На живо

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия ЛазароваС обещания за диалог и с анонс за съставяне на редовно правителство в следващите две седмици започна първата сесия на 46-ото Народно събрание, избрано при предсрочните избори на 11 юли. Обстановката по време на церемонията, която е втора подобна в рамките на три месеца, беше значително по-спокойна, отколкото при откриването на 45-ия парламент. Заседанието премина без спорове в залата и с повторение на повечето от известните вече политически позиции. Първият тест за взаимодействие на т.нар. "партии на протеста" - изборът на председател, беше преминат успешно и Ива Митева оглави отново Народното събрание, макар и да не беше избрана с монолитното мнозинство от април.


Изненадата беше заявката на най-голямата група "Има такъв народ", че е възможно до 14 - 15 дни да се състави редовно правителство. Председателят на групата Тошко Йорданов даде се разбере, че предстоят разговори с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", като подчерта, че не вижда разногласия по основните приоритети, но и демонстрира готовност да се върви към нови избори, ако не се постигне съгласие.


Този първи анонс за бързо съставяне на кабинет е засега е твърде неясен. Не е сигурно дали "Има такъв народ" ще се придържа към официално обявеното си намерение да предложи номинации за премиер и министри и да обсъжда единствено политики, или ще приеме да дискутира и имена на кандидати. От своя страна "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" потвърдиха готовност за подкрепят реформаторски настроен кабинет, но при преговори без предварителни условия.
Дори постигане на споразумение няма да реши еднозначно въпроса със съставянето на правителство, тъй като трите формации заедно разполагат със 112 гласа - девет по-малко от необходимите в случай, че Народното събрание обсъжда одобрението на министрите в пълния си състав от 240 души и не влезе в уговорки за сваляне на кворума.


Втората по численост група - ГЕРБ, се обяви за опозиция, но и призова за диалог, като избегна да повтори заявката на лидера си Бойко Борисов, че ще гласува против кабинет на "партиите на протеста". Декларираната от ДПС позиция е, че ще наблюдава отстрани процеса по сформиране на правителство, а БСП за момента се придържа към тезата, че би се ангажирала да състави кабинет, ако след неуспех на "Има такъв народ" и отказ на ГЕРБ, третият управленски мандат стигне до нея.


Най-важното от първото заседание на парламента в хронологичен ред можете да прочетете в статията.

БСП и "Изправи.БГ! Ние идваме!" в надпревара за пенсиите

Часове след откриването на парламента първите законопроекти са внесени в деловодството. БСП и "Изправи.БГ! Ние идваме!" предлагат промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които да се преизчислят пенсиите. Подробности по темата - тук.


Социалистите са депозирали също изменения в Закона за семейни помощи за деца, както и нов проект за възрастните хора. "Демократична България" предлага отново с промени в Закона за съдебната власт закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата. В предишното Народно събрание текстовете бяха одобрени на първо четене, но не стигна време за окончателното им приемане.


"Изправи.БГ! Ние идваме!" предлага и промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Правилникът и анкетни комисии - първите задачи на депутатите утре

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Първата задача на парламента в утрешното заседание ще е сформирането на комисия за изработване на правилник за работата на Народното събрание. Очаква се, освен нея, да бъдат създадени и временни анкетни комисии - за ревизия на предишното управление и и за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. ((по искане на "Изправи.БГ! Ние идваме!"), както и за разследване на казуса "Росенец" и имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган (по искане на "Демократична България"). Това съобщи парламентарният лидер на ГЕРБ Десислава Атанасова след първото заседание на председателския съвет на парламента, в който влизат ръководството и водачите на групи. Тя добави, че е имало и предложение от ДПС за комисия за насилието по време на предизборната кампания.


Бившата управляваща партия е внесла в деловодството на Народното събрание искане за изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков заради твърденията му за незаконни подслушвания.


В отговор на въпрос Атанасова отрече да е било дискутирано предложението на председателя на парламента Ива Митева за отмяна на лятната ваканция на депутатите. "Първият въпрос, който стои пред политиците, е да има консултации за правителство. Това е приоритет пред всички", каза още тя.

Митева ще предложи депутатите да работят без лятна ваканция

"На председателския съвет ще поставя въпроса за отмяна на лятната ваканция на депутатите. Не е редно народните представители да почиват, след като нямаше толкова дълго парламент, но е въпрос на гласуване", заяви в кулоарите на парламента новоизбраният председател Ива Митева. По правилник почивката трябва да е от 1 до 31 август.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


"Неслучайно в предишния парламент предложихме процедура по начина на водене да е свързана с позоваване на конкретна разпоредба от правилника, защото така е навсякъде, внимателно се запознах с практиката в други държави. Надявам, се, че няма да се злоупотребява отново с това право", каза тя и изрази надежда народните представители спазват стриктно правилника и да не се сърдят, когато бъдат наказвани. "Този парламент няма да е по-лек от другия, до момента, в който има кабинет и се осъществи мандатът, ще бъде напрегнато. Страстите ще продължават, това ще го видим още днес с внасянето на законопроекти и проекти за решение. Днес беше спокоен ден, за разлика от предния избор, когато вълнуващо започна Народното събрание, допълни Митева.

Служебният премиер Стефан Янев не изключи възможността министри от неговия кабинет да отидат и в редовно правителство, както предлага БСП. Янев уточни, че преди да се стигне до там трябва да има коалиция, готова да направи кабинет и ясни приоритети, които трябва да се изпълняват и са подкрепени от парламента.


"След това разговора за личности може да бъде във всяка една посока", коментира в кулоарите на парламента Янев след края на днешното заседание. Той изрази надежда, че ще се направи работещ кабинет в обозрим срок. "От направените изказвания и декларации бих искал да откроя едно, с известно задоволство. В много от тях чух приоритети, визии, които съвпадат със започнатото от служебното правителство - по отношение на ограничаване на непрозрачното харчене на публични средства, приоритетите в области като здравеопазване и образование, подпомагане на бизнеса и др.", каза още премиерът.

"Има такъв народ" и ГЕРБ отказаха "семейната снимка"

Депутатите от "Има такъв народ" и ГЕРБ отказаха да се включат в традиционната "семейна снимка" от първата сесия на новия парламент. Най-голямата група беше представена единствено от председателя на парламента Ива Митева, която позира най-отпред с едва трима от шестимата си заместници - Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов )"Демократична България") и Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!").


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


"Това е воля на всеки един депутат. Аз лично не съм участвал, защото не искам да съм на една снимка с ГЕРБ", заяви пред "Дневник" Филип Станев от "Има такъв народ". "Мое лично осъзнато решение си е", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Заседанието приключи

Първото заседание на 46-ото Народно събрание приключи с покана към депутатите за традиционната "семейна снимка" пред сградата.


Следващото заседание ще бъде утре сутрин в 9ч., а дневният ред ще бъде определен на председателски съвет по-късно днес.

Известни са и ръководствата на парламентарните групи

Ива Митева прочете от трибуната заявленията за създаване на парламентарните групи и определянето на техните ръководства.


ГЕРБ: председател: Десислава Атанасова, зам.-председатели: Александър Ненков, Тома Биков, Румен Христов


"Има такъв народ": председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев


БСП: председател: Корнелия Нинова, зам.-председатели: Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов


ДПС: председател: Мустафа Карадайъ, зам.-председатели: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид


"Демократична България": председател: Христо Иванов, зам.-председатели: Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев


"Изправи се! Мутри, вън!": председател: Мая Манолова, зам.-председател: Николай Хаджигенов

Одобрени са зам.-председателите на парламента

Парламентът премина към избор на зам.-председатели. Предложените кандидатури са:
 • Виктория Василева ("Има такъв народ")
 • Росица Кирова (ГЕРБ)
 • Кристиан Вигенин (БСП)
 • Атанас Атанасов ("Демократична България")
 • Муккадес Налбант (ДПС)
 • Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!)
Шестимата бяха избрани единодушно с 227 гласа "за". Всички зам.-председатели, с изключение на Росица Кирова, заемаха този пост и в предишното Народно събрание.


За да спазят изискванията, депутатите приеха решение да работят според правилника на 45-ия парламент, докато бъде приет нов.


Одобрени са и 12 секретари на събранието - по двама от всяка група.

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


В краткото си изложение пред колегите си Ива Митева припомни историята на парламентаризма в България и призова депутатите да работят всеотдайно и почтено, като не забравят обещанията, които всеки от тях е давал в предизборната кампания.
Пожелавам ти успех и да станеш от този стол след четири години - с тези думи Мика Зайкова поздрави новия председател и отстъпи стола, оттегляйки се на банката си в залата.

Ива Митева е новият стар председател на Народното събрание

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Претендентът на "Има такъв народ" Ива Митева е избрана отново за председател на Народното събрание. Този път мнозинството не е монолитно както в 45-ия парламент, когато за нея гласуваха всички групи, с изключение на ГЕРБ.


Сега Митева получи подкрепа от 137 народни представители - от "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". "Въздържал се" бяха от ГЕРБ, БСП, по един депутат от "Демократична България " и ДПС, а "против" беше един - от БСП.


Гласове срещу Митева заради липсата на диалог


Гласът "против" беше на Георги Кадиев от левицата, който обясни от трибуната решението си не с подкрепата за Вигенин, а с отказа за на най-голямата група да търси подкрепа: "Направих го, защото не водите разговори".


Към групата от гласувалите "Въздържал се" се присъедини съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По-късно в кулоарите той определи Митева като експерт, професионалист и интелигентен човек. Гласуването му било знак, че добрите обноски трябва да се върнат на мода и че не е страшно да се обадиш да поискаш подкрепа. По информация на "Клуб З" въздържал се е и депутатът от ДПС Ешереф Ешереф, който е сред новите лица на парламентарната група след изборите през април.


Кристиан Вигенин получи едва 35 гласа "за" - единствено от групата на левицата."Против" бяха 60 депутати, а 137 гласуваха "въздържал се". Подробности - тук.

Започва изборът на председател на парламента

Без дискусии депутатите приеха процедурните правила за избор на председател на Народното събрание. В момента групите представят кандидатите си.


Номинациите са две:

 • "Има такъв народ" отново предлага Ива Митева, която оглавяваше кратко работилия 45-и парламент. Тя е юрист по образование, доктор по право, дългогодишен експерт по законодателството в Народното събрание
 • БСП издига за поста Кристиан Вигенин - дългогодишен депутат, евродепутат и зам.-председател на предишния парламент.
Изказвания по номинациите няма, така че се преминава към гласуване по азбучен ред.

Мая Манолова: Готови сме да се върнем на улицата, ако се наложи

От името на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" председателят на групата Мая Манолова заяви готовност коалицията да се върне "обратно на улицата" за протести, ако заявените ангажименти за промяна в държавата не бъдат спазени.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Манолова потвърди, че групата е готова за разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за подкрепа на правителство, посветено на дневния ред на българските граждани. Според нея хората очакват от "формациите на протеста" да се обединят и да подкрепят почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за партийните елити.


Тя потвърди, че обединението ще настоява и в този парламент да има комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ. Още по темата - тук.

ДПС даде да се разбере, че ще наблюдава отстрани съставянето на кабинет

Репликите на Христо Иванов за т.нар. Сарайски модел предизвикаха острата реакция на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - той започна словото си от името на групата с отговор на Иванов, като за пореден път го обвини, че обслужва "олигархията и медийните монополисти". Председателят на ДПС за пореден път замеси в темата името на Иво Прокопиев (издател на "Дневник" и "Капитал" - бел.авт.). В предизборната кампания партията разпространи негови изказвания, в които атакуваше "кръга Капитал" на прояви в защита на санкционирания по закона "Магнитски" бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, когото Карадайъ представи като свой приятел.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Карадайъ продължи словото си с поздравления и пожелания по случай празника Курбан Байрям. След което заяви, че докато бива критикувана, ДПС работи за това България да има правителство и да започне да излиза от кризата, а животът на българските граждани да се подобри.


В изявлението си - първо след изборите на 11 юли, лидерът на ДПС даде да се разбере, че движението ще наблюдава внимателно съставянето на новото управление, без да участва в процеса. Пожела успех на бъдещите управляващи в историческата им мисия да променят страната, но ги предупреди, че българите са уморени от избори, а страната не може да си позволи ново безвремие. Подробности - тук

Христо Иванов: Диалогът е абсолютно задължителен

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


"Диалогът е абсолютно задължителна предпоставка да намерим решение на проблемите на България", заяви в словото си съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той обяви, че обединението ще търси "не просто управление, а управление на дълбоката промяна": "Нека опитаме да го направим и Господ да ни е на помощ".


Корупцията в България ерозира суверенитета в критична степен


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"


От трибуната Иванов отправи остри критики към предишното управление и посочи, че България е в криза, която не се изразява в аритметичното съотношение на партиите в Народното събрание, а е породена от корупционния модел. По думите му той се корени в т.нар. Сарайски модел около ДПС и е имал своите проявления в управлението на Бойко Борисов. "Именно решението на този проблем като системен е реалният отговор как да излезе България от кризата", каза Иванов. Според него позициите на партиите по темата показват как е структурирано политическото пространство: "Кои са партии на дълбоката промяна ще се разбере по нашата способност да работим ефективно по този проблем. Защото това е проблем не само на краденето, това е проблем, който води до суспендиране на републиката, на публичната власт", заяви Христо Иванов.


Сред спешните задачи, по които трябва да се взимат решения, съпредседателят на "Демократична България" посочи подготовката за нова вълна от COVID-19, актуализиране на националния план за възстановяване, актуализиране на бюджета, решаване на спора с Република Северна Македония. Подробности - тук.

Нинова потвърди готовност да състави кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трудният момент, в който се намира държавата, изисква бързи решения и диалог, вместо популизъм. "Сега се изисква диалог между държавници", каза тя.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


От трибуната Нинова подчерта, че основното предизвикателство пред държавата е съставянето на правителство. Тя обяви, че трети парламентарни избори ще бъдат тежко изпитание за България и потвърди ангажимента на левицата, ако получи управленски мандат, да предложи приоритети, по които да бъде постигнато широко политическо съгласие, както и състав на кабинет, в който да бъдат предложени и министри от служебния кабинет.


Тя повтори, че левицата ще продължи да настоява за промени в социалните закони - за преизчисляване на пенсиите, помощи за второ и трето дете, по-високо заплащане за втората година на майчинството и др.
Подробности - тук.

ГЕРБ се обяви за силна и компетентна опозиция

В този парламент ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция - тази заявка даде председателят на групата Десислава Атанасова. Тя обяви, че основният опонент на бившите управляващи няма да са новите управляващи партии, а хаосът и безотговорността за държавата, и изрази надежда да се избегнат личните и реваншистки нападки.


Атанасова разкритикува заявените от "Има такъв народ" приоритети при представянето на проектокабинета, като нарече политиката им неолиберална, и обяви, че няма как да бъде подкрепена при акценти като приватизацията на единствената национална банка (Банката за развитие - бел.авт.), концесионирането на магистралите и съкращаване на бюджетните разходи.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Тя обвини и служебното правителство, което - по думите ѝ - е нанесло тежки удари върху здравната система на страната. "Спрени бяха ваксинациите и през есента българското общество ще бъде изпратено пред изпитания и непредвидимост", каза Десислава Атанасова.
"Мислех, че партиите правят тук изявления за намеренията и политиките, които ще следват, а не правят анализи на партийни програми и работата на министрите", реагира Мика Зайкова.

Атанасова декларира готовността на ГЕРБ да води политически диалог и да положи усилия за възстановяване на изгорените мостове: "Декларираме това не с очакване за покана в някакво правителство, а водени от принципа, че най-важното условие за функционирането на една демократична
система е воденето на диалог." Подробности - тук.

"Има такъв народ" даде заявка за правителство до две седмици

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов даде заявка, че до две седмици може да има редовно правителство след преговори с останалите групи.


"Не мисля, че в разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в които би трябвало да тласнем страната, ще имаме сериозни различия - нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи", заяви Йорданов. Изявлението му започна с езикова грешка, в която той обяви, че ще се очаква връчване на мандата от президента Първанов (2002 - 2012 г.), с което предизвика смях в залата.


По думите му ако предварителните декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, в следващите 14 - 15 дни би трябвало да има правителство, което да продължи посоката на служебния кабинет. "Ако няма, вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма" , каза Йорданов. Той изрично посочи, че отговорността е на повечето депутати, като от групата изключи "една политическа сила, с която повечето партии не искат да работят", намеквайки за бившата управляваща партия ГЕРБ. Още по темата - тук.

Започват изявленията на лидерите на парламентарни групи. Президентът остава в ложата си и очевидно няма да направи традиционното за първата пленарна сесия на Народното събрание обръщение към депутатите.


Поредността на изявленията от името на групите се определя от числеността им. Първи ще говори лидерът на "Има такъв народ" в Народното събрание, а последен - водачът на "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Депутатите се заклеха

Депутатите положиха записаната в Конституцията клетва, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."


В пленарната зала звучат химните на България и на Европейския съюз. Малък протоколен гаф предшестваше изпълнението. Мика Зайкова покани лидерите на групи да направят изявления от трибуната, забравяйки за химните, но излезе бързо от ситуация с репликата: "Извинявайте, бабите забравят".

Мика Зайкова към депутатите: Не забравяйте кой и защо ви е изпратил тук

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


В словото си при откриването най-възрастният депутат - Мика Зайкова, изведе три поуки от изборните резултати:

"Суверенът ни каза три неща: първо - че иска промяна и затова всички партии на промяната повишиха сериозно резултатите си; второ - че трябва да работим заедно, затова никой не получи мнозинство; и трето - ниската избирателна активност показа, че е време да спрем с демократичните изборни процедури и да се захванем за работа"
Зайкова изброи широк кръг въпроси, по които има нужда от спешни действия - от критиките на Еврокомисията към съдебната система и необходимостта от реформа в нея, през заплатите и пенсиите, нуждата от промени в образованието, въвеждането на електронно правителство.


"Не забравяйте кой и защо ви е изпратил тук!", призова колегите си най-възрастният депутат.

Проверката на кворума показа 214 депутати зад банките. Заседанието започва.


В залата, освен депутатите, са президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.), бившите председатели на парламента Борислав Великов и Михаил Миков, представители на основните вероизповедания и дипломати. Патриарх Неофит отсъства, също както беше и през април, а вместо него от името на Българската православна църква присъства Мелнишкият епископ Герасим.


Служебният кабинет също е заел мястото си в залата.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова

На живо: първата сесия

Във видеото можете да гледате на живо откриването на първата сесия на 46-ия парламент, клетвата на депутатите и първите заявки на парламентарните групи за политиката, която ще следват:


Президентът: Днес е денят на надеждата

"Днес е денят на надеждата" - с тези думи президентът Румен Радев пожела успех на новото Народно събрание. Той посочи като най-важната задача на депутатите да излъчат редовно правителство, което да продължи усилията за модернизацията на България.


Президентът отказа да коментира обявения вече проектокабинет на "Има такъв народ", както и заявката за ревизирания му състав. Той посочи, че продължава да настоява на обявените преди три месеца приоритети - връщане към парламентаризма и ефективно законодателство.


В коментар за


мониторинговия доклад от Брюксел, обявен във вторник,


Румен Радев заяви, че "тревожните констатации и от страната, и от чужбина за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията и медийната среда трябва вече да доведат до промяна". По повод вчерашния коментар от спецпрокуратурата, че били поканени, а не са нахлували на "Дондуков" 2, той каза, че спецпрокуратурата трябва да започне да борави с факти, а не да съчинява приказки.


Според вицепрезидента Илияна Йотова мониторинговият доклад е много по-лош и негативен от предишните.

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


В първия ден на новото Народно събрание всеки депутат получава на влизане папка с Конституцията, правилника на предишния парламент, който ще действа до приемането на нов, както и карта за гласуване.


Заради противоепидемичните мерки всички в сградата трябва да носят маски, а на входа се мери и температурата.

Първи коментари на политиците


"И най-трудните преговори са по-позитивни, отколкото само да седим и да се караме един с друг", каза на влизане в парламента Мика Зайкова от "Има такъв народ", която ще открие първото заседание на 46-ото Народно събрание. Тя добави, че още се работи по състава на правителството, което партията на Слави Трифонов ще предложи.


Съпредседателят на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви пред "Нова телевизия", че има насрочени разговори между "партиите на промяната". Тя обаче не уточни дали те ще се проведат още днес.


"Ако третият мандат стигне при нас, сме готови да изготвим кабинет и да го обсъдим с останалите политически сили", каза пред БНТ Стоян Михалев, депутат от "Демократична България". Според него, ако партиите не се разберат след връчването на първия мандат – на "Има такъв народ", по-нататък ще бъде много по-трудно.

Ива Митева: Още няма номинация за председател

"Все още няма номинация на "Има такъв народ" за председател на парламента", коментира Ива Митева, която бе избрана на тази позиция в предишното Народно събрание. Тя добави, че е хубаво председателят да е "компромисна личност" и добави, че няма правило той да е от най-голямата парламентарна група.


Надявам се страстите да се уталожат с избиране на кабинет. Когато има кабинет, нещата се успокояват, а знае ли се, че предстоят избори, депутатите влизат в режим на кампания


Ива Митева,

председател на 45-ия парламент

Премиерът Стефан Янев и министрите от служебното правителство излязоха от сградата на Министерския съвет и се отправиха заедно пеша към Народното събрание, където ще присъстват на откриването на новата пленарна сесия. От групата отсъства вътрешният министър Бойко Рашков. Той изпревари колегите си и отиде сам в парламента.


На клетвата на предходния парламент кабинетът не присъстваше - повечето от министрите на ГЕРБ бяха в залата, но в качеството си на новоизбрани депутати. Докато траеше церемонията пък премиерът Бойко Борисов обяви чрез правителствената пресслужба, че подава оставката на кабинета си, но така и не спази традицията да го обяви лично от парламентарната трибуна.

Големият въпрос: ще влезе ли в преговори "Има такъв народ"

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Големият въпрос, който чака отговор днес, е дали победителят в изборите - "Има такъв народ", ще свика консултации с останалите "партии на протеста" - коалициите "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (новото име в парламента на "Изправи се! Мутри вън!").


След негативните реакции на обявеното часове след изборите проектопровителство, лидерът на партията Слави Трифонов, обяви, че ще предложи ревизиран състав от министри, начело с нов премиер. След първоначалната заявка, че отново ще дадат готов списък от кандидати и може да преговарят само за политики, вчера от "Има такъв народ" намекнаха, че не изключват да се обсъждат и имена.


Именно възможността за преговори ще очертае хоризонта на работа и на този парламент. Ако основните играчи не постигнат съгласие да работят заедно поне по няколко основни теми, шансът да бъде съставено правителство силно намалява и не е изключено да се стигне до трети парламентарни избори за годината. Ако това стане, вероятно те ще се състоят в края на октомври или през ноември, когато е гласуването за президент.


Тест за готовността за общи действия ще бъде


изборът на председател на Народното събрание


Преди три месеца за Ива Митева от "Има такъв народ" (дотогава експерт по законодателната дейност в парламента) гласуваха всички формации, с изключение на ГЕРБ. Сега Митева ще бъде издигната отново и ще е показателно каква подкрепа може да събере. От БСП вече обявиха, че ще имат свой кандидат - Кристиан Вигенин, за когото ще гласуват.

Депутатите вече се събират в Народното събрание

Народните представители вече се събират в парламента. Групата на "Демократична България" пристигна малко след 8 ч. Току-що телевизионните камери показаха в сградата да влизат депутатите от "Има такъв народ". Те отново избраха парадния вход на парламента. На служебния вход има трима души, които посрещат депутатите с надуване на вувузели.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков си пожела страната да има скоро редовен кабинет, който да продължи курса на промяна, зададен от настоящото правителство. Пред "Нова телевизия" той заяви, че вече има набрана скорост и ако бъдещите управляващи продължат със същото темпо, за много малко време могат да се постигнат големи резултати.


Петков добави, че евентуални трети избори няма да са в полза на никого и затова е нужно да се състави правителство. Той уточни, че не е получавал покана да се включи в новия състав на проектокабинета на "Има такъв народ".

Никога досега първата политическа сила не е имала толкова малка парламентарна група, сочи справка в историята на Народното събрание от 1991 г. досега. "Има такъв народ" има едва двама депутати повече от сочената за основен опонент - ГЕРБ.


Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Макар и съставено от същите шест политически субекта, които бяха в него и през април, новото Народно събрание ще работи в по-сложна обстановка. Причината - двете най-големи групи, както и следващите ги две, са с почти еднаква численост. Това прави трудно съставянето на мнозинство за прокарване на решения. Ето разпределението на мандатите в новия парламент:

 • "Има такъв народ" - 65
 • ГЕРБ - 63
 • БСП - 36
 • "Демократична България" - 43
 • ДПС - 29
 • "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (новото име на "Изправи се! Мутри вън!") - 13

Както и през април, когато се откриваше избраното на редовния парламентарен вот събрание, заседанието ще бъде открито от икономическия анализатор Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя отново е най-възрастният народен представител и според Конституцията ще ръководи парламента до избора на председател.


Депутатите отново ще заседават в историческата сграда на Народното събрание, където се върнаха още при свикването на 45-ия парламент по предложение на "Има такъв народ". Ремонтираната при управлението на ГЕРБ зала в бившия Партиен дом, която беше използвана по-малко от половин година, остава празна.

Втора депутатска клетва в рамките на три месеца

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни

© Юлия Лазарова


Първата сесия на новоизбраното 46-о Народно събрание ще бъде открита в 9 ч.тази сутрин. За втори път в рамките на три месеца ще бъде повторена официалната церемония, в рамките на която депутатите - този път излъчени след предсрочния вот на 11 юли, ще положат клетва, а след това парламентарните групи ще обявят приоритетите в работата си.


На това заседание трябва да бъдат избрани председател и зам.-председатели на Народното събрание. По-късно през деня се очаква да бъдат сформирани и парламентарните групи, което ще позволи началото на конституционната процедура по съставяне на правителство, според която президентът връчва проучвателен мандат на определен от най-голямата група кандидат за министър-председател.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK