Георги Гочев: Задачата пред Слави Трифонов сега е как хем да е хъш, хем - чорбаджия

Протест на "Хъшове" срещу цензурата

Протест на "Хъшове" срещу цензуратаЗа новата роля на Слави Трифонов, действията на "Има такъв народ" като първа политическа сила и как ще се развие досегашният им образ с влизането във всички власти "Дневник" разговаря с Георги Гочев. Той е класически филолог, университетски преподавател и преводач от старогръцки. Декан на Факултета за базово образование в НБУ. Автор на рубриката ни "Анализи".


Какво се вижда зад действията на Слави Трифонов?


- Първото, което се вижда, е логото на телевизията. Партията на Слави е телевизионен, а не политически продукт. Политическият продукт веднага поражда действия, поражда бъдеще, а телевизионният - емоции, разказ и настояще. Видяхте какво стана след предложението за правителство - веднага всички започнахме да съчиняваме сценарии кой стои отзад. Типичен телевизионен продукт, а не политически.
Второто, което се вижда, е, че Трифонов не се чувства добре в тази ситуация. Задачата му да състави правителство е принципно нерешима не само защото няма достатъчно депутати, но още повече защото участието му във властта е несъвместимо с ролята, която се опитва да играе до момента - на критик на всяка власт. Не е лесно 20 години да си се представял за хъш и изведнъж да станеш чорбаджия.


Оттук и третото: не съм сигурен дали Трифонов реално е искал да поеме тази роля. Ако има някакъв могъщ сценарист зад неговите действия, то това е времето. Времето, което прави така, че да те върне към началото, за да те принуди да изкупиш грешката си. Има нещо трагическо (или може би трагикомично) в цялата тази работа. Като че ли времето постави Трифонов начело, за да си плати греховете от 90-те.


Какви са тези грехове ли? Някои ще кажат чалгата, други ще кажат - опортюнизмът. Аз бих казал: превърната в печелившо шоу игра с човешките очаквания за справедливост и по-лек живот. Почтеното шоу е това, което казва, че е шоу. Непочтеното шоу е това, което казва, че ей сега, с малко усилие, шоуто ще стане и реалност.


Защо Слави Трифонов заговори за Космоса според вас?


- Защото ни е тясно. Приказките му за Космоса нямат много общо с приказките за Космоса на Джеф Безос или Илън Мъск. Тясно ни е тук, затова да гледаме към Космоса. Това е същата теснота и спареност като по времето на социализма, който също развиваше космически програми. Разликата е само, че ако онази теснота тогава беше пространствена - не можеше да се пътува, то днешната е теснота на времето. Има и такава теснота - да ти е тясно времето. Телата ни живеят тук, в днешното, но душата ни е заключена някъде в 90-те. Защото Трифонов е от 90-те, не е от днешното.


Изненада ли е, че Трифонов отказа всякакви преговори с партиите на протеста и действа сам?


- За момент сякаш забравихме какво е Слави Трифонов - Слави Трифонов е телевизорът, а с телевизор не се водят преговори; телевизорът се гледа, слуша, можеш да крещиш срещу него, да го псуваш, но не и да преговаряш с него. Ако стоиш твърде дълго в телевизора като Трифонов, ти непременно започваш да възприемаш и останалите хора като зрители. Що се отнася пък до зрителите - ако твърде много гледаме телевизия, в един момент у нас се появява и копнеж телевизорът да ни проговори лично.

Георги Гочев

© Косьо Хаджигенчев

Георги Гочев


И понеже по-горе ме питахте какво има зад Трифонов, отговорът може да бъде и изумително прост: има един захранващ кабел. И досега някой да го е изключил, ако Трифонов освен с електричество не се захранваше и с мечтите на хората за по-лек живот и справедливост.


В кратък коментар казвате, че избирателите са очаквали от Слави Трифонов друг тип герой за премиер? Има ли всъщност герои в българската политика?


- Няма герой без разказ, а разказите в българската политика са като че ли два. Първият разказ: някой местен, автохтонен, роден тук, първичен, сякаш израснал от самата пръст, сучещ от гърдите на народа, пораства за часове, за да влезе в битка с лошите. Вторият: някой местен бяга или бива прогонен от задушаващото местно, скита, учи навън, расте, свързва се с другите, трупа знания, изобщо става друг, за да се върне и да влезе в битка с лошите.


Единият разказ е за първородния брат, който винаги остава същият, а другият - за най-малкия брат, който тръгва по света и става друг. Това са двата традиционни разказа на българската политика.


Последните десет години живяхме в първия разказ, чийто герой беше Борисов - героят на прочутата стабилност. Сега, уморени от този разказ, вече сме във втория, който е разказ за промяна. Министър, който си показва дипломата от Харвард по телевизията - това е превод на разказа за малкия син, който носи отвън вълшебни предмети, за да оправи разбърканото царство. И, впрочем, този разказ не е от сега, има го и в първите години след Освобождението, когато синовете на тогавашните прогресивни българи се завръщат от чужбина и по подобен начин си показват дипломите от Хайделберг или Сорбоната.


Що се отнася до Слави Трифонов, той се опитва дълго време да направи нещо парадоксално - да съвмести двата традиционни разказа чрез образа на хъша. Хъшът е местен, който е напуснал, задушен от местното, но като е отишъл навън, гледа на външното с презрение и продължава да живее така, сякаш си е у дома. Хъшът не учи в Харвард, не се забърква с чуждите, не им усвоява езиците и културата; той стои в кръчмата, обграден от свои, пие ракия, кълне съдбата и печално гледа към брега на Дунава.


Проблемът е, че ако си хъш, първо, не можеш да си на печелившата страна, защото хъшът е по природа несретник и ако преуспее, то трябва да е за кратко и успехът му да завърши с крах - иначе изменя на хъшовската кауза. И, второ, хъшът не може да се институционализира. Хъшът няма паспорт, гони го полицията, ненавижда институциите (персонифицирани в чорбаджията) и за нищо на света не би станал депутат, камо ли министър.


Оттук и мъчната, направо нерешима задача пред Слави Трифонов: как хем да си хъш, хем да си чорбаджия; хем да си в кръчмата, хем да си в институцията, хем да викаш "Смърт на тирана!", хем да си в ролята на властта и на тирана.


Прогнозата ви е за избори през пролетта и срив на "Има такъв народ" - защо?


- За пролетта, защото никой не иска нови избори сега.


Но по-важният въпрос сега е за разочарованието. Не искам да спекулирам с очакванията на хората, гласували за Трифонов, но силно се съмнявам, че са очаквали правителство като това, което Трифонов предложи. Първо, защото в него опортюнизмът видимо надделява над хъшовството, и второ, защото това предложение и още повече начинът, по който беше направено, не реши, а задълбочи основния проблем, който кара немалко хора да слушат песните на Слави и да гласуват за неговата партия. Този проблем е усещането за изключеност и непредставеност, което уж Трифонов се беше наел да облекчава.


Затова хората гласуваха за него – не защото е велик политик или велик мислител, а защото успяваше чрез песните си и обещанията си да накара една група хора да се чувстват включени и важни. С предложението си за правителство и изолацията, в която изпадна, Трифонов накара избирателите си да се чувстват още по-изключени и още по-малко важни.Затова и гледам да не употребявам думата "чалгар" - защото това е етикет, който води до изключване. Вижте, лесно е да кажем "чалгари" и да изключим тези хора. Чалгата обаче не е само въпрос на вкус и не е само вид музика и веселба. Чалгата е преди всичко достъпен инструмент за преодоляване на чувството, че си изключен. Нещо като душевна дрога, която ти създава бързо усещане, че си заедно с другите - никой не слуша чалга сам!, че си важен и че можеш всичко. Ако искаме да ограничим чалгата, не трябва да я подиграваме, защото това води до изключване на хората, а да намерим разумен път към тях, така че да бъдат реално, а не само емоционално включени.


Има ли Слави Трифонов политическо бъдеще? А има ли всъщност политическо минало?


- Слави Трифонов е типичен герой на междуцарствието. Един цар е паднал, един ред е унищожен, но още не се е установил нов и властта се упражнява от медиатор-маг-шут, който запълва времето със смешки.


Има един показателен античен разказ, който свързвам в този смисъл със Слави Трифонов. В Трета книга на "История" Херодот разказва за някакъв персийски маг на име Смердис, който за кратко узурпирал властта след смъртта на законния, но луд цар Камбис. Междуцарствие, в което се появява маг и става цар! И какво правел този маг? Представял се за убития брат на Камбис, който също се казвал Смердис, и хората вярвали, че е онзи Смердис, защото магът не се показвал никъде, никъде не излизал, никой не го бил виждал, дори и жените му, макар че накрая бил разкрит именно от жена. Тази жена, пратена, за да спи с него, го попипала по голата глава, докато спял, и така разбрала, че не бил царят, ами магът Смердис - защото на мага Смердис ушите му били отрязани.


С обръсната глава (като маговете), владеещ една съвременна форма на магията - телевизията, скрит от хората, Трифонов е съвременен маг, тръгнал да става цар в период на междуцарствие.


Действията на Трифонов в каква позиция поставят бившия премиер Бойко Борисов?


- Струва ми се, че за Бойко Борисов е най-изгодно да не прави нищо, защото рано или късно ще бъде върнат на власт, поне за кратко, от носталгията. За десет години той стана част от емоционалната ни памет, от усещане за предвидимост, към която при първата по-сериозна трудност хората ще се обърнат. Борисов е като лош политически навик, а към лошите навици, както и към провалените бащи, човек винаги се връща.


- Преди години Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" изпяват песента "Новите варвари": Във умиращия бавно свят те ще влеят новата си кръв и отново ще го съживят новите варвари! Сред прах изстинала на времена отминали Те крачат към града, превземат го да го спасят! И тук пак ще кипи живот със новите варвари! Можем ли да асоциираме влизането им в различните власти с "нови варвари", те имат голямо желание да се асоциират с герои, но до какво ще доведат - промяна, подмяна?


- Има едно много прочуто стихотворение на Кавафис - "В очакване на варварите", което описва подобна ситуация. В един античен град има криза и, изглежда, решението е да дойдат варварите. Започва подготовка, хората са възбудени, държат се речи, нижат се церемонии, накрая не идва никой. Не идва никой, защото вече няма варвари.


Това е проблемът: няма автентични варвари, които да преобърнат политическата парадигма, а по-скоро маскирани като варвари опортюнисти. Нищо варварско няма в партията на Слави Трифонов. Опортюнизмът на участниците в нея дори не е маскиран.  Изненада ли ви ниската избирателна активност? Вие лично с какво си я обяснявате?


- Обяснения има - липсата на вдъхновяващи идеи, липсата на политически дебат, почивките, реалното ограничаване на купения вот, може би страх от машините - но нека все пак да не драматизираме проблема с ниската избирателна активност. Активността винаги е ниска в очите на демокрацията, чийто идеал е да гласуват всички.


В Древна Атина, люлката на тази избирателна система, е трябвало да плащат на хората, за да ходят да гласуват в народното събрание - на никой не му се е занимавало с тази работа, която го отвлича от личните му дела. Може да звучи странно, ниската избирателна активност е и белег за нормализацията на живота. Когато всички са политически активни, това означава, че частната сфера не върви добре.


Та проблемът, мисля, не е ниската избирателна активност, а доколко вотът на избирателите е съзнателен и доколко е плод на емоции. Ако Трифонов трябва да благодари на някого за победата си, то е на Бойко Борисов, който през последните 10 години рушеше с поведението си основите на рационалния граждански вот, превръщайки политиката в поле на чистите емоции.


Не друг, а Борисов подготви терена за победата на Трифонов. Да се отвоюва този терен от простащината и първичните емоции не е лесна задача. За компенсирането на тези 10 години антигражданско поведение ще са нужни поне 20 години гражданско образование.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Задачата пред Слави Трифонов сега е как хем да е хъш, хем - чорбаджия
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------

  На пръв поглед лесна задача за всеки политически Азис.

  На пръв поглед, обаче.....

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Гнусното е, че Кукловодите са на път да успеят да ни пробутат храненика си
  като "борец срещу статуквото", какъвто Трифонов НЕ Е.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Веднъж по изключение отклони поглед от телепромптера, и оплеска всичко.

  Само да не се окаже, че в договора има неустойки... ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Весело

  Е този Слави -хем неопитен, хем прост чалгар, хем грозен ...пък скри шапката на всички ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Не търсете нещо там, където няма нищо.

 6. 6 Профил на не вярвам на очите си
  не вярвам на очите си
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много думи с малко съдържание от поредния доктор на НАРОДА.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Любопитно

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Какво означава политически Азис?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Весело

  Задачата пред Слави Трифонов сега е как хем да е хъш, хем - чорбаджия
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Този театър Трифонов вече го е играл.
  Преди 30-тина години в битността си на
  ПРОСТИТУТКАТА - ТРАВЕСТИТ Станислава Тодоровски
  в програма "Ку-ку".

 9. 9 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Класически филолог с анализ за политически процеси.
  Дневник, все пак елементарно уважение трябва към неща като "професионализъм", "експертиза" и пр.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Весело

  Е няма такава разкрачена позиция

 11. 11 Профил на politicalanalyst
  politicalanalyst
  Рейтинг: 189 Любопитно

  Най-после смислен прочит на ситуацията. А не някакви а-ла-Смиловщини

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  “Кукловодите са на път да успеят да ни пробутат храненика си...”

  Това може да стане само с гласовете на ГЕРБ.

  Т.е. подлежащите на ИЗЧЕГЪРТВАНЕ трябва да гласуват за ИЗЧЕГЪРТВАЧА си.

  Гнусотията в българскиа политически живот е бездънна, така че може и това да видим.

  Не знам само как ще реагират излъганите избиратели на ИТН.

  Герболяка - те са ясни..

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Задачата на Слави е да покаже, че може да има още избори, докато не се състави принципна коалиция.
  Досега всички партии обещаваха различни неща, а после се обединяваха и вършеха едни и същи неща, напълно противоположни на обещанията.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Гнусното е, че Кукловодите са на път да успеят да ни пробутат храненика сикато "борец срещу статуквото", какъвто Трифонов НЕ Е.
  —цитат от коментар 2 на Hawaii  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Ама Слави не иска. По-точно,той хем иска да спаси комунистите,хем иска да остане чист,тоест някой друг да управлява и вади горещите кестени,(като Николай Василев). Няма как да стане.

 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Само на мен ми изглежда, че държавата отново е заложник на поредния индивид с космическо его ? До вчера търпяхме един, сега още от същото.

  Не, благодаря !

 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  ... Що се отнася пък до зрителите - ако твърде много гледаме телевизия, в един момент у нас се появява и копнеж телевизорът да ни проговори лично.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Абе искрено казано, аз много, дори твърде много гледам телевизия, но си признавам, че в главата ми нокога, ама наистина НИКОГА не ми се е появявало желание телевизорът да ми проговори с гласа на този демиург на пошлостта в България.

  Славчо, дори и ТВОИТЕ избиратели гласуваха да се промени животът, този сега не им харесва. Акълът в главата, хей!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Класически филолог с анализ за политически процеси. Дневник, все пак елементарно уважение трябва към неща като "професионализъм", "експертиза" и пр.
  —цитат от коментар 9 на еспресо


  Ха-хааааа
  Хайде най-напред потърси неща като "професионализъм" и "експертиза"
  у мераклията да ни управлява
  дипломирал се към 40-тата си година ЦИГУЛАР и посредствен ПЕВЕЦ - АМАТЬОР

 18. 18 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Добре, че по този начин разкараха окончателно индивиди като Иван Костов и сие, той впрочем няма и сие вече, жив да го ожалиш, а и косвено други подобни уродливи явленийца, за съжаление, докараха до фалит една приятна държава, заспала социалистическа, те вместо да я събудят, почти на момента ни убиха, не става въпрос за друго - за геноцид, системно, бавно и садистично - Лучников с реституцията.

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Това човече е доста нагло с елитарните си съждения.
  НЕ разбрах, мечтите на хората за по лек живот и справедливост нещо лошо ли са?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#17:"Hawaii"][/quote]

  Именно. Слави Трифонов се проваля славно, защото се прави на политик, докато си е шоумен.
  Но ако искаме да се създава уважение към професионализма и експертизата, трябва и самите ние - читатели или вестник - да ги уважаваме и търсим.

 21. 21 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 472 Неутрално
 22. 22 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Фалстарт за правителството на Слави и ИТН !
  Какво стана със Световната шампионка по Шах ?
  Нали тя беше кандидата за Премиер на сценаристите ? Изведнъж предложиха дребен с очила дето пее в хора на Сакскобургготски. Голяма издънка, но поне разбрахме Кой реално назначава Кабинета.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Слави Трифонов представлява естествен продукт на края на комунизма и на времето на прехода - доста празен "протест", но без идеи за възраждане на обществото.
  Такова ще бъде и правителството му - в безидейното пространство. Ако изобщо го състави.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Е този Слави -хем неопитен, хем прост чалгар, хем грозен ...пък скри шапката на всички ....
  —цитат от коментар 4 на DDR


  С 10% от всички избиратели ли ???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 26. 26 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Весело

  В умнокрасивите се таи надеждата, че Славиту ще се снрине, а поне половинета от "чалгарите" ще отидат при тях, и ще станат "демократични, джендъротолерантни и проатлантически" чалгари.
  Това прозира накрая като извод и тука. Само че да ви кажа...нема да стане така.

 27. 27 Профил на faro
  faro
  Рейтинг: 71 Любопитно

  Жоро, Жоро.....Гочев....нещата да далеч по-прости и елементарни...както и самият живот....не разбирам що така се напъваш и с тези доста "несресани" изречения....

 28. 28 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Само на мен ми изглежда, че държавата отново е заложник на поредния индивид с космическо его ? До вчера търпяхме един, сега още от същото. Не, благодаря !
  —цитат от коментар 15 на Индиана


  Така ми се струва и на мен... Но ми хареса последното изречение "За компенсирането на тези 10 години анти-гражданско поведение ще са нужни поне 20 години гражданско образование."

  Синът ми е студент в Холандия и беше озадачен когато един негов състудент от България в секцията там споменал че е гласувал за Слави защото правел хубави концерти!

  Какво да се коментира повече

 29. 29 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Весело

  И Бойко се смее, че вече първите бушони гръмнаха. По-скоро ще демонстрира, че правителството е направено след обявените резултати, защото Бойко го подбра за записа. Днес ще е брифинг, а не запис от преди 2 дни и оповестен вчера, което означава, че от другите партии 1 ден напразно са се хабили да измислят постановки

 30. 30 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#25] от "quatro_4x3":

  5-6% с поделените и за други партии

 31. 31 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Това човече е доста нагло с елитарните си съждения.НЕ разбрах, мечтите на хората за по лек живот и справедливост нещо лошо ли са?
  —цитат от коментар 19 на Боян Таксиров


  Според мен авторъ не казва това, а по-скоро - че Слави се е възплозвал от тези мечти, предлагайки им "чалга-решение"...

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Чувал съм за диктатури и демокрации, кабеларската система е нещо ново за мен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Синът ми е студент в Холандия и беше озадачен когато един негов състудент от България в секцията там споменал че е гласувал за Слави защото правел хубави концерти!
  —цитат от коментар 28 на xhi13317223


  Още 1990 студенка по цоциология ми заяви, че щяла да гласува за Жорж Ганчев, защото приличал на Миодраг Иванов. Вишиска in the making.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Дано на брифинга да присъства Николай Василев, а и други отпаднали, продължаващи и нови кандидат-министри

 35. 35 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Добър коментар, но е нормално да не се харесва на всички. Колкото до Слави за хъш му е късно, а за управляващ от Фейсбук още е рано. И поне да се бе запознал добре с Конституцията ни, а не да го ръководят някои които искат да я променят по свой образ и подобие.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 36. 36 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Това е за Гинес: "влизенот" - 1 резултат (0,36 секунди)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Любопитно

  Е този Слави -хем неопитен, хем прост чалгар, хем грозен ...пък скри шапката на всички ....
  —цитат от коментар 4 на DDR

  С 10% от всички избиратели ли ???
  —цитат от коментар 25 на quatro_4x3


  Другите с повече ли са?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivan_lawyer":

  Иван Костов има и сие-казва се Демократична българия има по 30% ръст на всеки следващи избори. Сега Слави им осигури поне 50% ръст за следващите. Костов се завръща в кошмарите на олигархията. Той е като вечен демон и дамоклев меч, страшилище, което още не могат да преживеят и забравят. А и някои кръжащи около олигархията също. Сутрин сигурно се събуждате изпотени и в крясъци от кошмарите как лошия Костов се връща. Той е като чудовището на гузната съвест и страха от възмездие и от загуба на обсебеното имане.

 39. 39 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 953 Весело

  Ще му се на Слави хем да е хъш, хем - чорбаджия; ще му се на Слави хем да е цар, хем да е президент; ще му се на Слави хем да управлява, хем да критикува; ще му се на Слави да е многоръкия, многоглавия, многокракия, многознаещия и нищонеправещия владетел на страната!

 40. 40 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  безнадеждно е ти да го разбереш.....

 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#31] от "xhi13317223":

  Цялото интервю е пълно с внушения.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#40] от "dsc":

  Прав си.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 43. 43 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  не, не са с повече, затова не обявяват правителства по фейсЪ

 44. 44 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#38] от "dsc":

  Ние да не сме Цветан Василев, та ни дрънка тия глупости

 45. 45 Профил на jlh59313635
  jlh59313635
  Рейтинг: 450 Весело

  Е този Слави -хем неопитен, хем прост чалгар, хем грозен ...пък скри шапката на всички ....
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Е, той и Бойко колко години криеше шапката на всички. За супер интелинентен ли го смятате?

 46. 46 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Оттеглянето на кабинета е по глупаво и от номинацията. Трябваше просто да подкупи бсп (пари заменки) и герб (остава гешефта, няма разследване), дпс са си за него и щеше да мине. Изглежда че ще има правителство каквото и да направи пътника (и в двата смисъла на думата). А той е пътник е го знае, не му пука да остави нещо градивно, защото е продал душата си отдавна.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#28:"xhi13317223"][/quote]
  "Синът ми е студент в Холандия и беше озадачен когато един негов състудент от България в секцията там споменал че е гласувал за Слави защото правел хубави концерти!"

  Така се чуваше и в студентски град – 17% за Жоржи Ганчев:
  –Ами много ми е симпатичен, хубаво ПЕЕ!
  Девойки, които сега са майки!!!
  със същия политически вкус и разсъждения!

  ИТН печели и в чужбина!

 48. 48 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Весело

  Само на мен ми изглежда, че държавата отново е заложник на поредния индивид с космическо его ? До вчера търпяхме един, сега още от същото. Не, благодаря !
  —цитат от коментар 15 на Индиана


  Тука е така.
  Бочко е в политиката, защото го махнаха от главен секретар на МВР и той отиде в политиката да отмъсти.
  Радев е в политиката, защото се скара с Бочко за самолетите, а Бочко каза, че той е по-голям генерал, та Радев влезе в политиката да си отмъсти.
  Слави е в политиката, защото Бочко преди години разкри, че като кмет Славиту е ходил при него да реди градинка в София за застрояване, после го прецакаха на референдума и накрая го изгониха от телевизията. Такса че и той сега е в политикат, за да си отмъсти.
  Той и Ицката се амбицира толкова (макар, че му е по-късо егото) и се запали по политиката, защото иска да отмъщава на Каскета, и на него, въпреки повечето естроген, му кипна тестостерона.
  Тука тая работа с политиката е само кръв, сперма, тестостерон и нагон - демек това дето му викаш "его".
  Сега Славиту като обиди некой мъжкар смъртно, ще си имаме и кандидат за следващ управник.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#28] от "xhi13317223":

  “Синът ми е студент в Холандия и беше озадачен когато един негов състудент от България в секцията там споменал че е гласувал за Слави защото правел хубави концерти!”

  Аз съм изумен и депресиран от българите на Запад, които часат с трепет да се зададе някоя чалга фурия, шофират стотици мили и са готови да да платят десенки долари/евро, за са слушат маанета и фъргат гюбеци.

  Ако аз живеех в Холандия, бих ходил да слушам, например, Концертгебау Оркест или органа на църквата в Хаарлем, а не Слави, Ивана, Нилана, Белана и пр. гейзери на ориенталски задух и лепкава екзотика.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#38] от "dsc":

  А защо Косто преди изборите ни омайваше, че в Слави има големи надежди за промяна? Защо не каза добра дума за ДБ?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 51. 51 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#35] от "AModoMio":

  Ако наистина вярвате че чичкото без коса от плевенските села проявява какъвто и да било интерес към Конституцията трябва да Ви разочаровам жестоко- той не се интересува от абсолютно нищо освен от Супер Хипер Мега Гига ЕГОто си!!!

 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#37] от "DDR":

  Проверих- моята шапка си е на мястото слава Богу!

 53. 53 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#26] от "georgievb":

  така като те чета, разбирам, че ти слушаш класическа музика и затова гласуваш за Винету.
  В текста ясно ти се кава, че чалгарите също са хора и те трябва да бъдат приобщени, а не изолирани. Да ти го кажа малко по-разбираемо като за теб- Има такъв народ е нещо като чистилище за племето на Винету, преди да стане достойно за демократичната общност. Електората на Слави е бивш ГЕРБ и БСП. Трябва им малко период на психическа адаптация, преди да гласуват за истински коалиции, а не за ООД-та. След отрезвяващия душ със Слави, повечето от тях ше се насочат към истински социал-демократи- Изправи се- и към истински либерал-демократи- ДБ. По същия начин гласоподавателите на марешки и каракачанов имаха нужда от Възраждане, за да се адаптират и ще преминат към истинските консерватори- НОД. Дори напоследък се наблюдава подобна психическа адаптация на избиратели на ДПС, които се насочиха към ДБ. Това вече наистина е включване.

 54. 54 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Весело

  -Искаме!, дай!, Искаме!, дай!,Искаме!, дай!
  -Какво искате?
  -Какво'т дадеш!

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 55. 55 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Слави вчера заяви, че днес част от политическото ръководство на ИТН и Николай Василев ще дадат брифинг на който ще отговарят на всякакви въпроси. Аз съм сигурен, че Слави няма да присъства на този брифинг и така ще си спести отговорите на зададените въпроси. Не ми е ясно Николай Василев като какъв ще присъства на брифинга. Каквото и друго правителство да предложи ИТН то ще бъде посрещнато с огромна критика. В момента която и да е партия каквото и правителство да предложи то също ще бъде посрещнато с огромна критика.

 56. 56 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#44] от "ggot":

  Трудно е да се каже колко "сте", но определено не си сам и определено нито един от "вас" не е Цветан Василев.

 57. 57 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#50] от "AModoMio":

  Защото явно има много хляб да издеш, преди да стигнеш до ниво, на което да рабереш какво точно ти е казал Косто

 58. 58 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#51] от "selqnin":

  Нали иска да ни управлява, ще трябва малко от малко да прочете, но дали ще разбере нещо това е друга загадка .

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Решенията на Слави и Ко, да обявяват правителство вчера и днес да го променят е типичен пример на поставяне на каруцата пред коня.
  Това, което ме кара да се въздържам от пълно отричане на действията на ИТН и Слави персонално е възможността тези и такива постъпки да са резултат от липса на опит, и да са малко така с телевизионен наивен характер. Разбира се, възможно е и да не са случайни, а да имат конспиративен характер, но пък тогава и кукловодите би трябвало съвсем да не са наред или до толко да са нагли, че да не им пука какви ги вършат..
  В този смисъл, след като така или иначе трябва да се изчакат юридически издържаните официалните решения на ЦИК и действия на президента, аз му давам още малко време, преди да го задраскам в личния си тефтер и за протокола, не съм гласувал за ИТН.
  Що се отнася до реакциите на Мая, ами въобще не съм учуден. Това е една безкрайно посредствена женица, присъствието на която в политиката е меко казано неиместно, но...продължава да има хора, за които тя е някакъв авторитет.
  От нея само глупости да очакваш, какви ли бръмбари бръмчат в главицата и - вчера предлагаше временното правителство да стане постоянно, днес приветства дезавуирането на Николайчо...какво ще и бръмне утре и тя едва ли знае.

 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Решенията на Слави и Ко, да обявяват правителство вчера и днес да го променят е типичен пример на поставяне на каруцата пред коня.
  Това, което ме кара да се въздържам от пълно отричане на действията на ИТН и Слави персонално е възможността тези и такива постъпки да са резултат от липса на опит, и да са малко така с телевизионен наивен характер. Разбира се, възможно е и да не са случайни, а да имат конспиративен характер, но пък тогава и кукловодите би трябвало съвсем да не са наред или до толко да са нагли, че да не им пука какви ги вършат..
  В този смисъл, след като така или иначе трябва да се изчакат юридически издържаните официалните решения на ЦИК и действия на президента, аз му давам още малко време, преди да го задраскам в личния си тефтер и за протокола, не съм гласувал за ИТН.
  Що се отнася до реакциите на Мая, ами въобще не съм учуден. Това е една безкрайно посредствена женица, присъствието на която в политиката е меко казано неиместно, но...продължава да има хора, за които тя е някакъв авторитет.
  От нея само глупости да очакваш, какви ли бръмбари бръмчат в главицата и - вчера предлагаше временното правителство да стане постоянно, днес приветства дезавуирането на Николайчо...какво ще и бръмне утре и тя едва ли знае.

 61. 61 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Нова проява на задачата, поставена от ДС: хем комунист, хем милионер.

 62. 62 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#28] от "xhi13317223":“Синът ми е студент в Холандия и беше озадачен когато един негов състудент от България в секцията там споменал че е гласувал за Слави защото правел хубави концерти!”Аз съм изумен и депресиран от българите на Запад, които часат с трепет да се зададе някоя чалга фурия, шофират стотици мили и са готови да да платят десенки долари/евро, за са слушат маанета и фъргат гюбеци.Ако аз живеех в Холандия, бих ходил да слушам, например, Концертгебау Оркест или органа на църквата в Хаарлем, а не Слави, Ивана, Нилана, Белана и пр. гейзери на ориенталски задух и лепкава екзотика.
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Аз не бих бил толкова критичен към хората, стичащи се на концерти на някои БГ звезди - все пак си има носталгия и като българин, живеещ и работещ по света вече над 20-на години мога да го разбера.

  Това което ме изумява обаче е, разумни и образовани хора да бъркат управлението на държавата с шоу-бизнеса. Та ми се струва, че тук авторът е напълно прав - у нас изборът и гласуването са по-скоро процес, плод на емоции, а не на съзнанието. Което пък идва от липсата на основно гражданско образование - т.е. разбиране как работи една държава, и каква е ролята на гражданите и...

 63. 63 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#28:"xhi13317223"]
  —цитат от коментар 47 на Alexander97
  "Синът ми е студент в Холандия и беше озадачен когато един негов състудент от България в секцията там споменал че е гласувал за Слави защото правел хубави концерти!"Така се чуваше и в студентски град – 17% за Жоржи Ганчев:–Ами много ми е симпатичен, хубаво ПЕЕ!Девойки, които сега са майки!!!със същия политически вкус и разсъждения!ИТН печели и в чужбина![/quote]

  Ами не навсякъде - в нашата секция ДБ спечели с над 70% ...

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#62] от "xhi13317223":

  “... все пак си има носталгия и като българин...”

  Би било така, ако приемем, че чалгата е българска музика, каквато тя не е.

  Кокто и да е - прав сте за това, че сливането на чалга и политика (което далеч не започна със Слави!) е пагубно за психическото, духовното, социалното и всякакво друго здраве на нацията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":
  "Другите с повече ли са?"

  Ние кса с повече процентиу, затова говорят за преговори. Но да имаш една четвърт от депутатите и да не преговаряш с никого - това по никакъв начин не говори за политическа визия и благородни намерения.

 66. 66 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Разстроено

  До коментар [#28] от "xhi13317223":“Аз съм изумен и депресиран от българите на Запад, които часат с трепет да се зададе някоя чалга фурия, шофират стотици мили и са готови да да платят десенки долари/евро, за са слушат маанета и фъргат гюбеци.
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Грънчо, ако зад твоя ник се крие един и същ човек, то ти си изумен последните 15 години в този форум.
  Знаеш ли, трябва на "демократите" или "либерал-демократите" или както там се наречете някой да ви каже, че няма как да се срамувате от народа си, а пък да искате той да ви харесва. Не знам как по-ясно от това да ви го обясня.

 67. 67 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Ами не навсякъде - в нашата секция ДБ спечели
  До коментар [#63] от "xhi13317223":

  Много добре, че не е навсякъде защото ако бе спечелил голямо мнозинство Слави щеше да ни закопае живи. Като гледам колко е голям пуяк с 65 депутата.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 68. 68 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#50] от "AModoMio":

  За да получи същия ритник от Слави, какъвто получи 2009 г от Бойко. Костов само Цветан Василев и Божков го харесват

 69. 69 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#66] от "georgievb":

  Една от задачите на политиците е да водят народа си, вкл. да издигат политическата му култура, да раширяват политическия му хоризонт. Онези, коигто слизат на нивото на най-простите измиратели (защото били най-много) са безскруполни популисти.

 70. 70 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#55] от "constatator":

  Огромна критика от едни и същи хора, т. е. една критика

 71. 71 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#66] от "georgievb":

  понякога се срамуваме от баща си, от детето си, но продължаваме да го обичаме и да искаме да му помогнем. Срамът показва, че ни пука и искаме да не ни е срам и ще правим нещо, за да спре да ни е срам. Никой не искаме да ни харесва, не сме мома за продан. Искаме да ни повярват- че има защо да ни е срам, и че това може да се промени. Ако искахме да ни харесват, нямаше ДБ да имат токова малко депутати.

 72. 72 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#56] от "dsc":

  Трябва да е голям зор, щом изглеждаме много

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#69] от "авторът":

  “Онези, коигто слизат на нивото на най-простите избиратели (защото били най-много) са безскрупулни популисти.”

  Популизмът е отровя, подсладена със захарин.

  Популизмът никога, никъде не е довел до нищо добро. Популисти (в началото) са били Хитлер и Мусолини, популист (ляв) е Бойко Борисов, популисти (десни) са Орбан и Тръмп.

  Все напълно провалени политици, донесли неприятности на народите си и международно опозоряване на държавите си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ами не навсякъде - в нашата секция ДБ спечели До коментар [#63] от "xhi13317223":Много добре, че не е навсякъде защото ако бе спечелил голямо мнозинство Слави щеше да ни закопае живи. Като гледам колко е голям пуяк с 65 депутата.
  —цитат от коментар 67 на AModoMio


  Казах ДБ, а не Славчо. Тук мисля че той спечели по-малко от ГЕРБ, които имаха около 6%

 75. 75 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Весело

  До коментар [#66] от "georgievb":Една от задачите на политиците е да водят народа си, вкл. да издигат политическата му култура, да раширяват политическия му хоризонт. Онези, коигто слизат на нивото на най-простите измиратели (защото били най-много) са безскруполни популисти.
  —цитат от коментар 69 на авторът


  Имаше един стар виц за Костов (който за мен е най-доброто управление, което сме имали).
  Костов излиза на мининг и говори.
  - Дами и господа, съграждани, ние знаем, че нашата политика е правилна и за нея ще гласуват умните, високо образовани, културни и ....
  Зад него PR специалиста го сръгва в ребрата и прошепва...
  - Гн Костов, г-н Костов ...ние искаме повече от 5% на изборите...

 76. 76 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#60] от "tsvetko_51":

  Колкото и да е посредствена Мая, на фона на конкуренцията, е колос. Сега си представи Мая, Татяна и Минеков начело на БСП вместо Корнета, Вагинин и Таско, и лесно ще ти стане да забележиш разликата която би била и в резултата и в последствията.

 77. 77 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  Ако аз живеех в Холандия, бих ходил да слушам, например, Концертгебау Оркест или органа на църквата в Хаарлем, а не Слави, Ивана, Нилана, Белана и пр. гейзери на ориенталски задух и лепкава екзотика.

  Забавно е това, което предлагаш 🤣!
  Ами за да отидеш в Роялконцертгебау първо
  Трябва да знаеш това, което ще свирят, а то трае от 15 до 120 минути! Кой ще се съсредоточи в такива "дълги и скучни МУЗИКИ"?
  Трябва и да си ВЪЗПИТАВАН ОТ МАЛЪК в тази "упадъчна западна култура"
  Къде ти – триминутната закачлива песничка им стига!
  Бойко – властелина на малогратните каза:
  "-Който го мързи, да си взима цигулката и да ходи да свири в Операта!"
  Преди писах – Слави получи по своя си телевизор диплома, подарък от ректор-мутра с незаконни ЧЕТИРИ И ПОЛОВИНА мандата, против всякакъв закон и правила във висшето образование.
  Дори се похвали – Мен лично ЖАН виденов ми позволи да съм ректор и "културен" министър ЕДНОВРЕМЕНО! Тоз ректор съсипа Музикална Академия!!! Излезе и в онези хубави списъци с слугите на ДС!
  Гърне и похлупак!

 78. 78 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 247 Неутрално

  В умнокрасивите се таи надеждата, че Славиту ще се снрине, а поне половинета от "чалгарите" ще отидат при тях, и ще станат "демократични, джендъротолерантни и проатлантически" чалгари.Това прозира накрая като извод и тука. Само че да ви кажа...нема да стане така.
  —цитат от коментар 26 на georgievb


  Това е грешно схващане, познавам доста хора който гласуваха за ИТН( междудругото вишисти, ако има въобще това значение). Галасували са за тях, заради по-голяма подкрепа и да не се разпиляват гласовете. А да делиш хората по музикален вкус, е много долно. И тези хора са с разнородни музикални предпочитания.

 79. 79 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#69] от "авторът":
  "измиратели" - добре ни описа:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 80. 80 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#63:"xhi13317223"][/quote]

  Да, поздравления за секцията ви!!!
  Става дума за тогавашните студенти, кооито подкрепиха този кухар, Жоржи, с 17 %!!!
  Ами този народ в най-активната си нъзраст не различи простака от реалните кандидати!
  Ами това е почти 1/5 от народа!
  Нормално лиЕ?

 81. 81 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "Може да звучи странно, ниската избирателна активност е и белег за нормализацията на живота. Когато всички са политически активни, това означава, че частната сфера не върви добре."

  Ако обществото е устроило живота си по поносим начин, институциите работят, съдът вкарва разбойниците в затвора, не се крадат бизнеси...ниската избирателна активност е обяснима. Белгия дори показа, че държавата може и без правителство близо две години. Но с работещи институции.

  Но тук институциите разграбват държавата, променят се закони в полза на някой, крадат се бизнеси, простащина тече от медиите, а медиите......

 82. 82 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Удар в десетката! Статията е една от малкото доближаващи
  днешната реалност, че идеалът на всеки новозабогатял "Славчо" е хем да запази хайдушкото от времето на беднотията, хем да живее в лукс заобиколен от скъпи манекенки. Мисията невъзможна...

 83. 83 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#66] от "georgievb":

  "демократите" или "либерал-демократите" или както там се наречете някой да ви каже, че няма как да се срамувате от народа си, а пък да искате той да ви харесва. Не знам как по-ясно от това да ви го обясня.

  Само да попитам – ти гордееш ли се с народ, който гласува за "партия", "тиви" предаване, БЕЗ НИКАКВА ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ?
  Кое точно ти дава основание за гордост?

 84. 84 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Времето ще ги разкрива ден след ден.До голо.Няма къде да се скрият щом влязоха в политиката.Има възможност и много бързо да бъдат изритани ако продължават да се държат като многознайковци и темерути.

 85. 85 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#69] от "авторът":“Онези, коигто слизат на нивото на най-простите избиратели (защото били най-много) са безскрупулни популисти.”Популизмът е отровя, подсладена със захарин.Популизмът никога, никъде не е довел до нищо добро. Популисти (в началото) са били Хитлер и Мусолини, популист (ляв) е Бойко Борисов, популисти (десни) са Орбан и Тръмп.Все напълно провалени политици, донесли неприятности на народите си и международно опозоряване на държавите си.
  —цитат от коментар 73 на Norman Granz


  Представата ти за популизъм е на равнище мисирка, за съжаление. Непрофесионална.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 86. 86 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1636 Любопитно

  До коментар [#80] от "Alexander97":

  Селяните от Владая още помнят как са работили на строежа на къща , а не им е платил... Жорж Ганчев- широко скроен, шеф на Бизнес блок...Колко хора обаче знаят това?

 87. 87 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Славето може и да се е чувствал хъш докато беше в ТВ Седем дни. Но при него това винаги е било повече поза отколкото някаква позиция. Няма как да си милионер и хъш едновременно.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 88. 88 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Браво много добър анализ на ситуацията от очевидно начетен човек. Хубаво е да я прочетат всички избиратели, независимо дали са на ИТН, ДБ, Герб... а и негласувалите също

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 89. 89 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#85] от "Един вампир броди из Европа":

  Би ли споделил професионалната представа за популизма. Тъй като той не се израозява, според теб, в слизане на политика на равнището на най-масовия избирател, то какво е популизмът?! Да говориш с умни и учени фрази на чалга електората?! Или нещо още по-екзотичон?!

  Ако не ми отговориш, ще отделям специално внимание на твоето "професионално" присъствие във форума.

 90. 90 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  противоречиво усещане остава след прочита на тази статия...

  още в самото начало чета:
  "Политическият продукт веднага поражда действия, поражда бъдеще, а телевизионният - емоции, разказ и настояще"
  и не съм съгласен. Желаемото от "политическия продукт" се представя за действително, докато на дело "политическият продукт" твърде често поражда именно емоции и настояще, че и рецидив на миналото.

  не знам как да оценя тази статия, при все че съм признателен на Георги Гочев за доброто му отношение към Костас Марицас, който почина внезапно преди няколко месеца
  има много верни и точни неща, но изобилни са и спорните, и предизвикващи у мен несъгласие моменти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 91. 91 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2293 Весело

  Снимката кърти!
  Бай Тошко изглежда точно като Славчо... ама на 10, хахаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "Един цар е паднал, един ред е унищожен, но още не се е установил нов и властта се упражнява от медиатор-маг-шут, който запълва времето със смешки."
  А на нас вече не ни е смешно.

 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#85] от "Един вампир броди из Европа":

  “Представата ти за популизъм е на равнище мисирка...”

  Извинявай, че нараних чувствата ти на консервативен републиканец от врачанския Байбъл Белт.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#58] от "AModoMio":

  Ако изобщо има намерение да управлява - в което се съмнявам - той си представя това управление в схемата путин - лукашенко!!!

 95. 95 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Весело

  Блестящ Георги Гочев! Няма какво да се добави, нито какво да се махне.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 96. 96 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Много добро интервю. Прекрасен анализ на ситуацията. Страхотно го е разкостил:

  ''Какви са тези грехове ли? Някой ще кажат чалгата, други ще кажат - опортюнизмът. Аз бих казал: превърната в печелившо шоу игра с човешките очаквания за справедливост и по-лек живот. Почтеното шоу е това, което казва, че е шоу. Непочтеното шоу е това, което казва, че ей сега, с малко усилие, шоуто ще стане и реалност.''

  ''И понеже по-горе ме питахте какво има зад Трифонов, отговорът може да бъде и изумително прост: има един захранващ кабел. И досега някой да го е изключил, ако Трифонов освен с електричество не се захранваше и с мечтите на хората за по-лек живот и справедливост.''

  ''Затова хората гласуваха за него – не защото е велик политик или велик мислител, а защото успяваше чрез песните си и обещанията си да накара една група хора да се чувстват включени и важни.''

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 97. 97 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Браво искам да поздравя интервюрания и интервюращия ( - :
  Чудесен анализ, да малко тъжен, но пък това ни е реалността и само в нашите ръце е възможността да я променим.
  Успех!

 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Чудесно описание на Славе

  klimentm
 99. 99 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  довърши си изречението , обаче - скри шапката на всички .. полезни идиоти ...Даже го има казано в текста - "Накара ги да се чувстват още по изключени" ...
  Чети бе човече , чети и мисли ...ако има с какво

 100. 100 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  добри размисли , харесах ги ... само това с ролята на Борисов за идването на Славчо , не е съвсем така ...Първо Славчо се зави като кандидат полити още през 2005 г. и му трябваха (очевидно) 16 г. за да узрее , вижда се че май са му трябвали доста повече , но както и да е ... Почвата за да се появи ИТН на политическия терен не е Борисов (не че няма роля , разбира се че има така но не е основна ) , а всичко което се случваше последните 15 г. , включително все по опростачващото се предаване на само Трифонов ... и най парадоксалното е че това опростачване се носеше на вълните на технологичния прогрес ... Но както го описва в своите романи Робърт Силвърбърг - технологичния прогрес ще изяде главата на човечеството ... дали не е започнал този процес от България 🤔

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK