"Има такъв народ" видя "пробутани" министри, отказва споразумение и заплаши с нови избори

"Има такъв народ" видя "пробутани" министри, отказва споразумение и заплаши с нови избори

© Юлия ЛазароваДен след като "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" поставиха конкретни искания на "Има такъв народ" за подкрепа на бъдещо управление, първата политическа сила ги обвини, че "водят нещата към нови избори". Въпреки това вратата за преговори не била затворена, а "Има такъв народ" била готова с кабинет, който обаче няма да представи преди връчване на мандата.


В сряда двете по-малки формации поискаха от партията на Слави Трифонов да подпише споразумение за подкрепа на политики на бъдещото управление като борба с корупцията, съдебна реформа, промени в конституцията и отстраняване на калинките от регулаторите и службите, но от "Има такъв народ" обявиха, че не са разсъждавали по въпроса за писмен документ. "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обясниха, че очакват да видят и министри, които привличат обществено доверие. В изказванията си те дадоха примери с някои от служебния кабинет, а от първата политическа сила в четвъртък ги атакуваха като използваха конкретните имена и заявиха, че това е било настояване за назначения и че "нещо се е променило и другите се опитват да редят техния кабинет" и "да пробутват трима министри".


Около час преди това да се разбере в прочетена декларация в пленарна зала, зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, атака срещу служебни министри направи и депутата от ДПС Йордан Цонев. По "Нова телевизия" той обяви, че партията няма да подкрепи правителство, в което има номинирани от кабинета на Стефан Янев. Той отново нападна и "Демократична България", и най-остро икономическия министър Кирил Петков и вътрешния Бойко Рашков и също предположи, че "това, което виждаме ни отдалечава" от избор на кабинет.
От трибуната и след това в кулоарите на парламента, Йорданов разшири атаката към финансовия министър Асен Василев, като извади стара история, свързана с междуфирмен спор (повече надолу в текста).


Така на 18-ия ден след изборите, възможностите за по-широка подкрепа на правителство на "Има такъв народ" изглеждат още по-несигурни, макар и не напълно изчерпани. А въпросителните продължават да бъдат същите като преди седмица - как партиите ще гарантират какви приоритети ще изпълнява евентуално правителство (ще има ли писмено споразумение) и ще могат ли да ги гарантират предложените министри.


Изисквания, че персоналният състав на кабинета ще има значение поставиха още през уикенда БСП и ДПС, а в сряда категорични по темата вече бяха и "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". "Има такъв народ" обаче реагира най-остро срещу тях.


В четвъртък двете партии потвърдиха позициите си, че споразумение е важно и кои са министрите има значение, за да натиснат бутона "за" в зала.


Ден по-късно "Има такъв народ" реагира на партиите на протеста


"Искам да питам какво се случи през тези четири дни, че "Демократична България" се отметна от своята позиция и се опитва да реди кабинет, без да е спечелила избори. За нас това е изненадващо и неприемливо и буди още един въпрос - какви игри се играят в 46-ото Народно събрание. Ние отскоро сме политици и вече абсолютно разбираме, че политиката е мръсна игра, но тя е мръсна игра само ако се играе от мръсни хора. Във всяка една дейност трябва да има основен смисъл за работа - закон и морал, това са нашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и доволно да потрива ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко го правите. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни", обяви в декларация от парламентарната трибуна Тошко Йорданов.


По-късно на брифинг в кулоарите, той продължи с твърденията, че те са анти-ГЕРБ и другите трябва да се определят. На въпросите за роля на ДПС Йорданов за пореден път избегна по-конкретни отговори и обяви всичко, казвано за ролята на партията на Ахмед Доган за "мазна лъжа". От самото ДПС досега също не се разбира ясно какви са позициите им, по които другите партии преговарят.


След обяд лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обвини съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че е взривил обстановката точно преди да се постигне споразумение за съдебната реформа. Трифонов критикува Иванов, че може да спре дълбоката съдебна реформа, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата и смяната на главния прокурор. "Кой тогава е ДПС", пита телевизионният водещ във "Фейсбук". Той казва, че ако не се върне здравия разум, ще се отива към нови предсрочни избори (още четете тук).


В отговор Христо Иванов повтори, че има три въпроса към "Има такъв народ" - министрите дали ще са хора с обществено доверие, ще има ли писмено поемане на ангажименти за подкрепа и как ще се формира парламентарна подкрепа, за да се избегне влияние на ГЕРБ и ДПС. Той каза още, че не се е стигало до споразумение, защото самата идея не се обсъжда от "Има такъв народ" (още за реакцията на Иванов - по-долу).


"Има такъв народ" атакува Асен Василев


В декларацията на "Има такъв народ" се казваше още, че Христо Иванов е поискал заради "тяхната експертиза и морална чистота" трима министри от служебния кабинет - Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, да останат в редовния. Същите бяха поканени в проектокабинета на партията на Слави Трифонов с премиер Николай Василев.


"През 2008 г. инвеститор дава 1.5 млн. долара на фирмата "Lessno.com", която се занимава с продажбата на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници, а изпълнителен директор е Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление инвеститорът е принуден постoянно да налива милиони. През 2009 г. инвеститорът отказа да налива повече милиони и настъпва конфликт. Тогава, без санкция на акционерите, в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и после изисква заема, като по този начин фалира фирмата "Lessno.com". Междувременно Асен Василев е водил преговори с датския инвеститор Мортeн Лунд и когато фалира "Lessno.com", той вади част от програмистите и основава нова фирма - Everbread, която също в нарушение на предишния договор започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ. В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост.


"Такъв човек не трябва да бъде министър", обяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, след което препоръча на Христо Иванов да се опира на фактология, а не на симпатии. ГЕРБ и ДПС ръкопляскаха на прочетеното от него за Василев.


След това за първи път от началото на преговорите ръководството на парламентарната група на "Има такъв народ" даде брифинг за медиите. На въпрос на "Дневник" как се е стигнало до промяна на мнението на партията за Асен Василев, който бе поканен в първия техен проектокабинет, Тошко Йорданов каза, че са им "светнали няколко лампи" и са проверили фактите около него, след като той е поискал да е финансов министър и да се бори срещу мръсните пари. Не се разбра защо това искане за конкретен пост е притеснило партията.


Той отказа да отговори дали юристът Петър Илиев ще е кандидат за премиер, а попитан дали са проверили номинирания, той отвърна: "Забелязали ли сте, че ние като сбъркаме, бързо вземаме решение. Да не давам пример с една, дето е депутат от друга група."


По-късно в парламента Асен Василев коментира: "Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк. Това, което ме притеснява е защо след като три пъти ме каниха, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Тук, според мен, се вижда една много дълга ръка на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов".


Икономическият министър Кирил Петков каза, че атаката срещу Василев ми изглежда като жълта преса. Според него той е направил уникален бюджет, но е взел от хората с майбасите и е правил агенцията за приходите във фирмите с обществени поръчки, заради което явно те не искат да видят пак министър. Накрая допълни, че в никакъв случай не иска да е министър в кабинет без Асен Василев.


Според неофициални коментари на депутати от двете партии на протеста действията на "Има такъв народ" са в синхрон с ДПС, а целта е движението да подкрепи кабинет. Попитан за ДПС, Тошко Йорданов каза, че е "мазна лъжа", че се колаборират с движението, тъй като нито са искали подкрепа, нито имат съвпадения след първите разговори и обвини другите две формации, че не искат да изчегъртат ГЕРБ.


Критики в синхрон с ДПС


Пръв с критиките към Асен Василев и Кирил Петков в четвъртък започна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. На въпрос в интервю за "Нова телевизия" дали движението ще подкрепи предложения кабинет той обяви, че все пак ще се изчака краят на преговорите, за да се види съставът на кабинета. Цонев заяви, че ДПС няма да подкрепи правителство, ако в него влизат служебни министри. "Тези министри не са добри, защото финансовият министър назначи в НАП приятеля си културиста (шефа на НАП Румен Спецов - бел. ред.). Не аз го казвам, направиха разследване", каза Цонев. Неговата теза съвпада с критиките, които от няколко месеца отправят от ГЕРБ за назначението на Спецов. Споменатото разследване също бе направено от кадри на бившите управляващи.


Критиката на Цонев към икономическия министър пък е, защото направил "скандална сделка с албански електрически коли, които не съществуват". "Това е в полза на български бизнесмен, който в момента си листва компанията на лондонската борса", каза Цонев. Според информация на седмичника "Капитал" първата компания на български акционери, която прави борсово предлагане в Европа в голям размер, е "Хювефарма" на братята Георги и Кирил Домусчиеви, която през юни бе листната на борсата в Амстердам. Друго обвинение от Цонев към Кирил Петков бе, че е назначил кантората, която обслужва фирмите му, да обслужва банката за развитие.


"Ако има министри от служебния кабинет в кабинета на Слави Трифонов, няма да подкрепим" продължи Цонев, като следващият споменат стана Бойко Рашков. "През паравана на купения вот той извърши ужасни полицейски репресии срещу партийни структури. Ние ще поискаме разглеждане на всеки един от тези случаи", каза Цонев, като тук тезата му отново съвпадна с тази на ГЕРБ, която се лансира още преди изборите на 11 юли. От бившите управляващи дори включиха тази тема в една от новосъздадените парламентарни комисии.


Какво предстои


Пред журналисти в парламента от "Има такъв народ" казаха, че изявлението им не значи, че вратата е затворена, а просто е приятелски знак "Демократична България" да се върне на първоначалната си позиция да не предлага министри. Според ръководството на първата политическа сила с обединението вече се били синхронизирали за съдебна реформа и мандатоносителят дори планирал заключителна среща, на която да кажат кандидатите за министри.


"Имаме общи посоки, общо разбиране, общи цели, които не е нужно да бъдат написани на лист хартия, при положение че са заявени пред вас. Нещо се е случило, не зная какво, но ние наблюдавахме завъртане през 180 градуса", обяви Тошко Йорданов в отговор на въпрос дали ще има споразумение.


От "Има такъв народ" не казаха в какъв срок очакват да има развитие по преговорите, а само, че имат политическа воля да ги водят. Тезата им отново бе, че ще обявят кандидата за премиер, като получат мандат от държавния глава.


"Има такъв народ" е готов и чака мандат на президента. Мандата го дава президентът, логично той ни изчаква, ние сме готови, щото сме си готови... Ако вървяха нещата, както вървяха, щяхме да сме приключили. Няма да ви кажа кой ще е кандидатът за министър- председател, защото нямаме мандат. Като имаме, ще ви кажа", обяви Тошко Йорданов в отговор на въпрос на "Дневник" какво предстои.


"Съставът може да е от светци, но ако нямаме подкрепа, няма никакво значение", каза още Тошко Йорданов.


Реакциите на партиите на протеста


По-късно в кулоарите на парламента Христо Иванов също потвърди, че обединението не се е отказало от това да се направят всички опити да бъде излъчено правителство с първия на мандат на "Има такъв народ". Той определи изказването на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна "съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговския спор с квалификации от Наказателния кодекс". Иванов изрази надежда, че това е било по-скоро грешка, причинена от неумение за изразяване на тези.


"Ние оставаме в очакване - колегите от "Има такъв народ" да покажат състав на Министерския съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики", допълни Иванов.


"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността затова, че не може да формира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство. Оставаме в очакване, оставаме конструктивни, но поставяме принципни въпроси, на които още не сме получили отговори", каза още Иванов.


Мая Манолова заяви, че "Изправи се.БГ!Ние идваме!" ще настояват за подписването на споразумение с "Има такъв народ", в което да бъдат разписани общите политики, но и да бъде гарантирано, че ГЕРБ и ДПС няма да бъдат допуснати в следващото управление. Манолова посочи, че позицията на формацията относно министерските кресла и сега остава непроменена, но е било необходимо да се включи "червената лампичка" заради самото включване на ДПС в разговорите с "Има такъв народ".


"Днес изказването на "Има такъв народ" беше аплодирано от ГЕРБ и ДПС. А от днес ДПС започнаха да поставят условия какво правителство ще подкрепят. Затова светна червената лампичка", допълни още тя. Манолова посочи, че ролята на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" не е решаваща за съставянето на правителство, но от формацията виждат ролята си като "гарант за недопускане на подмяна на волята на българския избирател". "Няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране на персонални и други влияния на партиите на ГЕРБ и ДПС и на техните приятелски кръгове", повтори Манолова.


Преговорите с БСП вървят


Преговорите между експерти на "Има такъв народ" и БСП продължават, като лидерът Корнелия Нинова обяви, че има сближаване по още осем приоритета, с което общите политики стават 23. Сред новите неща са договорката, че Българската банка за развитие (ББР) няма да се приватизира, че част от данъка върху общия доход ще остава и ще се разпределя от общините и че ядрената енергетика ще се запази.


"Ние за разговорите на "Има такъв народ" с "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!" нямаме информация и не носим отговорност", каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос как ще коментира обръщането на хода на преговорите.


Попитана биха ли подкрепили министрите, ако научат имената им в пленарната зала, Корнелия Нинова каза: "Каквото и да чуем от "Има такъв народ", то трябва да мине през нашия Национален съвет". По думите й не е добре да има нови избори.


По-късно днес имаше разговори за правосъдната реформа, където според Крум Зарков от БСП е постигнато пълно съвпадение, а приоритети са закриването на специализираното правосъдие, отстраняване на Иван Гешев и др. "Не знаем името на следващия правосъден министър, но знаем какво трябва да работи той", каза Зарков.


В парламента зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев отказа да коментира и заяви: "Каквото съм имал да казвам, го казах сутринта".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK