Провокацията на Слави Трифонов е към цялата политическа система

Проблемът беше най-точно наречен от "Файненшънъл таймс" – че се отива към антиполитическа управляваща платформа

© Юлия Лазарова

Проблемът беше най-точно наречен от "Файненшънъл таймс" – че се отива към антиполитическа управляваща платформаПред БНР бившият премиер Иван Костов коментира изпреварващия ход на Слави Трифонов да предложи правителство, без да преговаря с други партии.


Да се опитаме да се погледнем през очите на нашите партньори, а не да се самооценяваме като някакво далечно, провинциално, периферно кътче на света. За демократичния свят българската демокрация е незавършена. Те казват - неконсолидирана.


Българският избирател установи опорочаването на собствената си политическа система след управлението на тройната коалиция и възложи надеждите си на ГЕРБ. Само че в последните 12 години тази партия с активното участие на ДПС и на различни националистически формации, често и с подкрепата на БСП, плъзна българската политическа система към хибриден режим. Това го казва докладът на "Фрийдъм хаус".
Хибриден режим има тогава, когато има формални свободи на медии, хора, има права, пак формални, провеждат се избори, но всичко е подчинено на един друг център на влияние - на олигархията, на мафията или заедно. Това плъзгане към хибриден режим е, което софийското гражданско общество съзря, след като прокуратурата извърши незаконни арести в президентството. Не казвам аз, че са незаконни, казва го съдът. Така започнаха летните протести. Една нарастваща по силата си общност, каквато е гражданското общество, влезе в открит конфликт с властта. Оттогава целта му е да се спре регресът към хибриден режим и да се консолидира българската демокрация. Това е невъзможно без радикални реформи на специалните служби и на съдебната власт, най-вече на прокуратурата.


Диагнозата и необходимостта от реформи се знаят от всички политици. Това не означава, че всички групи в новия парламент имат намерение да ги реализират. Тук продължавам да не съм наясно с "Има такъв народ". Надявам се да правят изключение. Защото примерно не знаят диагнозата и за тези реформи. Надявам се да няма друг план. Във всеки случай в обявената от тях програма не се вижда нито диагнозата, нито реформите. В състава на предложения кабинет също не се вижда нито потенциал, нито възможност да се осъществят реформите.


Много наблюдатели сега казват, че това е или грешка, или провокация срещу желанията на протестиращите. Проблемът беше най-точно наречен от "Файненшъл таймс" - че се отива към антиполитическа управляваща платформа. Това означава, че провокацията е към цялата политическа система, и затова отвсякъде Трифонов чува тези оценки.


Никой не иска от тях порции. Порциите ги раздаваше тройната коалиция 3:5:8. Тези порции никой не ги претендира от страна на протестните партии. Те не искат министерски постове, не искат нито участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват тези реформи, заради липсата на които се сриваме към хибриден режим. Това искат те. Виждането на ИТН за позицията им показва дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. Отсреща партньорът ти иска политики, не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш.


Да помислим три хода напред: "Има такъв народ" предлага кабинет, чийто състав не е съгласуван с никого, изцяло извън предвидената от конституцията процедура. Няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание, казват от БСП, "Демократична България", която все пак оставя отворена врата на ИТН да си поправи грешката, нито от "Изправи се! Мутри вън!", които даже предлагат да се предложи същият състав на служебното правителство. Няма да бъдат подкрепени. Какво ще се случи след това?


Този кабинет в Народното събрание ще увисне на милостта на ДПС и на ГЕРБ. Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа или на тяхната милост. Това ли е решение за ИТН? Това означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от страна на протестните партии да прави правителство. Това означава, че трябва да се съгласи със старите си партньори от ДПС и заставайки ГЕРБ на позицията на НДСВ, да прави правителство. Политическата система в страната рухва. Пред очите ни. Тя се разпада, вместо да бъде оздравена. С доверие на 10% от избирателите ще управлява. Как си представяте това? Ще му гледат сеира, както се изрази предишният министър-председател.


Николай Василев трябва да направи граждански избор. Той трябва да разбере в каква позиция изпада и да реши дали ще бъде човек на конци, защото това, дето той ще е министър-председател, а друг му чете кабинета, това същото го видяхме направено от ГЕРБ с кабинета на Даниел Митов. Това е същата поза. Това е невъзможно, да не осъзнава, че е кукла на конци. От друга страна, с кого ще управлява? Трябва да имаш партньори, за да управляваш.


Отделно оставям неговата собствена роля в тройната коалиция като министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите на назначенията 3:5:8, ако не той?


Грешката с този предложен кабинет от ИТН не е възможно да се поправи от друг освен от самите тях. Парламентарната група на ИТН да влезе в предварителни разговори и да съгласува кандидатура за министър-председател, която все пак е приемлива за останалите партии, поне за протестните. (...) Трябва да се следва предвидената от конституцията процедура. Той да влезе в разговори, да търси подкрепа... Ние сме парламентарна република. Бунтът беше да не сме Борисова държава. Сега няма да сме Трифонова държава, нито ще сме държава на президента Радев. Ние сме парламентарна република.


Ако нещата, за които говорих, се случат, ще рухне изобщо доверието в институцията Народно събрание. Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, даже изобщо ще остави идеята за демокрация.


При този предложен кабинет е невъзможно да се поправи грешката. Това е заявено съвършено ясно, и то не само от протестните партии. Това е заявено и от БСП, очевидно ще срещне някаква съпротива, ако не е някакво издевателство, от страна на ГЕРБ. Мълчи само ДПС, само те заемат позиция евентуално да подкрепят този кабинет. Това означава, че грешката може да бъде поправена само от парламентарната група на ИТН. Тя да влезе в предварителни разговори, да съгласува кандидатура за министър-председател, която все пак е приемлива за останалите, поне за протестните партии. Защото те ще имат 112 или 113 депутати, много малко им остава, за да бъдат мнозинство. Достатъчно е да не влязат 240 депутати в зала, а те да са всичките и да изберат правителство. А не да се декламира някакъв състав на правителство от "Фейсбук" или от някаква телевизия. Защото аз например нямам "7/8 телевизия" и много хора сигурно нямат. Дочувам, че абонатите й са много ограничени. На кого казват какъв е кабинетът? Вижте в колко странна ситуация се намираме! Колко е щураво това, което ни се случва!


Това правителство много напомня на правителството на Сакскобургготски, което направи страшни поразии. То направи например голямото ограбване на България чрез сделката за външния дълг.


Свидетелства за прехода 1989 - 1999
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Идеята на Мая Манолова служебното правителство да бъде подкрепено от 46-ия парламент и да продължи работа като редовен кабинет е разклонение на сценарий, който започва в парламента с гласуването на кабинета на ИТН. Ако те не поправят грешката си, могат за това правителство да получат подкрепа от ДПС и ГЕРБ, за да му гледаме сеира, както чух някой да казва, а може и всички да не го гласуват и да мине само с гласовете на ИТН. Това ще означава, че вариантът служебното правителство да стане редовно е затворен. И след това животът на правителството на ИТН може да бъде удължен с интубиране за много дълго време.


Ако отидем пак на избори, отговорността безспорно ще е на лидера на "Има такъв народ". Начинът, по който се действа, може да бъде обяснен с една проста хипотеза. Всъщност две. По-простата е, че той всъщност не желае да поеме отговорността. Трифонов беше заявил, че щял да бъде отговорен за хората, които ще бъдат в Народното събрание от негово име, т.е. за 65 души. Само че конституцията какво казва - "Има такъв народ" и нейният лидер стават отговорни пред цялото общество в момента, в който получат мандат за съставяне на правителство. Той тази отговорност въобще осъзнава ли я? Той става отговорен за съдбата на страната, дали ще я вкара в нова криза.


В политиката има значение този, който има инициативата по конституция. Негова е отговорността и не може да се прехвърли на никого другиго. Това, че не са го подкрепили, е тяхна отговорност, но пред избирателите им, а не пред обществото, защото не са носители на мандата. Това са тънки, но много стабилни нишки, които конституцията е изплела, за да разпредели тази отговорност. Отговорността на предлагащия кабинет е пред цялото българско общество - това трябва да го разберат тези хора, които са наистина новобранци в политиката, но това не е кой знае каква сложна истина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK