Коя е номинираната за министър на икономиката Десислава Димитрова

Коя е номинираната за министър на икономиката Десислава Димитрова

© Скрийншот/"Имаме ресурс, от него произвеждания продукт, консумираме го и остава отпадък. Кръговата икономика е моделът на "пеперудата" - произвеждаме продукт, услуга, но след като бъде консумиран, той може да бъде рециклиран и разграден на части. Така удължаваме живота му и го връщам отново в производствения процес. Целта е опазване на природата...устойчиво развитие. Това е дълбока трансформация на много сектори на икономиката."


С няколко слайда с инфографики Десислава Димитрова обяснява на зрителите на "7/8 тв" какво е кръгова икономика. Тя гостува в предаването на Тошко Йорданов "Студио Хъ" и тази публична изява както и за други номинирани министри се оказва един от малкото източници на информация, които може да ориентира за техни позиции или експертиза. Интервюто е от средата на декември миналата година и започва, без тя да бъде представена в каква роля е.


Димитрова критикува варианта на българския план за възстановяване и развитие (към онзи момент), че не залага почти нищо за развитие на кръговата икономика, макар санирането да е част от нея. Обяснява, че има нужда от иновации и рестарт на икономиката. Тогава Димитрова казва, че се надява, че следващото правителство, "което и да е то", ще организира дебат в посока кръгова посока и иновации, които трябва да се превърнат в кауза на обществото и да вървим в посока Швейцария и Сингапур.
Едва ли през декември е очаквала, че ще бъде номинирана за министър на икономиката (в първия проектокабинет този пост беше за бюджетния експерт Любомир Дацов). Когато на 3 август името й беше съобщено в кулоарите на парламента, събирането на информация за нея затрудни.


Според визитката й, разпространена от БТА, Димитрова (ще навърши 49 години през септември) е сертифициран експерт по кръгова икономика от Мичиганския университет в Съединените щати и университета във Вагенинген, Холандия. Има повече от 15 години международен опит в сферата на т. нар. кръгова икономика и хранително-вкусовата промишленост. Тя е управител и собственик на дружеството "Био стопанство Лопянко" ЕООД. Сред проектите му е производство на органична коприна, при което отпадъчните материали да се преработват във висококачествени протеини. С него достига дори в един публичните конкурси за социално предприемачество Chivas Venture през 2020 г.


Участва в бордовете на две сдружения с нестопанска цел - "Българска асоциация за кръгова икономика и биотехнологии" и Регионалния иновационен център "Иновационни биотехнологии, биоресурси и продукти от следващо поколение" към Университета по хранителни технологии в Пловдив.


През март т.г. Димитрова е избрана за председател на създадения тогава към Българската търговско - промишлена палата съвет "Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България".


Според публикации в медиите Димитрова също е участвала в кастинга за политици на Слави Трифонов, но информацията няма официално потвърждение.


В интервюто от миналата година тя твърди, че в момента българската икономика е от т.нар. линеен тип. За плана за възстановяване казва, че "в този план за 12 млрд. лв. няма нищо в посока кръгова икономика, казва тя. Реално погледнато, има саниране на сгради, стиропори, вар, керечи и т.н."


Според Димитрова бизнесът и науката трябва да вървят ръка за ръка както е във всички развити икономики, където в академичните среди отиват около 3% от брутния вътрешен продукт, докато у нас този дял едва достига 1.5%.


Една от публично споделените й идеи е да бъде създаден "Зелен фонд", който да финансира иновативни проекти, а държавата да се включи активно в подпомагането на този сектор.


За Петър Илиев и копирал ли е части от чужд труд - четете тук
Кой е Петър Илиев - тук

Кои са останалите министри и какво е известно за тях - четете тук.
Защо правителството вече зависи основно от ДПС - тук.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK