Как арогантността в политиката добива привлекателност

В историята ни има принудително налагане на цивилизационни режими, които външно променят картината, но вътрешните противоречия остават и задействат ретроактивни механизми.

© Велко Ангелов

В историята ни има принудително налагане на цивилизационни режими, които външно променят картината, но вътрешните противоречия остават и задействат ретроактивни механизми.Анализът е препубликуван от Портала "Култура". Заглавието е на "Дневник".


Последната реплика на Борисов към Рашков (за таралежа) отново възбуди традиционното нашенско възмущение от простотията. Даже този път беше сезирана прокуратурата, защото простащината на партиен лидер (бивш министър-председател в три правителства, най-дълго управлявалия премиер в историята българската многопартийна система) е третирана от вносителя на сигнала като престъпление от общ характер.


Докато чакаме отговора на държавното обвинение, можем да поразсъждаваме върху далеч по-вълнуващия въпрос защо в държава като нашата точно държавниците, често окачествявани като простаци, имат забележителни кариери, каква е връзката между простотията и политическото влияние на родна земя?
У нас могат да бъдат приведени редица красноречиви примери за маниер на управление и държавническо поведение, който е далеч от изискания стил, но пък води до своеобразни успехи и осигурява значимо място в историята. Най-малкото представителите на този тренд остават на власт много по-продължително от своите по-добре възпитани колеги.


През XIX в. най-дълго управлява Стефан Стамболов, през ХХ в. - Тодор Живков, а от началото на XXI в. - Бойко Борисов. Тримата заемат първите места в класацията за най-много дни, прекарани на челна позиция в изпълнителното ръководство на страната през целия период от Освобождението до днес. Земеделският лидер Стамболийски или пък вождът и учителят Георги Димитров (Тарабата или Мастиката) се присъединяват към групата на влиятелните български политици, известни с нелюбезния си нрав. Има и други.


По никакъв начин не бихме искали да сравняваме условията за достигане до управленския пост, ролята, приноса, щетите и въобще да правим каквито и да е било други аналогии. Интересува ни само специфичното сходство по отношение на споменатия просташки маниер, който осигурява вездесъща политическа ефективност, независимо от оценките на общото ѝ въздействие.


Любители на забавленията, страстни картоиграчи, пияници, развратници, спекуланти, зле образовани, суетни, позьори, интриганти, псевдопатриоти, предатели, нахалници, простаци, сатрапи, диктатори... Това са определенията, приписвани вкупом или поотделно на посочените фигури, всяка от които буквално почетена с паметник (или паметници), като единствено при все още активния Борисов липсва монумент, но усещането е, че такъв няма как да не се появи.


Невъзможно е да отминем и факта, че след бурно изразеното недоволство срещу неприемливото политическо държание на доскорошния премиер българският гласоподавател реши да го замени с нещо подобно. Защо?


Лесният самооскърбителен отговор е - ние сме си прости хора, тук-там има проблясъци, но като цяло народът ни си заслужава простащината, дето го управлява. Интересното е, че тази констатация се изрича от почти всеки, сякаш той е различен от останалите. Интересното още е, че в същото време постиженията на изброените имат своите многобройни ревностни защитници. Така се оформя парадоксалният феномен на срам и гордост, съчетани в едно.


Би ни се искало стореното за държавата, такова или онакова, да е дело на морално и интелектуално извисени същества, чиито лични биографии и професионален почерк да служат като еталон, без да се налага да си затваряме очите за един или друг детайл, но не ни е дадено това щастие. Вечно трябва да се извиняваме, оправдаваме и най-вече да се оплакваме от себе си и от нашите.


Можем обаче, вместо да продължим с тюхкането, да помислим от какво произтичат несгодите и да предложим решение на проблема.


Като начало да пробваме да се откажем от обвиненията - от обвиненията към народа, от обвиненията към нелицеприятните политически лидери, от обвиненията и към техните софистицирани критици. Последните са нарочвани като импотентни всезнайковци, които всъщност нищо не могат да вършат.


Важно е да се откажем от обвиненията, защото ако не го направим, няма как да излезем от пъкления казан, в който всеки дърпа другия към дъното - известен е анекдотът за българите, които били оставени без надзирател в ада, защото те сами се наказвали помежду си. По-скоро трябва да се мине през по-дълбоко осъзнаване и смирено себепознание, за да се излезе на светло.


Формирането на нашата народопсихология е предмет на дълги изследвания. Как сме се появили, откъде идваме, какви са комплексните предпоставки да сме това, което сме днес, са въпроси, изяснявани от историците, а всеки един от хората в публиката избира фрагменти от предлаганата информация, за да изгражда идентичност спрямо потребностите си. Както казахме, наблюдава се лашкане между чувство за малоценност, дистанцираност и мегаломания.


Трудно се задържаме в по-балансирано състояние, отдалечено от крайностите, благоприятно за пораждане на ползотворен смисъл.


Ако проявим скромност и не се изкушаваме от прекалените емоции и резките отсъждания, бихме се сетили за старата истина, че липсата на култура, водеща до желаното политическо качество, е причинена от неразбиране и незачитане на времето и начина, необходими за протичането на естествените културни процеси. В историята ни има принудително налагане на цивилизационни режими, които външно променят картината, но вътрешните противоречия остават и задействат ретроактивни механизми.


Когато автентичният ход е нарушен, атрибутите на привнесената цивилизованост се приемат като чужди тела и организмът е склонен да ги отхвърля. Подозрението към българските културни дейци с политическа претенция и тяхната обреченост е следствие от това объркване.


Получената отвън ценност не може да замести възникналото отвътре собствено съдържание. Следването на зададен морален образец, присъщ на високата култура, и лично изстраданото морално израстване си приличат, но строго погледнато, са твърде различни. Първото неизбежно буди съмнения в неискреност, за второто трябва търпение. Ако страдаш от културни комплекси, прибързваш и прибягваш до имитации, но постигнатите резултати са нетрайни.


Известна е позицията, че думите, назоваващи морални стойности, не назовават нищо, че те образуват може би красив, но лишен от същинско покритие разговор. Въпреки това да участваш в такъв разговор е голямо политическо изкушение, защото така изглежда, че се бориш за справедливост, а борбата за справедливост е важен елемент от задължителната политическа програма.


Но колкото по-унифицирано коректни стават приказките, толкова повече нараства впечатлението за скъсаната връзка с живота. Дори най-благородната утопия започва да се възприема като лъжа, а вулгарният език, небрежността, разпасаността, грубостта и дори арогантността по неизбежност добиват привлекателността на достоверност, на истина, ако ще и горчива.


Това обяснява успеха на запретналия ръкави политически простак - упрекван и хулен, но в голяма степен печелещ симпатии по линия на близостта му до реалността и ефективността на безцеремонните му действия. Такъв политик може да употребява откровена демагогия и точно така да става предпочитан, доколкото неговите културни опоненти дори не съзнават, че празното им говорене само симулира праведност, което ги прави още по-големи грешници.


За да не са нищо, културата и моралът не трябва да се съществуват главно реторически, а да се откриват безмълвно в постъпките и то не онези, които вървят по чуждо предписание, а тези, които се пораждат от осмисляне на персоналния опит, което води до своеволно покаяние за лошото и свободен личен избор на доброто.


Ако не обвиняваме критиците на простащината, а им припомним, че житейският им пример, а не думите могат да оказват въздействие, ако не обвиняваме простаците, а поощрим техните положителни черти и изтърпим естественото им култивиране, ако не обвиняваме простия народ, а разберем какво е цялото и каква част от него сме ние самите, може да спре оплакването и да започне оправянето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 396 Неутрално

  ако е премерена арогантност може, но ако се стигне до крайности вече няма привлекателност

 2. 2 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2089 Весело

  Ми колкото и да се напъвате тук,
  Долу хунтата на радеФ!

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "точно държавниците, често окачествявани като простаци, имат забележителни кариери, каква е връзката между простотията и политическото влияние на родна земя?"
  Ами защото нацията е такава бе господине.
  Каква е разликата между г-н Борисов и хвърлянето на яйца и риба. И управник и протестъри са от един дол дренки.
  Чалга нация сме си - избираме си г-т Трифонов.
  Герой винаги е мутрата, простакът, мафиотът във филмите ни.
  Образованието ни отива все по -надолу.
  Резултатът е налице.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Уважаеми съфорумници, няма как да има арогантност, наглост, безочие, дебелокожие, цинизъм и каквото още се сетим, без да има търпимост, примиренчество, сервилност или малодушие към злото, демагогията, корупцията, пошлостта ......! Така че от нас зависи какво ще " вирее" на политическата сцена, така както от нас зависи и какви хора влизат в живота ни, с какви цели, стремежи ценности, колко дълго се задържат там ! С две думи промяната зависи от нас, по - скоро от нашата непримиримост към гореописаните явления ! Другото е самозаблуда, която видяхме вече повече от 30 години, че ни " доведе" само до спасители като Царо, Б.Б, сега и Трифонов.........

 5. 5 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "Днес номинирах Хърватия за присъединяване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички в програмата. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия"

  Ние сме най-великите......

  Сидо
 6. 6 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  1 г. блокиране на кръстовища, обиди на мирни граждани, чупене на колите им заплахи за побой над майки с деца и баби с бастуни, хвърляне на тонове яйца, домати и всякакви хранителни продукти по улици и сгради, пиене на тонове бира и после устройване на пиянски оргии "протести"...
  Арогантността на ДБ нямаше край.
  Ако трябва да им се върне за това което правиха, трябва Ицо да го съблекат гол на площада и да го пребият от бой. На това му се казва линч в другите държави. Следва.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 7. 7 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  1 г. блокиране на кръстовища, обиди на мирни граждани, чупене на колите им заплахи за побой над майки с деца и баби с бастуни, хвърляне на тонове яйца, домати и всякакви хранителни продукти по улици и сгради, пиене на тонове бира и после устройване на пиянски оргии "протести"...
  Арогантността на ДБ нямаше край.
  Ако трябва да им се върне за това което правиха, трябва Ицо да го съблекат гол на площада и да го пребият от бой. На това му се казва линч в другите държави. Следва.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  "традиционното нашенско възмущение от простотията"

  думата не е "възмущение", а "възхищение"
  пусто автоматично коригиране на правописа...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Да си спомним каква беше 'културата' на протестите, каква беше 'културата' на Бойкикев като коментираше жълтите фейкове около Боко,
  Културата на Маяма, Дончева, Хаджигенов....

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Трудно е да си прозд. Конкуренцията е голяма.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Double Talking Jive
  Double Talking Jive
  Рейтинг: 429 Неутрално

  ИТН се държи като съседа, който по цели нощи дъни силно чалга, и когато ги помолиш учтиво да намалят музиката - нарочно я усилват!

  Мутренско поведение демонстрирано от Трифонов и прихванато от сценаристите...

 12. 12 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Ми колкото и да се напъвате тук,Долу хунтата на радеФ!
  —цитат от коментар 2 на zz_s


  Аз съм го рекъл още 2020-януари!
  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  На такъв народ - такива лидери....

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  За арогантността требе и да се плаща.
  Мутрьо обвини полицията, че са убийци, щото видиш ли той можел да не излезе жив от там след разпит. Ами требеше да го тикнат в ареста за уронване престижа на държавата или к'вото може там. Но такива приказки требе да се накзват... Това определено е Ненормално....

 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Всеки може да се сравни лесно с тиквата и нейните калинки и да си каже - ако тези могат да ни управляват, и аз мога. Това повдига самочувствитео на доста хора. Освен това гербиджът е все "хора от народа", дето мислят, говорят и действат подобно на мнозинството българи. Това добавя някаква симпатия у част от избирателите и служи за щит срещу обоснованите аргументи на критиците. Ама вземали "такса спокойствие", раздавали на приятелски фирми държавните поръчки, използвали прокуратурата като бухалка - няма значение за феновете, които се отъждествяват с "успехите", а "дреболиите" не ги вълнуват.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  след прочитане до края
  (получи се бързо, текстът е като пуканки - много обем, малко маса)

  трудно ми е да възприемам сериозно креатив, чийто автор използва думите "държава" и "страна" като синоними
  за претендиращ за културност това е непростимо

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хи-хи":

  "престиж на държавата" - тва кво е?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Арогантността,особено българската милиционерска арогантност никога не може да бъде привлекателна...

 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  защо в държава като нашата точно държавниците, често окачествявани като простаци, имат забележителни кариери, каква е връзката между простотията и политическото влияние на родна земя?
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Простите държавници не падат от небето!
  Народът ги избира!
  Колкото по-прост е един народ, толкова по-прости са държавниците му!
  Най-простите народи, по правило винаги се влачат най-отзад - на опашката...

  Все пак от време на време се появяват и свестни лидери като Иван Костов например, който обърна тотално икономическите и политическите коловози на България от посока - Кремъл и посткомунизъм към посока - Европейски съюз и САЩ!

  В последствие след Иван Костов, народът се поуспокои че вече е в ЕС и НАТО и допусна популисти и простаци отново да го яхнат!
  И така с простаците и простащината, караме години наред - най-отзад. Яваш, яваш..
  Докато опрем до услугите на следващия "Иван Костов", който да ни даде отново
  глътка чист въздух...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  И що просто ченгето-професор Стоян Денчев не излезе публично и не каже какво точно иска,за да не чакаме Тошко да го огласява и да не губим време?

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  "печелещ симпатии по линия на близостта му до реалността и ефективността на безцеремонните му действия"

  Най-накрая някой да прозре истината :)

  Ма така е като не се преподава вероучение в училищата. Анализаторите можеха да стоплят че в Библията е записано "По плодовете им ще ги познаете".

  Не по приказките, не по намеренията, не по действията, а по-крайния резултат или както е казал автора по "ефективността на безцеремонните му действия"

  Може да махне само "безцеремонни" :)

 22. 22 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#19] от "Рим":

  Иван Костов вкаран от БКП в СДС за да унищожи СДС...
  После такъв беше Петър Стоянов, който завърши унищожението. И днес СДС е просто някаква никаква партийка.
  За жалост в България няма реално след 1944 г. добър политик антикомунист. Даже няма въобще полотик антикомунист, ако ще и лош политик да е. Всички са агенти на БКП, ДС, КГБ, и (или) бивши членове на БКП.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 23. 23 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Очаквано, големите глави пак стигнаха до самообвинения и самосъмнения. Някой простак да го направи това? Никога! И нещата ще бъдат вечно същите.

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Дебилизма на Борисов е от висша проба...:) Потресаващо е че около него има хора които четат книги ??

 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  няма да е лошо културните дейци да почнат да произвеждат нещо, с което да образоват малко презрения от тях електорат. нещо различно от дълбокомислени есета в хайарт издания. и нещо различно от блудкавите сериали и филми...

 26. 26 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Умен политик и държавник трябва да подхожда към българското общество като към пациент с диагноза и подходящо лечение, което хем да не е шоково, хем да е изправително в дългосрочен план. Реакционната фейсбук политика е точно обратното нещо – стоиш на гребена на вълната на хорското недволство и трябва да имаш мнение за всяка селска кална борба.

 27. 27 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 240 Неутрално

  1 г. блокиране на кръстовища, обиди на мирни граждани, чупене на колите им заплахи за побой над майки с деца и баби с бастуни, хвърляне на тонове яйца, домати и всякакви хранителни продукти по улици и сгради, пиене на тонове бира и после устройване на пиянски оргии "протести"...Арогантността на ДБ нямаше край.Ако трябва да им се върне за това което правиха, трябва Ицо да го съблекат гол на площада и да го пребият от бой. На това му се казва линч в другите държави. Следва.
  —цитат от коментар 6 на justauser


  Май не си от София... Всеки ден по пътя за работа минавах и се прибирах през Орлов мост и не съм видял нито един човек да проявява агресия към "мирните граждани". По-скоро имаше провокаторчета, които търсеха начин да създават конфликти. Ти може и да си бил сред тях, ако си бил командирован от свети Боко.

  По темата: явно народът е прост, иначе защо ще си избира няколко пъти поред слугата на Тодор Живков? Правешкият селяндур е може би най-гнусният управник в модерната ни история, чието единствено качество е хитростта. Бойко не е по-различен, все пак учил от него, докато му е разтривал ушите. Хората се припознават в тези две персони, защото това е показателно, че може да си "велик" и без да си умен, образован и тем подобни. Това блазни българина - тарикатлъка и показността. Хитреците смятат честните хора за глупаци. Въобще това е манталитет, който няма как да бъде изкоренен. Който не вярва, нека се сети кой спечели последните избори. Абсолютно същият типаж като предшественика му, даже навремето бяха и близки приятели.

 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Всеки може да се сравни лесно с тиквата и нейните калинки и да си каже - ако тези могат да ни управляват, и аз мога. Това повдига самочувствитео на доста хора. Освен това гербиджът е все "хора от народа", дето мислят, говорят и действат подобно на мнозинството българи. Това добавя някаква симпатия у част от избирателите и служи за щит срещу обоснованите аргументи на критиците. Ама вземали "такса спокойствие", раздавали на приятелски фирми държавните поръчки, използвали прокуратурата като бухалка - няма значение за феновете, които се отъждествяват с "успехите", а "дреболиите" не ги вълнуват.
  —цитат от коментар 15 на stein


 29. 29 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Борисов допусна и все още не се усеща два да ги нарека политически лапсуса, които поддържат в годините стабилността на електората на дпс.
  Днес беше вторият. Каза нещо като "оцелели сме под турско".
  Не е имало такова "турско", защото не е имало Турция, а османска империя.
  Първият беше преди повече от 10 год., когато се изцепи, че промяната на имената на турците в България, трябвало да се извърши постепенно, започвайки със смяна на личното име.
  Голяма грешка. Политическата култура е продукт на обучение, но и на манталитет.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "Невъзможно е да отминем и факта, че след бурно изразеното недоволство срещу неприемливото политическо държание на доскорошния премиер българският гласоподавател реши да го замени с нещо подобно. Защо?"
  Защото сме прости!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#27] от "marvinthemartian":

  Е явно съм точно от София и не можех да разбера как така 4 палатки (вътре празни) спират движението на Орлов мост. И за другите спрени кръстовища няма и да казва, ч1е там беше същото нелепо положение.
  А и симпатизантите на ДБ винаги се правят на шизофреници, ненормалници улави, малоумни идиоти, но може и да са. Та случката с майката с деца беше във всички медии, ама тея от ДБ пак не разбрали.
  Който не разбира от морков, разбира от тояга.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Много добър текст!
  Колко жалко, че онези, за които е предназначен изобщо НЕ ЧЕТАТ!!!

 34. 34 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#33] от "selqnin":

  Те от ДБ "четат" само течни книги в кенчета от бира.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 35. 35 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Суверенът" реши да замени една мутра с друга, Тиква с Кратуна, Севда ТВ с 7/8 ТВ, СИК с ВИС .........

 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#27] от "marvinthemartian":Който не разбира от морков, разбира от тояга.
  —цитат от коментар 32 на justauser


  Десебарките ще ги оправи "принципа на моркова и тоягата", но в леко осъвременен вид: тоягата се прилага традиционно, а моркова вместо отпред, се подава отзад...

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  бай Ганьо може да избере само бай Ганьо, няма да гласува за Алеко Константинов никога.

  Истината ни прави свободни.
 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Нещо по-интелигентно от "Слави е лош защото е чалгар" не можете ли да измислите?

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Софийските тарикатчета пищят, значи Слави е на прав път. Стигатолкова гювеч за потомствените мандраджии от жълтите павета

 40. 40 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Първо да кажа, че харесвам Стоян Радев, който е един от най - умерените и интелигентни културни дейци в България. Но... Арогантност има и на запад, т.е. не е само в България. И не е характерна само за простаците. Има толкова много хора, които се мислят за елит, дори от "културните" среди, а в същото време са безпардонни, надменни и арогантни.

 41. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  точно се чудех какви сентенции са подходящи.
  първа:
  - Ако хората не пазят свободата си, тези които мечтаят за тирания ще им я отнемат; тираните са активни и волеви и ще посветят живота си на каквито и да е богове, небесни или земни, за да сложат в окови спящите. Волтер.
  - Смъртта на демокрацията няма да дойде с убийство от засада. Това ще е бавна смърт от апатия, безразличие и неучастие. Роберт Макхътчинс.

 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#34] от "justauser":

  друго си е пърцуца на аванта на позитано.
  обърши ръце и от кифтето
  по пеесе стинки.

 43. 43 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#42] от "mihail_p":

  Че то вие сте заедно с Позитано.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Доколкото разбирам, авторът повтаря изтърканата мисъл, че какъвто бил народа такава били политиците, затова да не им връзваме много кусур. Дори внушава, че на Боко сме щели да издигнем паметник.
  Ако искаме да обвиняваме някого, да сме погледнели първо себе си, пък когато ние станем по добри(по послушни, по саможертвени, по малко егоистични, завистливи и т.н.), политиците ще се трогнат и те ще станат по добри и по малко ще ни мачкат и грабят...

  Но фокусът е поставен погрешно. Не става въпрос за простащината на политиците. Става въпрос за ТЯХНАТА ПОЛИТИКА! Не е толкова важно дали политикът е простак, важно е какви ги върши, защото един рафиниран, образован, начетен и лустросан политик също би могъл да краде и мачка, и то рафинирано и образовано.

  Политиката е важна и хората трябва да протестират не срещу политици, а срещу идеи и закони. Политикът е сменяем, той е просто винт в порочната система. Тя трябва постепенно да се демонтира чрез атака на законите, порядките и практиките, чрез които ощетява мнозинството за сметка на малцинството.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 45. 45 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Вярно е, че Борисов е простак, но, никога в историята на България не се е живяло толкова добре.
  Не казвам, че това е заслуга на Борисов, но просто това се случи по времето, когато той е на власт.

 46. 46 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Хе хе хе, след "плач Прокопиев", гледам сега наредили да плачат интелектуалците...Дичев, тоя господин, необяснимо, тъжно, пак сме неразбрани, как може такава простащина, ох, ах... Дичев го презирам, та дори тиренце не бих изписала под западняшко-левундерските му бълвочи, независимо по каква тема. Този господин не го познавам, та ще му отвърна с два простички цитата, които, не се съмнявам, че схване правилно - нали има претенции за умно-красива култура.
  Бертолт Брехт: „Щом правителството е недоволно от своя народ, да го разпусне, да назначи избори и да си избере друг народ”. Тук вместо правителство можем да сложим изобщо политиците всякакви. Давайте, дами и г-да умно-красиви, намерете си друг народ, да ви даде 50%, нали. Я, колко е лесно. Господинът автор сигурно знае кога Брехт, типичният западняшки интелектуалец-левичар /като Пикасо, Сартр, и пр.типове/ стига до горното прозрение - когато се установява гедерейския режим, и е дошло светлото бъдеще за правилната част от немския народ, ама въпросният народ нещо не оценява това светло бъдеще, та се вдига през 50те год, на улични протести, смазани с танкове. Та Брехт се потресъл от танковете на неговата си правилна партия и се озовал в типичната поза на западнящшки левундер-интелектуалец, в каквато ще се окажат сума ти подобни същества и след 56 - Унгария, и след Пражката пролет, и след 80те в Полша, и т.н.....За Ромен Гари и потресът му от съдбата на Никола Петков няма какво да се говори. Всъщност, Гари май не попада в графата западняшки левундери, щото е бил голист .
  А вторият цитат е от автор, който нищожеството дичев презира - Иван Вазов.
  ''Отвори се вратнята. Влезе Миал Пандуринът и покани бай Мича да дойде на конака, дето беят е свикал и другите чорбаджии, за да съдят комитетската работа на Варлаама. Кога пандуринът излезе, чорбаджи Николаки забележи злорадо: "Ето какви простаци Варлаамовци са се наели да съсипят турското петстотингодишно царство! Изпила им кукувица ума!"
  - Николаке! - изрева презеленял от ярост бай Мичо - ще те вземат дяволите! Господ едно време избра рибари и говедари, за да преобърнат света, а не като тебе магарета-философи!
  И излезе бързо из вратнята, като заряза госта си смутен и попарен.'' Милите ни велики "Чичовци"...::-))))
  Което пък ни подсеща и за великия Захари Стоянов, за Бенковски и "учените", и "вишегласието" на Оборище...но това е друга огромна тема.
  Та така, драги ми господине автор. Кой разбрал, разбрал.

 47. 47 Профил на Козльо
  Козльо
  Рейтинг: 76 Весело

  Основен проблем на демокрацията е, че обикновено глупавата половина от населението избира управляващите.

  Да вземем средния човек, който нито е кой знае колко умен, но нито е и кой знае колко глупав. По принцип 50% от населението е по-умно от него и 50% е по-глупаво. Т.е. имаме равен брой умни и глупави хора, но проблемът е, че глупавата половина е лесна за манипулиране, затова успешните политици се съсредоточават върху нея. Дори и самите те да са умни. Просто това дава най-голям резултат срещу най-малко усилия. Гласът на умните хора е много по-трудно да бъде спечелен и е много по-фрагментиран.

  Вторият проблем на демокрацията е, че много малка част от хората (дори от умната половина на населението) изобщо се интересуват от политика.

  Затова всичко се свежда до популистко говорене, елементарно делене на хората на групи - комунисти, "умнокрасиви", турци, цигани, "партии на статуквото", русофили, русофоби и т.н.

  А арогантността на лидерите демонстрира увереност и се възприема като компетентност в очите на невежите.

  Има един американски филм - "Идиокрация", който показва идеалното общество, към което се стремим :)

 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#47] от "Козльо":

  Това може да се избегне, когато хората се обединят около принципи. Когато имат определени очаквания към властта, а не просто да гласуват за поредния спасител, който ще ги оправи, ама те не знаят как и не се интересуват. Затова оправянето никога не се харесва.

  Задачата на политика е да сведе политиката до разбираемо за обикновените хора ниво и да ги накара да разберат, че от политиката зависи техния живот. С дигитализацията на живота това би могло да се улесни.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 49. 49 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#48] от "Боян Таксиров":

  *С дигитализацията на живота това би могло да се улесни.

  т.е. да се използват дигиталните технологии за достигане на политиката до хората, както и да се даде възможност да изразяват волята си и да се координират и структурират помежду си.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#41] от "mihail_p":

  " точно се чудех какви сентенции са подходящи.
  първа:
  - Ако хората не пазят свободата си, тези които мечтаят за тирания ще им я отнемат; тираните са активни и волеви и ще посветят живота си на каквито и да е богове, небесни или земни, за да сложат в окови спящите. Волтер.
  - Смъртта на демокрацията няма да дойде с убийство от засада. Това ще е бавна смърт от апатия, безразличие и неучастие. Роберт Макхътчинс."

  Сентенциите са подходящи на 100 % ! Проблемът не ни е в тях, а в навременното, всекидневно, постоянно противостоене на ОПГ - то, което настъпва според доколкото ние му позволяваме ! какво друго очакваме за главен прокурор, например, след като ВСС беше " опраскан " зрелищно от сараите , а мнозинството стои и гледа, че малцина протестират на жълтите павета срещу Гешев и си вика : мене кво ми пука !?!
  Е, усетиха кво им пука, ама как сега се вади кърлежа от гостоприемника само с увещания и кандърми ! Не става, нали ? Иска се да го изтръгнеш от тялото, ако е необходимо и да се реже ! Та и нашето положение е такова в момента !

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  Привлекателна е, защото политиците от статуквото изглеждат като "хванати в небрано лозе", издишат, разни папърдаци и тюфлеци стоят и мъдрят как да се намърдат при всяка ситуация, без дори да се замислят за бъдещето, да дадат път на младите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 52. 52 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Невероятно точен и изключително полезен анализ!!
  Струва си да опитаме

 53. 53 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Доста неинтелигентно написан материал, с много слабо познаване на историята. В един кластър на "арогантни" са събрани няколко м-р председатели на България, някои от които са поставени допълнително в графа "необразовани", на мнозина се приписват всякакви пороци и нисък морал в общоприетия смисъл на думата, което има малка връзка със самата политика и нейните резултати. По подобен начин "искуствоведи", които не са се цапали никога с боя, разсъждават за лудостта на ван Гог или алкохолизнма на Модиляни, защото се затрудняват да анализират творби от чисто формална гледна точка.

  Първо: Димитров и Живков нямат място в разсъжденията на автора. Макар "арогантни" или "необразовани", те не са избирани демократично и при нормални обстоятелства, в честна конкуренция с други политици.

  Второ: формалното образование много често в историята и настоящето не е задължителен атрибут на успешния политик. Ако авторът държи на тази логика, защо е пропуснал Драган Цанков и Димитър Петков? Не е ли чел нищо от Стамболов (писма, статии, речи), за да се убеди в изключително дълбоките познания, разбиране и стартегическо мислене по политическите и икон. проблеми на България, за себе си и в рамките на Европа? Авторът не си дава сметка, че при "образовани" мин. пр-ли – Иван Евс. Гешов (Owens College Manchester), Стоян Данев (право, Heidelberg, полит. науки в Париж), Васил Радославов (право, Heidelberg) - регистрираме три национални катастрофи, а единствено "сопаджията" Стамболийски се опълчва на Фердинанд и курса му. .Четвъртата катастрофа (Боград Филов, класическа филология, Вюрцбург и Лайпциг, археология и римска история, Фрайбург) ни се разминава единствено поради съветската окупация и интерес за територално запазване на бъдещия сателит.

  Трето: за истинския лидер най-често "арогантност" е неподходяща дума за "самоувереност". По презумпция, лидерът винаги има по-голямо его поради самосъзнанието за лидерството си.

  Четвърто и най-важно: авторът няма представа за набора от качества, необходими на успешен политик. Това не са задължително общочовешки (положителни) качества, които да се естраполират в някаква хаджиография. От подобна гледна точка много (не)успешни политици изглеждат неособено привлекателни личности. Тук обаче не сме близо до Исус, Евангелието, Махатма Ганди или Майка Тереза, а много дълбоко в територията на "Алкивиад", "Принцът", "Психология на тълпата" на Льо Бон, мемоарите на Талейран и пр.

 54. 54 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#44] от "Боян Таксиров":

  "Политиката е важна и хората трябва да протестират не срещу политици, а срещу идеи и закони."

  Логично и поради това неверно. Болшинството избиратели не се занимават с програми и политики, а с ангажиране на ниво емоция и подсъзнателно емоционално идентифициране с политик. Не случайно настолна книга на Хитлер и Сталин, а и на мнозина други политици, е "Психология на тълпата" на Льо Бон. Човешката природа е константна и никаква дигитализация и пр. техники не могат да я променят. Пишещите тук всекидневно го доказват

 55. 55 Профил на Козльо
  Козльо
  Рейтинг: 76 Разстроено

  До коментар [#54] от "bellend":

  За съжаление е точно така. Не знам защо очакваме да получим политици - еднорози, който хем манипулират тълпата, така че да я баламосат достатъчно, че да бъдат избрани, хем да мислят доброто на въпросната тълпа, след като спечелят изборите, вместо са собствения си задник, хем и да са компетентни управляващи на всичкото отгоре. Някак си, това очакваме да произведе демокрацията и после обвиняваме себе си, като видим, че не става. Ми то по дизайн няма как да стане.

 56. 56 Профил на maestroto
  maestroto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "justauser":

  Петър Дертлиев беше такъв политик. За съжаление беше вече доста възрастен, за да има енергията да се бори след 10-и ноември.

 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  На мен много ми допадат политическите разсъждения на Стоян Радев, но в това есе не съм съгласен с него. Той казва, че лесния отговор на въпроса, защо дълго и/или успешно управлявалите лидери са известни с простащината си е статистически значимия брой на прости хора в нашата държава.
  Аз мисля че освен лесен, този отговор е и верен. И не защпото по този начин аз или други от пишещите тук се разделяме от тази маса и се правим на културни/учени и прочее, а защото закона за разпределение на Гаус е в сила и работи не само у нас, но и по света и дори в държави, които априори слагаме графата цивилизовани. Може би има някаква тънка разлика в простотиите на лидерите по света, но тя, както казва автора не е същниска, а някакъв вид лустро, което за зло или добро липсва у нашите.
  Каква и чия е вината ( ако въобще може да се говори за вина) и какъв е изхода, начина за подобряване на стуацията е наистина сложен проблем, който изисква продължителни и много последователни усилия, все неща които са ( и впрочем винаги са били) доста трудно постижими, та няма как да очакваме от утре, па било и след още едно гласуване да се разрешат.
  Но за да има все пак движение в правилната посока, много е важна ролята на хора от типа на Стоян Радев, Стефан Цанев и още не малко наши ( да не ги изброявам, защото няма как списъка да е пълен) хора на духа и разума. Добре би било те, помежду си да постигнат съгласие по няколкоти най-важни направления, за да задават смислен и целенасочен тон на нашите обществени щения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK