"Който очаква да спечели от "избори до дупка", много ще се учуди от резултата"

"Който очаква да спечели от "избори до дупка", много ще се учуди от резултата"

© Цветелина Белутова, КапиталНародното събрание обяви за неуспешно приключен първия мандат за съставяне на правителство, връчен на "Има такъв народ". Случаят е без прецедент - кандидатът за министър-председател се оттегли, след като президентът издаде указ за гласуване на неговата кандидатура от Народното събрание. В началото на заседанието групата на "Има такъв народ" напусна залата, за да не участва в излишните в обсъжданията, които приема като обида.


"Дневник" публикува няколко мнения по темата от "Фейсбук", БНР и блоговете на авторите.


Антоний Тодоров, политолог:
Според конституцията вторият мандат за съставяне на правителство ще получи парламентарната група на ГЕРБ. Пред тях има две възможности: да върнат незабавно мандата или да опитат отново кабинет, най-вероятно с Даниел Митов начело. Но ще бъдат в ситуацията на "Има такъв народ" (ИТН) - ще трябва да търсят подкрепа от другите, защото с 63 мандата няма мнозинство. Могат да опитат да придумат ИТН, че "в името на стабилността", "в интерес на България" е добре да се състави "голяма коалиция". Могат да опитат правителство с подкрепата на ДПС, но при неучастие на ИТН в кворума (92 мандата при кворум от 175 депутати). Най-сетне, хипотезата - отхвърляне на правителство на ГЕРБ, изглежда най-вероятна, ако от партията приемат мандата. Затова по-скоро, те ще се откажат да предлагат правителство в този парламент, където видимо са изолирани от всички останали.


Третият мандат става най-интересен. Президентът, по конституция, има свободата да избере, на коя парламентарна група да го връчи, но едва ли ще е на ДПС. Ако има загадка, това е коя от трите партии - БСП, "Демократична България" (ДБ) или "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), ще успее да договори правителствено мнозинство и с кого? Мая Манолова предложи като основа на евентуален компромис да се гласува за служебното правителство като за редовно. БСП по-късно също направи такова предложение. От ИБГНИ се поправиха, като заявиха, че биха предложили редовен кабинет, в който да поканят някои министри от служебния. ДБ изглежда не е много далече от такъв вариант.


Но тук въпросът е: ще се съгласи ли ИТН да подкрепи такова правителство? Или ще "се сърдят", че другите не са подкрепили тяхното предложение? Това ще е истинското изпитание за тази нова партия, защото нейното поведение в този случай ще покаже доколко желае да участва в промяната и доколко се страхува от такава промяна. Това би бил последен шанс на тези "партии на промяната" да покажат политическо въображение и да избегнат едни нови предсрочни избори през октомври. Разбира се, такъв трети мандат няма да бъда приет, ако мнозинството зад него включи ГЕРБ или ДПС. Мнозинство без ИТН обаче няма да е възможно.


Ще кажат, че няма нищо лошо от "избори до дупка" (според известния от 1991 г. израз). Тогава привържениците на "избори до дупка" обявиха чрез Александър Йорданов (октомври 1991) "победа с малко, но завинаги". Тогава СДС получи 110 депутатски места (106 за БСП) и състави правителство на малцинството с подкрепата на ДПС (само три бяха партийните групи в парламента тогава). Година по-късно тази подкрепа беше оттеглена и правителството на СДС подаде оставка. "Завинаги" не продължи много повече от година.


Сега, ако някой в ИТН наистина очаква много да спечели от "избори до дупка", най-вероятно много ще се учуди от резултата им. Защото или един следващ 47-и парламент ще има почти същата конфигурация (и почти същите затруднения за формиране на мнозинство), или в него ще попаднат и политически чудовища, което ще направи ситуацията още по-трудна. ГЕРБ също едва ли ще спечели много от тази немощ на ИТН да договори правителствено мнозинство, защото все едно ще останат в близко бъдеще изолирани.


Но ако някой ще е виновен за пропуснатия шанс (както беше пропуснат през 2013 г.), това ще е без никакво съмнение главният мандатоносител - ИТН. Време е за сериозна политика, време е шоуто да излезе в лятна ваканция. Което, наред с другото, изисква да спрат обидите към онези, с които е в крайна сметка единствено възможно да се направи правителствено мнозинство, което да замени дванадесетгодишната политическа хегемония на ГЕРБ.


Николай Слатински, политически наблюдател:


Всичко, което в тези два последни парламента направиха ИТН, се провали. Абсолютно нищо не им се получи. Такава серия от провалени действия и импотентни ходове е безпрецедентна у нас и е резултат от абсурден малшанс или от нелепа глупост!


Случвало се партии, които са били първа политическа сила, да се стопят до подкрепа, близка до статистическата грешка, но след като са управлявали.


ИТН могат да се стопят от първа политическа сила до статистическата грешка не само без да са управлявали, но и без изобщо да са направили каквото и да е поне мъничко полезно за Суверена, в който толкова весело се кълнат, сякаш са на три ракии.


Доц. д-р Наталия Киселова:


За да стигнем до момента, в който президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори, задължително е да се премине през даване на мандат на следващите партии, не можем да ги отминем тези процедури, те може да са неуспешни, но трябва да бъдат извървени.


Оттук насетне се надявам разумът да надделее. Другата седмица има свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента, там ще участват всички парламентарно представени групи и предполагам, че там въпросът за това какво следва сигурно ще бъде повдигнат. Можем да очакваме той да връчи втория мандат. Между първия и втория мандат държавният глава има възможност да забави темпото. И ако гледаме календара, моментът, в който той разпуска Народното събрание, след два месеца трябва да се проведат изборите. Можем да очакваме след 15 октомври да са изборите. Ако не се положат усилия за реализиране на третия мандат.


Ружа Смилова, политолог:


Да чакаш парламентаризъм от анти-системна антидемократична формация... (ИТН е персоналистка формация - в най-добрия случай. Партия със сигурност не е).


Радослав Бимбалов, рекламист:


ИЗЧЕГЪРТВАНЕ


Да, обещаха го и то се случва. Ножът започна да изчегъртва остатъците от гранясалото масло на ГЕРБ и ДПС, полепнало по мазната опразнена опаковка на изядената държава, за да го намаже отново на филията ни.


Гладът ни за демокрация е толкова голям, че се надяват да забравим какво сме искали да повръщаме.


А едни политически хлапета си играят на хъшове. В другата стая.


Любомир Аламанов, пиар експерт:


Поведението на парламентарните групи на ИТН и ГЕРБ е като на сърдит тийнейджър, който иска нацупено да демонстрира, че не е доволен от света наоколо, не го интересува какво трябва да се свърши, не го интересува как ще обижда околните, не му пука колко е деструктивен, само и само да стане на неговото.


И ако в детската психология това може да е приемливо като момент на израстване, то в парламентарната демокрация е срам.


Не плащаме заплати на депутатите, за да се държат като сърдити нацупени разглезени тийнове. Те не са богове, не са султани, не са царе. Те са слуги на народа, домоуправители на общия ни дом. И ако не им харесва тази им функция, никой не ги държи насила в парламента.


Хора, моля ви, разберете, като гласувате за Спасител, на практика избирате Нацупено дете, което може да се превърне в жесток Тиран.


Мислете, гласувайте за истинска промяна. Оставете детинщините в миналото.


Ирена Тодорова, преподавател в департамент "Политически науки" в НБУ:


Безспорно се преминаха всякакви червени линии. Едно от основните правила за партньорство е предвидимостта и доверието, а аз не виждам как тези две неща занапред ще бъдат събрани заедно. Причината за това е, че политическите партии у нас нямат устойчиви принципи и политики, от които да не отстъпват и независимо от остро разменените реплики, ако имаха силни платформи, на които да не изменят, това автоматично би им гарантирало някакъв последващ процес за разговор по ключови политики. Сякаш голяма част от политическите субекти забравиха, че парламентът е място за консенсус и често консенсусът го разбират като схема, през която по-скоро да вземат властта.


Доц. Николай Димитров, преподавател в СУ и НБУ, социален психолог:


Цялото това нещо беше един добре замислен, но не чак толкова добре изигран сценарий, защото резултатът на "Има такъв народ" изненада първоначалната им цел да влязат в парламента като една лайт версия на ДПС, т.е. един втори балансьор. Хората около Слави Трифонов не само не бяха подготвени, но и не искаха да получат такива изборни резултати още на 4 април.


"Меренето на мишци" в парламента е повод за скъсване на отношенията между политическите формации, а на тях ще им се наложи отново да работят заедно в следващото Народно събрание, което вече "чука на вратата".


Проф. Александър Маринов, политолог и председател на стратегическия съвет към президента:


Ясно е, че вторият мандат няма как да се осъществи. Не искам да пророкувам, разсъждаваме на базата на политическите факти. Към момента фактите са, че ако потенциалните участници в едно правителство, и най-вече най-голямата политическа сила "Има такъв народ", не променят радикално поведението си, отиваме на избори. Тоест правителство с трети мандат едва ли ще бъде възможно. Това е към днешна дата. Но вие виждате какви обрати търпи ежечасно политическият процес.


Мога само по принцип да кажа, че "Има такъв народ" не е партия, чиято подкрепа президентът би отхвърлил без уговорки. Естествено, имаше допирни точки, имаше уважително отношение към президента. Това не е някакъв драматичен обрат в тяхното поведение.


Чавдар Найденов, социолог:


От април наблюдаваме игра, подобна на тийнейджърска игра в САЩ, при която карат автомобили един срещу друг, докато единият трепне и се отклони, заради което го обявяват за страхливец, а другият е смел и мъж. Много хора бяха обявени за борци със статуквото и достигнахме до момент, когато трябва да се разбере кой е най-големият борец.


Слави Трифонов е "трепналият" в тази игра в българската политика. Той два пъти се отказва. Ако той наистина има в главата си план, с който да спаси България, той не би трябвало да има търпение да се залови с тази важна работа. Той прави това, което умее, той е актьор. Ако се погледне от тази гледна точка, всичко е обяснимо. ... Трифонов иска да откликне на нашите очаквания за антисистемност, затова виждаме такива странни сценки. Той вече е притеснен от резултата на това свое поведение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Поредния политически експеримент е пред зрелищен разпад. Ще има прегрупиране на вота. След нови избори вече ще стане ясно Кой, Кой е и ще се установи нов политически небосклон. Ако това не се случи , значи партийната система в България не работи и ще бъде криза след криза.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Любопитно

  Наистина ще бъде интересно как ще реагират онези, които два пъти всуе дадоха гласовете си за тази формация (не може да бъде наречена партия, защото това е сериозно понятие).
  Замисляте ли се или все още не схващате кого подкрепихте?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Ти да видиш!
  От всичките - единствено Смилова - да не е на Смилов жена му? - та единствено тя е коментирала не желаното, а действителното!

  ИТН са не просто антисистемни, те са с обявена идеология на разрушители на сегашната система!
  И избирателите им са наистина "има И такъв народ" - забравени, изтикани в сивата и маргиналната зона, със съответната ценностна система.

  Та поради това ИТН се държат и "работят" изключително отдадено на тази си линия.
  И наистина не са "предали" избирателите си!
  Така че при тях "печалбите" се измерват със съвсем други критерии от "стандартните", с които мерят "анализаторите". И да, те са "на печалба"!

 4. 4 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 154 Неутрално

  "... време е шоуто да излезе в лятна ваканция."

  Хареса ми този израз. Даже бих го преправил на: Време е шоуто да излезе в постоянна ваканция!

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  При едни нови избори наесен ИТХ ще са основните губещи! И слепците вече разбраха какви недоносчета са! Карат се с всеки, обиждат всеки и се подиграват с установените процедури. Такива не са необходими на България!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  "... време е шоуто да излезе в лятна ваканция."Хареса ми този израз. Даже бих го преправил на: Време е шоуто да излезе в постоянна ваканция!
  —цитат от коментар 4 на ACER


  Това е неизбежно, защото те са анахронизъм.
  Но дотогава има доста патаклами да се случат ...

 7. 7 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Президента!
  Избори до дупка го приближават все повече до президентска република.

 8. 8 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Чудя се доколко Слави Трифонов взима активно отношение в разиграващият се спектакъл и доколко двамата "сценаристи" Йорданов и Станев с уменията си да надговарят всички останали тикат "властелина" в определена посока. Защото ми се струва, че до момента г-н Трифонов не е формулирал и изказал една ясна, неопровержима и адекватна мисъл по отношение вземаните решения. Чудя се дали в него са се запазили достатъчно количество активни неврони и дендрити, с които да възприеме импулсите и резонансите на хората. Има още малко време, в което да излезе от лятната си хибернация, да стегне съпартийци, сценарсти, музиканти и балет и да помисли малко по-трезво. Ако може.

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":

  "ИТХ" = ИТН! Ех тази клавиатура без кирилица!

 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  И без много приказки е ясно, че третият мандат също няма да роди правителство. Защо ли? Ами защото неща като „Сядай си веднага на дебелия задник!” - http://epicenter.bg/article/Grandiozen-skandal-v-NS--Toshko-Yordanov-obizhda-fizicheski-Tatyana-Doncheva--Syaday-si-na-debeliya-zadnik-/256911/2/0 - и „Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте“ - https://zonanews.bg/bulgaria/maya-manolova-pred-toshko-yordanov-obeshtayte-mu-neshto-na-hristo-ivanov-i-posle-ne-go-izpalnyavayte - са непростими за хора, притежаващи поне минимум достойнство и самоуважение! И това са само последните примери! Ако преглътнеш подобна гавра със себе си и политическата сила, която представляваш, значи си човек дотолкова безскрупулен и жаден за власт и постове, че си готов на всякакви унижения и подритвания само и само да седнеш в министерското кресло, па макар и за няколко месеца! Така че отиваме на нови избори, а дотогава – служебно правителство! Някои може и да му се зарадват, но много хора се радваха и на „победите“ на Слафчувите политически недоносчета, нали? Пък после какво стана, а? Сещате ли се какви ще бъдат настроенията след една нова зима с ненормални цени на всичко, за което си помислите? Някои хора сега ударно лапат – по почина „Ден година храни, а месеци – поколения“! Не вярвате, нали? Ами на печелившите – честито, а на другите – яко им… !

 11. 11 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 618 Разстроено

  Поведението на ИТН има просто обяснение, но засега само Татяна Дончева спомена за това, когато се обърна с призив към този, "който отговаря за Слави Трифонов". Проблема обаче е, че този който отговаря за него не е българин, не е в България и неговия интерес е България да се дестабилизира колкото се може повече. Проблема е много сериозен.

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Градската десница в София сме фикс, само и 25-ти ни остава и сме перфектни. Другите да се оправят

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Такъв хаос в държавата никога не е имало...вдигнатия юмрук за да си начеше егото и за да може още пет години да сее ветрове накрая ще жъне бури...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Мъка, мъка :)

  Служебното правителство щяло да остане. Ми то вътре има кадри на БСП и ДБ - как няма да искат да остане. :)

 18. 18 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#10] от "Santos":

  Най-смешното е, че и без подобни грозни изцепки те пак нямаше нищо да направят, така че кому бяха нужни те? Толкова ли не могат да се държат нормално в парламента?

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Между 1918г. и 1933г.,тоест за петнадесет години в Германия се провеждат седемнадесет избори! Горе-долу на всяка година е имало избори,че и по два пъти.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Президента! Избори до дупка го приближават все повече до президентска република.
  —цитат от коментар 7 на Василева


  Уффффф!

  Стига простотии, бе Мимета!

  За да стане тази ваша ТЪПА и НАГЛА пропагандна опорка наистина действителност трябват поне ДВА парламентарни избора с огромно ИТН-мнозинство, като вторите - като най-оптимиЗки вариант - вече ще са Велико Народно събрание, което да приеме такава Конституция.
  Това - ако би могло да стане - би отнело години!
  През които години вече ще е изтекъл мандатът на така мразеният от вас Президент!
  Та къде му е "далаверата", ъм?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Градската десница в София сме фикс, само и 25-ти ни остава и сме перфектни. Другите да се оправят
  —цитат от коментар 12 на doctor.no


  Ти нали беше депесар?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  слави в такива панаири и циркове е печелил преди и то няколко пъти. това е негова територия

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#15] от "BiGman1":Имало е по-голям хаос . Дрискай зверски !
  —цитат от коментар 16 на Adfgfdgh Fghj


  Имало е. Ама беше преди 1997 и не съм сигурен че някой иска да си спомня за него. :)

  И продължи цели 7-8 години. 26. 26 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Весело

  "ИТХ" = ИТН! Ех тази клавиатура без кирилица!
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Що бе?! Може да се приеме като "има такива хайвани".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Добре че ДБ и ИБНИ са трезвомислещи, не отвръщат на удара с удар, има надежда да накарат ИТН да се вразумят и да се състави едно временно правителство - от това има нужда страната ни сега, не от избори до дупка (да не се окажат някои в миша дупка).

 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Изграждането на парламентаризъм и политическа класа е много дълъг процес и отнема десетилетия. Това което се пропуска във всички коментарии е, че процесът е двустранен. Като парламентаристи се изграждат не само депутатите и политическите партии, а и избирателите. В България сме далеч дори от началното ниво на изграждане на такъв тип мислене и поведение.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  И без много приказки е ясно, че третият мандат също няма да роди правителство. Защо ли? Ами защото неща като „Сядай си веднага на дебелия задник!” - http://epicenter.bg/article/Grandiozen-skandal-v-NS--Toshko-Yordanov-obizhda-fizicheski-Tatyana-Doncheva--Syaday-si-na-debeliya-zadnik-/256911/2/0 - и „Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте“ - https://zonanews.bg/bulgaria/maya-manolova-pred-toshko-yordanov-obeshtayte-mu-neshto-na-hristo-ivanov-i-posle-ne-go-izpalnyavayte - са непростими за хора, притежаващи поне минимум достойнство и самоуважение! И това са само последните примери! Ако преглътнеш подобна гавра със себе си и политическата сила, която представляваш, значи си човек дотолкова безскрупулен и жаден за власт и постове, че си готов на всякакви унижения и подритвания само и само да седнеш в министерското кресло, па макар и за няколко месеца! Така че отиваме на нови избори, а дотогава – служебно правителство! Някои може и да му се зарадват, но много хора се радваха и на „победите“ на Слафчувите политически недоносчета, нали? Пък после какво стана, а? Сещате ли се какви ще бъдат настроенията след една нова зима с ненормални цени на всичко, за което си помислите? Някои хора сега ударно лапат – по почина „Ден година храни, а месеци – поколения“! Не вярвате, нали? Ами на печелившите – честито, а на другите – яко им… !
  —цитат от коментар 10 на Santos


  + това че езика и морала на протеста не беше по различен.
  Всичко тръгна от пРезидента.
  Долу радеФ!

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Случаен минувач - гражданин, дето плаща данъци и му писна:
  В парламента имаме две партии, които са в режим "крадеца вика дръжте крадеца". Голямата "изненада" е, че се появи трета, която влезе в режим "предателят вика, че всички други са предатели". С други думи общо 157 души от 240 са фира или в режим на пълен блокаж. Това не е полиически пубертет, нито пък неразбиране. Това според мен е целенасочен съботаж на огромната обществена енергия за позитивна промяна. За пореден път незрялото ни общество е шокирано и изгуби всякакъв път и надежда за промяна. И пет избора да минат, едва ли, след целия този панаир, всичките убиди и фасони, ще останат хора, незамърсени от общия радиационен фон, да проявят лидерство и да бъдат разпонзати от обществото, да съберат кредит на доверие и да сформират мнозинство на промяна към по-добро. Това е положението, и аз лично започвам да смятам, че билетът на Терминал 2 ще ми излече по-евтино.
  А иначе как би следвало да се случат нещата. Общество без лидери не може. Лидерството е да се демонстрира морал, интегритет, да се посочват ясно проблемите и решенията, подкрепено с факти и решения. Да се фокусират хората върху възможностите, върху позитивното. Да се възбуди и поддържа съпричастието към чиста национална кауза на всички българи, та да могат те да участват със знанията и труда си, за да подобрят родината си. Всичко останало, целия тоя ла***мет, който наблюдаваме не е лидерство, а некадърност, безпринципност и високомерие.

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Веднага давам пример. 2017 - Германия. След изборите ситуацията беше сходна с тази в България. Назряваха нови избори. И тогава президентът Шайнмайер привика шефовете на ХДС, ХСС и СДП и им наби канчето. В резултат се водиха 3 месеца коалиционни преговори, подписа се съглашение на стотина страници и съвместно управляват в Голяма Коалиция вече 4 години. Едва тази есен има нови редовни избори.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Чалгарят иска другите партии да го подкрепят, а всички постове и порции да са за него!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#10] от "Santos":Най-смешното е, че и без подобни грозни изцепки те пак нямаше нищо да направят, така че кому бяха нужни те? Толкова ли не могат да се държат нормално в парламента?
  —цитат от коментар 18 на Lilith


  @Lilith, ами че те наистина не могат да се държат по друг начин, освен като невъзпитани махленски скандалджийки! Това са хора, които от 30 години насам си изкарват хляба с попръжни, клевети, обиди и малоумни скечове с клозетен хумор по адрес на политически лидери като Иван Костов, дедо цар, Баце и други! Какво можеш да очакваш от комплексирани селски ергени, освен тотална политическа неграмотност, дива злоба, несдържана завист, брутално незачитане на чуждото мнение, липса на елементарно възпитание и непоносимост към хора, които поне са виждали министерски кабинет отвътре и са престоявали известно време в него! Кажете ми, къде другаде щеше да има кандидат за премиер, за който университетът – в случая в Австрия – щеше да декларира, че такъв субект не е завършвал там? Други примери да давам ли? Не съм сигурен, че това е възможно дори и в най-дивите африкански държави, да ме прощават, че ги споменавам като сравнение, защото това и там не би се случило! А „подобни грозни изцепки“ бяха направени и поради гореспоменатите причини, и защото трябваше да се докаже на техния електорат, който е още по-зле, че тези, за които са гласували, направо „Ще ти скъсам г@за“ и могат „Ръгай чушки в боба“! Така ли е?

 41. 41 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Доц. д-р Наталия Киселова:

  Медицински доктор ли е?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 42. 42 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  ""Който очаква да спечели от "избори до дупка", много ще се учуди от резултата""
  ............
  Да буттнем ТиранинОт и после ще му мислим.
  Защо мислите за тези, които искат избори до дупка и за резултатите им?
  Тиранинот падна!!!

 43. 43 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 405 Неутрално

  ИТН си имат свои избиратели, които най-вероятно са солидарни с техните действия, така че нищо чудно на следващите избори ИТН да продължи да расте. Въпросът е колко от негласувалите ще са съгласни да гледат отстрани, в случай, че не им харесва това, което видяха. В крайна сметка очаквам сегашно разпределение да се запази, в рамките на минилани отклонения тук-там.

 44. 44 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Да му го кажа в неговия стил:

  "За Пиночет не ставаш, сине,
  ти си идиот!"

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 45. 45 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#34:"zz_s"][/quote]

  "Всичко тръгна от пРезидента.
  Долу радеФ! "

  ОСТАВКА!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 46. 46 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Радевата чета леко се отича.

  Накрая ще останат само най-верните му

  Мая, Корнела Христо и Танас.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 47. 47 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Доган, кукловодче, признах те!
  МОНТИРА ИТН, ЗА ДА НАПРАВИШ ГЕРБ ПРЕИМЛИВИ, РАЗУМНИ, ОТГОВОРНИ И КОАЛИЦИОННИ. Вече ИТН са лошите, дайте да се договорим, партитие! Бравос!

 48. 48 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  ""Който очаква да спечели от "избори до дупка", много ще се учуди от резултата""............Да буттнем ТиранинОт и после ще му мислим.Защо мислите за тези, които искат избори до дупка и за резултатите им?Тиранинот падна!!!
  —цитат от коментар 42 на 4ort


  +++
  Падна, а никой не мисли.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 49. 49 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Жалко че днес Таня Дончева не е докопала пършивото джудже след като започнал да врещи обиди срещу нея. ( спасили го от ГЕРБ и БСП). Щеше да види как балканджийка от Трявна се разправя с ямболския запъртък. Митева пък изпаднала в истерия и взела да къса собственото си произведение (проекторешението). Ужас, цялата сган от ИТН е за лудницата.

 50. 50 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Отново ще подкрепя ИТН. Изчегъртането на системата не става с "дайте да се обединим в името на България" този филм го гледаме 30г. Румънците минаха по другия вариант и затова сега им дишаме праха.

 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Ти да видиш!От всичките - единствено Смилова - да не е на Смилов жена му? - та единствено тя е коментирала не желаното, а действителното!ИТН са не просто антисистемни, те са с обявена идеология на разрушители на сегашната система!И избирателите им са наистина "има И такъв народ" - забравени, изтикани в сивата и маргиналната зона, със съответната ценностна система.Та поради това ИТН се държат и "работят" изключително отдадено на тази си линия.И наистина не са "предали" избирателите си!Така че при тях "печалбите" се измерват със съвсем други критерии от "стандартните", с които мерят "анализаторите". И да, те са "на печалба"!
  —цитат от коментар 3 на xm...


  Днес един от по-смислените гербери припомни шестте първоначални точки от т.нар. референдум и ги окачестви като перфидна бомба, заложена под Народното събрание. Това аз ви го казвах още тогава, дойде време и герберите да го разберат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  На всички сериозни анализатори е ясно, че покрай "Турски поток" Бойко Борисов ядоса американците и най-накрая те решиха да се отърват от този неудобен техен актив у нас. Не е тайна, че американското посолство подкрепи протестите, а "Демократична България", която е силно проамериканска, либерална и свързана с фондации и неправителствени мрежи, беше основният действащ политически субект в цветната революция срещу авторитарния режим на станалия неудобен Борисов.

  [email protected]
 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Дори само това е достатъчно доказателство, че именно американските интереси, освен справедливия гняв на народа срещу ГЕРБ, бяха катализатор на промените. А Държавният департамент и ЦРУ не правят никога нищо случайно. Всяка цветна революция следва внимателно изпипан сценарий.

  [email protected]
 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  След това магически партията на един шоумен (ако и да е най-успешният у нас) изпревари сериозни партии като БСП, превръщайки се във втора, а после и първа сила в Народното събрание. И напук на цялата си патриотарска и популистка реторика, тази партия застана на недвусмислено неолиберални и глобалистки позиции (за справка: интервюто на Ст. Трифонов в "Монд"). Трифонов дори беше заявил, че каквото е добро за НАТО, то е неминуемо добро и за България. Пък и предложи кабинет от бивши царски юпита, включително и с участието на хора от фондация "Америка за България".

  [email protected]
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  И когато желаното "изчегъртване" на ГЕРБ и Борисов беше на една крачка разстояние, "Има такъв народ" дадоха заден и предизвикаха втори избори.

  И какво стана на тези втори избори!?

  Слави и хората му спечелиха, но поставиха такива безумни искания и поведение, че няма как да бъдат подкрепени от обществото и другите партии. Но за политическата криза с невъзможността да се сформира правителство не са виновни само от ИТН. "Демократична България", например, от самото начало също започна да се държи без каквато и да било диалогичност и да върви с рогата напред.

  [email protected]
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Защо!?

  Защо хората на Христо Иванов изведнъж решиха, че относително маловажни противоречия с ИТН са по-важни от демонтирането на модела ГЕРБ!?

  Може би, защото и свързаната с най-крайните атлантически интереси "Демократична България" и "Има такъв народ" следват специално установен сценарий!?

  На всичкото отгоре трябва да се запитаме - каква беше ролята в този сценарий и на Корнелия Нинова и малката групичка около нея, която е овладяла БСП!?

  [email protected]
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Въпреки съпротивата на редовите социалисти и собствените си програми и принципи, БСП-Нинова се отдаде на Слави Трифонов почти без никакви условия. До степен хората на Нинова да кажат, че имало 90 % съвпадение между позициите на социалистите и неолибералите от ИТН. И после изведнъж, иначе хрисимата БСП, се изпъчи и каза, че ще подкрепи кабинет на ИТН, само ако Петър Илиев бъде махнат.

  Толкова ли е важен Петър Илиев и за БСП след като според Нинова партията има 90 % припокриване с идеите на неолибералите от ИТН!?

  Не, Петър Илиев не е важен за БСП, точно както най-вероятно не е особено важен и за самите ИТН. Важно е да се стигне до трети избори!

  [email protected]
 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  За анализаторското око изглежда все едно България е попаднала в низ от режисирани събития, чиято цел е да разтърси из основи политическата система и да подкопае и без това ниското доверие в българския парламентаризъм. В такава обстановка може много лесно да се представи някаква уж алтернатива на парламентарния хаос, създаден от Трифонов, ДБ, БСП-Нинова и други. Например, президентска република, която ще е много по-авторитарна и ще съсредоточи в ръцете на един човек голяма власт. Още повече, че благодарение на служебния кабинет и достойното поведение на президента Радев, тази институция се радва на най-високо одобрение.

  [email protected]
 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  И така, имаме следната ситуация: Режимът на Борисов, който е неудобен за някои хора във Вашингтон, бива свален с американска помощ. След това страната се хвърля в перманентен хаос и серия от три изборни цикъла за една година, с любезното съдействие на американските активи "Има такъв народ", "Демократична България" и за съжаление на кликата, която е узурпирала БСП. Народът се изморява и разочарова до краен предел от политическия хаос и парламентарната система.

  И какво да очакваме след това!?

  [email protected]
 60. 60 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Може би предложение за президентска република, която да ни изведе от хаоса!?

  Румен Петков

  [email protected]
 61. 61 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Случаен минувач - гражданин, дето плаща данъци и му писна: В парламента имаме две партии, които са в режим "крадеца вика дръжте крадеца". Голямата "изненада" е, че се появи трета, която влезе в режим "предателят вика, че всички други са предатели". С други думи общо 157 души от 240 са фира или в режим на пълен блокаж. Това не е полиически пубертет, нито пък неразбиране. Това според мен е целенасочен съботаж на огромната обществена енергия за позитивна промяна. За пореден път незрялото ни общество е шокирано и изгуби всякакъв път и надежда за промяна. И пет избора да минат, едва ли, след целия този панаир, всичките убиди и фасони, ще останат хора, незамърсени от общия радиационен фон, да проявят лидерство и да бъдат разпонзати от обществото, да съберат кредит на доверие и да сформират мнозинство на промяна към по-добро. Това е положението, и аз лично започвам да смятам, че билетът на Терминал 2 ще ми излече по-евтино. А иначе как би следвало да се случат нещата. Общество без лидери не може. Лидерството е да се демонстрира морал, интегритет, да се посочват ясно проблемите и решенията, подкрепено с факти и решения. Да се фокусират хората върху възможностите, върху позитивното. Да се възбуди и поддържа съпричастието към чиста национална кауза на всички българи, та да могат те да участват със знанията и труда си, за да подобрят родината си. Всичко останало, целия тоя ла***мет, който наблюдаваме не е лидерство, а некадърност, безпринципност и високомерие.
  —цитат от коментар 36 на Случаен минувач


  Браво пич - ти всичко си знаеш. Прави партия, отивай на избори и поведи страната към светлото бъдеще.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 62. 62 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 567 Неутрално

  ИТН са обикновени анархо-популисти /анти-система, анти-статукво, анти.../. На въпроса "За какво са?", естествено няма отговор. Припознати са от най-голямата секта на неудачниците - чалгари по света и у нас. Спука се балона, следва спихване.

 63. 63 Профил на DarkBlue
  DarkBlue
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Не подценявайте простотията на тези избиратели. Разходете се из провинцията и из фейсбук групите на итн и вижте коментарите на какво ниво са. Някой ще ме упрекне, че фейсбук не е показател, но точно за тези хора е. А и щом депутатите им се държат така, представете си избирателите им. Цялата простащина на българският избирател е събрана в тази партия. И не забравяйте, че в тези патреотично тъпанарски среди слави е нещо много по-голямо от бареков. Там има култ към личността му. Така, че няма да залезе лесно. Държанието на тези хора е като във футболна агитка. Имат къса памет- до една седмица максимум. А и кампанията срещу Прокопиев започна на пълни обороти, също съвсем скоро очаквам учиндолския да почне да говори и за лошия Костов, така че до есента има време. Най-много с 2%, 3% да спандат. Дано да греша!

 64. 64 Профил на nikkkk
  nikkkk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поведението на ИТН има просто обяснение, но засега само Татяна Дончева спомена за това, когато се обърна с призив към този, "който отговаря за Слави Трифонов". Проблема обаче е, че този който отговаря за него не е българин, не е в България и неговия интерес е България да се дестабилизира колкото се може повече. Проблема е много сериозен.
  —цитат от коментар 11 на blagoj


  Съвсем точно. И хората, които искат да научат кое аджеба е това задкулисие - да гледат на североизток и да си помислят дали в нашата история е имало поробваща война, представена в учебниците като "освободителна". И е пределно ясно, че тези чужденци имат послушници в лицето на главния прокурор (който ходи там на "оперативка"), в ДАНС и в другите служби с широко затворени очи. В столицата си имат и нарочен институт, в който се градят стратегиите против Отечеството ни (тука нашия "политически елит" не може да мисли повече от два хода напред, не е тяхно дело).

  Така че Трифонов се оказа българомразец и национален предател.

 65. 65 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Може би предложение за президентска република, която да ни изведе от хаоса!?Румен Петков
  —цитат от коментар 60 на karabastun


  Я ще ни изведе от хаоса, я ще ни вкара в шадравана.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 66. 66 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  ,,Но тук въпросът е: ще се съгласи ли ИТН да подкрепи такова правителство? Или ще "се сърдят", че другите не са подкрепили тяхното предложение?”
  😂Не! Няма и не трябва да се съгласи!
  Има си ред и закон и той гласи :,,Уважавай за да те уважават!”
  Сега ИТН ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да покажат на самонадеяното и претенциозно СТАТУКВО че и тяхната няма да мине

 67. 67 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 974 Любопитно

  На всички сериозни анализатори е ясно, че покрай "Турски поток" Бойко Борисов ядоса американците и най-накрая те решиха да се отърват от този неудобен техен актив у нас. Не е тайна, че американското посолство подкрепи протестите, а "Демократична България", която е силно проамериканска, либерална и свързана с фондации и неправителствени мрежи, беше основният действащ политически субект в цветната революция срещу авторитарния режим на станалия неудобен Борисов.
  —цитат от коментар 52 на karabastun


  Извинявай,ако можеш отговори - Сега,след изминалите вече събития,американското посолство подкрепя, ...........#КОЙ# ?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  За жалост, процентите на ИТН няма да паднат толкова, колкото мнозина предричат. В една игра са с Мутропитека, така че манипулация, ромски вот, фанатизирани лели, чалгари, утайки, всичко това ще си гласува пак по партийна линия. Достатъчно добре познаваме "суверена", така че нека не бъдем наивни.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#49] от "dorn":

  Коя беше Татяна Дончева , адвокатката на Мултигруп и Ванко 1 ли?
  Или председателят на Движение 21 , под чиито мандат се обединиха Хаджигенов , Бабикян , остатъците от партията на Меглена Кунева, Мая Манолова(Бкп и Дпс). Добър критерий имаш за честен човек.

 71. 71 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Може би предложение за президентска република, която да ни изведе от хаоса!?Румен Петков
  —цитат от коментар 60 на karabastun


  Партиите колкото и да са слаби,няма как да дадат "кокала"на "реещият се сред облаците,нищоправещ статист"!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 72. 72 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#68] от "itwasalladream":

  Ти от умните ли си или от красивите или от градската десница , която няма как да управлява без грантове.

 73. 73 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  АКО ИТН ПОДКРЕПЯТ КАКВОТО И ДА Е ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ТУК НАТАТЪК- ЩЕ ИЗМЕНЯТ НА ВОЛЯТА НА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ РЕСТАРТ НА ДЪРЖАВНОСТТА И ТОТАЛНА СМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА!

 74. 74 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Наистина ще бъде интересно как ще реагират онези, които два пъти всуе дадоха гласовете си за тази формация ...
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Някой мисли ли наистина, че итънарите имат "политическа пригодност"? Младите сред тях са политически незрели, а друга част са разочаровани от ГЕРБ, които разбраха, че докато "Бойко ги пази от комунистите и Путин", си бачка екстра с тяхи пълни чекмеджета и нощни шкафчета. Но се срамуват да си признаят, че ДеБълите са били прави.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 75. 75 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Весело

  Хе хе. Дежурните драскачи на Дневник дрънкат дежурните глупости. Не това, което е реално, а това, което им се иска. Наистина ще има много учудени, дори шокирани от резултата, но те няма да са в редиците на ИТН. Най-добронамерено препоръчвам на целия псевдо елит гравитиращ, около Дневник, да слезе на земята при обикновените хора. Защото там настроенията са коренно различни от тези в градската десница с подчертано селски произход.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 76. 76 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#40] от "Santos":

  Очевидно сте прав!

  Изумителное е как демонстриране на простащина и политическо невежество може да мобилизира гласоподаватели, които с гордост да се индентифицират с нея. Не се сещам за пример за вот в свободна и демократична държава, който, в такива големи размери спрямо общия брой гласували, категорично да заявява следното от името на някои от избирателите на тази група:

  "Аз съм простак.
  Харесвам подобните на мен. Чувствам се комфотно, когато ме манипулират неелегантно, подръпвайки струните на нещо, което аз наричам родолюбие и патриотизъм, макар да не мога да дефинирам напълно тези понятия. Нямам представа какво представлява парламентарната демокрация, как функционират институциите, какви са взаимовръзките в държавата, какви юридически и финансови принципи трябва да се спазват безпрекословно. Нямам идея дали това, което други подобни на мен ми го обещават, за да ги вкарам в парламента с моя глас, е възможно да бъде постигнато, дали е добре за мен и за моите интереси, както и как може да бъде направено, и хич не ми пука. За това ще гласувам за тях, защото са простаци, подобно на мен, и ще гледам сеир. Какво толкова, че умират деца, че пенсионерите са оставени без средства, че кадрите на образованието, здравеопазването и насионалната сигурност изнемогват, че има куп други важни проблеми, които трябва да бъдат решени? Хич не ме вълнува, при положение, че имам моите простаци в парламента да ме представляват! Нали има и други хора там? Те да му мислят!
  Това, че мога да предизвикам кошмарна криза също не ме вълнува. Защото, както споменах: Аз съм простак и държа да ме представляват хора, които много приличат на мен. "

  Не мога да повярвам, че много хора поне малко не се интересуват как се случват нещата и до какво може да доведе един не напълно обмислен вот. Другият вариант е да са обикновени егоисти, но не виждам как може да решат в такъв случай, че на тях ще им е добре.

 77. 77 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#68] от "itwasalladream":Ти от умните ли си или от красивите или от градската десница , която няма как да управлява без грантове.
  —цитат от коментар 72 на pitanka_3


  В кой от изброените категории се разпозна, любопитно ми е. :)

 78. 78 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#63] от "DarkBlue":

  Много си далеч от истината . Чети малко повече за другите страни като Италия , за да имаш по добра предстсва за антисистемните движения и кои хора ги подкрепят.

 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Антоний Тодоров, политолог - говори за някаква "промяна", при положение че професията му е да разбира, за различава козметично саниране от "промяна на система" или "промяна на модел"

  Николай Слатински, политически наблюдател - ясно, той злорадства

  Доц. д-р Наталия Киселова - станалата изведнъж много популярна скромна работна пчеличка на юридическата сигурност на държавната машина нищо определено не казва

  Ружа Смилова, политолог...
  олеле

  Радослав Бимбалов, рекламист... кой изобщо се е сетил да иска мнение от това... нещо?

  Любомир Аламанов, пиар експерт - за него на читателя става ясно, че скоро е посещавал психотерапевта си

  Ирена Тодорова, преподавател в департамент "Политически науки" в НБУ - права е, че политическите партии (и то те само у нас) са безпринципни тайфи, но останалото от изказването й все едно Дайнов го е подсказвал

  Доц. Николай Димитров, преподавател в СУ и НБУ, социален психолог - май единственият с адекватно изказване!

  Проф. Александър Маринов, политолог и председател на стратегическия съвет към президента - ясно, глас на РРадев, заслужава внимание, но не и доверие

  Чавдар Найденов, социолог - направи плах опит да каже нещо вярно, но или се е стреснал сам, или съставителите на статията са избрали не най-доброто от това, което е казал

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 80. 80 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Не знам защо ми се струва, че сегашната политическа ситуация в България по нещо си прилича със ситуацията в Русия през 1917 г. И тогава една група поиска цялата власт, независимо, че изборите за Държавна дума казваха друго, и тогава вождът им умишлено се конфронтираше с всички и гореше всички мостове. Е, той успя и цената беше невъобразими страдания на руския народ, а по късно и откъсването на част от държавите от цивилизпвания свят. Сега, това няма как да се повтори, но не може с 25% гласували за едно политическо формирование то да иска "вся власт советов". Това, което ме радва е, че по някакъв начин сме поумнели като народ - не дадохме на третия спасител (след царя и Б.Б, появили се отникъде) да ни оправи.

 81. 81 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Градската десница в София сме фикс, само и 25-ти ни остава и сме перфектни. Другите да се оправят
  —цитат от коментар 12 на doctor.no


  Т. нар. "градска десница" нито сте градска (щото манталитетът ви е селяндурски), нито сте десница (щото всъщност сте радикални левичари). Това, което е сигурно и вече очевидно е, че сте мнооого по-големи от 90 градуса! Щото изборите ще са за парламент и президент, а не за кмет на София!

  Апропо, "десните" антикомунисти, как сте с жадуваната от Бойкикев коалиция с БКП/БСП, под егидата на избранника на ген Решетников от КГБ? Харесва ли ви?

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 82. 82 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Антоний Тодоров, политолог - говори за някаква "промяна", при положение че професията му е да разбира, за различава козметично саниране от "промяна на система" или "промяна на модел"Николай Слатински, политически наблюдател - ясно, той злорадстваДоц. д-р Наталия Киселова - станалата изведнъж много популярна скромна работна пчеличка на юридическата сигурност на държавната машина нищо определено не казваРужа Смилова, политолог...олелеРадослав Бимбалов, рекламист... кой изобщо се е сетил да иска мнение от това... нещо?Любомир Аламанов, пиар експерт - за него на читателя става ясно, че скоро е посещавал психотерапевта сиИрена Тодорова, преподавател в департамент "Политически науки" в НБУ - права е, че политическите партии (и то те само у нас) са безпринципни тайфи, но останалото от изказването й все едно Дайнов го е подсказвалДоц. Николай Димитров, преподавател в СУ и НБУ, социален психолог - май единственият с адекватно изказване!Проф. Александър Маринов, политолог и председател на стратегическия съвет към президента - ясно, глас на РРадев, заслужава внимание, но не и довериеЧавдар Найденов, социолог - направи плах опит да каже нещо вярно, но или се е стреснал сам, или съставителите на статията са избрали не най-доброто от това, което е казал
  —цитат от коментар 79 на Николай Теллалов


  Колко бързо от ИТН взехте да ползвате гербавите тролски похвати - плюене с лъжи по авторите на дадени статии и изказвания, без да се позовавате на факти относно самите изказвания, които са ви неудобни.
  Всъщност нищо учудващо, работите на едно място все пак.

 83. 83 Профил на tahion
  tahion
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хо хо хо хо хо! Глупости на търкалета!

 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#82] от "itwasalladream":

  и как така реши, че съм от ИТН, мечтателче в минало време?

  разкрил си, че всъщност съм прикритие на САМИЯ Слави Трифонов?!


  смях в залата

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#81] от "kahles":

  симпатизантите на споменатия Решетников десни ли са или леви?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 86. 86 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#80] от "grajdanin1":

  препоръчвам да запишеш вечерно училище
  или поне да прочетеш барем уикипедската статия за 1917-а
  и повече да не правиш фриволни "сравнения"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#62] от "m_style":

  олеле
  олеле
  олеле

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#64] от "nikkkk":

  о, "национален предател" викаш!

  уха

  по тая логика - кой НЕ Е?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Такъв хаос в държавата никога не е имало...вдигнатия юмрук за да си начеше егото и за да може още пет години да сее ветрове накрая ще жъне бури...
  —цитат от коментар 15 на BiGman1


  Хайде стига с тези глупави опорки - да не би вдигнатият юмрук накара над половин милион българи да гласуват за тези келеши?

  Борисов и неговото безобразно управление беше!

 90. 90 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Sега всички са се вторачили в третия мандат. Според мен, ИТН вече "няма да си играе" с останалите и ще се отиде на избори. В противен случай "излизат от образ" на антиситемния играч. Или по-лошо, ще подкрепят кабинета, но след това ще се дръпнат и няма да играят с останалите през тия 6-8 месеца. Което значи блокаж на реформите и вместо да има служебен кабинет още 3 месеца, това време ще се проточи с псевдоредовен такъв за 6-8 месеца. Файда йок.
  А може и ИТН да подкрепят временен кабинет и след това да напуснат НС и смъкнат кворума. Така остават 175 черепа и обикновеното мнозинство пада на 87, но ДБ, БСП и ИБНИ имат общо 83 депутати.
  Затова, избори 2 в 1, няма какво да търсим под вола теле с трети мандат. Те ще се пробват де, но търсеният формат не бива да не нищо по-малко от писмено договорена програма.

 91. 91 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#40:"Santos"][/quote]

  Басси, не съм вярвал че мога да ти сложа +...

 92. 92 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Мая Манолова предложи като основа на евентуален компромис да се гласува за служебното правителство като за редовно. БСП по-късно също направи такова предложение. От ИБГНИ се поправиха, като заявиха, че биха предложили редовен кабинет, в който да поканят някои министри от служебния. ДБ изглежда не е много далече от такъв вариант."

  Демек пречката е ИТН - иначе останалите вече са се разбрали!
  ...и ИБГНИ - 'баси абревиатурата!

  I Want To Believe
 93. 93 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  [quote#20:"xm..."][/quote]

  Уффф....

  В периода 1934 - 1944 г. България на хартия е била конституционна монархия, с предимно представителни функции на монарха. Търновската конституция не е била отменена.

  В действителност, България е била абсолютна монархия. Цялата власт е била съсредоточена в ръцете на монарха - Борис ІІІ. А на конституцията никой не е обръщал особено внимание.

  За да стане България президентска република не е задължително да се променя конституцията. Достатъчно е тя да се неглижира, а парламентът и излъченото от него правителство да се изпразнят от съдържание.

  Типичен пример за това е днешна Русия. На хартия там имат нелоша конституция (даже и след "зануляването" на мандатите на Путин), има разделение и взаимен контрол на властите... Само че нищо от това не действа, опозицията е "изчегъртана", в парламента има само клакьори на "Лидера", а съдебната система е поставена под абсолютния контрол на Путин.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 94. 94 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Президента! Избори до дупка го приближават все повече до президентска република.
  —цитат от коментар 7 на Василева


  Уффффф!

  Стига простотии, бе Мимета!

  За да стане тази ваша ТЪПА и НАГЛА пропагандна опорка наистина действителност трябват поне ДВА парламентарни избора с огромно ИТН-мнозинство, като вторите - като най-оптимиЗки вариант - вече ще са Велико Народно събрание, което да приеме такава Конституция.
  Това - ако би могло да стане - би отнело години!
  През които години вече ще е изтекъл мандатът на така мразеният от вас Президент!
  Та къде му е "далаверата", ъм?
  —цитат от коментар 20 на xm...


  Уффф....

  В периода 1934 - 1944 г. България на хартия е била конституционна монархия, с предимно представителни функции на монарха. Търновската конституция не е била отменена.

  В действителност, България е била абсолютна монархия. Цялата власт е била съсредоточена в ръцете на монарха - Борис ІІІ. А на конституцията никой не е обръщал особено внимание.

  За да стане България президентска република не е задължително да се променя конституцията. Достатъчно е тя да се неглижира, а парламентът и излъченото от него правителство да се изпразнят от съдържание.

  Типичен пример за това е днешна Русия. На хартия там имат нелоша конституция (даже и след "зануляването" на мандатите на Путин), има разделение и взаимен контрол на властите... Само че нищо от това не действа, опозицията е "изчегъртана", в парламента има само клакьори на "Лидера", а съдебната система е поставена под абсолютния контрол на Путин.  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 95. 95 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Naj-interesnoto e, che Ima Takuv Narod atakuva postoianno partiite na protesta, a sushtevremenno osiguriava spokoina sreda za Borisov I DPS..... zadavam si vuprosut kogo onslujva Ima Takuv Narod

 96. 96 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  [quote#40:"Santos"]
  —цитат от коментар 91 на xhi13317223
  Басси, не съм вярвал че мога да ти сложа +...[/quote]

  Е, жив и здрав, благодарско, винаги има първи път!

 97. 97 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "blagoj":

  Поведението на ИТН има просто обяснение, но засега само Татяна Дончева спомена за това, когато се обърна с призив към този, "който отговаря за Слави Трифонов". Проблема обаче е, че този който отговаря за него не е българин, не е в България и неговия интерес е България да се дестабилизира колкото се може повече. Проблема е много сериозен.  ---------------------------

  Ima mnogo logica v tozi komentar. Suglasen sum, che se tursi destabilizatzia na durjavata....DANS jude sa? Koi finansira tozi proekt?

 98. 98 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  Потресаващо, сред цитираните анализатори и каквито други са там, са само "наши" хора, дори и съпругата на Смилов включили!? Така бяхте си направили и предизборното студио, ако си спомняте, единствени в България, до един само ваши кадри, естествено вие си го гедахте и никой друг, сега продължавате по същият добре утъпкан "път", говорите си с едни и същи хора, цитирате едни и същи хора, въобще светът е само от тези "наши хора". В такива случаи, винаги, винаги се е задавал един оглушителен шамар. И той "лети", снощи от 9 човека, двама гласували и 7 негласували, знаете ли какъв е резултата: 9 човека твърдо ще гласуват за "ИТН"!? Продължавайте в "същият" дух, и си затваряйте ушите за глупостите, които всекидневно говори Христо, глупости, които после намират подобаващ отговор от хора, които са по-изобретателни, по-интелигентни и мнението им достига до много повече хора. Колкото повече влизате в такива диалози, повече ще губите, на първо време имидж, после и гласове.
  Ама вие си знаете най-добре...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Слави Трифонов антисистемен? Слави Трифонов е продукт на тази система. Той печели от нея много добре. Загубите са за сметка на тия, които са гласували за него. Нещо подобно на ония, които гласуваха за Тръмп, защото вярваха, че щял да работи за хората. В крайна сметка Тръмп напълни още повече сметките си, а реднеците си останаха с очакванията.

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#41] от "diq55699032":

  Da, za teb e meditzinski

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK