съобщава по телевизията, а останалите политически сили да отговарят също от екрана дали го подкрепят, или не, а разговорът за това трябва да протече открито в пленарната зала.


Според Манолова има шанс следващото правителство да работи по-добре от предишното, защото ще се бори в парламента за всяко действие и решение, действията му ще се гледат под лупа, а министрите ще трябва да отговарят на въпроси.


Тя изрази увереност, че кабинет ще бъде съставен, защото такова е искането на българските граждани.
Манолова коментира и идеята си служебният кабинет да продължи да работи като редовен. Тя била формулирана само за случая, в който се стигне до политическа криза като партията, получила трети мандат, да го припознае.


По повод подмятания, че подкрепа за проектокабинета на "Има такъв народ" се търгува за постове, Манолова каза: "Много е жалко, че политиците гледат на правителството ката на столова, хората на площадите не очакват да се разпределят порции, правителството не е трапезария".

Според Елена Йончева при следващи избори е вероятно Борисов да се върне на власт

"Ако се отиде на следващи избори, има голяма вероятност Бойко Борисов да се върне на власт и затова смятам, че е изключително рисковано да не се подкрепи кабинет на Слави Трифонов". Това коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV и TV1 евродепутатът от левицата Елена Йончева.


Критиките й бяха основно насочени към ръководството на БСП, което във вторник обяви, че партията няма да подкрепи предложеното от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов правителство, Йончева определи решението на 'Има такъв народ" публично да предложи състав на правителство още преди да обявен официалния победител на изборите като "доста рискован ход" и игра "ва банк" и коментира, че най-важното, което трябва да направят Слави Трифонов и неговата партия е да направят така, че моделът "Борисов" да не може да бъде повторен.


"Смятам, че този модел трудно ще може да бъде повторен, ако има правителство на Слави Трифонов, защото всички останали партии в българския парламент ще бъдат много бдителни към това, което ще прави това правителство", коментира тя.


Вижте подробности тук.

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Юлия Лазарова


"ДПС не е имало нито задкулисни, нито публични взаимодействия със Слави Трифонов на тема политика". Това заяви пред БНР Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС. Той уточни, че подкрепата за предложения кабинет на "Има такъв народ" е въпрос на политическо решение на партията.


Кючюк добави, че не познава хората, които бяха предложени за министри. "Има обозрим риск от отиване на нови избори, което не е за предпочитане", каза още Кючюк.


Засега ДПС запазва пълно мълчание за проектокабинета, макар сред номинациите да има кадри от коалиционните правителствата между 2001 и 2009 г., в които движението участваше. В изборната нощ лидерът на партията Мустафа Карадайъ постави две условия, за да даде подкрепа на следващите управляващи: "възстановяване на нормалността в политиката" и програма за ускорено развитие на страната на база приоритетите на Евросъюза. От движението изразиха резерви към служебния кабинет, защото вместо да разгражда модела на ГЕРБ прилагало формулата "Стани да седна".

Иван Костов: В предложения кабинет няма потенциал и възможност за реформи

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Георги Кожухаров


"В обявената от "Има такъв народ" програма не се вижда нито диагноза, нито реформа. В състава на предложения кабинет не се вижда нито потенциал, нито възможност да се осъществят реформите", заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов. "Парламентарната група на "Има такъв народ" да влезе в предварителни разговори и да съгласува кандидатура за министър-председател, която все пак е приемлива за останалите партии, поне за протестните", е решението, според Костов.


Бившият премиер коментира, че кабинетът на "Има такъв народ" няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание и правителството "ще увисне на милостта на ДПС и ГЕРБ". Според Иван Костов Николай Василев трябва да направи граждански избор дали да бъде кукла на конци.


""В кабинета на тройната коалиция беше министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите 3:5:8, ако не той? И сега изведнъж нямало порции. Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа. Това ли е решение за "Има такъв народ"? Това означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от протестните партии да прави правителство. ... Това означава, че политическата система в страната рухва".


По думите на Костов никой не иска от Слави Трифонов "порции":


"Никой от протестните партии не иска порции, те не искат министерски постове, не искат участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват реформи,заради липсата на които се сриваме към хибриден режим. Виждането на ИТН за позицията им показва дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. Отсреща партньорът ти иска политики, не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш".


Според него в последните 12 години управлението на ГЕРБ, с активното участие на ДПС, а често и с подкрепата на БСП, е плъзнало българската политическа система към хибриден режим.


"Има формални свободи на медии, хора, провеждат се избори, но всичко е подчинено на олигархичен център на влияние. Тази констатация на "Фрийдъм хаус" е това, което гражданското общество съзря и започнаха летните протести през 2020-а. Гражданското общество влезе в открит конфликт с властта. Оттогава целта му е да се спре регресът към хибриден режим и да се консолидира българската демокрация. Това е невъзможно без реформи. За демократичния свят българската демокрация е неконсолидирана".


Костов подчерта, че провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията Народно събрание:


"Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, дори ще остави идеята за демокрация".

ГЕРБ декларира, че няма да подкрепи кабинет на Трифонов и няма да предложи свой

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Фейсбук профил на Бойко Борисов


След като в предишните два дни отказваше да отговори директно на въпроса дали ГЕРБ би подкрепила в Народното събрание предложения от "Има такъв народ" проектокабинет, днес лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че депутатите му ще гласуват "против". Той уточни също, че групата на ГЕРБ ще присъства в пленарната зала и няма вариант да не се регистрира, сваляйки необходимия брой гласове за одобряване на правителството.


Въпреки това, на брифинг, който сам определи като шоу, Бойко Борисов на няколко пъти отправи молби към лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и съпредседателя на коалицията "Демократична България" Христо Иванов да осигурят действащо правителство. Борисов намекна, че зад "Има такъв народ" стои ДПС, като за пример даде гласуването в смесените райони. Подробности - тук.

Очертава се Цвета Караянчева да не е депутат

Цвета Караянчева

© Юлия Лазарова

Цвета Караянчева


Председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева от ГЕРБ се очертава да не е депутат. Причината - от петте мандата за Кърджали, където тя отново водеше листата, четири ще бъдат за ДПС, а един за "Има такъв народ", показват предварителните изчисления на партии. Очаква се днес официално Централната избирателна комисия да обяви разпределението на мандатите.


При обработени 100% от протоколите "Има такъв народ" ще има 65 депутати в 46-ия парламент, а ГЕРБ-СДС - 63. Така бившите управляващи губят мандат в Кърджали.


Цвета Караянчева бе депутат в пет парламента, като оглавяваше 44-ия, където БСП и ДПС на няколко пъти искаха оставката й, но неуспешно, тъй като при единственото гласуване ГЕРБ я подкрепи. Бившият председател на Народното събрание, която е в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, ядоса опоненти и граждани с репликата "Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи, ходи пеша, бе! Ходи пеша" в защита на правителството на Бойко Борисов.

Готови сме да подкрепим преосмислен кабинет на "Има такъв народ", каза Борислав Сандов

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Намирам това предложение за структура на Министерския съвет, което беше направено от Слави Трифонов, за по-скоро прибързано и необмислено", заяви пред БНР Борислав Сандов от "Зелено движение", което е част от "Демократична България". "Ние за подобно нещо трудно бихме могли да гласуваме "за", защото ще предадем нашите собствени избиратели. Има начин, има път да намерим поне временно решение, да не изгаряме мостове, да не затваряме врати. Има разбиране, че това е нова формация, която ще се учи в движение на политика, даваме възможност те да преосмислят това. Ние сме готови да дадем подкрепа, без да искаме нещо в замяна", добави Сандов, според когото нищо не е загубено.


Той твърди, че в средите на "Има такъв народ" също има "потрес от тези прибързани действия". Сандов призова за провеждане на допълнителни разговори "вътре, в тази организация". "Този маниер и поведение на ИТН да не си говорят с никого и да смятат единствено себе си за антисистемен играч може да стигне до крайност, която не работи за България", предупреди Сандов.


"Под "антисистемна" повечето хора, които гласуваха доверие на Слави Трифонов и на формацията "Има такъв народ" не разбираха това. Те не искаха да накажат всички и всичко. Те са очаквали промяна, а не стари лица, които да управляват държавата. В България в момента гласуваха за "Има такъв народ" основно заради Слави Трифонов и заради обещанието за промяна, но не очакваха, че ще получат Николай Василев. Включително българите в чужбина, които са напуснали държавата ни по време на управлението на Николай Василев. Това е нечестно спрямо тези хора, нечестно е спрямо избирателите", смята Сандов.


"Ако "Има такъв народ" смятат, че с още едни избори ще генерират подкрепа от 121 депутати, това е наивно", каза още Сандов. По думите му, ако партията на Трифонов беше отишла на отминалите избори с така представените кабинет, приоритети и политики, то тя не би получила сегашния резултат.


Попитан защо "Има такъв народ" е била припозната като партия на протеста Сандов коментира:


"Защото те се представяха така, по този начин и защото излъчваха от протеста. Аз започвам малко да не разбирам това телевизия ли е, партия ли е, демократична организация ли е или е поредната авторитарна организация, в която дори проектоминистрите не са били наясно с плана кога ще бъдат представени и каква ще бъде структурата и съставът на Министерския съвет."

Вицепрезидентът е за управление от редовен кабинет

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Георги Кожухаров


"Надявам се, че в следващите дни ще надделее разумът. България в момента има нужда от много стабилно правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА. Тя отговори на журналистически въпроси преди участието си в Международен научен семинар "Да преосмислим средата ни в един пост-ковид свят" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Вицепрезидентът Йотова каза още, че следващото правителство трябва да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност и за правила, за икономическо развитие, за това България да депозира своя план за възстановяване и да успее да го защити в ЕК - предизвикателства, които, по думите й, далеч надхвърлят партийния егоизъм.


Илияна Йотова е оптимист и допълни, че това очакват и българските граждани. "Ако партиите отново се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ", посочи вицепрезидентът.


Попитана за ниската избирателна активност на изборите на 11 юли, Йотова каза, че това трябва да е предмет на сериозен анализ от всяка политическа формация и от обществото. По думите й трябва да се разгледа секция по секция, да се види кои са хората, които не са отишли до урните. Тя посочи още, че не вярва, че машините и ваканцията са спрели хората да отидат да гласуват и допълни,че се задава друг голям въпрос- дали пък хората не са намерили за кого да гласуват.


По повод идеята служебният кабинет да стане редовен, лансирана от председателя на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, вицепрезидентът Йотова я определи като друго екзотично предложение и заяви, че всяка политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поеме отговорността и да бъде готова да състави кабинет със своите експерти и виждания. "Иначе, дайте да си променим конституцията - да си имаме един служебен кабинет и да приключим", коментира Илияна Йотова.


На въпрос за тезата на ГЕРБ, че целта е да не се съставя правителство и да продължи да управлява служебният кабинет, Илияна Йотова коментира, че "това остава на г-н Борисов - да пуска фалшиви новини в публичното пространство".

Премиерът видя ниска политическа култура у Трифонов

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Велко Ангелов


Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира с избирателите си. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение.


Това коментира преди началото на правителственото заседание премиерът Стефан Янев след като в понеделник лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви състав на проектокабинет като демонстрира нежелание да го обсъжда с друга политическа сила. В отговор повечето партии обявиха, че няма да го подкрепят.


Янев коментира и ниската избирателна активност на вота в неделя като посочи, цитиран от агенция "Фокус", че тя едва ли се дължи само на лятото. "Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес", коментира премиерът.

"Ако политическите сили бяха вложили всички тези усилия, които насочиха в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и респективно повече хора щяха да излязат да гласуват", обяви Янев.

Премиерът благодари на всички структури, ангажирани с провеждането на изборите. Оценката му е, че е предотвратено купуването на гласове.


Смятам, че до голяма степен успяхме да изпълним основните си задачи в това отношение и да опровергаем основните страхове и критики, свързан с машинни вот.


Стефан Янев,

премиер

"Изправи се! Мутри вън!" ще решава за кабинета на Трифонов след формиране на парламента

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Георги Кожухаров


"Ние не сме отказали да подкрепим, то няма внесен кабинет, няма нищо. Този субект трябва да получи мандат, да внесе този кабинет в НС за обсъждане", заяви един от лидерите на "Изправи се! Мутри вън!" Арман Бабикян пред "България он Ер" по повод предложения от Слави Трифонов кабинет.


"Аз не виждам нищо, освен коледни подаръци. Покупката на лаптопи и строежи на училища са коледни подаръци, това не е политика, изисква се малко повече професионализъм", каза Бабикян по повод приоритетите на "Има такъв народ".


Пред "Свободна Европа" Николай Хаджигенов съобщава, че формацията е провела коалиционен съвет, на който е взето решение след формирането на парламента да се събере отново и като парламентарна група да реши за гласуването на кабинета.


"Отказваме да участваме във фейсбук република, в тв република, в шоу република. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново", заяви вчера Хаджигенов пред БНР

БСП допуска с мандата си да предложи служебното правителство

След изборите: ГЕРБ не подкрепя проектокабинета, ДПС не взаимодействало (хронология)

© Юлия Лазарова

Със свой мандат БСП да предложи служебното правителство e сред многото варианти, стана известно от думите на заместник-председателя на партията Атанас Зафиров пред "Нова телевизия". Подобна идея вчера предложи един от лидерите на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Решението ще се вземе след диалог с парламентарно представените партии.


БСП е трета политическа сила след парламентарните избори и при неуспех с реализацията на мандатите на "Има такъв народ" и ГЕРБ, президентът Румен Радев може да го даде на социалистите, подобно на развитите на ситуацията след изборите на 4 април. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че този път партията ще опита да предложи кабинет.


Зафиров потвърди, че БСП ще гласува против предложеното правителство на "Има такъв народ" и подобно на въпроса кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, сега попита кой предложи Николай Василев за премиер. Според него не става ясно кой стои зад предложения кабинет, а за да бъде избран той се очаква задкулисна подкрепа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK