Да не прибързваме с решенията за какви се мислим едни други

Българи в Оксфорд на опашка за гласуване през април. "Защо, като идем в друга държава, ставаме внезапно по-виновни за избора си?"

© Теодора Петранова

Българи в Оксфорд на опашка за гласуване през април. "Защо, като идем в друга държава, ставаме внезапно по-виновни за избора си?"Коментарът е от профила на Мария Спирова във "Фейсбук". Тя е председател на секционната избирателна комисия в Оксфорд.


Значи, след избори, като ме почнат приятели, познати и непознати...


В предишни години беше "Вие защо гласувахте за Бойко пак, бе, клети миячи на чинии?!" [В този образ открай време се съдържа целокупното множество българи, живеещи зад граница.]
Отговорът ми в такива случаи винаги беше: "А вие, българи в България, защо пак избрахте Бойко?" Защото, все пак, така ставаше. С гласовете от чужбина или без.


Отсреща настъпваше пароксизъм: "АМА АЗ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ/А ЗА БОЙКО!!!"


"Е, и аз не съм", отговарях кротко аз. Не, че този подход помагаше.


Хората продължаваха да се сърдят на емигрантите, че гласуват, както биха гласували и ако не бяха излезли от България, което винаги ме изпълваше с учудване. Защо, като идем в друга държава, ставаме внезапно по-виновни за избора си?


[Ох, знам защо. Защото изглежда, сякаш не носим ние последиците от избора си. Но това не е точно така. Много от нас, живеещите зад граница, бихме могли да кажем, че сме отишли другаде именно като последица от гласуването на хората в България. Именно наложеното от гласувалите в България управление тласна вълни българи към Западна Европа. Не го казвам като обвинение. Казвам го, защото явно никой не гледа на масовата емиграция от тази гледна точка.]


{И пак казвам - изборите в чужбина отразяват точно победителя в страната. Не е било никога ние от далеч да натресем на мнозинството в България някого, за когото самото мнозинството да не е отишло да даде своя глас.}


С времето стана по-лошо.


Хората започнаха да ме питат защо изобщо се занимавам да помагам за някаква организация на изборите в чужбина, след като само Бойко печелел. Вече съвсем се затрудних как да обясня нещо, което на мен ми изглеждаше очевидно, но за мнозина беше повод за сериозно негодувание и раздразнение.


Какво друго бих могла да направя? Да подкрепям изборните права само на онези сънародници зад граница, които подпишат клетвена декларация, че няма да гласуват за този или онзи? Българите в чужбина имат семейства в България, за които се грижат. Бизнеси, ниви, градини, къщи, гробове. Мнозина биха искали да се завърнат и за целта силно искат да участват в изграждането на онова бъдеще, в което ще могат спокойно да хванат еднопосочен полет към дома. Просто няма как стотици хиляди хора да имат еднакво виждане за това какъв е пътят към това бъдеще.


Гласуването е принципен въпрос, но, слава Богу, един от по-простите. Или всички имат право да гласуват, или се спускаме по пързалката и една година измисляме защо тази категория не може да гласува, другата година - защо онази не може, и така бързо и неусетно изтриваме "демо"-то от демокрацията и остава само... "крацията". Сиреч, махаме народа от властта. Това вече сме го правили и не беше чудесно.


И всяка година като кажа това, някой виква: "Ама я виж в Англия как, като не живееш десет години в страната, вече не можеш да гласуваш!"


Обаче Англия не е държава на емиграцията. Англия е многолюдна държава на имиграцията. Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред.


България е малка и бързо топяща се държава, от която е емигрирал, поне временно, съществен дял от активното население. Оставям на вас да помислите върху тези разлики.


* * *


Тази година, разбира се, ураганът, който ме брули вечно след избори, има ново име - Слави.


Вече втори залп отбивам от де що има комуникационни канали, този път защо пък за Слави Трифонов сме гласували, как можело, как сме смеели, как доказвало това за пореден път, че на Запад наши мозъци не са изтекли... Просто планинско свлачище от възмущение, с бесни емотикони и удивителни, изтеглени като саби от граматическите ножници.


Ами, аз пак да си почна моето: вие в България защо гласувахте за Слави?


Знам, че този въпрос не звучи добре. И има няколко причини за това.


Първо, далеч не всички в България са гласували за Слави. Е, и в чужбина далеч не всички за него гласувахме. Не можем да обобщаваме, защото така губим от поглед реалността, а тя бездруго вече съвсем заприлича на амфетаминова халюцинация.


Така са решили, така са направили. Това е единственият възможен отговор на въпроса защо някакви хора, за които не отговарям лично, са гласували за когото и да било.


Впрочем, в България някои хора и за ВМРО гласуваха. А в чужбина, например, - някои за "Възраждане". Аз лично не съм във възторг от това, но знам, че има и хора, които биха искали никой да не гласува, както аз гласувам. И за да не се избием по този повод, добре правим, че сравнително учтиво се допускаме един друг до урните, пък каквото математиката покаже.


И накрая, ако има нещо, което съм научила от патилата си покрай организацията на избори в чужбина, то е, че бюлетината не е ДНК. Че тя не определя добър или лош е един човек. Дори не е особено надеждна индикация дали е умен или глупав. По-често е сигнал за душевното състояние на човека, който я пуска, по-рядко - за съкровените му възгледи по един-два въпроса.


В изборни секции ми се е налагало да работя с хора с различни политически убеждения, напоследък и с хора от "Има такъв народ". И макар в момента да намирам действията и думите на хора като Трифонов и Йорданов за стряскащи, гледам да не бъркам тях с *хората, гласували им доверие*.


Във Великобритания се запознах покрай протестите с много млади хора, за които не бих подозирала, че някога са гласували за ГЕРБ, докато те не си го признаха с половин уста. Сега се чувстваха излъгани и дори засрамени, но тогава са имали причини, които са им се стрували добри.


Около изборните напъни тази година се запознах с неколцина симпатизанти на ИТН - те също доброволстваха в процеса по изграждането на избирателни секции, при това с искрено вълнение, енергия и компетентност, които не отстъпваха на по-опитните сред нас. Това бяха сърцати и нахъсани хора, които вярваха, че Слави Трифонов ще донесе "другото" и работеха за тази вяра. Ясно ми е, че не всички замесени са били толкова добри и свестни хора - това не е възможен стандарт за нито една организация или голяма група. Казвам само, че каквито и предразсъдъци да имах, личният ми опит с тези конкретни хора ги поразмекна като кашкавал на сандвич принцеса.


И още нещо - както при протестите миналото лято едновремешните гласодаватели на ГЕРБ взеха ново решение за себе си и скандираха за оставката на Гешев заедно с всички останали, така и след онзи вече пословичен запис на черен фон от 12 юли, някои от моите нови познати реагираха с огорчение и изненада. Един от тях ми написа "Аз въобще не го очаквах това. Той за какъв се мисли?"


Не знам.


Но ми се струва много важно да не прибързваме с решенията за какви се мислим едни други. Защото - както в изборите, така и след тях - колкото и да се делим по проценти, акценти, музикални вкусове, меридиани и паралели, неизбежно ще бъдем все заедно.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ами то никой не е казал че има нещо против хората, които са били излъгани(то кой не е бил лъган на избори?). Но имаме против нова мутра да обсеби пространството! Както беше казал поета:
  "Докле е мъничка змията с крака да и строшим главата"

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  ... Вече втори залп отбивам от де що има комуникационни канали, този път защо пък за Слави Трифонов сме гласували, как можело, как сме смеели, как доказвало това за пореден път, че на Запад наши мозъци не са изтекли... Просто планинско свлачище от възмущение, с бесни емотикони и удивителни, изтеглени като саби от граматическите ножници.

  Ами, аз пак да си почна моето: вие в България защо гласувахте за Слави? ....

  Не, че нещо, ама ... в България процентно по-малко гласуваха "за Слави".

 3. 3 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Все тоя шлагер.
  Който не гласува за Христо - не е умен.
  И красив.

 4. 4 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Г-н Трифонов е заявил, че изборът на г-н Николай Василев е бил много труден. Провел се е кастинг между хиляди кандидати, които са отговорили на следните въпроси:

  1.Ходили ли сте на Протеста?
  2.Протестирали ли сте срещу модела „Борисов"?
  3.Искате ли изчегъртване на ГЕРБ от властта?
  4.Искали ли сте оставката на Главния прокурор?
  5.Искали ли сте оставката на Цацаров?
  6.Против ли сте Доган, Пеевски и модела КОЙ?
  7.Имате ли проблем да приватизирате или концесионирате държавни активи (ББР, магистрали и др.) на цени четири пъти под пазарните, както това се случи при приватизацията на БТК?
  Единственият, който е отговорил с твърдо НЕ на всички въпроси, без да е член на ГЕРБ, ДПС и БСП или социолог (антрополог), платен доставчик на услуги на ГЕРБ, е бил г-н Николай Василев и затова е номиниран именно той.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  35 000 гласа неподкрепящи никого, хич не са малко.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "Хората продължаваха да се сърдят на емигрантите, че гласуват, както биха гласували и ако не бяха излезли от България, което винаги ме изпълваше с учудване. Защо, като идем в друга държава, ставаме внезапно по-виновни за избора си?"

  По три много прости причини:

  1. Защото няма да носите последствията от избора си.

  2. Защото сте се откъснали от живота в страната. Интернет и информирането от силно пристрастните медии не помага, напротив.

  3. Защото не е честно аз да не мога да гласувам за кмет на родния си Пловдив, защото живея в София, а вие да можете да гласувате за парламент и президент на България, дори да не сте се вясвали тук от 20 години. Също така не е честно аз да не мога да гласувам, ако съм в командировка извън София, а вие да можете да гласувате НАВСЯКЪДЕ!

 7. 7 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 816 Неутрално

  В Лондон Слави е първи, а в София е трети.

 8. 8 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 219 Весело

  Пак добре, че се случва из Албиона,щото из ЕС ,ако започне същото ще останем само ние в него, другите ще избягат....

 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Писанието е от типа:
  -Аз не съм такава, ти за каква ме мислиш?
  Кой от съфорумците ще си признае, че е гласувал за Слави?
  НИКОЙ !

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Тая наистина ли не разбира, че за всеки техен глас, българите плащат субсидии. Като почне да плаща данъци в България, като е толко умна, тогава да говори

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#9] от "proventuss":

  Доста хора не са си признали, защото не са на разпит, а заявиха, че са гласували за ИТН.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Бавно, но озрява българския гласоподаеател . Последните два избора катализират мисленето на хората в отношението ум към "месиите" в българската политика. Защото , Славчо без да е бил (редактора на гугъл не знам защо няколко пъти ми препоръчва "дебил" вместо "да е бил"), та Славчо използва същите, ама съвсем същите методи като Борисов, Доган и Валерката Симеонов. Да оставим на страна едноличната решение да не говори с други партии. Мен ме възмущава факта на зад кулисите у Славчо, бореца за зад кулисие. Славчо, без да е депутат, без да избран от народа седи в някаква тъмна стаичка и реди правителства за действията на които той няма да носи отговорност, включително съдебна.

 13. 13 Профил на nikkkk
  nikkkk
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Изглежда, че същата схема бе пусната отново и пак проработи. През 2009 година, новия Борисов обещаваше да поиска възмездие от дотогава управлявалата тройна коалиция за тройните им кражби и да вкара в затвора Станишев и компания. На хората им беше писнало да ги крадат и гласуваха за Боко с надеждата да видят крадлив политик в пандиза. Така той спечели първия си мандат. Три месеца след изборите, забрави това обещание и до ден днешен се старае да не си го припомня. Днес, преди изборите, новата "харизма" Трифонов обещаваше съдебна реформа и хората пак поискаха да видят крадливите политици в затвора. Само че, след изборите Трифонов и той забрави предизборните си обещания...

  Така излъга гласоподавателите си Борисов през 2009-та, така излъга гласоподавателите си Трифонов през 2021-ва.

 14. 14 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Надежда все пак има.
  Христо бележи прогрес.
  За четири години е добавил цели 30 хил. гласа.
  Ако успее да задържи това темпо, след 80 години ще събере достатъчно за свой кабинет.
  Ако пък не му се чака чак толкоз да се издигне, може пак да стане министър и подчинен на бойко борисов.
  Нито ще му е неудобно, нито ще му е за сефте.

 15. 15 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 957 Неутрално

  "... млади хора, за които не бих подозирала, че някога са гласували за ГЕРБ, докато те не си го признаха с половин уста. Сега се чувстваха излъгани и дори засрамени, но тогава са имали причини, които са им се стрували добри."
  Истината е, че преди 10-12 години Борисов беше единствената популярна алтернатива на превзетата от сараите държава. И това че някой е гласувал един път за него не би трябвало да е чувство за срам. Наистина тогава е имал причини, които му са се стрували добри. Но през това десетилетие Борисов стана главен герой в приказката за стълбата. Продаде се на сараите, потдаде на пеефски от другата страна на огледалото. Стана символ на завладяната държава. И сега тези които са гласували преди за Борисов просто трябва да гласуват против него и да накажат герб. За съжаление мнозинството от хората припознаха Слави като алтернативата на Борисов. Но Слави вече е напреднал в приказката за стълбата. Дано да ме опровергае.

 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#3] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Който се е хванал с ДБ, всеки е закъсал. Свалиха рейтинга на Кунева, на Борисов, повлякоха и БСП, нормално е ИТН да не ги искат

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Надежда все пак има.Христо бележи прогрес.За четири години е добавил цели 30 хил. гласа.Ако успее да задържи това темпо, след 80 години ще събере достатъчно за свой кабинет.Ако пък не му се чака чак толкоз да се издигне, може пак да стане министър и подчинен на бойко борисов. Нито ще му е неудобно, нито ще му е за сефте.
  —цитат от коментар 14 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Едни добавят 30 000 , други губят 500 000. Ама то не се вижда де

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Няма смисъл, Мария. Трябва радикален курс към новото НДСВ. В ИТН е пълно със заблудени хора, пълно е и с тарикати, но нито едните, нито другите имат намерение да придобият доживотна известност и прякори като "младите библиотекари". Ако го искаха, отдавна да са отишли в ГЕРБ и ДПС.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Писанието е от типа: -Аз не съм такава, ти за каква ме мислиш?Кой от съфорумците ще си признае, че е гласувал за Слави?НИКОЙ !
  —цитат от коментар 9 на proventuss


  Не мисля.

  Писанието го виждам като "да не вдигаме джабула, кой за когото гласувал - гласувал, Случва се!"

  Е, ама баш във вдигането на джабула е нУмерът!
  За да не минават леко и премълчано издънките, та да се извадят от тях поуките!

  Истината е безспорна и елементарна - българите извън България "кълват" на "вълната", защото Новият Месия е силно представен в медиите.
  Те "на живо" не са го "живяли", не го знаят. И кълват на "образа неръкотворен" .
  И те' т'ва бива да им се натяква!

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Липсваха ми терзанията на Марчето от Оксфорд :)

  Добре че Дневник пак се сети да препечата нещо от нейния Фейсбук. :)

 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Погледни резултатите от Оксфорд, от 209 действителни гласа, 100 са за ИТН.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 22. 22 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#9] от "proventuss":

  Що мислиш така? Аз съм гласувал за ИТН и като така намирам за грешка начина , по който беше представен кабинета и фигурата на Николай Василев за министър председател.И толкова.Ксто гледам обаче, кои ме поучават и ми говорят за патерици , проекти и прочие , изобщо не съжалявам за вота си.Ако Николай Василев бъде разкаран като кандидат за премиер, съм Ок с останалото.

  Sic transit gloria mundi
 23. 23 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "Обаче Англия не е държава на емиграцията. Англия е многолюдна държава на имиграцията. Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред."

  Хайде пак същата емигрантска легенда. Уважавам Мария Спирова, защото има много виждания, които споделям, но това е една пълна глупост, която се повтаря във времето.

  Та за 2019г. /защото през 2020г. нещата изглеждат много по-зле за емигрантската теза към България са "потеглили" 2 млрд. лева. Според най-достовената статистика българите в чужбина са 1.3 млн. , което показва, че всеки емигрант ни е "издържал" за 1 година с .... 1538 лв. Според статистиката в България през 2019 г. всеки българин е генерирал БВП от 17 170 лв. Интересно как ни издържа някой с 1/10 от това което ние създаваме...

 24. 24 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Тези избори показаха поне едно нещо категорично - можеш и да избягаш от "кочината" , но кочината от теб - не. ... Та дотук с мита за "умните, красивите и преуспелите".

 25. 25 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 879 Весело

  До коментар [#22] от "Hristov":

  Пиши на Слави да разкара Василев, щото не си съгласен да е премиер.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 26. 26 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред.

  България е малка и бързо топяща се държава, от която е емигрирал, поне временно, съществен дял от активното население. Оставям на вас да помислите върху тези разлики."

  Благодаря ви другарко Спирулинкова, че ме издържате вие лично с вашите преводи, само че БВП на България е 120млрд а вашите преводи са 1.

 27. 27 Профил на latinicabekreten
  latinicabekreten
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Бавно, но озрява българския гласоподаеател . Последните два избора катализират мисленето на хората в отношението ум към "месиите" в българската политика. Защото , Славчо без да е бил (редактора на гугъл не знам защо няколко пъти ми препоръчва "дебил" вместо "да е бил"), та Славчо използва същите, ама съвсем същите методи като Доган и царя. Да оставим на страна едноличната решение да не говори с други партии. Мен ме възмущава факта на зад кулисите у Славчо, бореца за зад кулисие. Славчо, без да е депутат, без да избран от народа седи в някаква тъмна стаичка и реди правителства за действията на които той няма да носи отговорност, включително съдебна.

 28. 28 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  А, БСП и червените бабички ги погребахме за двадесет и седми път окончателно.
  С тринайсет и нещо процента възвестихме тяхната смърт.
  С един процент по-малко Ицко се чувства роден победител.
  И иска да е сценарист или режисьор, а защо не и двете?.
  Телевизионната драма от Росенец му извзе всичките творчески сили. И сега, на прага на новите избори не му хрумва нито един свеж героичен сюжет.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#21] от "proventuss":

  Е и, нищо не доказва. Вчера обосновано бях писал, че много от избирателите на Трифонов са разочаровани бивши такива на БСП, БСП, които пък продължават да се чудят, защо продължават да потъват...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#27] от "latinicabekreten":

  Ако го чакаме да "озрее", няма да стане, а дали е почнал да Узрява, ще се види на следващите избори.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Във Великобритания се запознах покрай протестите с много млади хора, за които не бих подозирала, че някога са гласували за ГЕРБ, докато те не си го признаха с половин уста. Сега се чувстваха излъгани и дори засрамени, но тогава са имали причини, които са им се стрували добри."
  *
  С уговорката, че никога не съм гласувала за ГЕРБ на парламентарни избори, но пък винаги съм гласувала против БСП, мога да кажа, че хората в България гласуват за някого не защото толкова много им харесва, а на принципа на най-малкото зло.


 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Текст за избирателната секция в Ница с 2 машини ще има ли?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#26] от "Станислав Генов":

  Даже нейните са 0.00001% от този лол! милиард стига нещо въобще да праща в действителност, щото има емигранти които не пращат, а напротив на тях им се праща. В крайна сметка проблемът не е в парите. Другарката е решила че си е купила не просто индулгенция, а че парите дават правото...Че парите са целта на живота и с пари може всичко. Е, не може всичко. Не може всичко добро, но пък виж...Може всичко зло.

  мурзилка
 36. 36 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Любопитно

  До коментар [#6] от "st0rmbringer":

  По три много прости причини:

  1. Защото няма да носите последствията от избора си.
  2. Защото сте се откъснали от живота в страната. Интернет и информирането от силно пристрастните медии не помага, напротив.
  3. Защото не е честно аз да не мога да гласувам за кмет
  —цитат от коментар 6 на st0rmbringer

  По точките:
      1. – това хич не е сигурно, т.е. само предположение
      2. – Дай акъл! От къде да се информирам?
      3. – не е четно и избиратели с незавършен осми клас да гласуват, ама само аз съм ти крив явно ...
  и
      4. – да се върна там да си харча пенсията (от чужди данъкоплатци) може ли?
      5. – или само да плащам данъци тук, които да идват там за милиони километри магистрали, стиропор и др.?

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  А, и тези които гласуваха за ГЕРБ го направиха защото алтернативата беше управление на БСП+ДПС. В което участваше активно и Майчето, днешната боркиня срещу статуквото.

 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Няма смисъл, Мария. Трябва радикален курс към новото НДСВ. В ИТН е пълно със заблудени хора, пълно е и с тарикати, но нито едните, нито другите имат намерение да придобият доживотна известност и прякори като "младите библиотекари". Ако го искаха, отдавна да са отишли в ГЕРБ и ДПС.
  —цитат от коментар 18 на cinik


  На вас от радикалното БКП все радикални неща са ви в главите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#25] от "proventuss":

  Ти писа ли ено време на РБ , когато влязоха в коалиция с ГЕРБ и практически бетонираха вторият мандат? Викаш, да забравим"историческият компромис" , министерските постове и пак да ви обявим за "морален стожер"...Не че вие, с цялото си безочие вече не го самообявихте, де! Вие, дето през 2016 , когато написах у Форумето че повече няма да гласувам за т .нар "градска десница" , пак ми четяхте лекции тук колко не разбирам и как ей сега ще се получат нещата, щото , видите ли, ние сме във властта ? Гледах ви и как приемате "историческият компромис" с ДПС и как пак обяснявахте как това е за добро..И сега същите вие се опитвате да ми го играете някакъв морален коректив?! Ти сериозно ли?!

  Sic transit gloria mundi
 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Любопитно

  До коментар [#7] от "plynii":

  В София ДБ са първи, а в Лондон - трети. Е, и?

 41. 41 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "И всяка година като кажа това, някой виква: "Ама я виж в Англия как, като не живееш десет години в страната, вече не можеш да гласуваш!"

  Обаче Англия не е държава на емиграцията. Англия е многолюдна държава на имиграцията. Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред."

  А това внушение, че България се издържа "до голяма степен" от гурбетчиите, моме, е откровена лъжа! Гурбетчиите издържат себе си и семействата си. Като не плащат данъци, поне не в България! И в най-добрия случай пращат по някой лев на възрастните си родители - пенсионери. Така, както аз пращах на моите, докато бяха живи.

 42. 42 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Забелязвате ли как Дневник пуска още една статия само и само да налива сол в раните. Не сте гласували българи прости сте.

  Медийната пропаганда на Дневник и всичките подобни ще ви накарат да се чувствате неудобно ако не сте гласували. Всъщност е обратно: Когато гласувате участвате пряко в ограбването на вас и на съгражданите си.

  Народе не се поддавай на комунистическата пропаганда на следващите избори трябва да заковем 20%, само така държавната мафия ще разбере че нищо не зависи от нея.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 43. 43 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Слави ще се разпадне още дори преди да излети. Прехода продължава.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "Аз въобще не го очаквах това. Той за какъв се мисли?"
  За Славчо става въпрос.
  Трябваше да го очаквате. А той за какъв се мисли, си личеше много отдавна, само трябваше внимателно да наблюдавате. Вече е късно.

 45. 45 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "Във Великобритания се запознах покрай протестите с много млади хора, за които не бих подозирала, че някога са гласували за ГЕРБ, докато те не си го признаха с половин уста. Сега се чувстваха излъгани и дори засрамени, но тогава са имали причини, които са им се стрували добри."*С уговорката, че никога не съм гласувала за ГЕРБ на парламентарни избори, но пък винаги съм гласувала против БСП, мога да кажа, че хората в България гласуват за някого не защото толкова много им харесва, а на принципа на най-малкото зло.
  —цитат от коментар 32 на pamela


  Иван Сотиров: "Ако се направи една дисекция на подкрепата за отделните партии, включително и за ГЕРБ, и за БСП, и за който щете, това са подкрепи не толкова за партиите, колкото гласуване за по-малкото зло. Ние нямаме позитивна мотивация и това си личи. Водещите партии получават подкрепа в пъти по-малка от тази, която водещите партии получаваха преди. Това като цяло показва едно отчаяние и протест на избирателите. Голяма част от хората, всеки един от нас, който общува, вижда, че почти няма човек, който да не отива с омерзение на тези избори, включително и аз. Гласуваш за по-малкото зло, но това фактически не е гласуване за партията, за която си дал гласа, а гласуваш протестно, за да не спечели друга партия. Вотът е протестен срещу всички партии. Като махнем клиентелния вот на партийните апарати, корпоративните кръгове, купени гласове, на партийните фенове, който е максимум 1.5 милиона гласа за всички парламентарни партии, всичко друго е една или друга степен протестен вот. Това е системен проблем. Той ще тежи като дамоклиев меч върху всяко бъдещо управление."

  https://dnes.dir.bg/na-fokus/ivan-sotirov-slavi-trifonov-pokaza-izprevarvashto-che-nyama-da-dopusne-da-bade-iznudvan

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#22] от "Hristov":

  Отишли сте за едни пари, бе човек.....!
  Ти що си в Англия.....?
  За да се възхищаваш на Борис Джонсън, ли....?... :)
  Иди в Танзания....да те видя....!

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#42] от "radelmarfx":

  на следващите избори трябва да заковем 20%
  —цитат от коментар 42 на radelmarfx

  Готово, нави ме! Само кажи от кои от нула цяло и нула нещо си процентите си, че да не объркаме следващия път.

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#44] от "Роси":

  В политиката е така, Роси......
  И най малкото гущерче придобива самочувствието на крокодил....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#44] от "Роси":

  Вие , като направихте коалиция с ГЕРБ и преглътнахте историческият компромис, за какви се мислехте, бе, Роси?

  Sic transit gloria mundi
 50. 50 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#6] от "st0rmbringer":

  По точките:
  1. – това хич не е сигурно, т.е. само предположение
  2. – Дай акъл! От къде да се информирам?
  3. – не е четно и избиратели с незавършен осми клас да гласуват, ама само аз съм ти крив явно ...
  и
  4. – да се върна там да си харча пенсията (от чужди данъкоплатци) може ли?
  5. – или само да плащам данъци тук, които да идват там за милиони километри магистрали, стиропор и др.?
  —цитат от коментар 36 на Zippie

  1. Съвсем сигурно е.
  2. Няма откъде. Затова, не гласувай!
  3. Съвсем честно е, особено пък ако работи и плаща данъци в България. Като моя комшия, шофьор на автобус в градския транспорт от 30-тина години. С основно образование. Рядко добър и свестен човек.
  4. Ето това никак не е сигурно, а само предположение...
  5. Изобщо не ми пука за какво отиват данъците ти, плащани ТАМ.

 51. 51 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Весело

  До коментар [#42] от "radelmarfx":
  —цитат от коментар 47 на Zippie


  От никои не съм. Прочети ми подписа, за разлика от твоето мнение той седи там вече с години.

  Колкото за навиването успех. Продължавай да гласуваш за да си избираш господарите

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  а какво изобщо е основанието хора, живущи в чужбина, да гласуват за промени във властта в България?
  гласуване (както и негласуване - в крайна сметка, има и вот "против всички") е акт, за който всеки си носи последиците - действията на новите управници се отразяват върху гърба, понякога твърде буквално

  а какво понасят като последици от гласуването си емигрантите?

  авторката би било добре да се позамисли по този въпрос - за отговорността да натрапиш някому нещо в къща, в която не живееш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 52 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Всеки има право на избор да гласува, за който му хареса порати каквато причина му хареса. Аз гласувах с преференция, за кандиндат, който като му зададох три въпроса ми отговори съобразно моите разбирания за правилно и неправилно и имаше доблестта, да каже, че едва ли следващия парламент ще се занимава точно с това което съм питал. Колкото до съгражданите ни в чужбина бих казал, че това наистина са хора избягали от лошотията в държавата, но с важното уточнение, че някои от тях се грижат за както са написали "бизнеси, градини, ниви, къщи, гробове" (интересно защо не се споменават хора). Защото ако емигрантите не пращат под някаква форма пари в страната бих казал, че не би следвало да гласуват. Все пак правата вървят със задълженията и обратното, а когато нямаш никакви отговорности към нещо не би следвало да претендираш за права.

 54. 54 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  Радостин Василев току що написа във Фейсбук, че в политиката совите не са това, което са и винаги има ДРУГО решение.Просто трябва малко търпение.

  Sic transit gloria mundi
 55. 55 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Надежда все пак има.Христо бележи прогрес.За четири години е добавил цели 30 хил. гласа.Ако успее да задържи това темпо, след 80 години ще събере достатъчно за свой кабинет.Ако пък не му се чака чак толкоз да се издигне, може пак да стане министър и подчинен на бойко борисов. Нито ще му е неудобно, нито ще му е за сефте.
  —цитат от коментар 14 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Много злобно.
  И лъжливо.

 56. 56 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Интелигентна и почтена жена. Непонятна за форумната плява поради тия причини.

 57. 57 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#47] от "Zippie":

  Ха-ха, мда! Как мина тоя път гласуването? Бързо? Аз се регнах в Кройдън, че бяхме ена тумба приятели и минахме за 30 мин..И то по обяд.Еваларка..

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Миче, седи си в английско и си се въргаляй с пияниците по улиците...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#36] от "Zippie":

  слаби възражения
  много слаби

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 60. 60 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Заглавието над тези разсъждения трябва да си ги сложите за име на тиймбилдинг между Дневник, Свободна Европа и Дойче Веле

 61. 61 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#50] от "st0rmbringer":

  Демек, всеки, който не плаща данъци, не трябва да гласува..Ти ни върна барем сто години назад, при имотният ценз..Жените ще ги ограничаваме ли пак? Апропо, парите , дето отиват при семействата, за директно потребление, олекват с ени 20% ДДС, които пък отиват директно у хазната..Та и това с данъците издиша..

  Sic transit gloria mundi
 62. 62 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#57] от "Hristov":

  Аз този път отидох в една малка секция и минахме за три минути.

 63. 63 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 613 Неутрално

  бюлетината не е ДНК. Че тя не определя добър или лош е един човек

  Да, ама не!За толкова години разбрах, че най-лесния начин да кажеш какъв е човекът, какво е обществото, са изборите!Там се вижда най-добре - в числа и графики!
  Можеш да си висшист, да си богат и какъв ли не, но ако гласуваш за някой, който е видно, че е прост, нагъл, егоцентричен и е лъжец - значи и ти си такъв!Няма никаква душевност и чувства - това е избор не за красота, а за бъдеще!
  Познавам хора, които изглеждат нормално, но когато дойдат избори - стой та гледай!!!Всеки път - различен избор!И какви ли не доводи - че тези/този не бил в управлението и поне знае, че не е крал /на следващите избори - вече знае!/, че обещава повече/нищо, че са невъзможни за осъществяване!/, че му изглежда честен и какви ли не подобни.
  И не е дори до информираност, а до спомени?Та нима не помниш, че на миналите избори този беше в една партия, а днес вече е коренно противоположна?Забрави ли как преди 7-8 години тази предложи Пеевски, а днес се бори срещу него?!Не е ли идиотско това?
  Та - при избори се вижда най-добре - българинът е прост!!!А болшинството са и тарикати - какво, като еди кой си малко бил откраднал - удало му се случай и го направил!Иначе е добър човек!И какви лафове ръси?Майтапчия, народен човек, един от нас!!!!Като Живков, казват тези, които го помнят.
  И както днес много гласуваха за Трифонов - така преди 20 години си избраха царя!И пак са готови да бъдат лъгани и употребени.Че и техните деца - които вече имат право да гласуват и се водят грамотни и начетени!Нищо подобно - прости и тъпи - това е!

 64. 64 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#59] от "Николай Теллалов":

  Не са възражения, а питане за акъл. Акъл искам ...

 65. 65 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Липсваха ми терзанията на Марчето от Оксфорд :)Добре че Дневник пак се сети да препечата нещо от нейния Фейсбук. :)
  —цитат от коментар 20 на realguru


  А това защо не го препечатиха:

  * * *Внимание, следва много зъл пост.
  [Сори, ама побеснях.]
  Борисов, Биков, невръстний Георг, де гиди луди гидии! И вий, дрипави остатъци от някога славен ГЕРБ!
  По-жалки сте от ползван презерватив в канавката на изоставен паркинг.
  Човек трябва да знае кога да спре, завалийки.
  Тръгнали сте да обяснявате, че във Великобритания имало било „изчезнали“ изборни секции, и тинтири-минтири, щото от тия избори ви изгоря джигеря, нали?
  На нас ли, бе, вестници прочетени, песни изпяти, тръби спукани, тия глупости ще дрънкате?
  Съсредоточете се, че няма да повтарям: всички секции във Великобритания са в наличност и изправност.
  Знае го ЦИК [откъдето вчера пуснаха една фалшива новина за Хаунслоу, ма то е от безсъние сигурно – после се поправиха]. Знае го посолството в Лондон. И могат да го докажат с разписки от предадени протоколи.
  Знаем го всички доброволци, които не допуснахме – с цената на шибаното си телесно и душевно здраве – институционалният колапс, до който вие, пантофи вмирисани от ГЕРБ, доведохте държавата, да провали изборите там, където те зависеха от нас.
  А те зависеха изцяло от нас.
  Защото вас, шубета еднокнижни, ви нямаше никакви, когато се организираха изборите в чужбина. Свивахте се по дупките си и планирахте евтините си саботажчета.
  Квотата на ГЕРБ в ЦИК само дето не наводни сградата, за да прецака де що има заседания, така щото по секциите в чужбина да е пълен батак от забавени назначения до последния момент.
  И пак не успяхте – справихме се в рамките на закона!
  Вече и за един приличен циркаджийски номер пред медиите нямате силици, борсучета. Който сред вас имаше мозък, скочи от потъващия кораб, и ви остави да се излагате като безнадеждно задръстените двойкари, които сте.
  Та, тая партенка за изборите в чужбина няма да хване дикиш, хайванчета. Нищо не може да ви спаси от собствената ви самоубийствена алчност и глупост.
  Не се напъвайте всуе, ами мислете кой път да хванете, ако има такъв, който не води право в бездната на забвението.
  Мария Спирова

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#52] от "Николай Теллалов":

  По тоя начин печели трета страна, Теллалов.....
  Това е много добре обмислен план.....подготвен още преди перестройката на Горбачов.....
  Това е вид война.....
  Първо примамваш част от населението на една държава.....и после и нанасяш удари отвън.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Интелигентна и почтена жена. Непонятна за форумната плява поради тия причини.
  —цитат от коментар 56 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Стюпи,
  интелигентната и почтена жена не би трябвало да цръцне махленско-злобарското ... цитирам:

  "Обаче Англия не е държава на емиграцията. Англия е многолюдна държава на имиграцията. Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред."

 68. 68 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Любопитно

  До коментар [#50] от "st0rmbringer":


  Изобщо не ми пука за какво отиват данъците ти, плащани ТАМ.
  —цитат от коментар 50 на st0rmbringer
  Интересно! Значи не ти пука, че моите данъци идват при теб като евро-средства, я за магистрали, я за земеделие, я за саниране и най-вече за крадене, ама само да плащам и да не се обаждам нали?

  Респект към комшията ти, ама не него визирах. Обвързваш данъците с гласуването, ама до сега никой от привържениците на тази идея не ми е отговорил какво правим с другите в тая категория – пълнолетни ученици, студенти, военни, държавна администрация, на социални и др.

 69. 69 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Миче, седи си в английско и си се въргаляй с пияниците по улиците...
  —цитат от коментар 58 на Птоломей Едно


  Птоломей, Птоломей,
  Ни кокошка, ни славей.

 70. 70 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#68] от "Zippie":

  Пак говорите на едро, като с това, че емигрантите ни издържат. Първо трябва да се види дали си плащате данъците в държавата, в която живеете, после да се види дали тя е нетен донор на ЕС и чак след това можем да видим и колко цента от драгоценните ви данъци идват за нашето крадене ;)

 71. 71 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#70] от "encor3":

  Първо трябва да се види дали ...
  —цитат от коментар 70 на encor3

  Ами вземете да видите! Ама го свършете това преди да ми обяснявате, че нямам право да гласувам, моля.


 72. 72 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#3] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  това не може да се твърди, но определено имам лошо мнение за всички гласували за БСП, НДСВ, особено втори път :), Воля, Без Цензура, кво беше там на Янев, АТАКА ВМРО Възражданията на русофилите...
  абе доста народ. Нищо чудно че държавата е зле.
  И ли спред ва ДБ е виновно :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  "Хората продължаваха да се сърдят на емигрантите, че гласуват, както биха гласували и ако не бяха излезли от България, което винаги ме изпълваше с учудване. Защо, като идем в друга държава, ставаме внезапно по-виновни за избора си?"По три много прости причини:1. Защото няма да носите последствията от избора си.2. Защото сте се откъснали от живота в страната. Интернет и информирането от силно пристрастните медии не помага, напротив.3. Защото не е честно аз да не мога да гласувам за кмет на родния си Пловдив, защото живея в София, а вие да можете да гласувате за парламент и президент на България, дори да не сте се вясвали тук от 20 години. Също така не е честно аз да не мога да гласувам, ако съм в командировка извън София, а вие да можете да гласувате НАВСЯКЪДЕ!
  —цитат от коментар 6 на st0rmbringer


  За това, че ние тук в страмата сме прецакани, че ако отидем на море не можем да гласуваме, а ако отидем на море в Гърция можем, е чисто наш, роден, български, на хората които живеят в страната проблем.
  Като не можем да накараме тези за които гласуваме, да направят такива правила, примерно през интернет да гласуваме, че тогава без значение кой къде е, стига да може да докаже че е той и че е български гражданин, дотогава ще има такива неща.
  Що се отнася до това, че хората извън страната не плащат данъци, от години всички, и леви и десни признават, че те са най-големия инвеститор в страната. Освен това те обичайно имат тук близки роднини и не им е безралично кой и по какъв начин ще ги управлява.

 74. 74 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2008 Разстроено

  "Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред.България е малка и бързо топяща се държава, от която е емигрирал, поне временно, съществен дял от активното население. Оставям на вас да помислите върху тези разлики."Благодаря ви другарко Спирулинкова, че ме издържате вие лично с вашите преводи, само че БВП на България е 120млрд а вашите преводи са 1.
  —цитат от коментар 26 на Станислав Генов


  Ей това е сърцевината на проблема на емигрантите.
  Пиша го, като стар емигрант, 12г в Канада, и роднини и приятели с по 20г емигрантство и стотици познати и приятели емигранти.
  Повечето емигранти емигрираха 90те. Евентуално около 2000та.
  За тях България си е застинала във времето. Така си я представят, все едно сме в 90те, с хиперинфлацията и 200лв заплата. Те все още говорят за бездомни, просяци, гладни, хората не можели да се нахранят, да се отоплят.
  А тенденцията вече е обратна. В САЩ, Канада, Англия има много повече бездомни и просяци. Също и свръх бедни.
  Няма какво да се лъжем има и успели, учили, работещи бяла работа, но това са до 10% макс от емигрнатите. Едно 90% са къде необразовани, къде с неприравнени дипломи, работещи НЕ по специалността, обща работа, измекяри и гурбетчии.
  Живеят по 10 в жилище, без здравни, мизерстват, а единственото им забавление далеч от дома (щото и в чужбина забавленията и заведенията са скъпи) е да гледат чалга и ТВ, а още по-добре 2в1, т.е. Чалга-ТВ. И да псуват и се бият в гърдите. Пишман-хъшове.

  Та, както се каза, ни отговорност имат данъчна, нито академична и интелектуална.
  Но най-вече от всичко, ОТКЪСНАТИ са от държавата, и не я ВИЖДАТ!
  Те на практика НЕ ЗНАЯТ какво се случва в тази държава.

  Резултатите от вота недвусмислено го потвърждават.

 75. 75 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2008 Разстроено

  Забравих да напиша за едно пренебрежително високомерие, което по-ограничените емигранти имат към българите в България.
  Точно за него започнах да пиша предния пост.

  Което не почива на нищо. Хората са си хора. Има заминали, има върнали се. Има успели и там и тук, има успели на 2те места, неуспели на 2те места и тн и тн

  Малко ги четем и в този форум.
  Пресен пример от днес. Купили по 1 тесла, и сякаш са хванали дето Божи за пАлтото.

 76. 76 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1923 Гневно

  " Обаче Англия не е държава на емиграцията. Англия е многолюдна държава на имиграцията. Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред."
  По –безсрамно изказване от това, че България се издържа от гурбетчиите, не съм чел. На тези и Азис да им предложиш за депутат , и него ще изберат. Умните от емиграцията.

 77. 77 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Обаче Англия не е държава на емиграцията. Англия е многолюдна държава на имиграцията. Нея не я издържат до голяма степен гурбетчии и има кой да гласува там за век напред." Хайде пак същата емигрантска легенда. Уважавам Мария Спирова, защото има много виждания, които споделям, но това е една пълна глупост, която се повтаря във времето. Та за 2019г. /защото през 2020г. нещата изглеждат много по-зле за емигрантската теза към България са "потеглили" 2 млрд. лева. Според най-достовената статистика българите в чужбина са 1.3 млн. , което показва, че всеки емигрант ни е "издържал" за 1 година с .... 1538 лв. Според статистиката в България през 2019 г. всеки българин е генерирал БВП от 17 170 лв. Интересно как ни издържа някой с 1/10 от това което ние създаваме...
  —цитат от коментар 23 на encor3


  Добре е наистина да говорим с числа и факти. Ако приемем 2 млрд лв. директен паричен трансфер от българи в чужбина към България годишно, това е около 2% от БВП. Числото е реалистично поне според БНБ.

  Завъртени в страната, тези трансфери вероятно финансират между 3 и 4 % от БВП. От тази гледна точка наистина може би е пресилено да се твърди, че България е "до голяма степен" издържана от директни трансфери от българи в чужбина. Зависи какво разбира всеки под "голяма степен". Да се загубят 3-4% от БВП е много по-болезнено, отколкото вероятно изглежда.

  От друга страна, тези средства далеч не се разпределят равномерно, както и средната стойност от БВП на глава на населението от 17 хил. лв., изчислена от Вас, не е равномерно разпределена. Има много хора, семейства, села, че и цели градчета, които разчитат изцяло на такива преводи и които никога не биха получили подобна подкрепа от другаде.

  Та нека не подценяваме значението на тези трансфери.

 78. 78 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#71] от "Zippie":

  Не виждам някой да ви е забранил да гласувате, пък и за добро или лошо закона също ви разрешава. Само недейте да разигравате някакви сценки на жертва, че не отива на хората, които ни издържат да изглеждат слаби в очите на туземното население в България.

 79. 79 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Любопитно

  До коментар [#72] от "Apophenia":

  И не е са ли виновни, че лидери на това обединение са едни стари муцуни, да не говорим, че едната въобще няма място в подобна партия. Не изберете ли млади хора, 30-35 год., комуникативни, симпатични, със спортни фигури, младите няма да ви разпознаят, говорите неща, които въобще не ги интересуват. Една оставка най-накрая няма ли да поискате, че все сте до 4-то място, че стоите около 10-13%?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 80. 80 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Госпожо Спирова, чест и почитания, хубава дописка!
  Само с това -
  "И още нещо - както при протестите миналото лято едновремешните гласодаватели на ГЕРБ взеха ново решение за себе си и скандираха за оставката на Гешев заедно с всички останали..."
  не съм съгласен, защото, вероятно без да искате, сте си позволили генерализацията, която отричате по-горе.

 81. 81 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#6] от "st0rmbringer":


  "1. Защото няма да носите последствията от избора си."
  -- Тъкмо напротив, носим вече и ще продължаваме да носим от всеки нов избор. Пряко върху самите себе си и косвено чрез ефекта върху обичани от нас хора, които живеят в България.
  В добавка: никой не прекарва 100% от живота си в една държава. Българите, живеещи в даден момент в чужбина, винаги могат да живеят в друг момент в България, например. Отделно финансират част от разходите пряко и косвено чрез ДДС и директни парични трансфери от около 2% от БВП.

  "2. Защото сте се откъснали от живота в страната. Интернет и информирането от силно пристрастните медии не помага, напротив."
  -- Няма как да знаете кой друг, освен Вас, от какво се е откъснал. Лесно мога да твърдя например, че голяма част от живеещите в България са се "откъснали" от живота в страната - справка: избирателната активност.

  "3. Защото не е честно аз да не мога да гласувам за кмет на родния си Пловдив, защото живея в София, а вие да можете да гласувате за парламент и президент на България, дори да не сте се вясвали тук от 20 години. Също така не е честно аз да не мога да гласувам, ако съм в командировка извън София, а вие да можете да гласувате НАВСЯКЪДЕ!"
  -- Това не го схванах - понеже едно нещо Ви се струва нечестно, нека компенсираме с друга нечестност за други хора?!
  А е много лесно да си гласувате в Пловдив - смяна на адресна регистрация отнема минути.

 82. 82 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  След като прочетох това https://fakti.bg/mnenia/596433-maria-spirova-ne-se-napavaite-shubeta-ednoknijni от прекрасната Спирова, с отвращение ще подминавам нейни словоблудства.

 83. 83 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#14] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":
  За четири години е добавил цели 30 хил. гласа.
  -------------------------
  Ми браво - 30 000 гласа са Харманли и околните села.
  Ако подкрепата за "Христо" продължава със същия главоломен темп, след десетина години ш'ги напраи милиони, милиони!
  Е, далечко е, но ние сме търпеливи, ще го изчакаме...

 84. 84 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#78] от "encor3":

  Приписвате ми някакви ваши си мисли, ми се струва. Темата с негласуването доста се въртя тук в коментарите. В случая, ако не е станало ясно, писах на [#6]. Там, в т.3 в неявен вид се казва, че не е редно да мога да гласувам, щом не плащам данъци в БГ.

  Аз, лично, не виждам причина и не разбирам сарказма ви в частта с „разиграването на сценки“, нито защо точно към мен е насочен, ама к'вото - такова ...

 85. 85 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 76 Неутрално

  "каквито и предразсъдъци да имах, личният ми опит с тези конкретни хора ги поразмекна като кашкавал на сандвич принцеса."

  Гениално. Каква лирика в рамките на проза.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 86. 86 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2008 Любопитно

  [quote#77:"Румцайс"][/quote]

  Не подценяваме значението на тези трансфери.
  Но те не са за благотворителност.
  Вероятно един висок % от тях захранва пазарите на имоти, и то точно в София.
  Аз лично съм го правил.
  Да, осигуряват се печалба за строителя, работа за работниците и тн и тн и тн по веригата, супер. Но и цените на имотите скачат за обикновените хора.

  Разбира се, по-добре да има внос на капитали. По-добре да се движи икономиката.

  Но при доста сходни обстоятелства, във Ванкувър местните са пропищели от китайски инвеститори в имоти. И даже има нови закони срещу купуването на имоти от чужденци.

  Само казвам, нещата не са еднозначни.

 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#64] от "Zippie":

  това беше акъл
  не го взехте

  значи - не искате

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 88. 88 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#77] от "Румцайс":

  Никой не подценява тези трансфери в България. Много хора имат нужда от тях, както много поляци имат нужда от трансферите на полските емигранти и както много португалци имат нужда от трансферите от португалските емигранти. Аз твърдя точно обратното, че ролята им е силно надценена от емигрантите/видно и от числата/ с цел някаква част от тях /надявам се малка/ да си придаде някаква особена важност.

 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  коя е тази трета страна

  пиши направо, не се прави на загадъчен

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 90. 90 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#84] от "Zippie":

  Както написах, след като никой не е подел законова промяна, за да не можете да гласувате ми се струва, че излишно драматизирате написаното от някой си в някакъв си форум. Отделно реших, че ви е важно да знаете, че разбираме и оценяваме усилията, които влагате, за да можем благодарение на вашите данъци в неизвестен размер и в неизвестна страна да имаме санирани панелки, за което покорно ви благодаря. :)

 91. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#81] от "Румцайс":

  1) твърдите, че носите отговорност, но само заявявате, че е така; дайте пример как именно ви се отразява някоя от безбройните инициативи на всеки новоизбран тукашен управник?

  2) нищо не казвате

  3) пак нищо не казвате

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 92. 92 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  И последно за кого е гласувала авторката?

 93. 93 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#87] от "Николай Теллалов":

  Май много си бягал от часовете по логика ...
  Със същия успех можеше да кажеш: „а пък конят ми е зелен“ и после мъдро да умозаключиш „аз му дадох акъл, ама той не го щя – значи не иска ...“
  😆😆😆

 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#93] от "Zippie":

  добро измъкване

  ти от уроците по демагогия определено не си бягал

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#92] от "blondofil":

  на кой му пука

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 96. 96 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#90] от "encor3":

  Отделно реших, че ви е важно да знаете ...
  —цитат от коментар 90 на encor3

  Грешно сте решил. Не, не ми е важно да знам. А и вие може да ме извадите от списъка си с безгранични благодарности, че поне малко от малко да намалим товара върху плещите ви.

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#27] от "latinicabekreten":

  Кое Озрявало?!

 98. 98 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#95] от "Николай Теллалов":

  Щом не казва за кого е гласувала, значи всички са маскари.

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#28] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Аа,остаеа прилуняване или примарсяване.Де ще има планети за дебаркиране!

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alarmstufe Rot":

  От ДеБъ са като.овчари,които все във чуждите кошари гледат,и мислят как да откраднст овцете от там.Такъв им е начина на мислене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK