Успехът на демократичната общност

Демокрацията е постоянно усилие. За разлика от безусилното блато, в което ни съблазняваха да стоим толкова години след инсталирането му.

© Надежда Чипева, Капитал

Демокрацията е постоянно усилие. За разлика от безусилното блато, в което ни съблазняваха да стоим толкова години след инсталирането му.Анализът е препубликуван от "Портала Култура".


След разместването на политическите пластове в страната определени среди, които благодарение на това разместване изгубиха възможността да влияят върху "каноничното" описание на ситуацията, започнаха да тиражират един топос, който е адресиран преди всичко към демократичната градска общност, именувана било по традиционния начин - "градската десница", било по по-новите - "либералите", "протестърите" и тем подобни.


Та ето: върху тази общност въпросният топос се опитва да проецира визията си (собствено своята визия) за някакъв, уж сполетял демократите ("протестърите") потрес от резултата на случилото се след двата поредни избора за ново Народно събрание. "Видяхте ли сега до какво доведоха вашите протести от миналата година", "видяхте ли какво дойде на мястото на ненавиждания от вас Бойко Борисов - чалгарят замени пожарникаря", "доведохте на власт Румен Радев, Бойко Рашков, Отровното трио" и т. н. В някои от тези среди, които за себе си определям като проникнати от "староседесарство" (по аналогия с руското старообрядство) всички тези резултати бяха обобщени като
подпомогнато именно от "либералите" връщане на "комунистите на власт".


В този текст - надявам се за последен път - ще си позволя да говоря от името тъкмо на градската демократична общност като цяло. И ще кажа, че "потресът", който ни вменяват е силно, силно преувеличен. "Чалгарят" (тук подразбират естествено Слави Трифонов) въобще не замени пожарникаря, защото за разлика от последния той - и това лесно се вижда - не разполага с възможност да диктува, включително на нас, политиките в страната. Веднага може да се съобрази, че единствените начини да извоюва правителство със своите 65 депутати са два: да бъде подкрепен от партията на същия "пожарникар", което би било политическо самоубийство за него и затова той не би го допуснал, или да се споразумее с нас, уж "потресените" от неговата "победа", та да получи гласовете ни. Защото без тях - впрочем също недостатъчни - не би могъл да направи каквото и да било.


Казвам това, за да посоча очевидното - поне на този етап опасността от авторитарно управление (в каквото се бе превърнало поддържаното от клиентелните кръгове на ГЕРБ и "патриотичните" му клакьори) е ликвидирана. И това за демократичната общност е не "потрес", а успех (а в емоционален план - невероятно облекчение).


Ще кажа сега, че в основата на споменатия по-горе топос поначало стои един политически софизъм, който може да се изрази горе-долу така:


"вие не биваше да бутате ГЕРБ и "патриотите", щом не можехте да се надявате, че ще ги победите сами".


Твърдя, че този софизъм е пронизан от дълбока (политическа) безнравственост. Значи така: да бяхме продължили да търпим станалата очевидна буквално за всички - и "десни", и "леви", и "градски", и "не-градски" - безобразна корупция (посмейте да кажете, че не я е имало след засвидетелстването ѝ дори от санкциите на американския закон "Магнитски" и не ни казвайте, че "корупция има във всички държави")! Да бяхме продължили - особено ние, "градските десни" или, както ни нарекоха още през 2013 г. "умните и красивите" - да не реагираме на все по-нетърпимата публична простащина на Борисов и "калинките" му, която, доколкото изхождаше от самия властови център, е несравнимо по-пагубна, от "изцепките" на някои "протестиращи"?


Да бяхме продължили безкритично да слушаме безумните лъжи за "половин милиард километри магистрала", за "най-успешното ни справяне с COVID-кризата" (довело ни на второ място по смъртност в света), за "разгонването на руските шпиони" (при още по-дълбокото ни обвързване с Путинова Русия чрез т. нар. "Руски поток")? Да се бяхме примирявали с настъплението на фашизоидни идеи от страна на "патриотичните" партньори на Борисов (предложенията им за държавно финансиране на аборти на ромски жени)? Да бяхме, казвам, продължили да търпим всичко това, защото, видите ли, заедно с нас на мястото на тази "дясна гарнитура" щели да дойдат "чалгарят", Мая Манолова и даже - как иначе - БСП (която обаче, видя се, въобще не "дойде", ами отиде на трето място).


Още веднъж повтарям: този софизъм е дълбоко политически безнравствен. Тъкмо той, ако бе последван от демократичната общност, щеше да доведе до нейното трайно, катастрофално маргинализиране всред - показах го миналия път с числа - определено настроилото се срещу цялостното статукво българско общество. Тъй че ние съвсем не сме "потресени" от резултатите от своите действия. Напротив дълбоко удовлетворени сме, че не се хванахме на този софизъм: "стойте мирно, та да не изведете на политическата сцена "чалгаря", Мая Манолова и обобщено (казано по "староседесарски") - "комунистите". Удовлетворени сме, че с участието си в - да, нееднородните - летни протести най-сетне декапсулирахме "градската десница" и от "жълтопаветна секта" в каквато изглеждаше, че се е превърнала, я направихме отново незаобиколим (и перспективен) политически фактор.


При това по-специално ние - представителите на демократичната общност го направихме не с "революция", като каквато непрекъснато се опитваха да стилизират протестната воля на обществото нейните противници, а именно по легитимен начин. Защото яйцата и доматите (все пак не крайцерът "Аврора" или въоръжени матроси, понеже не съм чувал революция да се прави с домати и яйца, особено срещу кохорти жандармерия и групи на "Делта-Гард"), т. е. нещата, върху които с престорена "естетическа" възмутеност се фиксираха противниците, съвсем не доведоха до края на ГЕРБ и "патриотите".


До него доведоха българските избиратели (у нас и в чужбина), при това седем месеца след като "революцията" бе напълно утихнала.


По отношение пък на топоса "докарахте Радев и прокремълските сили на власт" ще кажа следното. Този топос безпомощно се опитваше да надвика реалността от момента, в който бе сформирано служебното правителство. Защото, оказа се напразно бяхме плашени, че то ще извърши едва ли не "военен преврат", че ще остане (без парламент) до края на годината, когато вече ще е отворило концлагери и ще ни е присъединило към "Евразийския съюз" на Путин. Днес по всичко изглежда, че ако не през следващата, то през по-следващата седмица, то тихо и мирно ще слезе от власт, а ние ще си останем и в ЕС, и в НАТО.


Но то - казват ни - извърши по време на своето управление (и все още върши) буквално "комунистически репресии", за които спомогнахте вие! Много ми се ще да чуя какви и над кои по-точно "антикомунисти" въпросните "репресии" бяха извършени. Над изключително "антикомунистическите" началници на специалните служби на Борисов? Та само преди няколко дни един от тези "репресирани" бе хванат (не в Белене или в Богданов дол, а някъде из Балкана) да бракониерства с пушка в ръка диво прасе. А по подобен начин бяха "репресирани" шефът на "Автомагистрали, на митниците" и т. н. Да, бяха намалени и заплатите на "антикомунистическия" борд на ББР (от 60-70 хиляди лева на месец на - о, ужас - 15-ина хиляди лева). Престана да ръководи болница "Лозенец" един много "антикомунистически" директор и страхотен мениджър на нелегални трансплантации. Бе изпратен в пенсия (а не на кариерите в Ловеч) клетият професор Кантарджиев. И още максимум петдесетина "поразени".


Ще си позволя - за да "потреса" и аз малко "староседесарството" - да бъда пределно откровен.


Аз пък въобще не съм "скандализиран" от действията на "кабинета на Радев".


Бойко Рашков бил "комунист"? Добре, а какво "комунистическо" извърши за три месеца? Кои "антикомунисти" уволни? Че същите уволнения, сигурен съм, щяхме да извършим и ние, ако бяхме имали властови ресурс за това. Не, не сме забравили, че е бил депутат от БСП. Само че не сме забравили, че и съименникът му Бойко Борисов - този "катехон" от комунизма в България - е продължил да бъде член на БКП поне до деполитизацията на милицията и пожарната след 1989 г. Не ви ли се струва, че каквото за единия, такова и за другия? Като "комунисти" ли бихте определили икономическите министри в "кабинета Радев", единият от които е с диплома от "червения" Харвард (а не е доктор от "Симеоново")? Не, не сме "потресени" от този "прокремълски" кабинет, който "с протестите си доведохме на власт". Аз лично съм дори удовлетворен от по-голямата част от работата, свършена от него!


Ще ми кажат накрай: ами да, това е вашата еволюция. Вие престанахте да бъдете антикомунисти, вие предадохте антикомунизма, влизайки в една компания с "чалгаря" Слави, с "червената" Мая Манолова и най-вече с "прокремълския Радев".


На това ще отговоря така: лично аз, а убеден съм и огромната част от градската демократична общност, ни най-малко не сме престанали да ненавиждаме тоталитарния комунизъм, който живяхме през половината от живота си и с който, поне аз, за разлика от доста други, се и борихме. За съхраняването на паметта за това зло ще трябва да продължим да се борим и в бъдеще. Само че да продължаваме да се борим и в настоящето именно с него, когато и в България, и по света него собствено го няма, да отказваме поради това да се борим със злините след (и извън) комунизма (защото да твърдим, че след него други злини не може да има е направо метафизически наивно) ще означава да заприличаме на едновремешните комунисти, които се бориха с "фашизма" до самия край на 1989 г. и определяха като "фашисти" всички, които не бяха на техния акъл (от християните та до хипарите). Не, продължавайки да бъдем антикомунисти, ние вече няма да отказваме да се борим и с настоящите злини, които, от това че не са комунистически, не престават да бъдат злини.


Изкушението на "староседесарството" е победено сред повечето от нас (и в това, подозирам, е пък вашият "потрес").


Тъй че не сме, не сме потресени от това, че в резултат на протестите ни от миналата година на политическата сцена освен нас дойдоха и "чалгарят" и Мая Манолова (БСП обаче не дойде). Не се безпокойте за емоционалното ни състояние. Радостни сме, че няма да ни управляват "джипката" и "пазителите на традиционните ни ценности".


А с "чалгаря" и "другите" ще се оправяме. Защото знаем, че демокрацията не побеждава никога веднъж и завинаги, не побеждава просто когато победи комунизма. Тя е постоянно усилие. За разлика от безусилното блато, в което ни съблазняваха да стоим толкова години след инсталирането му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (199)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  И Калин се отрича от Сатаната.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Зимата наближава.
  Запасете се с храна.
  Лукановата зима ще ви се стори пролет пред Славчовата такава.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Зимата наближава.Запасете се с храна.Лукановата зима ще ви се стори пролет пред Славчовата такава.
  —цитат от коментар 2 на sbaleev


  Убеден съм, че не сте прав, колега! Но пък няма да ви противореча по отношение на запасяването, но нека бъде в разумните граници. И ви гарантирам, че бабата и аз ще се запасяваме както по обикновение - всяка седмица по за една седмица.
  Успех!

  А статията е прекрасна и абсолютно точно описаща нещата.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3321 Любопитно

  За съхраняването на паметта за това зло ще трябва да продължим да се борим и в бъдеще. Само че да продължаваме да се борим и в настоящето именно с него, когато и в България, и по света него собствено го няма, да отказваме поради това да се борим със злините след (и извън) комунизма (защото да твърдим, че след него други злини не може да има е направо метафизически наивно) ще означава да заприличаме на едновремешните комунисти, които се бориха с "фашизма" до самия край на 1989 г.
  ========+
  Ами.....вече сте заприличали.....
  Само че врага този път се намира в Брюксел....и е така демократично загнезден там.....че нито един от методите които сте посочил няма да е в полза.....
  Особено яйцата и доматите.....
  Този път врага е много ирационален.....
  Докато се борите против него....в същото време ще му консумирате и Евро фондовете.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Дрън дрън ярина!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  А с "чалгаря" и "другите" ще се оправяме. Защото знаем, че демокрацията не побеждава никога веднъж и завинаги, не побеждава просто когато победи комунизма. Тя е постоянно усилие.
  ________________________________________________________

  Общо взето авторът иска да ни каже "Трай конче за зелена трева"?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 638 Весело

  Чувството на "дълбоко удовлетворение" у лирическия герой намирисва на дълбокия соц, когато Брежнев млящеше в устата бае ви Тодар. От текста не става ясно дали удовлетворението е следствие на мощен политически оргазъм или е плод на нощна полюция. Кмете, вие с простатите да мълчите!

 10. 10 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ако една общност определя само себе си като демократична, това е сигурен признак, че няма нищо общо с демокрацията.

  "Ти не мислиш като мен, значи не си демократ" - не става.

  Северна Корея също се самонарича Демократична Република.

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Ама нали сега съвещават експертите по всички въпроси Тошко, Филип, Ристю, Мая, Корни

 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2833 Весело

  Няма място за оптимизъм, след като БСП и ДПС около 20 години бяха във властта, с двойни и тройни коалиции, сега се очертава четворна такава! И винаги са се проваляли, защото по генезис тези 2 партии са коруптни и майка на мафията в България!

  А атрорът се опитва да ни продава светло бъдеще!

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Както обикновено, Калин Янакиев казва нещата най-точно. Свърши се с путиноидното управление на Бойко. Ако в бъдеще се заформи такова, пак ще го свалим. Идеологическите глупости вече не вършат работа, дори за по-старото, моето поколение. Имаме достатъчно акъл, за да пазпознаем в Бойко популиста диктатор и достатъчно упорство да го свалим.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  "особено срещу кохорти жандармерия и групи на "Делта-Гард""

  А ето това Бойко Рашков трябваше да разследва - имаше ли формирани от ГЕРБ паравоенни и парамилиционерски формирования.

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2833 Весело

  —цитат от коментар 12 на Дария Колев


  Сори, лапсус ... авторът се опитва да ни продава светло бъдеще.

  Макар че си знаем какво ще стане, крадене по някакви квоти!

 16. 16 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не знам как един честен и разумен човек /въобще даже нямам и предвид интелигентен или образован/ може да прочете този текст без да се съгласи с всяка негова дума.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Не съм съвсем съгласен с професора.
  "Много ми се ще да чуя какви и над кои по-точно "антикомунисти" въпросните "репресии" бяха извършени. ... максимум петдесетина "поразени".

  Иска ми се господин Калин Янакиев да си припомни съдбата и творчествота на Мартин Нимьолер...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на Шиши
  Шиши
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#16] от "elena_pipilota": О-оо, скъпа, пълно е с наивници, повечето са честни, разумни и "интелигентни".

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2907 Весело

  Хубав текст на Калин Янакиев и герболякът веднага накаца....
  Мисля си, че е време Герб и лидерът им малко да се смирят. Видимо стават все по-неадекватни в оценката на обсновката - комунистически преврат, всички са платени от Божков, нямаше насилие, изборите с машини са измама, Радев е прокремълски настроен, служебното правителство сее хаос...
  Ееееее.

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Както обикновено, Калин Янакиев казва нещата най-точно. Свърши се с путиноидното управление на Бойко. Ако в бъдеще се заформи такова, пак ще го свалим. Идеологическите глупости вече не вършат работа, дори за по-старото, моето поколение. Имаме достатъчно акъл, за да пазпознаем в Бойко популиста диктатор и достатъчно упорство да го свалим.
  —цитат от коментар 13 на spiegel


  И защо управлението на Бойко е путиноидно, а на Меркел не е?
  Защо на Бойко е путиноидно, а на човека посочен от Путин за президент не е?
  Защо Слафчо, Мая и Радев не са популисти, а Бойко е?

 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  "Лукановата зима ще ви се стори пролет пред Славчовата такава."

  Не може да бие виденовата, не се притеснявай.

 25. 25 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Зимата наближава.Запасете се с храна.Лукановата зима ще ви се стори пролет пред Славчовата такава.
  —цитат от коментар 2 на sbaleev


  Ужас! Да направим тогава преврат и да върнем Борисов на власт? Той поне ни храни през зимата.

 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":

  "Иска ми се господин Калин Янакиев да си припомни съдбата и творчествота на Мартин Нимьолер..."

  Стига стига, тия си бяха изчегъртани заради вредата която нанасят в страната. Да, търси им се скрояването на шапка, но били отнесъл думите на Нимьолер към Ал Капоне? А и другото. Уволнения и гонения са различни думи. И да, бих се радвал да им докажат вина и да ги вкарат затвора, защото погазиха всякакви закони публично. Говоря конкретно за върхушката на ГЕРБ и ДПС и армията им от калинки. Те не са невинни хора гонени заради някаква различност.

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2907 Весело

  До коментар [#25] от "Nick F":

  Той лично дава пенсиите, той строи магистралите, той няма нищо общо с Шиши и Доган, той лови руските шпиони, той е приятел с Меркел....
  Съвсем като Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Мощната българска икономика ако ще Йоло Денев да е премиер няма как да донесе глад:)

 29. 29 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Временен успех на недемократичната общност бих казал.

 30. 30 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#25:"Nick F"][/quote]

  Преврата вече го направихте. И докарахте на власт далеч по-голямо зло от Борисов.

 31. 31 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 303 Неутрално

  комунистически преврат, всички са платени от Божков, нямаше насилие, изборите с машини са измама, Радев е прокремълски настроен, служебното правителство сее хаос...
  —цитат от коментар 22 на boevbisser


  Браво, всичко което си изброил е истина.

 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2833 Весело

  Сега в България сме на етап дирижирана демокрация!

  Първо от две години се тръби, как правителството краде, но доказателства няма никакви.
  Второ. Когато главният прокурор натисна олигархията от президентството започнаха опити да им се помогне.
  Трето. И когато главният прокурор влезе там, с разрешение на съда, за да събира доказателства, се инициираха "всенародните протести"!
  Четвърто. Опити за насилствено сваляне на законно избрано правителство с блокади на пътни артерии, хвърляне на храна по държавни институции и нападения на полицията.
  Пето. Извадиха от нафталина поредният месия, който уж нямаше да преговаря с нито една стара партия.
  Шесто. След 2 явявания пред урните кукловодите на "месията" го натиснаха и той охотно започна преговори с БСП и ДПС за съставяне на "правителство на промяната"

  Епилог. Връщаме се там дето бяхме преди 10 години, но пресата упорито ще ни го продава като голям успех!

 33. 33 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Преврата вече го направихте. И докарахте на власт далеч по-голямо зло от Борисов.
  —цитат от коментар 30 на Червен дисибар

  Преврат чрез избори? Забавни сте.

 34. 34 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Любопитно

  До коментар [#26] от "George Svinarov":

  И каква точно е вината на споменатия професор Кантарджиев?
  И аз бих се радвал да им докажат вина и да ги вкарат затвора, мястото на някои от тях наистина е там. Но дори само един невинен да има "изчегъртан" пак е прекалено много.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  В смисъл демокрацията вече не е запазена територия само за комунистически/убо синчета?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дария Колев":

  Спор няма.
  Аз бих обобщим просто. Крадците от прехода ще дойдат на власт яхвайки Славчо. Най-вероятно. Но ще са до белият автобус.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Този автор май му идва акъла в главата. Явно редовно чете моите постове.

 38. 38 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#23] от "4ort":

  Мога да кажа точка по точка - в политиката, икономиката, медиите, съдебната система и местната власт - защо управлението на Бойко беше путинистко и следваше същия олигархичен модел като в Русия. Но това е казвано много пъти, привържениците му няма да чуят. Те са паднали дотам, че харесват не само путиноидното, но и путинисткото - обслужването от Бойко на путлеристктите стратегически проекти. Паднаха до това, че защитават строежа на Руски поток с български пари.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  “Да бяхме продължили - особено ние, "градските десни" или, както ни нарекоха още през 2013 г. "умните и красивите" - да не реагираме на все по-нетърпимата публична простащина на Борисов и "калинките" му...”

  Абсолютно точен и интелигентно написан текст, отново поздравления за проф. Янакиев!

  Изгубилите властта се опитват да вменяват точно на нас, на “градските десни”, всички възможни грехове - от болшевизъм до либерастия и от “слуги на Путин” до “грантаджии на Сорос”.

  А истината е максимално проста: не понасяме нагли и крадливи простаци да ни асимилират, да ни заливат с наглата си простащина, да ни КРАДАТ и да ни подвикват да ОДИМ ПЕШ, ако калпавите им строежи не са ни по вкуса.

  Особено последната година минаха всякакви граници на търпимост ... и си го получиха.

  И от нас - трипроцентните подопашници, и от нашите американски приятели, които им удариха сатъра.

  Нека реват сега, техният рев е заслужена награда за нас, че ти търпяхме толкова време.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nil satis nisi optimum":

  Не съм наясно с казуса, наистина. Вярвам, че е бил калинка на ГЕРБ и заради това са му намерили цаката и са го пенсионирали, спазвайки буквата на закона Това също не може да бъде отнесено към "гонения". В крайна сметка всяка власт си избира кадрите и в това няма нищо ново. Няма гонения. Изчегъртването на калинките и нацистките и комунистически гонения не могат да бъдат слагани под общ знаменател.

 41. 41 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#2] от "sbaleev":

  Лука, картофите и фасула ще ги получаваме от спасителя Борисов в индивидуални пакети, казваш!

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#38] от "spiegel":

  “... управлението на Бойко беше путинистко и следваше същия олигархичен модел като в Русия. ”

  Именно! Това съм се уморил да го повтарям, а е описано много по-добре, отколкото аз бих могъл да го опиша, в книги, които съм препоръчвал.

  Но апологетите на Бойко Методиев Борисов от Банкя не се отличават с особена начетеност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Рано е за такива анализи от всички камо ли от ДБ. Нека се сформира правителство да минат 100 дни и тогава можем да коментираме.
  Това е демокрацията

 44. 44 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nil satis nisi optimum":

  И още нещо. Основната задачата на служебнот правителство по конституция ( най важният, първият закон) е да осигури провеждането на честни избори. Без изчегъртване това не може да се случи. Колкото и спорни казуси да има, когато подозираш някой свой подчинен, че работи срещу курса на ръководството на организацията (била компания или държава), просто го освобождаваш.

 45. 45 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Страшното е, че ича и достатъчно начетени и умни хора сред тях, които обаче стават все по-фанатични негови привърженици, вървейки след лъжите му, че е антикомунист.

 46. 46 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  Професор Кантарджиев "калинка"? За да вярваш това, трябва много да вярваш...
  Прочети https://www.bam-bg.net/index.php/bg/14-bg-bg/misc/13-2016-05-25-11-19-15

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 47. 47 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  "Рано е за такива анализи от всички камо ли от ДБ. Нека се сформира правителство да минат 100 дни и тогава можем да коментираме.
  Това е демокрацията"

  Доживях комунистически трол да обяснява какво е демокрация. Не знаех също, че декомрацията е някакъв препоръчителен тайминг за правене на анализи. Или разрешение кога може и кога не може да се коментира.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#45] от "spiegel":

  “... има и достатъчно начетени и умни хора сред тях, които обаче стават все по-фанатични негови привърженици...”

  Специално с теб сме обсъждали тоза въпрос неведнъж.

  Ситуацията е точно както навремето с комунистите: не може човег да е едновременно умен, честен и комунист.

  Сега просто заменяме комунист с бойковист.

  Ако е умен и честен, няма как да е бойковист.

  Ако е умен и бойковист, няма как да е честен.

  Ако е честен и бойковист, няма как да е умен.

  Това е моето мнение и некога няма да отстъпя от него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#46] от "Nil satis nisi optimum":

  За съжаление не е адаптирано за андроид и не виждам текста (или поне на моя телефон). Но това, че е добър професионалист ( кой съм аз да определям какъв е?) не го прави некалинка. Повтарям, не знам какъв е случаят, но от изнесената информация се вижда следното: работодателят му не желае повече неговите услуги и го освобождава в съгласие със закпна. Въпроса ми е следният: къде точно виждаш гонения в стил споменатите от Нимьолер и как въобще ги сложи под един знаменател? И ако подозираш (без доказателства) свой служител в слугинаж на конкуренцията, би ли го държал във фирмата си?

 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Весело

  До коментар [#47] от "George Svinarov":

  Ако аз съм комунист значи всички сте комунисти на квадрат:) Ама простено ви е:)

 51. 51 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#47] от "George Svinarov":

  Демокрацията е хубаво нещо , но как да повярвам , че Манолова , Атанасов , Нинова и т.н. са носители на демокрацията ?!?
  ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖАТ И ТОГАВА>>>>>

 52. 52 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2907 Весело

  До коментар [#45] от "spiegel":

  Ще го изоставят умните и начетените, както едно време изоставиха и Костов, и Царя, никой не обича падналите от власт, особено като почнат да отричат действителността и да се обиждат на народа си.
  Впрочем, демократичната общност не е основният кахър на Борисов, 500 000 по-малко гласували за теб показва, че нямаш доверие в къде по-широки слоеве.
  Да видим какво ще направят новите, Борисов се упъти към историята.

 53. 53 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#49] от "George Svinarov":

  И ГЕРБ доста често освобождаваха хора по подозрение и без доказателства, после съдът ги възстановяваше на работа... Ще видим след около шест месеца колко от "изчегъртаните" с гръм и трясък ще бъдат възстановени с изплатена неустойка от нашите пари...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 54. 54 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  тоталитарния комунизъм, който живяхме през половината от живота си и с който, поне аз, за разлика от доста други, се и борихме.
  =============================================================
  Борбата се разгръщаше в Института по маркс-ленинска философия по време на партийната учебна година и със заплата плащана от "комунистическата" държава. Бивш верен ленинец като всички останали от "демократичната общност".

  Свободата, Санчо...
 55. 55 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  каква демократична общност!? Бунтът беше запален от Румен Радев и мина под неговото лого "мутри - вън!" Дори партията на на-демократичните от въпросната демократична общност го сложи в името си. Иначе масовката на въпросния бунт бе осигурена от БСП. По-възрастните слушаха в упоение речите на Минеков, Бабикян и Хаджигенов пред шадравана, по-късно идваха децата и внуците да разтъпчат до Орлов мост. Това е положението. И резултатът е такъв. Корнелия ясно каза: Няма да подавам оставка. Защото редя правителството в момента. Доган нищо не казва. Но и той реди. Бъдете сигурни.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "комунистите" са виновни и г-н Прокопиев така каза, репресирали го с няколко десетки милиона.

  Свободата, Санчо...
 58. 58 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#54] от "Bornagain":“Бивш верен ленинец ...”Калин Янакиев е богослов.И е толкова “ленинец”, колкото ти си вменяем.
  —цитат от коментар 56 на Norman Granz


  Богослов с отлична оценка по диамат и истмат. Отдавам душевното ти помрачение на жегите в Щатите.

  Свободата, Санчо...
 59. 59 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#51] от "drill":

  "Демокрацията е хубаво нещо , но как да повярвам , че Манолова , Атанасов , Нинова и т.н. са носители на демокрацията ?!?
  ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖАТ И ТОГАВА>>>>>"

  Първо, никой не твърди това.
  Второ, никой не те кара да го вярваш.
  Трето, от какъв зор ще се доказват точно на теб.
  Четвърто," И ТОГАВА ".... какво?

 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3878 Весело

  " Не, не сме забравили, че е бил депутат от БСП. Само че не сме забравили, че и съименникът му Бойко Борисов - този "катехон" от комунизма в България - е продължил да бъде член на БКП поне до деполитизацията на милицията и пожарната след 1989 г. Не ви ли се струва, че каквото за единия, такова и за другия? Като "комунисти" ли бихте определили икономическите министри в "кабинета Радев", единият от които е с диплома от "червения" Харвард (а не е доктор от "Симеоново")? Не, не сме "потресени" от този "прокремълски" кабинет, който "с протестите си доведохме на власт". Аз лично съм дори удовлетворен от по-голямата част от работата, свършена от него"


  На мене, лично, герберският вой и злоба не ми пречи особено ! Даже изпитвам известно задоволство от това, че колкото повече се дерат по форумите и " плачат" срещу неизбежното, толкова повече го правят то да им се случи ! На времето реваха срещу " умнокрасивите, два - три процентовите, под опашката на коня", дето " нямало да помиришат власт", пък сега какво стана ? Изобщо, забавлението е пълно ! От сутринта, при това !😂👍

 61. 61 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nil satis nisi optimum":

  Не ми отговори на въпроса. ГЕРБ освобождаваха хора в разрез със закона (както всичко което правеха).Доколкото разбрах в случая Кантарджиев буквата на закона е спазена.

 62. 62 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Дъра-бъра - два чадъра! Ай сиктир! Да се опитват да изкарват черното бяло, да изкривяват и изопачават фактите е характерна особеност на днешните "политици". Какви демократи, какви "протестъри", какви мирни граждани могат да бъдат онези, които преди една година вилняха, вандалстваха, мърсиха по улиците и площадите на София, които с действията си предизвикваха невероятни задръствания по улиците, невероятен тормоз с чалгарската си музика зурли и крясъци, с безобразното си предизвикателно агресивно поведение. То не бяха бесилки, то не бяха ковчези, то не бяха кори с яйца, домати и тикви, бомбички и бутилки пълни с мръсотия.... Е, това ли са Ви демократите и демокрацията! От тази ли една шепа "демократи" да очакваме да ни управляват по демократичен начин! 1/4 от гласувалите гласуваха за спечелилите с по- малко от процент изборите Х 1/4 от всички гласове прави 1/ 16 от целокупния народ, т.е. около 6%, ето това Ви е представителната "демокрация".

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#50] от "Да вярваме на истината":

  Какво да ти кажа? Явно не схващаш или се правиш разлика между комунист и комунистически трол. Според мен умишлено се правиш на луд подменяки смисъла на казаното от мен в територия в която можеш да се защитиш. Методите са типични за демагозите на комунизма.....

 65. 65 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Любопитно

  До коментар [#61] от "George Svinarov":

  Дали е спазена, може да каже само съдът, ако професорът реши да си губи времето и да ги съди. По закон професорите имат право да работят след достигане на пенсионна възраст.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 66. 66 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5554 Весело

  Трите грации Корнелия, Мая и Татяна, плюс отровното трио, плюс тройката Радан, Атанас, Христо, тримата сценаристи на учиндолското шоу и трите партии на промяната.
  Светите троици!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 67. 67 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5119 Неутрално

  Това са избори, едни печелят, други губят. А губещите трябва да разберат - всяко начало си има край и да приемат загубата достойно.

 68. 68 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Пропагандната ви машина е достойна за Путин. Трябва да му се предложите следващата година, след като оправите България.

 69. 69 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#65] от "Nil satis nisi optimum":

  "Дали е спазена, може да каже само съдът, ако професорът реши да си губи времето и да ги съди. По закон професорите имат право да работят след достигане на пенсионна възраст."

  Нали заради това е изчегъртването. Защото съдът не си върши работата и не "казва" както е по закон, а както отърва на ОПГто. Също и законите които съдът спазва са написани в угода на беззаконието и "казването" на съда в България тотално се е обезценило. Това е проблема.
  Съгласен съм с теб, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Но остро протестирам, когато хора, чието мнение ценя сравняват изчегъртването с гонения от нацистки или комунистически тип. Изчегъртването се прави с цел измъкване на властта от злоупотребилите с нея. Гоненията се правят с цел заграбване властта и злоупотреба с нея. Има разлика. И пак ти повтарям: първата и най важна задача на всяко служебно правителство е осигуряването на честни избори. Служебното правителство се справи доста добре на фона на състоянието на държавата. Вероятно има допуснати фалове. Възможно е случаят Кантарджиев да е един от тези фалове. Възможно е обаче, ти да не знаеш нещо, което правителството знае. Не споря по казуса. Но няма връзка с Нимьолер, много моля.

 70. 70 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Така е. Освен "петминутките та омразата" /по Оруел/, провеждани пред щадравана и разтъпкването до Орлов мост под бумтежа на тъпана, удрян от внука на брата на Вапцаров, имаше и съответното освинване на града, и катуни и блокаж, и пърформанси, дело предимно на хора от ДБ, нищожна и жалка групичка сред морето бесепари. По-точно хората на ДБ бяха по пърформансите, а освинването бе отредено за "Мутрите идат" на Мая Манолова и Хаджигенов. Той бе особено колоритен, замеряйки с прашка герба по обществени сгради.

 71. 71 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  “Тъй че не сме, не сме потресени “
  ——
  Good for you! Кой твърдеше, че интелигентността служи главно за лъгане и самозалъгване? Май има право

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 72. 72 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Разстроено

  До коментар [#69] от "George Svinarov":

  "Изчегъртването се прави с цел измъкване на властта от злоупотребилите с нея. Гоненията се правят с цел заграбване властта и злоупотреба с нея."

  С цялото ми уважение, ще си позволя да не се съглася. Гоненията които извършваха и националсоциалистите и комунистите бяха с цел "измъкване на властта от злоупотребилите с нея". В единия случай от "корумпираната" Ваймарска република, в другия от "кървавия царски режим"... И някои честни демократи и вярващи хора в началото също аплодираха, това е аналогията с Мартин Нимьолер.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5119 Неутрално

  До коментар [#72] от "Nil satis nisi optimum":

  Между другото, царският режим в Русия, навсякъде в Европа е наричан "кървав".

 75. 75 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#72] от "Nil satis nisi optimum":

  Не! Има 3 много важни причини правещи аналогията (най меко казано) неподходяща.
  1. Сам каза, че Кантарджиев би могъл да си потърсиправата в съда. Как би могъл да се защити един евреин от холокоста? Да се скрие, да. Да избяга, да. Но да се защити или потърси правата?
  2. Сравняването на уволнение с ограбване, поробване, обезправяване и на финала убийство е меко казано обидно. Пробвайте да прокарате подобна теза пред пострадал от холокоста или от комунистически гонения.
  3.Преследването на хора зарди принадлежност към някаква група е най силният ти довод. Но. Има една тънка разлика. Законът например преследва крадците. Принадлежността към групата на крадците е личен избор със съответните последствия. Та.... Това да бъдеш калинка е личен избор, за разлика от това да бъдеш евреин... или душевноболен.

 76. 76 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Г-н Калин Янакиев съм го слушал много пъти. Добре говори.
  Но явно писането въобще не му се отдава. Особено на политическа тематика.

  Every cradle is a grave.
 77. 77 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#72] от "Nil satis nisi optimum":

  "Гоненията които извършваха и националсоциалистите и комунистите бяха с цел "измъкване на властта от злоупотребилите с нея". В единия случай от "корумпираната" Ваймарска република, в другия от "кървавия царски режим"..."

  Извинявайте, но нали не се опитвате да ме (ни) убедите, че" режима КОЙ" е демагогия? Защото" кървавия царски режим" е бил кървав най вече към комунистическия тероризъм.

 78. 78 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Зимата наближава.Запасете се с храна.Лукановата зима ще ви се стори пролет пред Славчовата такава.
  —цитат от коментар 2 на sbaleev


  Те тогава ще видят истинско народно въстание и всенародна любов

 79. 79 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  "" Наскоро “Капитал” публикуваха снимка на Бойко Рашков на корицата със заглавие “Джедаите се завръщат”.
  Пълно изтрещяване, казах си аз. Бойко Рашков не е никакъв джедай, той е един съвременен Чапаев, винаги готов с картечницата на амбразурата да отстреля всеки, застанал срещу интересите на партията майка на българския преход БКП, преименувана на БСП.
  Свидетели сме на абсурди, които се случват днес и сега и доказват колко много изтрещяхме като общество. Човек, татуирал на гърба си “Никаква милост, ще завлека всички в ада”, ще ни управлява.

  Партията, нарекла се “Няма такава държава”, сега ще управлява същата тази държава

  Президентът на републиката се представя за борец за законност, но не спазва конституцията. Лидерите на коалиция, която се казва “Демократична България”, твърдят, че се борят за върховенството на закона, но мълчат срещу бруталното погазване на конституцията от президента и ще го подкрепят за втори мандат, въпреки че е ляв популист и русофил.
  Те твърдят, че са десни политици и че са против ДПС и БСП, но подкрепиха за кмет на София левия популист Мая Манолова, острие на тандема БСП/ДПС, а сега ще се коалират с БКП/БСП и популистите. Същите “десни политици и защитници на законността” се готвят да управляват заедно с популист, който обещава да оправи България, но единственото, което е свършил дотук, е да облъчва младите с националпатриотична чалга и да организира антисистемен референдум с три противоконституционни въпроса.
  Десният евродепутат Радан Кънев се бори срещу модела КТБ, но инициира резолюция в Европейския парламент заедно със социалистката Елена Йончева, за която има данни, че е финасирана от КТБ. Левите популисти Мая Манолова и Татяна Дончева се представят за алтернатива на статуквото, въпреки че всъщност са едни от неговите създатели. Примерите са безкрай и са навсякъде около нас.
  Част от диагнозата “пълно изтрещяване” са бруталната безпринципност и популизъм, на които сме свидетели днес. Тази безпринципност отблъсква умерените избиратели, но те остават силно разделени, за което основна роля играе добре смазаният тандем Христо Иванов/Румен Радев. Така стигаме до президентските избори след два месеца, където сме изправени пред огромната опасност България да падне в плен на популистите за дълъг период от време - още пет години втори мандат на президента популист Радев и години занапред управление на някой нов Орешарски, подкрепен от очертаващия се вече ясно съюз на популистките партии с БСП и ДПС в 46-ото народно събрание...................
  https://faktor.bg/bg/articles/diagnoza-palno-iztreshtyavane-brutalnata-bezprintsipnost-i-populizam

 80. 80 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#75] от "George Svinarov":

  Дискусията ни стана прекалено дълга и детайлна.
  За да я завършим ще трябва да обсъдим разликата в начина на упражняване на властта от националсоциалистите през 1933 г. и през 1939 г. През 1933 г. в Германия човек може да се защити пред съда. Това се вижда дори от процеса срещу Попов, Танев и Димитров.

  Сега ще помоля за извинение и ще се оттегля, защото ще трябва да си загубя цял ден във форума, а нямам намерение - смятам да се възползвам от хубавия летен ден.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 81. 81 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  хахах, марксистите от "демпкратичната градска общност" се оправдават защо били довели комунистите на власт! Абе другари, асни сте на всеки мислещ човек, какво има да шикалкавите!

 82. 82 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3143 Весело

  "Веднага може да се съобрази, че единствените начини да извоюва правителство със своите 65 депутати са два: да бъде подкрепен от партията на същия "пожарникар", което би било политическо самоубийство за него и затова той не би го допуснал, или да се споразумее с нас, уж "потресените" от неговата "победа", та да получи гласовете ни. Защото без тях - впрочем също недостатъчни - не би могъл да направи каквото и да било."


  Хахаха.... Бе може ли да си мислиш, че си умен, а в същото време да не си?

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Подмяната какъв успех на демократичната общност е.
  Някой от тия да говори за еврозона, развитие ...... .
  Планът е изпълнен: разклатена България в интерес на русия.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 85. 85 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Весело

  Пандиз за Методиев и Доган.!!!Конфискация на награбеното от тях.Така изглежда "успехът на демократичната общност".!!!
  —цитат от коментар 8 на makemydayy


  И раздаване на бедните и угнетените.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3143 Весело

  Това, което най-много потриса в цялата боза са местоименията. "Аз", "ние" (градската десница, староседесарите, умните и красивите, либералите, протестърите...) и "вие" - останалите, които ни гледате с потрес и не ни приемате.
  Има и "те" - за новите управляващи, които само за начало са допуснати до властта "от нас", а после ще "им" видим сметката, ще се "оправяме" с "тях".

  С "вас" вече сме се оправили - натрихме ви носовете!

  "Вие" - нашите избиратели, които никога не сте достатъчно, въпреки че не сте като "нас" - "умни и красиви", а прости и заблудени, щом предпочитате да гласувате за авторитарната мутра.

  "Обаче, трябва да ви заявя, че ние приключихме с авторитаризма. Нищо че сме малко!"

  Не се разминава с малко "авто" четки и баданарки:
  "На това ще отговоря така: лично аз, а убеден съм и огромната част от градската демократична общност, ни най-малко не сме престанали да ненавиждаме тоталитарния комунизъм, който живяхме през половината от живота си и с който, поне аз, за разлика от доста други, се и борихме."


  Боже, може ли да направиш някого богослов и да му вземеш ума, Боже! Смъртен грях до смъртен грях, Господи!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 88. 88 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  Каквито и дитирамби да пеете няма да ме убедите, че непредставителната извадка от 10 - 12 % от имащите право на глас сънародници, трябва да ни управляват! Не, не може и не трябва! Никакви жътопаветници пардон "градска десница", мутрочалгари, стари комунистки в не толкова нови премени, отровници, обесници, хора с ментални проблеми и тук-там някой свестен избраник, не могат да бъдат управляващи! Скоро пак ще се броим!

 89. 89 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Успехът на демократичната общност - целене с домати по обществени сгради, спане по площадите, ковчези, вуду магии и за момента много приказки без покритие!

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Казвам това, за да посоча очевидното - поне на този етап опасността от авторитарно управление (в каквото се бе превърнало поддържаното от клиентелните кръгове на ГЕРБ и "патриотичните" му клакьори) е ликвидирана. И това за демократичната общност е не "потрес", а успех (а в емоционален план - невероятно облекчение)."
  .............
  Другарьо Янакиев, новото правителство, ще бъде доминирано и ръководено от Радев! Връщаме се времената когато Другарят Живков, ръководеше и правителството и държавния съвет.
  Какво по авторитарно от това?

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: Неутрално

  Самото присъствие на комунистическата партия във властта е провал и позор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Зимата наближава.Запасете се с храна.Лукановата зима ще ви се стори пролет пред Славчовата такава.
  —цитат от коментар 2 на sbaleev


  Още един могъщ медиум.

  SHADOWS of SOFIA
 94. 94 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  "Казвам това, за да посоча очевидното - поне на този етап опасността от авторитарно управление (в каквото се бе превърнало поддържаното от клиентелните кръгове на ГЕРБ и "патриотичните" му клакьори) е ликвидирана. И това за демократичната общност е не "потрес", а успех (а в емоционален план - невероятно облекчение).".............Другарьо Янакиев, новото правителство, ще бъде доминирано и ръководено от Радев! Връщаме се времената когато Другарят Живков, ръководеше и правителството и държавния съвет.Какво по авторитарно от това?
  —цитат от коментар 91 на 4ort


  Как какво?По-авторитарно Нещо от ученика на Тодор Живков не имало от осемдесет и девета.

  SHADOWS of SOFIA
 95. 95 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  За въпросният "десен", "либерал", "демократ" червената комунистическа БПЦ пълна вътре в хора на ДС е единствената православна църква в България. Та толкова е "богослов". То това че си завършил богословие в червен университет не те прави да разбираш от християнство.

  ДБ=БКП
 96. 96 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  "Та ето: върху тази общност въпросният топос се опитва да проецира визията си (собствено своята визия) за някакъв, уж сполетял демократите ("протестърите") потрес от резултата на случилото се след двата поредни избора за ново Народно събрание. "Видяхте ли сега до какво доведоха вашите протести от миналата година", "видяхте ли какво дойде на мястото на ненавиждания от вас Бойко Борисов - чалгарят замени пожарникаря", "доведохте на власт Румен Радев, Бойко Рашков, Отровното трио" и т. н. В някои от тези среди, които за себе си определям като проникнати от "староседесарство" (по аналогия с руското старообрядство) всички тези резултати бяха обобщени като


  подпомогнато именно от "либералите" връщане на "комунистите на власт". "


  Ми съвсем основателно бивате обвинявани за това. Просто в жаждата си за власт и в изпълнение на функцията ви да освободите едни запорирани милиони на спонсориращата ви червена финансова олигархия, участвахте и участвате в подмяната.
  Това сте вие псевдодемократите ДБ.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  съчиненията на господин Янакиев са скучни, клиширани и ниско информативни

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#93] от "К2":

  "Още един могъщ медиум."

  Ако си бяха дали труда да прочетат статията, вместо да облайват първосигнално автора само като видят името му, те нямаше толкова баламски да потвърждават всичките му тези.

  Но, както съм писал по-горе, апологетите на Бойко Борисов никога не са били силни по четенето. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  Ми аз да попитам къде е Слави? Няма ли да ни разясни как ще управлява, чрез Фейсбук или телевизията? Той ли ще нарежда, а тези в Парламента ще изпълняват?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 100. 100 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#93] от "К2":"Още един могъщ медиум."Ако си бяха дали труда да прочетат статията, вместо да облайват първосигнално автора само като видят името му, те нямаше толкова баламски да потвърждават всичките му тези.Но, както съм писал по-горе, апологетите на Бойко Борисов никога не са били силни по четенето. ;)
  —цитат от коментар 98 на Norman Granz


  +

  SHADOWS of SOFIA
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK