Само факти: има ли части от чужд научен труд в книгата на кандидат-министъра Петър Илиев

Петър Илиев

© Дневник

Петър ИлиевПо темата работиха журналистите от "Дневник" Лора Филева и Светлана Георгиева и Веселин Нанов от "Капитал".


Адвокатът Петър Илиев, който беше номиниран за министър на правосъдието в първия проектокабинет на "Има такъв народ", а впоследствие и спряган за кандидат премиер, е включен и във втория вариант на правителство, за който партията търси подкрепа. Покрай публичното му обсъждане преди седмица вече се разбра, че той се свързва със случай на неправомерно копиране от чужд научен труд без цитиране в негова юридическа монография.


Това е публична тайна в поне две катедри на Юридическия факултет на Софийския университет, съобщи източник на "Дневник" и "Капитал" още след номинирането му за министър на правосъдието в първия кабинет на "Има такъв народ". Става въпрос за книгата на Илиев на тема "Компетенцията на Народното събрание", в която на различни места има дословно копирани пасажи от доктората на преподавателя в Софийския университет Наталия Киселова "Парламентарен контрол".
Преглед от екип на "Дневник" и "Капитал" на двата научни труда показа, че наистина има копирани дословно параграфи от различни части, без да е цитирано, че са взети оттам. Има части, в които отделни думи са сменени, но структурно и смислово водещ е трудът на Киселова.


Ръководителят на катедрата по Конституционно право проф. Пламен Киров, в която са преподаватели и Киселова, и Илиев, беше цитиран от "Лекс.бг" с кратък коментар, че е работа на деканското ръководство да назначи независима комисия за тази "стара история".


Преди няколко дни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и заместникът му Тошко Йорданов коментираха, че срещу техни хора излизат компромати, а те използвали само факти, например срещу служебния финансов министър Асен Василев, обвинен от зам.председателя в кражба на интелектуален продукт. От парламентарната трибуна на 29 юли Тошко Йорданов заяви: "Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър". В интервю по "Нова тв" през уикенда Йорданов обясни, че Илиев е от техните хора, защото е с тях още от референдума и те защитават хората си.


"Дневник" реши да публикува фактите около този случай, които проверихме през последните дни, след като се разбра, че той отново е номиниран за официална длъжност. Освен това Илиев е и преподавател в Софийския университет, а информацията повдига въпроси и около академичната му дейност.


Още за биографията на Илиев - четете тук


Историята на една монография


Историята е следната: През 2012 г. на Илиев е присъдена титлата доктор по право в СУ. Дисертацията му е на тема "Законодателният процес в Република България". Дигитално копие от автореферата му се открива в библиотеката на Юридическия факултет.


След защитата на Илиев и издаването на монография със заглавие "Компетенцията на Народното събрание", Наталия Киселова, която е защитила докторат в СУ преди него - през 2008 г., открива в книгата дословно копирани части от своя научен труд "Парламентарен контрол", които не са цитирани. Въпросът е отнесен до ръководството на катедрата по конституционно право, според източници на "Дневник", но скандалът е потушен, като от Киселова е поискано да не огласява случая.


Докторатът на Илиев е защитен със суперлативи от научните му ръководители и научното жури, с председател проф. Георги Близнашки, като му е признат научен принос. На страницата на Софийския университет са налични три становища - на професорите Евгени Танчев, Александър Воденичаров и доц. Бойка Чернева, както и рецензиите на проф. Георги Близнашки и проф. Веселин Цанков. Петимата са единодушни, че става дума за стойностен труд с принос. Доц. Чернева посочва важният извод на Илиев за необходимостта от цялостна стратегия за развитие на българския модел на законодателен процес.


По следите на един научен труд


"Дневник" извървя дълъг път в опита си да открие книгата на Петър Илиев. Тя липсва в иначе обстойните му биографични справки на страницата на кантората му и в Софийския университет. Оказа се, че "Компетенцията на Народното събрание", издадена през 2015 г. от издателство "Нова звезда", е неоткриваема. Изданието очевидно е било продавано в електронните книжарници. На страницата на "Озон.бг" книгата е отбелязана като изчерпана и информацията се вижда само като кеширана версия. На страницата на "Стор.бг" стои надпис "Продуктът е спрян от продажба и не се очакват нови наличности в бъдеще."


"Дневник" потърси книгата директно от издателя "Нова звезда". Оказа се, че и там липсва. От фирмата предложиха да попитат автора дали у него не е останала някоя бройка. По-късно съобщиха, че той е заявил, че няма нито една. От издателството казаха още, че авторът си е изкупил целия тираж.


Проверка на "Дневник" показа, че книгата не е депозирана в 13 екземпляра в Националната библиотека, както изисква законът за депозиране на печатните издания. На въпрос към издателството защо не са спазили това задължение, получихме отговор, че книгата нямала ISBN - уникален номер, който се издава на всяка книга от служба в Националната библиотека.


Книгата на Петър Илиев има ISBN и той е написан в страниците на електронните книжарници. Защо издателството пропуска този факт, не се разбра. "Дневник" провери и в службата за издаване на уникалния номер и оттам потвърдиха, че на книгата на Илиев е издаден ISBN и че издателството не е депозирало задължителните бройки. Дори препоръчаха да подадем сигнал в отдел "Депозит", за да бъде санкционирано издателството.


Книгата не може да бъде намерена нито в антикварните книжарници, нито в юридическите, като тази в СУ, например. Въпреки това юристи я притежават и "Дневник" успя да получи копие от нея, за да направи сравнение.


Книгата на Петър Илиева и на Наталия Киселова

© Дневник

Книгата на Петър Илиева и на Наталия Киселова


Копираните текстове


Преглед на двата труда - доктората на Киселова и книгата на Илиев, показа, че наистина има дословно копирани части. На места има сменени по няколко думи, но те не променят смисъла и структурата на абзаците. Няколко части от въведението на Наталия Киселова са копирани дословно в труда на Илиев. Например пасаж от осма страница от въведението на дисертацията на Киселова, съвпада едно към едно с пасаж от 31 и 32 страница на книгата на Илиев.


Пасаж от книгата на Петър Илиев (32 страница)

Пасаж от книгата на Петър Илиев (32 страница)


Същият пасаж от дисертацията на Наталия Киселова

Същият пасаж от дисертацията на Наталия Киселова


Последните две страници от въведението в дисертацията на Киселова, са същите в труда на Илиев (на скрийншотовете се виждат пасажи от копираната част, като може да се види, че дори и бележките под линия са еднакви)


Само факти: има ли части от чужд научен труд в книгата на кандидат-министъра Петър Илиев

Само факти: има ли части от чужд научен труд в книгата на кандидат-министъра Петър Илиев


Според Фейсбук-групата "Правна лудост", която е направила видео обяснение и е разгледала труда на Илиев и дисертацията на Киселова, публикувана в преработен вариант в книгата "Парламентарен контрол" (там трудът й, защитен през 2007-година, е със съкращения) става въпрос за копирани над 40 страници.


Според източник на "Дневник" копираните страници от оригиналната дисертация на Киселова не са 40, а над 80.


Параграф 2: "Ранен дуалистичен парламентаризъм" от книгата на Петър Илиев, който е почти идентичен

Параграф 2: "Ранен дуалистичен парламентаризъм" от книгата на Петър Илиев, който е почти идентичен


с параграф 2 от глава първа на труда на Киселова: "Контролът на парламента в контекста на ранния парламентаризъм". В цялата глава абзаците са или едно към едно копирани или са със сменени думи.

с параграф 2 от глава първа на труда на Киселова: "Контролът на парламента в контекста на ранния парламентаризъм". В цялата глава абзаците са или едно към едно копирани или са със сменени думи.


Параграф 2 от книгата на Петър Илиев: "Ранен дуалистичен парламентаризъм" е почти идентичен с параграф 2 от глава първа на труда на Киселова: "Контролът на парламента в контекста на ранния парламентаризъм". На места думи и изрази са сменени, разместени са части, липсват абзаци, но смислово частите се повтарят. Има и дословно копирани части.


Началото на статия в списание "Съвременно право" със заглавие "Конституционни апекти на парламентарния контро (България, Гърция, Португалия и Испания)"

Началото на статия в списание "Съвременно право" със заглавие "Конституционни апекти на парламентарния контро (България, Гърция, Португалия и Испания)"


Страница 93 от главата: "Втора вълна на рационализация на парламентаризма" от книгата на Петър Илиев.

Страница 93 от главата: "Втора вълна на рационализация на парламентаризма" от книгата на Петър Илиев.


Трудът на Киселова дори не е в библиографията на изданието на Петър Илиев, а бележките под линия почти напълно съвпадат с тези в дисертацията на Киселова.


Копирани едно към едно са и части от статия в списание "Съвременно право" - "Конституционни аспекти на парламентарния контрол (България, Гърция, Португалия и Испания)" от 2006 г. също на Наталия Киселова. Частите от тази статия, които са били използвани в труда на Петър Илиев, не са били точно отбелязани в бележките под линия.


Опитите да се свържем с Петър Илиев от петък (30 юли) до редакционното приключване на текста се оказаха неуспешни.


Плагиатство или...


Според адвокат Емил Георгиев, подобни действия се наказват от наказателноправна гледна точка - с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание.


Това следва от член 173 от Наказателния кодекс, който гласи:

Който издава или използува под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание.


"От гледна точка на Закона за висшето образование - доказаното по установения ред плагиатство в научен труд е основание за освобождаване от длъжност на член на академичния състав във висше учебно заведение", коментира още юриста.


Според него могат да се сочат новини, факти, сведения и данни, които се съдържат в нечие произведение, тъй като те сами по себе си не са предмет на авторскоправна закрила. "Но не може да се преписва написания от друг автор текст, независимо дали той се отнася до новини, факти, сведения и данни, без посочване на източника", коментира още Георгиев.


Той цитира член 24, ал. 1, т. 2 от Закона за авторското право и сродните му права, според който е свободно използването на цитати от вече разгласени произведения на други лица при критика или обзор при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно, както и че цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта. "Да докаже невъзможността за посочване на източника или името на автора е в тежест на цитиращия", казва още адвокатът.


Може ли да бъде сезирана Етичната комисия на Софийския университет


Три дни след първите публикации за съмненията за плагиатство в Софийския университет "Климент Охридски" няма реакция. "Дневник" изпрати на пресцентъра му въпроси:


1. Предприема ли нещо СУ във връзка с информацията?
2. Как би протекла проверката на казуса?
3. Какъв е протоколът за действие в такива случаи? Имало ли е подобни случаи досега и как се е процедирало?
4. Ще остане ли преподавателят на поста си, докато трае проверката, или ще бъде отстранен?
5. Какви действия ще бъдат предприети спрямо ръководството на катедрата по Конституционно право - бившето и сегашното, ако то години наред е знаело за неправомерното копиране на информация, но е попречило да бъде огласено?
6. Какъв сигнал ще излъчи СУ към обществото, за да не останат съмнения в толерирането на незаконни и неморални практики?


Първоначалният отговор гласеше: "Няма постъпил сигнал по този въпрос до ректора или други органи на
университета. Това не е и необходимо." По-нататък в писмото от Боряна Коларова, директор на пресцентъра на СУ, се уточняваше, че сигнал за плагиатство не трябва да бъде пращан до университета, а до Комисията по академична етика към Министерството на образованието и науката.


"Дневник" направи справка сред юристи и във вътрешните правила на Етичната комисия на СУ по въпроси, свързани с плагиатство и недостоверност на научни данни. Установихме, че комисията в Министерството на образованието и науката може да вземе отношение само когато става дума за висяща процедура по хабилитация, а случаят с Петър Илиев не е такъв. В казуси като неговия СУ си има собствени правила - трябва да бъде сезиран ректорът на университета, който го препраща на заместника си по научната дейност. Той заедно с юрист от правния отдел и специалист "Човешки ресурси" трябва в 7-дневен срок да провери дали сигналът е допустим и да го изпрати на Етичната комисия.


След като обърнахме внимание на пресцентъра на СУ за това, получихме нов отговор. Той гласи: "До момента сигнал относно трудове на Петър Илиев в деловодството на Софийския университет не е получаван. В случай че такъв сигнал бъде получен, проверката по него ще бъде извършена по реда и в сроковете на раздел II от Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийски университет "Св. Климент Охридски"." В писмото се посочва и кръга от възможни податели на такъв сигнал.


"Дневник" се опита да се свърже и с колегите на Петър Илиев в Юридическия факултет.


Деканът проф. Даниел Вълчев каза за "Дневник", че ще се запознае с казуса, защото плагиатството е сериозно обвинение и към него следва да се подходи отговорно. Той е помолил да му намерят книгата на Илиев и смята да говори с ръководството на катедрата по Конституционно право, за да разбере дали там имат някаква информация.


Ръководителят й проф. Пламен Киров в петък заяви за "Дневник", че не желае да коментира слухове и препрати към бившето ръководство на катедрата, начело с Мариана Карагьозова. В момента тя е конституционен съдия, не успяхме да се свържем с нея. Не отговори на обажданията ни и проф. Георги Близнашки.


Доц. Наталия Киселова отказа да коментира случая пред "Дневник".


Фейсбук общността от юристи "Правна лудост", която излъчи клип, посветен на казуса, като сравни страници от трудовете на Киселова и Илиев, отговори, че не са взели решение дали да изпратят официален сигнал до ректора на университета, защото държат на анонимността си.


Ако този въпрос трябва да се поставя на някой институционално, той би следвало да се постави от ръководителя на катедрата по Конституционно право или от декана, казаха за "Дневник" преподаватели от юридическия факултет.


Етичната комисия на СУ е с ръководител доц. Валентина Кънева. "Дневник" се свърза с нея и със заместника й доц. Боряна Мусева. Те потвърдиха, че сигнал до комисията няма, както и че тя не може да се самосезира от медийни публикации. Насочиха ни към вътрешните правила на комисията, приети съвсем наскоро и посветени на откриването на плагиатство. Правилата съдържат строги ограничения кой може да изпрати сигнала: това трябва да е "заинтересовано лице". За такова се признава всеки, придобил научна степен в съответното професионално направление, както и лица, заемащи други академични длъжности, обучаващи се в СУ, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания. Това стеснява кръга на подателите на сигнали до университета и създава пречки за проверки по медийни публикации или от средите на правосъдието.


Вътрешните правила на Етичната комисия съдържат още редица императивни изисквания: подателят на сигнала е задължен да посочи трите си имена и да се подпише, трябва да приложи доказателства, че е от кръга, който има право да сезира комисията, както и доказателства за плагиатство, Необходимо е точно да се посочат нарушенията на авторското право, да се предадат копия на двата труда и те да се опишат библиографски. Необходимо е и да се посочи кога и как е открито предполагаемото плагиатство.


Комисията заседава напълно конфиденциално, а решението за санкция или не се взема от ректора на университета. Според Закона за развитието на академичния състав може да се стигне до уволнение от заеманата академична длъжност.


Отново номиниран - този път за вътрешен министър


Въпреки медийни публикации през последните 4 дни, "Има такъв народ" номинира Петър Илиев - този път за министър на вътрешните работи.


"Искам някой с лицето си да застане и да каже, че господин Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си, за да може да бъде осъден. Спряга се името на госпожа Киселова, която не е отговаряла пряко. Моля този, който твърди, че е изплагиатствана от него, да излезе и да каже, за да отиде г-н Илиев със съответния човек в съдебна зала. Г-н Илиев е готов да осъди всеки, който заяви това нещо" - така отговори председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред медии във вторник.


"Когато се издаде книга, за която има съмнения, че в нея има изплагиатствани пасажи, човекът, който се чувства ощетен, може да заведе иск в рамките на шест месеца, защото това е престъпление. Да не говорим, че в случая става дума за колеги, които са в един и същ Юридически факултет. Книгата, за която намекват някои хора, е излязла преди повече от 5 г., така че този, който се е чувствал засегнат, е можел да го направи", посочи Йорданов.


"Той е страхотен специалист, конституционалист и мисля, че има заслужено място", каза Пламен Николов за важността на фигурата на Петър Илиев, който по неофициална информация от партии в парламента трябваше да бъде номинацията на "Има такъв народ" за министър-председател, но по-късно партията на Слави Трифонов представи Пламен Николов, твърдейки, че не е имало промяна в последния момент и че кандидатурата на Николов е била решена около две седмици преди да бъде обявена.


Юристи, които "Дневник" помоли за коментар, посочиха, че са впечатлени от позоваването на изтекла давност, тъй като прибягването до нея, фактически означава признаване на деянието. Те посочиха, че трябва да се разграничи плагиатството като престъпление и правонарушение.


Давностен срок има само за дела за плагиатство по Наказателния кодекс. Тези дела са от частен характер и могат да се водят само от пострадалите от плагиатството, без участието на прокурор. Тук съществува кратък срок за завеждане на дело - 6 месеца, след като потърпевшият е узнал за плагиатството. Очевидно тази хипотеза има предвид Йорданов.


По Закона за развитието на академичния състав обаче, който санкционира плагиатството като правонарушение, давност няма. Защо - това обяснява през 2017 г. тогавашният министър на образованието Николай Денков в интервю за "Фокус", публикувано на страницата на Министерския съвет:


"Ако бъде установено плагиатство, няма срок на давност. Тоест вие може да сте го направили преди 20 години, ако сега се прави проверка и установи, че преди 20 години вие сте си преписали труд на някой друг учен - български или чуждестранен, това е плагиатство. И оттам вие трябва да си понесете последствията. Съответно, ако сте станали професор с тези трудове, вие трябва да бъдете освободен от тази академична длъжност.


От друга страна, международната практика твърди, че особено за млади хора, да правят грешки е възможно, и това не е нещо, което трябва да ги извади от научния свят завинаги. Затова е предвидена една санкция, при която ако вие примерно сте направили грешка при подготовката на дисертацията си - за 5 години вие не можете да се явите на защита на дисертация, но през тези 5 години вие може да направите други трудове, може да публикувате статии, или пък съответно студия в някое от другите професионални направления, и тогава да защитите дисертация с другите трудове, в които вие имате този принос, който се очаква за доктор.


Ако плагиатстването не е съществено, това означава, че нещо като текст вие сте прехвърлили, но никога не сте имали претенцията той да бъде важен научен резултат - това е несъществено плагиатство. С други думи, вие сте плагиат, но вие не сте получили вашата академична длъжност или степен заради пренасянето на този текст."


Давност за академична проверка не тече и според вътрешните правила на Етичната комисия на Софийския университет за извършване на проверка при плагиатство и недостоверност. В чл. 2 ал. 4 се казва, че "установяването на плагиатство не е обвързано със срок".


Плагиатство може да се установи и без сигнал - при кандидатиране на лицето за следваща академична длъжност. Тогава по закон се оценява всичко написано от кандидата. Тоест Илиев би бил оценен по този ред, ако реши да става доцент - нещо, което той според негови колеги отлага от години.


Петър Илиев се смял на тезата, че е копирал неправомерно


Малко след публикуването на текста на "Дневник" днес, председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов говори по темата по Би Ти Ви.


"Петър Илиев се смя искрено като чу тази теза (бел. ред. че неправомерно е копирал от чужд научен труд без цитиране в негова юридическа монография.). Той знае откъде идва тази теза. Те са пет- шест човека на това ниво, юристи. Киселова (бел. ред. - доц. Наталия Киселова) мълчи, отговаря като индийски мъдрец", каза Йорданов. Той повтори заявеното във вторник при представянето на кабинета, че е пропусната възможността този, който твърди, че е ощетен, да си потърси правата.


Още за биографията на Петър Илиев - четете тук
Кои са останалите министри и какво е известно за тях - четете тук.

Защо правителството вече зависи основно от ДПС - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (302)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Вече имам видения как Борисов се връща на бял джип

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2956 Весело

  Браво, страхотна журналистическа работа и хубав текст. Чакаме следващия кандидат за вътрешен министър. Насила хубост не става.

 3. 3 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 24 Неутрално

  И от кога в България (респективно преди НРБ, защото практиката е от тогава) това е проблем?
  Защото нашият професор в университета, дето ни караше да си купуваме неговият учебник, че иначе нямало да вземем изпита, цялата му книга си беше една кражба от други трудове.
  В НРБ така се хабилитираха огромното мнозинство от тези с титлите, или въобще без да имат трудове, или с крадени неща. В България (НРБ) да крадеш е нещо нормално.
  Питаха един чужд автор на песни защо не даде в България чалгарите под съд (чалга "песните" 99 % са с крадена музика за която не са платени авторски права) и той отговори, че в България законът е такъв, че не позволява да се види колко е реалният тираж на пиратските CD и така не могат да бъдат осъдени крадците на интелектуална собственост.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  От цялата статия е видно прозрението, че индивидът е бил предвиден за висок пост. Методично се е подготвял за него, с отстраняване на компроматите.

 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Де да беше плагиат само един кандидат-министър. А то ... Пълно е с доктори, които никого не са излекували. Пълно е с учени, които никого не са научили. Пълно е с автори, които никой не чете и които никой не цитира. Най-лошото е че е пълно с кандидат-студенти, които с желание отиват да се учат на ... трикове от горните "учени".

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Петър Илиев бил член на пловдивската масонска ложа, най-голямата явочна квартира на ГРУ у нас, председателствана лично от почетния консул на РФ Джоре Бърдоквата. От ложата излизат номинациите на български регенти от името на Русия, като Сотир Цацаров.

  Когато идва моментът да се определи регент, който да гарантира руските интереси у нас, Бойко Борисов се обръща директно към ложата и оттам му предлагат няколко варианта, от които той си харесва Цацаров. По време на своя мандат като главен прокурор и главен компир Цацаров е изключително посветен и последователен в преследването на личнсти, бизнесмени и общественици с прозападен профил.

  Няма основание да не смятаме, че Петър Илиев е избран от Слави за следващ руски регент - отмяна на Цацаров, който скоро ще бъде лустриран по "Магнитски" заедно с Гешев, Ковачки и още една шепа такива звезди.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Познавах по времето на комунизма човек няписал доста книги и като го попитах защо не стане професор (все пак с толкова книги по неговата специалност можеше веднага да стане), той отговори "При толкова фалшиви професори не написали нищо, ме е гнус да съм професор в тази държава."...
  НРБ беше на първо място в света по брой на генерали и професори... Лесно се ставаше, само връзки да имаш и да си член на БКП. Вече колко наистина бяха генерали и професори...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 8. 8 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 516 Неутрално

  На безбожно умните от ИТН дали ще им светне лампичката, че да правиш кастинг за политици не е като да правиш кастинг за бекграунд певици или танцьорки и поначало е изключително противоречиво нововъведение...
  Да бяха пуснали и обява в OLX!

 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2209 Гневно

  Мътни води наводниха територията...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Е това вече е журналистика. Тошко заведе ли дела вече?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Cv St
  Cv St
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":
  Това да не е тетрис... това са кандидатите ако искате одобрявайте ако не искате недейте

 12. 12 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Във времената,когато всички знаеха рускии някои хора знаеха и английски тези с английския крадяха от чужбина и бяха спокойни.Сега откъдето и да краднеш ще те хванат.И това е юрист.Ами пиши в ползвана литература и си готов няма кражба.Той краднал,стискал се и сега всичко се размирисва отново.

 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Позорна работа.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво, чудесна статия !

  По темата работиха журналистите от "Дневник" Лора Филева и Светлана Георгиева и Веселин Нанов от "Капитал".

  г-н Тошко, имате имена и лица. Започвайте да завеждате дела, ако смеете.

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Добре де, в тази държава няма ли нормални хора които могат да заемат висши държавни постове? Този по всичко личи как е гласен за министър от дълги години.

 16. 16 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1103 Весело

  И сра маца в каца....

  perro -si yankees - no
 17. 17 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#3] от "justauser":

  "И от кога в България (респективно преди НРБ, защото практиката е от тогава) това е проблем?"

  Това да копираш и ползваш чужд труд не е проблема - проблемите са, че:
  1. не е посочил, че е ползвал труда
  2. благодарение на чужд труд е получил дивиденти - работа, престиж и т.н.

 18. 18 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ще се опитам да обобщя ситуацията със съвсем груби щрихи.

  Мирише, мирише, чак вони. Но винаги е миришело и носовете ни са свикнали. Ако някой си мисли, че не миришел, а само ухаел, придърпваме го към нас и той също се умирисва. Някои от нас си запушват носовете. Други си навират носа възможно най-близо до източника на миризмата и с пълни дробове поемат въздух през носа. Неприятно е, но след това миризмата, макар и неприятна, става поносима.

  Има ги разбира се и тези, които всъщност разнасят миризмата. Ние не разбираме дали така са си родени, дали са се омирисали отдавна, преди да ги познаваме? Подозираме, че и в домовете им е същата миризма, предполагаме, че и родителите им са миришели. Редно ли е тогава да ги обвиняваме? Ето, и без друго, макар и да мирише, привиква се към миризмата и тогава не е толкова зле. Като не ни харесва, кой ни държи насила, нали така?

  И затова най-изтънчените и префърцунените отвръщат нос и се отдръпват, доколкото им позволяват обстоятелствата. Е, вярно, миризмата ги гони цял живот, но в крайна сметка човек и добре да мирише, умира.

 19. 19 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Весело

  Браво, страхотна журналистическа работа и хубав текст. Чакаме следващия кандидат за вътрешен министър. Насила хубост не става.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Доколко се разбра, без г-н Илиев, правителството пада. Алюзиите с друг подобен герой от 2013 г са напълно оправдани.

 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Дерибейка!
  Дай да направим един инициативен комитет, да предложим Тошко Африкански за Шеф на ДАНС!
  Поне да види точно кои не искаме да го величаем нито него ; нито Станев или Учиндолския!

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Има ли някакво значение? Те всички преписват един от друг.

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Тука е така. В Германия нямаше да има вече и спомен за него в политиката. Ама те си немат тошко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 648 Неутрално

  СУ се е превърнал в долнопробно университетче, в което явно е позволено хора изплагиатствали чужд труд за защитават и да им бъдат присъждани звания. При моята защита се ползваше специален софтуер, който сканира дисертацията за плагиатство. И това беше норма за всички защитаващи. По-интересното е чия дълга ръка е оказала своето влияние, така че да се получи следният парадокс? "Въпросът е отнесен до ръководството на катедрата по конституционно право, според източници на "Дневник", но скандалът е потушен, като от Киселова е поискано да не огласява случая.".

 24. 24 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Слави го е ударил на инат. Все повече се самоизолират по този начин

 25. 25 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "той се свързва със случай на неправомерно копиране от чужд научен труд без цитиране в негова юридическа монография."
  Ми що да не използуваме точните термини "плагиатство" ,"кражба","мошеничество".
  Типично занимания за пишлеме на ДС кадър.
  И безумно нагло.След като е осветен и като офшорна перачка има и наглостта да напира за обществен пост...Ма нема да мине.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Пайде сега това нафукано ***** да съди онези, които го изобличиха. Нали така им се беше заканил хулиганът, известен кото Късия?

  Правителството, което ще изчегърта корупцията - Боже мили, докъде се докарахме...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Много изчерпателно написан текст . Аз бих добавил , че зад предложения за министър надничат и бригада зидари.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Джуджето Тошко не се ли пънеше вчера, че щели да чакат някой да обяви трудът на Петър Илиев за плагиатство за да го дадели веднага на съд. Сега какво правим?

 29. 29 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 22 Весело

  Пламен Николов като имплементира софтуера за плагиатство да не вземе да хване П. Илиев, че Тошко ще съди софтуера му.

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Слави за Джоре Бърдоквата, водещ ГРУ-офицер на цялата явочна квартира, маскирана като "Пловдивска масонска ложа":

  "Георги Гергов е бизнесмен, когото познавам от много години и той и неговото семейство са ми приятели”"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 31. 31 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 408 Неутрално

  То само като го видиш как се е лъснал, ти става ясно, че е "въздух под налягане". И никой мъж не би носил подобна "брадичка", на подобни директно им казват да ходят да се измият.

 32. 32 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  Не, не преписват. Мързеливите и глупавите преписват. Този дори си е направил доста сериозен труд да прикрие нарушението си. Явно и му е помагано, доста хора е оцапал.

  Ако си като него, не мога да ти обясня защо това е нередно. Ако не си като него, не е нужно да се обяснява. Тук наистина става дума за светоглед, няма черно и бяло. Всичко е в цвят лайнян и въпросът е дали се опитваш да го измиеш или се опитваш да се овъргаляш и ти в лайната.

 33. 33 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Нека никой не се съмнява че ГРАЖДАНИТЕ ще са все по непримирими в исканията си за прозрачност в биографията на всеки един министър независимо от коя партия е издигнат.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 34. 34 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 22 Любопитно

  От цялата статия е видно прозрението, че индивидът е бил предвиден за висок пост. Методично се е подготвял за него, с отстраняване на компроматите.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  НДСВ роди Пеевски, ИТН ще роди Илиев.

 35. 35 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Тошко Йсрданов: "Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър".

  А сега де ?

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Това правителство не бива да мине, иначе пак ще напълним площадите.

  Още отсега, преди да са направили каквото и да било, от тях се носи СМРАД.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Съставът на кабинета на ИТН е генетичен код, по който безпогрешно може да се съди за това кои са и за какво се борят. На първо място са антипротестъри, които напълно се вписват в мимикриращия тип политика на Ахмед Доган. С този кабинет приключи и мисията им да овладеят енергията на протеста и да не позволят тя да излезе извън контрола на задкулисието.

  Целта е да се спечели подкрепа от ГЕРБ СДС и БСП. Пак се стъпва върху "верни" кадри на задкулисие. И пак масонът Петър Илиев, отново мрежите на задкулисието. Забравете за съдебна реформа.

  Поговориха си с ДБ и ИБГНИ, позициите ги сближиха на 95 процена и ..... нищо. Захарен памук- Поне за мен - далеч от най-доброто, с което България разполага. Вероятността да получи подкрепа не е малка. Но ИТН са до тук - Слави излъга когото можа.

  На мястото на ДБ и ИБГНИ в никакъв случай не бих подкрепил. Не това са хората, които могат да реализират идеалите на протеста, напротив, тези хора са отрицание на волята за промяна. Има и доста такива, които се държат с компромати от Цацаров и Гешев. - Илиян Василев.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Имам някакво кофти дежавю.
  С калинките не е свършено, те продължават да пълзят.
  От трибуната Тошко ми е един малък, нов Цвък Цвък.
  Нещата, вместо да се влошават, вървят към безнадежност…

 39. 39 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Питам се владеене на по няколко езика помага или не на плагиатстването?

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  В момента Станев по тв продължава да заплашва по темата.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Джуджето Тошко не се ли пънеше вчера, че щели да чакат някой да обяви трудът на Петър Илиев за плагиатство за да го дадели веднага на съд. Сега какво правим?
  —цитат от коментар 28 на svetlyobg


  Славчовите слуги са по бомбастичните лафове само:
  "Съдят" на ляво и надясно.
  Хвърлят "джипки в дерето"
  Резултат-никакъв.
  Дребни слугински душички с претенции.

 42. 42 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега по Нова, поредният аватар на ИТН декларира, че е уверен в липсата на плагиатстване и избягва въпросът дали той лично е сравнил трудовете.

  Естествено, отново заплашва със съд.

  Покъртително и жалко е когато някой сам си копае гроба.

 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Поне разбрахме откъде белокаменна Масква е знаела толкова подробности за правителсвото -- още преди славиту и приятелят Тошко да ги научат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  Добре де, приемаме, че един млад човек е направил грешка, попреписал е малко за пълнеж, преписаното не съществено за присъждането на научната степен.

  Но не разбирам нещо друго - с какво един преподавател и то по конституционно право може да бъде полезен като министър и то на вътрешните работи?

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Това е ненужно. ДеБъ явно няма да подкрепят проектокабинета и всички знаем защо.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#43] от "Един вампир броди из Европа":

  Часовата разлика прави номера, знаете

 47. 47 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  Като експертиза този състав е много близък до Борисов 3

 48. 48 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Сигурно е щипнал нещо. Ама сигурно и Киселова е щипнала нещо. Щото с такива познания за хамериканското, руското, португалското и т.н. права от "цитираните цитати" просто госпожата нема смисъл да живее в таа кочинка...

 49. 49 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Доц. Чернева посочва важният извод на Илиев за необходимостта от цялостна стратегия за развитие на българския модел на законодателен процес."

  Гениално, както пред 50 години....

  Сидо
 50. 50 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#44] от "Един препатил":

  "преписаното не съществено за присъждането на научната степен"

  Това няма как да го приема. Става въпрос за липса на почтенност, честност, ако не те дразнят чуждиците, интегритет. Това е петно от тези, които не се мият със сапун.

 51. 51 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Добре де, приемаме, че един млад човек е направил грешка, попреписал е малко за пълнеж, преписаното не съществено за присъждането на научната степен.Но не разбирам нещо друго - с какво един преподавател и то по конституционно право може да бъде полезен като министър и то на вътрешните работи?
  —цитат от коментар 44 на Един препатил


  Постъпката е огледало на моралния му образ. А то в правото, тъй като не е наука, освен компилация от нещо вече казано, няма на каква база да се защити дисертация: няма експеримент, няма хипотеза обясняваща резултатите от експеримента, няма предсказания на базата на новата хипотеза или теория и няма експериментално потвърждение.

 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Покъртително и жалко е когато някой сам си копае гроба.
  —цитат от коментар 42 на Хай Буй


  Как няма да копаят, като чепигата им е опрял пищова в тила.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  До коментар [#42] от "Хай Буй":

  Покъртителна беше защитата му на Момчил....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 680 Весело

  Те това е "академичен юридически спор". За да разбере развълнуваното ни общество, че плодовете от "усърдния" труд на маститите ни юристи, не е да ни пази от обществените пороци, а да разсее "усещането" за тях. Било то корупция, плагиатство или нещо друго.
  Чак си мисля , че правото ни е най-дългия път до истината...

  От идиоти отговор не чакам
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#47] от "doctor.no":

  “Като експертиза този състав е много близък до Борисов 3”

  Т.е. от Сарая извършиха ПЪЛНА ПОДМЯНА на едни прости и крадливи мутри с други прости и крадливи мутри.

  От които Москва очаква “още повече прагматизъм” в отношениятя.

  Да благодарим на мъдрите ни сънародници, гласували за сценаристите на шоумена.

  И на успешно миналите КАСТИНГА.

  Щеше да е фарс, ако не беше трагедия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "Доц. Чернева посочва важният извод на Илиев за необходимостта от цялостна стратегия за развитие на българския модел на законодателен процес."Гениално, както пред 50 години....
  —цитат от коментар 49 на Подуенски нюанс


  Даже "конгениално"!!!!!!
  Нещо като:Развитието на науката е полезно за развитието на науката..
  Така се пълнят страници на "трудове"...

 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  До коментар [#20] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Идеята е добра. С кодово име Щирлиц

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не че да плагиатстваш е ок но честно казано повече ме притеснява "топлата връзка" но този кадър с дестинацията Барбадос. Не виждам как почетен консул на офшорна зона може да се занимава с друго освен със сенчести сделки. Но пък това имат в ИТН - това предлагат. Сега въпроса е колко хора ще се съгласят да подкрепят "магарето" дето са го предложили.

 59. 59 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Така се пълнят страници на "трудове"...
  —цитат от коментар 56 на makemydayy


  Все повече се гордея, че дипломата ми не е от български университет - щом и СУ е паднал до такова ниво да издава научни звания на доказани плагиати, явно копаем дъното.

 60. 60 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#57] от "дерибеев":


  До коментар [#20] от "Tzar Vova Josei-ki":Идеята е добра. С кодово име Щирлиц
  —цитат от коментар 57 на дерибеев


  Само за името, малко не съм съгласен!😉
  По-добре да е с кодово има Щиглец!

 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Весело

  Кючекът свърши. Слави официално вече е лош!
  Снимката с астронавтите "Мисия 121" да се изчегърта!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Хубава и добре свършена работа, но защо не направихте подобно разследване за Асен Василев и нещата около неговите фирми ? Или викате с цел журналистическа обективност ние ровим само там където трябва ?

 63. 63 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  цирковата трупа на слави става все по-шантава.

  вместо тоя катун с висок цигулар и маймунка, по-добре служебното правителство да продължи да отстоява ОБЩЕСТВЕНИЯ интерес!

 64. 64 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  " показа, че наистина има копирани дословно параграфи от различни части, без да е цитирано, че са взети оттам. Има части, в които отделни думи са сменени, но структурно и смислово водещ е трудът на Киселова."
  Това е честа практика сред нашите "научни среди"
  Амбициозно е момчето, ама не му стига пипето и е копи пейстнал. Понеже е в сферата на правото и ползва български източник. Лесно го спипаха.
  напр. в медицината много колеги крадат от англо-саксонски автори и е по-трудно да ги хванат.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 65. 65 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Тримата най- лични глупаци на Славчо едновременно по трите национални телевизии бранят своите хора.

 66. 66 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#62] от "Герберска Мутра":

  Ами имаше и такова....

 67. 67 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Много добра статия. Преди 10 години подобен скандал за плагиатство на министър имаше и в Германия. Пак на тема писания за конституционализъм и демокрация, забавно. Явно не е български патент.

  Три разлики досега: 1. в Германия министърът подаде оставка и се извини публично. 2. университетът, присъдил му докторска степен, светкавично се самосезира и започва вътрешна проверка, завършила с отнемане на степента, но разследваща и действията на професорите от журито, дало доктората. Сравнете с реакцията на СУ 3. Прокуратурата на Бавария, където е университетът, също се задейства сама, като в крайна сметка стигат до споразумение министърът да даде внушително дарение на благотворителна организация. Прокуратурата очевидно няма смисъл да коментирам.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Guttenberg_plagiarism_scandal #:~:text=Guttenberg plagiarism scandal refers to,made public in February 2011.

 68. 68 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#61] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Кючекът свърши. Слави официално вече е лош!
  —цитат от коментар 61 на Незнайко в Слънчевия град


  Учиндолско-Ямболската Партия, да върви на*@%н2та си!

 69. 69 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Този вчера в гневна публикация във Фейсбук оплю ДБ и симпатизантите й. После нечия дълга ръка го накара да го изтрие, а днес ДБ продължават да сервилничат. Представи си колко са безпринципни и алчни тези същества.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 70. 70 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 956 Неутрално
 71. 71 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тримата най- лични глупаци на Славчо едновременно по трите национални телевизии бранят своите хора.
  —цитат от коментар 65 на hitcher


  Сега слушам г-н Тошко по бТВ (превъртях към 8:10) и не спирам да се смея. Нарече г-ца Мая, г-н Хаджигенов и г-ца Дончева говорящи глави. След което продължава да ги обижда къде по-директно или завоалирано.

  Тази партия ИТН или по-скоро ОПГ, наистина упорито и ежедневно прави нужното за нови избори.

 72. 72 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Все повече се гордея, че дипломата ми не е от български университет - щом и СУ е паднал до такова ниво да издава научни звания на доказани плагиати, явно копаем дъното.
  —цитат от коментар 59 на svetlyobg


  Не само присъжда, ами и кара потеърпевшата да си трае, щото онзи знаеш ли от кои е. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 73. 73 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#69] от "Разобличител":

  Представи си колко са безпринципни и алчни тези същества.
  —цитат от коментар 69 на Разобличител  Че и казаха че Годо от Учиндол е Гол!🤣🤣🤣

 74. 74 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  Тук не виждам никакъв разум - кабинетът се очертава да стартира с много голямо обществено неодобрение. Ситуацията ще е много сходна с последните месеци на ББ3. Дали ще има протести или не е отворен въпрос, но реално властта ще има тежък отпор за всичко, което тръгне да налага като политики

 75. 75 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Тримата най- лични глупаци на Славчо едновременно по трите национални телевизии бранят своите хора.
  —цитат от коментар 65 на hitcher


  Е за какво са тези национални телевизии, ако не да бранят правилните другари? За какво е тази нация всъщност?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 76. 76 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#70] от "Hristo Daskalov":

  +++

  Генезисът им е такъв!

 77. 77 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#62] от "Герберска Мутра":Ами имаше и такова....
  —цитат от коментар 66 на lz73


  Имаше пресъздаване на личната гледна толчка с елемент на преразказ и ПР полиране. Да имаме интервюта с негови съдружници или инвеститори и снимки от решенията на делата ?

 78. 78 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#75] от "Един вампир броди из Европа":

  Не съм много съгласен. Националните телевизии трябва да им дадат широка трибуна на тези герои, за да лъснат в цялата си прелест и умност.

 79. 79 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#50] от "nocomnet":
  До коментар [#51] от "svetlyobg":

  За моралната страна естествено съм съгласен. Мисълта ми е за практичната. Как си представяте този академичен "юноша бледен" да се оправя в МВР дето едва се оправя такъв дърт вампир като Бойко Рашков?

  Това е все едно да пуснете шаран в басейн с акули.

  Та се питам каква ли ще да е целта на едно толкова безсмислено упражнение?

 80. 80 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Неутрално

  "скандалът е потушен, като от Киселова е поискано да не огласява случая."

  Ей тука е трябвало да се порови още. Какъв е бил тонът на "поискването", мотивите, какво е предложено насреща... такива работи.

 81. 81 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#61] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Аз си мисля, че кючекът тепърва предстои - здрав, пълен с живот, излъчващ смешни простотийки и личен интерес....

  Сидо
 82. 82 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 647 Неутрално
 83. 83 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Все пак нека да не придиряме толкова на момчето. Последните години в родината се нароиха хиляди доценти и професори. Да не мислите, че всички те са с чисти научни трудове.
  Каквато държавата такива и учените и.
  С горното не искам да обиждам тези 10-на % които наистина се трудят и борят на попрището на науката без да гонят шефски длъжности.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 22 Гневно

  Все пак нека да не придиряме толкова на момчето. Последните години в родината се нароиха хиляди доценти и професори. Да не мислите, че всички те са с чисти научни трудове.Каквато държавата такива и учените и.С горното не искам да обиждам тези 10-на % които наистина се трудят и борят на попрището на науката без да гонят шефски длъжности.
  —цитат от коментар 83 на kvasimodo


  С първото си изречение направо се изплю на 10% :)

 86. 86 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 22 Гневно

  Все пак нека да не придиряме толкова на момчето. Последните години в родината се нароиха хиляди доценти и професори. Да не мислите, че всички те са с чисти научни трудове.Каквато държавата такива и учените и.С горното не искам да обиждам тези 10-на % които наистина се трудят и борят на попрището на науката без да гонят шефски длъжности.
  —цитат от коментар 83 на kvasimodo


  С първото си изречение направо се изплю на 10% :)

 87. 87 Профил на Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ИТН са новите посредствени кариеристи и опортюнисти, нищо повече. Представяте ли си как ти се вдигат акциите, където и да си, ако се запишеш в тайната организация на Слави и тя печели изборите. Някои хитреци са надушили тая възможност - за няколко месеца от г-н "Никой" да станата г-н "Коли и Беси".

 88. 88 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Любопитно ми е къде е колегата Христов да коментира кабинета на неговите избранници

 89. 89 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Любопитно ми е къде е колегата Христов да коментира кабинета на неговите избранници
  —цитат от коментар 88 на doctor.no


  Попива опорки от 3мата си кумира Станев, Ташко и 3тия забравих как се казва.

 90. 90 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Искам да закупя труда на министъра и кандидат Председателя,да знаете къде мога да намеря книгите им?

 91. 91 Профил на hch11372709
  hch11372709
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#44] от "Един препатил":

  Ще е полезен със смяна на политиката, провеждана сега от Рашков.

 92. 92 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 22 Любопитно

  Аз искам да попитам избирателите на ИТН как им се струва кабинета?
  На есен с песен и т.н.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Гневно

  Добре де, в тази държава няма ли нормални хора които могат да заемат висши държавни постове? Този по всичко личи как е гласен за министър от дълги години.
  —цитат от коментар 15 на koko65bg


  Разбира се, че има нормални хора, но никой не ги търси.
  Процедурата минава първо през руските шпиони, които Борисов три мандата не успя да хване!
  До кога ще робуваме на руските наглеци бе!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  СРАМНО!
  Западняците за преписване и плагиатство изключват от университет и отнемат правото на студента да учи съответната специалност в цялата страна.

  Плагиатството е изключително срамно и много глупаво действие! Глупаво, защото отдавна има и софтуер за проверка за плагиатство.

 95. 95 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  На фона на караконджолите от кабинета Борисов задкулисието се опитва да ни пробута някакви "суперобразовани", но не се получава. Не заради друго, ами никой уважаващ се знаещ и можещ не би отишъл на кастинг за министър.
  Ние българите не желаем да се погледнем отстрани, за да разберем колко можем да бъдем странни (избягвам "смешни"). Представете си в ЕК да се появи премиер, избран на кастинг в ТВ шоу! Шоумен ще ми избира премиер-министър, или министър!

 96. 96 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Щом Сашо Воденичаров е в комисията 100% е плагиатска история....

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#80] от "Араламбене му е майката":

  Е ся, как са я потушили Киселова. Ми първо на хранилка в Нардоното събрание, а после секретар на президента (Плевнелиев) по правните въпроси и т.н. По онова време Чехлю беше от прогресивните автентаци.

 99. 99 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Класика в жанра - хвърляш лайна срещу вентилатора, те се връщат при теб. После ревеш и заплашваш. Тия ИТН са Нема Такива Жалкари.

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  ИТН- Новите мафиоти.
  —цитат от коментар 70 на Hristo Daskalov


  Защо да са нови? Дългия се гушкаше с ВИС-аджии и в началото им переше парите, през негова фирма. Но не го взеха за баш мутра, явно е бил по-прост и от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK