"Има такъв народ" и "Демократична България" се разбрали за смяна на главния прокурор и Висшия съдебен съвет

"Има такъв народ" и "Демократична България" се разбрали за смяна на главния прокурор и Висшия съдебен съвет

© Юлия ЛазароваЗа смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, както и за закриването на специализираните съдилища "Има такъв народ" и "Демократична България" са единни. Това се разбра от изявления на Тошко Йорданов и Христо Иванов след проведения около час разговор между двете партии, който не бе публичен.


Разговорът с "Демократична България" бе първи, но ще има и следващ, обяви Христо Иванов. Той щял да се проведе след срещите с останалите парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ. Кога точно ще бъде вторият цикъл от разговори не бе отговорено. Затова не стана известно и в какви срокове "Има такъв народ" ще предложи ревизираното си правителство и кога ще бъде гласувано от депутатите, макар заявката на Тошко Йорданов преди дни да бе, че кабинет следва да е сформиран до две седмици.


"Това е, така да се каже, тяхното шоу, защото те са мандатоносители. Те определят темпото", коментира Христо Иванов и посочи, че срокът от 14 дни не е обсъждан по време на срещата.
Христо Иванов заяви, че едва след това ще стане известно дали "Демократична България" ще подкрепи в пленарната зала на Народното събрание бъдещето предложение на партията на Слави Трифонов за кабинет. "Като минат разговорите при всички останали политически сили, ще видим каква е картината, която се е оформила." Тошко Йорданов и Христо Иванов отрекоха на провелата се при закрити врати среща да се обсъждани имена за премиер и министри.


"Има такъв народ" и "Демократична България" се разбрали за смяна на главния прокурор и Висшия съдебен съвет

© Юлия Лазарова


"Никой не може да забрани на никого да подкрепи някаква политика", заяви Тошко Йорданов на въпроси за поканата към ДПС и БСП за разговори за политики и подкрепа за правителство на "Има такъв народ". Допреди дни публично заявяваното отношение към тези политически сили бе отрицателно.


"Ако постигнем обща визия и има кабинет, може да започнете да броите чегъртането на модела ГЕРБ", твърди Тошко Йорданов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK