Партията на Божков и още седем ще получават 20 млн. лв. субсидия годишно, Цветанов вече не

Партията на Божков и още седем ще получават 20 млн. лв. субсидия годишно, Цветанов вече не

© Надежда Чипева, КапиталНад 20 млн. лв. годишно (20 578 488 лв.) ще получават партиите, получили поне 1% от действителните гласове на изборите на 11 юли, сочи справка на "Дневник" след публикуването на окончателните резултати. Държавната субсидия е за партиите, които влизат в парламента - "Има такъв народ", ГЕРБ - СДС, БСП, "Демократична България", ДПС, "Изправи се! Мутри, вън!", както и за партиите, които остават извън Народното събрание, но са достигнали прага от 1% от действителните бюлетини. Така държавна субсидия от 8 лв. на глас ще получават и "Българско лято" на бизнесмена с 18 обвинения, живеещ в Дубай, Васил Божков, както и партията на Костадин Костадинов - "Възраждане".


Формацията "Българските патриоти" (състояща се от ВМРО, НФСБ и "Воля") е получила 3.14% от гласовете, но няма да получава държавна субсидия, защото се явява като коалиция. "Републиканци за България", партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, която според резултатите от изборите на 4 април покриваше изискванията за субсидия, но настоящият ѝ резултат е 0.31% и затова държавното финансиране не следва да продължава. В закона за политическите партии е записано, че сумата за всяка партия се получава на четири части: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември.


"Дневник" обобщава годишната субсидия за партиите, която следва да получават според получените гласове:


Тези сметки може обаче да се променят, ако се осъществи заявката на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов партията му отново да внесе поправки, с които държавната субсидия да се намали до 1 лв. на глас. Да бъде намалена държавната субсидия от 1 лев на глас бе предложено от "Има такъв народ" в предишния парламент, но проектозаконът бе отхвърлен. Ако опитът този път успее, годишната субсидия на осемте партии би била около 2.7 млн. лв. (2 736 367 лв.)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK