Необлагаем минимум от 2022 г. - съгласие след вторите експертни срещи за кабинет (обновена)

Необлагаем минимум от 2022 г. - съгласие след вторите експертни срещи за кабинет (обновена)

© Юлия ЛазароваСъгласие за въвеждане на необлагаем минимум от 2022 г. и "изоставяне" на идеята за цялостна приватизация на Българската банка за развитие (ББР) - това са обсъждали днес в партийната централа на "Да, България" експерти от "Демократична България" и "Има такъв народ".


Днес е вторият ден от експертните разговори за правителство. Първата среща бе в сектор "Финанси" в централата на "Да, България", а в нея участваха депутатите Владислав Панев, Георги Ганев и Мартин Димитров от "Демократична България" и депутатите Любомир Каримански, Пламен Данаилов, Живка Железова, Кирил Симеонов, Светослав Георгиев и икономистът от Лидия Тенева от "Има такъв народ". Следващите разговори бяха за сектор "Енергетика", а накрая представители на БСП обсъждаха с първата политическа сила приоритетите в образованието и здравеопазването.


В първия ден от преговорите е постигнато съгласие за закриване на спецправосъдието и решения за пенсиите още от 1 октомври (още четете тук).
Необлагаем доход от януари


"Като цяло нямаме особени различния, що се отнася до финанси и икономика. Съгласихме се, че въвеждането на необлагаем минимум от 2022 г. е добре да се случи, говорихме за стимулиране на малките и средните предприятия, за реформи в еврофондовете, в банката за развитие, за евентуално листване на миноритарни дялове от банката за развитие на фондовата борса. Доколкото разбрахме, идеята за цялостна приватизация на ББР е изоставена", обяви пред "Дневник" след срещата Владислав Панев.


Въвеждането на необлагаем минимум е част от приоритетите и на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и на "БСП за България". Социалистите са против приватизацията на ББР.


Какъв да бъде размерът на необлагаемия минимум не е решено. Предложенията на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и на "БСП за България" да е равен на минималната работна заплата, която в момента е 650 лева.


"Има изключително много съвпадения в програмите ни. Гледаме в една посока", коментира след първата среща пред "Дневник" депутатът от "Има такъв народ" Пламен Данаилов.


Срок за "прощаване с дизела"


След това в офиси на "Има такъв народ" в НДК имаше срещи по енергийни теми с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и "Демократична България".


След разговорите депутатът Арман Бабикян от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" каза, че са обсъждани дори недостигът на станции за електромобили и темата за "краен срок да се простим с дизела". "Нали искахте червени линии - ето ви една - "Белене" - не, седми реактор на "Козлодуй" - да", допълни Бабикян и заяви: "Жална му майка на бъдещия министър". В разговорите участваха и експертите Андрей Вълчев и Еленко Божков, а сред обсъжданите теми са диверсификацията на газа и смарт мрежите.


"Демократична България" също е против проекта "Белене", както и против седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", тъй като няма да издържи на пазарните условия, обяви преди срещата Владислав Панев. Според него "отрасълът е изключителна болен и са нужни много смели и радикални реформи за либерализация на пазара".


В преговорния екип за образование и здравеопазване на БСП са депутатите Христо Проданов, Ирена Атанасова и Георги Михайлов. Според социалистите допирните точки с "Има такъв народ" са, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества и че трябва да има еднократна помощ за учениците от всички класове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK