Рано или късно всички феодали ще се сблъскат помежду си

Разрязването на Републиката на множество все по-малко свързани помежду си парчета е най-гибелната част от наследството на Борисов.

© http://boykoborissov.bg

Разрязването на Републиката на множество все по-малко свързани помежду си парчета е най-гибелната част от наследството на Борисов.Една от големите свръхзадачи на новия парламент и неговото правителство (ако има такова) е да възстанови единната политическа същност на Републиката. Защото в момента на мястото на Републиката имаме хлабава конфедерация на стотици феодални владения, всяко от които във всеки момент може да обяви, че няма да се подчини на решенията и законите, изработвани от централната власт.


Това положение съществува отдавна и е плод на начина, по който Борисов си представяше управлението: всекиму по нещо, всеки да се отчита с процент нагоре, срещу което да има автономията да не се подчинява на всички писани закони или разпоредби. Това е, разбира се, крайно нестабилен модел на управление, тъй като автономните единици не са под контрола нито на закона, нито на гражданите и при тази конфигурация веднага биват оглавявани от еднолични господари. А те демонстрират поведението, характерно за всички мъже с власт:


искат още власт, т.е. още независимост както от законите и гражданите, така и от върховния господар
Примерите за извоюване на феодална независимост валяха, един през друг, през цялото време на управлението на "Бойко-3". Кметът на Царево например дал разрешение да се строи в защитена зона Силистар, отказа да се подчини на призива на Борисов да се спре. Съобщи за този си отказ публично и без последствия за себе си, давайки пример на стотици себеподобни. Че този кмет, както и легиони държавни служители из курортните места в страната не спазват законите от години - това е видимо с просто око. Но този път кметът вдигна залога доста по-нависоко, отказвайки да спазва не само законите, но и заръките на на онзи, който поне на теория се явява Главният в пирамидалната структура на властта.


Впоследствие такива примери зачестиха, създавайки онова характерно усещане за друсане на страната, с което ще бъде запомнен последният кабинет на Борисов. Веднъж спасили се от усмирителната риза на законите и на гражданския контрол, феодалите започнаха да се измъкват и от контрола на Борисов.


След релокацията на централната власт от него към служебното правителство не последва връщане от страна на феодалите към спазване на закона. Напротив, при отпадането на главния феодал в лицето на Борисов десетките и стотици феодали и феодалчета решиха, че вече няма власт над тях. И се започна вакханалията, която продължава и днес. Административен феодал след административен феодал бойкотираше разпорежданията на правителството, отказваше да бъде уволняван, излизаше в отпуск след уведомление на подчинените си, че наесен ще се върне на власт и те да му мислят междувременно на кой господар се кланят.


Напоследък се стигна до явление колкото смешно, толкова и бременно с тежък разпад на правовия ред. Търсещите автономия


феодали и феодалчета започнаха да си вадят подопечните крепостни да протестират на публични места


- т.е. на онези места, които по дефиниция принадлежат на гражданите, а не на крепостните. Особено злокобно стои фактът, че сред най-видимите феодали, извадили на показ своите крепостни срещу решения на републиканската власт, се оказаха лекари - първо Кантарджиев и после Балтов. Засега положението е смешно, но нека се запитаме: какво ще стане с Републиката, ако всеки феодал започне да вади крепостните си по всякакъв повод? Рано или късно различните феодали в порива си за все повече власт ще се сблъскат помежду си. Ако тогава отново извадят своите крепостни и ги насъскат един срещу друг - какво става с реда?


И без ваденето на крепостни разпадането на Републиката на все по-дребни феоди продължава. Въпросният кмет на Царево наскоро отново даде тон, като организира решение на общинския си съвет, според което общината ще бойкотира, саботира и проваля всички опити на МОСВ да въвежда нови защитени зони във феодалното владение. Това феодът Царево не може да прави според никакви закони. Но го прави, тъй като въпросът е да демонстрира автономност от реда на Републиката - да въведе на практика онзи принцип, който морски мутри са му разяснявали още преди четвърт век: "Законът живее в София, тук ние решаваме." По тази логика следващата крачка е община Царево публично да обяви независимост от всякакви закони, свързани с природата, и да вкара багерите внезапно и ударно из незастроените природни места.


Разрязването на Републиката на множество все по-малко свързани помежду си парчета е най-гибелната част от наследството на Борисов. Спешна е задачата феодалите да бъдат разгромени, а териториите им - интегрирани обратно в единния ред на държавата и нейните закони, норми и ценности. Нещо такова големите европейски държави успяват да свършат още през XVII век. Време е триста и кусур години по-късно това да сторим и ние.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Никакви надежди няма да се сбъднат....
  Балеринките няма да оставят трайна и полезна следа!
  Коментаторите да търсят кой е следващия Бащица!
  И такаааа, до края на светаааа.....

  Сидо
 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Чегъртане му е майката.

 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Любопитно

  Да му имам проблема на Дайнов.
  То тука всеки туземец е сам за себе си. И понеже не може да разчита на каквито и да е било съдействие и защита от властта, сам си решава проблемите - по туземски начин.
  Наистина нито един туземец не схваща, че и него го работят на същата основа, при това двойно, по-скоро - тройно. Резултатът е натръшкани туземци навсякъде. Няма къде да стъпиш. Така че никой няма да забележи, ако феодалните владетели влязат в спорове.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Засега положението е смешно, но нека се запитаме: какво ще стане с Републиката, ако всеки феодал започне да вади крепостните си по всякакъв повод? Рано или късно различните феодали в порива си за все повече власт ще се сблъскат помежду си. Ако тогава отново извадят своите крепостни и ги насъскат един срещу друг - какво става с реда?"

  Ще чакаме държавата да воюват помежду си, с надежда някой от тях " да даде фира" или ще възстановяваме държавата и нейните институции, с които да върнем бъдещето на децата ни в тази държава ?

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  " Засега положението е смешно, но нека се запитаме: какво ще стане с Републиката, ако всеки феодал започне да вади крепостните си по всякакъв повод? Рано или късно различните феодали в порива си за все повече власт ще се сблъскат помежду си. Ако тогава отново извадят своите крепостни и ги насъскат един срещу друг - какво става с реда?" Ще чакаме държавата да воюват помежду си, с надежда някой от тях " да даде фира" или ще възстановяваме държавата и нейните институции, с които да върнем бъдещето на децата ни в тази държава ?
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Какво е искал да каже аФторА?
  Видяхме как феодалът Божков извади крепостните си и ни натресоха други мутри.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  " Ще чакаме държавата" да се чете Ще чакаме местните феодали .....

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Държавата - това са феодалите. Надеждата е гражданско общество и граждански контрол, единствено държавата под натиск може да изгради мерки за контрол.

 8. 8 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Mnogo dobur I tochen komentar! Borisov ni vurna ako ne vuv feodalizma, to pone v "epohata na zastoia" pri Brejnev. S izkliuchenie na Sofia, to vsichko ostanalo e prevurnato vuv frodalni vladenia - vijte Bobov dol, vijte Razgrad, Simitli, Sliven,

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  “... начина, по който Борисов си представяше управлението: всекиму по нещо, всеки да се отчита с процент нагоре, срещу което да има автономията да не се подчинява на всички писани закони или разпоредби.”

  Достатъчно е да заменим Борисов с Путин, за да разберем откъде идва тази система (описана от Бил Браудър в Red Notice). Борисов не я е измислил, той я взе наготово и при него България заприлича на умалена Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  У нас няма феодали. Има феовзели.
  И царят ни не е цар. Той е крал. Доста...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Цоциализмът също си беше едно феодално общество с барони, графове, херцози и принцове (за принцесата не ми се и говори). Отгоре управляваше с желязна ръка цар Тошо, уповавайки се на тяхната библия -- т.нар. номенклатура. В нея беше подробно разписано дете на какви другари може да заеме такъв и такъв пост, и даже колко пари може да открадне без особени последствия. Другарите обичаха реда и дисциплината и общо взето спазваха правилата.
  След 1989 криминалната енергия беше освободена и за един период улиците се напълниха с трупове. Верният телохранител и ученик на цар Тошо съживи и, да кажем, адаптира тази система, и това ще бъде предизвикателство за всяка власт. Умни хора на жълтите плочки много, а да стъпиш на врата на самовъзпроизвеждащите се в нашите условия дерибеи не всеки може. Те самите ни го напомнят триумфиращо в някои от най-гадните си коментари тук.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Ако не бе грозната истина ,то би претендирало за средновековен бестсълър.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  У нас няма феодали. Има феовзели. И царят ни не е цар. Той е крал. Доста...
  —цитат от коментар 10 на Незнайко в Слънчевия град


  А след него и пъдаря. Той не е крал, а усвоявал.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  " Какво е искал да каже аФторА?
  Видяхме как феодалът Божков извади крепостните си и ни натресоха други мутри."

  Тоя " феодал Божков" се оказа толкова мощен и страшен, че от Дубай съумя да измете гербиджа от властта, да преодолее прокуратурата, МВР, ДАНС и да преобърне държава ? Че той като е толкова влиятелен, мутрата защо от ден първи не вдигна белия байряк, а Гешев - оставката или те се борят да защитят свободата на словото, демокрацията, правата на гражданите и евроатлантизма ? 😂👍😂

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Както казва Яне Янев, Борисов се възхищава и подражава на Ердоган. Чудно как до сега не е станал мюсюлманин и да въведе тежкия шериат и да ни направи ислямска република.

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Най-голяма "заслуга" на пожаникаря-охрантел Борисов, е връщането на феодалните порядки в 21ви век в западащата ни държава. Достатъчно е човек да се разходи във всеки по-малък град, особено преди избори, за да види за какво иде реч. Държавата не просто я нямаше, а беше отдала на лизинг територията на местната герболяшка разпищолена шайка престъпници, изключително жадни за власт над човеците. Полиция - местна съдебна власт - общински власти можеха (и все още могат) да смажат всеки един гражданин или неконформистки бизнес. Или си с тях, или си стягай куфарите - друго няма. Отговорност на тия индивиди трябва, а и ще бъде потърсена съвсем скоро.

 17. 17 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Целта на западните служби, вкл на ЦРУ, е в Българско да няма силен едър национален бизнес. Така западните банки и корпорации нямат конкуренция и българските правителства са лесно подчинявани. Най-сериозните "феодали" са на запад от Прага и особено зад Атлантика.

 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Типично по дайновски - една изначално лъжлива теза бива надграждана с верни и логични разсъждения и изводи.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  С рекет и тероризиране на легални бизнеси, с изнудване на чуждестранни инвеститори, със задушаване на частната инициатива за сметка на държавното преразпределение през сифоните (срещу процент за чекмеджето); с десетилетното угодничене и имитиране на реформи пред Европа и САЩ, прикриващо слугинажа на Русия, а в последните години - и с бруталното завземане на успешни бизнеси като Изамет - шайката премина всякакви граници на търпимост и заслужено си отиде.

  Не без помощта на нашите американски приятели и пред облекчения поглед на Европа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Феодалите на България са в Брюксел и Вашингтон, г-н Дайнов!

  Каквото наредят от там това става.А вие се занимавате с местни, никому неизвестни барончета и графове.

  Кога ще напишете статия за олигарсите в България?

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Най-голяма "заслуга" на пожаникаря-охрантел Борисов, е връщането на феодалните порядки в 21ви век в западащата ни държава.
  —цитат от коментар 16 на Индиана


  Държавата ни никога не е била по-добре от сега. Имам чувството, че за да те приемат в клуба на правоверните умнокрасавци, задължително условие е да мразиш страната си.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 22. 22 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin": единствено държавата може да изгради мерки за контрол.
  —цитат от коментар 7 на Lazarus


  Спомням си лузерите от СДС (като Филип Димитров и Ал.Йорданов)
  как при всяко изказване в НС започваха с мантрата:
  „Държавата е лош стопанин!“

  До коментар [#7] от "Lazarus":


  До коментар [#4] от "samoedin":

 23. 23 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Добра статия, но ще добавя някои забележки.
  -По времето на Борисов държавните ръководни постове се отдаваха на концесия
  например :Ръководителите на ДГС си плащаха за длъжностите, след което правеха каквото си поискат;
  Когато си платил после никой няма право на забележки и претенции към това,което правиш;
  Аналогично е положението във ВИК сектора-дали там на ръководна длъжност има други освен членове на Герб?
  И.Т.Н.
  Феодалите са имали задължения към държавата. Нашите не.

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Всички български бизнесмени са феодали и изедници, а всички немски са най-добрите.
  Това е една друга либерална опорка!

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  И още нещо, ние с нашите корпорации не превзехме пазарите Ви, корупцията е виновна за ниските Ви доходи!

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Весело

  Да ви разкажа една притча.
  На един супертуземски феодал му се прияло теле. Ама не от подопечните, а истинско. При това не какво да е, а с точно определени килограми, порода, цвят и преди да възрадва царската трапеза, когато каже Мууу - мед да закапе от душата на феодала. Тръгнал да търси подопечният - тук, там - няма такова теле. Отишъл при феодала и проплакал - по-голямо има, точно такова не мога да намеря. Разярил се Феодала, разбеснял се. Подопечният и цялата му челяд била заточена в дън гора.
  Ако някой се припознае, да знаете - не използвам СРС'та.

 27. 27 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#11] от "Един вампир броди из Европа":

  Да, тези най-противните коментиращи им личи, че ни мислят за добитък. По принцип не обичам аналогии, но в случая няма как. Твърде много от сънародниците ни действително се държат като добитък. Страхуват се от пъдарите и тоягите им и кучетата им. Не осъзнават, че имат рога и копита и безкрайно повече груба физическа сила от тези, които физически ги мачкат. Но затова са стадо, защото не искат и не могат да се самоорганизират.

  Кога ще се научим да сме политически активни? Дори най-лесният, почти символичен политически акт, гласуването на парламентарни избори, е преко силите на над половината от съгражданите ни. Какво да си говорим нататък?

  Бих бил по-оптимистичен за бъдещето, ако не виждах какво става и в така наречената "Стара Европа" и още по-видимо в САЩ. Живеем в едно де-факто робовладелческо общество, и огромната маса от хора сякаш не са в състояние да осмислят какво се случва или да си представят нещо различно.

  Но май се отплеснах от темата.

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#22] от "bib45647808":


  Има много съществена разлика между държава със силни регулатори и такава, например решила да гради бензиностанции, да конкурира частните, за да "паднат цените". Едното наистина е държава, а другото пародия на такава, поместно владение на шайка престъпници от африкански тип.

 29. 29 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  Именно, в малките населени места може най-добре може да се подиша и усети феодалния ред, извън всякакви правни абстракции. Крепостните се надяват да им асфалтират лунния път който ги свързва с най-близкото населено място. Всички вървежни заведения по главната улица имат плакат с големеца на деня. Държавните общински служители са като някаква привилегирована каста, която се пази от външни пришълци. Всякакво изразено мнение или недоволство те вкарва в черен списък, след което си не-назначаем при няколкото феодала в региона.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  Феодалите избуяха преди 25 години и дефакто си ги имаше, като паралелни структури, с бригадите си, с купените си ченгета. Буци ги адаптира и донякъде осветли. Просто ситуацията стана "легална", така да се каже.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#28] от "Индиана":

  "...решила да гради бензиностанции, да конкурира частните, за да "паднат цените". "

  Е, все пак не стигнаха до купони за субсидиран лук, като "моа приятелл Тайпи".

  А замисълът на "държавните" фирми като Автомагистрали, Монтажи и пр. бе да служат като кифони за източване на бюджетни пари и евросубсидии в джобовете на олигархията, срещу процент (между 20 и 50) за чекмеджето.

  Затова от месец и нещо твърдя, че сегашният икономически екип на правителството трябва да остане на всяка цена - те вече са тръгнали по следите на откраднатите пари и не бива да се губи инерция в проследяването им и разобличаването на крадците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Да му имам проблема на Дайнов.То тука всеки туземец е сам за себе си. И понеже не може да разчита на каквито и да е било съдействие и защита от властта, сам си решава проблемите - по туземски начин.Наистина нито един туземец не схваща, че и него го работят на същата основа, при това двойно, по-скоро - тройно. Резултатът е натръшкани туземци навсякъде. Няма къде да стъпиш. Така че никой няма да забележи, ако феодалните владетели влязат в спорове.
  —цитат от коментар 3 на zxe00613919


  Малко странно е да твърдим, че "всеки туземец е сам за себе си" и в същото време, да гледаме до втръсване как:
  - бизнеса ( от различните сектори и особено в туризма) има нужда от държавна помкощ и по възможност вноса на всичко да се забран или обмитява над 100%, че ще фалира
  -болниците и въобще медицината е научила една дума - дай...
  - военни и полиция - дай
  - държавните и общински чиновници и служби - дай
  - циганите - дай
  и т.н.
  Та всички или повечето искат, от кого ако не от местни и централни феодали, с което направо си ги назначават, а после олеле-мале.
  Не случайно хората казват и говорят за т.н. средна класа - тези, които наистина сами си решават въпросите и не чакат на бащиците.
  Е, докато броя на представителите на тази класа не стане социологически и електорално забележим, дотогава ще се радваме на царе, бацета и всякакви подобни.
  Що се отнася до това, ще има или не спорове между феодалите, ясно е едно, няма как да няма.
  По интересен е отговора на въпроса, какъв ще е ефекта за НЕ феодалите, според мен доста лесен: "Когато атовете ( условно казано за нашите идиоти-феодали) се ритат, магаретата страдат".

 33. 33 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Силното местно самоуправление е истинската демокрация. Страни като Германия, Австрия, Швейцария, Белгия ... са със силно местно самоуправление и централните им правителства имат по-малко правомощия.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#29] от "irobot":

  "Именно, в малките населени места може най-добре може да се подиша и усети феодалния ред, извън всякакви правни абстракции. ... Държавните общински служители са като някаква привилегирована каста, която се пази от външни пришълци. Всякакво изразено мнение или недоволство те вкарва в черен списък, след което си не-назначаем при няколкото феодала в региона."

  Много точни наблюдения, абсолютно е така.

  Да добавим и това, че всички работодатели се познават помежду си, пият си заедно кафето и ракията в представителния хотел на градеца и и ако бъдеш уволнен за непокорство (да речем, участие в стачка или синдикален протест) от едно предприятие, гарантирано никой друг няма да те вземе на работа.

  Аз съм разправял историята на малък град в Северна България, където докъм 2010 г. комунистите печелеха всички избори. Е, оттогава насам всички избори ги печели ГЕРБ, със ... същите кандидати. Едни и същи физиономии, едни и същи имена, ЕГН-та, едно и също ДНК ... СЪЩИТЕ ХОРА! Ан мас, ан блок минаха от БСП в ГЕРБ и продължиха да печелят избори и да колят и бесят в градеца.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  какво е искал да каже аФтора
  —цитат от коментар 5 на 4ort

  и аз се чудя същото

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  А кога ще се сблъскат челно всички политолози, социолози, травматолози, социални модератори, социални антрополози и целокупната Харалан Александровщина ?
  Защото вие никога не се сблъсквате, а тихо цоцате от парите на тази или онази партия.
  Нали имаше лаф"Русо гладно няма".
  Е, за вас важи "Социолог, политолог и т.н. гладен няма".
  Да не говорим за разните там гадатели за изблорите.

  кратък
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#30] от "Незнайко в Слънчевия град":

  как така "стана"?
  тя си беше легална през цялото време

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Добър опит на Дайнов за масовизиране на протестите и звучи като припяване на призива на Галева от трибуната на НС. Разследване, права на обвинените нямат значение. Важно е революционният огън да не угасва.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#33] от "plynii":

  първото изречение е вярно
  на теория

  на практика - в никоя от изброените страни централното правителство не е достатъчно ограничено, то просто налага волята си тихомълком, а не демонстративно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Достатъчно е да заменим Борисов с Путин, за да разберем откъде идва тази система (описана от Бил Браудър в Red Notice). Борисов не я е измислил, той я взе наготово и при него България заприлича на умалена Русия.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Тук ще се изкажа в "защита" на Баце - моделът той си го знаеше много преди Путин, това е чисто и просто моделът на мафията. Имаш капо ди тути капи, който взима процент от всичко чрез своите "капота", на които пък се отчитат "войниците".

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Когато актовете (феодалите) се ритат, магаретата (народа) страдат.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#41] от "kapitan_laino":

  "Тук ще се изкажа в "защита" на Баце - моделът той си го знаеше много преди Путин, това е чисто и просто моделът на мафията."

  Така е, но Путин беше първият, който превърна в мафия цялата държава. В момента Русия е ОПГ с елементи на държавност: флаг, химн, столица, герб...

  В същото се опита да превърне България и Бойко Методиев Борисов от Банкя, но ... му мина Херо път...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Дайнов отново е извадил от зоната им на комфорт , гражданите за Европейско развитие!

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "феодали и феодалчета започнаха да си вадят подопечните крепостни да протестират на публични места"

  Това са последствията от паралелната, дълбоката държава.

 46. 46 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5510 Неутрално

  И на тяхно място идват други феодали.

 47. 47 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Господин Дайнов, защо не отидете при хората в Трън, които отказаха концесията за мината, донякъде основателно, след което получиха бетон в стил Коста дел Кроко като в Царево, а инвеститора никой не може да го открие. Хората продължиха да се изселват и да заселват Обеля 28 част, а на място остават само малцинствата. Нещо да споделите по този въпрос? Или ще "замълчим в тишина" :)))) !

  agent
 48. 48 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Рано или късно, всички ще умрем....

 49. 49 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ....Не без помощта на нашите американски приятели и пред облекчения поглед на Европа.
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  С други думи оттървахме се от руските васали за приемем американските.

  Тая няма да я бъде. И ти и всеки друг много добре го разбирате това....

  'progressives' is the politically correct word for communists
 50. 50 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Дописника Работническо Дело както винаги е на висота и громи врага с Ломоносовски ентусиазъм

 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Теллалов":

  да не би внушението да е "снишавайте се, скъпи сънародници, изчакайте феодалите сами да се изпопребият, пък след това можете гордо да надигнете глава" - ?

  ако е това, то историята учи (но никой не я слуша), че този тарикатлък не минава

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Значи Кантарджиев и Балтов са феодали и са изкарали крепостните си на протест?Господ да ви е на помощ,мистър Дайнов!

 53. 53 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  “... начина, по който Борисов си представяше управлението: всекиму по нещо, всеки да се отчита с процент нагоре, срещу което да има автономията да не се подчинява на всички писани закони или разпоредби.”Достатъчно е да заменим Борисов с Путин, за да разберем откъде идва тази система (описана от Бил Браудър в Red Notice). Борисов не я е измислил, той я взе наготово и при него България заприлича на умалена Русия.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Гърнец, Решетников не беше ли путинов служител, който ни предложи Радев и ти гласува с отвращение за същия Радев?
  Лично ти във всеки втори пост се радваш на правителството на путиновия наместик и дори призоваваш служебното правителство да продължи, като редовно!
  Точно ти и подобните ти искате България, да заприлича на умалена Русия.

 54. 54 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":" Какво е искал да каже аФторА?Видяхме как феодалът Божков извади крепостните си и ни натресоха други мутри." Тоя " феодал Божков" се оказа толкова мощен и страшен, че от Дубай съумя да измете гербиджа от властта, да преодолее прокуратурата, МВР, ДАНС и да преобърне държава ? Че той като е толкова влиятелен, мутрата защо от ден първи не вдигна белия байряк, а Гешев - оставката или те се борят да защитят свободата на словото, демокрацията, правата на гражданите и евроатлантизма ? 😂👍😂
  —цитат от коментар 14 на samoedin  А за силата му съм съгласен. Успя да ви изкара от под опашката на коня и да ви вкара в устата на вълка!

 55. 55 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Др. Дайнов - феодалът на Миндя!

 56. 56 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Ами то горе-долу така си беше и при Тодор Живков , с тази разлика ,че ония ги беше страх , а тези са безскрупулни и нагли.

 57. 57 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Властта е силна само срещу беззащитните протести, и евентуално към някой изпаднал в немилост. Същевременно е безсилна към хората над закона. Факт.
  Както е казал другарят Димитров, вожд и учител на българския народ, а иначе пияница и безгръбначно същество: България трябва да направи за столетия това, което другите народи са направили за 10 години.
  Или май не беше точно така?

  master
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 382 Весело

  а останалите съселяни в казана на с. Миндя какво мислят по въпроса?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dimitar Kunev":

  ех, кунев, суровата шаячна правда ще те сполети някой ден, ама ще е късно да се каеш.

 63. 63 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Рано или късно всички феодали ще се сблъскат помежду си

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И тогава най-силният и хитър ще пречупи и подчини останалите - централизация на феодалната монархия се нарича процеса. И тъй като републиката у нас е привидна, защото за република са нужни граждани, крепостната тълпа ще посрещне с овации и надежди поредния цар.

 64. 64 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Другаря Дайнов би следвало да е забелязал основната особеност на феодализма - непрестанни сблъсъци между феодалите.

 65. 65 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 35 Весело

  Дописника Работническо Дело както винаги е на висота и громи врага с Ломоносовски ентусиазъм
  —цитат от коментар 50 на Герберска Мутра


  Явно не знаеш кой е Ломоносов. Сигурно си чел по-малко книги и от тиквата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK