Трифонов атакува "Демократична България", не чака подкрепа и ще внесе кабинет на малцинството

скрийншот

скрийншотСлави, първо молба: кажи нещо да видят, че се жив, защото прочетох страшни глупости". Така започва интервю на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов в дома му, излъчено във фейсбук профила му. То е озаглавено "Отговори на актуалните въпроси от последните 2 седмици", а въпросите задава Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на партията.


Трифонов използва случая да отговори лично, макар и задочно, на въпроси от седмицата, макар хората му да гостуваха в различни предавания. А междувременно слуховете за причините той да не се появява и да не води лично разговорите по съставяне на правителство ескалираха. В телевизионно интервю през седмицата Филип Станев обяви, че Трифонов е в отлична форма и всеки ден играе баскетбол.


Той не коментира по същество много от въпросителните към днешна дата, а отново повтори тезите по някои въпроси, изразени неколкократно в интервюта на хора от партията.


"Изпитвам облекчение да не се показвам"
Обяви, че може да си върши работата и без да обикаля по студията и да дава интервюта. "Това ми е изключително неприятно. Така че аз просто си върша работата. А слухове за мен е имало откакто съм в публичното пространство", допълва той и отново цитира Марк Твен, че слуховете за смъртта му са силно преувеличени.


Не се показвам, защото изпитвам невъобразимо облекчение да не се показвам. Това да се показваш всеки ден изисква огромни усилия, не можеш куп неща да правиш като нормалните хора, просто сега изпитвам невъобразимо облекчение, посочи той. Защити тезата си и с това, че над 20 г. всеки ден е бил в ефира. Обяви, че просто си върши работата, а се разпространявали слухове, защото в народопсихологията на българите било да чуват лоши неща за другите.


"Правя правителство на малцинството"


След упреци от седмицата, продължили и този уикенд от телевизионния и радио ефира, че не обсъжда кого да включи в правителството, обяви, че "първата политическа сила ще направи правителство на малцинството. "Всеки, който участва в тази история, ще си носи отговорността за действията си", заключи той. В средата на седмицата самият Йорданов посочи, че очаква следващият политически ход за съставяне на правителство да е на "Демократична България" и на "Изправи се! Ние идваме!".


Използва темата, за да нападне персонално Христо Иванов и "Демократична България", а покрай това и останалите "партии на протеста". За Иванов конкретно каза: "Ако иска да подкрепя, ако иска - да не подкрепя", след като по-рано той в ефира на БНР обяви, че "Демократична България" е оставила този въпрос за решение в последния възможен момент.


Трифонов анализира, че причините първо да не се хареса Николай Василев за премиер са именно коментар на Иванов, че заради присъствието си в Тройната коалиция е свързан с ДПС, като приложи отново аргумента, че Иванов тогава е ГЕРБ след като е бил министър на Борисов. Според Трифонов да не се харесва нито Василев, а сега и Пламен Николов с аргумента, че няма опит, се дължи на това, че се искали постове въпреки твърденията за обратното. Освен това вече се говорели "други глупости", а не за съдебната реформа и др. приоритети. Обяви, че се придава твърде голяма важност на Иванов, а и самият той си придавал, въпреки че суверенът му е отредил мястото на четвърта политическа сила.


Разказа, че след като Христо Иванов твърдял, че му звъни, пък той не отговарял, му се обадил той, за да му даде номера си, защото явно звънял другаде. Предложил му да му звъни, "за да може по нормален начин" да се обсъдят нещата. Той не се обадил, а прочел от трибуната на парламента декларация в подкрепа на тримата настоящи министри, които бяха канени в кабинета на Трифонов, но му отказаха. С коментара си Трифонов отново показа колко силно са подразнени в "Има такъв народ" от въпросната декларация, чието прочитане тази сутрин пред БНР Иванов обясни с това, че са показали какъв профил на министри с колегите му биха подкрепили - като тези на Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.


"Ако ми се бе обадил, можеше би щеше да има друга концепция. Явно има неща, които се случват задкулисно", заключи Трифонов.


Всички са срещу всички


Обяви, че сега "явно всички са срещу всички" в парламента, а в допълнение "Има такъв народ" на са симпатични на никого. "Явно голяма част от българите са направили така, че да вкарат играч, който никой не харесва. Това е, което предизвика всичко останало", заключи Трифонов. Обяви, че партията му не е симпатична на журналистите, защото през последните години показвала изявите на Борисов, който реже ленти, а телевизиите взимат пари от държавата.


Заяви в отговор на въпрос за слухове, че се поддават на натиск и пример за това е оттеглената кандидатура на Николай Василев, че партията му не се поддава и че властта не й е самоцел. Всичко това са слухове, обяви Трифонов, като каквото определи и твърденията, че номинацията за премиер е на Петър Илиев.


"Това са абсолютни глупости. Ние правим това, което сме решили, не се влияем от никого освен от хората, пратили ни в парламента. Нито от медии, нито от Христо Иванов. Кога го извадиха Петър Илиев, кога го направих министър-председател, кога го оттеглих", обяви иронично той. "Това просто не е вярно. Има ли доказателство, че съм предложил Петър Илиев за министър-председател? Някой някъде казал ли е? Не, има слухове", посочи Трифонов.


В петък следобед неофициалната информация, твърдяна от всички, с които "Има такъв народ" са говорили, бе тъкмо за тази кандидатура.


Може да си чалгар, но от консерваторията


По повод квалификациите, предимно в социалните мрежи, за различни прослойки в обществото, Трифонов анализира, че човек, когато няма доводи, прави квалификации. "Може да си умен и красив и същевременно и да си боклук... Може да си чалгар и същевременно да си възпитаник на консерваторията и да имаш специално отношение към Малер, Прокофиев или Шостакович. Това нищо не означава.", посочи той.


На въпрос дали "цялата гнус в политически живот" го демотивира той отговори отрицателно, а на въпрос дали го мотивира: "Няма спирка"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK