Кабинетът невъзможен: Трифонов се подсигури за президентския вот и предизвика опонентите си на нови избори

Кабинетът невъзможен: Трифонов се подсигури за президентския вот и предизвика опонентите си на нови избори

© Юлия ЛазароваМесец след началото им, опитите за съставяне на ново правителство изглежда приключиха, а единственият изход изглежда свикването на трети за годината парламентарни избори през есента.


В последния ден преди очакваното гласуване на проектокабинета на Пламен Николов в парламента "Има такъв народ" остана сама в подкрепата си за него, тъй като БСП и "Демократична България" отказаха да дадат гласовете си. В отговор лидерът на партията Слави Трифонов оттегли кабинета си, отправяйки обвинения в предателство към партньорите, с които досега се преговаряше, и на свой ред отказа да обсъжда какъвто и да е друг вариант за управление. Така - ако всички парламентарни играчи спазят заявките си до момента, връчването на втория и третия мандат за съставяне на правителство ще е само формалност, а ключовите въпроси вече стават кога ще са поредните парламентарни избори, дали ще се състоят заедно с президентските и какъв ход стои зад обявеното във вторник решение на първата политическа сила да подкрепи президента Румен Радев за втори мандат.


Партията на Слави Трифонов създаде прецедент в политическата история, превръщайки се в първата, която предлага и оттегля две проектоправителства, без нито едно от тях да стигне до гласуване в Народното събрание. Решението да не се предлагат министрите в парламента роди юридически казус с разнопосочни тълкувания. Развръзката му дойде след като Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде номиниран за премиер. Така решението за избиране на правителство изобщо няма да бъде обсъждано в Народното събрание.


Юридическият казус: гласува ли се оттеглен кабинет
След вчерашното решение на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" да гласува срещу правителството, днешната позиция на "Демократична България" да не подкрепи и знака от БСП, че също няма да гласува, ако не бъде оттеглена кандидатурата на предложения за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, гласовете против проектокабинета набъбнаха до 146 от 240. Единствено ДПС запази мълчание как ще постъпи, а от партията отговориха на въпросите на "Дневник" с формалното "Решението ще бъде взето във вторник вечерта от парламентарната група".


Реакцията на партията-мандатоносител дойде в обръщение на лидера ѝ Слави Трифонов по телевизия "Седем осми", в което беше обявено, че кабинетът няма да бъде предлаган за гласуване на парламента. То обаче дойде часове, след като в "Държавен вестник" беше обнародван указът на държавния глава Румен Радев, с който предлага на Народното събрание да избере Пламен Николов за премиер. Въпросът дали кабинетът трябва да бъде гласуван предизвика разнопосочни коментари сред юристите - според едни е задължително да се гласува и отхвърли предложението за министър-председател, а според други - това не е нужно.


Бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков смята, че няма нужда от гласуване в пленарната зала: "Кабинетът не минава, защото е оттеглен от тези, които го предлагат", коментира Герджиков пред "Дневник". "Никой не може насила да бъде заставен да поеме държавен пост" - с този аргумент професорът по конституционно право Екатерина Михайлова коментира пред специализирания сайт news.lex.bg, казуса, обобщавайки, че Пламен Николов има право да се откаже. "До този момент от конституционна гледна точка нищо още не се е случило", посочи тя.


Преподавателят по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. д-р Атанас Славов, който е депутат от "Демократична България", коментира пред "Дневник", че има два варианта:

 • парламентът да гласува поне предложението за премиер, за да бъде завършена конституционната процедура с някаква резолюция на парламента и президентът да може да връчи втори проучвателен мандат
 • или да има изявление на "Има такъв народ" в пленарната зала, че изрично оттегля проектокабинета.
Според него изявлението на Слави Трифонов е нонсенс и показва неуважение към Конституцията, тъй като той е председател на партията, но парламентарната група на "Има такъв народ" е субектът, предложил състава на правителство, т.е. тя трябва да вземе решение да го оттегли.


От прессекретариата на президента препратиха въпросите по темата към Народното събрание в лаконична позиция до медиите, че "след издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза".


Следобед пред "Дневник" председателят на Народното събрание Ива Митева съобщи, че Пламен Николов е оттеглил съгласието си да бъде предложен за министър-председател пред президента и парламента. Поради това гласуването изобщо няма да влезе в програмата на депутатите, обясни тя. Пред БТА Пламен Николов потвърди, че оттегля номинацията си по лични причини.


Обречен ли е третият мандат


След провала на първия управленски мандат, президентът Румен Радев няма срок, в който да връчи мандат на втората политическа сила. Предварително е известно обаче, че когато и да стане това, опитът за съставяне на правителство е обречен. Коалицията ГЕРБ-СДС вече обяви, че ще го върне неизпълнен. Дори и да промени решението си, няма достатъчно гласове за прокарването му в парламента, а останалите парламентарни формации декларираха, че не биха я подкрепили. Срокът за връщане на получения мандат е седем дни, но е допустимо отказът да бъде заявен веднага.


С последния опит - третия мандат, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" предложиха да се състави правителство с предварително уточнени ангажименти. Според Христо Иванов за шест-осем месеца може да се състави кабинет с "технически характер" с успешни министри от служебния кабинет и без ярки политически фигури. Задачата му ще бъде да да преведе страната през задаващата се нова вълна на COVID -19, да приеме бюджета за следващата година, да започне прилагането на плана за възстановяване и устойчивост и да прокара съдебна реформа "през степента, в която е възможна". Условието - преговорите да са без ГЕРБ и ДПС, да има споразумение, което "да редуцира риска ДПС да влиза през задната врата", както и мандатоносителят да не е БСП.


Предложението на Мая Манолова е да се излъчи експертно-техническо управление с подкрепата на "Има такъв народ", "Демократична България", "БСП за България" и с обозрим времеви хоризонт. Татяна Дончева от коалицията определи срока "до пролетта". Според Манолова решение в тази кризисна ситуация е това да е служебното правителство, а сред спешните задачи са увеличение на пенсиите и доходите, помощ за бизнеса и започване на съдебната реформа. Ако получи трети мандат, БСП предлага да предложи служебния кабинет за редовен без промени, включително с премиер Стефан Янев.


По Конституция държавният глава ще трябва да реши на коя парламентарна формация да връчи третия мандат за съставяне на правителство, който е последен. Тя ще има срок от седем дни да предложи кандидат за министър-председател. По думите на депутати от различни партии президентът Румен Радев вероятно ще избере да връчи третия мандат или на "БСП за България", или на "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Неофициално социалисти коментираха, че е редно те да получат третата възможност, особено преди президентските избори. "Който връчи мандата на БСП, обрича този мандат да е без нашата подкрепа", коментира обаче днес Христо Иванов.


От "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" изрично подчертаха, че искат разговори с "Има такъв народ" за евентуален преходен кабинет. От партиите отказаха да отговарят на личните нападки, които вчера и днес им отправи лидерът на най-голямата парламентарна група Тошко Йорданов с аргумента да не затварят вратата за възможни разговори. Не реагираха и на репликата на Трифонов, който ги нарече "предатели".


Двете коалиции имат общо 47 гласа в парламента. Дори да се присъедини БСП, общият брой гласове достига 83 - крайно недостатъчно за прокарване на правителство. Единственият шанс то да бъде избрано е с гласовете на ГЕРБ и/или ДПС, но трите партии едва ли биха рискували да го предложат в парламента, след като са декларирали, че не искат да имат нищо общо с двете партии. След изявлението на Слави Трифонов, че партията му няма да подкрепи никакъв вариант за кабинет, мандатът изглежда обречен. По неофициална информация и ГЕРБ не би подкрепила служебното правителство да остане редовно.


Ще има ли избори 2 в 1


Ако конституционната процедура по съставяне на правителство завърши неуспешно, следват нови парламентарни избори. Дали те ще са заедно с президентските ще зависи повече от 46-ото Народно събрание и по-малко от Румен Радев. Парламентът трябва да насрочи вота за държавен глава преди да бъде разпуснат. Гласуването може да е най-рано три и най-късно два месеца преди края на мандата на Радев. Това означава, че първата възможна дата е 24 октомври, а последната - 21 ноември.


Президентът пък обявява датата на предсрочните парламентарни избори едновременно с разпускането на Народното събрание, като срокът за провеждането им е максимум два месеца. Сметките показват, че датата на двата избора може да съвпадне, но не е задължително. Най-ранната възможна дата за избори две в едно е 24 октомври, което означава парламентът да бъде разпуснат на 25 август.


Ходът с подкрепата за Румен Радев


Слави Трифонов използва обръщението си, за да обяви обяви, че "Има такъв народ" ще подкрепи Румен Радев за втори мандат със заявка той бъде избран още на първи тур. Позицията не е неочаквана, тъй като Трифонов вече е декларирал одобрение на президента. Изненадващ е единствено моментът, още повече, че буквално до вчера от партията отказваха да коментират дали ще имат кандидат за президент, тъй като има много време до изборите. Радев е засега единственият известен кандидат, а общественото одобрение за него расте в последните месеци заедно с одобрението за работата на назначеното от него служебно правителство.


Неофициално социалисти разтълкуваха подкрепата като извинение към държавния глава за атаките на "Има такъв народ" към част от служебните министри. Според други целта може да е да помогне на Радев да победи, защото положението му ще е сложно при едновременни избори. Според социолозите трети поредни парламентарни избори може да свалят още избирателната активност, която на 11 юли падна до 42 %. Това може да се отрази на резултатите, но и да създаде други проблеми заради конституционното изискване на първия тур на президентския вот да са гласували над половината избиратели.


Политологът Първан Симеонов допуска, че в момент, когато губи почва под краката си, Трифонов може да търси сигурен ход и възможност да изглежда победител, ако Радев спечели на първи тур. Това обаче вече не е сигурно: "Подкрепата на Слави Трифонов не се знае вече дали е услуга или мечешка услуга за президента Радев, особено при тази ситуация, в която не успя да излезе с убедителна заявка и след като реши да оттегли правителството си за гласуване в парламента", коментира Симеонов пред "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (353)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 203 Весело

  Ако се гласува кабинетът, ще е пъвия слуàй в световната история, когато предложение за кабибет получава 0 гласа.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#2] от "Blaga Yankova":

  То плюенето не е спирало, и никога няма да спре. Просто сменя посоката 😉

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Весело

  Страшни шоумени са тия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Орел, рак и щука. На-малките парламентарни групи са най-арогантни и безпардонни. Никакви програмни правителства, ибори докато трябва.

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Да де, ама Радев нещо се е заял с И Т.Н.:
  Президентът категоричен: Кабинетът ще бъде гласуван в НС

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2021/08/10/prezidentyt-kategorichen-kabinetyt-shte-byde-glasuvan-v-ns.499965

  Мен друго ме гложди. Как стартира връчването на следващия мандат?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  В какво точно качество учиндолецът "оттегля кабинета си"?

 11. 11 Профил на Cv St
  Cv St
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Тъжна картинка е българската политика . Докато не се разговаря с Герб , ще е така . Даваме ви 4 министерства, Гешев и съдебна реформа . Това е офертата от Герб към ДБ , ако не искат да приемат , избори до фалит на държавата.

 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Няма нищо интересно в това,че ИТН ще подкрепят г-н Радев. Все пак са баджанаци с г-н Трифонов и е нормално.
  Интересното е кого ще подкрепят за президент ДБ.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Пророчеството изпълнено: Трифонов, 2015 г.: Да взема да направя една партия. Не ви ли изглежда нелепо?

  😀

  “Да взема да направя аз една партия и да я кръстя някоя абревиатура “БОБ”, защото ми харесва - Българска организация на бъдещето. “БОБ” - много яко звучи и ще вляза в парламента, и аз ще съм следващият Бойко Борисов. Е, сега Слави Трифонов ще ни оправи! Какъв си ти, бе, шоумен? С бръсната глава и обеци - е, ама, дайте да пробваме ти да оправиш нещата - изглеждаш ни различен. Може пък ти да се справиш. Не ви ли изглежда нелепо? Няма един човек да оправи - няма значение какъв е.”

  https://frognews.bg/novini/prorochestvoto-izpalneno-trifonov-2015-vzema-napravia-edna-partiia-izglejda-nelepo.html

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Май интересното, тепърва предстои...

 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Тъпите Агресивни и алчни самовлюбени чагари все повече заприличват на ГЕРБ ... В смисъл че нямат полезен ход ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 647 Любопитно

  До коментар [#8] от "Николай Колев":

  Е точно това е питанката.
  Как мисли Митева, че ще стартира процедура по връчване на последващ мандат, ако НС не си е казало тежката дума ? Може би може да се намери нещичко в доктурантирата ѝ, което да и помогне, ама трябва да чете бързичко...

  За общо добро се надявам, че няма да консултира нещата с Мазньо(П. Илиев), нищо, че е "преподавател"....

 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Новите избори са по-малкото зло пред на Слави "кабинета".

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Разминахме се с ужасно премеждие: България, управлявана от стадо макаци (или мадагаскарски лемури, ако предпочитате).

  Последиците можеха да бъдат сравними с управлението на Беров.

  Жал ми е за набедения “кандидат-премиер”: от безобиден (и вероятно успешен) търговец на джапанки, надуваеми патенца и друга плажна параферналия си превърна overnight в национално посмешище.

  Но ... който както си постеле...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#11] от "Cv St":

  с кандидат пандизчии не преговаряме

 24. 24 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 679 Неутрално


  Слави и жалката му партия -позор за България!

  След Беровата и Жан-виденовата, май идва Славотошковата зима , и тя ще е студена и гадна , поръсена с бедност и смърт от Ковид -19 ....

 25. 25 Профил на vladih
  vladih
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Шнорхелиадата приключи.
  Поредното мюре на библиотекарите не мина.
  Този път се усетихме навреме.
  Дано на следващите избори и "суверена" се усети.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  :) То пък биви, бива да ги унижават, но ДБ и митрите пак искали да разговарят с ИТН! Такова падение в парламентаризма не помня!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Защо продължава Трифонов да бива споменаван навсякъде Слави? Не е ли Станислав? И по телевизионните новини, и тук... Защо е тази фамилиарност? Супер неуместно! Поне балансирайте и с Румбата Радев, Ицака Иванов, Деската Атанасова, Фицата Станев...

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Тъпите Агресивни и алчни самовлюбени чагари все повече заприличват на ГЕРБ ... В смисъл че нямат полезен ход ...
  —цитат от коментар 16 на danvan


  Данчованчо, какъв е полезният ход на дъбаларчетата? Отново с отвращение да гласувате за резидента или да плюете по Боеко, че не е издигнал кандидат, който да се противопостави на Радев?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на _rookie
  _rookie
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Колев":

  Мен друго ме гложди. Как стартира връчването на следващия мандат?  Просто е - трябва да се завърши процедурата по първия мандата, която в момента е на етап гласуване в НС.

 33. 33 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Няма защо да Ви е жал. Ясно е, че във векът на Интернет всяка лъжа може да лъсне много лесно. Да не е лъгал. Просто да си беше дал реалната биография.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 34. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#27] от "lya":

  Хайде спомнете си на какво дередже беше държавата и хората преди ГЕРБ и сега и пак говорете.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  ИТН и лично гн. Слави Трифонов да плати следващите Избори за Н. Събрание.
  Сметката е 19/20 милиона.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#33] от "kvasimodo":

  “Няма защо да Ви е жал.”

  Пошегувах се. 💀

  Все пак, той се яви на КАСТИНГ при Слави.

  Не за тупанджия на бенда, не за певачка, озвучител или балерина от кор де балета, а за ПОЛИТИК и евентуален ДЪРЖАВНИК.

  Който се явява пред жабата на кастинг за принц - да си носи последиците. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Либералната демокрация с политически партии, като представители на обществения интерес, става все по-ирелевантна.
  Обществото е дифузно, политическите партии нямат идеологии и съответно програми. Създават се абсурдни политически коалиции, чиято цел обикновено не е нищо друго освен вземането на властта. Това не позволява изграждане на дългосрочни стратегии; хоризонта се простира само до следващите избори. Кризата ще продължава да се задълбочава; Китай се подсмива.

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Слави опитва да се качи на печелившето влакче на президента. Рейтинга на президента го прави служебното правителство, което имаше начин да бъде подкрепено до пролетта, а парламентът да се заеме директно със съдебната власт и бухалковите институции. Слави не пожела да подкрепи този вариант. Той иска президентът да работи за него. Но както си го мисли, така и всички му четат мислите.

 40. 40 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  Някога Слави и Боко се скараха, защото Слави искаше порция от герб (както Слави се изразява)... тааа слави искаше 50% от баницата ама Боко не му даде и сега Слави няма да се спре докато не вземе 100% от баницата :)

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Тъжна картинка е българската политика . Докато не се разговаря с Герб , ще е така . Даваме ви 4 министерства, Гешев и съдебна реформа . Това е офертата от Герб към ДБ , ако не искат да приемат , избори до фалит на държавата.
  —цитат от коментар 11 на Cv St  Нищо няма да даде Буци, но може да обещава, ако има някой будала да му се върже на глупостите .
  Този до обяд има едно мнение, след обяд друго, а вечерта е най-точен, защото му се обижда онзи от сарая и му набива обръчите .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  Сега президентът, за да е точен, трябва въпреки подкрепата за него да ги посочи като фактор на нестабилност. Да каже, че чрез незнание, неумение и с ненужна арогантност рушат държавността, парламентаризма и че се надява да се върнат на пътя на преговорите.

 43. 43 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Идеята на Славчо е проста и се нарича "присламчване". Ако иборите са 2 в 1 както се очертава, много хора, коит не биха отишли на парламентарни избори, ще отидат да гласуват за президент и понеже така или иначе са отишли, ще гласуват и за чалгарите...

 44. 44 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3674 Любопитно

  Резидента ще бъде подкрепен от ИТ(прост) Н...Нали Деси Радева е била "служител" при учиндолския....Вероятно ги свързват и други неща.Зрелиният провал е точно по сценария на Радев....сега всичко на практика е в неговите ръце(екип от десари и кукловоди)...А на СлавУ единсвената възможност да не бъде изтрит завинаги е да подкрепя Ал Бънди....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 45. 45 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Нормално е да се откажат, към никой, с който преговаряха нямат ангажимент, дори и БСП се отказаха. Странна ми е позицията на БСП, толко хора преговаряха, на всички теглиха чертата и уж заради един човек се отказаха.
  Не мога да се начудя, какъв кабинет ще предлагат и кои ще го гласуват

 46. 46 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Сараи, мутри и чалгари вън. Дали най-после народа ще проумее нещо толкова просто за да живее по-добре? Едва ли...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":Сега президентът, за да е точен, трябва въпреки подкрепата за него да ги посочи като фактор на нестабилност. Да каже, че чрез незнание, неумение и с ненужна арогантност рушат държавността, парламентаризма и че се надява да се върнат на пътя на преговорите.
  —цитат от коментар 42 на Активист


  За съжаление, не мисля, че ще го направи.

 49. 49 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#28] от "Активист":

  Това му е артистичното име

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Откакто се помня, гласувам за СДС, ДСБ, Да, България. Обаче днес получавам просветление: аз не искам те да влязат във властта, нито да бъдат първа политическа сила (да съставят правителство, както това на Костов)! Защото, ако това се случи, след това ще дойде апокалипсисът. Простият, мързелив, крадлив и посредствен български народ едвам избра Костов и след това едвам изтрая три години в някаква смислена посока. Първата му работа след Костов беше 25 години да избира шебеци, по свой образ и подобие. Не, не искам Да, България на власт: бедна ми е фантазията след това каква утайка ще си избере "суверена"...

 52. 52 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#45] от "ggot":

  БСП са тарикати..Изчака да видят ибнитата и ристювците и решиха ,че няма смисъл да гърмят патрони .Да не говорим, че при подкрепа от БСП, кабинета можеше да мине с гласовете на ДПС, което е неприемливо.

  Sic transit gloria mundi
 53. 53 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Шнорхелиадата приключи. Поредното мюре на библиотекарите не мина. Този път се усетихме навреме.Дано на следващите избори и "суверена" се усети.
  —цитат от коментар 25 на vladih


  Операция "Мюре"

  https://tribune.bg/bg/mrezhata/evgeni-mihaylov-ruskite-spetsialni-sluzhbi-provezhdat-operatsiya-miure-tselyat-ednolichnata-vlast-na-radev/

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 54. 54 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  България просто никога не е имала Демокрация или това е било почти никога.
  Here the main streams of “Politics” are Fascism and Communism and now Slavchism whatever that means, blia.

 55. 55 Профил на Трол с лопата
  Трол с лопата
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нови избори , но президента не може да разпуска парламент в последните три месеца от своя мандат???? Ега ти ЦИРКА мръснишки.

  въх
 56. 56 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Весело

  Всички пишманполитици щедро развяват кирливите ризи на на своите конкуренти в пишманполитиката.
  А двамата хитреци, които на дела, а не на думи доказаха, че единствени имат качества на политици (Доган и ББ) мълчат и се подсмиват под мустак.
  И не е напразно- пилците се броят наесен.

 57. 57 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Революционерите нямат нито сили, нито желание, нито възможност да управляват! Тотални аматьори!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  ,,Месец след началото им, опитите за съставяне на ново правителство изглежда приключиха, а единственият изход изглежда свикването на трети за годината парламентарни избори през есента.”

  Статуквото няма да се даде толкова лесно.
  Те 30 години са папали- вие искате за една година да ги изчегъртате..
  Е не става!…

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#2] от "Blaga Yankova":

  някои ще лижат

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 63. 63 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Под знамето на Радев се нареди много народ. Май ще започнат да си пречат.

 64. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#10] от "До руските мекерета":

  бог

  (Тери Пратчет "Малки богове")

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  От тая статия струи такава печал, че ми е трудно да определя, дали Ристю или Про Коп бърше сълзи и сополи за несбъднати мечти..Иначе, ДБ пак у ролята на булката..Ни власт, ни изпълнени обешания , ни шанс за куклата, която ще посочат за кандидат президент..Най-безсмисленото нещо на тоя свят е да даваш гласът си за лузъри..
  —цитат от коментар 47 на Hristov


  Ти за кой уинър го даде?

 66. 66 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  От тая статия струи такава печал, че ми е трудно да определя, дали Ристю или Про Коп бърше сълзи и сополи за несбъднати мечти..Иначе, ДБ пак у ролята на булката..Ни власт, ни изпълнени обешания , ни шанс за куклата, която ще посочат за кандидат президент..Най-безсмисленото нещо на тоя свят е да даваш гласът си за лузъри..
  —цитат от коментар 47 на Hristov


  Ти за кой уинър го даде?

 67. 67 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  От тая статия струи такава печал, че ми е трудно да определя, дали Ристю или Про Коп бърше сълзи и сополи за несбъднати мечти..Иначе, ДБ пак у ролята на булката..Ни власт, ни изпълнени обешания , ни шанс за куклата, която ще посочат за кандидат президент..Най-безсмисленото нещо на тоя свят е да даваш гласът си за лузъри..
  —цитат от коментар 47 на Hristov


  Ти за кой уинър го даде?

 68. 68 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  От тая статия струи такава печал, че ми е трудно да определя, дали Ристю или Про Коп бърше сълзи и сополи за несбъднати мечти..Иначе, ДБ пак у ролята на булката..Ни власт, ни изпълнени обешания , ни шанс за куклата, която ще посочат за кандидат президент..Най-безсмисленото нещо на тоя свят е да даваш гласът си за лузъри..
  —цитат от коментар 47 на Hristov


  Ти за кой уинър го даде?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Първан Симеонов правилно и бързо е схванал, че "Подкрепата на Слави Трифонов не се знае вече дали е услуга или мечешка услуга за президента Радев, особено при тази ситуация, в която не успя да излезе с убедителна заявка и след като реши да оттегли правителството си за гласуване в парламента". Очевадно е, че един електорат, колкото и да е повърхностен, хич, ама никак не си пада по тия работи – да гласува за някой, а той да му се изплюе в суратя! И то на два пъти! Хайде, да речем, че първия път им е било политическото сефте, ама втория път? М? Та ще видим колко електорат ще му остане!

  Има и друго - познавайки своенравния и нестабилен характер на Слафчу, утре ще се сети, че може и да не понесе толкова много репутационни щети, ако използва все още наличния си електорат и се кандидатира за президент. Бъдете 200% сигурни, че той знае да брои рестото, че е завършен, образцов егоист, че си знае интереса, че няма какво да губи, защото здравословното му състояние не е никак добро, а може само да спечели от една кандидатура за президент. Ако загуби на първия тур, ще се изцепи, че гласовете, дадени за него, трябва сега да отидат за Радев. И ще каже: „Ето, изпълних си обещанието да го подкрепя“! А ако спечели, печели само той – ще се лекува в най-добрите болници в света, пък ако загуби… е, пак само той губи! И това ще бъде краят на политическите му кючеци! Нещо неясно?

 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#11] от "Cv St":

  била ли е някога радостна?
  (за гражданите де; за политиканите - ясно, дори "тъжната" надница пак им е надница)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 72 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До коментар [#27] от "lya":Хайде спомнете си на какво дередже беше държавата и хората преди ГЕРБ и сега и пак говорете.
  —цитат от коментар 34 на svoboden


  И на какво?

  https://www.google.com/search?q=gdp+bulgaria&oq=gdp+&aqs=chrome.2.69i57j0i512l6j69i61.7655j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 73. 73 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1460 Весело

  Какво се е подсигурил Трифонов, опитва да се прикачи към Радев.
  Иначе кой щеше да издигне срещу него? (щото нали е първа сила, не върви да няма кандидат)
  Врякащия социопат Пешо или Пацо шнорхела може би?
  Или пък самият Трифонов да пробва римейк на "Мумията се завръща" и да се кандидатира той?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 74. 74 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#52] от "Hristov":

  Днешните действия на славчувците явно предизвикват гордост в електората им

 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Разминахме се с ужасно премеждие: България, управлявана от стадо макаци (или мадагаскарски лемури, ако предпочитате).Последиците можеха да бъдат сравними с управлението на Беров.Жал ми е за набедения “кандидат-премиер”: от безобиден (и вероятно успешен) търговец на джапанки, надуваеми патенца и друга плажна параферналия си превърна overnight в национално посмешище.Но ... който както си постеле...
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz  Напротив, напротив, сега ще му потръгне алъш-вериша, вече е известен по всичките континенти, плагиата ще му удари едно рамо в Барбадоса и въобще по онези географски ширини ( той самият се похвали, че не само в Барбадоса, но и в съседните страни има влияние ) и като завалят онези ми ти международни поръчки ...
  Бил Гейтс - пасти да яде !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#28] от "Активист":Това му е артистичното име
  —цитат от коментар 49 на ggot


  Въпреки че дотук неговото участие определено може да се окачестви като цирк, артистичните имена се ползват другаде, не в управлението на държавата.

 77. 77 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Либералната демокрация с политически партии, като представители на обществения интерес, става все по-ирелевантна.
  —цитат от коментар 38 на Nedyalko Lazarov


  Не е няякакво невероятно откритие. Това е казано още от хора като Хитлер, Салазар, Сталин, Франко.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 78. 78 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#52] от "Hristov":

  Какво са тарикати? Ще удължат това НС с 1 седмица и после отиват на избори. Този път може и 5-10% да изкарат. Просто Нинова така реши. В този национален съвет се предполага, че всички регионални са назначени от нея и ако не гласуват, както трябва ще ги смени.

 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#36] от "nmy381005793":

  и аз все това викам, че единствено платеният вот е осмислен, защото точно знаеш за какво гласуваш...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 80. 80 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Подкрепата за Радев поставя в неудобна позиция ДБ, които вече искат, не искат, ще трябва да извадят свой кандидат. И без това над половината "умно-красиви" все още им се привижда сянката на Решетников зад президента. Това е и удар по БСП, защото при две в едно, те бяха очевидния победител в привличането на колебливите избирателите, защото 1) това е "Техният Президент" и тяхната единствена победа в последните 12 години и 2) защото те първи заявиха своята подкрепа за Радев. Ако има две в едно, Слави ще спре по-голям отлив на избиратели към БСП, които са истинската реална опозиция на Герп-ДПС и последователно работят години срещу тях, и последните седмици преговори с ИТН доказват това. Периферията обаче избра ИТН, за да свали Герп от власт, защото привидя него като реален инструмент. А ДБ са наясно, че удариха жълтоветния си таван и един собствен кандидат само ще служи да придържа тонуса на елктората, макар че не ми е ясно какво ще противпоствят срещу Радев, който отдавна играе по свирката на посолството с паметтника на убийци на българи.

  Who the fuck are you to lecture me?
 81. 81 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Защо продължава Трифонов да бива споменаван навсякъде Слави? Не е ли Станислав? И по телевизионните новини, и тук... Защо е тази фамилиарност? Супер неуместно! Поне балансирайте и с Румбата Радев, Ицака Иванов, Деската Атанасова, Фицата Станев...
  —цитат от коментар 28 на Активист  ++++++
  Много често съм си задавал този въпрос .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#42] от "Активист":

  президентът... да е точен...


  колко мъка имало на тоя свят

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 242 Любопитно

  Нищо и ниКой не може да ги спаси, ИТН са един напълно изчерпан, и безславно приключил проект, след няколко месеца едвали някой ще си смомня за тях, освен най заклети те феновте на чалгата

 84. 84 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Той си е "постлал" още когато се е явил на "кастинг" пред Дългия чалгар – като някаква полугола танцьорка. Прост, всъщност – простак, водещ на пошло , бездарно т. нар. "шоу" да избира бъдещ министър-председател? Ама че унижение!!!

 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hristov":

  чудесно казано!

  СТРУИ!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 86. 86 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#80] от "Helen of Bikini":

  и да вадят и да не вадят ние избирателите ще гласуваме за Радев

 87. 87 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  [quote#29:"4ort"][/quote]


  Аз лично няма да плюя Буци - от него вече НИЩО НЕ ЗАВИСИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 88. 88 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 518 Неутрално

  “ Според Христо Иванов за шест-осем месеца може да се състави кабинет с "технически характер" с успешни министри от служебния кабинет и без ярки политически фигури. ” - власт на тия алчни за постове хора никаква. Избори и бели джипки

 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#51] от "Митко Палаузофф":

  избери си друг народ

  може и кастинг да организираш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 90. 90 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  е добре де , ще има ли глупаци , които да главуват за това нищо - ИТН ..Да , да , от политическа гледна точка ИТН е едно вредно нищо , само ни губят времето, а и дори да съществуват под някаква форма в Парламента ще са гнездо на раздори ... с две думи - вредно и безполезно НИЩО .
  Тошко му препоръчвам следващия път да си отреже и ушите, може и да му върже ( сори за черния хумор, но не се стърпях )

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 91. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#55] от "Кибик":

  готино, нали!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 92. 92 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#28] от "Активист":

  Защото, колега, подобно небрежно обръщение профанизира, минимизира и деофициализира човекът, който предизвика промяната, по повод на която сеизпражнява цялото политическо войнство от разномащабни тулупи. .

 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#57] от "balkantourist":

  къде видя революционери...?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 94. 94 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#80] от "Helen of Bikini":

  не мога да се съглася с подобни изводи ..това по скоро е опит за спасяване на имиджа , с цел на предстоящите избори пак да са харесвани от простолюдието ..Никакъв друг замисъл няма вложено в това съобщение под черта ...Славчо е негодник, какъвто винаги съм знаел че е и сега просто се чуди как да си запази статуса на "първа политическа сила"... Удар по бсп, дрън дрън ... По скоро подобни непоискани подкрепи са били винаги данайски подаръци.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 95. 95 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Явно гербиджа е оставил доста пари в хазната за да може на сред пандемична и икономическа криза “елитът“ да се гъбарка. Дано не почнем да теглим кредити за избори.

 96. 96 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#74] от "doctor.no":

  Естествено.Обешаха, че се оттеглят кабинета, ако не получат подкрепа от дебарките и ибнитата - оттеглиха го.Като бонус , наритаха ристювчетата, които само час преди това обясняваха със светнали очички какви постове и кресла ще разделят при третият мандат..Няма такова унижение..И сега всички, от Ванко 1 до несретника с отнети адвокатски права вият като линейки...Нема такъв убав ден ти казвам..

  Sic transit gloria mundi
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николай Колев":

  изпусна Мусолини от списъка

  не харесваш ли Софи Лорен, серсемино?!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 573 Неутрално
 100. 100 Профил на Трол с лопата
  Трол с лопата
  Рейтинг: 381 Весело

  Член 99 ,алинея седем от българската конституция ?

  въх
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK