На живо

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия ЛазароваС обещания за диалог и с анонс за съставяне на редовно правителство в следващите две седмици започна първата сесия на 46-ото Народно събрание, избрано при предсрочните избори на 11 юли. Обстановката по време на церемонията, която е втора подобна в рамките на три месеца, беше значително по-спокойна, отколкото при откриването на 45-ия парламент. Заседанието премина без спорове в залата и с повторение на повечето от известните вече политически позиции. Първият тест за взаимодействие на т.нар. "партии на протеста" - изборът на председател, беше преминат успешно и Ива Митева оглави отново Народното събрание, макар и да не беше избрана с монолитното мнозинство от април.


Изненадата беше заявката на най-голямата група "Има такъв народ", че е възможно до 14 - 15 дни да се състави редовно правителство. Председателят на групата Тошко Йорданов даде се разбере, че предстоят разговори с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", като подчерта, че не вижда разногласия по основните приоритети, но и демонстрира готовност да се върви към нови избори, ако не се постигне съгласие.


Този първи анонс за бързо съставяне на кабинет е засега е твърде неясен. Не е сигурно дали "Има такъв народ" ще се придържа към официално обявеното си намерение да предложи номинации за премиер и министри и да обсъжда единствено политики, или ще приеме да дискутира и имена на кандидати. От своя страна "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" потвърдиха готовност за подкрепят реформаторски настроен кабинет, но при преговори без предварителни условия.
Дори постигане на споразумение няма да реши еднозначно въпроса със съставянето на правителство, тъй като трите формации заедно разполагат със 112 гласа - девет по-малко от необходимите в случай, че Народното събрание обсъжда одобрението на министрите в пълния си състав от 240 души и не влезе в уговорки за сваляне на кворума.


Втората по численост група - ГЕРБ, се обяви за опозиция, но и призова за диалог, като избегна да повтори заявката на лидера си Бойко Борисов, че ще гласува против кабинет на "партиите на протеста". Декларираната от ДПС позиция е, че ще наблюдава отстрани процеса по сформиране на правителство, а БСП за момента се придържа към тезата, че би се ангажирала да състави кабинет, ако след неуспех на "Има такъв народ" и отказ на ГЕРБ, третият управленски мандат стигне до нея.


Най-важното от първото заседание на парламента в хронологичен ред можете да прочетете в статията.

БСП и "Изправи.БГ! Ние идваме!" в надпревара за пенсиите

Часове след откриването на парламента първите законопроекти са внесени в деловодството. БСП и "Изправи.БГ! Ние идваме!" предлагат промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които да се преизчислят пенсиите. Подробности по темата - тук.


Социалистите са депозирали също изменения в Закона за семейни помощи за деца, както и нов проект за възрастните хора. "Демократична България" предлага отново с промени в Закона за съдебната власт закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата. В предишното Народно събрание текстовете бяха одобрени на първо четене, но не стигна време за окончателното им приемане.


"Изправи.БГ! Ние идваме!" предлага и промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Правилникът и анкетни комисии - първите задачи на депутатите утре

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Първата задача на парламента в утрешното заседание ще е сформирането на комисия за изработване на правилник за работата на Народното събрание. Очаква се, освен нея, да бъдат създадени и временни анкетни комисии - за ревизия на предишното управление и и за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. ((по искане на "Изправи.БГ! Ние идваме!"), както и за разследване на казуса "Росенец" и имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган (по искане на "Демократична България"). Това съобщи парламентарният лидер на ГЕРБ Десислава Атанасова след първото заседание на председателския съвет на парламента, в който влизат ръководството и водачите на групи. Тя добави, че е имало и предложение от ДПС за комисия за насилието по време на предизборната кампания.


Бившата управляваща партия е внесла в деловодството на Народното събрание искане за изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков заради твърденията му за незаконни подслушвания.


В отговор на въпрос Атанасова отрече да е било дискутирано предложението на председателя на парламента Ива Митева за отмяна на лятната ваканция на депутатите. "Първият въпрос, който стои пред политиците, е да има консултации за правителство. Това е приоритет пред всички", каза още тя.

Митева ще предложи депутатите да работят без лятна ваканция

"На председателския съвет ще поставя въпроса за отмяна на лятната ваканция на депутатите. Не е редно народните представители да почиват, след като нямаше толкова дълго парламент, но е въпрос на гласуване", заяви в кулоарите на парламента новоизбраният председател Ива Митева. По правилник почивката трябва да е от 1 до 31 август.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


"Неслучайно в предишния парламент предложихме процедура по начина на водене да е свързана с позоваване на конкретна разпоредба от правилника, защото така е навсякъде, внимателно се запознах с практиката в други държави. Надявам, се, че няма да се злоупотребява отново с това право", каза тя и изрази надежда народните представители спазват стриктно правилника и да не се сърдят, когато бъдат наказвани. "Този парламент няма да е по-лек от другия, до момента, в който има кабинет и се осъществи мандатът, ще бъде напрегнато. Страстите ще продължават, това ще го видим още днес с внасянето на законопроекти и проекти за решение. Днес беше спокоен ден, за разлика от предния избор, когато вълнуващо започна Народното събрание, допълни Митева.

Служебният премиер Стефан Янев не изключи възможността министри от неговия кабинет да отидат и в редовно правителство, както предлага БСП. Янев уточни, че преди да се стигне до там трябва да има коалиция, готова да направи кабинет и ясни приоритети, които трябва да се изпълняват и са подкрепени от парламента.


"След това разговора за личности може да бъде във всяка една посока", коментира в кулоарите на парламента Янев след края на днешното заседание. Той изрази надежда, че ще се направи работещ кабинет в обозрим срок. "От направените изказвания и декларации бих искал да откроя едно, с известно задоволство. В много от тях чух приоритети, визии, които съвпадат със започнатото от служебното правителство - по отношение на ограничаване на непрозрачното харчене на публични средства, приоритетите в области като здравеопазване и образование, подпомагане на бизнеса и др.", каза още премиерът.

"Има такъв народ" и ГЕРБ отказаха "семейната снимка"

Депутатите от "Има такъв народ" и ГЕРБ отказаха да се включат в традиционната "семейна снимка" от първата сесия на новия парламент. Най-голямата група беше представена единствено от председателя на парламента Ива Митева, която позира най-отпред с едва трима от шестимата си заместници - Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов )"Демократична България") и Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!").


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


"Това е воля на всеки един депутат. Аз лично не съм участвал, защото не искам да съм на една снимка с ГЕРБ", заяви пред "Дневник" Филип Станев от "Има такъв народ". "Мое лично осъзнато решение си е", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Заседанието приключи

Първото заседание на 46-ото Народно събрание приключи с покана към депутатите за традиционната "семейна снимка" пред сградата.


Следващото заседание ще бъде утре сутрин в 9ч., а дневният ред ще бъде определен на председателски съвет по-късно днес.

Известни са и ръководствата на парламентарните групи

Ива Митева прочете от трибуната заявленията за създаване на парламентарните групи и определянето на техните ръководства.


ГЕРБ: председател: Десислава Атанасова, зам.-председатели: Александър Ненков, Тома Биков, Румен Христов


"Има такъв народ": председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев


БСП: председател: Корнелия Нинова, зам.-председатели: Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов


ДПС: председател: Мустафа Карадайъ, зам.-председатели: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид


"Демократична България": председател: Христо Иванов, зам.-председатели: Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев


"Изправи се! Мутри, вън!": председател: Мая Манолова, зам.-председател: Николай Хаджигенов

Одобрени са зам.-председателите на парламента

Парламентът премина към избор на зам.-председатели. Предложените кандидатури са:
 • Виктория Василева ("Има такъв народ")
 • Росица Кирова (ГЕРБ)
 • Кристиан Вигенин (БСП)
 • Атанас Атанасов ("Демократична България")
 • Муккадес Налбант (ДПС)
 • Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!)
Шестимата бяха избрани единодушно с 227 гласа "за". Всички зам.-председатели, с изключение на Росица Кирова, заемаха този пост и в предишното Народно събрание.


За да спазят изискванията, депутатите приеха решение да работят според правилника на 45-ия парламент, докато бъде приет нов.


Одобрени са и 12 секретари на събранието - по двама от всяка група.

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


В краткото си изложение пред колегите си Ива Митева припомни историята на парламентаризма в България и призова депутатите да работят всеотдайно и почтено, като не забравят обещанията, които всеки от тях е давал в предизборната кампания.
Пожелавам ти успех и да станеш от този стол след четири години - с тези думи Мика Зайкова поздрави новия председател и отстъпи стола, оттегляйки се на банката си в залата.

Ива Митева е новият стар председател на Народното събрание

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Претендентът на "Има такъв народ" Ива Митева е избрана отново за председател на Народното събрание. Този път мнозинството не е монолитно както в 45-ия парламент, когато за нея гласуваха всички групи, с изключение на ГЕРБ.


Сега Митева получи подкрепа от 137 народни представители - от "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". "Въздържал се" бяха от ГЕРБ, БСП, по един депутат от "Демократична България " и ДПС, а "против" беше един - от БСП.


Гласове срещу Митева заради липсата на диалог


Гласът "против" беше на Георги Кадиев от левицата, който обясни от трибуната решението си не с подкрепата за Вигенин, а с отказа за на най-голямата група да търси подкрепа: "Направих го, защото не водите разговори".


Към групата от гласувалите "Въздържал се" се присъедини съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По-късно в кулоарите той определи Митева като експерт, професионалист и интелигентен човек. Гласуването му било знак, че добрите обноски трябва да се върнат на мода и че не е страшно да се обадиш да поискаш подкрепа. По информация на "Клуб З" въздържал се е и депутатът от ДПС Ешереф Ешереф, който е сред новите лица на парламентарната група след изборите през април.


Кристиан Вигенин получи едва 35 гласа "за" - единствено от групата на левицата."Против" бяха 60 депутати, а 137 гласуваха "въздържал се". Подробности - тук.

Започва изборът на председател на парламента

Без дискусии депутатите приеха процедурните правила за избор на председател на Народното събрание. В момента групите представят кандидатите си.


Номинациите са две:

 • "Има такъв народ" отново предлага Ива Митева, която оглавяваше кратко работилия 45-и парламент. Тя е юрист по образование, доктор по право, дългогодишен експерт по законодателството в Народното събрание
 • БСП издига за поста Кристиан Вигенин - дългогодишен депутат, евродепутат и зам.-председател на предишния парламент.
Изказвания по номинациите няма, така че се преминава към гласуване по азбучен ред.

Мая Манолова: Готови сме да се върнем на улицата, ако се наложи

От името на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" председателят на групата Мая Манолова заяви готовност коалицията да се върне "обратно на улицата" за протести, ако заявените ангажименти за промяна в държавата не бъдат спазени.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Манолова потвърди, че групата е готова за разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за подкрепа на правителство, посветено на дневния ред на българските граждани. Според нея хората очакват от "формациите на протеста" да се обединят и да подкрепят почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за партийните елити.


Тя потвърди, че обединението ще настоява и в този парламент да има комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ. Още по темата - тук.

ДПС даде да се разбере, че ще наблюдава отстрани съставянето на кабинет

Репликите на Христо Иванов за т.нар. Сарайски модел предизвикаха острата реакция на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - той започна словото си от името на групата с отговор на Иванов, като за пореден път го обвини, че обслужва "олигархията и медийните монополисти". Председателят на ДПС за пореден път замеси в темата името на Иво Прокопиев (издател на "Дневник" и "Капитал" - бел.авт.). В предизборната кампания партията разпространи негови изказвания, в които атакуваше "кръга Капитал" на прояви в защита на санкционирания по закона "Магнитски" бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, когото Карадайъ представи като свой приятел.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Карадайъ продължи словото си с поздравления и пожелания по случай празника Курбан Байрям. След което заяви, че докато бива критикувана, ДПС работи за това България да има правителство и да започне да излиза от кризата, а животът на българските граждани да се подобри.


В изявлението си - първо след изборите на 11 юли, лидерът на ДПС даде да се разбере, че движението ще наблюдава внимателно съставянето на новото управление, без да участва в процеса. Пожела успех на бъдещите управляващи в историческата им мисия да променят страната, но ги предупреди, че българите са уморени от избори, а страната не може да си позволи ново безвремие. Подробности - тук

Христо Иванов: Диалогът е абсолютно задължителен

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


"Диалогът е абсолютно задължителна предпоставка да намерим решение на проблемите на България", заяви в словото си съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той обяви, че обединението ще търси "не просто управление, а управление на дълбоката промяна": "Нека опитаме да го направим и Господ да ни е на помощ".


Корупцията в България ерозира суверенитета в критична степен


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"


От трибуната Иванов отправи остри критики към предишното управление и посочи, че България е в криза, която не се изразява в аритметичното съотношение на партиите в Народното събрание, а е породена от корупционния модел. По думите му той се корени в т.нар. Сарайски модел около ДПС и е имал своите проявления в управлението на Бойко Борисов. "Именно решението на този проблем като системен е реалният отговор как да излезе България от кризата", каза Иванов. Според него позициите на партиите по темата показват как е структурирано политическото пространство: "Кои са партии на дълбоката промяна ще се разбере по нашата способност да работим ефективно по този проблем. Защото това е проблем не само на краденето, това е проблем, който води до суспендиране на републиката, на публичната власт", заяви Христо Иванов.


Сред спешните задачи, по които трябва да се взимат решения, съпредседателят на "Демократична България" посочи подготовката за нова вълна от COVID-19, актуализиране на националния план за възстановяване, актуализиране на бюджета, решаване на спора с Република Северна Македония. Подробности - тук.

Нинова потвърди готовност да състави кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трудният момент, в който се намира държавата, изисква бързи решения и диалог, вместо популизъм. "Сега се изисква диалог между държавници", каза тя.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


От трибуната Нинова подчерта, че основното предизвикателство пред държавата е съставянето на правителство. Тя обяви, че трети парламентарни избори ще бъдат тежко изпитание за България и потвърди ангажимента на левицата, ако получи управленски мандат, да предложи приоритети, по които да бъде постигнато широко политическо съгласие, както и състав на кабинет, в който да бъдат предложени и министри от служебния кабинет.


Тя повтори, че левицата ще продължи да настоява за промени в социалните закони - за преизчисляване на пенсиите, помощи за второ и трето дете, по-високо заплащане за втората година на майчинството и др.
Подробности - тук.

ГЕРБ се обяви за силна и компетентна опозиция

В този парламент ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция - тази заявка даде председателят на групата Десислава Атанасова. Тя обяви, че основният опонент на бившите управляващи няма да са новите управляващи партии, а хаосът и безотговорността за държавата, и изрази надежда да се избегнат личните и реваншистки нападки.


Атанасова разкритикува заявените от "Има такъв народ" приоритети при представянето на проектокабинета, като нарече политиката им неолиберална, и обяви, че няма как да бъде подкрепена при акценти като приватизацията на единствената национална банка (Банката за развитие - бел.авт.), концесионирането на магистралите и съкращаване на бюджетните разходи.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Тя обвини и служебното правителство, което - по думите ѝ - е нанесло тежки удари върху здравната система на страната. "Спрени бяха ваксинациите и през есента българското общество ще бъде изпратено пред изпитания и непредвидимост", каза Десислава Атанасова.
"Мислех, че партиите правят тук изявления за намеренията и политиките, които ще следват, а не правят анализи на партийни програми и работата на министрите", реагира Мика Зайкова.

Атанасова декларира готовността на ГЕРБ да води политически диалог и да положи усилия за възстановяване на изгорените мостове: "Декларираме това не с очакване за покана в някакво правителство, а водени от принципа, че най-важното условие за функционирането на една демократична
система е воденето на диалог." Подробности - тук.

"Има такъв народ" даде заявка за правителство до две седмици

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов даде заявка, че до две седмици може да има редовно правителство след преговори с останалите групи.


"Не мисля, че в разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в които би трябвало да тласнем страната, ще имаме сериозни различия - нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи", заяви Йорданов. Изявлението му започна с езикова грешка, в която той обяви, че ще се очаква връчване на мандата от президента Първанов (2002 - 2012 г.), с което предизвика смях в залата.


По думите му ако предварителните декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, в следващите 14 - 15 дни би трябвало да има правителство, което да продължи посоката на служебния кабинет. "Ако няма, вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма" , каза Йорданов. Той изрично посочи, че отговорността е на повечето депутати, като от групата изключи "една политическа сила, с която повечето партии не искат да работят", намеквайки за бившата управляваща партия ГЕРБ. Още по темата - тук.

Започват изявленията на лидерите на парламентарни групи. Президентът остава в ложата си и очевидно няма да направи традиционното за първата пленарна сесия на Народното събрание обръщение към депутатите.


Поредността на изявленията от името на групите се определя от числеността им. Първи ще говори лидерът на "Има такъв народ" в Народното събрание, а последен - водачът на "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Депутатите се заклеха

Депутатите положиха записаната в Конституцията клетва, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."


В пленарната зала звучат химните на България и на Европейския съюз. Малък протоколен гаф предшестваше изпълнението. Мика Зайкова покани лидерите на групи да направят изявления от трибуната, забравяйки за химните, но излезе бързо от ситуация с репликата: "Извинявайте, бабите забравят".

Мика Зайкова към депутатите: Не забравяйте кой и защо ви е изпратил тук

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


В словото си при откриването най-възрастният депутат - Мика Зайкова, изведе три поуки от изборните резултати:

"Суверенът ни каза три неща: първо - че иска промяна и затова всички партии на промяната повишиха сериозно резултатите си; второ - че трябва да работим заедно, затова никой не получи мнозинство; и трето - ниската избирателна активност показа, че е време да спрем с демократичните изборни процедури и да се захванем за работа"
Зайкова изброи широк кръг въпроси, по които има нужда от спешни действия - от критиките на Еврокомисията към съдебната система и необходимостта от реформа в нея, през заплатите и пенсиите, нуждата от промени в образованието, въвеждането на електронно правителство.


"Не забравяйте кой и защо ви е изпратил тук!", призова колегите си най-възрастният депутат.

Проверката на кворума показа 214 депутати зад банките. Заседанието започва.


В залата, освен депутатите, са президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.), бившите председатели на парламента Борислав Великов и Михаил Миков, представители на основните вероизповедания и дипломати. Патриарх Неофит отсъства, също както беше и през април, а вместо него от името на Българската православна църква присъства Мелнишкият епископ Герасим.


Служебният кабинет също е заел мястото си в залата.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова

На живо: първата сесия

Във видеото можете да гледате на живо откриването на първата сесия на 46-ия парламент, клетвата на депутатите и първите заявки на парламентарните групи за политиката, която ще следват:


Президентът: Днес е денят на надеждата

"Днес е денят на надеждата" - с тези думи президентът Румен Радев пожела успех на новото Народно събрание. Той посочи като най-важната задача на депутатите да излъчат редовно правителство, което да продължи усилията за модернизацията на България.


Президентът отказа да коментира обявения вече проектокабинет на "Има такъв народ", както и заявката за ревизирания му състав. Той посочи, че продължава да настоява на обявените преди три месеца приоритети - връщане към парламентаризма и ефективно законодателство.


В коментар за


мониторинговия доклад от Брюксел, обявен във вторник,


Румен Радев заяви, че "тревожните констатации и от страната, и от чужбина за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията и медийната среда трябва вече да доведат до промяна". По повод вчерашния коментар от спецпрокуратурата, че били поканени, а не са нахлували на "Дондуков" 2, той каза, че спецпрокуратурата трябва да започне да борави с факти, а не да съчинява приказки.


Според вицепрезидента Илияна Йотова мониторинговият доклад е много по-лош и негативен от предишните.

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


В първия ден на новото Народно събрание всеки депутат получава на влизане папка с Конституцията, правилника на предишния парламент, който ще действа до приемането на нов, както и карта за гласуване.


Заради противоепидемичните мерки всички в сградата трябва да носят маски, а на входа се мери и температурата.

Първи коментари на политиците


"И най-трудните преговори са по-позитивни, отколкото само да седим и да се караме един с друг", каза на влизане в парламента Мика Зайкова от "Има такъв народ", която ще открие първото заседание на 46-ото Народно събрание. Тя добави, че още се работи по състава на правителството, което партията на Слави Трифонов ще предложи.


Съпредседателят на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви пред "Нова телевизия", че има насрочени разговори между "партиите на промяната". Тя обаче не уточни дали те ще се проведат още днес.


"Ако третият мандат стигне при нас, сме готови да изготвим кабинет и да го обсъдим с останалите политически сили", каза пред БНТ Стоян Михалев, депутат от "Демократична България". Според него, ако партиите не се разберат след връчването на първия мандат – на "Има такъв народ", по-нататък ще бъде много по-трудно.

Ива Митева: Още няма номинация за председател

"Все още няма номинация на "Има такъв народ" за председател на парламента", коментира Ива Митева, която бе избрана на тази позиция в предишното Народно събрание. Тя добави, че е хубаво председателят да е "компромисна личност" и добави, че няма правило той да е от най-голямата парламентарна група.


Надявам се страстите да се уталожат с избиране на кабинет. Когато има кабинет, нещата се успокояват, а знае ли се, че предстоят избори, депутатите влизат в режим на кампания


Ива Митева,

председател на 45-ия парламент

Премиерът Стефан Янев и министрите от служебното правителство излязоха от сградата на Министерския съвет и се отправиха заедно пеша към Народното събрание, където ще присъстват на откриването на новата пленарна сесия. От групата отсъства вътрешният министър Бойко Рашков. Той изпревари колегите си и отиде сам в парламента.


На клетвата на предходния парламент кабинетът не присъстваше - повечето от министрите на ГЕРБ бяха в залата, но в качеството си на новоизбрани депутати. Докато траеше церемонията пък премиерът Бойко Борисов обяви чрез правителствената пресслужба, че подава оставката на кабинета си, но така и не спази традицията да го обяви лично от парламентарната трибуна.

Големият въпрос: ще влезе ли в преговори "Има такъв народ"

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Големият въпрос, който чака отговор днес, е дали победителят в изборите - "Има такъв народ", ще свика консултации с останалите "партии на протеста" - коалициите "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (новото име в парламента на "Изправи се! Мутри вън!").


След негативните реакции на обявеното часове след изборите проектопровителство, лидерът на партията Слави Трифонов, обяви, че ще предложи ревизиран състав от министри, начело с нов премиер. След първоначалната заявка, че отново ще дадат готов списък от кандидати и може да преговарят само за политики, вчера от "Има такъв народ" намекнаха, че не изключват да се обсъждат и имена.


Именно възможността за преговори ще очертае хоризонта на работа и на този парламент. Ако основните играчи не постигнат съгласие да работят заедно поне по няколко основни теми, шансът да бъде съставено правителство силно намалява и не е изключено да се стигне до трети парламентарни избори за годината. Ако това стане, вероятно те ще се състоят в края на октомври или през ноември, когато е гласуването за президент.


Тест за готовността за общи действия ще бъде


изборът на председател на Народното събрание


Преди три месеца за Ива Митева от "Има такъв народ" (дотогава експерт по законодателната дейност в парламента) гласуваха всички формации, с изключение на ГЕРБ. Сега Митева ще бъде издигната отново и ще е показателно каква подкрепа може да събере. От БСП вече обявиха, че ще имат свой кандидат - Кристиан Вигенин, за когото ще гласуват.

Депутатите вече се събират в Народното събрание

Народните представители вече се събират в парламента. Групата на "Демократична България" пристигна малко след 8 ч. Току-що телевизионните камери показаха в сградата да влизат депутатите от "Има такъв народ". Те отново избраха парадния вход на парламента. На служебния вход има трима души, които посрещат депутатите с надуване на вувузели.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков си пожела страната да има скоро редовен кабинет, който да продължи курса на промяна, зададен от настоящото правителство. Пред "Нова телевизия" той заяви, че вече има набрана скорост и ако бъдещите управляващи продължат със същото темпо, за много малко време могат да се постигнат големи резултати.


Петков добави, че евентуални трети избори няма да са в полза на никого и затова е нужно да се състави правителство. Той уточни, че не е получавал покана да се включи в новия състав на проектокабинета на "Има такъв народ".

Никога досега първата политическа сила не е имала толкова малка парламентарна група, сочи справка в историята на Народното събрание от 1991 г. досега. "Има такъв народ" има едва двама депутати повече от сочената за основен опонент - ГЕРБ.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Макар и съставено от същите шест политически субекта, които бяха в него и през април, новото Народно събрание ще работи в по-сложна обстановка. Причината - двете най-големи групи, както и следващите ги две, са с почти еднаква численост. Това прави трудно съставянето на мнозинство за прокарване на решения. Ето разпределението на мандатите в новия парламент:

 • "Има такъв народ" - 65
 • ГЕРБ - 63
 • БСП - 36
 • "Демократична България" - 43
 • ДПС - 29
 • "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (новото име на "Изправи се! Мутри вън!") - 13

Както и през април, когато се откриваше избраното на редовния парламентарен вот събрание, заседанието ще бъде открито от икономическия анализатор Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя отново е най-възрастният народен представител и според Конституцията ще ръководи парламента до избора на председател.


Депутатите отново ще заседават в историческата сграда на Народното събрание, където се върнаха още при свикването на 45-ия парламент по предложение на "Има такъв народ". Ремонтираната при управлението на ГЕРБ зала в бившия Партиен дом, която беше използвана по-малко от половин година, остава празна.

Втора депутатска клетва в рамките на три месеца

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Първата сесия на новоизбраното 46-о Народно събрание ще бъде открита в 9 ч.тази сутрин. За втори път в рамките на три месеца ще бъде повторена официалната церемония, в рамките на която депутатите - този път излъчени след предсрочния вот на 11 юли, ще положат клетва, а след това парламентарните групи ще обявят приоритетите в работата си.


На това заседание трябва да бъдат избрани председател и зам.-председатели на Народното събрание. По-късно през деня се очаква да бъдат сформирани и парламентарните групи, което ще позволи началото на конституционната процедура по съставяне на правителство, според която президентът връчва проучвателен мандат на определен от най-голямата група кандидат за министър-председател.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (286)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Те трите партии пак нямат мнозинство и трябва да се споразумеят с БСП да им помогне.

 2. 2 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Аз съм за избори до дупка.
  Който устиска , устиска.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  " Началото на 46-ия парламент: нов опит за постигане на съгласие за редовен кабинет"

  Такъв по мое лично мнение ще има ! Въпросът е доколко ще бъде успешен и според очакванията на свестните хора у нас !

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Хаирлия да е! И акълът в глаата, хей! Правителство ТРЯБВА!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  От десетилетия политическите изцепки обясняват на туземците как трябва да мислят и действат. Който не ще - му се пуска идеологически вирус за спаталясване на мисленето и критичността. Ако пак не става - бой по каската било то с миризливата сельодка, било то чрез изкривяване на правото или чрез отработени прийоми като използване на паравоенни структури, ултраси, ретардати, готови за една ракия да всяват хаос. Моделът Неополитици и Сие: ежедневни гърмежи във всички големи градове, схеми, обръчи, спящи ченгета, обвързани магистрати и тласкане на туземците към религиозност.

 6. 6 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Сгрешила ли е авторката или умишлено е написала, че ДеБъ вкарват 43 депутата?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Весело

  "Има такъв народ" - 65
  ГЕРБ - 63
  БСП - 36
  "Демократична България" - 43
  ДПС - 29
  "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (новото име в парламента на "Изправи се! Мутри вън!") - 13

  Или как депутатите станаха 249... с последно 9 към победата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Ние идваме!" (новото име на "Изправи се! Мутри вън!")" и водим ада след себе си? Служебни татуировки?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Хайде септември пак на избори!

  Комунистите са виновни!
 11. 11 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Надявам се Радев да продължи да управлява, че да не може да се измъкне по зелени чорапки от глупостите, които натвориха министрите му.

 12. 12 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#2] от "oua58686497":

  да, ама броят на депутатите трябва да е пропорционален на броя гласували. ако на следващите избори гласуват 30%, депутатите трябва да са максимум 80. да се научат да привличат гласоподаватели, не да задължават да гласуват за тях хора, които не искат да гласуват за тях.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Аз съм за избори до дупка. Който устиска , устиска.
  —цитат от коментар 2 на oua58686497


  То тогава на следващото гласуване активността ще падне до 20% 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 623 Любопитно

  ИТН/НДСВ в опит за сформиране на тройна (четворна) коалиция ! Как ще се дели баницата ?

 16. 16 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Първото, което трябва да се построи са затвори.
  После:
  - законът да се защитава от наети външни магистрати (тук всичко е прогнило),
  - да се издигне образованието и квалификацията, защото цветът на нацията са умните, мислещи и критични граждани,
  - да се изградят модерни училища за подрастващите,
  - да се изчегърта пагубната, туземска, ценностна система и да се заложи на такава, която да ни приближи към развитите народи,
  - да се реформират основните социални системи.
  Да отбележа - само в много объркана глава, ценностната рамка се изчерпва с джендърство.
  Всеки туземец трябва да носи финансова отговорност за развитието си, за убежденията си и за социалните си перспективи.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Дами и господа, става дума за някакво гигантско недоразумение! Видях в парламента да влиза партията 2,96% во главе со проваления правосъден министър Ицо Риформата. Гномът генерал Атанасов също беше в групичката. Кой ги е пуснал тия там с 2,96%? ДСБ да не би да си върнаха надплатената субсидия и сградата на Кърниградска, която обитават незаконно? Трябва да сме осторожни, да не допуснем подмяна!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Е кво толкова ще им стане. Винету се кълнеше поне по два пъти на седмица. Честен кръст, аз съм набожен човек.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Трябва да намерят обединение срещу ИТН...

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Трябва да намерят обединение срещу ИТН...
  —цитат от коментар 20 на kaiser


  Що бе, те сега са станали толкова кротки. Като Хитлер пред Чембърлейн.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Аз съм за избори до дупка. Който устиска , устиска.
  —цитат от коментар 2 на oua58686497


  Дай да учредим партия "Дупка"!

 23. 23 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stoyan Kostov":

  Да бе, примерно как бе ги е срам да ви разкриват корупционните схеми, м?

 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  На времето покойният високоерудиран Юлиян Вучков беше поканил групата "Черно Фередже" с илюзията, че зад фасада на най- долнопробна чалга- простотия се крие нещо смислено, нещо различно, но беше напълно разочарован! Ако имаше как да ги спре, да ги изгони, да прекрати вече започналото предаване, щеше да го направи. Когато го попитаха по-късно няма ли да ги покани отново, той беше лаконичен:"НИКОГА"! Мнозина днес също си мислят, че зад фасадата си онези, които миналата година се проявяваха като вандали и чалгари, се крият интелигентни и знаещи младежи, които ще могат да се справят с управлението на България. за съжаление ще останат излъгани!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 902 Неутрално

  ДБ сънуват власт. Не сме забравили провала на Костов, нито арогантността на Бакърджиев, Марков, Захариева, Михайлова-Нейнски и пр. ХрИв се опитва да забравим костовизма, но немалко от гласувалите за Слави помнят. Тъй че преговориге ще са в дух: "Не щем хора на Костов."

 27. 27 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ИТН са влезли в преговори с ДПС, от първия им проектокабинет пролича. Сега трябва всичко да се узакони математически. Гласовете на партиите на метежа не стигат и ще трябва архитектите им да им помогнат явно, тъй като не им излязоха сметките.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 28. 28 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#24] от "bobhunter":

  +1

  Точно, за това казах по горе, че трябва да се търси обединение срещу ИТН.

  Един от вариантите е герб + ДБ + дпс

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Ако няма коалиционен договор от 500 страници, всичко останало ще е задкулисни договорки.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Весело

  Чакарака, чакарака, кючек!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  След мутренските заплахи на Тошко срещу журналист на Бивол, само ми се потвърждава убеждението що за политически БОКЛУК е първия и що за политически боклук е ИТН. И те ще бъдат изчегъртани - това е еволюционно заложено

 32. 32 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 149 Неутрално

  До коментар [#25] от "Sensei NANAI":

  Ако за ИТН можеш само да гадаеш, откъде знаеш, че не са по-голямо зло от ГЕРБ? Сенсейчо, Сенсейчо...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 489 Весело

  ако започне работа коалиционен цирк на т.нар. партии на протеста ще има рязко влошаване на живота в България :
  - засилване репресиите на Вирусобесието,
  - легализиране на Истанбулската конвенция,
  - масово сексуално дезориентиране на деца и младежи и последвало увеличаване на опитите за самоубийства
  - увеличаване на васалните данъци към САЩ,
  - все по-открито включване на България във военни провокации и авантюри на САЩ и НАТО,
  - отнемане на още права и свободи,
  .......
  накратко :
  все по-озъбен не0либерален фашизъм
  и ускоряване не0либералния Преход към Небитието по Плана поръчан от Демократическия институт на САЩ

 35. 35 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 149 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dimitar Kunev":

  Провалът на Костов? Че стабилизира икономиката ли? Че потеглихме към ЕС и НАТО ли? Че не се пречупихме пред руското влияние в Югославия ли?
  Костов има своите провали. Че загуби изборите през 2001 г. Че разцепи СДС. Но няма съществен провал като премиер.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  При възкачване на Маяма на трибуната е желателно спиране на звука или смяна на канала...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На времето покойният високоерудиран Юлиян Вучков беше поканил групата "Черно Фередже" с илюзията, че зад фасада на най- долнопробна чалга- простотия се крие нещо смислено, нещо различно, но беше напълно разочарован! Ако имаше как да ги спре, да ги изгони, да прекрати вече започналото предаване, щеше да го направи. Когато го попитаха по-късно няма ли да ги покани отново, той беше лаконичен:"НИКОГА"! Мнозина днес също си мислят, че зад фасадата си онези, които миналата година се проявяваха като вандали и чалгари, се крият интелигентни и знаещи младежи, които ще могат да се справят с управлението на България. за съжаление ще останат излъгани!
  —цитат от коментар 24 на bobhunter


  Чалга, нечалга, трябва да се мине и през този катарзис, за да се превъзмогнат щетите, нанесени на обществото от гербавата шайка.

  Апропо, Борисов вероятно е по-чалгар от Слави: първият не сме го чували да слуша никаква друга музика, освен чалга.

  Също апропо, покойният "професор" Вучков някакси не бе самият мерило за изтънченост.

 38. 38 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Sensei NANAI":Ако за ИТН можеш само да гадаеш, откъде знаеш, че не са по-голямо зло от ГЕРБ? Сенсейчо, Сенсейчо...
  —цитат от коментар 32 на d04


  Ми щото имаме някаква демократична система, която няма как да позволи по-голямо зло от ГЕРБ. Ако можеш, обясни в какво ще се изразява това по-голямо зло. Едно време ни плашихте с Орешарски, ми не беше по-зле от Бойко. Същото беше.

 39. 39 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  ще влезе ли в преговори "Има такъв народ"

  Отговорът е даден преди 150 години:

  Ако печеля, печели цял народ, ако изгубя, губя само себе си.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  как па не объркаха броя на депутатите на друга партия, а не на ДеБъ? И то със завишение, разбира се.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 41 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Протестърските партии -"уличниците" са ДБ, ИТН, ..само Слави , щото системата го убивала.
  Искат да управляват ?.
  46-тото НС може да се нарече НС на малцинството "уличници" ?
  Нямат нужда изобщо от подкрепата на БСП.
  Справедливостта изисква ИТН да си предложат тяхно правителство и да си носят политическата отговорност.
  Ще си управляват с ДПС срещу което се бореха?
  Ако БСП ще им помага , по добре да дават мандата директно на БСП.
  То фактическото управление е тяхно .
  Нали не искаха системни партии?
  Изобщо знаят ли какво искат?

 42. 42 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Ако ИТН влезе в съглашение, което в крайна сметка укрепи действащия модел, много бързо ще изчезне.

 43. 43 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivailo Ivanov":

  "След мутренските заплахи на Тошко срещу журналист на Бивол, само ми се потвърждава убеждението що за политически БОКЛУК е първия и що за политически боклук е ИТН. И те ще бъдат изчегъртани - това е еволюционно заложено"

  Абсолютно си прав! То не беше рязане на крайници, уволнения и обиди на журналисти, сега и пилешка супа..........
  Странно е обаче, защо сега няма протести и искане за оставка!?!?!? При предишни правителства много хора са си тръгвали за много по - малко!

 44. 44 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dimitar Kunev":Провалът на Костов? Че стабилизира икономиката ли? Че потеглихме към ЕС и НАТО ли? Че не се пречупихме пред руското влияние в Югославия ли?Костов има своите провали. Че загуби изборите през 2001 г. Че разцепи СДС. Но няма съществен провал като премиер.
  —цитат от коментар 35 на d04


  не0либерални глупотевини :)
  да се съсредоточим на :
  - приватизацията на всяка цена беше най-прекият път към позорна деиндустриализация, псвен неморалността на ограбването на обществени богатства
  - прикачването към коалицията на Желаещи да извършвват военни престъпления и да атакуват и окупират неудобни за Империята държави ни направи
  бодигардове на наркотрафик (в наркотизиран Афганистан
  - самоунищожението на Българската армия по внушението на "съюзника" САЩ
  - рязкото влошаване на Българското образование, вкл фалшифицирани версии на историята под грантовия дъждец на Държавния департамент
  ...

 45. 45 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 900 Весело

  43:36 ...на канадска борба, може би...?

  От идиоти отговор не чакам
 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  "Големият въпрос, който чака отговор днес, е дали победителят в изборите - "Има такъв народ", ще свика консултации с останалите "партии на протеста" - коалициите "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!""

  По - големият въпрос е какво ще правят и как ще продължат сами, без подкрепа на другите партии в този парламент ! Ако искат, може да опитат ! Да видим какво пак ще сътворят !!!!

 47. 47 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Ще влезе ще влезе, навели са се вече нямат избор но после пак ще излезе и ще има нови избори

 48. 48 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Големият въпрос е:"Кога българите ще се светнат, че това е поредният токсичен проект на библиотекарско - сарайските обръчи"???

 49. 49 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#28] от "kaiser":

  Достатъчни са ГЕРБ и ИТН. ДПС нямат място там, тъй като те са архитекти на метежа. Всъщност ДПС, БСП, ДБ, ИТН и ИМВ е конфигурацията. Или казано по друг начин, умните и красивите са гласували за комунисти и турци...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 50. 50 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Цирк 46-ти, ден 1-ви.

  Надявам се ако има правителство да вземат да вършат и някаква смислена работа.
  45-тото само дето вдигна напрежение и скандали и дотам, а служебното.... няма таква излагация, чак започнаха да уволняват назначените от тях артисти (като шефа на апи - сам бил решил да спре всички строителни проекти -ха-ха)..

 51. 51 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Най-логично е коалиция ИТН-ГЕРБ.

 52. 52 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  [quote#14:"padrino"][/quote]

  Не ще се повиши с подръчни средства.
  Камъни и дЪрва.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#13] от "1908":

  Как е...? Как е...? Има ли студен резерв? ;)

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#48] от "selqnin":

  За кого става въпрос? За ГЕРБ или за ИТН? Или и за двете?

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Зайкова май обърка трибуната на НС с телевизионно интервю. Това встъпление спокойно можеше да го запише и да се излъчи по БНТ вчера вечерта.

 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  "Консултации с другите партии на протреста" - казано накратко - разпределяне на порции.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 57. 57 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#30] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това е масата хора, склонна да си даде гласът на оня дето е най склонен да им даде помощи и привилегии, взети от последните 3-ма продуктивни ора в цялата държава :)) Другите са в чужбина, щото дори и да си роб по техни стандарти, поне се чувстваш човек по български :))

  Дъртите чакат увеличението на пенсиите, привилигированите малцинства, помощите и привилегиите, а Иван Инженера изобретател и иноватор чака да му одобрят визата :))) Можеш ли да го обвиниш ? Кой иска да робува за да лежат други, вместо да вложи тея средства в семейството си и собствения си стандарт на живот ?

 58. 58 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Ще яде Хасан-Муньос-Доган баница.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Големият въпрос, който чака отговор днес, е дали победителят в изборите - "Има такъв народ", ще свика консултации с останалите "партии на протеста" - коалициите "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (новото име в парламента на "Изправи се! Мутри вън!").

  Абсолютно вярно! Това е големия въпрос сега! Дали трите партии ще успеят да сформират правителство на малцинството и дали ще успеят да привлекат при гласуването на новия МП и правителство и няколко гласа от БСП така, че правителството да бъде прието от мнозинството депутати в парламента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Най-логично е коалиция ИТН-ГЕРБ.
  —цитат от коментар 51 на space35


  Новосформирана партия, като и т.н., няма да е устойчива в подобна конфигурация и ще започне да се рои. За да се стабилизира, трябва някакъв инхибиращ политическата ентропия фактор. Такъв може да бъде участието на ДПС в кокалицията. Така ще се осъществи (леко модифициран принцип на Монтескьо) "власт-власт поддържа". Не Ви харесва? И на мен не ми харесва. Обаче именно това е най-логичната развръзка, произтичаща от изразената на изборите воля на суверена.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Мика е велика!
  Само заради нея останах да гледам откриването на НС!

 62. 62 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 144 Неутрално

  Не забравяме КОЙ вкара Мика в парламента!

 63. 63 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#57] от "Ramon Asvalda":

  Ама те не само лежат ми ти плюят и в супата при това :)))

  Все едно да си дал къща под наем и ти да плащаш на оня да живее там, докато те храчи
  и псува всеки път, когато те види :)))

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#56] от "Alarmstufe Rot":

  Порции...? Да, за какво друго да става въпрос? В коалиционните правителства е така.
  Как ли жално гледат депутатите от ГЕРБ и въздишат по времето, когато всичко се делеше на едно, а?! И джипката прибрана в гаража на НСО. Тюх-х-х-х...! :)))

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 289 Весело

  Надявам се Радев да продължи да управлява, че да не може да се измъкне по зелени чорапки от глупостите, които натвориха министрите му.
  —цитат от коментар 11 на Stoyan Kostov


  Е че то ако служебния кабинет на резидента Чорапов продължи да работи, половината парламентарна група на гербиджа, барабар с не-депутата Барба Ганьос 8-те менискуса, ще отскочат за различни периоди от време до ЦСЗ /Централен Софийски затвор/ - от година-две, до двайсет-трийсет годинки .... :):) А и Ваньо Кьоравеши ще им прави компания там ... :):) Така че не си пожелавай туй, което ще нарани твоя любим тулуп-патологичен лъжец бившия менискус-председател :):):)

  Иначе по темата - успех на новия парламент, да се разберат всички партии и бой по гербиджа - комисии, ревизии, правителство, сваляне на ВСС и Ваньо Кьоравеши, изваждане на прокуратурата от съдебната власт и пришиването й към изпълнителната /задължително, за да падне имунитета на всички престъпници в прокурватурата!/ :):):) Впоследствие - уволджак на калинките по средните властови етажи, подчинени на гербиджа, за да тръгнат и институциите да работят една идея по-добре и по-прозрачно ... :):);)

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Въпросъте на дали ИТН ще влезе в преговори, а какво ще се разберат.

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#51] от "space35":

  Не е най-логична, но е най-аритметична така да се каже. В първите месеци ИТН и ГЕРБ едва ли ще посмеят да се прегръщат публично, но по-късно опипванията под масата ще започнат. То няма и друг начин според мене. ГЕРБ и ИТН се командват от едно място. Тоест откъм Сараите и Библиотеката. ИТН трябва да дава вид, че прави реформи и променя нещо докато управлява. Тоест това, което демонстрираше и ГЕРБ в последните години. Уж това, уж онова... Ще реформираме, ще надграждаме... И накрая едно голямо нищо...!

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 93 Весело

  Референдума каза 1 лв. партийна субсидия- веднага гласувайте ! 🎃🤣🇹🇷☪️

 69. 69 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 93 Весело

  4 месеца се мотай сега още 2 седмици 🤣
  Най добре да продължава служебното правителство 🎃😆☪️🇹🇷

 70. 70 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Изслушах общите приказки на Тошко, който изглеждаше доста плах за разлика от друг път.
  В общи линии отново ще предложат техни си хора като ги представят за "промяната", а който не ги подкрепи , за "статуквото". Евтини и не много достойни опити за извиване на ръце.
  Освен това, не мисля, че има смисъл от правителство, което да зависи от някоя от партиите на статуквото, че дори и от Маямата

 71. 71 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Баси! Деси т. направо изглежда като солиден политик в сравнение с Тошко Йорданов. Той пак нищо не каза и нямаме представа тия хора какви намерения имат. От няколко месеца сме им заложници и не се знае докога ще продължи.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 72. 72 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Тошко много похвали служебния кабинет. Явно в него вижда спасителен пояс.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 73. 73 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Кво правителство кворум нема -
  Също Галева Гнома Ристю Бабикян Минекян и Хаджигян искат министри 🎃🤣☪️🇹🇷

 74. 74 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Баси! Деси т. направо изглежда като солиден политик в сравнение с Тошко Йорданов. Той пак нищо не каза и нямаме представа тия хора какви намерения имат. От няколко месеца сме им заложници и не се знае докога ще продължи.
  —цитат от коментар 71 на emil


  дада, с тая вогонска поезия едвам се изтрайва

 75. 75 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  Корнела може да е всякаква, но е топ оратор. Сега, драмата ще е, дали ще подкрепят правителството на "несистемните"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 76. 76 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#71] от "emil":

  В интерес на истината, Деса изглеждаше и звучеше като политик през 80-те, тя въобще не е в реалността, а тя и нейните колеги явно още не са разбрали какво иска народа...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 77. 77 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Защо в залата има само 214 дупетата, след като сме гласували за 240 ????

  кратък
 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Вашите са вопли стари...
  пророкуващи беди.

  Референдума* народен
  ум събра, така реши:

  Няма нужда от държава ;)
  Слави веселба реди.

  пп
  Референдум 2015 г

  До коментар [#24] от "bobhunter":
  ...
  Когато го попитаха по-късно няма ли да ги покани отново,
  той беше лаконичен:"НИКОГА"!

  Мнозина днес също си мислят, че зад фасадата си онези,
  които миналата година се проявяваха като вандали и чалгари,

  се крият интелигентни и знаещи младежи, които ще могат да се справят
  с управлението на България. за съжаление ще останат излъгани!

 79. 79 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Нинова говори добре, но ще видим как ще работят.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 80. 80 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Десито пак прояви мозъчна дейност
  "Спря се санирането на ЕДНОФАМИЛНИТЕ панелни жилищни сгради ..."

 81. 81 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Десито пак прояви мозъчна дейност
  "Спря се санирането на ЕДНОФАМИЛНИТЕ панелни жилищни сгради ..."

 82. 82 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#79] от "AModoMio":

  Тя казва истини, които народа знае от десетина години.
  Но ... времето на думите отмина.
  Ред е на дела, а дела няма, тоест има дела, но не са в полза на целия народ, а на шепа лоени топки.

  кратък
 83. 83 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Корнела може да е всякаква, но е топ оратор. Сега, драмата ще е, дали ще подкрепят правителството на "несистемните"...
  —цитат от коментар 75 на hamiltonf


  кат дружинната председателка с тоя патос от 70те

 84. 84 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Тихо, говори Христо Иванов.

  кратък
 85. 85 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  ....Ми щото имаме някаква демократична система, която няма как да позволи по-голямо зло от ГЕРБ. Ако можеш, обясни в какво ще се изразява това по-голямо зло.
  —цитат от коментар 38 на Sensei NANAI


  Бойко беше зло, но все пак знаехме, че пред нас е той, и покрай неговото: Аз, АЗ, той поемаше донякъде отговорност (поне до 2 часа).

  В случая няма голяма яснота КОЙ стои за Тошко Африкански и компания? Защото даже не е и Чалгаря!

 86. 86 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Весело

  Аз съм за избори до дупка. Който устиска , устиска.
  —цитат от коментар 2 на oua58686497


  Те тез много носят. Накрая ние ще артисаме.

 87. 87 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Големият въпрос е:"Кога българите ще се светнат, че това е поредният токсичен проект на библиотекарско - сарайските обръчи"???
  —цитат от коментар 48 на selqnin


  Никога!

 88. 88 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Любопитно

  Тук в този материал ще обедините всички партии, всички речи, досадни, добре или кухо звучащи и ще сменяте заглавието цял ден, изборът си е ваш, изборът да четем и коментираме е наш.
  Не очаквах да го призная, но Нинова е умна. Не ѝ се доверявам, не бих гласувала за нейната партия, но ако някой е наистина необременен от кървавото минало на бкп, това е тя. Христо Иванов стои най-добре. В него ми е надеждата за някакъв смисъл в този парламент.
  Няма да коментирам неуместни дрехи, думи, диалекти. Вие ги избрахте. Вие се срамувайте!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 89. 89 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#65] от "chicho_gosho":

  Вие първо намрете за какво да ги съдите, че до сега само клюки раздухвате в "свободните" медии. В сравнение с "новите" политици Бойко е абсолютен клошар с наследствената си къща в Банкя.

 90. 90 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 130 Весело

  "ГЕРБ се обяви за силна и компетентна опозиция"

  Компетентна?!?
  Хахаххахахахахахах
  Винаги е добре да започнеш с шега- и мен така са ме учили :)))

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  ГЕРБ се обяви за силна и компетентна опозиция

  Че не е за подценяване все още силата им - е вярно.

  Но кой ги излъга, че са компетентни?
  Някакви калинки се тупат една-друга по раменете к'ви са фърст и суперпрофита, ръйшли!
  Баси сцената от фризьорския салон!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Такааа.
  ГЕРБ , БСП няма да подкрепят никой.
  Остава ДПС.
  Честито среден пръст ако има ново правителство . !

 94. 94 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 323 Весело

  може би си мислят че те са силни а дпс компетентни ? може би наопъки ? дпс силни герб компетентни? нещо не ми се вързва и в двата варианта...

 95. 95 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 666 Неутрално

  ДБ копае дупка , след дупка. .

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Ето го и най-големият българин със звучното име Карадайъ.
  Само слушайте какви глупости ще ръси.

  кратък
 98. 98 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 818 Неутрално

  За сега върви добре, и ГЕРБ-комунета се примириха със съдбата си.

 99. 99 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Айдееее, спомена и Иво Прокопиев, ей сега вече си **** *****

  кратък
 100. 100 Профил на Sensei NANAI
  Sensei NANAI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  . В сравнение с "новите" политици Бойко е абсолютен клошар с наследствената си къща в Банкя.
  —цитат от коментар 89 на Stoyan Kostov


  Тъй е, вашите са под наем. Без да плащат наем 😄😄😄

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK