"Ще има правителство": реалност до 5 август или невъзможно уравнение

"Ще има правителство": реалност до 5 август или невъзможно уравнение

© Юлия ЛазароваВсички политически сили (както и президентът, а и служебният премиер) отново заявиха, че искат да има редовно правителство и да няма скорошни избори, но и след първия работен ден на 46-тото Народно събрание е трудно да се потвърди, че то ще успее да избере кабинет. Засега всички прогнози и обсъждания дали и как е възможно са свързани с първия мандат, който ще получи "Има такъв народ". И целият интерес е съсредоточен върху предстоящите разговори между партията на Слави Трифонов и тези на протеста, както и дали ще има обсъждане с БСП, защото трите формации събират 112 гласа и ще трябва още подкрепа при редовен кворум в пленарна зала.


В следващите дни предстоят и консултациите с парламентарните групи при президента, а след тях и определяне на дата за връчване на първия мандат. Възможно е това да бъде още през следващата седмица или в началото на тази, която започва на 2 август. Очаква се на тези консултации да бъде обсъждана и дата за президентските избори през есента. Междувременно в първия работен ден на парламента се разбра, че депутатите вероятно няма да имат лятна ваканция (по идея на стария нов председател Ива Митева), а в деловодството бяха внесени 9 законопроекта.


Имате ли покана от "Има такъв народ", или най-очакваните разговори


В края на деня (21 юли) "Дневник" потвърди през източници, пожелали анонимност, че се очаква в четвъртък да има официално обсъждане кога и в какъв формат ще започнат разговорите на "Има такъв народ" с другите партии. Информациите, че вече са изпратени самите покани от партията на Слави Трифонов и към кого нямат официален коментар и потвърждение. От другите партии на протеста заявиха, че ги очакват, защото заявките за диалог са били направени и в първия парламентарен ден.
Депутатът от БСП Георги Свиленски единствен официално обяви пред БНТ, че партията е получила покана в сряда. До момента "Има такъв народ" подреждаше левицата сред партиите на статуквото. Според анализатори гласове на БСП за тяхно правителство обаче биха помогнали да се минимизира ролята и подкрепа от ДПС и/или от ГЕРБ (въпреки заявките и от сряда на партията на Бойко Борисов, че те ще бъдат опозиция).


Очаква се разговорите с "Има такъв народ" да бъдат само за политики, още повече, че "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" коментираха няколко пъти, че те не се интересуват от постове. За тях обаче няма да е без значение и кой е следващата номинация за премиер на Трифонов и състава на правителството.


В сряда в кулоарите на парламента сред депутати от различни политически сили се коментираше като следваща номинация името на бившия вицепремиер Меглена Кунева, но по информация на "Дневник" тя няма да бъде предложена за премиер, още повече след оттеглянето на Николай Василев и факта, че двамата са с министерска кариера в едни и същи правителства. Други имена, които се обсъждаха в Народното събрание бяха на предложения за правосъден министър юрист Петър Илиев и на Румен Чолаков от клуб "Милениум", чието име се посочва в медиите още от предишните избори.


"Има такъв народ" обаче запазиха пълно мълчание по темата кого ще номинират за следващ премиер и министри, както и дали остават част от обявените в първото им проектоправителство. По информация на "Дневник" нови разговори с някои от служебните министри не са водени.


Правителство до 5 август или нови избори


Правителство до 5 август с мандата на "Има такъв народ" или нови парламентарни избори - до това се сведоха основните сценарии в официалните и неофициалните коментари на депутатите в кулоарите.


Изчислението за 5 август дойде след изказването на зам.-председателя (избран отново и за председател на парламентарната група) на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че или до 14-15 дни ще има кабинет с първия мандат, или ще върви към трети за годината парламентарни избори.


Той обяви, че когато получи мандат, партията ще предложи кабинет и ще проведе разговори с "останалите колеги" за политиките му и посоката, в която да тласнат страната, макар да нямало различия между повечето партии нито за съдебната реформа, нито по темата за главния прокурор или пък за "унизителните пенсии на нашите майки и бащи".


За съдебната реформа трите т.нар. партии на протеста си приличат като посока и едри цели, но имат разлики (според идеите им досега) в детайлите (съществен е напр. този за начина на избор на главен прокурор), последователността и сроковете. От трибуната в изказването си лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди подкрепа за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, за нуждата от контрол над главния прокурор и заяви, че са за нов закон за антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и промени там, което засега може да се гледа като възможност за тематично мнозинство от четирите партии по темата, ако изчистят различията си.


Първият тест за възможно мнозинство бе в сряда при избора на Ива Митева за председател на парламента - освен от "Има такъв народ" кандидатурата й бе подкрепена от "Демократична България", но без Христо Иванов (той гласува въздържал се, като обясни това като жест да покаже, че има нужда от диалог преди предложения и гласуване), подкрепиха я и от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и от ДПС. Само "БСП за България" предложи алтернативен кандидат Кристиан Вигенин, а по неофициална информация - целта е да се дистанцира и да не й преписват договорки. Единственият гласувал против беше Георги Кадиев от лявата коалиция, който също обяви, че трябва да се водят разговори преди това.


Възможен (ли) е кабинет


"Ще има правителство" - така отговаряха депутати в кулоарите на въпроси кой е по-възможният сценарий, макар че никой не беше сигурен точно с каква подкрепа ще бъде избрано и няма ли да бъде през намаляване на кворума, ако разговорите между партиите не доведат до разбирателство. "Никой не иска избори" беше другата повтаряна реплика, макар че причините са различни.


И Христо Иванов, и Мая Манолова потвърдиха в отговори на въпроси на "Дневник", че очакванията са да има кабинет с първия мандат и ще се работи в тази посока. Според Иванов обаче новото управление не трябва да се превръща в "булката беглец", т.е. да е избрано, но после да се чуди как да събере мнозинства за политики, а да е ясно, че в правителството има "хора, които могат да реализират приоритети".


За "Демократична България" това са съдебната реформа, отстраняването на Иван Гешев, лустрацията, както и извеждането на страната от кризата, породена от т.нар. Сарайски модел около ДПС. За "Изправи се.БГ! Ние идваме!" приоритетите са повишаването на доходите и пенсиите, подкрепата за бизнеса и съдебната реформа, а Мая Манолова не се съмнява, че "Има такъв народ" ще предложи "умни и почтени хора за министри".


"Всичко е възможно", коментира служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос дали може да има служебни министри в редовен кабинет.


Редовно правителство поиска и президентът Румен Радев, който този път не говори пред депутатите, а само пред медиите. Той обяви, че служебното правителство започнало важни промени и се надява редовният кабинет, който ще излъчи Народното събрание, да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната.


Трите т.нар. партии на протеста имат 112 депутати и макар и това да не е мнозинство от 121, правителството може да бъде избрано и само с техните гласове, ако кворумът в пленарната зала е по-нисък, т.е. ако не всички народни представители са се регистрирали в началото. За стабилно мнозинство обаче е нужна подкрепа на още една партия.


От групата на ГЕРБ-СДС заявиха, че ще бъдат "силна, конструктивна и компетентна опозиция", а за свой враг посочиха хаоса. От името на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ даде знак, че ще наблюдава внимателно съставянето на новото управление, без да участва в процеса, но не и дали би подкрепила евентуално правителство, макар че обяви нуждата от такова, а моментът за "исторически".


Само "БСП за България" обяви, че е нужен разговор между държавници и изрази готовност да състави кабинет с участието на служебни министри, ако получи третия мандат.


Какво ще прави парламентът


Парламентът най-вероятно ще работи без почивка през август, а първа задача традиционно е приемането на нов правилник и промени в текстове, които сега задължават предложенията между първо и второ четене да имат становища от неправителствени организации.


Още в петък се очаква да бъдат изслушани служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков заради искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, както и за подслушването. В дневния ред трябва да е създаването на няколко временни комисии - за ревизията, за случая "Росенец" и др.


В първия работен ден депутатите внесоха различни законопроекти - по отделно "БСП за България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" отново предлагат преизчисляване на пенсиите, "Демократична България" - за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, "Изправи се.БГ! Ние идваме!" - бюрото за защита към главния прокурор, да бъде закрито, "БСП за България" - 650 лв. майчинство през втората година и др.


Един скучен ден


Първият работен ден на 46-тото Народно събрание протече далеч по-спокойно в сравнение с вълненията около откриването на парламента през април, а много от събитията през деня даваха усещането за deja vu - повтаряха се действия, хора, гласувания. Представителите на "Има такъв народ" отново пристигнаха под строй в Народното събрание. Мика Зайкова откри заседанието и отново спечели симпатиите с речта си (вижте видеото в края), макар да беше оценена като не толкова силна както през април, а след това нямаше и толкова чести остроумни реплики. Депутатите седнаха по малко по-различен начин от предишния парламент, като "Изправи се.БГ! Ние идваме!" стоят до ГЕРБ, а "Демократична България" до "Има такъв народ".


Изборът на ръководство на парламента мина без допълнителни дебати и само с една промяна - Росица Кирова стана зам.-председател от ГЕРБ. В края на заседанието новоизбраният председател на Народното събрание Ива Митева призова за събиране за обща снимка пред сградата, но в нея отказаха да се включат депутатите на "Има такъв народ" и ГЕРБ. На снимката обаче е самата Ива Митева. "Това е воля на всеки един депутат. Аз лично не съм участвал, защото не искам да съм на една снимка с ГЕРБ", заяви пред "Дневник" Филип Станев от "Има такъв народ", който този път не стоеше на първия ред до Тошко Йорданов, което направи впечатление. "Мое лично осъзнато решение си е", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ, потвърждавайки отсъствието си от снимката.


По темата работиха още Златина Зехирова и Ралица Фичева.


Всичко най-важно от първото пленарно заседание на 46-тото Народно събрание четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Христо и гражданското общество наистина са лидерите на това общество, най сетне! България има шокиращ шанс да скочи много напред, наистина без да има солидни аргументи, но такъв човек наистина се ражда един път на поколение. Нашата мисия е просто да не си затваряме очите. Да престанем да бъдем селяни. Ние сме граждани на света. Ние знаем кои сме, ние много добре от къде идваме. Ние сме БЪЛГАРИЯ и ние ще бъдем европейци!

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  До коментар [#1] от "Are de":

  Селянин нещо лошо ли е в Бг?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#1] от "Are de":Селянин нещо лошо ли е в Бг?
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Да, да бъдеш селянин е нещо много лошо. Сега ще ти го нарисувам - когато в Япония разни творчески личности се обличат, като самурай или хентай, тук в България селянина прави "cosplay" с цървулки от свинска кожа и червени пояси. Докато "селянина" в развитите страни обработва земя, тук селския бей "смуче" данъците на западняка. Какво повече искаш да ти обрисувам?

 4. 4 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  """"Депутатът от БСП Георги Свиленски офиициално обяви пред БНТ, че партията е получила покана в сряда от ИТН......... разума май почва да надделява.......а че ИТН стават смешни не е толкова важно..... ще го преглътнат.......

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Е, нали една партия у на се казва
  "Граждани за Европейско Развитие на България", а не
  "Селяни за Европейско Развитие на България"?

  Нищо лично към колегата selqnin. 😆

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#1] от "Are de":

  “ Ние знаем кои сме, ние много добре от къде идваме. ”
  ——
  Що не споделете тайната. Кои? Тия дето не могат да напишат едно смислено изречение на български?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#1] от "Are de":“ Ние знаем кои сме, ние много добре от къде идваме. ”——Що не споделете тайната. Кои? Тия дето не могат да напишат едно смислено изречение на български?
  —цитат от коментар 6 на Gretel


  Сорос ни плаща. Да ограбим 50тината лева на българския пехнсионер.

 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#1] от "Are de":


  Христо и гражданското общество наистина са лидерите на това общество, най сетне! България има шокиращ шанс да скочи много напред, наистина без да има солидни аргументи, но такъв човек наистина се ражда един път на поколение. Нашата мисия е просто да не си затваряме очите. Да престанем да бъдем селяни. Ние сме граждани на света. Ние знаем кои сме, ние много добре от къде идваме. Ние сме БЪЛГАРИЯ и ние ще бъдем европейци!
  —цитат от коментар 1 на Are de  За кой Христо става въпрос?

 9. 9 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Любопитно

  До коментар [#1] от "Are de":

  За Христо Иванов ли говориш?

  Sic transit gloria mundi
 10. 10 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Успех, обаче при такъв сбирток пълен с неудачници, дъх на яйца и взаимоизключващи се приоритети, пълни с негативизъм и анти, вероятността България за пореден път да удари греда със спасителите, е огромна. Ако някой вярва, че БСП&метежа с подкрепата на ДПС могат да родят нещо градивно, по-добре да се гръмне.

  Толкова измислен Парламент не е имало дори и по времето на Жорж Ганчев. Сега виждаме коалиции с цветисти, откровени либерасти обърнати към РСМ, стари муцуни символизиращи промяната към лошо, и т.н.

 11. 11 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Да искаш да пребориш статуквото и същевременно да се поставиш в ситуация да зависиш от ГЕРБ, БСП или ДПС е политическа шизофрения.

 12. 12 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#1] от "Are de":Селянин нещо лошо ли е в Бг?
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Селянин не е географско понятие а СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА!

 13. 13 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#3] от "Are de":

  Градски, да имаш идея откъде идва хляба,дето го ядеш? Месото, млякото, плодовете, зеленчуците?Бе изобщо всичко , дето си муал тая вечер на масата, преди да решиш да се правиш на умен у Форумето?

  Sic transit gloria mundi
 14. 14 Профил на dcu36648487
  dcu36648487
  Рейтинг: 11 Неутрално

  В сектата ИТН видеха, че никой нема да се поддаде на шантажа им и ако не влезнат в преговори за нов кабинет, това ще направи БСП и ще бъде избран служебният като редовен с леки промени. И веднага дадоха на заден. Иначе щяха да изглеждат жалки накрая.
  Да ама подобно арогантно поведение следва да се наказва. Затова всички да гласуват против новия им проектокабинет, какъвто и да е той, и да се реализира мандата на БСП. Изгърмяха си патроните.

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  паххах, купона край нема... като не е експат - милениум... и после пак кажете, че още не знаете на чие бунище пее славчо

  "...Десетки млади българи от почти всички големи университети във Великобритания, Франция и Германия се събраха за дискусията. Тя бе организирана от либералния институт ЛИПА, организацията на българите в Кеймбридж CantaBulgarian, и "Експат капитал", в която съдружник е бившият министър от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев...
  -------
  Сакскобургготски бе категоричен, че с инициативата си не цели връщане в политиката..."

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#14] от "dcu36648487":

  И с кого ще влезе в преговори БСП и ще състави кабинет..Поименно партиите, ако е удобно..

  Sic transit gloria mundi
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Да искаш да пребориш статуквото и същевременно да се поставиш в ситуация да зависиш от ГЕРБ, БСП или ДПС е политическа шизофрения.
  —цитат от коментар 11 на Locke


  е, това е територията, в която мутренските пачаври оценяват таланти сепак

 20. 20 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  Да, бе , кои са тия партии, след като вече са бламирали победителя в изборите и кабинета му? Махаме ИТН от сметките, както ни съветваш и ? Дай , че ми е любопитно с кого ще влизат в коалиция БСП , за да направят правителство?

  Sic transit gloria mundi
 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Весело

  До коментар [#12] от "Blaga Yankova":


  Селянин не е географско понятие а СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА!
  —цитат от коментар 12 на Blaga Yankova  Малко след двадесет и шестата минута на въпросното видео,
  започват интересни разсъждения на темата "селяни"!

  https://www.youtube.com/watch?v=59sR-Haflbg

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Селянин не е.
  Но селяндур е. Може да си роден в центъра на Париж и да си селяндур.
  И все пак просперитет държавата е имала когато е управлявана от граждани.

 23. 23 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Като гражданина от Банкя, нал тъй? С филията с мас?С многото дедовци и менискуси...

  Sic transit gloria mundi
 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#23] от "Hristov":

  Напротив. Колко пъти писах, че президентът и лидерите на основните партии са все селяни:)
  Банкя също.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Да, бе , кои са тия партии, след като вече са бламирали победителя в изборите и кабинета му? Махаме ИТН от сметките, както ни съветваш и ? Дай , че ми е любопитно с кого ще влизат в коалиция БСП , за да направят правителство?
  —цитат от коментар 20 на Hristov


  е с внученцата на ДС, как


  Три имена Румен Георгиев Чолаков
  Дата на раждане 19.03.1939 г.
  Място на раждане гр. Батак
  Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ-IV
  Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент; секретен сътрудник
  Псевдоними Митко

 26. 26 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#1] от "Are de":


  До коментар [#3] от "Are de":

  Да си селянин не е срамно. Срамно е да си селяндур. Тези, които много мразите селяните сте най-големите селяндури и каквито и да ги плещите по форумите, никога няма да се промените. Не Христо, Господ да слезе на земята, вас специално няма шанс да ви оправи.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Даам..И октомври ще бъде май

 29. 29 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#27] от "dcu36648487":

  Без ИТН или ГЕРБ в този парламент не може да бъде съставен кабинет..И понеже ГЕРБ са прокажените във филма, и тоягата и моркова остават в ИТН..Това са реалностите..Останалото са фантазии..Кои са БСП , та да имат претенции да предлагат каквото и да е?! Че те загубиха 600 к избиратели, в рамките на два избора..В демокрацията нещата не стават с усещане за единственост, а с резултати на изборите..Та патроните още са си в ИТН, споко...

  Sic transit gloria mundi
 30. 30 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Дано има. Дано оправят съдебната система и пратят всички мутри в Дубай. Главатарят им ще ходи в Диарбекир, че в Дубай го чака Черепът.
  После като им спре кранчето всички мутренски тролове ще се приберат по дупките си.
  Това с чалгата вярвате ли си го? Пак да питам мутренските тролове жив избирател на ИТН познавате ли?

 31. 31 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#30] от "Бачо Филип":

  Предполагам, че ще има кабинет..Ще преговорят политики, ще изберат безспорните, като закриване на спец съда и прокуратурата, плюс КОНПИ и Цацаров, плюс бюрото на Гешев..Най- вероятно ще се разберат и за демографската политика, която е основен приоритет на ИТН, образование, пенсии..Има едни седем/ осем :) точки , по които ще се съгласят и ще подкрепят кабинета на ИТН

  Sic transit gloria mundi
 32. 32 Профил на dcu36648487
  dcu36648487
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hristov":

  При положение, че си получил само 24% при една рекордно ниска активност, а си и "първи" с фотофиниш, то ти си г-н никой и не можеш да претендираш за нищо. Каква връзка има колко гласа имат БСП в случая? Става въпрос, че ситуацията предразполага единствено към дискусии за общи приоритети и съгласуван кабинет. БСП са следващите по ред и вече изявиха позиция, адекватна на ситуацията. Така че, с чий друг мандат да се случи? Стига вече празни приказки.

 33. 33 Профил на dcu36648487
  dcu36648487
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hristov":

  Колкото да гласовете за БСП, и малките деца знаят, че възрастният електорат на партията си остана вкъщи през април заради пика на пандемията, а сега заради машините. БСП от десетилетия не е била по-силна и мобилизирана, по-обединена. Просто стечение на обстоятелствата.

 34. 34 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#32] от "dcu36648487":

  И реда не знаеш.. Следващите са ГЕРБ..А следващите след ГЕРБ са които Радев прецени..ИТН са победителите в изборите.. Между другото за 12 години много се пробваха, но само ИТН успяха в рамките на 3 месеца да детронират ГЕРБ. А "никой" може да са само в главата на някой, който или не може да смята до 121 или грам не разбира от политика..Без ИТН няма кабинет..По-просто от това няма как да го кажа..Тоест, от ИТН зависи дали ще има кабинет..И като така, а и като носители , те ще го предложат, след консултации..Ако някой иска да се прави на герой, няма ядове..Ще се видим на следващите избори, на които БСП най-вероятно ще се бори да мине 4% и да е в парламента, ако по тяхна вина не бъде съставен кабинет сега.

  Sic transit gloria mundi
 35. 35 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#33] от "dcu36648487":

  Ахахаха, представям си ако не бяхте мобилизирани какво щеше да е..Борба за 4%...

  Sic transit gloria mundi
 36. 36 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#33] от "dcu36648487":
  Ами наистина ли вярваш, че може да има правителство на БСП подкрепено от ГЕРБ, ДПС и да не стане революция?

 37. 37 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#36] от "Бачо Филип":

  Е чак тогава биволицата ще я обесят на някой дирек собствените и избиратели..ДПС няма да се вържат на подобно нещо.. Прекалено хитри са..

  Sic transit gloria mundi
 38. 38 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#32] от "dcu36648487":

  Доживях победителите в изборите да са "никой" , а партията , загубила 2/3 от електората си, да е "някой"...

  Sic transit gloria mundi
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#40] от "dcu36648487":

  Бегай в първи клас да учиш събиране..Днес как се избра председател на НС без БСП, като без тях не можело да има мнозинство? Без тях може, без ИТН не може..

  Sic transit gloria mundi
 45. 45 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Меглена Кунева.....предложения за правосъден министър юрист Петър Илиев и на Румен Чолаков от клуб "Милениум", чието име се посочва в медиите още от предишните избори.

  Уау, на този фон сериозно Ники Василев е бил А отбора.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#45] от "Skydiver":

  Това са спекулации..Оня ден от ИТН заявиха, че няма да има фигури от НДСВ в новият състав.

  Sic transit gloria mundi
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#41] от "dcu36648487":

  Ми вие, как кои? Тия, дето забравихте, че имаме Гешев и Цацаров именно благодарение на БСП, които тогава можеха да блокират назначениято във ВСС , ма не го направиха, а тези от тяхната квота и до ден днешен гласуват за Гешев..Ти да не мислиш, че това е станало случайно и биволицата не е захлебила нещо?

  Sic transit gloria mundi
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#25] от "extraCACA":

  https://www.actualno.com/curious/koj-e-rumen-cholakov-kogoto-glasjat-za-bydesht-premier-na-bylgarija-news_1583110.html

  Нещо си се пообъркал тоя път ми се види..

  Sic transit gloria mundi
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  И все пак демокрацията работи. Важното е да има дебати и правилни политики.Защото без дебати видяхме къде отидохме - до едноличното управление на един тулуп и неговия гард т.н. Главен прокурор.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Max Georg
  Max Georg
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Естествено, че ще има правителство даже преди 5.08. Няма сульо и пульо като Пеканов да ни дават наклон на х...., защото се мислят за голяма работа. Пикльовци, които са имали шанса от мама и тате да придобият някаква биография на запад и сега трябва да ги слушаме. И ние сме завършили далеч по-велики унисерситети и вярваме в ИТН....

 59. 59 Профил на Max Georg
  Max Georg
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Естествено, че ще има правителство даже преди 5.08. Няма сульо и пульо като Пеканов да ни дават наклон на х...., защото се мислят за голяма работа. Пикльовци, които са имали шанса от мама и тате да придобият някаква биография на запад и сега трябва да ги слушаме. И ние сме завършили далеч по-велики унисерситети и вярваме в ИТН....

 60. 60 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  Петър Илиев и на Румен Чолаков от клуб "Милениум" - на последните избори за евродепутати деца на червената номенклатура, току що завършили западни университети веднага поеха риска да станат евродепутати - знаели езици, били учили на запад. Вече са готови и за премиери, разбира се има и кой да ги предложи.

 61. 61 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До 52:"Hristov"]До коментар [#25] от "extraCACA":https://www.actualno.com/curious/koj-e-rumen-cholakov-kogoto-glasjat-za-bydesht-premier-na-bylgarija-news_1583110.html Нещо си се пообъркал тоя път ми се види.."

  Този Румен Чолаков е внук на дядо си Румен Георгиев Чолаков, роден 1039г., работил в ДС структурите - ЧЕНГЕ.
  В 2001г. Симеон ни докара синовете на номенклатурата, дето се мотаеха в Лондон, сега Слави ни води внуците им. Тоя Руменчо и през 2019г. бе някакъв разносвач на документи, и искаше да е евродепутат, вече е готов за премиер, няма и 30 години.
  Ла.нета - комунистчета, винаги готови за висш държавен пост!

 62. 62 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#25] от "extraCACA":

  Правителство доминирано от комунисти ,депесари и ДС кадри вече е невъзможно , ще се предизвика отново граждански вълнения по улиците в София и останалите градове ,да не казваме ,че европарите отново ще секнат веднага ,правителство е отново невъзможно , изпълненията ала Мая Манолова и шоуто с това ,колко са крали комунистите от ГЕРБ също ще върви до едно време , от там нататък ново завъртане на рулетката .

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#53] от "chichka":

  Горкичкия. Много ви мори загубата. Почнахте да усещате жегата изодзадзе.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 724 Любопитно

  "Ще има ли правителство?": реалноста е до 5 август или невъзможно уравнение?!

  Трите така наречени партии на протеста имат 112 депутати и макар и това да не е мнозинство от 121, правителството може да бъде избрано и само с техните гласове, ако кворумът в пленарната зала е по-нисък ("кворумни хватки", т.е. ако не всички народни представители са се регистрирали в началото! Но за стабилно мнозинство обаче е нужна подкрепа на още една партия! ( и това се очертава да е БСП?!)
  Та за това

  До коментар [#4] от "MPetr":
  Депутатът от БСП Георги Свиленски офиициално обяви пред БНТ, че партията му е получила покана в сряда от И.Т.Н - разума, май че почва да надделява, а иначе че И.Т,Н стават смешни не е толкова важно и (КОЙчо) ще го преглътне!

  Като до момента "Има такъв народ" подреждаше левицата сред партиите на статуквото! Но според анализатори гласове на БСП за тяхно правителство обаче биха помогнали да се минимизира ролята и подкрепа от ДПС (и/или) от ГЕРБ (въпреки заявките от сряда на партията на Бойко Борисов, че те ще бъдат "конструктивна" опозиция!), но пък като се има предвид, че баце в деня по няколко пъти си сменя решението, та не се знае на момента какво ще решил да прави "Не Го Ва Та" партия?!

  Очаква се разговорите с "И.Т.Н" да бъдат само за политики, още повече, че "ДБ" и "Изправи се! (щото) Ние идваме?" коментираха няколко пъти, че те не се интересуват от постове. За тях обаче няма да е без значение КОЙ ще е следващата номинация за премиер на Трифонов и състава на правителството. Според Иванов обаче новото управление не трябва да се превръща в "Булката Беглец", т.е. да е избрано, а после да се чуди как да събере мнозинства за политики и да е ясно, че в правителството има "хора, които могат да реализират приоритети!"

 65. 65 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  Т.нар. Христо гласувал символно "въздържал се", обаче Карадайъто с целокупното ДПС гласували с двете ръце за т.нар. Ива. Едните тръпнат в очакване на неприлични предложения, а другите внимателно наблюдават...

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lemmy":

  А ГЕРБ са тотално зад борда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#1] от "Are de":Селянин нещо лошо ли е в Бг?
  —цитат от коментар 2 на DDR


  да, от правителството на Стамболийски. оттогава почва обиждането на селянин

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#6] от "Gretel":

  И твоя правопис не е перфектен.Освен това все си мисля, че съдържанието е по-важно от формата за почти всичко в живота.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Христо и гражданското общество наистина са лидерите на това общество, най сетне! България има шокиращ шанс да скочи много напред, наистина без да има солидни аргументи, но такъв човек наистина се ражда един път на поколение. Нашата мисия е просто да не си затваряме очите. Да престанем да бъдем селяни. Ние сме граждани на света. Ние знаем кои сме, ние много добре от къде идваме. Ние сме БЪЛГАРИЯ и ние ще бъдем европейци!
  —цитат от коментар 1 на Are de


  то Христос не може да ни оправи, той за Христо говори.

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#67] от "blondofil":

  ГЕРБ са чудесен пример за милиционерско-селска партия в смисъл на селтаци а не на селяни. Има съществена разлика.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#69] от "blondofil":

  Не богохулствай.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#69] от "blondofil":Не богохулствай.
  —цитат от коментар 71 на КМЕТ В СЯНКА


  прекален светец и Бпгу не е драг

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#72] от "blondofil":

  Така е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 713 Весело

  По някаква случайност най-плуралистичната медия е пропуснала да спомене как шефът на либералите от ДПС бай Мустафа го е набримчил на т.нар. Христо няколко ката. Да се порадваме и ние:

  "Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция власт, в която самият той е участвал.

  Разклащането на българския суверинитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения. Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон. Призивът е за диалог."

 75. 75 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 651 Весело

  Полъхът на промяната се чувства осезателно. Вече няма ПОРЦИИ. Сега имаме ПОЛИТИКИ!

 76. 76 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  "Ще има правителство" все някакво ще има ......... но по важното е арести да има....... Арести Рашков, арести........ много арести...... до кога ще чакаме?

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  8,7 милиарда лева раздадени на "наши" фирми.......2,6 -2,8 милиарда авансово ........

 78. 78 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hristov":

  +++

 79. 79 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#3] от "Are de":

  Не вярвах, че такива простотии може да изпише човек, но за "умнокрасив" това е напълно нормално...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Да, бе , кои са тия партии, след като вече са бламирали победителя в изборите и кабинета му? Махаме ИТН от сметките, както ни съветваш и ? Дай , че ми е любопитно с кого ще влизат в коалиция БСП , за да направят правителство?
  —цитат от коментар 20 на Hristov


  БСП не ги мисли сега ... има два мандата преди да стигне до тях !
  За сега и мандата на ИТН никой не гарантира , че КОАЛИЦИЯТА на БСП ще останат в една прламентарна група с БСП > варианти много.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на knd081048908
  knd081048908
  Рейтинг: 71 Неутрално

  ГЕРБ и БСП загубиха над 400 хл. гласа, но............... Но тези гласове не се преляха в ИТН, ДБ, а това беше логично да се случи. Станислав Трифонов спечели, но с малка разлика, а логиката показва, че ако той е новият двигател на промените, трябваше да получи най-малко 1 млн. гласа подкрепа, а ДБ най-малко 500 хл. И сега възниква същественият въпрос, защо тези партии, въпреки, че са носители на новото, разумното и прогресивното, не получиха тези гласове!!!!
  Правителство ще има, това е повече от ясно и логично. Ще се извършат промените, за които толкова много се говори, ще се повишат доходите, а после...... Нима някой си мисли, че с това всичко приключва, че вече няма да има измами, корупция, схеми и шуробаджанащина. Та това е част от човешката природа, само си помислете, че в този форум няма един, който да не е лъгал, мамил или постъпвал подло, поне веднъж в живота си. Ето защо, когато видя някой да обяснява как се бори за по-справедлив свят, за унищожаване на корупцията, за премахване на престъпните схеми и мислене, за равенство и братство и ми става ясно колко далеч е същият този от разбирането за същността на света, в който живее!!!!!

 82. 82 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  “ Освен това все си мисля”
  ——
  “Все”си мислиш? И не мислиш ли, че това е проблем?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 83. 83 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Хайде служебните недоразумения да подават оставка. Така и така никаква работа не свършиха.

 84. 84 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#54] от "pro_bono":

  И все пак демокрацията продължава да не работи у нас. Кое наричаш демокрация, нещастнико? Демокрацията работи когато има "демос", т.е. народ, който има мозък в главата си. Сега имаме скок от трън на глог, че по-висок. Каква демокрация, след като т.н. "първа политическа сила" не е показала какви икономически, социални, и външни политики ще води при своето управление, с кого и как ще управлява. Кои ще са съюзниците. Ще плачете за "диктатора-тулуп".

 85. 85 Профил на ivailo igov
  ivailo igov
  Рейтинг: 524 Весело

  НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ !

 86. 86 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Решение на кризата:
  Гешев трябва да бъде отстранен, ПП ГЕРБ трябва да бъде обявена за престъпна организация и разтурена. Едва след това нови избори и стабилно правителство.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 87. 87 Профил на dcu36648487
  dcu36648487
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hristov":

  И кой го избра бе, умник?

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Чалгари в политиката. Лошо!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 90. 90 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#74] от "Бубенце":
  “Разклащането на българския суверинитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения. Партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има такъв назидателен тон. Призивът е за диалог."
  Правилно, Бубенце!
  Само една, малка вметка, че цитираш един агент на Ердоган, който бежешком се изнесе при него в “прародината” си, за да получи указания. Вярвам че забрави да го отбележиш! ;)

 91. 91 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#82] от "Gretel":

  Citation:си мислиш? И не мислиш

  Каку Gretel,

  Тя и патката същу кът Кметуу мислила.... мислила па и шатнали накрая главатъ.

  Поздрав

 92. 92 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално


  В сряда в кулоарите на парламента сред депутати от различни политически сили се коментираше като следваща номинация името на бившия вицепремиер Меглена Кунева

  Пременил се реформатор Илия, погледнал се – пак в тия.
  Кунева си е класическа соросов0-корпократска евро-калинка, вредител. Тази ако е премиер, по-добре да се връща Баце! Аз пак да питам кой му избира на Слави депутатите и кандидат министрите?


  [quote#7:"Are de"][/quote]

  Всъщност само висшите соросоиди получават пари, комсомолците соросоиди са жертви на пропагандата и често не събират пари в живота за нещо повече от велосипед!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK